Suomen Urheiluliitto on jakanut maan jo ammoisina aikoina 21 piiriin. Ennen muinoin jokaisen piirin mestaruuskisat olivat iso tapahtuma, nykyään monessa piirissä jää moni kisa kokonaan järjestämättä osanottajien puutteessa. Lisäksi useassa piirissä on lajeja, joissa pm-kulta jaetaan ainoalle osanottajalle. Enemmän poikkeus kuin sääntö alkaa olla tilanne, jossa kaikki kolme mitalia saadaan jakoon. On toki piirejä, joissa toiminta on vilkasta ja osallistujia riittää useimpiin lajeihin reilusti. Noin puolet pm-kisoista kituu kuitenkin pahoin.
Ryhdyin miettimään, miten henkitoreissaan rahisevaa piiritason kilpailutoimintaa voisi piristää.
Yleisurheilussa järjestetään vuosittain Euroopan joukkuemestaruuskilpailut eli entinen Eurooppa-cup. Kilpailun ajankohta on kesäkuun puolivälissä, jolloin yleisurheilun muu kilpailutoiminta on hiljaisempaa.
Samana viikonloppuna voitaisiin Suomessa järjestää Euroopan mallin mukaisesti piirien väliset mestaruuskilpailut, Piiricup. Jokainen piiri lähettäisi edustajan kaikkiin lajeihin ja pisteitä jaettaisiin menestyksen mukaan.
Laskin kilpailukauden 2009 tuloksista, miten eri piirit näissä karkeloissa pärjäisivät. Lajivalikoimana olivat Euroopan joukkuemestaruuskilpailujen lajit, paitsi että 3000 metrin tilalla oli 10 000 metriä - jotain rotia ja kunnioitusta Suomen yleisurheilun perinteitä kohtaan! Otin joka piiristä parhaan tuloksen ja viestitulokset laskettiin piirin neljän parhaan yhteisajan mukaan. Kaikista piireistä ei tietenkään kaikkiin lajeihin edustajaa saanut. Pisteet laskin seuraavan, itse laatimani ja oikeudenmukaiseksi katsomani jyvityksen mukaan (sijoitus/pisteet): 1/30, 2/24, 3/20, 4/16, 5/14, 6/13, 7/12, ..., 18/1. Piirejä on siis 21, joten kolme viimeistä lajissaan jäisi pisteittä. Tämä on käytännöllistä siksi, että läheskään kaikkiin lajeihin ei tulisi 21 osanottajaa.
Lisäbonuksia piiri saisi, mikäli piirin edustaja olisi mukana samaan aikaan kisailtavissa Euroopan tason kahinoissa ja siksi edustuskelvoton Piiricupissa. Jokaisesta Euroopan tasolla kisaavasta piiri saisi 30 pistettä / laji.
Käytännössä lajit voitaisiin järjestää siten, että juoksulajeissa olisi 800 metriin asti tilastotulosten mukaan jaetut A- ja B-erät (tarvittaessa myös C-erä) ja lopputulokset määräytyisivät yhdistettyjen aikojen perusteella. Kestävyysmatkoilla ja kenttälajeissa kisat käytäisiin yhdessä ryhmässä, ei parikymmentä urheilijaa ole liikaa.
Piiricup tarjoaisi monelle paikallistason urheilijalle erinomaisen tilaisuuden päästä edustustehtävään ja kilpailemaan maan huippujen kanssa. Tämän porkkanan merkitys nuorelle urheilijalle olisi varmasti melkoinen. Moni nuori jatkaisi uraansa aikuiseksi tietäessään, että pääsisi parin vuoden sisään todennäköisesti samalle radalle maajoukkuetason kavereiden kanssa. Heistä ainakin jotkut varmasti murtautuisivat aikuistenkin maajoukkuetehtäviin selvittyään nuoren urheilijan "riskivuosista". Piirin sisällä kilpailu edustuspaikasta sähköistäisi ja kannustaisi urheilijoita eteenpäin. Myös osanottajapulassa kituviin lajeihin saataisiin uusia urheilijoita edustustehtävän toivossa. Lisäksi kelpo nurkkapatrioottisuus antaisi lisäpotkua: takuulla me ei ainakaan naapuripiirille hävitä!
Tässä vuoden 2009 mukainen lopputulos, mikäli kilpailut sujuisivat vuoden parhaiden tilastotulosten mukaisessa järjestyksessä. Eurooppa-cupista saatuja bonuksia ja edustuskelvottomuuksia ei ole huomioitu.
1. Häme 675
2. Varsinais-Suomi 634
3. Helsinki 625
4. Österbotten 602
5. Etelä-Pohjanmaa 506
6. Satakunta 501
7. Nyland-Åboland 468
8. Lahti 449
9. Pohjois-Karjala 396
10. Keski-Suomi 367
11. Keski-Pohjanmaa 361
12. Pohjois-Pohjanmaa 355
13. Uusimaa 314
14. Kymenlaakso 291
15. Etelä-Karjala 282
16. Pohjois-Savo 245
17. Etelä-Savo 194
18. Länsipohja 183
19. Lappi 111
20. Kainuu 109
21. Åland 89
Kuten näkyy, nykytilanteessa voitosta kamppailisi todennäköisesti neljä piiriä. Näiden jälkeen olisi kakkoskategoria, johon kuuluu tavallaan 2A- ja 2B-luokat. Ylempää keskiluokkaa olisi neljä piiriä, jotka kamppailisivat hyvänä viikonloppuna mitalisijoista. Alempaan keskiluokkaan kuuluu seitsemän, joilla olisi hyvät mahdollisuudet kymmenen joukkoon. Kolmoskategoriaan kuuluvat Savot ja yllättäen Länsipohja kolmen heikoimman eli Lapin, Kainuun ja Oolannin ollessa selvästi heikoimmat.
Samaten on havaittavissa, että mestaruuskamppailussa olevien lisäksi syntyisi luonnollisia "taistelupareja" tai -kolmikoita. Nämä naapuripiirit nostaisivat takuulla tasoaan pelkästä himosta lyödä rakas vihollinen. Aika mielenkiintoinen sattuma, että monet keskinäiset naapurit todella ovat lähellä toisiaan pisteissä: Österbotten ja Etelä-Pohjanmaa, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala, Pohjois- ja Etelä-Savo, Länsipohja, Lappi ja Kainuu. Eivätkä toivottoman kaukana ole myöskään Satakunta Varsinais-Suomesta tai Uusimaa Nyland-Åbolandista.
Pietari Suuren reinkarnaatio, Pohjois-Korea ja NATO-optio
2 tuntia sitten
2 kommenttia:
Vuosi sitten teit ansiokkaan katsauksen suomalaisista nuorista juoksijoista. Olisiko aika päivittää listaukset näin uuden kauden kynnyksellä?
Anonyymi, suunnitelmissa on ollut ja tulossa on. Ei luultavasti vielä ensi viikolla, mutta todennäköisesti sitä seuraavalla. Isotöinen homma, pitää katsoa milloin ehtii.
Lähetä kommentti