Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 17. tammikuuta 2017

Uutiskatsaus 3/2017


1. Ihanko totta?

Itävallan sotilastiedustelupalvelu varoitti, että tähän asti nähty afrikkalaisvyöry sivistysmaihin on vasta alkua. Skenaariossa epäiltiin, että vuoteen 2020 mennessä saattaa jopa 15 miljoonaa yrittää ja tahti vain kiihtyy.
Voi saatana, mitä idiootteja! Minä olisin voinut kertoa tuon jo 20 vuotta sitten. Ainoa mikä on yllättänyt on se, että yrittäjien määrä on pysynyt näinkin pienenä. Afrikan väestönkasvu on aivan tolkutonta. On selvää, että totta kai afrikkalaiset pyrkivät pois afrikkalaisista yhteiskunnista parempiin. Sitten kun saisi vielä eurooppalaiset ymmärtämään tämän. Ja ennen kaikkea sen, että jos Afrikassa miljardi ihmistä lisääntyy 30 miljoonalla joka vuosi, niin 30 miljoonan afrikkalaisen tulo Eurooppaan ei tarkoita mitään muuta kuin sitä, että seuraavana vuonna Afrikan väestö on taas 30 miljoonaa suurempi ja Eurooppaan on taas 30 miljoonaa tulijaa lisää. Jotka omalta osaltaan muuttavat eurooppalaista sivistysyhteiskuntaa afrikkalaiseksi katastrofiyhteiskunnaksi. Kun Suomeen muutettiin sivistyneistä länsimaista, Suomesta tuli sivistynyt länsimaa. Kun Suomeen muutetaan sekasortoisista kehitysmaista, niin…


2. Turvatakuu

Helsinkiin suunnitellaan suurmoskeijaa. Rahoittajatahot ovat epämääräisiä. Uskotaan, että muiden tapaistensa lailla moskeija olisi ääri-islamilaisten aatteiden levittäjä. Epäillään, että ulkomailla vastaavissa paikoissa rekrytoidaan terroristeja.
Kaikki edellä mainitut ovat itsestäänselvyyksiä. Yllättävää on se, että asiaa on oikeasti lähdetty tutkimaan turvallisuusuhkana. Sitten kun asialle vielä oikeasti tehtäisiinkin jotakin, oltaisiin oikealla tiellä. Vähintäänkin voitaisiin vaatia, että moskeijan sijaan maksaisivat matujen tuet – ainakin niiden jotka nauttivat KELA-eduista taistellessaan Syyriassa.


3. Menneen talven lumia

Entiset vaikuttajat vetoavat turvapaikkapolitiikan puolesta, kertoi otsikko. Vetoomuksen allekirjoittajien nimilista oli seuraava: Claes Andersson, Pentti Arajärvi, Tarja Cronberg, Jörn Donner, Tarja Halonen, Jaakko Iloniemi, Kalevi Kivistö, Kari Mäkinen, Ilkka Niiniluoto, Ole Norrback, Jukka Paarma, Elisabeth Rehn, Leif Sevon, Jacob Söderman, John Vikström, Ulla-Maj Wideroos.
Ai että sydäntä lämmitti lukea tuota. Siis tarkemmin sanottuna sitä kohtaa, missä todettiin "entiset vaikuttajat".


4. Ken on heistä kaikkein tasa-arvoisin

Uudeksi Miss Helsingiksi valittiin kymmenestä finalistista se kaikkein tasa-arvoisin eli kongolainen. Kuten odottaa sopi, valinnasta tuli negatiivista palautetta. Kuten odottaa sopi, palautteen syynä pidettiin rasismia. Kuten odottaa sopi, ei voitu ymmärtää että palautteen syynä oli ihan vilpittömästi se, että miesten ylivoimaisen enemmistön mielestä voittaja oli ehdottomasti finalistijoukon pahnanpohjimmaisten joukossa. Ihmisten ulkonäön arvostelua pidetään epäkohteliaana, mutta kun on lähtenyt omasta halustaan ulkonäkökisaan niin siinä tapauksessa arvostelu on tasan yhtä asiallista kuin jääkiekkoilijan suorituksen. Jos nyt suoraan sanotaan niin siinä oli naisella aika lailla kirveellä veistetty naama. Jopa julkisuus keskittyi hänen vartalonsa ylistämiseen. Mikä olikin kiistatta naisen paras osa, mutta noin niinkuin missiasteikolla sekin oli lähinnä mallia torpedo. Eli sutjakka mutta vähäkurvinen.
Vaan saipa tietty väestönosa taas pahastumisen aihetta. Parhaat naurut kirvoitti jonkun turhisjulkkiksen kommentti:
- Sephora on joutunut ihan järkyttävien rasistisien kommenttien uhriksi, mitä en vaan pysty tajuamaan millään. Minulle ajatus siitä että jotain arvostellaan värin takia, on täysin omituinen, Aitolehti kirjoittaa blogissaan.
Ja jatkaa:
- Tummaihoinen nainen on mielestäni ihan uskomattoman kaunis ja ei tuollaista vartaloa ole skandinaavin mahdollista koskaan edes kovalla työllä saavuttaa, Aitolehti näpäyttää.
Tätä kutsutaan logiikassa nimellä "ristiriita".
Kovasti ihmeteltiin myös sitä, miksi "rasismi" pomppasi esiin vasta nyt, kun jo vuonna 2013 Miss Helsingiksi valittiin niin ikään kongolainen Kelly Kalonji eikä samanlaista kohua noussut - toki jotakin mutta ainahan jokaisella missillä on arvostelijansa. Olisiko syynä se että silloin missi oli oikeasti hyvännäköinen? Ei toki paras, mutta etnisellä tasoituskertoimella laskettuna ansaitsi valintansa, toisin kuin tämänvuotinen. Kokonaan toinen juttu olisi, jos kolmiloikan olympiavoittaja Catherine Ibargüen saataisiin houkuteltua missikisoihin...


5. Kuinka pihalla voi olla?

Pääministeri Juha Sipilän suosio on romahtanut. Ilta-Sanomat listasi kymmenen syytä siihen, miksi näin on käynyt. Yksikään niistä ei ollut matuhyysäys. En tiennytkään että voi olla pahemmin pihalla kuin Sipilä, mutta näköjään voi.


6. Huutavan ääni korvessa

Edellisen vastapainoksi on todettava, että Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsinilla on isommat pallit kuin kellään muulla koko suomalaisessa mediakentässä. Hän löi jälleen kunnarin kertomalla mitä se vihapuhe oikeasti on. Jos ette tuolloin lukeneet, klikatkaa otsikkoa.


7. Raha ja sen tulkinta

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi on julkaistu kaksi juhlarahaa. Eihän itsenäisyyttä voi juhlia ilman mokutusta, joten toisessa rahassa on kuvattu etnistä edistyksellisyyttä:
Virallinen selvitys on se, että siinä kättelevät musta ja valkoinen käsi.
Realistisempia selityksiä ovat esimerkiksi:
- valkoinen käsi antaa rahaa mustaan käteen
- musta käsi repii valkoista kohti pusikkoa
- valkoinen käsi vetää mustaa kättä kohti Eurooppaa ja suurempaa hiilijalanjälkeä
- musta käsi kiittää valkoista kättä vastikkeettomasta tuesta väestöräjähdyksen jatkamiseksi


8. Edellisen kunniaksi

Juhlarahan aiheen kunniaksi muutama esimerkki siitä, mitä juhlarahalla kunnioitetaan. Eli yhden ainoan viikon matu-uutisia. Otsikon linkissä uutinen matun Pirkanmaalla raiskaamasta 10-vuotiaasta tytöstä. Oulussa puolestaan matut houkuttelivat 13-vuotiaat tytöt asuntoonsa, jossa toinen epäilyn mukaan raiskattiin, toinen pääsi onneksi pakoon. Ylöjärvelläkin raiskattiin 15-vuotias tyttö ja tapauksesta uljas mediamme kertoi asialla olleen ylöjärveläispoikien. Se vain jäi kertomatta, etteivät pojat olleet suomalaisia.
Luulisi huolestuttavan. Toisaalta näitä tapauksia yhdistää eräs tekijä. Kahdessa viimeisessä uhrit olivat vapaaehtoisesti menneet asuntoon ja ensimmäisessäkin tekijä tunsi uhrinsa. Noin yleisesti matujen tekosilta voi välttyä, jos pysyy heistä erillään. Täysin tuntemattomien puskaraiskauksia toki esiintyy, mutta riski on pieni. (Tässä kohtaa huomautetaan että turha tulla mussuttamaan "naisen oikeudesta olla tulematta raiskatuksi" ja "uhrin syyllistämisestä". Olen täsmälleen samalla kannalla. Totean vain, että toiseksi paras tapa välttyä maturaiskaukselta on pysyä poissa matujen seurasta. Se paras tapa on heittää matut sinne missä kameli kusee.)
Eli maturikosten uhriksi joutuminen ei ole suuri riski - ainakaan toistaiseksi - jos siltä haluaa välttyä. Se matujen aiheuttama suurin riski on heidän taakkansa Suomen kansantaloudelle. Siltä emme voi välttyä ja on päivänselvää, että se ei ole mikään riski vaan tosiasia. Jos tänne lappaa porukkaa jonka älykkyysosamäärän Gaussin käyrä on nykäisty kantaväestöön nähden yhden keskihajonnan verran vasemmalle ja yhteiskunnallisen rakentavuuden Gaussin käyrä kaksi keskihajontaa vasemmalle, seuraukset ovat varsin ilmeiset. Siis jokaiselle joka näitä viitsii ajatella eli valitettavasti vähemmistölle.


9. Erillinen otsikko

Laitoin aluksi tämän linkiksi edellisen kirjoituksen loppuun, mutta tuumasin että se ansaitsee oman otsikkonsa. Paras omakohtaisia kokemuksia käsittelevä kirjoitus etnisestä realismista 21-vuotiaalta amerikkalaismieheltä. Erityisesti kiitoksia positiiviselle asenteelle: ihonvärillä ei todellakaan ole väliä, se ratkaisee miten itse toimii. Eli acting white, kuten jenkeillä on tapana ilmaista - olettaen että uskaltavat.


10. Ajokorttiale

Ajokortin hankkiminen maksaa nykyään maltaita. Tässä ilmainen vinkki alennuksen hankkimiseksi. Trafi on linjannut, että osa matuista saa Suomessa ajokortin ilman autokoulua. Edellytyksenä on se, että lähtömaa on mukana kansainvälisessä tieliikennesopimuksessa. Ja se, että on ajokortti kyseisestä maasta. Mikä tosin ei ainakaan Ruotsissa ole välttämätön, riittää kun sanoo että sellainen oli mutta sattui reissussa rähjääntymään.
Joten tässä vinkki: lähtekääpä turistireissulle johonkin sopivaan maahan ja sanokaa palattuanne, että tulipa ajettua siellä ajokortti. Ikävää vain että se hukkui matkalla. On se perkele kumma jos ei suomalaiselle anneta ajokorttia samalla perusteella kuin jollekin luvattomalle matulle.
Kummastusta systeemissä herättää se, että epäilen että Syyrian autokouluun tuskin kuuluu liukkaan kelin kurssi. Eihän Suomenkaan autokouluun kuulu kamelinkuljetusta. Tämän saman huomasivat myös Iltiksen lukijat - uutisessa olleessa äänestyksessä irakilaisten automaattista ajolupaa kannatti vain 8 %.
Systeemin seuraukset näkyvät liikenteessä. Valitettavasti on myös omakohtaisia kokemuksia aiheesta. Eikö se riittäisi että matut nostavat terrorismi-, väkivalta- ja raiskausuhkia, pitääkö ne päästää tuosta vaan vaarantamaan myös liikenneturvallisuutta?


11. Loppu jengiväkivallalle

Ruotsi lupasi panna lopun jengiväkivallalle. Malmö on katastrofitilassa, samoin Göteborg ja muut Ruotsistanian kaupungit seuraavat hyvää vauhtia perässä. Lupauksen uskottavuus lienee samalla tasolla kuin Ruotsin päätös selvittää Olof Palmen murha 1986 (useimmat epäillytkin ovat jo kuolleet), luopua ydinvoimasta 1980 (tuolloin Ruotsissa oli seitsemän ydinvoimalaa, nyt on kymmenen) ja ottaa selvää, tuliko Kaarle XII:n surmannut luoti omien puolelta 1718 (äijä on kaivettu sen jälkeen haudasta jo kolmesti ja selvyyttä ei ole tullut).
Tosin eihän jengiväkivallalle lopun paneminen olisi mikään ongelma. Se vain vaatisi hieman valtiojohtoista väkivaltaa, ilmasillan sopivalla päätepysäkillä erinäisiä leveysasteita etelämpänä ja jatkossa tehokkaamman rajavalvonnan menneisyyden virheistä oppia ottamalla.


12. Selitys

Sun Tzu sanoo, että vihollisen voittaakseen on ymmärrettävä häntä. Olen yrittänyt tehdä siten erinäisiä kertoja viime vuonna, sitä aiemmista yrityksistä nyt puhumattakaan. On vain jotakin niin käsittämätöntä, että jotkut oikeasti haluavat tehdä Suomesta Paskastanian - tai eivät ymmärrä tekevänsä Suomesta Paskastaniaa. Olenko huolissani haittamaahanmuutosta? En. Sen sijaan olen erittäin huolissani Suomen päättäjien haluttomuudesta käsitellä sitä.
Onneksi tätä samaa ymmärrystyötä tekevät muutkin. Otsikkolinkissä on erinomainen analyysi siitä, miksi koulutettu liberaalieliitti on täynnä ajattelukyvyttömiä idiootteja. Heidät on koulutettu nimenomaan toistamaan, ei ajattelemaan. Heidän tutkintonsa on yhteiskunnallinen Veblenin tutkinto. Jo ennen korkeakouluopintoja lukiossa he ovat yleensä suorittaneet luonnontieteistä ja lyhyestä matematiikasta vain pakolliset kurssit. Eli jättänyt väliin juuri ne aineet, joissa ulkoa oppimalla ei pärjää vaan on pakko ajatella. Sitten heidät suorastaan aivopestään yliopistolla vasemmistolaisten kouluttajien johdolla. Helppo nakki, kun ei ole oppinut ajattelemaan kriittisesti. Kuten kirjoituksessa todetaan, "markkinahäiriö" on peruskauraa opetuksessa, mutta oletteko kuulleet "julkisen sektorin häiriöstä", noin esimerkiksi? Kun tähän koulutukseen yhdistetään ylimielisyys suoritetusta tutkinnosta, jäljet näkyvät hallinnossa surullisella tavalla. Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto on ihmepaperi: mitään ei opi, mutta saa pätevyyden kaikkeen. Jos hallintovirkaa hakee diplomi-insinöörin koulutuksella ja monivuotisella kokemuksella yrityselämästä, niin häviää vastavalmistuneelle valtiotieteen maisterille. Perustelu on yleensä tyyliä "tähän tehtävään ei tarvita kapea-alaista ammattitaitoa" eli siis jonkinlainen ammattitaito katsotaan haitaksi.
Sen sijaan siellä aidan toisella puolella ei tahdota lainkaan ymmärtää haittamaahanmuuton vastustusta. Selitystä tarjotaan syrjäytymisestä, vähäosaisuudesta ja kouluttamattomuudesta. Mikä on lievästi sanoen huvittavaa kun vähän tätä skeneä tuntee. Nämä selityksen tarjoajat kun yleensä poikkeuksetta tienaavat meikäläisiä "vihakirjoittajia" vähemmän ja elävät meidän maksamillamme verorahoilla. Koulutukseltaan he kyllä ovat useimmiten nimellisesti samalla tasolla tai jopa korkeammalla. Vaan onhan se kyllä niin, että sukupuolentutkimuksen tohtori on tohtori, kun taas diplomi-insinööri on vain ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut ihan yhtä lailla kun potkukelkkailun maailmanmestari on maailmanmestari, mutta satasen vapaauinnin Euroopan mestari on vain Euroopan mestari.


13. Joka tietoa lisää, se tuskaa lisää

Sananvapaus sai jälleen uhreja, kun Teuvo Hakkarainen ja Sebastian Tynkkynen tuomittiin. Tapauksia ovat käsitelleet ansiokkaasti esimerkiksi kollegat Professori ja Vasarahammer, joten en niistä sen enempää jauha yksityisellä tasolla.
Sen sijaan yleisesti kannattaa vielä kerran lukea ajatuksella Rikoslaki, 11. luku, 10 §:
Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää sanaan tiedon. Ei siis äkkiseltään katsoen ole mitään merkitystä sillä puhuuko paskaa vai asiaa. Samaten kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tekstistä puuttuu sana valheen tai vastaavaa asiaa tarkoittava.
Otetaanpa esimerkki. Kuvitellaan, että Suomeen on muuttanut huomattava färsaarelaispopulaatio, jonka havaitaan olevan 17-kertaisesti yliedustettuna raiskausrikoksissa, mutta selvästi aliedustettuna eläinsuojelurikoksissa. Tällöin on lainvastaista kirjoittaa "färsaarelaiset syyllistyvät raiskauksiin 17-kertaisesti enemmän kuin kantaväestö", koska tämä saattaa kiihottaa färsaarelaisia vastaan. Ja sekös olisi ikävää kunnollisten fäärien kannalta. Niiden molempien. Kun taas jos kirjoittaa "färsaarelaiset tekevät törkeitä eläinsuojelurikoksia jatkuvasti", se on laillista koska kyseessä on valhe. Vaikka seuraukset olisivat samat.
Mutta siis vakavasti. Noin äkkiseltään sitä ihmettelee, miksi ei saa kirjoittaa tosiasioita. Mutta onhan paljon tosiasioita, joita ei saa kertoa, esimerkiksi henkilön terveydentilaan liittyviä. Tällä perusteella lakipykälä on ymmärrettävä. Jos jokin kansanryhmä on kollektiivina sairas, niin aivan samalla lailla tämän tiedon levittäminen kuuluu kansanryhmän yksityisyydensuojan piiriin.


14. Hengitysvero unohtui

Soli-sali-ratti –nuoret (keski-ikä ehkä niukasti alle 50) esitti lihaveroa. Jos tämä ei paljasta demarien kannatuskunnan rakennemuutosta, niin sitten ei mikään. Olisi kiva tietää mitä vanhan linjan liha ja perunat –tyypin demarit mahtavat asiasta olla mieltä. Tosin demarien mielestähän kaikki ongelmat selviävät verotuksen avulla. Kaikki vain puhaltamaan yhteiseen hiileen ja rakastamaan veroja! Ottakaamme mallia demareista, joiden yli 41 tuhannesta jäsenestä puolueen jäsenmaksua maksaa vähän yli 13 tuhatta eli harvempi kuin joka kolmas. Tämä johtuu siitä, että yli puolet on vapautettu jäsenmaksuista ja lopuistakin yli viisituhatta on jättänyt maksamatta. Asian korjaamiseksi on tehty ehdotus, jonka mukaan uusilta jäseniltä perittäisiin matalampi jäsenmaksu ja täyttä jäsenmaksua maksettaisiin vasta myöhemmin. On erittäin kummallista, että systeemiä ei ole otettu käyttöön jo aiemmin. Ilmainen tutustumistarjous – vasta sitten maksetaan kun olet jo koukussa. Aiemmin tätä käytettiin vain LSD:llä ja vastaavilla, nyt systeemi otettaneen käyttöön myös tuhoisimmissa kirjainlyhenteissä kuten SDP:ssä.


15. Antiohjeet

Kirjoitin viime kuussa ohjeet siitä, kuinka pysyä lämpimänä pakkasella. Välillä järkiintymisen merkkejä osoittanut nuorisomuoti - ainakin oman nuoruuteni tyyliin eli ei ikinä pipoa päähän - on jälleen degeneroitunut. Eli paljain päin ja nilkat paljaina tennareissa. Pitkistä alushousuista ei edes kehdattu kysyä. No, kun noita ohjeita noudattaa käänteisesti, ollaankin aika lähellä sitä mikä toimii eli mistä kirjoitin. Tosin suojatahan kannattaa vain jos on jotain suojattavaa ja omassa nuoruudessani ne jotka eivät pipoa pitäneet eivät yleensä kyllä mitään suojaamisen arvoista päässään omanneetkaan.


16. Nyt se sitten alkoi

Pari kuukautta sitten kirjoitin, kuinka Suomen kuntien nimiä esiintyy sukuniminä. Lopussa listasin peräti 120 kunnan nimeä, jotka eivät ole koskaan sukuniminä esiintyneet, mutta kuulostavat käyttökelpoisilta. Olikohan ainakin joku lukenut, koska eräs nainen otti nyt sukunimekseen Helsinki. Mikä ei muuten ollut tuossa listassa (jutussa kyllä mainittiin tekstissä, että Helsinki ei esiinny sukunimenä), joten se tarkoittaa sitä että on olemassa ainakin 120 käyttökelpoisempaa sukunimeä kuin jo nyt yhdeksi uusionimeksi kelpuutettu. Joten hop hop etenkin vieraskielisten nimien omaajat. Aikoinaan nimiä suomennettiin urakalla, olisiko nyt uuden kansallisen aallon paikka? Vauhti masiinaan, nopeimmat ehtivät valita parhaat päältä. Tässä vielä kertauksena jutun top 5 kunnannimistä, jotka ovat vapaasti käytettävissä: Virolahti, Tarvasjoki, Tuusniemi, Kalvola, Suodenniemi.


17. Piippua rassaamassa

Uutinen kertoi, että epämääräiset lobbarit kiertelevät tekemässä hormitarkastuksia, havaitsevat "vikoja", tekevät ylihintaisen remonttitarjouksen ja sen mahdollisen hyväksymisen jälkeen huonoa työtä.
Näitä veijareita kiertää ympäri Suomea eri aloilla. Lämmitysputkistoja, kattoremontteja, lisäeristystä. Kokemusta on, kuten varmasti kaikilla muillakin talonomistajilla. Eivät muuten paljon piittaa suoramarkkinointikiellosta soitellessaan.
Tässä jokin aika sitten tuli hormifirmasta soitto. Tuumasin että käykää nyt sitten katsomassa, kun sopi omaan aikatauluun. Kävihän ne. Toinen heppu lykkäsi savupanoksen pesään ja toinen kiipesi katolle katsomaan, mistä piippu vuotaa. Minä myös, etukäteen salaa hihitellen. Ei pienintäkään vuotoa. Näki, kuinka heppuja vitutti. Totesivat että onpa sulla tässä kunnon muurit. Sanoin että tiedetään. Kaikesta huolimatta yrittivät, sanoivat että eihän sitä tiedä jos se vaikka viiden vuoden päästä alkaa fuskata. Torppasin alkuunsa, joten eivät edes vaivautuneet laskelmia tekemään.
Joskus on kiva kiusata kusettajia. Viime viikolla kävi sitten nuohooja ja kun satuin poikkeuksellisesti olemaan paikalla itsekin, niin tutun miehen kanssa juteltiin asiasta. Hän kertoi hurjia juttuja parista firmasta siitä, miten kallista työ on ollut ja miten ala-arvoista työn jälki on ammattimiehen silmin ollut.


18. Salaiset autoradat

Aina tasaisin väliajoin lehdissä kerrotaan Lapin “salaisista” auto- ja rengastestauskeskuksista. Huvittaa miten niiden sijaintikin pidetään muka-salassa. Kaikki paikalliset tietävät ne kyllä oikein hyvin ja ilmakuvista näkee selvästi. Se täytyy kyllä myöntää, että maastossa osaavat häivyttää homman hyvin näkymättömiin. Turha etsiä opasteita ja paikalle vievät tiet on yleensä suunniteltu varsin huomaamattomiksi ja parin harhauttavan risteyksen taakse. Vahingossa sinne ei eksytä ja jos yrittää, niin tien sulkee puomi. Salaisimmat paikat on jopa aidattu neliökilometrien säteeltä.


19. Tuhkatonni jatkasyömistä

Kymmenottelun kaksinkertainen olympiavoittaja Ashton Eaton lopettaa uransa. Valtava paukku, onhan mies vasta 28-vuotias. Mutta toisaalta. Kaksi olympiakultaa, kolme maailmanmestaruutta, kaksi maailmanennätystä. Ei haamurajoja rikottavana – ME on 9045 eli kymppitonniin valtava matka. Pitäessään välivuotta kymmenottelusta 2014 Eaton teki saman kuin kaksinkertainen olympiahopeamitalisti ja ME-mies Akilles Järvinen aikoinaan eli keskittyi 400 metrin aitoihin. Järvinen sai EM-hopeaa, Eaton nousi lähelle maailman huippua ajalla 48,69. Kuitenkin maailmanennätykseen siinä lajissa oli matkaa lähes kaksi sekuntia. Toisin sanoen miehellä ei enää ollut mitään saavutettavaa.
Kun yksilölajin urheilija on saavuttanut jo kaiken, jäljellä on enää se että saavuttaisi kaiken uudelleen. Tässä vaiheessa moni lopettaa, koska ei ole enää valmis uhraamaan sitä kaikkea minkä hän tietää joutuvansa tekemään – ilman mitään takuita siitä ettei jotain menisi pieleen. Yleisurheilu on tässä suhteessa lajeista armottomin. Voiton ja pronssimitalin ero on valtava, pronssimitalin ja kahdeksannen sijan ero yhtä valtava, kahdeksannen ja sadannen sijan ero taivaan korkuinen. Sama ero on vaikkapa hiihdossa, mutta yleisurheilussa kilpailua on paljon enemmän, koska kaikki voivat yrittää. Jossain muussa yksilölajissa kuten tenniksessä ero eri tasojen välillä ei ole läheskään yhtä suuri kuin yleisurheilun kaltaisessa ”voittaja ottaa (lähes) kaiken” –lajissa. Puhumattakaan joukkuepeleistä, joissa maailman sadanneksi paras on edelleen tähti. Ymmärrän hyvin Eatonin päätöksen, vaikka se surettaakin.


20. Neljä tusinaa

Jalkapallon MM-kisojen nimeksi muutettaneen potkupallon MM-kisat, sillä joukkuemäärä kasvaa 48:aan. Tämähän tarkoittaa automaattisesti myös tason laskua. Vähän sama kuin EM-kisoissa, joiden joukkuemäärä kasvatettiin 24:ään, jotta myös Suomi, Albania ja Islanti pääsisivät mukaan. No, kaksi kolmesta ei ollut huonosti. Tällä kertaa Euroopan kiintiö kasvaa vain kolmella maalla, kun taas muista maanosista pääsee paljon enemmän lisämaita mukaan. Jäämmekin odottamaan tulevien MM-kisojen jännitysottelua Burkina Faso - Panama. Jotka molemmat olisivat selvinneet viime MM-kisohin, mikäli nyt ehdotettu paikkajakojärjestelmä olisi ollut voimassa. Siinä missä näkemättä jäävät esimerkiksi Tanska - Tsekki ja Puola - Serbia - nämä neljä maata eivät olleet viime MM-kisoissa kolmen parhaan karsiutuneen eurooppalaismaan joukossa.
Lisäksi pelit käydään kuudessatoista kolmen maan alkulohkoissa ja koska turnauksen voittaja tulee pelaamaan seitsemän ottelua, on helppo laskea että sille kertyy kaksi ottelua alkulohkosta ja viisi pudotuspeleistä. Mistä voidaan laskea, että pudotuspeleihin selviää 32 joukkuetta. Mistä voidaan myös todeta, että monessa alkulohkossa viimeisessä ottelussa tullaan näkemään mielenkiintoisia suorituksia. Kuvitelkaapa tilanne, jossa alkulohkossa pelaavat Sivistyslandia, Ungalabungala ja Öljystan. Ensimmäisessä ottelussa Sivistyslandia voittaa Öljystanin 1-0. Toisessa Ungalabungala voittaa Sivistyslandian 3-0. Viimeisessä ottelussa kohtaavat siis Öljystan ja Ungalabungala. Öljystanin ainoa mahdollisuus selvitä kahden parhaan joukkoon on voittaa ottelu. Mikä tahansa voitto riittää, koska Sivistyslandian maaliero on negatiivinen ja voitolla Öljystanin maaliero on huonoimmassakin tapauksessa nolla. Ungalabungala puolestaan selviää jatkoon varmasti, mikäli se häviää enintään neljällä maalilla. Yhden maalin tappiolla se voittaa edelleen alkulohkon. Arvatkaa saako Ungalabungalan jalkapalloliiton puheenjohtaja ja osa pelaajista muhkean rahallisen tarjouksen? Onneksi Ungalabungalassa korruptio on tuntematon käsite...


21. Yleisurheilulähetysten tasoromahdus

Mika Lehtimäki joutuu lopettamaan yleisurheilukommentaattorin tehtävänsä, koska hän toimii huippu-urheiluyksikössä johtotehtävissä. Kaksoisrooli kommentaattorina katsottiin ristiriitaiseksi tämän kanssa. Yleisurheilulähetyksissä on odotettavissa tason laskua, sillä Lehtimäki on ollut aivan omissa sfääreissään. Kirjoitin viime kesänä olympiakatsauksessa:
Ilta-Sanomien kolumnisti Tuomas Manninen epäili taannoin, että oikeaa Mika Lehtimäkeä pidetään vankina Ylen kellarissa ja hänet on korvattu robotilla, johon on ohjelmoitu kaikki yu-data ja tehty muutama muukin lysti viritelmä. Kuulostaa uskottavalta. Omasta puolestani voin todistaa, että vielä jokin aika sitten kehissä oli ”oikea” Lehtimäki. Tai sitten on kehitetty kuseva robotti, olin nimittäin kourulla vieressä. Tästä kesästä kylläkin epäilykset heräävät. Viimeksi näin Lehtimäkeä hotellin aamupalalla. En nähnyt hänen syövän mitään. Ettei mies vain olisi istunut pistorasian vieressä latautumassa?


22. Kuppikoko

Suomen ampumahiihtonaiset Kaisa Mäkäräinen ja Mari Laukkanen julkaisivat hilpeän kuvan. Naiset olivat ihmetelleet isoja numeroliivejä. Ei kun testiin ja molemmat mahtuivat saman numeroliivin sisään. Kuvatekstinä oli : Myö tarvitaan joko pienemmät numerolaput tai isommat tissit. Molemmat ihastuttavat leidit läheltä nähneenä kannatan pienempiä numerolappuja. Naisen tissit ovat nimittäin aina sopivan kokoiset. Ja mitä isommat, sitä sopivammat.


Pakollinen loppukevennys: Ei lentopelkoisille

- Arvoisat matkustajat: Tervetuloa Finnairin lennolle AY666 Kööpenhaminasta Helsinkiin. On perjantai, tammikuun 13. päivä. Lennämme Airbus A320-214 -koneella, joka on kolmetoista vuotta vanha. Määränpäämme lyhenne on HEL. Turvallista matkaa!
Eli kolme kertaa epäonnea, pirun numero ja määränpäänä HEL. Lento sujui tiettävästi hyvin. Ainakin paremmin kuin se joskus taannoin brittiläisessä viihdeohjelmassa Mock the Week ollut sketsi. Ohjelmassa stand up -koomikot esittävät tehtäviä. Yhtenä tehtävänä oli "mitä et haluaisi kuulla lentokoneen kuulutuksena". Koomikko käveli lavalle ja aloitti:
- Dear passengers. This is your captain speaking. ALLAHU AKBAR!!!!!!

7 kommenttia:

Laivastonorsu kirjoitti...

MV-lehti ei ole luotettava ilman Wikipedia-tyylisiä ulkoisia viitteitä. Ja jos ne viitteet on, niin tyylikkäämpää viitata suoraan niihin. Et voita MV-linkeillä kannastaan epävarmoja ehkä-nuivia puolellesi. Nuivien keskinäistä ympyrämasturbointia on tarpeeksi, tarvitaan Halla-aho-tyylisiä kirjoituksia joissa vältellään sanoja kuten matu tai lähteitä kuten MV-lehti, jotta kannastaan epävarmat eivät tyrmää sisältöä muotoseikkojen takia vaan keskittyvät sen sisältöön.

Ja Jaskalle tiedoksi että LSD ei ole fyysisesti koukuttavaa - joissain tutkimuksissa sitä käytetään jopa alkoholiaddiktiosta vieroittumiseen. Henkisestikin LSD:n on vaikeampi jäädä koukkuun kuin vaikkapa pyöräilyyn. Ymmärrän toki, että vitsi vaati SDP:hen rinnastuvan kirjainyhdistelmän, mutta nyt tapahtui psykofarmakologisen täsmällisyyden kustannuksella.

Uncle le Club kirjoitti...

"linkissä on erinomainen analyysi siitä, miksi koulutettu liberaalieliitti on täynnä ajattelukyvyttömiä idiootteja. Heidät on koulutettu nimenomaan toistamaan, ei ajattelemaan."

Täällä Espoossahan saatiin asiasta karmaiseva esimerkki:

Teknisen puolen kehtasivat olla oma-aloitteisia ja hankkivat lumensulatuskoneen. No ympäristölautakunnallehan se ei käy - "Kaupunki on juuri hyväksynyt ilmasto-ohjelman ja viime vuoden puolella Espoo voitti Euroopan kestävin kaupunki -tittelin. Katsoimme, ettei lumensulatus ole linjassa kaupungin muun ideologian kanssa, ympäristölautakunnan puheenjohtaja, vihreiden Henna Partanen sanoo."

Siis paino sanalla IDEOLOGIAN !

Nimittäin teknisen puolen mukaan:

"Tuntuu että ympäristölautakunta on ajatellut, että kuorma-autot kulkevat pyhällä hengellä.

Tanskan mukaan lumenkuljetuksen ja lumensulatuksen vaikutuksista on tekeillä opinnäytetyö. Tähänastisten laskelmien perusteella näyttäisi siltä, että jo viiden kilometrin kuljetusmatka tekee lumensulatuksesta vähäpäästöisemmän vaihtoehdon, kaupunkitekniikan johtaja sanoo."

Siis jumalauta - koko lautakunnasta ei löytynyt yhtä ainoaa laskutaitoista tai laajempaan ajatteluun kykenevää ihmistä - siis täydellinen apinalauma !

Jos päättäjien taso on tuota luokkaa, niin eipä paljon tarvitse ihmetellä, että julkisen sektorin hankkeet menevät kerta toisensa jälkeen päin persettä.

Jaska Brown kirjoitti...

Laivastonorsu: Mainitsemassasi kohdassa oli kolme erillistä "yksittäistapausta". Ensimmäisen otsikko ei ollut MV-lehteen. Toinen oli, koska en kiireessä löytänyt alkuperäistä. Kolmannesta oli kaksi linkkiä, joista toinen vei MV:hen ja toinen toiseen mediaan. Sen tarkoitus oli nimenomaan osoittaa, kuinka uutisoinnissa on oleellinen ero.
MV-lehdessä on (valitettavasti) myös vihapuhetta, jonka määrä on kuitenkin vähäinen verrattuna vanhentuneen median paskapuheeseen.
Vinkkisi asian toisin sanomisesta oli hyvä. Pohdin jatkossa sopivampia ilmaisuja. En kuitenkaan halua käyttää virheellisiä propagandatermejä "turvapaikanhakija" ja "pakolainen". Turvapaikkaa kun suurin osa hakee vain nimellisesti. Ja niistäkin, jotka oikeasti ovat sen tarpeessa, pakolainen ei ole yksikään. Käsittääkseni pakolainen on henkilö, joka väliaikaisesti on jossain muualla kuin omassa maassaan palatakseen heti kun mahdollista. Nämä kaikki ovat siirtolaisia, sillä heillä ei ole aikomustakaan palata.
LSD:stä olet aivan oikeassa. SDP on paitsi vaarallisempi, myös ilmeisesti siis koukuttavampi, sillä valtahan huumaa.

Uncle le Club: Mitä muutakaan voi odottaa porukalta, joka ei näe mitään ristiriitaa vihreiden arvojen ja hiilijalanjäljen monikymmenkertaistamisen välillä? Itselleni yksi painavimmista syistä kansallisiin arvoihin on juuri luonnonsuojelu.

RedEyedFrog kirjoitti...

En ole sinänsä eri mieltä uusimmasta Miss Helsingistä eli mielestäni hän ei ollut kasvoiltaan kaunein ehdokas. Mutta toisaalta, en tiedä, onko se Miss Helsinki -kisan pointtikaan. Kyseinen kisa on kuitenkin Martina Aitolehden alulle panema, kauneusleikkaukset ovat sallittuja jne. Sitä paitsi, siellä on aiemminkin valittu ehkä ei-kaikkein-standardi-kauneimpia edustajia:

https://static1.squarespace.com/static/54b66bcfe4b06e38ad500368/t/57b1959e440243d6c7f4be41/1471255971791/

Mutta silti, kyseessä on kuitenkin aika pieni kisa ja vieläpä kuitenkin yksityisen yrityksen masinoima. Ei ole edes kyse mistään "tämä tyyppi edustaa Suomen kansaa, lähetetään ulkomaille edustamaan" -tapauksesta. Tää tyyppi vaan tulee markkinoimaan jotain sälää, se on sen tuleva duuni. Siinä mielessä reaktiot on mun mielestä kyllä todella ylimitoitettuja ja osa hyvin törkeitäkin. Yhtäkkiä jengi kiinnostuu kisasta, josta kukaan ei välittäisi, jollei tilanne olisi tällainen.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.liveleak.com/view?i=58e_1484613122

Ajotyylinäyte Norjasta

Bwana kirjoitti...

Kohta 10: Ei päde suomalaiseen, tarkemmin sanottuna siis pottunokkaan. Laitan katkelman "muistelmistani":

"Autoilu oli siis Malawissakin hallinnolle hyvä lypsylehmä. Periaatteessa autot olisi pitänyt kait katsastaakin mutta eipä tullut moisesta edes haaveiltua. Liikennevakuutusta poliisit kyllä kyttäsivät ja sen voimassaolosta pitikin pitää tarkasti huoli. Ajokortti… Niin. Periaatteessa kuuden kuukauden maassaolon jälkeen ulkomaalaisen olisi pitänyt hommata paikallinen tsetti, huolimatta omasta kansallisesta ajokortista. Eihän kukaan expat kuitenkaan näin tehnyt. Sen sijaan monet kortittomat länkkärit kyllä ajelivat itselleen ajoluvan lilongwelaisissa autokouluissa. Näin tekivät muun muassa kaverimme Karo ja Ranil. Ranil ei ollut ennen ensimmäistä ajotuntiaan ollut koskaan minkään moottorilla liikkuneen ajoneuvon kuljettajana. Tuo ensimmäinen ajotunti muuttui yhtäkkiä hänen yllätyksekseen insinööriajoksi joka kesti yhden korttelin kiertämisen verran. ”Hienostihan se meni, tässä ajokorttinne”.

Vitsihän tuo malawilainen ajokorttijärjestelmä oli. Se tuli todistetuksi viimeistään siinä vaiheessa kun eräs paikallinen toimittaja teki jutun ajokortin saamisen helppoudesta. Tämä lehtineekeri oli etsinyt Lilongwea ympäröineeltä maaseudulta miehen, joka ei koskaan ollut ollut edes auton kyydissä. Uskokaa pois, tuollaisen ihmisen löytäminen ei ollut Malawissa 2009 välttämättä edes kovin vaikeata. Toimittaja oli antanut kaverille tarvittavan lahjusrahan ja puolessa tunnissa jätkällä oli ollut ajokortti kädessään. Kunnon journalistina hän sitten teki jutun tästä epäkohdasta ja odotteli varmaan Malawin Pulizerin napsahtamista ansioluettelonsa jatkeeksi. Kuitenkin ainoat asiat mitkä hän tuosta jutustaan pokkasi olivat syyte ja tuomio lahjuksen antamisesta. Kortin myöntäneelle virkailijalle ei tullut seuraamuksia.

Ei-suomalaisen Malawissa suorittama ajotutkinto on Geneven ja Wienin tieliikennesopimusten perusteella Suomessa muunnettavissa suoraan suomalaiseksi ajokortiksi ilman ajotutkintoa."

Jaska Brown kirjoitti...

RedEyedFrog: Joo, ihan selvää sissimarkkinointiahan tuo oli. Hankitaan näkyvyyttä kohulla.

Ano: Ainoa asia mikä tuossa hämmästytti oli se, ettei Ahmed käynyt riehumaan. Todella hengenvaarallinen ohitus ja idioottimainen jarrutus kaupan päälle. Olen nähnyt suunnilleen vastaavia temppuja tien päällä. Sekä ahmedeilta että pertsoilta. Mutta kun laskee kuinka monta prosenttia liikenteessä on pertsoja ja kuinka monta ahmedeja, niin voi päätyä mielenkiintoiseen riskianalyysiin.

Bwana: Huikea juttu ja surullisinta asiassa oli se, että olisin ollut suuresti yllättynyt jos asia olisi ollut muuten kuin noin ennalta-arvattavasti. Ai niin, lehtineekeri... :-D