Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


lauantai 16. syyskuuta 2017

Uusinta: Elämää painekattilassa

Lukijalle: Tässä uusinta reilun neljän vuoden takaa. Uusinta, joka osoittautuu pelottavan ajankohtaiseksi. Tosin päättäjämme ovat vähän höyryä päästäneet ulos, mutta toisaalta kattilan painetta on kasvatettu entisestään:

1. Pelinavaus
Historiasta kiinnostunut lapseni kysyi Neuvostoliiton Suomeen tekemistä ilmapommituksista - miksi Suomessa ei tapahtunut niin suuria tuhoja kuin esim. Saksassa. Täältä Huitsinnevadasta on pitkä ajomatka lähimpään huvipuistoon, josta olimme tulossa (sivumennen sanoen, arvokasta hommaa: rannekkeet, ruokailu ja jäätelöt katraalle maksoivat parisataa eikä tähän sisälly ajokuluja), joten aikaa oli. Kerroin Vuosaaren valekaupungista, ilmatorjunnasta, sodan lapsiuhrien symboliksi tulleesta Armi Metsäpellosta ja omien vanhempieni kokemuksista.
Tästä keskustelu meni sitten Saksan ja Japanin pommituksiin, mistä luonnollinen seuraus oli ihmettely siitä miksi saksalaiset pommittivat kyllä Britanniaa, mutta eivät juurikaan Neuvostoliittoa. Totesin että hyvä kysymys ja kuten yleensäkin, hyviin kysymyksiin on annettavana vain huono vastaus: en tiedä. Sanoin että arvelen sen johtuvan totaalisen sodan luonteesta: loppujen lopuksi Saksaan, Japaniin ja Britanniaan kohdistuneiden pommitusten tarkoitus oli murtaa siviiliväestön taistelutahto ja pakottaa rauhaan, kun taas Neuvostoliitto oli tarkoitus tuhota. Siihen ilmapommitukset eivät puolestaan soveltuneet.
Keskustelu ilmapommitusten raakuudesta ja tuhoisuudesta siviiliväestölle sai tietysti kummastelemaan sitä, miten tuollaisiin raakuuksiin oltiin valmiita. Selitin, että siihen aikaan elämä oli muutenkin kovempaa ja raaempaa kuin nykyään. Tästä itselleni tuli sitten mieleen täysin uusi ajatus.

2. Äärinationalistinen valtio Eurooppaan?
Jos jokin valtio Euroopassa yhtäkkiä muuttuisi Natsi-Saksan kaltaiseksi "rotupuhtautta" vaalivaksi valtioksi, mitä tapahtuisi? Tavallaan näin on jo tapahtunut ex-Jugoslaviassa. Esimerkki osoitti, että keskitysleirit ja etniset puhdistukset ovat edelleen mahdollisia. Tähän länsi kykeni reagoimaan, mutta kuten historia opettaa, ei se helppoa ollut. Aikaa meni ja ilmaiskuilla selvittiin. Entä jos sama tapahtuisi jossain etnisesti ja poliittisesti yhtenäisemmässä valtiossa? Valtiossa, joka olisi voimakkaampi kuin Jugoslavian raunioille perustettu Serbia?
Mikäli näin tapahtuisi, ilmaiskut eivät riittäisi. Olisiko muilla mailla muka samanlaista tahtoa hoitaa asia kuin 70 vuotta sitten, jos esimerkiksi voimakkaassa Saksassa nousisi kansallissosialismin kaltainen valta? Puhumattakaan siitä, että tämä tapahtuisi Venäjän kaltaisessa ydinasevaltiossa - tai no, kyllä ääriliikkeen haltuunsa ottama Saksakin todennäköisesti olisi hyvin pian de facto ydinasevalta.

3. EU rauhan takeena
Euroopan Unioni sai äskettäin Nobelin rauhanpalkinnon eikä sinänsä aiheetta; onhan sen alueella vallinnut historiasta poiketen rauha jo yli 60 vuotta. Kuten turhaa byrokratiaa on puolustettu: on parempi, halvempi ja vähemmän tuhoisa vaihtoehto, että Euroopan parlamentti ramppaa 200 miljoonan euron vuosikustannuksin Brysselin ja Strasbourgin väliä kuin että samaa väliä jyräisivät mekanisoidut divisioonat.
Jäsenvaltiot ovat jatkuvasti siirtäneet päätösvaltaansa itseltään EU:lle ja tämä on osaltaan taannut rauhan Euroopassa. Viime aikoina tämä kehitys on vauhdittunut entisestään. Oleellinen kysymys on: miksi näin on tapahtunut. Miksi voimistaa jatkuvasti keskusvaltaa, kun sen ongelmat talouspolitiikassa, mielettömissä direktiiveissä ja byrokratiassa tulevat yhä suuremmiksi?

4. Paine kasvaa
Muistan jo kouluaikoina saksaa opiskellessani lukeneeni jostain saksankielisestä aikakauslehdestä Saksassa seinään ilmestyneen graffitin: Mitä eroa on turkkilaisilla ja juutalaisilla? Juutalaisilla on se jo takanaan, turkkilaisilla vielä edessä.
Melkoinen osa eurooppalaisista on jo korviaan myöten täynnä monikulttuurisuutta ja ennen kaikkea islamia. He eivät halua karkoituksia, vainoja tai polttouuneja. He haluavat yksinkertaisesti rauhaa ja järjestystä. Ja miten heille vastataan? Leimaamalla natseiksi, rasisteiksi ja suvaitsemattomiksi. Ei puhettakaan siitä, että ongelmia otettaisiin vakavasti tai niiden olemassaoloa edes tunnustettaisiin. Tuntuu kuin eurooppalaiset vallanpitäjät yrittäisivät tukkia painekattilan venttiiliä saadakseen aikaan monikulttuurisen yhteiskunnan entistä nopeammin valmiiksi.

5. Seuraako räjähdys?
Tähän asti mamukriittisissä piireissä on puisteltu päätä väitteille rasistisuudesta ja äärioikeistolaisuudesta. Tukitun paineventtiilin maailmassa tämä saattaa kuitenkin olla uskottava skenaario: tulevaisuus voi olla fasismin. Kuka olisi voinut ennustaa 1925, että höyrypäisen kirjan tekaisseen, vankilassa istuneen paikallisen pikkupoliitikon puolueesta tulisi vajaassa kymmenessä vuodessa Saksan kiistaton valtias? Yksikään tämän laidan nykypoliitikko ei ole ollut ollenkaan karismaattinen hahmo. Tällaisen henkilön ilmestyminen jonkin maan kansallisen liikkeen johtoon voi tapahtua hyvinkin pikaisella aikataululla ja hän voi saada taakseen riittävän suuren osan kansasta noustakseen valtaan.
Vainoharhaiselta kuulostaneet varoitukset uusnationalismin noususta saattavat olla todempia kuin edes niiden kaheleimmat esittäjät ovat uskoneet. Tästä nykyiset johtajat voivat syyttää vain itseään: kansasta vieraantuminen, ongelmien kiistäminen, eriävien näkemysten esittäjien demonisointi... lista on loputon. Kaikki tämä on vain lisännyt painetta tukittuun kattilaan.

6. Entä jos?
Kuvitellaan, että jossakin Euroopan maassa vallan todella saisi itselleen nationalistinen liike. Helpointa on tarkastella esimerkkinä Saksaa, kahdesta syystä. Toinen on kansanluonne; saksalaiset osaavat organisoida ja se on tapahtunut jo kerran. Toinen on se, että EU:n pakotteet ja talousvalta saattaisivat kyetä estämään tai ainakin kaatamaan nopeasti nationalismin jossain pienemmässä maassa, mutta Saksassa se olisi vaikeampaa.
Eli siis: nationalistinen liike valtaan Saksassa, 80 vuotta edellisestä kerrasta. Yhtäläisyyksiä olisi, mutta erot olisivat merkittävämmät. Nuivinnan kohteena eivät olisi juutalaiset, vaan muslimit ja afrikkalaistaustaiset. Tämä tekisi asiasta helpompaa, koska kulttuuriero olisi suurempi ja toisin kuin juutalaiset, nämä ryhmät eivät ole asuneet Saksassa satoja vuosia. Eivätkä juutalaiset pyrkineet sopeuttamaan muita toimimaan omien sääntöjensä mukaan, vaan elivät omissa piireissään rauhassa tai jopa integroituivat muuhun yhteiskuntaan. Mutta älkää odottako polttouuneja. Ei sellaisia tulisi. Eivät natsitkaan halunneet toimittaa juutalaisia polttouuneihin, vaan siirtää heidät Madagaskarille. Tämä suunnitelma kariutui sotaan ja huonoihin kuljetusyhteyksiin. Nyt ei kariutuisi. Helpompaakin olisi, koska karkoitettavilla olisi siteet olemassa uusiin kohteisiin, toisin kuin juutalaisilla Madagaskarille.
Entä mitä muu Europpa sanoisi? Sota Saksaa vastaan, kuten viimeksi? Ei. Ei Saksa pyrkisi aluelaajennuksiin, jotka viimeksi olivat casus belli. Juutalaisten puolesta ei sotaan lähdetty silloinkaan, nyt vielä vähemmän muslimien puolesta. Etenkään kun, toisin kuin edellisellä kerralla, jokaisessa maassa olisi vähintään 20 % aktiivinen oppositio kannattamassa Saksan toimia ja vaatimassa vastaavaa omaan kotimaahansa. Passiivisesta oppositiosta nyt puhumattakaan; sotaan on vaikea löytää halukkaita lähtijöitä jos oma maha on täynnä. Todennäköisesti muu Europpa ja Amerikka saisi aikaan vain huonosti toimivaa kauppaboikottia, nenännyrpistelyä, tuomiolauselmia ja muuta kitarisojen tuuletusta, joille Saksa nauraisi makeasti.
Temppu todennäköisesti onnistuisi: Saksa saisi ei-toivotut vieraat karkoitettua ilman suurempia ihmishenkien menetyksiä ja kukoistaisi entistä uhkeammin. Mikä taas saattaisi hyvinkin aiheuttaa dominoefektin no go -zoneihinsa kyllästyneissä muissa Euroopan maissa.

7. Skenaarion todennäköisyys
Mahdollisuudet vaikuttavat äkkiseltään vilkaisten erittäin epätodennäköisiltä. Vain muutama hörhö on oikeasti vaatimassa joukkokarkoituksia. Uhka on merkittävä vain hallitsevan eliitin propagandassa, jossa "äärioikeistolaisuuden" noususta huudetaan suu niin ammollaan että ohutsuoleen asti näkyy.
Mieleen tulee kuitenkin jotain samankaltaista vajaan kolmenkymmenen vuoden takaa. Kommunistimaissa pelättiin vastavallankumouksellisuutta kuin ruttoa, vaikka todellisuudessa näitä ryhmiä ei käytännössä ollut lainkaan. Mutta ehkä siellä johto tajusi kansan syvissä riveissä kytevän tyytymättömyyden ja aavisti, että pieni kipinä saattaisi saada aikaan dominoefektin, joka kaataisi hallituksen ja leviäisi muihin saman blokin maihin. Kuten tapahtuikin.
Mikäli Saksa (tai muu vastaava maa) muuttuisi edellä esitetyllä tavalla, hyvin todennäköistä olisi ettei muu Eurooppa kykenisi sitä estämään, varsin todennäköistä että melkoinen osa muista maista seuraisi mallia.
Euroopan Unionilla on vielä mahdollisuus torjua skenaario. Se tapahtuisi kesyttämällä oppositio, antamalla sille pikkuisen valtaa, sen verran ettei todellisia muutoksia saa aikaan mutta kuitenkin riittävästi korruptoimaan oppositiojohtajien mielet ja aiheuttamaan kannattajissa pettymyksen muutoksien puutteessa. Jos nykyinen meno jatkuu, painekattilan räjähdys vaikuttaa tasan yhtä todennäköiseltä kuin Berliinin muurin murtuminen vaikutti vuonna 1985.
Onhan tosin olemassa se etäinen mahdollisuus, että koko Euroopan islamisoiminen on osa maanosan johtajien ovelaa suunnitelmaa, jonka tarkoitus on pelastaa maapallon kantokyky ylittämällä ensin länsimaiden asukkaiden sietoraja siinä määrin, että seurauksena on globaali puhdistus.

12 kommenttia:

Tuhka kirjoitti...

Tuhka on pohtinut kanssa noita samoja asioita mitä puhuit. Tosin ensin pitää alkaa kunnolla tulla ongelmia paikallisten ja tulijoiden välillä, siitä on jo enemmän merkkejä.

Tilanne alkaa kärjistyä kun tulijavirta jatkuu ja rahat heidän ylläpitoon alkavat käydä tiukemmalle. Talouskriisi on ylenssä ollut yksi yhteiskuntien murroksen laukaisja, sen vaikutus tulee tuntumaan varmaan tälläkin kerralla.

Tuhkaa mietityttää missä vaiheessa Turkki ja Venäjä aikovat päästää tulijoita suoremmin rajojensa läpi länsimaihin. Luultavasti siinä vaiheessa kun ne alkavat omassa maassa aiheuttaa liikaa ongelmia. Tuhka veikkaa että Turkki aukaisee kunnolla padon ja sitten hommasta tuleekin sotkuista.

Kyyneliin tämä vain päättyy

Anonyymi kirjoitti...

Tuhka kirjoitti kommentin:
"Tuhkaa mietityttää missä vaiheessa Turkki ja Venäjä aikovat päästää tulijoita suoremmin rajojensa läpi länsimaihin. "

Tuolla ei ole merkitystä, jos EU-maat ymmärtäisivät pitää rajansa kiinni asiattomilta maahan pyrkijöiltä. Tähän saakka suomalaisetkin ovat olleet niin avuttomia, että luulevat vain Venäjän pystyvän estämään Venäjän kautta Suomeen tulevan matu-tulvan.

Turkin yritykset kiristää EU:ta matuvyöryllä onnistuu vain, jos EU maat alistuvat kiristykseen.

acc

Korppi on oikeus kirjoitti...

Varsinkin äärivasemmisto vastustaa karkotuksia sillä argumentilla, että ne johtavat väistämättä dehumanisointiin ja kansanmurhaan. Sehän ei tietenkään ole totta, sillä karkotusten päätyttyä ei olisi ketään, jota dehumanisoida tai kaasuttaa. Barbaria on kuitenkin yksi mahdollinen tulevaisuus mikäli vähemmistöt jäävät ja uhkaavat muuttua enemmistöksi. Yhtälön tulisi olla "vähemmän sisään, enemmän ulos", kun nyt se on päinvastoin. Jos valkoisetkin kykenivät lahtaamaan toisiaan intohimolla Jugoslaviassa, saa esimerkistä kymmenen pisteen vihjeen mahdollisten puhdistusten intensiteetistä kaikkialla Euroopassa.

Jo edellämainitun sanominen on tietenkin kansamurhan lietsomista ja sen salaista toivomista. Kun ääneen puhuen suljen rauhanomaisen yhteiselon mahdollisuuden ja integraation pois, lausun eräänlaisen loitsun jolla kutsun natsit esiin. Aivan totta, sillä tunnetusti monta terrori-iskuakin on estetty puhumalla uhreille mukavia ja lausumalla taikasanat "ei saa antaa pelolle valtaa".

Kansallismielisten olisi kuitenkin syytä miettiä, mitä sitten jos emme saakaan uusvähemmistöjämme ulos maasta? Rajat on vielä helppo sulkea, mutta mikäli lähtömaat eivät huoli omiaan mistään hinnasta takaisin, olemme pääsemättömissä heistä. Tiedän kyllä, että jotkut jo nyt haikailevat polttouunien perään, mutta sellainen ei voi olla vaihtoehto kenellekään tolkkunsa säilytäneelle. Mitä teemme, ettei siitä myöskään tule sellaista? Sitten todella olisi vain yritettävä tulla toimeen, miten vitussa se sitten onnistuukaan.

Jaska Brown kirjoitti...

Tuhka: Näinhän tämä menee. Se mitä en kerta kaikkiaan saa mahtumaan kallooni on se, että samat ihmiset kantavat huolta ilmastonmuutoksesta ja haluavat silti tänne haittamaahanmuuttajia moninkertaistamaan hiilijalanjälkensä.

acc: Juuri näin. Tänne pääsee haittasakkia vain siksi, että heitä ei haluta pysäyttää.

Korppi on oikeus: Kyllä. Sipilä haluaa nostaa "pakolais"kiintiön "väliaikaisesti" kahteen tuhanteen vuodessa. Ensinnäkin on huomautettava, että yhtäkään pakolaista ei ole joukossa. Pakolainen on joku, joka lähtee muualle vaikuttaakseen sieltä oman maansa asioihin jotta ne saataisiin siihen kuntoon, että hän pääsisi sinne palaamaan. Näistä hepuista yksikään ei aio takaisin palata. Toiseksi sanon että minun puolestani tänne saa tulla vaikka kuinka paljon haittamamuja tahansa, kunhan koko ajan lähetetään takaisin vähintään tuplasti kyseinen määrä. Kahdentuhannen vuositahdilla tämän maan kuntoon laittamiseen tosin menisi viitisenkymmentä vuotta.

Qroquius Kad kirjoitti...

Jälleen kerran makustelen ajatusta, että uudenvuodenaaton kemuissa 1988 olisi kysytty:

"Uskotteko, että tasan kolmen vuoden kuluttua Berliinin muuri on murtunut ja Saksa yhdistynyt liittotasavallaksi, mutta Neuvostoliito ja Varsovan liitto ovat hajonneet kommunismin luhistuessa Itä-Euroopassa Lännen voitettua kylmän sodan, ja kaikki tämä ilman, että kolmatta maailmansotaa on käyty?"

Kukapa olisi uskonut. Mutta niin siinä kävi. Vähän tylympi makustelu sitten on joulupäivänä 1988 Nicolae Ceausesculle esitettävä kysymys:

"Uskotko, että tasan vuoden kuluttua Romanian kansa on saanut sinusta tarpeekseen ja syössyt vallasta, tuominnut sinut ja eukkosi kuolemaan ja omat sotilaasi, romanialaiset laskuvarjojääkärit ampuvat teidät vierekkäin Targuvisten kadulle?"

Valtavia muutoksia voi siis tapahtua hyvinkin lyhyellä aikavälillä, eivätkä ne ole välttämättä kovin mukavia. Mitä vähemmän vahinkoa on aiheutettu ennen muutosta, sitä vähemmällä päästään.

Niinpä jos Venäjä ja Turkki avaisivatkin rajansa muslimitunkeutujien tunkeutua Eurooppaan mutta heitä ei tänne laskettaisikaan, kuten Visegrád-maat nyt tekevät, mitä silloin tekisivät Turkki ja Venäjä? EU:hun kohdistuvien tuhotavoitteiden todistaminen näin ei voisi sen jälkeen enää jäädä seuraamuksitta. Mitäpä miettisi Erdo-kaani EU:n täydellisestä taloussaarrosta, joka kattaisi myös matkailun? Venäjäkään ei ehkä ilahtuisi, jos sieltä ei enää voisi viedä edes kaasua EU-maihin.

Mutta mitä tehdä Eurooppaan jo tunkeutuneille muslimimaahantunkeutujille? Leirittää! Ei keskitysleiriin tarvitse sisällyttää kaasukammio-krematoriokombinaatteja, vaan vain sen mitä termi alunperinkin piti sisällään: leiriä, johon keskitetään suuria väestöryhmiä, joiden ei syystä toisestakaan voida sallia kulkevan vapaasti yhteiskunnassa. Latinammin sanottuna: internoidaan.

Internointileireissä ei olisi palvelijoita, vaan vartijoita. Kyllähän sakemanni tämän osaa:

Hier in dieser öden Heide
ist das Lager aufgebaut,
wo wir fern von jeder Freude
hinter Stacheldraht verstaut.

Auf und nieder geh’n die Posten,
keiner, keiner kann hindurch
Flucht wird nur das Leben kosten,
vierfach ist umzäunt die Burg.

Ei heille siellä toki sen pahempaa tehtäisi, mikäli lusivat kiltisti. Rettelöinnistä sen sijaan tulisi reikiä kinttuihin ja ulospyrkiminen olisi hengenvaarallista, paitsi halusta palata takaisin armaaseen kotimaahan.

Eikös se Unkari tee jotain tämäntapaista ihan parasta aikaa, hiukkasen lievemmässä muodossa?

Anonyymi kirjoitti...

Tästä tuli mieleen 10v sitten tehty jerico sarja, kattoiko blogisti sitä

-jpt-

Veijo Hoikka kirjoitti...

Turhauttavaa järkeilyä. Tämän sekä useiden muiden asiallisten blogistien sanomaa ja blogien kommentteja eivät Valtaapitäväiset tahot edes yritä osoittaa vajavaisiksi. Heidän ei tarvitse tehdä sitä, koska valta. He käsittelevät alamaisiaan kuin koiria keppimetodeilla, jonka koirat ja koiraihmiset tietävät johtavan ongelmien eskaloitumiseen. Saas nährä.
Unkari ja muut Wise Guard maat saattavat olla Suomenkin pelastajia, toivotaan.

Anonyymi kirjoitti...

Alkuperäiset natsit olivat nimenomaan saksalaisnationalisteja, jotka vihasivat puolalaisia ja itäslaaveja. Ensitöikseen vanhan koulukunnan natsit nykypäivänä haalisivat valtavan ydinasevaraston, sitten he ryhtyisivät palauttamaan itäisen Saksan isänmaan haltuun, eli hyökkäisivät Puolaan. Vasta sitten epäkansallista väestöä alettaisiin koota leireille.

Anonyymi kirjoitti...

Lisäyksenä: Natsit eivät kovinkaan paljon käyttäneet termiä "arjalainen" koska se oli liian suvaitsevainen ja inklusiivinen pan-eurooppalainen termi. Kielitieteellisesti itäslaavitkin olivat arjalaisia, joten vuoden 1935 (rotulait) jälkeen sanaa ei käytetty paljoa virallisissa yhteyksissä.

Hemuli kirjoitti...

Kuten natsien nousussa niin myös seuraavassa vallankumouksessa (oikeaan tai vasempaan) kaikki lähtee taloudesta! Niin pitkään kuin käppyrät osoittaa pääsääntöisesti koilliseen tai itään ongelmia ei tule. Suurilla massoilla kun menee hyvin eikä kaiken riskeeraaminen kiinnosta.
Ruotsi on hyvä esimerkki. Pottunokilla on täystyöllisyys, joten EVVK - sama koskee Saksaa.
Briteissä taas menee heikommin ja tuli brexit, tilanne rahoittui ainakin toistaiseksi.
Suomessa talouskasvu lähti liikkeelle viime tipassa. Muutama vuosi kurjuutta lisää ja tääläkin olisi nähty ihmeitä. Suomalaisilla, kuten myös saksalaisilla on taipumusta äärimmäisyyksiin ja kykyä organisoitua tehokkaasti... suomessa on historiassa ollut kaksi todellusta kapinaa. Nuijasota ja sisällissota, molemmat oman aikansa verisimpiä tapahtumia.Veijo Hoikka kirjoitti...

Ei kai tämä mene samanlaiseksi sota-analyysiksi kuin vasenvalkean sivusto?! Sieltä trollit hyökkäävät ja sotajantuset huohottavat perässä, varoitus!
Olisi mukava tietää Suomen puolustusvoimien asenne tämän päivän tilanteisiin. Luen Suomen Sotilas julkaisua, joka rauhoittaa ja luo turvallisuudentunnetta. Toisaalta, MV-sivuja tuharrusgeimaa kädet rukiveerasennossa joku torsti beerapusta, kuuluisa myös hameheikki ylikersantiksi erikoistunut kevyellä päivämeikillä naamioitunut pylväsnainen.
Visegradien (äännetään waisgreids) toiminta antaa toivoa tuleville vuosille.
(hemulin sisällissota-termi särähti korvaan...)

Jaska Brown kirjoitti...

Veijo Hoikka: Turhauttavaa, jos mikä. Kun järkipuhetta ei kuunnella.

Hemuli: Just noin. Niin kauan kun keskiluokalla on liikaa hävittävää, asiat saavat mennä päin helvettiä. Ongelma on tietysti siinä että kun asiat menevät riittävän kauan riittävän pahasti päin helvettiä, keskiluokka häviää liikaa. Ja sitten alkaa tapahtua.
Mikä tahansa valtaeliitti pysyy vallassa tasan niin kauan, kun ei kiristä keskiluokkaa liikaa.