Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


lauantai 24. elokuuta 2019

Uusinta: Jälkiä jättämättä

Lukijalle: Tässä uusintana juttu salaperäisistä katoamisista

Nykyaikainen yhteiskunta pitää tarkkaa kirjaa jäsenistään. Siitä huolimatta esimerkiksi Suomessa katoaa vuosittain 500-800 ihmistä. Toki valtaosa löytyy varsin pikaisesti, mutta pysyvästi kadoksiin jää 20-40 ihmistä joka vuosi. Maailmanlaajuisesti monet tapaukset herättävät suurta kiinnostusta - onhan mysteerien ratkominen ihmiselle luonnollista ja mikäpä sen suurempi mysteeri kuin salaperäinen katoaminen.

Suurin osa katoamisista sattuu aivan tavallisille, usein erakoituneille ihmisille. Kuuluisille henkilöille näin käy varsin harvoin, koska heidän elämäänsä seurataan tarkemmin. Tässä käsitellään esimerkkeinä muutamia sellaisia henkilöitä, jotka ovat olleet jollain tavoin kuuluisia jo ennen katoamistaan. Listan ei ole hyväksytty henkilöitä, joiden katoamisen tiedetään johtuneen olosuhteista, kuten kirjailija Antoine de Saint Exuperya ja orkesterinjohtaja Glenn Milleriä, joiden lentokoneet katosivat toisessa maailmansodassa. Ei myöskään henkilöitä, joilla on ollut hyvä syy kadota jäljettömiin, kuten Gestapon päällikkö Heinrich Müllerillä. Tai joiden alkuperäinen katoamissyy tiedetään varmasti, vaikka varsinainen kuolinpäivä on jäänyt hämäräksi, kuten Neuvostoliiton vangitsemalla diplomaatti Raoul Wallenbergillä. Listaan ei myöskään ole hyväksytty ennen 1900-lukua tai muualla kuin länsimaissa tapahtuneita katoamisia, koska tuohon aikaan tai vastaavissa oloissa yhteiskunta ei ollut yhtä hyvin järjestäytynyt. Harmi sinänsä, koska tällöin listasta pitää niukasti karsia pari mielenkiintoista tapausta, kuten Louis Le Prince, yksi elokuvan keksijöistä. Hän astui Pariisiin menevään junaan Dijonissa 16.9.1890 ja katosi jäljettömiin. Matkalaukkua tai ruumista ei koskaan löydetty. Viimeinen Le Princen nähnyt henkilö oli hänen veljensä, joka oli saattanut hänet junalle.

1. Wallace Fard Muhammad
Amerikkalaisen muslimilahkon Nation of Islamin perustaja katosi yhtä salaperäisesti kuin ilmestyikin. Wallace Fard alkoi saarnata islamista Detroitin mustaihoisille vuoden 1930 tienoilla eikä hänen taustastaan tiedetä yhtään mitään varmaa. Vuonna 1933 hän alkoi käyttää nimeä Wallace Fard Muhammad. Vuoteen 1934 mennessä lahkoon kuului jo 8000 jäsentä. Viimeinen havainto Fardista tehtiin 30.6.1934. Heti tämän jälkeen lahkon johtoon nousi Elijah Muhammad (entinen Poole) eikä Fardista ole sen jälkeen ainuttakaan johtolankaa. Nykyään lahkoon kuuluu kymmeniätuhansia jäseniä (vastoin yleistä luuloa Muhammad Ali ei enää kuulu siihen, vaan on siirtynyt sunnimuslimiksi) ja Fardia pidetään sen opin mukaan Mahdina eli tuomiopäivää edeltävänä messiaana.

2. Willie McLean
Mikäli historia olisi mennyt toisin, jalkapallo olisi saattanut nousta Yhdysvalloissakin mahtilajin asemaan. Vielä 1930-luvulla USA:n maajoukkue oli maailman parhaita ja pääsi ensimmäisissä MM-kisoissa välieriin asti. Yksi maan parhaita pelaajia oli skotlantilaissyntyinen Willie McLean, joka kuului vuoden 1934 MM-kisoissa pelanneeseen maajoukkueeseen. McLeanin uraa varjostivat terveysongelmat. Vuonna 1936 hän romahti kesken liigapelin ja vietti yhdeksän kuukautta parantolassa. Sieltä palattuaan hänet valittiin vielä kerran maajoukkueseen, mutta pelipaikkaa ei enää irronnut. McLean erakoitui ja katosi jäljettömiin kesällä 1938. Hänen perheensä sai vielä useiden vuosien ajan äitienpäiväkortteja, mutta McLeania itseään ei enää nähty.

3. Mehdi Ben Barka
Marokkolainen vasemmistopoliitikko Mehdi Ben Barka joutui pakenemaan maasta 1963 sekaannuttuaan kuninkaan vastaiseen salaliittoon. Hän asettui Pariisiin, joka historiallisesti ja myös tuolloin oli ympäri maailmaa lähteneiden vasemmistopakolaisten keskus. 29.10.1965 hänet pysäytti ravintolan edustalla kaksi ranskalaiseksi poliisiksi esittäytynyttä miestä. Miehet taluttivat Ben Barkan autoon, ajoivat pois eikä häntä enää koskaan nähty. Ranskalaiset kiistävät osallisuutensa, mutta arkistoja aiheesta ei ole paljastettu. Yleisimmän teorian mukaan Ranskan salaisen palvelun agentit - tai sellaisina esiintyneet - hoitivat pidätyksen ja luovuttivat Ben Barkan marokkolaisille. Hän ilmeisesti kuoli kuulusteluissa ja ruumis hävitettiin.

4. Harold Holt
Australian pääministeri vietti kaunista kesäpäivää 17.12.1967 Melbournen hiekkarannalla. Hän päätti lähteä uimaan, vaikka ranta oli tunnettu voimakkaista virtauksistaan ja aallokko oli normaalia voimakkaampi. Se olikin viimeinen kerta, kun hänet nähtiin. Epäilyttäväksi tapauksen tekee se, että 59-vuotias Holt oli tunnetusti loistava uimari, joka harrasti myös sukellusta. Ruumista ei löydetty koskaan.

5. Jimmy Hoffa
Hoffa oli USA:n ammattiyhdistysten suurimpia pamppuja, kuljetusalan ammattiliiton IBT:n entinen johtaja. Valitettavasti hän oli sekaantunut mafian toimintaan ja korruptoitunut. 30.7.1975 hän katosi eräältä Detroitin lähistöllä sijaitsevalta parkkipaikalta. Yleisesti uskotaan hänen menneen sinne tapaamaan paria mafiajohtajaa ja astuneen liian aroille varpaille. Erään huhun mukaan Hoffa vahvistaa parhaillaan jonkin sillan perustuksia betonipylväässä. Kuolleeksi hänet julistettiin 1982. Löyhästi Hoffan elämään perustuvan elokuvan F.I.S.T. pääroolissa nähtiin Sylvester Stallone.

6. Vladimir Aleksandrov
Neuvostoliittolainen fyysikko laati teorian ydintalvesta eli ydinsodan mahdollisesta seurauksesta: pölypilvi peittää maapallon estäen auringonvalon pääsyn maanpinnalle ja aiheuttaen maailmanlaajuisen jäähtymisen. Vuonna 1985 hän otti osaa fyysikkokonferenssiin Madridissa ja katosi. Useimmat teoriat väittävät hänen olleen vakooja, epäselvää on vain kenen tai keiden hyväksi ja loikkasiko hän jonnekin vai eliminoitiinko.

7. Richey Edwards
Walesilaisen rokkibändi Manic Street Preachersin kitaristi ja lauluntekijä Richey Edwardsin piti lähteä bändin laulaja-kitaristi James Dean Bratfieldin kanssa USA:han promootiokiertueelle 1.2.1995. Hän ei kuitenkaan ilmestynyt lentokentälle. Lähipäivinä hänestä tehtiin melko varmana pidetty havainto Newportin passitoimistossa ja 7.2 hän lähes varmasti ajeli taksilla ympäri Walesia jääden pois kyydistä huoltoasemalla lähellä Bristolia. Viikkoa myöhemmin hänen autonsa sai parkkisakon samalla huoltoasemalla. Kolme päivää myöhemmin poliisit tutkivat auton ja huomasivat akun tyhjäksi. Edwardsista ei sen jälkeen ole tehty mitään luotettavia havaintoja ja hänet julistettiin kuolleeksi 2008.

8. Angelo Cruz
Cruz oli puertoricolainen koripalloilija, vikkelä takamies jonka taidot eivät kuitenkaan NBA:han asti riittäneet. Tai ehkä syy löytyi vain 175 senttimetrin pituudesta. Puerto Ricossa on kuitenkin kovatasoinen ammattilaisliiga, jonka parhaita pelaajia Cruz oli 16 vuoden ajan, samoin kuin maajoukkueen kantavia voimia. Eikä Puerto Ricon maajoukkue ole mikään pilipalisakki, vuoden 1988 olympialaisissa se voitti alkusarjassa tulevan hopeamitalisti Jugoslavian 74-72 Cruzin heitettyä ratkaisukorin viime sekunneilla. Turnauksessa hän oli joukkueen paras syöttäjä ja toiseksi paras pistemies. Peliura päättyi 1993, jonka jälkeen hän työskenteli New Yorkissa Yankeesin baseballstadionilla. 1998 hän lähti vierailemaan Puerto Ricossa eikä hänestä ole sen jälkeen mitään havaintoja.

9. Viktar Hanchar
On aika turhaa lähteä pyytämään henkivakuutusta, jos sattuu olemaan oppositiopoliitikko Valko-Venäjällä. Tämän sai kokea myös entinen varapääministeri Viktar Hanchar, joka kääntyi johtajaansa Lukashenkaa vastaan. Potkut tulivat 1996. Hanchar ei ottanut opikseen, vaan jatkoi mielenosoitusten järjestämistä ja Lukashenkaa vastaan toimimista. Hanchar katosi ystävänsä, liikemies Anatol Krasouskin kanssa 16.9.1999. Katoamispaikalta löydettiin vain lasinsiruja ja muutama veritahra. Myöhemmin Lukashenkaa vastaan kääntyneiden virkamiesten mukaan Hanchar teloitettiin salaa pikaisesti kaappauksen jälkeen.

10. Michele Miscavige
Scientologia-uskonlahko on niittänyt kyseenalaista mainetta monin tavoin. Lahkon nykyinen johtaja on David Miscavige, jonka vaimo Michele on viimeksi nähty elokuussa 2007. Lahkon mukaan Michele "ei ole kateissa, vaan työskentelee scientologian hyväksi julkisuudelta piilossa". Salaperäiset katoamiset tuntuvat olevan lahkolle enemmän sääntö kuin poikkeus, yhtä merkittävimmistä johtajista ei ole nähty sitten vuoden 2004. Kuurupiiloa harjoitti jo lahkon perustaja L. Ron Hubbard.

5 kommenttia:

Veijo Hoikka kirjoitti...

Jim Thompson.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Ei tainnut Jim Thompson mahtua listalle. Ajattelin, että olisi saattanut mahtua sijalle 8a, heti korkealle yltäneen Angelo Cruzin polvien tasolle. Jimmyllä oli sentään silkinpehmeä kosketus kangasalalla.

Jaska Brown kirjoitti...

Luin tätä tehdessäni noita kadonneiden listoja ja Thompson jäi tutkimatta, kun nimi ei muuten sanonut mitään. Olisi saattanut vaikka listalle mahtuakin.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/8a329a17-98bf-4065-8d11-4745b128e50e

Siinä juttua ruotsinlaivoilla kadonneista. Aika outoa ettei poliisia oikein kiinnosta eikä laivayhtiöitä, ja jopa etsijäkoiran käyttö omaisten laskuun yhdessä tapauksessa estetty.

Jaska Brown kirjoitti...

Tiesin että sieltäkin on kadottu, mutta en muistanutkaan tapauksia olevan noin monia.