Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 11. tammikuuta 2011

Välihuomautus mamuista kouluissa

Tutkimus kertoi, että joka kolmas uusmaalainen haluaisi maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrälle ylärajan. Kysymys kuului: "Pitäisikö kouluissa mielestänne olla rajoitukset, miten suuri osa luokan oppilaista voi olla maahanmuuttajataustaisia?" Voi pyhä jysäys. Tuon typerämpää kysymystä en pystyisi keksimään vaikka kovasti yrittäisin.

Kysymyksenasettelu on täysin virheellinen jo siksi, että se olettaa mamujen olevan lähtökohtaisesti ongelmatapauksia. Oikeampi kysymys olisi rajoitusten asettaminen ns. haasteellisille oppilaille. Ongelmatapaus on oppimishäiriöinen, käytöshäiriöinen tai huonosti kieltä osaava. Nimellä, uskonnolla, ihonvärillä tai kansalaisuudella ei saa olla mitään merkitystä. Jos ongelmia on, niihin puututaan. Tarvittaessa siirretään erityisluokalle tai jätetään luokalleen, mikä olisikin nykyperuskoulussa mullistava teko.

Ongelmallisten oppilaiden jakaminen tasaisesti tarkoittaisi vain sitä, että kaikkiin luokkiin tulisi ongelmia. Järkevämpää olisi se, että ongelmatapauksia saa olla luokassa enintään 10 % - tai sitten erityisluokka, jossa on 100 % ongelmatapauksia, jolloin muut saavat opiskella rauhassa.

Rajoitukset ulkomaalaistaustaisille olisivat syrjiviä. Jokaisella on oltava oikeus opiskella lähiperuskoulussa. Ei voi edellyttää, että kuskataan toiselle puolelle kaupunkia kun sattuu olemaan kiintiöt.

Eivätkä kaikki mamut tosiaankaan ole ongelmatapauksia. Kuten olen aiemmin kirjoittanut, melkoinen osa mamuista pärjää koulussa hyvin. Lähes poikkeuksetta ongelmatapaukset ovat humanitaarisia mamuja, muslimeja ja afrikkalaisia.

Joka ei usko ennen kuin näkee, voi lukea vaikka tätä nimilistaa. Melkoinen määrä ulkomaalaistaustaisia nimiä - vaan eipä taida joukossa olla yhtään Abdullahia tai Mzungawaa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vaatimattomiakin ovat kiinalaiset maahanmuuttajat. Työpaikan saunaillassa erästä kiinalaista mairiteltiin tunti soittamaan jotain kun kerran joku oli tuonut kitarankin mukaan. Oli tämä mamu sanojensa mukaan vähän joskus soitellut kotopuolessa mutta taidot ruosteessa. Kun soitto alko oli se sellaista sorminäppäryyttä ja sävelkorvaa, että kitaran omistaja keskittyi loppuillan saunomiseen ja oluen juontiin.

Tomi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus.
Huomasin, ettei tuossa listassa paljon myöskään tyttöjä näkynyt.

Jaska Brown kirjoitti...

Kiitos kommenteista.

Tomi: varmaan alan asiantuntijana sinulle tyttöjen vähäisyys ei ollut mikään yllätys.

Anonyymi kirjoitti...

Ei tainnut olla montaa oppilasta näistä kouluista?

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/10/helsinki_antaa_lisarahaa_ongelmakouluille_1092052.html

(On muuten hyvä lista kouluista, joihin ei lapsiaan laittaisi)

Jaska Brown kirjoitti...

Ano, ja tuskin tulee jotain mahdollista yksittäistä poikkeustapausta lukuunottamatta olemaan vaikka kyseisille kouluille syydettäisiin miten paljon rahaa tahansa.