Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Kymmenen hanttiässää ja jokeri

Suomessa järjestetään eduskuntavaalit 19. huhtikuuta ja ennakkoäänestys on jo käynnissä. Koska äänestäminen on kansalaisvelvollisuus, toivon kaikkien tämänkin blogin lukijoiden käyvän sen täyttämässä. Etenkin kun epäilen, että lukijani ovat keskimääräistä äänestäjää valveutuneempia eivätkä kuvittele äänestävänsä esim. Idolseissa. Noin yleisesti ottaen toivon äänestysprosentin jäävän mahdollisimman matalaksi, koska on typerää jättää äänestämättä ja mitä pienempi on äänestysprosentti, sitä useampi typerys on jättänyt äänestämättä. Jolloin tulos on parempi. Toivottavasti. En uskalla edes kuvitella, miltä eduskunta näyttäisi jos kaikki idiootitkin äänestäisivät, kun se jo nyt näyttää tuolta.

Vaaliteemoja on nostettu esiin kymmenittäin, mutta tässä on poimittu esiin muutamia kenties yleisimmin esiintyviä ja kerrottu niiden todellinen merkitys. Listaan ei ole otettu mitään maailmaasyleileviä blankosanoja vailla sisältöä tyyliin Vapaus, Siskous ja Tasa-arvoisuus, ainoastaan jollain lailla konkreettisia faktoja vähintäänkin sivuavia asioita.


10. Sukupuolineutraali avioliitto

Välillä tuntui, että viime vaalikaudella ei maailmassa muita asioita ollutkaan. Oman sanani asiasta olen sanonut eikä siihen ole lisättävää. Loppujen lopuksi kyse ei ole suuresta asiasta. Tehtiinpä mitä päätöksiä tahansa, ne voidaan kumota seuraavalla vaalikaudella. Jos homoliitot on hyväksytty ja yhteiskunnassa tapahtuu täyskäännös, niin todennäköisesti vain uusien solmiminen tehdään laittomaksi ja vanhat jäävät voimaan. Ja seuraavalla vaalikaudella ne voidaan taas laillistaa. Melko yhdentekevä asia.


9. Työurat

Työurien pidentäminen on yksi valtakunnan suurimmista kusetuksista. Mutta ei sillä väliä. Kun kupla aikanaan puhkeaa, todetaan että näin kävi ja tehdään uudet lait. Yhdentekevää.


8. Perustulo

Sinänsä ihan hyvä ajatus oikein toteutettuna, mutta pelkkä lainsäädännöllinen kysymys. Jos systeemiä muutetaan, toiset voittavat ja toiset häviävät. Toki on merkitystä sillä, jäädäänkö kokonaisuudessa plussan tai miinuksen puolelle, mutta näitäkin päätöksiä voidaan aina muuttaa. Mitään peruuttamatonta vahinkoa ei millään päätöksellä voi tehdä.


7. Energiapolitiikka

Oikein toimiva fossiilisen polttoaineen käyttöön perustuva energiantuotanto tappaa enemmän ihmisiä kuin väärin toimiva ydinvoiman tuotanto eikä tuuli- ja aurinkoenergiasta saatane ikinä kannattavaa näillä leveysasteilla. Mutta väliäkö tuolla. Jos lisää ydinvoimaa ei rakenneta, niin cityvihreäkin oppii kun kämppä alkaa olla talvella turhan vilpoinen. Ydinvoimaa saa aina lisää ja hulluuden yllättäessä jo rakennetut ydinvoimalat voidaan sulkea. Pitkällä aikavälillä (> 10 vuotta) tarkastellen energiapolitiikka on yhtä tyhjän kanssa.


6. Luonnonsuojelu

Luonto voittaa aina, lopulta. Suomen merkitys maailman pelastamisessa on kärpäsen kakka valtameressä. Sitä paitsi Suomi yhtenä harvoista maista tuottaa enemmän luonnonvaroja kuin kuluttaa, joten pitäkää turpanne kiinni, nettonegatiiviset maat. Jos tehdään avohakkuu, luonto ottaa sen kyllä sadassa vuodessa takaisin. Jos taas luontoa suojellaan liikaa (tästä ei kuitenkaan liene pelkoa, mutta noin periaatteessa), niin suojelupäätökset voidaan aina purkaa taloudellisen edun nimissä. Yhdentekevä kysymys.


5. Perheet

Tämä on kaikilla vaaliteemana. Joku haluaa poistaa lapsilisät, joku lisätä niitä ja kuka mitäkin. Pelkkää politiikkaa. Jos perheiden asemaa kiristetään, syntyvyys saattaa pienentyä – mutta virhe voidaan korjata myöhemmin. Toki tämä vaikuttaa väestöpyramidiin seuraavat sata vuotta, mutta pitkällä aikavälillä merkityksetön asia.


4. Yrittäjyys

Toinen blankosanaan kalskahtava ilmaus ”perheiden” ohella on ”yrittäjyys”, mikä nyt tarkoittaa talouspolitiikkaa noin yleisesti. On muistettava, että Suomi ei elä julkisten virkamiesten tekemällä työllä, vaan yrittäjyydellä. Jos sitä kuristetaan liikaa, niin rahoitus alkaa yskiä. Jos taas vapautetaan liikaa, maa muuttuu kleptokratiaksi. Molemmat ovat kuitenkin korjattavissa lyhyelläkin aikavälillä kurssia muuttamalla. Asia on näin korkealla listalla vain siitä syystä, että sen lyhyen aikavälin merkittävyys kansantaloudelle on niin suuri – korjausliikkeet parantavat tehdyt virheet muutamassa vuodessa, mutta tapahtuvat vahingot ovat lyhyellä tähtäimellä suuria. Pitkällä aikavälillä on kuitenkin merkityksetöntä, kuinka talouspolitiikkaa on hoidettu – kuinka paljon 70-luvun ratkaisut muka tänä päivänä vaikuttavat?


3. Koulutus

Vähitellen aletaan hiipiä tärkeisiin asioihin. Suomen menestystarina Euroopan takapajulasta maailman rikkaimpien valtioiden joukkoon on perustunut koulutukseen. Kirkko vaati lukutaitoa ja Suomen koululaitos on historiallisessa vertailussa ollut aina maailman huippuluokkaa. Koulutuksesta emme saa tinkiä. Vaan entäpä jos näin tehdään? Seurauksena ovat ”menetetyt ikäluokat”, ja sitten kun järki voittaa, kestää vielä lähes vuosikymmenen kunnes koulutuskulttuuri on palautettu oikealle, vaativalle tasolleen. Virheiden vaikutus on siis merkittävä, mutta ne voidaan korjata. Viidenkymmenen vuoden kuluttua virheiden korjaamisesta menetetyt ikäluokat ovat jo eläkkeellä. Ei siis tärkeä asia todella pitkällä (>50 vuotta) aikavälillä.


2. Eurokriisi

Eurokiimaiset poliitikot ovat myyneet kansantuotteemme Vetelä-Euroopan tukemiseen omaa uraansa edistääkseen. Tämä on tullut aivan-helvetin-kalliiksi. Mutta loppujen lopuksi se on vain rahaa. Selvisimme me sotakorvauksistakin, jossa kansallisomaisuuttamme ryöstettiin aivan samaan tapaan. Toki tässä saadaan tehdä kynnet verillä hommia, mutta yhdessä sukupolvessa Suomi on taas jaloillaan – kunhan siihen annetaan mahdollisuus. Tämäkään ei ole tärkeä asia todella pitkällä (>50 vuotta) aikavälillä.


1. NATO

Eli puolustuspolitiikka, mutta NATOonhan se tiivistyy. Mennäkö vai ei? Voi olla, että kirjoitan oman näkemykseni aikanaan viikkojutuksi. Lyhyesti totean vain, että periaatteessa ei pidä mennä, mutta käytännössä kannatan liittymistä epäröimättä. Periaatteessa olen Ehrensvärdin kannalla, mutta poliitikkojemme munattomuus on ajanut armeijan puolustuskyvyn alas eikä parannusta tilanteeseen ole näkyvissä. Näin ollen paras vaihtoehto eli oman puolustuksemme rakentaminen uskottavaan kuntoon ei ole käytettävissä. Siinä tapauksessa otetaan toiseksi paras vaihtoehto eli NATO. Jos liitymme NATOoon, niin sieltä on hankalaa, mutta mahdollista päästä pois. Jos taas emme liity – emmekä myöskään rakenna puolustusta kuntoon – otamme helvetinmoisen riskin. Tämä kysymys on tärkeä vain siinä tapauksessa, että tämä riski realisoituu. Näin ollen puolustuspolitiikka saattaa olla tärkeä vaaliteema, mutta saattaa olla myös merkityksetön.


JOKERI

Kaikki aiemmat kysymykset on osoitettu sellaisiksi, joissa mahdollisesti tehtävät virheratkaisut ovat
a) korjattavissa ja aiheuttavat haittaa ainoastaan silloin, kun ovat voimassa
b) korjattavissa ja aiheuttavat haittaa myös jonkin, lyhyemmän tai pidemmän ajan fiksun päätöksen tekemisen jälkeen
c) tuhoisia, mutta vain jos käy huono tuuri.
Näin ollen ne eivät ole Todella Tärkeitä Asioita, vaikka ne enemmän tai vähemmän merkittäviä ovatkin.
Todella tärkeä asia on sellainen, jossa tehtävät virheratkaisut vaikuttavat pysyvästi ja ovat väistämättä vaikuttavia. Ne ovat Valtion elinkysymyksiä.

Näissä vaaleissa sellaisia on vain yksi.

Valtioneuvoston jäsenen valan kaava kuuluu:
"Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi."

Kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi. Siinä puhutaan siis Suomen kansalaisista. Suomalaisesta yhteiskunnasta. Tätä voi olla vaikea uskoa, sen verran innokkaasti viimeisimmät hallitukset ovat edistäneet haittamaahanmuuttoa median vahvasti tukemana. Jos valan kaavan kirjoittaneet nousisivat haudastaan, he ryhtyisivät luultavasti pystyttämään valtakunnanoikeutta Kataisen, Stubbin ja kumppanien tuomitsemiseksi pitkäaikaisiin kuritushuonerangaistuksiin.

Viime aikoina on noussut tapetille haittamaahanmuuttajien Euroopan Unionin alueelle aiheuttaman väestöpaineen tasaaminen jäsenmaiden kesken. Jokainen joka vilkaisee karttaa, osaa valitettavasti sanoa mitä se pahimmillaan ja todennäköisimmillään Suomen kohdalla merkitsee. Jo nyt haittamaahanmuutto aiheuttaa suunnattomia kustannuksia maallemme, kuten esimerkiksi rikollisuustilastot osoittavat.

Mikäli teemme maahanmuuttopolitiikassa virheitä, ne haittaavat meitä - ei ainoastaan vuosisatoja, vaan ikuisuuden. Pahimmillaan edessä voi olla kansakunnan tuho. Kun jokin alue on syöpäkasvaimelle menetetty, sitä ei enää saada takaisin. Muistetaan mitä tapahtui suomalaisten ikiajoista lähtien asuttamalle Karjalalle:
Kohtalomme on kova, kun olemme pakotetut jättämään vieraalle rodulle, jolla on toinen maailmankatsomus ja toiset siveelliset arvot, maan, jota vuosisatoja hiellä ja vaivalla olemme viljelleet.
Näin kirjoitti talvisodan päätyttyä päiväkäskyssään Mannerheim. ”Vieraalle rodulle, jolla on toinen maailmankatsomus ja toiset siveelliset arvot”. Tämän sanoi mies, joka puolet elämästään oli palvellut Venäjällä. Kansasta, joka on elänyt suomalaisten naapurina iäisyyden. Jonka arvot ovat paljon, paljon lähempänä omiamme kuin esimerkiksi islamin arvot.

Haittamaahanmuutto tarkoittaa yleensä maahanmuuttoa islamilaisista maista tai Afrikasta. Joka kaipaa perusteluja, voi katsoa millaisia yhteiskuntia nämä ovat saaneet aikaan. Ainoat jollain lailla toimivat ovat sellaisia islamilaisia yhteiskuntia, jotka sattuvat sijaitsemaan valtavien öljyvarojen päällä. Joiden vauraus perustuu siihen, että länsimaisen kulttuurin kehittämät tuotteet tarvitsevat heillä sattumalta olevia luonnonvaroja, jotka vierastyöläiset kaivavat esiin länsimaisen infrastruktuurin ja teknologian avulla. Näistä maista tulevat haittamaahanmuuttajat eivät muutamia onnekkaita ja tervetulleita poikkeuksia lukuunottamatta halua omaksua länsimaista, toimivaa arvomaailmaa, vaan tekevät asuinalueistaan samanlaisia despoottisia kehitysmaaslummeja kuin alkuperäiset kotimaansa. Aina sukupolvesta toiseen, tuhoten länsimaista sivistystä.

Näin ollen äänestyspäätöstä tehtäessä on vain yksi kysymys.

Kannattaako ehdokkaasi suomalaista, luottamukseen perustuvaa yhteiskuntaa vai sen tuhoamista?

Ns. perinteiset valtapuolueet (kok, kepu, sd) yhdessä apupuolueidensa (vas, rkp, kd, vihr) ovat istuneet vuorollaan hallituksessa ja syösseet Suomea yhä tuhoisampaan suuntaan. Perussuomalaiset eivät. On kiistatta totta, että perussuomalaiset saattaisivat muissa asioissa tehdä huonompaa politiikkaa kuin kilpailijansa. Saattaisivat. Mutta kuten todettu, sillä ei ole merkitystä. Perussuomalaisilla on vahva haittamaahanmuuttoa vastustava siipensä ja heidän maahanmuuttopoliittinen linjauksensa on tehty käytännössä tämän siiven ehdoilla.

Minä en ole perussuomalainen. Äänestän perussuomalaisia siksi, että parempaakaan ei ole tarjolla. Toki jokaisella puolueella on listoillaan haittamaahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvia ehdokkaita, mutta heidän tarkoituksensa on vain houkutella äänestäjiä persuilta. Jos he läpi pääsevätkin, niin eduskunnassa painetaan nappia kiltisti ryhmäkurin mukaan. Jokainen ääni valtapuolueille on ääni Suomea vastaan. Jokainen ääni Muutos 2011 -ryhmälle menee hukkaan, koska ryhmä ei tule saamaan edustajia kuin enintään merkityksettömän määrän, yhden tai kaksi – ja senkin vain jos sattuvat onnistumaan.

Perussuomalaisissa minua vaivaa kaksi asiaa. Ensinnäkin heidän ehdokasasettelunsa on pahasti epäonnistunut. Viime kuntavaaleissa ehdolle pääsi jokainen hörhö tai änkyrä, joka käveli puoluetoimiston ovesta sisään. Eduskuntavaaleissa on sentään hieman karsintaa, koska paikkoja on vähemmän jaossa. Kuitenkin heidän olisi pitänyt rekrytoida politiikkaan kyllästyneitä yhteiskunnan tukipilareita, kuten kolme vuotta sitten neuvoin. Tämä on tyritty totaalisesti. En liiemmin tunne ehdokkaita henkilökohtaisesti, mutta ne jotka tunnen, eivät liiemmin vakuuta.

Toinen ja jopa tärkeämpi vaivaava asia on perussuomalaisten haluttomuus profiloitua suomalaiskansalliseksi, haittamaahanmuuton pysäyttäväksi puolueeksi. Kun katselee ja kuulostelee kansan tuntoja, pidän hyvin todennäköisenä että tällainen profiloituminen olisi nostanut perussuomalaisten kannatuksen 30 %:iin. Epäilen kuitenkin Soinin taitavana poliittisena pelurina haluavan kruunata uransa ministerinpaikalla. Tällöin hän on laskenut, että mikään alle 40 % ääniosuus ei nosta itsensä muiden puolueiden silmissä demonisoinutta puoluetta hallitukseen. Näin ollen pidetään pienempää suuta, jolloin saadaan vähäisempi kannatus, mutta päästään johonkin koalitioon mukaan. Ehkä. Mutta ehkä on parempi kuin ei missään tapauksessa, lienee Soini tuuminut.

Kokonaan toinen asia on, mitä vaalien jälkeen tapahtuu. Jos perussuomalaiset pääsevät hallitukseen, onko Soini joutunut myymään hallitusneuvotteluissa haittamaahanmuuton torjunnan ministerinsalkusta vai ei? Vai pitääkö hän kaiken uhallakin kiinni puolueen ohjelmaan kirjatuista linjauksista? Loppujen lopuksi tälläkään ei ole äänestyspäätöksen kannalta väliä. On olemassa vain yksi puolue, joka mahdollisesti on halukas muuttamaan tätä hulluutta. Pelkkä mahdollisuuskin on tyhjää parempi.

On tämä isänmaallisen kansalaisen elämä yhtä helvettiä, kun vaaleissa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin äänestää Soinin johtamia persuja!

20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näinköhän edes 50% äänistä riittäisi todelliseen muutokseen. Tanskassa, Norjassa, Ranskassa jne. nuivat ovat keränneet isojakin voittoja ja saaneet ajettuja omia asioita läpi, mutta onko isossa kuvassa mikään muuttunut?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tuplasti samaa mieltä Jaskan kanssa. Kyseinen haittamaahanmuutto saa aikaan kehityksen, joka tuhoaa yhteiskuntia, ellei sitä pysäytetä (ja jopa käännetä takaisin). Jos sitä ei tehdä poliittisin keinoin, on tulevaisuudessa jäljellä vain yksi keino, mitä historian aikana on silloin tällöin käytetty, eikä kukaan itsensä ihmiseksi laskeva halua siihen turvautua, jos muitakin vaihtoehtoja on. Mutta ne vaihtoehdot on käytettävä nyt, ei viidenkymmenen vuoden kuluttua. Silloin se on jo myöhäistä.

Samaa mieltä persuistakin. Kaikesta huolimatta persut ovat näissä vaaleissa ainoa mahdollisuus saada takuuvarmasti kansallismielisiä kansanedustajia eduskuntaan. Soinihan, piru vie, aivan hiljattain taas ilmoitti, että maahanmuuttokysymys on hallitusneuvotteluissa marginaalikysymys. Jo ennen kuin vaalit on käytykään ja ennen kuin on saatu selville, kuinka paljon ”nuivia” persujen riveistä löytyikään.

Mutta niin kuin totesit, pelkkä mahdollisuus on tyhjää parempi, ja muut valtapuolueet eivät tarjoa edes mahdollisuutta.

Strix Senex kirjoitti...

Kotvan aikaa tuota perustulon markkinointia seurattuani olen tullut siihen tulokseen, että se on stiiknafuulia, taikasana jonka oletetaan ratkaisevan ongelmat, mutta jonka sisältö muuttuu kulloistenkin argumentointitarpeiden mukaan ja josta lopulta kukaan ei tiedä, mitä se oikein on.

Sitten kun joku taho onnistuu kertomaan selkeästi, mitkä etuudet se korvaa (jolloin voidaan arvioida byrokratiasäästöt), mikä on sen suuruus (jolloin tiedetään hinta) ja miten rahat kerätään (jolloin voidaan arvioida vaikutus maan talouteen), otan kantani uudelleen harkintaan.

Otan tähän yhden detaljiesimerkin siitä, minkälaisia ongelmia perustuloon liittyy. Oletetaan, että perustulo korvaa asumistuet. Helsingin korkeita asumiskuluja makseleva ei ehkä ole kovinkaan ilahtunut, mutta kouvolalainen, jonka asumiskulut ovat neljänneksen Helsingin tasosta saattaa olla tyytyväinenkin. Ja tämä on vain yksi niistä yli neljästäkymmenestä tukimuodosta joita meillä on.

Yksinkertaisesti, tuen tarpeessa on niin suuria eroja, että tällainen yksi-koko-sopii-kaikille, on joillekin hyvin antelias (ja veronmaksajille kallis) ja jotkut se syöksee kurjuuteen. Kun tätä dilemmaa lähdetään ratkomaan harkinnanvaraisuutta palauttamalla, menetetään se tavoiteltu säästö byrokratiassa.

Ymmärrän hyvin, että DDR:stä tieteellisen sosialismin ideologian sisäistäneet ovat moiseen malliin ihastuneet. Sen mukaanhan ongelmat ratkeavat sillä, että määritellään yksi normi. Se sopikoon kaikille ja siihen kaikki tyytykööt. Ja jos siinä sivussa talous romahtaa, sitä pahempi sille taloudelle.

iH kirjoitti...

Arvioni Suokustan äänisaaliista on:
2, 1 - 2, 8 prosenttitksikköä enemmän ääniä kuin seuraavaksi eniten ääniä saava puolue.

Sitä taas tuleeko yhden miehen tuhoryhmäksikin nimitetty Seppo Kanerva
valituksi en osaa kertoa. Kristallipallo sammahti.

Yleisestä ilmapiiristä päättelin ettei NATO hyökkää Suomeen ennen vappua, tässä auttoi eniten säätiedotus.

Kansalaispalkan pidätän itselläni kuten jätän valtuuttamatta ketään päättämään puolestani.

Antti Rinne ehdotti että kaikki ottaisivat huomioon kuinka pakkotyö ratkaisisi SDPn ongelmat. Niin minäkin ehdotan. Urheiluhulluuden ja työhulluuden ei luulisi
sopivan samaan puolueohjelmaan mutta kenties voimme näyttää Rinteelle esimerkkiä kuinka siirrytään arvokkaasti pakkotyöttömyydestä eläkkeelle? Ennenkuin hän tekee sen meille.

Kokoomus saa suoria leirille. Portissa onkin jo teksti valmiina: Kokoomus tekee vapaaksi. Osannevat perille ilman viittoja.

Pien- ja typeryspuolueet tapelkoot tähteistä. Pysyvätpä edes sen aikaa pois pahanteosta. Anteeksi Pentti Linkola, olet upea puolue.

Oinomaos kirjoitti...

Kiitos Jaska hyvästä ja ajatuksia herättävästä kirjoituksestasi.

Äänestysaktiviteetin lisäämiseksi ja nukkuvien herättelemiseksi kannoin oman korteni kekoon, eilen aamupäivällä äänestämässä kävin.

On selvää, että joissain asioissa pitää tehdä täyskäännös: vähät rahat pitää käyttää viisaasti Suomen ja suomalaisten parhaaksi, pitkällä tähtäimellä eikä pikavoittoja ajatellen.

Becker kirjoitti...

Vähän on samanlaiset mietteet, että valinnanvara on vähissä. Jotenkin Soinin touhuista on terä poissa, kun hän yrittää tekeytyä hallituskelpoiseksi.

Noh, äänestämään mennään ja Simon Elo saa ilmeisesti ääneni.

Tom Kärnä kirjoitti...

Minäkin kävin äänestämässä, nyt torstaina, ja soin ääneni Muutos 2011 -puolueelle. Perussuomalaiset ei käsittääkseni ole vieläkään ottanut ohjelmaansa sanan ja mielipiteen täyttä vapautta eikä suoraa demokratiaa täydentämään edustuksellista demokratiaa, joten Muutosta ei ole voitu vielä kokonaan marginalisoida.

Anonyymi kirjoitti...

Joitakin toistuvia ilmiöitä olen vuosien aikana huomannut.

Melko suuri osa äänestää sitä kenellä on laittaa eniten massia vaalimainontaan. Vaalien jälkeen on mielenkiintoista verrata käytetyn vaalirahan suhdetta äänimäärään.

Jollain sivustolla kommentoija hihkui innoissaan että aikookin äänestää Keskustaa niin "tietää olevansa voittajien joukossa". Jos nuo ovat valintakriteerit niin ei hyvää päivää!

Ja sitten nämä pikkupaikkakuntien viiksivallut äänestää sitä mukavaa vitsiniekkaa joka kävi tarjoamassa kahvit. Itsehän katsoin jokin aikaa sitten kun Mikko Alatalo tuli jakamaan hernekeittoa ja sinisiä lukulaseja vaalikarjalle.

Pienillä paikkakunnilla äänestetään myös usein tunnettua hahmoa, puolueella ei niin väliä. Joku itseään tyrkyttävä rouvashenkilö joka alkaa hyvissä ajoin tunkea itseään jokaiseen paikkakunnan kissanristiäiseen ja hautajaisiin. Varsinkin kunnallisvaalien alla tämä on suorastaan kiusallisen näkyvää.

Mitä tulee näihin vaaleihin, niin en usko persujen uuteen jytkyyn, valitettavasti. Äänet vie Keskusta ja äänikuningas on Sipilä. Sehän julkaisi pikavauhdilla kirjan jossa käsittelee poikansa kuolemaa. Ymmärrän että kirjoittaminen voi olla tehokasta surutyötä itselleen, mutta vähän haiskahtaa että piti julkaista näin tiukalla aikataululla ennen vaaleja. Eiköhän silläkin saa ihmisiltä ääniä. Samaa teki Eero Heinäluoma joka avautui äskettäin vaimonsa kuolemasta. Liisa Jaakonsaarikin päätti avautua vanhasta perhetragediasta sopivasti viime eurovaalien alla. Mitenhän nämä haastattelut oikein tapahtuu? Soittaakohan joku poliitikko vaalien alla toimittajalle ja sanoo että haluaisi antaa koskettavan haastattelun traagisesta asiasta?

Tiedemies kirjoitti...

Asumistuki pitäisi vaan kokonaan lopettaa. Se ei tee mitään muuta kuin nostaa vuokria kaupungeissa. Mikä ihmeen pakko köyhien on pystyä elämään jossain Krunikassa tai Punavuoressa, jos siellä on korkeat vuokrat?

Perustulon ideana on se, että sosiaaliturvan taso voi olla selkeästi nykyistä matalampi, jos erilaisia tilapäisiä töitä voi tehdä ilman että menettää ne tuet. Menettäjinä on fattan elättämät perheet jotka asuvat kalliilla alueella, voittajia ovat käytännössä kaikki muut. Tai siis, näin sen ainakin pitäisi mennä.

Eduskuntapuolueen äänestäminen on demokratian halventamista näissä vaaleissa. Siellä on joka ainoa puolue nyt sellainen että ne ovat roikkuneet sisällä ja ulkona erilaisista hallituksista tai menneet änkyröiden ja taktikoiden oppositioon viimeisten 30 vuoden ajan. Näistä viimeiset 12 vuotta on kohellettu vailla mitään suunnitelmaa. Lipposen hallitukset kykenivät tekemään jotain, mutta se johtui vain siitä että edeltänyt lama pakotti poliitikot nöyräksi. Sitten se unohtui ja nyt pitää valita löperösuisen pyknikon, kuminaamaisen virnistelijän, himoverotukseen ihastuneen ääliön, ja lestadiolaisen kepustelijan välillä? Tai äänestää huligaaneja, feministihörhöjä, himokieltäjiä tai ruotsalaisia?

Äänestäkää piraatteja. Tehkää kerrankin sitä mitä demokratiassa *kuuluu* tehdä, eli antakaa potkut niille jotka siellä ovat huseeranneet jo aikansa.

Anonyymi kirjoitti...

Ei äänestäminen ole kansalaisvelvollisuus Suomessa, koska äänestyspakkoa ei ole. Sen sijaan se on kansalaisoikeus ja sitä eivät monet tajua, koska eivät käy äänestämässä. Kansalaisoikeuden olemassaolon huomaa yleensä vasta, kun sitä ei enää ole.

Tuo ministerin vala on oikeastaan aika hassu, kun siinä kirjoitetaan, että "puolueettomasti". Yksinkertaisella logiikalla voi päätellä. että ministerit eivät saa olla puolueiden jäseniä, koska eiväthän he toimi puolueettomasti vaan (omaansa) ja puolueensa etua ajaen.

Tästä viime päivien sananvapauskohinasta sen verran, että Tiitinen toimi ihan oikein, koska ei Suomessa poliisi tai supo pysty estämään yhtäkään terroritekoa. Jos joku päättää poksauttaa, niin ei sitä kukaan pysty estämään. Tähän tietysti liittyy, että ns. peruskoikeuksia on jatkuvasti loukattu kun poliisi saa yhä uusia myönnytyksiä ja kukaan ei valvo vaikka poliisi rikkoo tutkinnoissa lakeja. Ja vaikka oikeusasiamies tai -kansleri joskus päästää jonkun inahduksen, niin se on korkeintaan luokkaa "älkääs nyt pojat enää viittikö".nnufi

Tom Kärnä kirjoitti...

Eduskuntapuolueen äänestäminen näissä vaaleissa ei välttämättä ole demokratian halventamista. Onhan Muutos 2011:kin eduskunnassa, vaikka se sai ensimmäisen edustajansa kesken vaalikauden.

Tiedemies kirjoitti...

Minusta tulkinta että Soinin PS olisi jonkinlainen isänmaallinen puolue, on kyllä höperö. Soini on Putinin takataskussa ja PS:n poliittinen viiteryhmä on Le Penin putinistit. Ihmeellistä jos tätä ette hahmota.

Jaska Brown kirjoitti...

Kiitän kaikkia kommenteista.

Tiedemies: Olen aivan samalla kannalla asumistuesta. Ymmärrän kyllä, että aikoinaan tämä keksintö tuli tarpeeseen, kun maaseudulta kaupunkiin opiskelemaan muuttaneille sitä maksettiin. Mutta minun jakeluuni ei mahdu, miksi ihmeessä sitä pitää maksaa kelle tahansa tulee mieleen lähteä pois äidin helmoista, ja vieläpä niin paljon että se melkein on taloudellisesti kannattava ratkaisu.

Mutta sitten tärkeämpi kysymys: Väität, että Soini on Putinin takataskussa. Voisitko ystävällisesti perustella kantasi? Kuten sinulle on varmaan käynyt ilmi, minua ei Venäjän ystäväksi voi sanoa millään mittarilla. (Venäläiset yksityishenkilöinä ovat tietysti toinen asia.)

Sledge Hammer kirjoitti...

Vaikka elämä ja arki on raskasta, niin ehkä pieni huumori helpottaa: vilkaiskaapa www.supervaalikone.com.

Ehkäpä suosikkiprotestihahmo voisi kertoa jotain henkilöstä, joka oikeasti pitäisi valita.

Allekirjoittanut saa ehdotuksekseen monikotimaisen, voimaperäisesti vapaata markkinataloutta jo kylmän sodan ajoilta puolustaneen tahon.

Korostetaan nyt että haluan tälläkin muistuttaa vaaleista, en innostaa epähenkilön äänestämiseen.

Tom Kärnä kirjoitti...

Minä sain supervaalikoneessa Hitlerin. Olinkin juuri viime yönä julkaissut blogissani merkinnän, joka käsitteli natsismia.

Tiedemies kirjoitti...

Hesarin vaalikoneen ehdokkaiden NATO-kantoja oli julkaistu:

Kokoomusehdokkaista 90,5 prosenttia kannattaa jäsenyyttä. RKP:ssa kannattajien osuus on 63,5 prosenttia.

Vihreistä jäsenyyttä kannattaa 13,6 prosenttia, perussuomalaisten ehdokkaista 9 prosenttia. Keskustassa kannattajien osuus 6,9, demareissa 5,5 ja vasemmistoliitossa 2 prosenttia.

Vihreät ovat toki vain marginaalisesti vähemmän putinisteja. Persut, kepulit, demarit ja vassarit ovat kaikki ihan selkeästi Putinin kavereita.

Jaska Brown kirjoitti...

Voi olla, että PS on puolustuspolitiikassa typerällä linjalla, mutta se ei tarkoita että he olisivat Putinin takataskussa.

Kuten totesin, NATOon pitäisi mennä, mutta vain siksi että se paras vaihtoehto eli uskottava oma puolustus ei ole Suomen poliittisessa ilmastossa realistista.

Hauska ajatus tulevasta hallituskoalitiosta, jossa PS olisi mukana. Jos muut ajavat NATOa, PS vastustaa ja muut ajavat haittamamupolitiikkaa ja PS vastustaa, nämä voivat hyvinkin olla hallitusneuvotteluissa tehtäviä lehmänkauppoja. Vaihtoehtoja voivat olla järjen voitto eli PS antaa periksi NATOlle ja muut luopuvat haittamaahanmuutosta tai sitten käänteinen kompromissi eli täydellinen katastrofi: ei mennä NATOon ja jatketaan haittamaahanmuuttoa.

Lauri Stark kirjoitti...

Hauska ajatus tulevasta hallituskoalitiosta, jossa PS olisi mukana. Jos muut ajavat NATOa, PS vastustaa ja muut ajavat haittamamupolitiikkaa ja PS vastustaa, nämä voivat hyvinkin olla hallitusneuvotteluissa tehtäviä lehmänkauppoja. Vaihtoehtoja voivat olla järjen voitto eli PS antaa periksi NATOlle ja muut luopuvat haittamaahanmuutosta tai sitten käänteinen kompromissi eli täydellinen katastrofi: ei mennä NATOon ja jatketaan haittamaahanmuuttoa.

Koska olen pessimisti, uskon asioiden menevän jälkimmäisellä tavalla. Natoon ei mennä, maahanmuuttoa lisätään, perustuloa ei tule, toimeentulotukia monimutkaistetaan ja byrokratiaa lisätään, uusi YYA tulee, Guggenheim tulee ja vesihanoista alkaa valua paskaa.

Voin yllättyä vain positiivisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Saisiko tästä kirjoituksesta päivitetyn version tän kevään vaaleille?

Jaska Brown kirjoitti...

Ano: Hyvä idea. En vain luultavasti ehdi, mutta ainakin välihuomautuksen ja linkin tähän kirjoitukseen laitan, ellei ole ylipääsemättömiä esteitä.