Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Välihuomautus 63: Mä joka päivä töitä teen

Harvoin päivän Hesari onnistuu lennättämään lukijan perslihastensa varaan, mutta tänään kyllä. Eikä siihen tarvinnut kuin lukea ensimmäisen aukeaman otsikko: Afrikkalaiset opiskelijat työllistyvät parhaiten. Ilmeisesti en ole vieläkään tarpeeksi paatunut, kun ensimmäinen, toiveikas ajatus oli että joskos minä sittenkin olisin ollut täysin väärässä ja uusi, yllättävä tutkimustulos kertoisi tällaisen positiivisen afrikkalaisuutisen. Anteeksi tämä ajatus. Otsikko tuli vain niin yllättäen ja palmun takaa.

Totuus raottui sitten vähitellen varsinaista uutista lukiessa:

1. Opiskelija
a. "Opiskelija" ei tarkoittanut opiskelijaa noin yleisesti, vaan korkeakoulututkinnon suorittaneita. Vasta uutista pidemmälle lukemalla selvisi, että siihen sisällytettiin myös ne, jotka olivat suorittaneet opistotason tutkinnon. Jota nykyisin ammattikorkeakouluksi halutaan nimittää.
b. Suomalaisia opiskelijoita ei ollut vertailussa mukana, ainoastaan ulkomaalaiset. Eli todellisuudessa suomalaisten työllistymisprosentti olisi luultavasti ollut kaikkein korkein, ainakin nähdyistä luvuista päätellen.
c. "Työllistyminen" ei tarkoittanut työllistymistä yleensä, vaan työllistymistä nimenomaan Suomessa. Esim. pohjoisamerikkalaisista opiskelijoista oli työllistynyt Suomeen 33 % ja aasialaisista 40 %. Lievää törkeämpi epäilys on, että noin 60 % on muuttanut pois Suomesta. Afrikkalaisista on työllistynyt Suomeen 64 % ja epäillä sopii, että Suomesta on muuttanut pois ehkä noin 10 %. Ainakin keskiarvo täsmää siihen, että noin kolmasosa kaikista on muuttanut maasta.

2. Työala
a. Afrikan maista tulevien kerrotaan opiskelleen enemmän sosiaali- ja terveysalaa, mikä selittää heidän parempaa työllistymistään. Öö. Täytyy myöntää, että olen elänyt siinä käsityksessä, että Suomessa on pulaa nimenomaan teknisten alojen opiskelijoista ja työntekijöistä. Ettei vain olisi käynyt niin, että insinööriopiskelijat ovat häipyneet muihin maihin duuneihin, niissä kun ei ole ylipaisunutta sosiaalisektoria.
b. Aasiasta tullaan opiskelemaan nimenomaan kaupallisia ja teknisiä aloja ja lähdetään sitten takaisin. Opiskelu kun on ilmaista, kuten jutussakin esimerkkinä haastateltu nepalilainen kertoi.
c. Sopii myös kysyä, kuinka moni sosiaalialaa Suomessa opiskellut afrikkalainen on päätynyt töihin monikulttuurikoordinaattoriksi, tulkiksi tai vastaavaan sellaiseen ammattiin, jolle ei olisi mitään tarvetta ilman toisia afrikkalaisia. Eli suomalaisten veronmaksajien loiselätiksi.

3. Klöntti
a. Kovin usein moititaan, että mamuja käsitellään yhtenä klönttinä erottelematta maahanmuuton syitä tai lähtömaita. Huvittavaa on, että tämä syytös tulee nimenomaan siltä taholta, joka tällaisia tutkimuksia vääristelee omiin tarkoituksiinsa sopivaksi ja kohdistuu nimenomaan niihin tahoihin, jotka haluaisivat selvittää millainen maahanmuutto on Suomelle hyödyllistä ja millainen haitallista.
b. Tälläkin kertaa lehtijutussa todetaan tästä asiasta ainoastaan "Tavallisten maahanmuuttajien työllistymistilastoissa joistakin Afrikan maista tulleet ovat sijoittuneet heikoimmin". Vaan ei suinkaan mainita, mitä nämä "jotkin maat" ovat.
c. Josta sitten ei voi olla kysymättä, kuinka helvetin huonot ovat näiden maiden tilastot, kun niistä huolimatta Afrikan maista tulleiden Suomeen työllistyneiden prosentti on suurin. Eikä myöskään sitä, kuinka helvetin huonot näiden maiden tilastot mahtavat olla, jos ei tarkasteltaisi pelkästään tutkinnon suorittaneita, vaan kaikkia niistä maista lähteneitä.

8 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Minähän olen ammatiltani sosiaalipiipertäjä, ja muistan, että viimeksi meille (kun olin Helsingissä) tuli etnisesti edistyksellisistä suunnista työntekijöitä joskus 1990-luvun lopulla. Ja ne pysyivät töissä niin pitkään, kun työsopimus oli, eikä sitä työsopimusta jatkettu. Kun nähtiin, että ei homma pelitä ja heppu itsekin piti saada meille töihin vain siksi, kun sillä oli jännältä kuulostava nimi. Osastolla se homma sitten ei oikein pelittänyt.

Nyt asun tietysti Huitsinnevadassa, enkä tiedä Helsingin nykytilannetta.

Juhani Huopainen kirjoitti...

Mistä lähtien Hesarin artikkeleihin on muka ollut minkäänlaista luottamista?

Toisekseen, Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus-niminen organisaatio kun selvityksiä väsäilee, on jo syytä varata oma taskulaskin ja logiikkapiirejä mukaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Positiivista asiassa on se, että tilanne alkaa selkeytymään pottunokkien keskuudessa vähitellen. Luojan kiitos asumme pussin perällä ja ehdimme havaita tulevat ongelmat ajoissa. En ihan oikeasti tiedä mitä tekisin jos meillä olisi 500.000 muslimia kuten Ruotsissa.

Lauri Stark kirjoitti...

Ihan hatunnoston arvoista miten media saa väännettyä paskan kuin paskan näyttämään joltakin muulta, ainakin vähemmän valppaalle lukijalle. Näille ihmisille paska kelpaa, jos se on parfymoitua.

Tämä biisi on omistettu medialle.

Anonyymi kirjoitti...

Pikkasen kirjotuksen ulkopuolelle, muta onko Jaska tutkinut yhtään, mitä vaikutsta suomeen mahtaa olla näillä tisa- ja ttip- ymm sopimuksilla, jos saavat ajettua ne voimaan ..

-jpt-

RedEyedFrog kirjoitti...

Ainakin mollin sivuilla haetaan jatkuvasti suuria määriä sairaan- ja lähihoitajia. Jos jommaksikummaksi opiskelee niin työllistyy suhteellisen varmasti eikä se kuulosta kummalta, että niillä alkaa olla maahanmuuttajia, koska etenkin lähihoitajien palkat ovat huonot. Sellaisille aloille usein työllistyy just köyhistä maista tulevia.

Jaska Brown kirjoitti...

YP: Ja kuinka paljon näistä työllistyneistä mahtaakaan olla juuri näitä?

Juhani Huopainen: On Hesarissa hyviäkin artikkeleja, osa pitää vain ajaa paskasuotimen läpi lukiessa.

Kumitonttu: Toivon että olet oikeassa, pelkään vain että olet liian optimistinen. Ainakin vaaliuurnilla suomalaisilla on tapana saada jäykkäkouristus ja äänestää samaa puoluetta kuin viimeiset 30 vuotta on tehnyt.

K.o.o.: Harmillista on nimenomaan se, että media voi yhä ratsastaa entisellä, luotettavalla maineellaan.

jpt: Enpä taida ottaa noihin kantaa.

RedEyedFrog: Joo, niistä taitaa olla pulaa, etenkin siinä osassa Suomea missä alan palkalla ei kantasuomalainen pärjää. Kiva kyllä olisi, kunhan suomea osaavat. Vaan se ei selitä koko kuviota, ei alkuunkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kumitonttuun viitaten olisin aika pessimistinen Suomen tulevaisuuden suhteen. YLE, Hesari, koko mediakenttä, Valtion virkamieskoneisto, lukuisat mokujärjestöt ovat taanneet palkan ja tulevaisuuden maahanmuuton edistämiselle. Siinä on kyseessä muutama satatuhatta henkilöä.

Valtaosa kansasta ovat kuin sammakot kiehuvassa vedessä. Eivät tajua mitä on tapahtumassa, kun horisontti on 20 v. päässä.

Se on niin uskomatonta miten tietämätöntä valtaosa kansasta on. Työpaikan kahvipöydässä tyypit kattoo vaan monttu auki, et mitä sä vaahtoot; Ruotsissa 80 000 maahanmuuttajaa tänä vuonna... Ei Suomessa tapahdu. Miksi ei? Suomen valtiolla on jo suunnitelmat laajamittaiseen maahanmuuttoon varautumiseksi: 20 000 mamua vuodessa. Se aktualisoituu heti kun EU päättää maahanmuuton jyvittämiseksi. Afrikasta riittää porukkaa Suomeen rahdattavaksi, eikä enää tarvitse muuta kuin lähete Kreikasta saatteeksi.

Minusta tuntuu, että tämä kansa tarvitsee kunnon potkun persuuksille kerran vuosisadassa. Edellisestä onkin kulunut jo reilu puolikas.