EDIT 8.11.2011:Linkki vuoden 2011 listaan.
Yleisurheilukausi alkaa olla EM-maastoja vaille paketissa, joten on aika päivittää viimevuotinen lista suomalaisen kestävyysjuoksun lupauksista.
Edellisen vuoden tapaan listalle on otettu 60 juoksijaa, jotka ovat 15-24 -vuotiaita eli vuosien 86-95 välillä syntyneitä. Painotus on pelkässä kestävyysjuoksussa eli matkoilla 3000 m - maraton. Keskimatkojen juoksijoita on listalla vain, mikäli heidän arvioidaan mahdollisesti siirtyvän pidemmille matkoille ja siellä myös menestyvän. Listan järjestys on tietysti mielipidekysymys. Juoksijat on yritetty asettaa järjestykseen sen mukaan, mitä uran aikanaan päätyttyä on todennäköisesti jäänyt viivan alle. Esimerkin vuoksi verrataan kahta kuvitteellista juoksijaa. 24-vuotias, muutaman vuoden jo Suomen huippujen tuntumassa roikkunut juoksija ei koskaan saa arvokisamitalia, tuskin edes edustusta, mutta nappaa lähes varmasti SM-mitalin tai maajoukkuepaikan, ellei ole niin jo tehnytkin. 15-vuotias junnusarjojen huippu saattaa jonain päivänä nousta palkintopallille olympialaisissa, mutta toisaalta on huomattavasti todennäköisempää, että ura hiipuu aikuisten sarjaan siirtyessä ja Kalevan Kisojen pistesijatkin jäävät haaveeksi. Toinen juoksijoista on varma sijoitus ilman merkittäviä menestystoiveita, toinen taas iso riski suurella mahdollisuudella. Rankingissa nämä juoksijat saattavat olla peräkkäin jossain sijojen 30-40 välillä.
Juoksijoiden järjestys ja kommentit on kirjoitettu sillä perusteella, mitä olen omin silmin radan varrella nähnyt, Tilastopajan tietokannasta ja muista lähteistä lukenut. Oman valmennettavan kohdalla törmäsin samaan dilemmaan kuin viime vuonnakin: sijoittaako hänet sille sijalle, mille hän omien sisäpiiritietojeni mukaan kuuluu, sille sijalle, mille hän julkisten tietojen perusteella kuuluu vai jättää jääviyssyistä kokonaan pois? Päädyin samaan ratkaisuun kuin viimeksikin, mutta en kerro mikä se oli.
Edellisvuotiselta listalta neljä urheilijaa tuli yli-ikäiseksi ja putosi siksi pois. Kelpoisuusehdot täyttävistä 19 putosi heikentyneiden näkymien takia listalta. Listalle nousi siis 23 uutta nimeä, joista neljä oli tänä vuonna listakelpoiseksi tulleita -95 syntyneitä.
Eniten juoksijoita on vuoden -93 ikäluokasta, yhteensä 11. Vähiten on -94 syntyneitä, vain kaksi. Melkoinen tuuletus kävi vuoden -91 ikäluokassa, josta edellisen kerran kuudesta listanimestä puolet putosi pois, mutta kolmen pudonneen tilalle nousi viisi uutta.
En pidä reiluna arvioida alle viisitoistavuotiaita ja tämä ikärajaus pudotti pois monta nuorempaa junnutähteä, kuten vanhempia kilpakumppaneita vastaan hienosti pärjänneet ikäluokkansa tuplamestari Johanna Matintalon ja alle 17-vuotiaiden sarjassa maastomestaruuden voittaneen Johanna Halosen. Toisaalta yläikäraja harmitti hienon paluun rajun vammakierteen jälkeen tehneen Janne Ukonmaanahon kohdalla - teki mieli tehdä poikkeus. Mutta vastaavin perustein naisten vuoden tulokkaaksi ja lupaukseksi olisi voinut nimetä Laura Markovaaran.
Jokaisen juoksijan kohdalla lukee listasijoitus, suluissa sijoitus edellisellä listalla, nimi linkkinä Tilastopajan tietokantaan, seura ja syntymävuosi.
1. (7.) Saara Nikander, Länsi-Uudenmaan Urheilijat, -94
Runsaasti kilpaileva tuleva kestokone on ainakin toistaiseksi selvinnyt nuoren naisjuoksijan riskeistä ja hyvältä näyttää jatkossakin; ei ole pelkkää jalkaa kuten monet juniorina loistaneet ja sitten kadonneet tytöt. Kun vertaa tuloksia viisi vuotta vanhempaan Sandra Erikssoniin samassa iässä, Saara on selvästi edellä - tämä siitä huolimatta, että päämatkat ovat pidemmät. Niittasi ennätyksensä kaikilla muilla matkoilla paitsi 800 metrillä. Jopa vitosen ennätys kaatui Kajaanin pätsissä. Lahden maastoromahdus oli satunnainen kauneusvirhe, joka korjautui Pohjoismaiden mestaruudella samassa lajissa. Taktisesti vielä kokematon, kun on hallinnut omaa ikäluokkaansa, mutta oppii varmaan lähivuosina ettei ruuhkassakaan kannata juosta koko kisaa kakkosrataa pitkin.
2. (14.) Ossi Kekki, Lahden Ahkera, -93
Suomen 17-vuotiaiden kaikkien aikojen 1500 metrin tilaston TOP 10 liikahti ensi kerran 23 vuoteen Ossi Kekin räväytettyä itsensä seitsemänneksi. Kolmosella vastaava sijoitus on 15. Juoksi myös uuden halli-SE:n tonnilla. Hallitsee ikäluokkaansa suvereenisti ja näykkii jo aikuisten miesten kantapäitä. Tekniikka toimii ja kestävyyttä rakennetaan - nyt edessä läpimurto Suomen huipulle.
3. (1.) Sandra Eriksson, IF Nykarlebynejden, -89
Tyhjensi pajatson Kajaanissa kolmella mestaruudellaan. Olisi ottanut ehkä neljännenkin, jos olisi ottanut osaa kympille. Suomen tason dominointi ei saa kuitenkaan peittää alleen kahta tosiasiaa: ensinnäkin 21-vuotias juoksija teki tänä vuonna ennätyksensä vain 1500 ja 5000 metrillä, jälkimmäisellä siksi että debytoi. Toiseksi päämatkalla eli esteissä tekniikka on - no, jos ei nyt sentään azerbaidzanilaista tasoa niin lievästi sanoen hiomisen tarpeessa. Tietysti harjoituskauden vammat vaativat veronsa, mutta se ei selitä hirmuisia sipsutusongelmia. Kellottelin parissa kisassa vertailevaa faktaa ja niiden perusteella arvio on, että jos tekniikka saadaan kuntoon, aika paranee 10-15 sekuntia pelkän tekniikan korjaamisella ja lisäksi arviolta viitisen sekuntia nykimisen aiheuttaman väsymisen poistumisena. Joten saumoja on, etenkin kun kestävyyspohjaa alkaa olla. Blogi.
4. (6.) Oskari Pennanen, Juuan Jänne, -91
Pennasta saattoi tyylin perusteella pitää umpinylkkynä, mutta hänen loppukirinsä nuorten SM-hallien 800 metrillä todisti muuta. Ikäluokkansa selvä ykkönen ja pitää muistaa, että synttärit ovat vasta marraskuussa. Miehen tuloskehitystä kannattaa katsoa tarkkaan: yleensä puhutaan kehityskäyrästä, mutta Pennasen tapauksessa kyseessä on kehityssuora. Harvoin näkee yhtä tasaista kehitystä vuodesta toiseen matkalla kuin matkalla. Kun sama jatkuu, niin hyvä tulee.
5. (3.) Pekka Toivola, Joensuun Kataja, -89
Alkukesä plörinäksi, ensimmäinen loppuun juostu yksilökisa oli Kajaanin vitonen. Oma ennätys vitosella puhuu silti puolestaan, vaikka kärsikin 22-vuotiaiden SM-kisoissa yllätystappion. Vaatimattoman kesän ei pidä antaa hämätä, puolimaratonin 1.12 -alitus kertoo minne matka muutaman vuoden päästä vie.
6. (10.) Tuomas Jokinen, Turun Weikot, -87
Jos ei olisi nähnyt Jokisen juoksevan aiemmin, olisi viime kesänä kauhistellut tyyliä. Kun oli, pääsi helpotuksen huokaus: se oli parantunut. Olisiko osasyynä se, että Turussa oli kerrankin lunta? Hangessa juoksu pakottaa nostamaan kantapäätä kahta senttiä korkeammalle. Askel oli lennokkaampaa ja se näkyi tuloksissa. Toisaalta tyylinmuutos verotti ja voi olla, että vasta parina seuraavana vuonna nähdään, mihin Jokinen todella pystyy. Suunta on oikea.
7. (18.) Janica Mäkelä, Forssan Salama, -86
Tällä kaudella enkat kaikilla matkoilla paitsi vitosella, mikä Kajaanin helteen takia annettaneen anteeksi. Uusi oma ennätys myös kiekonheitossa, jossa saattaisi olla kova tekijä mikäli lajissa olisi painoluokat. Kaksinkertainen SM-hopeamitalisti, jolta löytyy sekä nopeutta että kestävyyttä. Lopullinen lajivalinta vielä auki. Toistaiseksi parhaat tulokset esteistä, mutta tulevaisuus näyttää löytyykö päämatka kuitenkin pitkiltä sileiltä - esteissä juoksijan vertikaalinen rajoittuneisuus kuluttaa suhteellisen paljon energiaa.
8. (9.) Joonas Harjamäki, Seinäjoen Seudun Urheilijat, -86
Ennätykset ropisivat kaikilla muilla matkoilla paitsi vitosella. Voimajuoksija on valinnut lajikseen esteet ja valinta on oikea; nopeus ei riitä lyhyemmillä matkoilla ja rakenne asettaa rajat pidemmillä. Esteissä tätä miestä ei tönitä syrjään vesihaudalla. Jos pysyy terveenä, aika on ensi kesänä lähempänä kahdeksaa kuin yhdeksää minuuttia.
9. (5.) Riku Marttinen, Heinolan Isku, -87
Vammat vaativat veronsa, seuraukset nähtiin Kajaanin tonnivitosen loppuratkaisuissa. Mies lähti iskuun oikeassa paikassa, mutta kone yski ja mitali jäi saamatta. Sijoitus listalla putoaa siksi, että tulevaisuus ei ilmeisesti ole kestävyysmatkoilla, mutta keskimatkoilla saumoja ja päätä on vaikka mihin. Blogi.
10. (8.) Anette Haukilahti, Alatornion Pirkat, -93
Ulkoratakausi kolmosen pienestä ennätysparannuksesta huolimatta ehkä jopa pientä taantumaa. Eniten kertoo kuitenkin hallissa, vieläpä Turun sentrifuugissa tehty aivan kymmenen minuutin pintaan juostu kolmonen. Eikä nuorten maaotteluvoittokaan huono suoritus ollut.
11. (16.) Sanni Klemelä, Forssan Salama, -90
Kaikki ennätykset kahden vuoden takaa. Vielä halleissa ja maastoissa kulki tuloksellisesti hyvin, mutta ongelmat näkyivät jo. Askel loikki entistä enemmän, energiataloudellisuus kärsi, loppukesästä ei sitten enää irronnutkaan ja tuloskehitys jäi haaveeksi. Potentiaalia löytyy, jos solmut saadaan auki.
12. (27.) Miro Laurila, Karhulan Urheilijat, -88
Yllätti Pekka Toivolan 22-vuotiaiden SM-vitosella. Alimatkoilla selviä parannuksia, sen sijaan kolmosen ja vitosen kaksi vuotta vanhat ennätykset jäivät yhä voimaan. Syynä kevään kolmen kuukauden juoksutauko, korvaava harjoittelu ei voi korvata kaikkea.
13. (-) Sofie Lövdahl, Vasa Idrottssällskap, -93
Juoksi sekunnin sadasosalla alle Sandra Erikssonin 17-vuotiaiden 1500 metrin esteiden SE:n - mutta ennätystä ei voitu hyväksyä, koska kyseessä oli sekasarja. Omassa ikäluokassa SM-hopeaa kasilla ja maastossa, mestaruus esteissä. Aikuisissa tonnivitosen yhdeksäs.
14. (-) Nina Chydenius, Viipurin Urheilijat, -90
Henkilökohtainen v-käyrä nousi: viime vuonna Chydenius oli ensimmäinen, joka putosi tältä listalta. Luulin, että ex-uimari oli käynyt vain satunnaisesti juoksemassa muutaman kisan yllättävän hyvin tuloksin vanhalla kuntopohjalla ja lenkkeilyperiaatteella ilman sen kummempia jatkosuunnitelmia. Eikö mitä, tänä vuonna hän murtautui rytinällä 22-vuotiaiden kärkeen ja aikuisten naistenkin huipun tuntumaan. Teknisesti juoksija on hämmästyttävän valmis, askel rullaa kauniisti. Jos intoa riittää, arvokisat aikuisten tasolla kutsuvat muutaman vuoden tähtäimellä. Arvoitus on kylläkin se, onko fysiikassa enää helppoa kehitettävää vanhan kuntopohjan ansiosta; odotettavissa tuloskehityksen hidastuminen, joka kysyy henkistä kanttia.
15. (12.) Saara Pekkarinen, Lapinlahden Veto, -86
Hieno paluu viime vuoden tauon jälkeen SM-maastohopealla. Kesällä ennätys kolmosella, muilla matkoilla ei vielä yltänyt kahden vuoden takaiseen tahtiin. Liikkeellä edelleen laajalla skaalalla tonnivitosen ja vitosen välillä horjuen.
16. (21.) Tapani Kärjä, Kalajoen Junkkarit, -88
Juoksi hallissa todella lupaavasti, mutta maastoissa karmea epäonnistuminen. Koko kesä menikin sitten potentiaaliin nähden penkin alle. Olisiko tullut vedeltyä liian kovaa valmistavalla kaudella? Joka tapauksessa odotellaanpa ensi kesää ja tulevia vuosia.
17. (2.) Joonas Lehtinen, Turun Urheiluliitto, -88
Keskittyi tällä kaudella lyhyemmille matkoille, jätti pidemmät vähemmälle ja esteet kokonaan pois. Ennätykset paranivat kasilla ja tonnivitosella, mutta yleisvaikutelma ei vakuuttanut samalla tavalla kuin viime vuonna. Sijoituksen heikkeneminen johtuu suurelta osin päämatkojen valinnasta, ei niinkään pitkien matkojen heikommasta tuloskunnosta. Potentiaali edelleen mittaamatta.
18. (29.) Juho Jumisko, Lapin Lukko, -94
Lapin taskuraketti voitti ikäluokkansa kolmosen SM-kultaa ja maastohopeaa. Ikäluokkansa huipuista kyvyt viittaavat selkeimmin pitkille ratamatkoille tai jopa maantielle.
19. (50.) Kaisa Tyni, Haminan Ponteva, -90
Päämatka 1500 metriä, jolla oman ikäluokan mestaruus ja Kalevan Kisojen neljäs sija. Kehittynyt tasaisesti vuosi vuodelta. Taloudellinen tekniikka ja pari kolmosen kokeilua vihjaavat, että kykyjä riittäisi pidemmilläkin matkoilla. Nopealla juoksijalla olisi etu puolellaan taktiikkakisoissa.
20. (4.) Saara Skyttä, Liedon Parma, -87
Paha loukkaantuminen viime vuoden Ruotsi-ottelussa pilasi harjoituskauden moneksi kuukaudeksi. Tänä vuonna ei yhtään ainoaa ratakisaa, Tilastopajan ainoat merkinnät kaksi maantiekisaa keväältä suhteellisen vaatimattomin tuloksin. Paluuta odotellessa.
21. (-) Meri Rantanen, Nummen Kipinä, -93
Jättiharppaus viime kesästä. Ei juniorimestaruuksia, mutta kolmosen 10,12 ja valinta PM-maastoihin puhuvat puolestaan.
22. (49.) Panu Jantunen, Parikkalan Urheilijat, -89
Nonnih, mitä sitä tulikaan viime vuonna sanottua. Ennätykset paranivat reilusti keskimatkoilla, mutta nyt kulki jo kolmonenkin paremmin.
23. (59.) Kristiina Mäki, Lapuan Virkiä, -91
Suomalais-tsekkiläinen lupaus voitti kaksoismestaruuden 19-vuotiaissa. Kolmosen debyyttikausi toi tuloksen 9.48 ja yhdeksännen sijan Suomen tilastoissa runsaasti kilpaillulla matkalla. Keskimatkoilla ennätykset eivät parantuneet.
24. (-) Ilona Välimäki, Uudenkaupungin Kenttäkarhut, -92
Oli keväällä parhaimmillaan, voitti ikäluokkansa mestaruuden sekä maastossa että maantiellä. Ratakaudella vaisumpi, vaikka ennätykset paranivatkin. Listasijoitusta nostaa maastoratkaisussa nähty taistelijan luonne.
25. (-) Ville Heikkilä, Lammin Säkiä, -92
Tasaisesti kehittyvä nuorukainen voitti SM-maantiellä, mikä kymppinä antaa meriittiä vaikka ikäluokan muut ulkoratamitalit jäivätkin haaveeksi.
26. (55.) Zenitha Eriksson, IF Nykarlebynejden, -92
Kasisatasen spesialisti, pisimpänä matkana viime kaudella tonnivitonen. Tällä listalla loistavan taktisen silmänsä ansiosta. Viime kesänä sai SM-viesteistä alkaen ihastella monta kertaa, kuinka Zenitha vei vanhempia kilpasiskoja kuin litran mittaa. Vitosen taktiikkajuoksuissa olisi kovaa valuuttaa.
27. (25.) Kalle Keskipoikela, Lapin Lukko, -92
Painotti tänä vuonna enemmän keskimatkoja. Kykyjä löytyy pidemmillekin, mutta harjoituskauden rasitusmurtuma haittasi kautta.
28. (23.) Eeva Sajanti, Seinäjoen Seudun Urheilijat, -87
Keskittyy ilmeisesti nykyään enemmän opintoihinsa, mutta silti hyviä tuloksia ilman uusia ennätyksiä. Maajoukkuemateriaalia esteissä.
29. (-) Lari Laurila, Karhulan Urheilijat, -93
Kehityskäyrä osoitti rajusti ylöspäin tänä vuonna. Mitalien väri vielä himmeä, mutta isoveljen kanssa tehtävät yhteistreenit kehittävät sekä kuntoa että sisua.
30. (39.) Laura Hankaniemi, Kouvolan Urheilijat, -92
Rikkoi ennätyksensä, mutta oli ratkaisevilla hetkillä ylikunnossa. Kykyjä on enemmän kuin tuloksista voi lukea, teknisesti hyvännäköisesti etenevä juoksija on viisaasti juossut laajalla skaalalla.
31. (-) Arttu Vattulainen, Joensuun Kataja, -91
Ex-koripalloilija kahmi ikäluokkansa eri SM-kisoista neljä himmeämpää mitalia.
32. (22.) Heidi Eriksson, IF Nykarlebynejden, -86
Tonnivitosen spesialisti, mutta kolmosella sivumennen juostu 9.41 ja Suomen tilastojen neljäs sija kertoo, että kestävyysharjoittelulla saumoja olisi vitosellekin.
33. (20.) Toni Lempinen, Kuivasjärven Aura, -92
Teki tulosta lyhyemmillä matkoilla, ikäluokan mestari 800 metrillä. Maastoissa ja maantiellä jäi mitaleilta. Junnusarjojen meriitit kertovat kuitenkin, että potentiaalia löytyy pidemmillekin matkoille.
34. (46.) Aleksi Ikonen, Joensuun Kataja, -89
22-vuotiaiden estemestari lähestyy yhdeksän minuutin rajaa.
35. (-) Eveliina Määttänen, Keski-Uudenmaan Yleisurheilu, -95
Ikäluokan 2000 metrin SM-hopeaa ja tilastokärki, 800 metrin pronssia. Vasta toinen kilpailuvuosi, tulokset tulivat monipuolisella pohjalla ja tulevaisuus näyttää, mihin asti pääsee kunnon harjoittelulla.
36. (26.) Anne Pentinmäki, Jalasjärven Jalas, -93
Ennätykset ropisivat taas joka matkalla, tasaista kehitystä. Kalevan Kisoissa oli vielä liian kovassa paikassa, mutta katsotaanpa parin vuoden päästä.
37. (-) Viivi Rantanen, Nummen Kipinä, -93
Kehittyi rajusti tällä kaudella. Kolmosella 10.24, vitosella 18.31 ja valinta PM-maastoihin.
38. (-) Rami Tuokko, Naantalin Löyly, -87
Juoksi ennätykset nurin kaikilla ratamatkoilla ja SM-pronssia Kajaanissa Keskisalon ja Harjamäen poissaollessa.
39. (24.) Sara Sajanti, Seinäjoen Seudun Urheilijat, -87
Taantui tällä kaudella siskoaan enemmän. Kehitysmahdollisuudet edelleen hyvät, mutta valmennusryhmistä putoaminen kertoo karua kieltään.
40. (19.) Tuomo Salonen, Espoon Tapiot, -89
Itsensä valmentajaksi ryhtyminen herättää aina epäilyksiä, mutta Mohammed Gammoudin matkiminen kannatti, koska keskimatkojen ennätykset menivät täysremonttiin. Listasijoitus laski silti, koska pidemmät matkat taisivat jäädä lopullisesti pois. Odotellaan kuitenkin mielenkiinnolla. Blogi.
41. (-) Joonas Rinne, Saarijärven Pullistus, -95
Ikäluokkansa ykköstykki ja tuplamestari. Eipä innostuta kuitenkaan liikaa, kaikkien aikojen 15-vuotiaiden tilastojen pitäisi olla nykynuorille K-16 -kamaa järkytysten välttämiseksi.
42. (-) Pihla Hokkanen, Savonlinnan Riento, -93
Päämatka ainakin toistaiseksi 1500 metriä, mutta juossut ilahduttavan laajalla skaalalla - kahdelta edelliseltä kaudelta listalla puolimaraton hyvällä ajalla. Pitkät vipuvarret ja hyvä tekniikka antavat hyvän aihion.
43. (-) Victor Lövdahl, IF Femman, -91
Hiihtää, juoksee, suunnistaa - ja pärjää kaikissa. Rakenteesta luulisi kasisatasen juoksijaksi, mutta viidentoista minuutin pintaan juostu vitonen ja sarjavoitto Lidingöloppetissa kertovat muuta.
44. (-) Mikaela Söderström, Porvoon Urheilijat, -92
Keräsi SM-kisoissa hopeamitaleita ja paranteli reilusti ennätyksiään.
45. (13.) Johanna Peiponen, Rovaniemen Lappi, -90
Neljän viimeisen kauden vitosen ajat 16.52, 17.12, 17.42, 18.23. Kiva kehityssarja - jos se olisi toisinpäin. Kykyjä siis on, mutta tällä kaudella vain kaksi ratakisaa kertovat vaikeuksista. Jos niistä selviää, saattaa päästä vielä pitkälle.
46. (-) Camilla Richardsson, Vasa Idrottssällskap, -93
Kolmosen 10.21 nostaa listalle, Kalevan Kisojen seitsemäs sija kertoo enemmän esteiden tasosta kuin juoksijan kyvyistä. Toinen esiintyminen Kajaanissa tapahtui kympin kävelyssä, jossa tuli kahdeksas sija. Kahminut kävelyssä juniorimestaruuksia; melkoinen ristiriita, kun estejuoksussa pitää nimenomaan päästä reilusti maasta irti.
47. (56.) Jarkko Järvenpää, Tampereen Pyrintö, -86
Palasi suunnilleen toissavuotiseen kuntoonsa. Arvokisoihin tuskin on asiaa, mutta mahdollinen tulevaisuuden maaottelumies.
48. (-) Jaakko Nieminen, Jyväskylän Kenttäurheilijat, -87
Rapakon toisella puolella opiskelevan juoksijan ennätykset menivät täysremonttiin. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, saattaa nousta maan kärkinimiin. Blogi.
49. (40.) Sara Kuivisto, Porvoon Urheilijat, -91
Jäi tänä vuonna ikäluokkansa SM-kisoissa himmeämmille mitaleille sileillä matkoilla, maastojuoksussa viimeisellä metrillä. Esteissä kultaa, kehittyi kolmantena kilpailuvuotenaan tasaisesti. Ainakin ravintopuoli on kunnossa.
50. (-) Heidi Pappila, Raision Kuula, -89
Ei ehkä kuuluisi tälle listalle ollenkaan, koska juoksee pisimmilläänkin 1500 metriä. Eivätkä junnuvuosien maantie- ja maastotulokset niin sykähdyttäviä olleet. Mutta jos saa mielenhäiriön ja paneutuu kestävyysmatkoille tosissaan, saattaa yllättää. Blogi.
51. (-) Jaakko Piesanen, Saarijärven Pullistus, -93
Kehittyi melkoisesti, SM-kultaa maantiellä ja hopeaa kolmosella.
52. (-) Markus Hietanen, Lapin Lukko, -95
Ikäluokan kaksinkertainen SM-hopeamitalisti, 800 ja 2000 metriä.
53. (-) Heidi Maaranen, Mikkelin Kilpa-Veikot, -91
Ei kilpaillut viime vuonna lainkaan, nyt yllätti comebackilla ja Kuortaneen maastofinaalin kakkossijalla. Rakenne ja tekniikka kuin luotu pitkille matkoille, voi olla että kuulemme lähivuosina lisää.
54. (47.) Joonatan Oporta, Oulun NMKY, -89
Tähänastinen kehitys on tasaista. Lisäansiona toinen sija kisassa, jossa juostiin kympin tämän kauden maailman kärkiaika...
55. (11.) Suvi Miettinen, Jäppilän Urheilijat, -88
Kauden 2007 Suomen tilastoykkönen vitosella. Jalkavaivat ja tekniikkavirhe sotkeneet viimeiset kaudet. Teki lupaavan paluun SM-maastojen 22-vuotiaiden kuudennella sijalla, mutta hiipui taas. Toisaalta puolimaratonin 1.23 ja 3000 metrin A-tulos kertovat selvää kieltään: jos tuolla tyylillä pystyy tuon tason tuloksiin, lahjoja ja hapenottokykyä löytyy enemmän kuin tarpeeksi.
56. (15.) Matti Virén, Myrskylän Myrsky, -87
Tältä kaudelta ei jäänyt paljon kerrottavaa, vain viisi ulkoratakisaa ilman kummempaa menestystä ja pisin kisa 1500 metriä, jos maastoja ei lasketa. Ennen notkahdusta kuitenkin tasaista kehitystä, odotellaanpa ensi kautta.
57. (-) Jimmy Finnholm, IK Falken, -91
Ikäluokan estemestari paransi tuloksiaan viime kaudesta. Valitettavasti mestaruus johtui lähinnä vastuksen puutteesta, todellinen taso paljastui PM-kisoissa Islannissa. Blogi.
58. (-) Minttu Hukka, Karhulan Katajaiset, -95
Ikäluokkansa mestari 2000 metrillä.
59. (41.) Pauliina Martikainen, Helsingin Kisa-Veikot, -93
Selkeää taantumaa tällä kaudella, mutta vanhat tulokset antavat merkkejä paremmasta.
60. (-) Marianna Mäki-Ranta, Ilmajoen Kisailijat, -91
Neljän kauden suunnilleen paikoillaan junnaamisen jälkeen ennätykset uusiksi. Juoksi jo puolimaratoniakin, mikä antaa vihjeen tulevasta.
Pietari Suuren reinkarnaatio, Pohjois-Korea ja NATO-optio
3 tuntia sitten
2 kommenttia:
Lieneekö se vain näköharhaa, mutta minusta sieltä Kokkolan - Pietarsaaren ruotsalaispitäjistä tulee kaiken aikaa hyviä juoksijoita. Lieneekö urheilu siellä jotenkin kansanperinteenä? Ainakin niitä on murteensa takia hauska kuunnella ruotsiksi haastateltuina.
Kyseessä ei ole näköharha vaan tosiasia. Nykypäivänä seuratoiminta yleisurheilussa perustuu yhteisöllisyyteen ja se taas on suomenruotsalaisilla tunnetusti paremmassa kuosissa. Heiltä olisi paljon opittavaa. Harmillinen puoli asiassa on, että kokemuksesta voi tosiaankin todeta törmäävänsä kielivaikeuksiin tuon murteen kanssa...
Lähetä kommentti