Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


torstai 1. kesäkuuta 2017

Kivitä ja pyöri II

Kestävyysjuoksukausi on jo pyörähtänyt SM-maastoilla käyntiin ja nyt siirrytään toden teolla viimeisestä rankasta harjoitusjaksosta kilpailukauteen. Asian kunniaksi juoksumusiikkia.
Aikoinaan kirjoitin jutun, jossa oli listattu kymmenen juoksemisen taustamusiikiksi sopivaa biisiä. Itseoikeutettu listaykkönen oli tietysti Iron Maidenin The Loneliness of the Long Distance Runner. Moni hyvä kappale jäi tuolloin listalta pois ja lisääkin on löytynyt, joten tässä uusi listaus.


10. Dan Hill : It's a Long Road

Maraton. 32 kilometriä. Pieni ylämäki. Törmäät Seinään. Tästä eteenpäin viimeiset kymmenen kilometriä eivät ole enää juoksua, ne ovat juoksun simulointia. Ulkopuolinen ei sitä näe, askel näyttää pyörivän yhtä vauhdikkaasti. Itse tiedät, että se ei enää ole automaatio, vaan tahtosi pakottaa kroppasi toimimaan kuten ennenkin. Jos antaisit periksi, kuluttaisit enemmän energiaa. Tekniikka on pidettävä kasassa, muuten vauhti hiljenee. Tämä on kestävyysjuoksun kirous. Kontaktilajeissa tai joukkuepeleissä saatat loukkaantua ja tuntea kipua. Siellä kivulle ei mahda mitään. Tässä kipu on sinun oma valintasi. Voit löysätä ja kipu lakkaa. Mutta silloin häviät - myös itsellesi. Juoksijan kipu on oma päätös. Ja ne maratonin kymmenen viimeistä kilometriä ovat pidemmät kuin 32 ensimmäistä.


9. Juha Tapio : Sitkeä sydän

Kello soi 5.00. Pakkasta on viisitoista astetta, ulkona on pimeää. Vedät reilusti päälle ja suljet oven takanasi. Puolitoista tuntia peruskestävyyslenkkiä, sitten suihku, aamiainen ja luennoille. Iltapäivällä odottaa lihashuolto ja toinen harjoitus. Tätä on suomalaisen kestävyysjuoksijan peruskuntokausi. Juokset pimeässä aamussa ja päässäsi soi: Sinussa on valo, sinussa on yö. sinulla on sitkeä sydän joka lyö, väsymättä kipinöitä tuuleen, valaisemaan tietä pimeää.


8. Bon Jovi : Bounce

Sillä ei ole paskankaan väliä, kuinka monta kertaa tulet isketyksi maahan. Vain se merkitsee, että pidät lukua siitä, että ylös nousemisten määrä pysyy samana maahanlyöntien kanssa.


7. Cheap Trick : Mighty Wings

Tämä on intervalliharjoituksen viimeinen veto. Vielä kerran, kun et enää usko jaksavasi. Siksi että toisetkin harjoittelevat. Siksi että ne muut eivät enää tätä tee. Siksi että seuraavana kesänä voittaisit.


6. Whitney Houston : One Moment in Time

Suuren kilpailun aattoilta. Tähän olet tähdännyt vuosia, hikoillut satoja litroja, oksentanut suolesi pihalle, paskonut verta ja vuodattanut kyyneliä. Nyt on lunastuksen aika, Se Hetki.


5. Girls and Panzer : Katjusha

Japanilainen animaatio panssaritaistelua simuloivasta tyttökoulusta, jossa lauletaan venäjäksi? Ei voi mitään, mutta tässä tulee auttamatta sama tunnelma kuin kävellessä kohti lähtöviivaa.


4. Cheek : JippiKayJei

Tästä voi tietysti kääntää äänen pois ja katsoa pelkkää videokuvaa. Vaikka ei pitäisi Cheekistä, täytyy antaa pisteet siitä että video on kuvattu tutulla stadionilla. Samoin siitä, että yksi videon naisista on ollut SM-tason yleisurheilija.


3. Aida Nikolaitsuk : Inner Power

Jo uransa lopettanut veteraani hiipii autiolle urheilukentälle. Hän vilkaisee vaivihkaa ympärilleen ja vetää piikkarit jalkaansa. Intervallit odottavat. Tähtäimessä paluu kilparadoille ensi kaudella.
Let go all your doubts and your expectations
You’re getting back on track
Go, don’t be scared to lose it all
Now you’re finally in control
You dare to play with fire
Go, now your life is an open door
Gonna take all you need and more
Won’t you try it?



2. Robin Beck : Tears In The Rain

Menköön yksi henkilökohtaisuuskin läpi. Nuorena kloppina pisin siihen asti juoksemani lenkki oli vähän yli 20 kilometriä. Sitten meni tytön kanssa bänks. Juoksin 30 kilometriä kaatosateessa. Tankkaamatta etukäteen, ilman mitään eväitä tai juotavia. Tämä kappale soi koko ajan päässä. Lopulta tipahdin energian loppuessa ja puoliksi konttasin muutaman sata metriä kotiin. Suosittelen toisillekin, eipä tarvinnut muita terapioita.


1. Pat Benatar : Hit Me With Your Best Shot

Montrealin olympialaisten 5000 metrin viimeinen kilometri.
Toimintaohje: Laita juoksuvideo pyörimään, kytke ääni pois. Siirry musiikkivideoon, laita pyörimään ja äänet täysille. Siirry takaisin juoksuvideoon, jonka pitäisi olla nyt noin 20-25 sekunnin kohdalla ja katso loppuun. Vaikutus on melkoinen...

Vanha kappale, mutta jostain syystä kuulin sen vasta pari vuotta sitten ja kolahti kerralla. Lasse Virén menee kärkeen ja tarjoaa kaikille mahdollisuuden. Antaa tulla, hit me with your best shot. Nouse olkapään viereen ja minä kiristän. Katsotaan kenellä paukut riittävät.


Jokeri: Аида Николайчук : Run To You

Kappale oli jo sillä aiemmalla listalla Whitney Houstonin alkuperäisesityksenä, mutta ansaitsee uusinnan tämän coverin takia. Ja Aidalla oli jo yksi kappale tällä listalla, mutta tätä ei voi olla laittamatta. Mikä Nainen. Mikä Ääni. Eikä tämä ole edes lähelläkään käsittämättömän X-Factor -koelaulun myötä maineeseen ampaisseen naisen huikeimpia suorituksia, parhaiten hän laulaa venäjäksi.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jees, olihan toi Virenin juoksu jotakin Montrealissa. Muistan katselleeni tuon pätkän suorana lähetyksenä pikkuskidinä ja se on jäänyt ikuisesti mieleeni. Äijä vaihtuu Virenin takana, mutta ohi ei pääse.

Heitän tähän omalta osaltani parit pätkät venäläisistä laulajattarista ja tässä ensimmäinen näyte Nadesha Kadysheva, mukaansa tempaava sävel.

Kun tuolla Itänaapurissa vietetään tuota "Den Pobedyi" 9. toukokuuta eli voiton päivää natsi-Saksasta vuodelta 1945, niin tässä venäläisten kaksoistyttöjen esiintymistä eräästä showsta eli Tolmachevyn kaksoistytöt Katjusha tyyliin, hyvä meininki ja korostaa Venäjän kunnioitusta sotaveteraaneja kohtaan.

Ehkä tässä pitää oikeasti kohta aloittaa toi venäjän kielen opiskelu kunnolla?


- Soomepois Eestist -

Pekka kirjoitti...

Hyviä. Varsinkin 80-luvun elokuvamusiikista löytää treenitarkoitukseen erittäin sopivaa taustaääntä.

Ensin Scarfacesta.

Sitten Karate kidistä.

Lopuksi vielä tuoreempaa kotimaista tuotantoa punttisalille.

Jaska Brown kirjoitti...

Soomepois Eestist: Tuo ensimmäinen täti oli oikeasti pelottava maatushka. Jälkimmäisen kuulin sattumalta, kun etsin tuota Katjusha-linkkiä.

Pekka: Joo, kyllä paras taustamusiikki tehtiin 80-luvulla. Mutta tuo viimeinen linkkisi... aargh. No, vähän kuten tuo jutussa ollut Cheekin biisi: ääni pois niin välillä näkyy sentään kauniita naisia.

AT kirjoitti...

Onko liian nykyhitti vai pääsisiko Hall of Fame (https://www.youtube.com/watch?v=NH7I79fLiSw) listalle?

Jaska Brown kirjoitti...

Antti: Laitoin linkkilistalle seuraavaa listaa varten.

AT kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
AT kirjoitti...

Sitten.. en tiedä juoksuteemasta, mutta jos haluaa kerralla kaikki kolme muuta.. eli nähdä kauniita naisia, kuunnella mukavaa kappaletta ja opiskella venäjää, tässä on yksi hyvä vaihtoehto. (Jokohan osaisin laittaa linkin.)

Tuumailija kirjoitti...

Oho, en ollut huomannut tätä juttua. Todella hyviä biisejä, etenkin Top Gunin soundtrack. Muutenkin 80-luvun hitit ja taustamusat ovat ikuisia timantteja. Mutta miten Jaska tietää Girls und Panzer -animen? Jälkikasvuko kertoi vai oletko salaa animeharrastaja? Ko. sarja on muuten yksi lemppareitani. Täällä Japanissa sillä on yhä iso suosio vaikka on jo melkein viisi vuotta vanha sarja.