Lukijalle: Maantiedeuusinnoissa vuorossa erikoiset vuoret:
Sarjassa maantieteellisiä erikoisuuksia vuorossa vuoret - tai ainakin kukkulat. Yritin turhaan löytää tietoa maailman matalimmasta vuoresta. Kuolleenmeren lähistöllä luulisi jossain olevan mäen, joka kohoaa selvästi ympäristöään korkeammalle mutta on silti jotain parisataa metriä merenpinnan alapuolella.
Luonnollisin mitta vuorelle on sen korkeus merenpinnasta. Tässä järjestyksessä lista onkin, jokaisen nimen edessä oleva lukema kertoo kyseisen arvon metreinä. Tämän mitan ongelma on kuitenkin siinä, että se ei määrittele, mikä on itsenäinen vuori ja mikä sivuhuippu. Parin kilometrin päässä Mount Everestin huipusta oleva Lhotse on maailman neljänneksi korkein vuori, koska se katsotaan itsenäiseksi, mutta Mount Everestin etelähuippua ei hyväksytä maailman toiseksi korkeimmaksi vuoreksi. Puhumattakaan vaikka Mount Everestin huipun vieressä olevasta kivestä.
Siksi on kehitetty erilaisia arviointitapoja siihen, mikä on itsenäinen vuori.
Useimmin käytetään prominenssia. Vuorenhuipun prominenssi määritellään seuraavasti: kuljettaessa huipulta A sitä korkeammalle huipulle B etsitään reitti, jonka matalin kohta on mahdollisimman korkealla. Kutsutaan kyseistä pistettä solaksi X. Etsitään sellainen huippu B, jolla sola X sijaitsee mahdollisimman korkealla. Erotus A-X on huipun A prominenssi. Sama humanisteille: prominenssi on minimikorkeus, joka huipulta on laskeuduttava päästäkseen jollekin vielä korkeammalle huipulle.
Prominenssin ongelma on karsintaraja. Korkeilla vuorilla käytetään usein minimiarvoa 500 metriä. Tällöin Suomen ainoa itsenäinen huippu olisi Pallastunturi. Jos prominenssirajaksi pistetään 200 metriä, Etelä-Suomessa ei ole ainuttakaan itsenäistä huippua mutta Himalajan korkeimpien vuorten lista muuttuu melkoisesti.
Toinen tapa on isolaatio. Samoin kuin prominenssi, se voidaan määritellä mille tahansa maastopisteelle. Pisteen A isolaatio on se matka, joka on vähintään kuljettava, kunnes vastaan tulee sitä korkeampi maastopiste B. Esimerkki: Jos huipun A korkeus on 3000 metriä ja sen lähellä on 4000 metriä korkea vuori B, mitataan matka A:lta vuoren B lähimmälle 3000 metrin korkeuskäyrälle, ei siis B:n huipulle.
Isolaation ongelma on se, että isolaatio on todella surkea mittari vuoren merkittävyydelle. Esimerkiksi Suomen isolaatioltaan korkein "vuori" on melkoinen yllätys, kuten kohta käy ilmi.
Pätevin tapa määritellä raja itsenäisen vuoren ja sivuhuipun välillä lienee jokin absoluuttisen korkeuden, prominenssin ja isolaation yhdistelmä. Oma ajatukseni on, että ollakseen itsenäinen vuori (tunturi, kukkula) huipun
1) isolaation on oltava yli kilometri ja
2) prominenssin on oltava vähintään viisi prosenttia absoluuttisesta korkeudesta (Poikkeus: mikäli huippu sijaitsee syvänköön laskevalla valuma-alueella, kuten Jordanjoen laaksossa, otetaan absoluuttisen korkeuden arvoksi huipun korkeuden ja valuma-alueen matalimman pisteen erotus, ei korkeutta merenpinnasta)
Mutta ei välitetä teoreettisesta pohdinnasta, tässä lista erikoisista vuorista ja Peakbaggerista löytyy tarvittaessa lisätietoa:
8850 Mount Everest eli Chomolangma eli Sagarmantha on maailman korkein vuori ja vuorista ensimmäinen lähes kaikilla mahdollisilla mittareilla. Ensimmäisenä sen huipulle pääsivät Edmund Hillary ja sherpa Tensing 29. toukokuuta 1953. Paitsi jos Malloryn ja Irvinen molempien kuolemaan päättynyt yritys vuonna 1924 onnistui. Ennen toista maailmansotaa Nepal oli kieltänyt vuorelle kiipeämisen, joten kaikki yritykset tehtiin Tiibetin puolelta. Toisen maailmansodan jälkeen Tiibetin vallannut Kiina puolestaan kielsi yritykset vuosikymmenien ajan, mutta Nepal salli ne.
8611 K2 on maailman toiseksi korkein vuori ja kiipeilijöiden keskuudessa vaikeimpana pidetty. Vuori sijaitsee Pakistanin ja Kiinan raja-alueella ja sen omistus on kiistanalainen. Ensinousu 1954.
8586 Kangchenjunga on sikkimiläisten pyhä vuori, jolle ei heidän uskomustensa mukaan saa kiivetä. Useimmat retkikunnat ovatkin sääntöä noudattaneet ja pysähtyneet vain parin askeleen päähän huipusta. Vuorta luultiin maailman korkeimmaksi 1838-1852, aina Everestin löytämiseen asti. Ensinousu 1955.
8516 Lhotse on Mount Everestin vieressä ja sen prominenssi on vain 610 m, selvästi pienin yli kahdeksankilometrisistä vuorista. Lhotsen eteläseinämä on jyrkin kokoluokassaan: 3,2 kilometriä nousua 2,25 kilometrin vaakasuoralla etäisyydellä. Ensinousu 1956. Reinhold Messnerin nousu huipulle 1986 teki hänestä ensimmäisen, joka on kiivennyt kaikille 14 yli kahdeksankilometriselle vuorelle.
8462 Makalu luokitellaan yhdeksi teknisesti vaikeimmista kahdeksankilometrisistä. Ensinousu 1955.
8188 Cho Oyua pidetään helpoimpana kahdeksankilometrisenä. Ensinousu 1954.
8167 Dhaulagiri on kokonaan Nepalissa ja korkein vuori, joka ei sijaitse kahden valtion rajalla. Vuorta luultiin maailman korkeimmaksi 1808-1838. Prosentuaalisesti vaarallisin vuori, 40 % kuolleita jokaista onnistunutta nousua kohti. Ensinousu 1960.
8163 Manaslu. Ensinousu 1956.
8126 Nanga Parbat. Ensinousu 1953. Tappava vuori: ennen ensimmäistä onnistumista 31 kiipeilijää oli ehtinyt kuolla vuorella. Läheltä piti onnistujallakin, Hermann Buhl ei ehtinyt nousun jälkeen laskeutua tukileiriin ja joutui yöpymään kallionkielekkeellä. Hänen onnekseen yö oli tyyni.
8091 Annapurna oli ensimmäinen yli kahdeksankilometrinen vuori, jonka valloitus onnistui. Ensimmäisenä huipulle pääsi Maurice Herzog 1950. Kohtalon ivaa, sillä Annapurna on myöhemmin osoittautunut yhdessä Dhaulagirin kanssa kahdeksankilometrisistä tappavimmaksi, 40 % kuolleisuus. Annapurna piti hallussaan vallattujen vuorten korkeusennätystä aina Mount Everestin valtaukseen asti.
8080 Gasherbrum I. Ensinousu 1958.
8051 Broad Peak kuuluu seitsenhuippuiseen Gasherbrumin massiiviin ja on muodoltaan nimensä veroisena ainoa, joka on nimetty muuten kuin järjestysnumerolla. Ensinousu 1957.
8034 Gasherbrum II on Gasherbrumin massiivin kolmas yli kahdeksankilometrinen. Ensinousu 1956.
8027 Shishapangma oli viimeisenä vallattu kahdeksankilometrinen, ensinousu 1964.
7816 Nanda Devi oli korkein huippu, jolle oli kiivetty ennen Annapurnalle nousua. Vuorta luultiin maapallon korkeimmaksi 1800-luvun alussa, koska Nepal oli muulta maailmalta suljettu. Ensinousu 1936.
7756 Kamet piti hallussaan vallattujen vuorten korkeusennätystä 1931-1936.
7570 Gangkhar Puensum, Bhutanin korkein vuori, on korkein yhä valloittamaton vuori. Sellaisena varmaan pysyykin, Bhutanissa kun vuorikiipeily on kiellettyä.
7556 Gongga Shan lienee ainoa vuori, jota on väitetty yli yhdeksänkilometriseksi. Vuonna 1930 ensimittauksessa tehdyn laskuvirheen perusteella julkaistiin tieto, että se olisi 9220 metriä korkea. Vuori on kieltämättä vaikuttava seutunsa ylivoimaisesti korkeimpana, mutta virhetieto oikaistiin pian. Se on korkein vuori, joka kuuluu Tyynenmeren valuma-alueeseen. Ensinousu 1932.
7546 Mustagh Ata oli ensimmäinen yli seitsenkilometrinen vuori, jolle yritettiin kiivetä; ruotsalainen tutkimusmatkailija Sven Hedin teki yrityksen 1894. Ensinousu 1956.
7495 Qullai Ismoili Somoni Tadzikistanissa oli Neuvostoliiton korkein vuori, senaikaiselta nimeltään Pik Kommunizma (vuosina 1933-1962 tietysti Pik Stalina) eli Kommunismin huippu. Kuinka sopivaa, kommunismin huippu oli siis jäätävän kylmä, myrskyinen ja elinkelvoton. Ensinousu 1933.
7420 Jongsong Kanchenjungan lähellä piti hallussaan vallattujen vuorten korkeusennätystä 1930-1931. Vuori on samalla korkein kolmen maan rajapiste, koska se sijaitsee Intian, Pakistanin ja Nepalin rajalla.
7285 Baintha Brakk eli The Ogre on korkeista vuorista teknisesti vaikeimpana pidetty. Ensinousu 1977, seuraava onnistuminen vasta 2001. Siinä välissä yli 20 retkikuntaa yritti turhaan.
7134 Pik Lenina vallattiin 1928 ja piti hallussaan vallattujen vuorten korkeusennätystä kaksi vuotta. Vuorta luultiin vuoteen 1933 asti Pamirin korkeimmaksi, kunnes silloinen Pik Stalina havaittiin korkeammaksi. Poliittisesti aika osuvaa ajan henki huomioiden.
7120 Trisul on ensimmäisenä valloitettu yli seitsenkilometrinen vuori, Tom Longstaffin retkikunta kiipesi huipulle 1907. Korkeusennätys hallussa 1907-1928.
6993 Machapuchare on Shiva-jumalalle pyhitetty vuori, jolle kiipeäminen on kielletty. Vuonna 1957 ainoa vuorelle nousua yrittänyt retkikunta kääntyi takaisin vain 50 metrin päässä huipusta, koska olivat näin etukäteen luvanneet. Yhdellekään muulle retkikunnalle ei ole koskaan myönnetty kiipeämislupaa.
6962 Aconcagua on läntisen pallonpuoliskon korkein vuori, korkein vuori jonka rinteiltä ainakin osa vesistä laskee Atlanttiin ja korkein vuori, joka ei sijaitse Aasiassa. Sekä isolaatioltaan että prominenssiltaan se on maailman toinen. Korkeuseroa kertyy melkoisesti, sillä vajaan 300 kilometrin päässä valtameressä on Perun-Chilen hauta, jossa on yli kuusi kilometriä syvyyttä. Ensinousu 1897, paitsi jos inkat olivat kiivenneet huipulle jo aiemmin. Vallattujen vuorten korkeusennätys 1897-1907.
6895 Ojos del Salado on maailman korkein tulivuori. Ensinousu 1937.
6739 Llullaillaco on korkein vuori, jolle inkat todistettavasti kiipesivät. Vuoren huipun välittömästä läheisyydestä on löydetty noin 500 vuotta vanhoja muumioita, todennäköisesti ihmisuhreja.
6638 Kailas on erikoisen muotoinen sekä hindujen, buddhalaisten, jainalaisten että bönpojen pyhä vuori. Kiipeäminen vuorelle on kielletty, mutta kaikkien neljän uskonnon pyhiinvaeltajat kiertävät vuoren ympäri. Hindut ja buddhalaiset kulkevat myötäpäivään, muut vastapäivään. Reitti on 52 km pitkä ja erityisen ansiokasta on kiertää se vain yhdessä päivässä, mikä on todella kova suoritus. Maasto on rankkaa, polku ei ole mikään valtatie ja korkea ilmanala vaatii paljon. Toisaalta vielä pyhempi suoritus on tehdä kierros kontaten ja rukoillen. Tämä vie yleensä neljä viikkoa.
6286 Great Trango Tower on korkein graniittipylväitä muistuttavista Trango Towers -vuorista Pakistanissa. Sen eteläseinämä putoaa 1340 metriä lähes pystysuoraan - mutta vain lähes, joten se ei ole maailman korkein pystysuora seinämä. Ensinousu 1977.
6267 Chimborazo Ecuadorissa on maailman korkein vuori - mikäli mittaus suoritetaan maapallon keskipisteestä. Maapallo on navoiltaan litistynyt ja siksi lähes päiväntasaajalla sijaitseva Chimborazo on näin mitaten korkein. Itse asiassa sitä luultiinkin maailman korkeimmaksi aina 1800-luvun alkuun asti. Ensinousu 1880.
6194 Mount McKinley eli Denali on Pohjois-Amerikan korkein vuori. Isolaatioltaan ja prominenssiltaan se on maailman kolmas. Vuorta pidetään ehkä kaikkein kylmimpänä vuorena, lämpötila saattaa pudota seitsemäänkymmeneen pakkasasteeseen. Ensinousu 1913.
5959 Mount Logan on Kanadan korkein vuori ja prominenssiltaan maailman kuudes. Ensinousu 1925.
5895 Kilimanjaro Tansaniassa on Afrikan korkein vuori. Prominenssiltaan ja absoluuttiselta korkeudeltaan se on tulivuorista ensimmäinen ja kaikista vuorista neljäs, kuten myös isolaatioltaan. Vuoren huipulla oleva jäätikkö kutistuu koko ajan ja sen oletetaan katoavan lähivuosikymmeninä. Ensinousu 1889.
5700 Pico Cristobal Colon eli Kristoffer Kolumbuksen huippu lienee Kolumbian korkein vuori. Lienee, koska sen tarkkaa korkeutta ei ole mitattu ja läheinen Pico Simon Bolivar saattaa olla korkeampi. Prominenssiltaan jompikumpi niistä on maailman viides. Ensinousu 1939.
5642 Elbrus on Euroopan korkein vuori, prominenssiltaan maailman kymmenes. Vuonna 1942 saksalaiset vuoristojääkärit veivät hakaristilipun huipulle. Hitlerin kuultua tästä hän sai itkupotkuraivarin, koska piti temppua pelleilynä. Ensinousu 1874.
5636 Pico de Orizaba on Meksikon ja Keski-Amerikan korkein vuori sekä Pohjois-Amerikan korkein tulivuori, prominenssiltaan maailman seitsemänneksi korkein vuori. Ensinousu 1848.
5610 Damavand on Iranin korkein vuori ja Aasian korkein tulivuori. Ensinousu 905 (sic!).
5137 Ararat on Turkin korkein vuori, joka on parhaiten tunnettu siellä tapahtuneeksi väitetystä haaksirikosta. Ensinousu 1829.
4892 Vinsonin massiivi on Antarktiksen korkein vuori, prominenssiltaan maailman kahdeksas ja isolaatioltaan kuudes. Ensinousu 1966.
4884 Puncak Jaya Uudessa-Guineassa on maailman korkein saarella oleva vuori ja Oseanian korkein, prominenssiltaan maailman yhdeksäs ja isolaatioltaan viides. Ensinousu 1962.
4810 Mont Blanc on Euroopan korkein vuori, mikäli Kaukasusta ei lasketa Eurooppaan kuuluvaksi. Joka tapauksessa se on EU:n korkein. Prominenssilistalla se tipahtaa niukasti maailman top 10:stä ollen yhdestoista. Vuori on Ranskan ja Italian rajalla kuuluttuaan aiemmin kokonaisuudessaan Sardinian kuningaskunnalle. Ensinousua 1786 pidetään yhtenä modernin vuorikiipeilyn alkusysäyksistä.
4634 Dufourspitze on Monte Rosan korkein huippu ja korkein Alppien huippu, joka kuuluu vain yhdelle maalle eli Sveitsille. Ensinousu 1855.
4506 Gora Belukha on Altaivuoriston korkein huippu ja korkein huippu, joka sijaitsee Jäämeren valuma-alueella. Ensinousu 1914.
4478 Matterhorn oli viimeisenä valloitettu merkittävä Alppien vuori. Ensinousua 1865 pidetään alpinismin ensimmäisen kultakauden loppuna. Matterhornin pohjoisseinämän kiipesivät ensimmäisinä 1931 veljekset Franz ja Toni Schmid, joille myönnettiin seuraavana kesänä olympialaisten yhteydessä kultamitali KOK:n vuonna 1894 tekemän päätöksen mukaisesti. Tonille postuumisti, koska hän oli kuollut 1932 toiselta vuorelta laskeutuessaan.
4421 Mount Whitney on Manner-Yhdysvaltojen korkein vuori. Ensinousu 1873.
4368 Mount Giluwe Uudessa-Guineassa on Oseanian korkein tulivuori ja korkein saarella sijaitseva tulivuori. Ensinousu 1934.
4285 Mount Sidley on Antarktiksen korkein tulivuori. Ensinousu 1990.
4207 Mauna Kea on Havaijin korkein vuori ja maailman korkein vuoren juurelta mitaten - yli 10 000 metriä. Isolaatioltaan se on maailman kahdeksas. Todennäköistä on, että saaren alkuasukkaat olivat kiivenneet huipulle jo aiemmin, mutta ensimmäinen varma tieto kiipeämisestä on vuodelta 1823.
4095 Mount Kinabalu Borneolla on Malesian korkein vuori ja Aasian korkein saarella sijaitseva vuori. Ensinousu 1858.
4076 Cerro Chequesani on Titicaca-järven Isla del Sol -saaren korkein kohta, 265 metriä järven pinnan yläpuolella, mikä on Etelä-Amerikan ennätys järvessä oleville vuorille.
3970 Eiger on tunnettu 1800-metrisestä pohjoisseinämästään, jota pidetään yhtenä vuorikiipeilyn suurimmista haasteista. Ainakin 64 kiipeilijää on kuollut seinämällä. Ensinousu 1858, pohjoisseinämä 1938.
3952 Yushan eli Jadevuori on Taiwanin korkein vuori. Taiwanin ollessa Japanin miehittämä 1895-1945 se oli Japanin korkein vuori, jolloin japanilaiset vuorikiipeilijät katsoivat aiheelliseksi suorittaa ensinousun vuonna 1900.
3794 Mount Erebus on Antarktiksen korkein saarella oleva vuori ja maailman eteläisin tulivuori. Ensinousu 1908.
3776 Fuji on Japanin korkein vuori ja shintolaisten pyhä vuori. Tulivuori purkautui viimeksi 1707. Pyhiinvaellusten myötä vuorelle on kiivennyt noin 300 000 ihmistä. Ensinousu 663.
3754 Mount Cook eli Aoraki on Uuden-Seelannin korkein vuori. Isolaatioltaan maailman kymmenes. Ensinousu 1894.
3718 Teide Teneriffalla on sekä Espanjan korkein vuori, korkein Atlantin saarella oleva vuori että Afrikan korkein saarella sijaitseva vuori. Ensinousu 1582.
3694 Gunnbjörn Fjeld on Grönlannin korkein vuori, korkein jollekin Pohjoismaalle kuuluva vuori, Pohjois-Amerikan korkein saarella sijaitseva vuori ja korkein vuori napapiirin pohjoispuolella. Isolaatioltaan se on maailman yhdeksäs. Ensinousu 1935.
3692 Wetterhorn vallattiin ensi kerran 1844, mutta Alfred Willisin 1854 tekemän nousun katsotaan aloittaneen alpinismin kultaisen kauden. Winston Churchill nuoruudessaan paljon seikkailuja harrastaneena kiipesi huipulle 1894.
3479 Mulhacen on Manner-Espanjan korkein vuori. Yllätys yllätys, se ei sijaitse Pyreneillä vaan maan eteläosassa Sierra Nevadan vuoristossa.
3328 Etna Sisiliassa on Euroopan korkein tulivuori ja korkein saarella sijaitseva vuori. Purkausten takia korkeus vaihtelee, vuori on nyt yli kaksikymmentä metriä matalampi kuin 30 vuotta sitten. Keisari Hadrianuksen kerrotaan kiivenneen vuorelle vuonna 121.
3128 Cerro Torre Argentiinan ja Chilen rajalla on ehkä maailman vaikein vuori kiivettäväksi. Lähes pystysuora, tuulinen, sateinen ja kylmä kalliopylväs valloitettiin kiistatta ensi kerran vasta 1974 - tosin eräs kiipeilijä väittää päässeensä huipulle jo 1959, mutta ainoan todistajan kuolema laskeutumisessa ja lukuisten maailmanluokan kiipeilijöiden turhat yritykset samalla reitillä (onnistui vasta 2005) pitävät väitteen epäuskottavana.
3098 Pico Duarte Dominikaanisessa Tasavallassa on Pohjois-Amerikan korkein saarella oleva vuori, ellei Grönlantia lasketa. Ensinousu 1851.
3069 Piton des Neiges Reunionilla on korkein kokonaan Intian valtameressä sijaitsevalla saarella oleva vuori.
3011 Pico Basile on Päiväntasaajan Guinean korkein vuori ja korkein Afrikan valtiolle kuuluvalla saarella sijaitseva vuori.
2935 Mount Paget Etelä-Georgiassa on Etelä-Amerikan korkein saarella oleva vuori. Ensinousu 1964.
2917 Olympos on Kreikan korkein vuori, jonka antiikin kreikkalaiset uskoivat olevan jumaltensa asuinsija.
2850 Tambora Indonesian Sumbawan saarella sai aikaan kaikkien aikojen tuhoisimman tulivuorenpurkauksen 1815: arvioiden mukaan välittömästi kuoli lähes satatuhatta ihmistä ja myöhemmin vielä saman verran.
2814 Hermonvuori on Syyrian ja Libanonin rajalla. Melkoinen osa vuoren alueesta on ollut Israelin miehittämä Kuuden päivän sodasta 1967 lähtien, lukuun ottamatta lyhyttä syyrialaismiehitystä Jom Kippur -sodan aikana. Vuori muodostaa erinomaisen valvonta-aseman, joten israelilaiset ovat ladanneet sinne reilusti elektronisen sodankäynnin välineistöä. Seutua valvoo armeijan erikoisosasto Alpinistim, jossa palvelu on eräs halutuimpia tehtäviä, koska sotilaat pääsevät usein matkustamaan Euroopan hiihtokeskuksiin harjoittelemaan valtion kustannuksella.
2810 Mount Roraima on Guyanan korkein vuori Venezuelan ja Brasilian rajalla. Vuoren korkein piste on Venezuelan puolella, Guyanan alueella maksimikorkeus on noin 2750 m. Pöytävuoren lakitasanko on yli 30 neliökilometrin laajuinen ja sitä ympäröivät joka puolelta 400 metrin korkuiset lähes pystysuorat seinämät. Ensinousu 1884.
2800 Paricutin Meksikossa on uusimpia vuoria. Se alkoi kohota vuonna 1943 keskeltä maissipeltoa. Vuoden sisällä vuori nousi yli 300 metriä alkuperäistä peltoa korkeammalle rauhallisesti purkautuvan laavan jähmettyessä. Purkaukset päättyivät 1952, jolloin vuori oli kohonnut nykyiseen korkeuteensa 424 metriä ympäristöään ylemmäs.
2744 Paektu-san on Korean niemimaan korkein vuori ja korealaisten pyhä vuori. Se sijaitsee Kiinan rajalla, paitsi että Rakkaan Johtajan, Kim Jong-Ilin syntymäpäivänä vuori ilmeisesti kävi Neuvostoliiton puolella, koska Kim on syntynyt Neuvostoliitossa ja pohjoiskorealaiset tiedot kertovat hänen syntyneen Pyhällä Paektu-vuorella. Eihän pohjoiskorealaisten rehellistä tiedottamista ole mitään syytä epäillä. Tiedossa ei ole, onko Kim pelannut golfia vuorella ja jos on, kuinka monta hole-in-onea hän teki yhdellä kierroksella sillä kertaa, mutta epäillä sopii että kolmattakymmentä.
2550 St. Helens oli 2950 metriä korkea vuori Washingtonin osavaltiossa. Aina vuoteen 1980 asti, jolloin se räjähti. Onneksi tulivuorenpurkaus oli jo antanut etukäteismerkkejä ja siihen oli varauduttu, joten henkensä menetti vain 57 ihmistä. Ensinousu 1853.
2488 Mount Darwin Tulimaassa on Etelä-Amerikan korkein saarella sijaitseva vuori, jos Etelä-Georgiaa ei lasketa Etelä-Amerikkaan kuuluvaksi. Ensinousu 1961.
2469 Galdhöpiggen Norjassa on Skandinavian korkein vuori. Läheinen Glittertind oli välillä korkeampi, mutta sen laella olevan jäätikön sulaminen on tehnyt vuoren kalliohuippuista Galdhöpiggeniä matalammaksi. Ensinousu 1850.
2329 Mafinga Hills on ryhmä kukkuloita, jotka muodostavat Sambian korkeimman kohdan. Kyseessä on korkein erikseen nimeämätön huippu, joka on jonkin maan korkein kohta. Tosin Saudi-Arabian korkeimmaksi vuoreksi väitettyä huippua korkeampi saattaa olla noin kolmen kilometrin korkeudessa oleva nimeämätön ylänkö, mutta mittaustiedot ovat epävarmoja.
2307 El Capitan Kaliforniassa on tunnettu lähes kilometrin korkuisesta pystysuorasta seinämästä, jolta hypättiin ensimmäiset BASE-laskuvarjohypyt 1966.
2285 Siinaivuori on juutalaisen perinteen mukaan paikka, jossa Mooses sai kymmenen käskyä.
2277 Beerenberg Jan Mayenin saarella on Pohjoismaiden korkein saarella oleva vuori, mikäli Grönlantia ei katsota Pohjoismaihin kuuluvaksi. Joka tapauksessa se on maailman pohjoisin tulivuori. Ensinousu 1921.
2241 Mont Orohena Tahitilla on Polynesian saarten korkein vuori ja isolaatioltaan maailman seitsemäs.
2238 Idjwi on Kivujärvessä sijaitseva saari, jolla oleva kukkula on korkeimmalle järven pinnasta (776 m) nouseva Afrikassa.
2228 Mount Kosciuszko on Australian korkein vuori. Ensinousu 1840, elleivät aboriginaalit ehtineet edelle.
2110 Hvannadalshnukur on Islannin korkein vuori ja Pohjoismaiden korkein saarella oleva vuori, mikäli Jan Mayenin saarta ja Grönlantia ei katsota Pohjoismaihin kuuluvaksi. Ensinousu 1727.
2104 Kebnekaise on Ruotsin korkein vuori. Ensinousu 1883.
2085 Mont Aiguille on vuori, jolle Ranskan kuningas Kaarle VIII määräsi kiivettäväksi 1492. Nousua pidetään yhtenä vuorikiipeilyn alkusysäyksistä.
2062 Birch Mountain Atlinjärvessä Kanadassa on 1393 metriä järvenpinnan yläpuolella ja toinen maailman kahdesta saarella olevasta vuoresta, jotka ovat yli kilometrin järvenpintaa ylempänä.
1894 Narodnaja on Uralvuoriston korkein huippu ja samalla korkein piste, joka on kahden maanosan rajalla.
1745 Mount Rushmore on tunnettu neljästä siihen veistetystä Yhdysvaltain presidentistä.
1686 Samosir on Sumatralla olevan Tobajärven saari, jonka korkein kohta on 780 metriä järvenpinnan yläpuolella. Se on saarella sijaitsevien saarten ennätys.
1675 Mount Thor Baffininsaarella on vuori, jolla on maailman korkein pystysuora seinämä, 1250 metriä. Ensinousu 1953 (vuori), 1985 (pystysuora seinämä). Yli 30 retkikuntaa oli epäonnistunut seinämällä, onnistujilta kiipeäminen vei 33 päivää.
1610 Concepcion Ometepen saarella Nicaraguajärvessä on maailman korkeimmalla järvenpinnasta sijaitseva vuori, 1579 metriä.
1558 Devil's Tower on joka suunnassa pystysuoraan lähes 400 metriä ympäristöään korkeammalle kohoava monoliitti Wyomingissa.
1491 Hekla on kenties Islannin tunnetuin tulivuori, historiallisella ajalla yli 20 isoa purkausta.
1397 Mont Pelee on tulivuori Martiniquen saarella. Sen purkautuessa yllättäen 1902 vain kolme läheisen kaupungin 30000 asukkaasta jäi henkiin.
1392 Stetind, ylösalaisin käännettyä suppiloa muistuttava vuori, äänestettiin Norjan kansallisvuoreksi 2002. Ensinousu onnistui vasta 1910.
1344 Ben Nevis on Ison-Britannian korkein vuori, väitetty ensinousu vasta 1771.
1324 Halti on Suomen korkein kohta. Noloa, että rajapyykit on asetettu siten, että tunturin korkein kohta on viitisenkymmentä metriä Norjan puolella. Maastossa sitä ei kyllä kunnon perspektiivin puutteessa huomaa.
1317 Ridnitshokka on korkein kokonaan Suomessa oleva tunturi.
1281 Vesuvius purkautui vuonna 79 tuhoten Pompeijin. Lähes miljoonan asukkaan Napoli on vajaan kymmenen kilometrin päässä vuoresta, minkä luulisi hieman huolestuttavan jopa italialaisia.
1276 Gora Zhima Baikaljärven Olkhon-saarella on Aasian korkeimmalle järvenpinnasta nouseva vuori, 821 metriä Baikalin yläpuolella.
1242 Kovddoskaisi lienee Suomen vaikein tunturi vallattavaksi; kolmelta puolelta seinämät ovat jyrkät ja neljännelle on pitkä kiertomatka. Läheiseltä järveltä on Suomen suurin korkeusero lyhyellä matkalla, 570 metriä.
1084 Pöytävuori on Kapkaupungin tunnusmerkki. Sille kiipeämisessä on vaikeinta löytää huippu, lakitasanko kun on noin neljän neliökilometrin kokoinen. Onneksi korkein kohta on merkitty kyltillä.
1029 Saanatunturille nousun Kilpisjärveltä uskotaan yleisesti olevan Suomen suurin korkeusero lyhyellä matkalla, yli 550 metriä, mutta kuten edellä kävi ilmi, Kovddoskaisi voittaa sen. Sen sijaan siellä järjestetään ainutlaatuinen hiihtokilpailu, vuosittaiset juhannushiihdot.
863 Uluru eli Ayers Rock on maailman suurimmaksi kiveksi mainostettu muodostelma keskellä Australiaa, yli 300 metriä ympäröivää tasankoa korkeammalla. Ei niin yllättäen se on aboriginaalien pyhä paikka.
813 Krakatau on tunnettu vuoden 1883 purkauksestaan, jossa vuori katosi kokonaan merenpinnan alle. Uudestaan vedenpinta rikkoutui 1930 laavavirtojen nostettua kohouman riittävän korkeaksi. Tätä nykyä se lienee maailman nopeimmin kasvava vuori, laavavirtojen ansiosta nousunopeus on viitisen metriä vuodessa. Nykykorkeus reilu 300 m.
809 Pallastunturi on Suomen prominenssiltaan suurin tunturi, noin 514 metriä.
749 Monte Titano on vuori, joka samalla muodostaa lähes kokonaisuudessaan San Marinon valtion.
562 Ball's Pyramid on maailman korkein merestä nouseva tulivuoren kalderapylväs. Itse saaren pinta-ala on vain kolmisenkymmentä hehtaaria. Ensinousu 1965.
507 Terevaka on Pääsiäissaaren korkein kohta. Isolaatioltaan se on maailman kahdenneksitoista merkittävin vuori, mikä kertookin kaiken tarvittavan isolaation pätevyydestä vuorten mahtavuuden mittaamisessa.
500 Rukatunturi on Suomen korkein tunturi, joka ei sijaitse Lapissa.
486 Korvatunturi on Joulupukin työpajan sijaintipaikka Suomen ja Venäjän rajalla. Tunturi on loivarinteisenä varsin vaatimaton, joskin erikoisen muotoinen ja ympäristönsä korkein.
431 Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi.
321 Vaalserberg oli Hollannin korkein kohta. Ikään kuin tämä ei olisi tarpeeksi noloa, se menetti korkeimman kohdan asemansa 10.10.2010, kun Hollannin Antillit lakkasi olemasta ja liitettiin suoraan Hollantiin.
318 Suur-Munamägi on Viron korkein kohta. Eikä naureta siellä, Latvian ja Liettuan korkeimmat kohdat ovat vielä matalampia.
268 Kiiskilänmäki on Suomen isolaatioltaan suurin - hmmm - vuori.
225 Lamminvaara Paalasmaan saarella Pielisessä on 132 metriä Pielisen pintaa korkeammalla, mikä on Suomen ennätys järvessä oleville saarille. Ehkä myös Euroopan ennätys, vai löytääkö joku vastaesimerkkiä?
Edit 21.1.2011. 600 metriä korkea Monte Isola Lago d'Iseo -järvessä Italiassa nousee 415 metriä järvenpintaa korkeammalle ja lienee Euroopan korkein järvessä oleva vuori.
176 Lounatkorkia Suursaarella pitää hallussaan Suomen saarten korkeusennätystä.
170 Möllehöj on Tanskan korkein vuori. Hauskaa asiassa on säälittävän korkeuden lisäksi se, että Tanskassa on kolme kohtaa, joiden korkeudet ovat alle metrin sisällä toisistaan. Möllehöj paljastui näistä korkeimmaksi vasta 2005.
161 Suribachi Iwo Jimalla on tunnettu toisen maailmansodan kenties kuuluisimmasta valokuvasta.
129 Orrdalsklint on Ahvenanmaan korkein kohta.
2,4 Villingilin saarella sijaitsee Malediivien korkein kohta, jolle ei ymmärrettävistä syistä ole viitsitty antaa erillistä nimeä.
Onko Ylen toimittaja narsisti?
7 tuntia sitten
11 kommenttia:
Mount Kenia; point Lenana???
Vai on 2,5-metrinen vuori muka liian vähäinen nimettäväksi? Mielen laiskuutta! Kotiseudullani on nimittäin hiljakkoin ilmestynyt tämmöinenkin kirja:
https://holvi.com/shop/tyrvaanpryki/product/38fae2c3602a29e18c393dd6d91f3a47/
(ei ole tarkoitus mainostaa)
P.S. Tuossa kirjassa muuten annettiin vielä yksi, "geologiseksi" ilmoitettu määritelmä vuorelle: väh. 50 metrin nousu vuoren juurelta, eli matalimmasta kohdasta vuoren ympäristössä ennen kuin maasto alkaa jälleen nousta. Tämähän mahdollistaa senkin kummallisuuden, että läheinen korkeampi huippu ei edes täytä vuoren määritelmää, jos sen ympäristö muuten on korkeammalla!
P.P.S. Vaikka inhottaakin puhua "ryhmän X jäsenenä", niin humanistina koin ensimmäisen prominenssin selityksistäsi selkeämpänä...
Bloggauksen aiheeseenhan voi jopa vaikuttaa, kuten tässä leffassa:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Englishman_who_Went_up_a_Hill_but_Came_down_a_Mountain
Tere Jaska,
nämä uusinnat (ja myös muut bloggaukset) ovat mielenkiintoisia tiedonlähteitä! Kiitokset tästäkin rautaisannoksesta. Tuo Krakataun purkauksen linkki olikin mielenkiintoinen, maailmanhistorian suurin pamaus mikä kuultiin jopa tuhansien kilometrien päässä Australiassa, huhhuh?! Kyllä siinä on paikallisilla mennyt Indonesiassa korvat lukkoon kun toi tulivuori päätti pamahtaa yläilmoihin!
Ironisesti sanottuna, nyt kaikki Vihreät (De Röda) innolla (himo)verottamaan valkoista miestä ilmastonmuutoksesta kun noi tulivuoret tuolleen tekevät niitä inhoja hiilidioksidi- ja metaanipäästöjänsä. Ehkä se oli hollantilaisten siirtomaaisäntien vika kun näin pääsi käymään?
En nyt valitettavasti muista kuolemaksenikaan mikä oli sen dokumentaarisen elokuvan nimi, mikä uudelleennäyteltiin (re-enact?) k.o. tulivuoren purkauksen tapahtumien perusteella. Eräs laiva seilasi Sundasalmessa tuolloin kun pamahti ja sen seurauksena laivan kannelle alkoi kertymään aivan sairaan paksu kerros tuhkaa. Laivan hollantilainen kippari määräsi kaikki laivalla olevat henkilöt lapioimaan tuhkaa pois aluksen kannelta. Eräs yläluokan britti-tyyppi inhosi sitä kun hän joutui työskentelemään kiinalaisten kulien vieressä, he kun haisivat niin pahalta ja he sentään matkustivat 3. luokassa!
Mutta, sananmukaisesti tämä snobi oli samassa veneessä kuin nämä plantaaseilla raatavat tyypit. Siinä ei sitten paljoa kysytty kuka tekee mitä kun oli henki kyseessä. Laivahan olisi muutoin uponnut mereen, jolleivät kaikki olisivat osallistuneet sen tuhkan lapioimiseen pois kannelta.
Mielenkiinnon vuoksi kannattaa lukaista läpi satiirinen romaani Max Havelaar, kirjoittana Multatuli (tämän sanaleikin selittäminen oli hauskaa hollantilaisille kavereille, heidän kielellään se on "klaarkomen", mikä tarkoittaa no köh köh laukeamista kun harrastaa seksiä), joka taasen on ihan yhtä valkoihoinen kaveri kuin meikäläinenkin, Eduard Douwes Dekker. Ehkä nyt paljastin liikaa opuksen juonesta?
- Soomepois Eestist -
Ykä, lähes kaikki postauksesi olen lukenut ja muutamia olisin halunnut kommentoida. Miksi käytät vieläkin edellisen vuosituhannen tunnistautumismenetelmää, joka estää kommentoinnin uusilta käyttäjiltä?
Ano 1: Kiinnostava vuori, mutta niin moni muukin joka ei listalle tällä kertaa mahtunut.
Apoliteia: No kaikkea sitä saa lukea. Enpä ollut tuollaisesta kirjasta kuullut. Ensimmäiseen P.S.:ään on todettava, että tuohan on intuitiivisesti varsin ilmeistä, mutta sitten kun lähdetään määrittelemään, mikä on "ympäristö", ollaankin ns. kusessa.
Qroquius Kad: Niinpä muuten olikin, muistan kuulleeni leffasta.
Soomepois Eestist: Kyllähän jollain tavalla kaikki mikä maailmassa on pielessä, on valkoisen lihaasyövän heteromiehen vika. Ja kuolemanvaara poistaa kummasti luokkaerot.
Ano 2: En tunne asiaa, pitää varmaan kysyä mieheltä itseltään.
Terve, Ano. En ymmärrä, mikä mättää. Ei mulla mitään estoa ole päällä.
Vuorten määritelmistä sen verran, että kovin hienot prominenssi/isolaatioviritelmät tuppaavat olemaan epäkäytännöllisiä ihan jo käytettävissä olevan korkeusaineiston epätarkkuuksien vuoksi - esim. Italiassa karttojen korkeuskäyrät tuppaavat kulkemaan 25 metrin välein, eikä huippujen eikä etenkään solien korkeuksia läheskään aina ole karttoihin vaivauduttu merkitsemään. GIS-hörhöt toki ovat laatineet korkeusmallien pohjalta erilaisia algoritmiviritelmiä vuorien ja huippujen erottelemiseksi, mutta pesuveden mukana tuppaavat katoamaan käsitteiden yksikäsitteisyys ja ymmärrettävyys.
Metrikaatiojärjestöt tuppaavat suosittelemaan, että hillwalkerit käyttäisivät listoillaan 1/2/5-sääntöä (tällöin listojen minimikorkeus/prominenssirajat porrastettaisiin - alueen korkeusoloista riippuen - asteikolla 1-2-5-10-20-50-100-200-500-1000-2000-5000 m). Tämäntapainen systeemi on jo entuudestaan käytössä esim. Brittein saarilla, mutta siellä listat tuppaavat perustumaan kolmen metrin (tai, mikä vielä pahempaa, kymmenen jalan) monikertoihin eli britti/irkkubongarien listoilla yleisesti käytetyt prominenssi/korkeusrajat ovat 15-30-(60)-90-150-300-600-900-1500 m. Siellä tosin kaikista 600 metrin korkeuskäyrän alle jäävistä nyppylöistä tavataan käyttää nimitystä "hill" eli mäki, ei siis "mountain" eli vuori.
Himalajalla itsenäisiksi vuoriksi todellakin kutsutaan vain prominenssiltaan 500-metrisiä nyppylöitä (muistaakseni myös Alaskassa raja on nostettu poikkeuksellisen korkealle), mutta Keski- ja Etelä-Euroopassa itsenäisen vuoren (independent mountain) minimiprominenssiksi on vakiintunut 300 metriä eli tuhatkunta jalkaa. Tätä ammoisten brittikiipeilijöiden kulttuuri-imperialistista vaikutusta vastaan on jo kovin vaikea pullikoita, vaikka metrejä mannermaalla onkin ehditty käyttää parisataa vuotta. UIAA:n listat (lue: Alppien nelitonniset ja Pyreneitten kolmitonniset) puolestaan perustuvat pääsääntöisesti siihen, että itsenäisen huipun (independent peak / summit) prominenssin täytyy olla vähintään 30 metriä (sitä matalammat luetaan siis alamittaisiksi). Tosin listojen laatijat ovat vielä tämän jälkeen säätäneet omiaan ujuttaakseen omat suosikkinsa mukaan mm. historiallisiin, morfologisiin tai kiipeilyllisiin syihin vedoten (esim. kun ainoa reitti jollekin hassulle pikkunyppylälle on harjanne, joka täytyy ylittää istumalihaksien varassa). UIAA:n listoilla alkaa kuitenkin olla ikää jo useampia vuosikymmeniä, ja alan harrastajien viime aikoina tuottamat peakbagging-listat tuntuvat perustuvan pääosin 100 metrin (tai Amerikanmaalla 300 jalan eli 90 metrin) prominenssirajoihin. Niinpä UIAA:kin voi vielä jossakin vaiheessa joutua laatimaan listansa uudestaan.
Yhtenäisen ja yksikäsitteisen vuorikäsitteen puuttuessa ovat eri maat olleet vapaita määrittelemään käsitteen parhaaksi katsomallaan tavalla. Suomessa asiaa ei ilmeisesti ole koettu järin tärkeäksi, sillä komiteamietintö aiheesta puuttuu yhä. Suomen ainoa Himalaja-luokan (P500) vuori tosiaankin on Taivaskero (Pallastunturi), mutta euromittaisia (P300) yli 600 metriä korkeita vuoria Suomesta löytyy 15 kappaletta (niistä tuhatmetrisiä ovat Kovddoskaisi, Loassonibba, Tierbmesvarri ja Saana) ja yli 600-metrisiä HuMPeja (P100) jo 79 kappaletta.
Omat könyämiseni maailman turuilla päädyin lopulta - SFS-standardin yhä puuttuessa - luokittelemaan UIAA:n määritelmiin nojaten itsenäisiin huippuihin (P30) ja itsenäisiin vuoriin (P300) sekä niiden kerrannaisina vielä isoihin vuoriin (major mountains, P600) ja ultriin (ultra-prominent peaks, P1500). Sen verran nuo vanhoihin jalkamittoihin perustuvat prominenssirajat yhä metrijärjestelmään tottuneella tökkivät vastaan, että rinnalle oli kuitenkin pakko lisätä vielä humpit (P100) ja tonniset (P1000). Kokonaan oman kategoriansa muodostavat toki vielä erilaisten läänitysten korkeimmat kohdat, sillä niillähän ei välttämättä edes ole prominenssia.
Korkeuskäyrien puutteellisuus tosiaan rajoittaa tietoja jonkin verran. Tuo 1-2-5 jako lienee yleisesti käytössä. Ja jalkamitat ovat historiallinen relikti.
Reliktipä hyvinkin, mutta mäkikävelijöiden ja peakbaggereiden keskuudessa kolmen kertotaulun asema tuntuu yhä toivottoman vahvalta. Laajin lajin harrastajapohja löytyy Brittein saarilta, ja siellä perinteikkäimpien ja samalla arvostetuimpien listojen cutoffit ovat yhä tyyliä "korkeutta vähintään 914.4 metriä minimiprominenssilla 30 metriä" (Munro/Murdo/Furth) tai "prominenssia min. 150 metriä" (Marilyn). Brittien ja irkkujen laatimien listojen tarkkuutta ja perusteellisuutta ei voi kuin ihailla, kun omassa maassa on vielä jäänyt korkeimpien tunturienkin lakia mittaamatta, mutta tuoreimpienkaan brittilistaviritysten minimiprominenssi (Nuttall & Vandeleur-Lynam: P15) ei kerro aikeista irtautua vanhoista konventioista. Kun samanaikaisesti yksi maailman tärkeimmistä kiipeilymaista itsepintaisesti pitäytyy imperialistisissa yksiköissä (ja jatkaa jalkapohjaisien käsitteiden pakkosyöttöä muulle maailmalle - esim. "ultran" raja on juuri tästä ilosta hassunhauska P1500, eikä pari pykälää fiksumpi P1000 tai P2000), on vaikea nähdä jalkapohjaisten mittojen lähivuosikymmeninä mihinkään katoavan.
Mielenkiintoista on ollut myös havaita, että vaikka keskieurooppalaisten kiipeilijöiden voisi kuvitella hyljeksivän anglosaksien viritelmiä, niin vain heidänkin hallinnoimansa UIAA:n komiteat päätyivät asettamaan sekä Alppien että Pyreneitten huippujen prominenssirajaksi 30 metriä. Jokseenkin ontuvana historiallisena perusteluna käytettiin anekdoottia, että köydenmitta olisi joskus ammoisina aikoina ollut 30 metriä. Samanaikaisesti eräiden eteläisten ns. sivistysmaiden kartat ovat yhä niin luokattomia, että tuon 30 metrin korkeuseron lukeminen menee täysin arpapeliksi. Sukupolvi on sittemmin vaihtunut ja kiipeilytekniikka kehittynyt, joten mahdollisissa listarevisioissa saatetaan vielä nähdä uusia linjauksia; UIAA:n päälistoille valittavien huippujen prominenssirajan nosto 50 tai jopa 100 metriin olisi vähintäänkin tervetullut uudistus.
Toisaalta täytyy todeta, ettei P300 ole Euroopan oloissa mitenkään erityisen huono alamitta itsenäiselle vuorelle. Metrisemmistä vaihtoehdoista P500 karsisi listoilta jo suht' kuuluisiakin kumpareita (esim. Breithornin ja Eigerin). P200 voisi toimiakin - ainakin Suomen kaltaisissa pannukakkumaissa - mutta samalla "vuorten" kokonaismäärä Euroopassa kasvaisi reippaasti. Satametrisille taas ei yleensä viitsi edes könytä, jos topografia ympärillä muutoin on vähänkään jyhkeämpää, ts. humppitaso soveltuu lähinnä vain pikkumäkien erotteluun vähän isommista. UIAA:n nykyinen itsenäisen huipun alaraja P30 olisi Suomenkin oloissa puolustettavissa käytännön syillä (vuoristoisemmilla seuduilla ei ehkä niinkään), sillä omienkin havaintojeni mukaan tuon rajan alapuolella korkeuskäyrien tulkkaaminen tuppaa nopeasti menemään masokismin puolelle (kummasti kovin kälyisten kikkareiden bongailu rakkakivikossa tahi umpimetsän keskellä myös v-käyrää tuppaa nostamaan); jalattomammista vaihtoehdoista P50 voisi toki sopia näihinkin pinnanmuotoihin, mutta tietysti poikkeaisi vallitsevista eurostandardeista.
Ja tiesitkö että kansainvälisen vuori mitoituksen ja säännöt suomessa täyttää ainoastaan Saana. Mikään muu kukkula ei täytä.
Lähetä kommentti