Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Sivallus CLVI

Se, että Afrikan maat ovat korruptoituneita ja köyhiä persläpiä, on tunnetusti eurooppalaisten vika, koska:
1) eurooppalaiset alistivat ne siirtomaaherruuteen
2) rajat vedettiin kansallisuuksista välittämättä
3) valkoisten vähemmistövalta esti afrikkalaisten yhteiskuntien kehityksen.

Nämä väitteet ovat helposti todennettavissa yksi kerrallaan:
1) Ne kaksi Afrikan maata, jotka eivät koskaan olleet siirtomaita, ovat molemmat kiistattomia menestystarinoita. Eli Etiopia ja Liberia.
2) Ainoa entinen siirtomaa, joka on lähes puhtaasti kansallisvaltio, onkin selvinnyt siirtomaa-ajan tuhoista kukoistukseen. Eli Somalia.
3) Se maa, jossa valkoinen vähemmistö pisimpään hallitsi mustaa enemmistöä, on tunnettu köyhyydestään ja despotiastaan rikkaisiin ja demokraattisiin naapurivaltioihinsa verrattuna. Eli Etelä-Afrikka.

20 kommenttia:

vieras kirjoitti...

Siirtomaa-aika oli ja meni. Miksi sitä ei arvosteltu silloin kun se oli? Mahtoiko edes silloiset tiedostavat piirit arvostella?
Afrikaan maat itsenäistyivät n. 50 vuotta sitten. Sen jälkeen ne ovat voineet hallita itseään niin kuin haluaa. Miksi he eivät ole tuona aikana muodostaneet valtioiden rajoja kansojen asuma-alueiden mukaan?

Etelä-Amerikan maat ja monet Aasian maat ja Australia olivat siirtomaita mutta paremmin ne kuitenkin menestyvät Afrikkaan verrattuna. Mistä johtuu?

Tomi kirjoitti...

Jaska, mitäs mieltä olet siitä, että Etelä-Afrikan talous on kasvanut voimakkaasti rotusorron purkamisen jälkeen ?

Apartheidajan Etelä-Afrikan valkoisten vauraus perustui mustien käyttämisenä lähes orjan asemassa olevana halpatyövoimana kaivoksissa, ei siis innovaatioihin eikä teknologiaan.

Jaska Brown kirjoitti...

Tomi, kun maa pistetään kansainväliseen kauppasaartoon, ei sieltä ole juuri muuta tietä kuin ylöspäin. Apartheid ei sortunut sisältäpäin, vaan ulkoa. Eristäminen alkoi osin jo 60-luvulla, 80-luvun alkupuolella se laajeni maailmanlaajuiseksi ja totaaliseksi. Ota silmä kouraan ja lue. Etelä-Afrikan henkeä kohti (kattaa valkoiset, mustat ja vaikka ruudulliset) laskettu BKT oli vuonna 1980 22,56 % USA:n vastaavasta. Nyt se on 15,06 %. Eli se siitä "kasvusta".

Mitä muuten tuohon "orjuuteen" tulee, niin melkoinen osa kaivosten työvoimasta tuli vapaaehtoisesti naapurimaista. Joissa siis oli mustien hallitusvalta.

Jaska Brown kirjoitti...

Vieras, on kysymyksiä joihin on parempi jättää vastaamatta. Ainakaan oikein.

Tomi kirjoitti...

Jaska ammattiliitot olivat mustilta kiellettyjä he eivät saaneet asua kaupungeissa, vaan heidän piti osua omilla alueillaan, jotka olivat kuitenkin niin pieniä, että maanvijelyksellä ei elänyt.

Koska mustat eivät voineet elää surkeilla maa plänteilään ja koska lakko-oikeutta ei ollut, olivat kaivostyöntekijät käytännössä orjia.

Tuo BKT muutos USA:n ja E-A:n välillä johtunee lähinnä E-A:n vomakkaasta väestönkasvusta.

Pidätkö muuteen apartheidia hyvänä ideana ?

Jaska Brown kirjoitti...

Olen tietoinen asiasta. Ei poista sitä tosiasiaa, että E-A:han haluttiin ja halutaan yhä kovasti tulla naapurimaista.

Vertailevaa dataa väestönkasvusta, lähteinä Wikipedia (nykytilanne) ja MMM 1979: USA:n väestönkasvu noin 43 %, E-A noin 69 %. Jos BKT olisi muuttunut samassa suhteessa, se olisi muuttunut arvosta 22,56 % arvoon 19,09 %. (Kotitehtävänä laske itse.) Todellisuudessahan se muuttui arvoon 15,06 %.

Ihmisiä ei saa erotella sillä perusteella, keitä heidän vanhempansa sattuivat olemaan. En hyväksy rotusortoa missään muodossa ja olen tehnyt kirjoituksissani asian selväksi moneen kertaan. Ruudullisille kuuluvat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin raidallisille. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että rikollisista suhteellisesti moninkertainen osuus on ruudullisten tekemiä ja lähes kaikki innovaatiot ovat raidallisten keksintöä. Jos näin on, tilastolliset tosiasiat ovat tilastollisia tosiasioita eivätkä ne muuta perusoikeuksia ja -velvollisuuksia.

vieras kirjoitti...

Semmoinen sanonta taitaa olla että afrikkalaisen pahin vihollinen on toinen afrikkalainen. Sitä kuuluisaa orjakauppaa rapakon toiselle puolelle ei olisi tapahtunut jos ei heimon X edustaja olisi myynyt heimon Y jäsentä orjan ostajalle. Niin ja sitten on se arabien ja muiden muhamettilaisten harjoittama afrikkalaisten orjakauppa erikseen.

vieras kirjoitti...

Olisi pitänyt edelliseen viestiin kirjoittaa lainauksena kommentti jonka kirjoitin Kumitontun blogiin eli näin että:


Kuulin jotain yli kymmenen vuotta sitten sanonnan että afrikkalaiset ovat maailman suurimmat rasistit. Syynä se että siellä riehutaan koko ajan melkein joka paikassa toisiaan vastaan. Vaikka joku tutsit vs hutut Ruandassa.

Joku Etelä-Afrikka oli aika hienovarainen paikka muuhun Afrikkaan verrattuna, kun siellä ei rotuerottelun takia kuollut kovinkaan montaa. Sitäpaitsi siellä valkoiset eivät ollet mitään varastavia siirtomaaherroja vaan läsneolevia asukkaita, jotka pyörittivät taloutta ja vaikutus ilmeni paikan päälle.

Periaatteessa afrikassa ei pitäisi olla nälkäongelmaa. Sääolot mahdollistaisivat maanviljelyn, kasvien ja hedelmien kasvatuksen, samoin kotieläinten hoidon. Tuotanto riittäisi omaan tarpeeseen ja sitä jäisi vientiinkin. Raaka-aineitakin olisi hyrymykket mutta jalostusteollisuutta puuttuu. Välillä tuntuu siltä etteivät afrikkalaiset osaa tehdä mitään kunnollista tai edes syödä itse.

Miksi sitten Itä-Aasia sekä Intia ja myöskin Etelä-Amerikka saa enemmän asioita aikaiseksi? 100 vuotta sitten Argentiina ja Uruguay olivat maailman kärkimaita vauraudessa, periaatteessa voisivat olla yhä jos ei siellä oltaisi sekoiltu lähimenneisyydessä.

Anonyymi kirjoitti...

Etelä-Afrikassa pitää olla ns. "Musta Välikäsi" jos teköö kauppoja. Ainakaan mitään isompia.

Jaska Brown kirjoitti...

Vieras ja anonyymi, aivan oikein. Tuosta orjakaupasta tulee tosiaan muistaa, että se oli moninkertaista arabimaihin ja Kiinaan suuntautuvalta osaltaan länsimaihin (lähinnä USA) nähden. Miksi sitten ko. maissa ei ole mustaa vähemmistöä? Vihjeitä voi kysyä saamelaisten hammasperusteisista poronhoitomenetelmistä...

Tomi kirjoitti...

Jaska kuitenkin mustien otettua vallan E-A:ssa ei maa romahtanut päinvastoin kehitys on jatkunut suht. suotuisana.

Koska sosiaalista epätasa-arvoa rotujen väliltä ei poistettu, valkoiset saivat pitää apartheidaikana hankkimansa omaisuuden, ja koska ihmisten ajattelu muuttuu hitaasti, niin suuria ongelmia on vielä.

Mutta eikö se kuvaa mustien kykyä antaa anteeksi (kidutukset ja murhat ja sorron), että he eivät tappaneet, vanginneet eivätkä edes antaneet kenkää valkoisille.

Buurien pinttyneitä rotuajatuksia kyllä kuvaa se, että he mieeluummin muuttivat Eurooppaan huonompiin oloihin (kouluttamattomia ja kielitaidottomia) kuin jäivät asumaan mustien vallan alle.

Ari kirjoitti...

Mustien otettua vallan EA:ssa ei maa romahtanut, mutta kehitys on mennyt huonompaan suuntaan, alas kuin lehmän häntä.

Valkoisten on syytäkin saada pitää myös apartheidaikana hankkimansa omaisuus. Vedetään viiva pohjois-etelä suunnassa EA:n puoleen väliin. Läsipuolelle ei yhdenkään neekerin tassu astunut ennen eurooppalaisia. Eurooppalaiset ja bantut kohtasivat toisensa siinä puolessa välissä. Bantut (xulut, xhosat) olivat myös valloittajia, tappoivat sannit ja muut heimot edeltään. Eurooppalaisten tulo paikalle esti totaalin tuhoamisen.

Sanit, hottentoti jne. kuolivat myös eurooppalaisten tuomiin tauteihin ja sulautuivat väestöön. Nykyiset Western Cape:n värilliset ovat heidän jälkeläisiä.

Western Cape:n ensimmäinen bantu saapui vasta 1970 luvulla soluttautumalla terroritoimia suorittamaan kommunistien (NL, Kiina, Kuuba, Pohjois-Korea, DDR, ...) lähettämänä.
http://www.capeparty.com

Apatheid ei ollut valkoisten saatanallista pahuutta ja rasismia. Se oli ensisijaisesti turvallisuutta. Valkoiset halusivat asua turvallisesti, siksi eri asuinalueet. Kun apartheid loppui, silmitön väkivalta saapui myös valkoisten asuma-alueille.

Nykyään kiinalaiset rakentavat ja rajaavat itselleen omia asuinalueita joihin ei mustalla tassulla ole pienintäkään asiaa - turvallisuuden vuoksi. Kas, sitä ei kutsuta apartheidiksi eikä kukaan protestoi.

Aprtheid hallinnon aikana n.600 mustaa kuoli nk.kidutukseen ja sortoon. ~20 000 mustaa kuoli sodassa, 90% niistä eri heimojen välisissä tappamisorgioissa - joista syy on kätevästi laitettu saatanallisen pahojen valkoisten niskaan, koska "eivät estäneet väkivaltaisuuksia".

Vuoden 1994 jälkeen on yli 3000 valkoista maaviljelijää kidutettu ja murhattu raa'alla tavalla.

Se ei kuvaa mustien kykyä antaa anteeksi. 3000 <> 600 ei kuvaa.

Päinvastoin Julius Malema (tuleva presidentti) uhkaa tappaa kaikki valkoiset ja ajaa pois maasta - myös Western Capesta. Malemaa säestää monet muut mustien johtajat ja 70% mustista.

Buurien "pinttyneistä" rotuajatuksista ei siellä päässä näytä olevan pienintäkään käsitystä. Ilmeisesti se on muodostettu pienen osan (AWB) entisistä toimista ja koska he haluavat omat valtion. Ja ovat niin 'rassistisia', että keulahahmo Terre'Blanche pitää kiduttaa, raiskata ja murhata - Zimbabwesta importattujen palkkamurhaajien toimesta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Terre'Blanche

Ja buurit eivät todellakaan halua muuttaa Eurooppaan edes parempiin oloihin. EA on heidän oma maa siinä missä bantujen - koska heidän esi-isät saapuivat Eteläiseen Afrikkaan samaan aikaan ja länsi osaan aikaisemmin kuin bantut.

- buuri johannesbuurista -

Jaska Brown kirjoitti...

Kiitos Ari, odottelinkin kommenttiasi jo aiemmin. Ehdit vastata Tomin viimeisimpään ennen minua, olen ollut pari päivää turhan kiireinen. Lisään kuitenkin sen verran, että en todellakaan syytä E-A:n valkoisia poismuutosta huonompiin oloihin Eurooppaan. He vain diskonttaavat sen, mitä E-A:ssa todennäköisesti tulee tapahtumaan. Ei tarvitse katsoa kuin rajan pohjoispuolelle Zimbabween, niin arvaa aika hyvin mikä kalpeanaamoja odottaa. Parempi lähteä kun vielä ehtii ja saa omaisuuden mukaansa.

Myönnän, että E-A on pärjännyt paaaljon paremmin kuin odotin 90-luvun alussa. Veikkaukseni on, että kyseessä on anomalia, joka henkilöityy Nelson Mandelaan. Mandelan arvovalta on toistaiseksi estänyt zimbabwelaisen kehitysmallin, mutta odotetaanpa muutama vuosi eteenpäin siitä hetkestä, kun miehestä aika jättää...

Tomi kirjoitti...

Ari:"Apatheid ei ollut valkoisten saatanallista pahuutta ja rasismia. Se oli ensisijaisesti turvallisuutta. Valkoiset halusivat asua turvallisesti, siksi eri asuinalueet. Kun apartheid loppui, silmitön väkivalta saapui myös valkoisten asuma-alueille."

Ainakin E-A:n reformoidulla kirkolla oli selkeä näkemys rotujen arvojärjestyksestä, ja jota he pewrustelivat raamatulla. Buurit taitavat nykyäänkin krisselihihhuleita.

Ironmistress kirjoitti...

Tomi, ja E-A:n anglikaanisella kirkolla oli puolestaan selkeä näkemys apartheidista saatanallisena järjestelmänä ja piispa Desmond Tutu oli yksi apartheid-hallinnon johtavia kaatajia.

Mitä reformoituun kirkkoon tulee, niin kalvinisteilla näin yleensäkin on varsin - miten sen nyt kauniisti sanoisi - mielenkiintoisia teologisia ja eskatologisia näkemyksiä, mutta ethän sinä ateistina teologiasta ymmärrä yhtään mitään.

Ironmistress kirjoitti...

Oma kysymyksensä on, että kykeneekö EAT:n raidallinen väestö tulemaan keskenään kuinka hyvin toimeen - kykenevätkö zulut sietämään xhosia ja muut bantut heitä ja toisiaan. Suomessa somalit eivät siedä kenialaisia ja sama kääntäen.

Rasismi ei kysy ihonväriä.

Ari kirjoitti...

Pitää paikkaansa, EA:n reformoidulla kirkolla oli näkemys rotujen arvojärjestyksestä ja sitä perusteltiin

myös Vanhalla Testamentilla. Boer trekkers:t ja Voortrekkers:t lukivat vanhaa testamenttia ja pitivät

itseään jumalan kadotettuna kansana - ja vihasivat erityisesti juutalaisia.

Mutta se oli sitä aikaa, semmoinen oli ihmisten maailmankatsomus silloin - myös kaikialla muualla, ei

pelkästään EA:ssa.

Nykyisellä reformoidulla kirkolla ei ole noiden asioiden kanssa paljon tekemistä. Esim. viimeiksi kun olin

yhdessä kirkossa häissä, niin kirkko oli täynnä mustia, vain muutama valkoinen.

Homopapitkin nykyinen EA:n reformoitu kirkko hyväksyy. Toki siellä on muutama 'vanhollinen' saarnamies vielä

joukossa - mutta niin on esim. Suomessakin.

///

Mustat ovat pahimpia rasisteja - toki, sitä nykykielellä kutsutaan "afrophobia". Joka päivä on heimoriitoja ja murhia. Somaleita tapetaan eniten.
http://www.iol.co.za/news/south-africa/residents-want-somali-shop-owners-back-1.394206

///

Mandelan päivät taitaa olla luetut. Vietiin eilen teholle. Saa nähdä kuinka pian mellakka alkaa...

The ANC called on South Africans on Thursday to remain calm after former president Nelson Mandela was

admitted to hospital in Johannesburg.
http://www.iol.co.za/news/south-africa/gauteng/anc-calls-for-calm-1.1017623

http://www.iol.co.za

- buuri johannesbuurista -

Tomi kirjoitti...

Ari kiitos asiallisista ja informatiivisista kommenteista. Pitäisi itse tulla käymään E-A:ssa kunhan aika ja rahavarat antavat myöten saisi paremman kuvan maasta.

Jaska Brown kirjoitti...

IM: Suomessa somalit eivät siedä kenialaisia ja sama kääntäen..
Sama kokemus. Omakohtaiset kontaktit ko. kansallisuuksiin: kaikki kenialaiset ovat olleet kunnon porukkaa (joskaan eivät DI-ainesta ;-)), mutta jokainen somali on ollut xxxxxxxxxxxxxx(sensuroitu).

Ari: Vai on Mandelan lähtölaskenta alkanut. Veikkaisin näin Vainojen uhrien muistopäivän kunniaksi, että teillä on noin viisi vuotta aikaa Kristalliyöhön ja sanoisin, että get the hell out of Dodge City while you can. Mutta kyllähän sinä siellä paikan päällä tiedät ja näet tilanteen parhaiten. Sääli upeaa maata.

Tomi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.