Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

KK-ennakko 2017

Tänä vuonna Kalevan Kisat palaavat neljän vuoden tauon jälkeen Pohojanmaalle, kun Vaasan sijaan matkataan Seinäjoelle. Itse asiassa siellä kilpaillaan jo neljättä kertaa, edelliset kerrat ovat olleet 1952, 1975 ja 1999. Tänä vuonna 19-vuotiaiden EM-kisat osuvat samaan aikaan, joten muutama huippujunnu puuttuu paikalta.

Entiseen tapaan jokaiselta matkalta (800 - 10 000 m) on listattu kahdeksan parasta suomalaista mitalillesijoittumistodennäköisyyden mukaisessa järjestyksessä. Lajin nimen jälkeen kerrotaan suluissa osanottajien määrä ja kilpailuaikataulu. Ilman järjestysnumeroa kursiivilla merkittynä ovat ne juoksijat, joiden arvelen ilmoittautumisestaan huolimatta jäävän pois, mutta mukana ollessaan olisivat kyseisellä sijoituksella kaavailuissa. Nimen perässä olevista kahdesta luvusta ensimmäinen kertoo ilmoittautuneiden keskinäisen sijoituksen tämän kauden tilastoissa ja jälkimmäinen ennätysten mukaisen järjestyksen. Kahdeksan rankatun lisäksi jokaiseen lajiin on tarvittaessa otettu "Muita"-osio, johon pääsevät kaikki ne jotka ovat jommassakummassa tilastossa kahdeksan joukossa tai muuten yllätysvalmiita. Kaikissa luvuissa ja kaavailuissa mukana vain Suomea edustavat Suomen kansalaiset.

M 800 m (20, alkuerät la 10.45, finaali su 16.05)
Lampinen on ollut tällä kaudella vakuuttava Suomen tasolla. Mestaruuden voi viedä vain (1) kolari, (2) totaalinen taktinen erehdys tai (3) Jaakko Laakson bluffi siitä, että kunto onkin ollut parempi mitä esitykset antavat ymmärtää. Eikä luultavasti näistä kolmesta yksikään riitä mestaruuden menettämiseen, vaan siihen tarvitaan kaksi kolmesta. Tämän jälkeen sijoitukset ovat enemmän tai vähemmän arpapeliä. Kahden edellisen kauden pronssimitalisti Markus Teijula juoksee samaan aikaan 19-vuotiaiden EM-kisoissa helpottaen muiden menestystä.
1. Ville Lampinen (1,2)
2. Joonas Rinne (2,4)
3. Jaakko Laakso (3,1)
4. Samu Mikkonen (5,9)
5. Panu Jantunen (6,5)
6. Simon Haglund (4,8)
7. Julius Uutela (7,7)
8. Tuomo Salonen (9,3)
Alex Rauhala (8,11), Samuli Hussa (11,15)

M 1500 m (14, pe 19.40)
Kovimmat ennätykset omaavat kaverit ovat tällä kaudella olleet vähän vaisumpia. Kultakamppailu jäänee siis Topi Raitasen ja Samu Mikkosen väliseksi. Molemmat ovat kovassa nousussa, Raitasen kuntokäyrä on osoittanut selvemmin ylöspäin joten hänet on asetettu ykkössuosikiksi. Borza Salonen on viime ja tällä kaudella siirtynyt ylöspäin tälle matkalle ja on siksi mitalisuosikki hänkin Toissavuoden mestari Ilari Piipponen ei ole tänä vuonna kummia esittänyt, mutta on silti jokerikortti.
1. Topi Raitanen (2,6)
2. Samu Mikkonen (1,4)
3. Tuomo Salonen (4,5)
4. Panu Jantunen (6,3)
5. Joonas Rinne (3,7)
6. Tommi Sundell (7,2)
7. Martti Siikaluoma (5,8)
8. Samuli Hussa (8,12)
Ilari Piipponen (10,1), Antton Launto (9,9)

M 5000 m (12, la 18.25)
Mestaruus on vapaasti otettavissa, koska Topi Raitanen ja Arttu Vattulainen eivät ole mukana. Jarkko Järvenpää ei ole tällä ratakaudella kummia esittänyt, mutta jos vanhat merkit paikkansa pitävät niin sieltä se tulee. Robin Ryynänen on ehkä ennakkosuosikki, mutta jos Järvenpää on päässyt samaan kuosiin - paremmasta puhumattakaan - kuin kevään SM-maastoissa, niin toistakymmentä vuotta nuorempi haastaja joutuu vielä nöyrtymään. Martti Siikaluoma saattaa haastaa molemmat, mutta hänellä on ollut valitettava taipumus hyytyä SM-tasolla. Todennäköisesti pois jäävistä mailereista Panu Jantusella on mahdollisuutensa ja Tuomo Salonen on yllätysvalmis, jos ei mennä liian kovaa matkalla.
1. Jarkko Järvenpää (3,1)
2. Robin Ryynänen (1,4)
3. Martti Siikaluoma (-,3)
Panu Jantunen (-,7)
4. Aki Nummela (6,5)
5. Eero Saleva (2,8)
6. Victor Lövdal (4,9)
Tuomo Salonen (-, 12)
7. Ilari Piipponen (-,2)
8. Vilho Loukkalahti (5,11)
Jaakko Kero (8,6), Marko Tuokko (7,10)

M 10 000 m (18, su 14.35)
Arttu Vattulainen päätti jättää vitosen väliin ja keskittyä näissä mittelöissä kympille. Niinpä ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä huolimatta Joensuun eliittikisojen ponnettomasta esityksestä: kultaharkko matkaa Joensuuhun. Ainoa haastaja on Järvenpää, jos on paikalla. Pronssimitali on erikoistarjouksessa ja siitä otattaa muutama mies aika tasaväkisesti.
1. Arttu Vattulainen (1,3)
2. Jarkko Järvenpää (-,1)
3. Tuomas Jokinen (2,2)
4. Matti Rauma (3,7)
5. Eero Saleva (-,-)
6. Jaakko Piesanen (-,8)
7. Antti-Pekka Niinistö (-,10)
Aki Nummela (-,6)
8. Samuli Huusko (4,13)
Miika Takala (-,4), Jaakko Kero (9,5), Henri Ansio (5,12), Tapani Kärjä (6,11), Antti Ranta-Aho (7,14), Kari Poutiainen (8,16), Victor Lövdahl (-,-)

M 3000 m esteet (16, su 17.05)
Kahden ensimmäisen veikkaaminen oikein oikeaan järjestykseen ei vaadi erityistä ennustajankykyä, etenkin kun Tomi Lehto on juniorien EM-kisoissa. Pronssikamppailu voi sen sijaan olla aika tiukka, mutta puolisalaa maan kärkeen hiipinyt parikymppinen Miika Tenhunen on ehkä niukasti ennakkosuosikki kolmanneksi mitalistiksi. Topi Raitasen pitäisi pystyä ottamaan ensimmäinen Kalevankisamitalinsa suoraan kultaisena versiona ilman ongelmia. Veikataan että Aki Nummela ei juokse vaihtoehtona olevaa kymppiä. Juoksijajoukosta pitää vielä mainita Teppo Syrjälä, joka on nyt kahdettakymmenettä kertaa mukana Kalevan Kisojen estejuoksussa. Mikko Virran viime vuonna katkenneeseen 23 kisan sarjaan on tosin vielä matkaa ja Syrjälän putki ei sentään ole samaan tapaan yhtäjaksoinen.
1. Topi Raitanen (1,2)
2. Hannu Granberg (2,4)
3. Miika Tenhunen (3,7)
4. Wilho Hautala (5,9)
5. Joonas Harjamäki (4,1)
6. Jimmy Finnholm (8,6)
7. Aki Nummela (7,5)
8. Otto Loukkalahti (6,8)
Teppo Syrjälä (11,3), Sami Maamela (9,11), Vilho Loukkalahti (10,12)

N 800 m (24, alkuerät la 10.15, finaali su 15.50)
Sara Kuivisto on tällä kaudella hallinnut keskimatkoja suvereeniin tapaan, joten ykkössuosikista ei ole epäselvyyttä. Mutta ei Zenitha Eriksson kovin kaukana ole eikä myöskään Aino Paunonen hänestä. Matkan entinen valtiatar Karin Storbacka ei ole yhtään kasisatasta tällä kaudella juossut, vaan keskittynyt tonnivitoselle ja kolmoselle. Veikkaus on että hän tekee matkavalinnan suhteen monia yllättävän vedon, mutta jos vastoin ennustettani ilmestyy kasille, on mitalikin tiukassa ja mestaruus lähes mahdoton. Sijat 4-8 voivat olla miten tahansa, hyvin tasavahvat viisi juoksijaa joista odotusarvon mukaan yksi sössii itsensä pihalle finaalista ja tilalla on joku listan ulkopuolinen.
1. Sara Kuivisto (1,3)
2. Zenitha Eriksson (3,2)
3. Aino Paunonen (2,4)
Karin Storbacka (-,1)
4. Kirsi Pekkanen (4,5)
5. Jonna Julin (5,7)
6. Reetta Joronen (7,8)
7. Maria Valtanen (6,6)
8. Jemina Forss (8,9)
Aida-Linnea Kukila (9,17), Heidi Kuuttinen (-,10)

N 1500 m (10, pe 19.50)
Sara Kuivisto ottanee tuplan ensimmäisen mestaruuden ongelmitta. Itse asiassa pahin uhka on Sandra Eriksson. Hänet on kuitenkin sijoitettu kolmoseksi eikä kakkoseksi siksi, että Karin Storbackan taso tiedetään. Sandran ei varmasti, koska paluu radalle tapahtui vasta SM-viesteissä eikä meno suinkaan vakuuttanut. Mutta parissa viikossa voi tapahtua ihmeitä. Jos Sandra tonnivitoselle ilmestyy - mikä on vähintäänkin epävarmaa - hän on todennäköisesti Karinia heikompi. Mutta jos jompikumpi heistä Saran haastaa, se on Sandra. Toki täytyy huomata, että ensimmäisenä maaliin saapuu luultavimmin Tsekkiä edustava Kristiina Mäki, joskin Sara saattaa hänetkin yllättää. Joukosta poissa eli Italiassa juniorien EM-kisoissa on Saija Seppä, joka hätyyttelisi mitalikolmikkoa.
1. Sara Kuivisto (1,2)
2. Karin Storbacka (2,3)
3. Sandra Eriksson (-,1)
4. Kaisa Tyni (3,4)
5. Zenitha Eriksson (-,5)
6. Aino Paunonen (-,6)
7. Henni Tofferi (4,7)
8. Maria Murtorinne (6,8)
Anni Suominen (7,10), Aino Kuljukka (7,10)

N 5000 m (23, su 16.20)
Ilmoittautuneiden listalla ovat sairastuvalta paluuta tekevät Sandra Eriksson ja Alisa Vainio, mutta veikkaus on että kumpikaan ei juokse. Jos juoksevat, niin mitalisija mahdollinen mutta ei voitto. Voiton vie Camilla Richardsson. Edellispäivän esteet eivät paljon jaloissa paina, viime vuonna Oulussa nainen voitti ensin kympin ja vajaa tunti maalintulon jälkeen starttasi esteisiin, joissa juoksi paahtavaan helteeseen (katsomossakin hiki valui puroina) nähden hyvällä tuloksella hopeaa. Tsekin Kristiina Mäki on taas mukana ja otattaa tiukasti Camillan kanssa. Vierumäen SM-maastoissa Camilla pisti selkeästi päihin ja veikkaisin muuten samaa nytkin, mutta Camillan esitys Joensuun esteissä ei vakuuttanut ja ehkä hänen on muutenkin viisaampaa ajoittaa kuntoa MM-Lontooseen kuin SM-kisoihin. Tiedä sitten. Mutta yhden mitalin ottaa yllättäjä: Karin Storbacka ei ole koskaan vitosta juossut, mutta pääsee kisoihin hyvän kolmosen aikansa ansiosta. Uran päätöskausi menossa, nyt tähtäimessä on vielä uusi aluevaltaus. Ellei sittenkin valitse mitalin suhteen epävarmempaa entistä paraatimatkaansa kasisatasta. Sen finaali juostaan vain puoli tuntia ennen vitosen starttia, joten molempia ei voi juosta. Pistesijajuoksijoista kannattaa mainita Johanna Peiposen telakalla ollessa suvun kunniaa puolustava serkkutyttö Aino Kivenmäki sekä äitiyslomalta paluun tekevä Nina Chydenius, joka on jokerikortti; monelle juoksijalle on tullut synnytyksen jälkeen yllättävää lisävauhtia. Etenkin naisille.
1. Camilla Richardsson (1,1)
Sandra Eriksson (-,2)
2. Karin Storbacka (-,-)
3. Janica Mäkelä (2,5)
Alisa Vainio (-,3)
4. Kaisa Tyni (-.7)
5. Nina Chydenius (3,6)
6. Aino Kivenmäki (4,10)
7. Saara Nikander (5,8)
8. Sofie Lövdahl (8,15)
Meri Rantanen (-,4), Mira Tuominen (9,9)

N 10 000 m (16, pe 18.25)
Kymppi juostaan perjantaina ja se näkyy. Osanottajalistalta puuttuu useita sellaisia, joiden päälaji on myöhemmin. Jos kymppi olisi sunnuntaina, lista olisi varmasti toisennäköinen. Mutta kun mm. edellisvuoden mestari Camilla Richardsson jättää suosiolla areenan muille, on Janica Mäkelällä tuhannen taalan paikka ottaa palkintokaappiin neljän SM-hopean ja neljän SM-pronssin (kuuden, jos maastotkin lasketaan) keskelle komeilemaan se puuttuva kultamitali. Jos Janica näin tekee, niin allekirjoittanut lupaa hyppiä riemusta ns. yläpystyä katsomossa. Oleellisen uhan muodostaa kolmikko Nina Chydenius (kauden paras toista minuuttia huonompi ja vitosellakin parikymmentä sekuntia jäljessä), Alisa Vainio (ilmaantuuko edes paikalle ja jos näin tekee, kunto on arvoitus) ja Minna Lamminen (tämän kauden näytöt lähes nollilla). Pistesijat irtoavat helpolla.
1. Janica Mäkelä (1,3)
2. Nina Chydenius (2,8)
Alisa Vainio (3,1)
Minna Lamminen (-,2)
3. Saara Nikander (-,9)
4. Meri Rantanen (-,4)
5. Jaana Niemelä (-,5)
6. Minna Haka-Risku (4,7)
7. Suvi Miettinen (5,6)
8. Minna Syvälä (-,10)
Anne-Marika Partanen (6,14), Eija Hartikainen (7,15)

N 3000 m esteet (15, la 19.50)
Förlåt Sandra. Men den här är oavvislig. Camilla on yksinkertaisesti niin kovassa kunnossa, että toipilaana et vielä pärjää. Mutta muistapa se edellinen kerta kun hävisit suomalaiselle esteissä. Se oli kesällä 2011 kestävyysjuoksukarnevaaleilla Jämsässä. Olit silloinkin toipumassa loukkaantumisesta. Muistan, kun istuin katsomossa ja vedit juoksua. Näin, että ei vielä toimi ja vaikka johdat, et voi voittaa. Janica ja Minna-Maria ehtivät lopussa edellesi, jopa varsin selvästi. Ja mihin olet päässyt sen jälkeen? Useita Suomen ennätyksiä ja nousu kansainvälisen huipun tuntumaan. Nyt on taas aika kohota tappion tuhkasta kuin Feeniks-lintu. Entistä uljaampaan lentoon kohti arvokisojen palkintokoroketta. Eikä enää tarvitse ainoana suomalaisena, sillä Camilla on jo samalla tasolla. Muiden sijoitusten osalta mennään tilastojärjestyksessä, poikkeuksena ne pari jotka eivät ole vielä tällä kaudella esteitä juosseet. Paikalta puuttuu Italiassa juniorien EM-kisoissa oleva Astrid Snäll, joka niin esteissä kuin vitosellakin olisi ensimmäisiä mitalilta putoajia.
1. Camilla Richardsson (1,2)
2. Sandra Eriksson (-,1)
3. Janica Mäkelä (2,3)
4. Aino Kuljukka (3,7)
5. Mira Tuominen (-,5)
6. Sofie Lövdahl (-,4)
7. Anni Suominen (4,8)
8. Linnea Harala (5,9)
Viivi Rantanen (8,6), Amanda Virtanen (6,10), Sara-Elise Ruokonen (7,11)

2 kommenttia:

Veijo Hoikka kirjoitti...

Pitää muistaa, että Helsingin rautatietori on no-runner-zone:

http://mvlehti.net/2017/07/20/poliisi-hatisteli-tunnettua-urheiluvalmentajaa-no-go-zonen-penkilta-jaateloa-syomasta/

Jaska Brown kirjoitti...

Pitää muistaa pysyä poissa sieltä. Ei sen takia että tekisi mielikään mennä.