Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 12. lokakuuta 2010

Sivallus CXXII

Villisika on Suomen luonnossa yhä harvinainen, mutta on helppoa kuvitella iso karju hyvänä uimarina polskuttelemassa vaikkapa Päijänteessä. Uidessaan villisialle tulee hätä ja se lirauttaa parin desilitran suuruisen päästönsä suoraan järveen. Aivan varmasti näin tapahtuu jopa melkoisen usein.

Villisian tuotos sekoittuu vähitellen tasaisesti veteen. Päijänteen tilavuus on 18 kuutiokilometriä. Kahden desilitran suuruinen pissa muodostaa järven vedestä noin 1 x 10-12 %. Luonnollisesti sama suhde on voimassa veden joutuessa Päijännetunneliin, jota pitkin pääkaupunkiseutu saa juomavetensä.

Veden moolimassa on 18,016 g/mol. Tämä tarkoittaa sitä, että juomalasillisessa (2 dl = 200 g) vettä on noin 11 moolia vettä. Yhdessä moolissa taas on 6,022 x 1023 vesimolekyyliä, joten juomalasillinen sisältää noin 6,7 x 1024 vesimolekyyliä. Tästä määrästä esimerkkivillisikamme osuus eli 1 x 10-12 % on 6,7 x 1010 vesimolekyyliä, siis noin 67 miljardia kappaletta.

On jotenkin kutkuttavaa ajatella, että Abdullahin, Omarin tai Hassanin juodessa lasillisen Helsingin vesijohtovettä hän imaisee samalla sisäänsä 67 miljardia vesimolekyyliä, jotka ovat äskettäin kulkeneet sian pippelin kautta.

3 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Tätä pitäisi levittää tietyille asuinalueille... Mutta ehkä siitä seuraisi vain, että valtio joutuisi tuottamaan Hassanille ja kavereille veden Afrikasta tai Aasiasta...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Jep, Kari taitaa olla oikeassa. Ehkä sun kannattaisi ottaa tää juttu verkosta pois, ennen kuin meidän kaikkien suuresti arvostama vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet hoksaa sen. Muuten saattaa alkaa kehityskulku, joka maksaa suomalaisille n. 18 miljardia euroa halal-vedenpudistamojen rakentamiseen sekä suomalaisen muutenkin vähäisen villisikakannan täydelliseen tuhoamiseen.

Toisaalta, jos ajatellaan positiivisesti, niin tätä kautta saadaan suojeluskunnat takaisin, kun löytyy suvaitsevaisillekin sopiva torjuntakohde.

"Liikettä pojat! Vyö syöttäjään ja äkkiä! Tästä ei yksikään villisika pääse läpi! Näistä montuista ei sitten lähdetä, tuli mitä tuli."

Ironmistress kirjoitti...

Ruukinmatruuna kuulee sielunsa korvin Vanhalan toteavan: "Sikapartikkeleita, kihihihi..."