Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


maanantai 25. lokakuuta 2010

Sivallus CXXVI

Kaveri halusi lisätietoa Lähi-idän konflikteista ja pyysi kertomaan vinkkejä muutamasta kirjasta, jotka käsittelisivät Israel-Palestiina -ongelman historiaa kiihkottomasta ja objektiivisesta näkövinkkelistä. Annoin muutamia ehdotuksia, mutta varoitin että puolueettomasti suhtautuvat kirjat näkevät asiat israelilaisille edullisesti.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Laitapa tähänkin ne linkit, niin pääsemme tutustumaan, ettei jää vain puheiden varaan. Kiitos jo etukäteen.

Jaska Brown kirjoitti...

Ano, valitettavasti en tällä kertaa ole maalikylillä kirjaston hyllyjen ääressä, mutta kannattaa ehdottomasti aloittaa parivaljakon Collins-Lapierre klassikosta Oi Jerusalem. Steve Eytanin vanha teos Israelin silmä on kiihkoton esitys Mossadin härskin (paras suomennus sanalle chuzpah) toiminnan alkuvaiheista. Yllätysveto: jos saat käsiisi Moshe Dayanin elämäkerran Story of My Life, kannattaa lukea erityisesti luvut 9-10 ja 23-25. Dayan kuvaa yhteistyöyrityksiä naapurivaltioiden ja arabivähemmistön kanssa varsin realistisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni oivallinen dokumentti löytyy Youtubesta : 50 years war Israel and the Arabs http://www.youtube.com/watch?v=L5CIjZw3vF4

Dokkari luotaa varsin yksityiskohtaisesti Palestiinan tilanteen aina Israelin valtion perustamisesta näihin päiviin saakka. Sodat käsitellään syineen, mutta niiden kauttahan koko Israelin ja Palestiinan historia purkautuu.

Jaska Brown kirjoitti...

Kiitos vinkistä, Ano! Katsoin muutaman ensimmäisen pätkän ja vaikutti tosi hyvältä. Ei tarjonnut kovin paljon uutta asioista kohtuullisen hyvin perillä olevalle, mutta käytetty filmimateriaali ja haastattelut olivat vakuuttavia. Katson loput heti kun ehdin. Tässä suora linkki.