Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


lauantai 9. lokakuuta 2010

Sivallus CXXI

On keskusteltu siitä, onko romanialaisten katusoitto kerjäämistä. Olen pari kertaa maalikylillä käydessä törmännyt ilmiöön ja voin vastata: kyllä, sen tasoinen soittaminen on kerjäämistä. Toinen tiesi kitaransoitosta sen verran, että reiän kohdalta rämpytetään ja toinen hanurinsoitosta, että vedellään vaaka- ei pystysuunnassa.

5 kommenttia:

Markku kirjoitti...

Romanien elämäntapa ja elinkeinot ovat käyneet nykyaikaan tultaessa vanhentuneiksi. Satoja vuosia sittenhän heillä oli Kaakkois-Euroopassa hallussaan mm. arvokasta metallurgista tietotaitoa. Nykyään jäljellä ovat vain antisosiaaliset tavat ansaita elanto. Romaneista ne, jotka hylkäävät antisosiaalisen elämäntavan, usein vieraantuvat romaniyhteisöstä ja assimiloituvat kantaväestöön. Koko romanikulttuuri varsinkin Itä-Euroopassa on joitakin poikkeuksia, kuten musiikkia, lukuunottamatta pelkkä antisosiaalista elämää.

Jaska Brown kirjoitti...

Aivan oikein. Kuten Irlannissa travellers-väestön metallitaidot ja Suomessa hevosmiesten tietotaito on jäänyt nyky-yhteiskunnassa marginaaliseksi eikä sopeutumista ole tapahtunut, jälki on rumaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ovatkohan romanit antisosiaalisia perhettään ja yhteisöään kohtaan? Epäilen, että eivät.

Jaska Brown kirjoitti...

Ano, eivät ole vaan elävät yhteisönsä normien mukaisesti niitä tiukasti kunnioittaen. Paitsi ne jotka ovat ryhtyneet käyttäytymään ihmisiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tästa aiheesta tais plazan viisaamme panuki jotain kirjotella, tosin siihenki taas kytkettiin fasismi ja rasismi mukaan...