Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


lauantai 4. elokuuta 2012

Välihuomautus 35: Naisten kymppi

Mahtava kisa eilen. Dibaba juoksi kolmannen kerran peräkkäin kympin olympiakultaa ja millä tavalla! Napakka ensimmäinen puolisko, sitten perinteiseen tyyliin etiopialaiskiihdytys tällä kertaa Kidane vetojuhdaksi uhraten, tajuton viimeinen kilometri (2.45) ja vielä tajuttomampi viimeinen kierros (62 sekuntia). Toisena ennakkosuosikkina pidetty Cheruiyot oli myyty heti Dibaban lähtiessä 500 metriä ennen maalia ja hyytyi jopa pronssille. Uskomaton suoritus viime kauden poissaolon jälkeen!

Kisan jälkimmäisellä puoliskolla olin sitä puoluetta, että kärjessä oleva Kidane voi olla kova luu myös lopussa, mutta kivikova kilometrin pätkä vähän puolivälin jälkeen kantoi ilmeisesti veronsa ja hän alkoi selvästi hyytyä kahdeksan kilometrin jälkeen. Sen jälkeen tapahtui asioita, joita en tajua. Yleensä viimeisen kilometrin alkaessa pystyy sanomaan voittajan, ainakin näin selvässä kisassa. Nyt totesin, että neljästä mukana olevasta Kidane on pihalla ja Kipyego jaksaa vähän kiriä mutta ei riittävästi. Jäljelle jäivät ennakkosuosikit ja heidän kroppansa olivat molemmilla eri paria. Cheruyiotin jalat toimivat hieman paremman näköisesti kuin Dibaballa, mutta pää näytti epätoivoiselta siinä missä Dibaba vaikutti tietävän voittavansa. Ihmettelin, miten Dibabasta voi tuntua noin hyvältä, kun jalat näyttivät kuitenkin vähän vähemmän teräviltä. Ja sitten täydellinen ylivoima. En käsitä, en. Silmä sanoi, että energiankulutus ja -tuotto eivät viimeisellä kierroksella vastanneet mitään ikinä aiemmin nähtyä suhdetta. Loppuaika oli 30.20 eli kovaa ja ennen kaikkea jälkimmäinen puolisko oli jotain 14.50 eli helvetin kovaa. Okei, olosuhteet olivat pyörivää tuulta (joka ilmeisesti hyydytti vetojuhta Kidanen) lukuun ottamatta hyvät, mutta silti. Viimeinen 800 metriä alle 2.10, mikä riittäisi Kalevan Kisoissa luultavasti mitaliin!

Juoksussa oli jotain ennennäkemätöntä, mitä en ymmärrä. Miten viime vuoden kentiltä poissa ollut Dibaba voi olla parempi kuin koskaan, vieläpä siten että loppu näytti paremmalta kuin olisi ollut mahdollista. Ehkä joskus tiedämme lisää.

3 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Dibaba on arvokisoissa aina huippu kuten oli eräs myrskyläläinenkin. Kenties keinot huippukunnon saavuttamiseen ovat samankaltaiset.

Jaska Brown kirjoitti...

Katsoin juoksun uudelleen. Jälkimmäinen puolikas kulki 14.48. Kahdeksas, eli tappokilometri 2.57. Kun siitä vauhdista vetää viimeisen kilsan 2.45, viimeisen kasin 2.10 ja viimeiset 400 metriä 1.02 niin uskomatonta. Vielä uskomattomampaa oli, että Dibaba olisi voinut vetää vielä kovemman lopun. Peli oli jo selvä eikä tarvinnut. Kellotin kuitenkin viimeisen kierroksen sataset: 15,0 - 15,2 - 15,6 - 16,3. Eli loppua kohti hidastuen ja maalissa freesinä, joten vielä olisi ollut värkissä varaa.

Jaska Brown kirjoitti...

Niin ja piti vielä lisäämäni, että uudella katselukerralla Dibaban tekniikka näytti paremmalta kuin ensiyrittämällä. Ei silti niin hyvältä kuin tuossa vauhdissa olisi pitänyt olla.