Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 16. toukokuuta 2017

Uutiskatsaus 20/2017


1. Ostaisitko tältä mieheltä käytetyn valtion?

Mihail Gorbatsov tarjosi Putinille ongelmien ratkaisuksi "uutta perestroikaa". Eipä taida mennä läpi, sillä Putin on kyllin vanha muistaakseen että perestroikan tähänastinen saldo on sitä kokeilleiden valtioiden sataprosenttinen hajoaminen.


2. Maailman suurin museo

Ruotsiin avataan epäonnistumisista kertova museo. Aluksi museo toimii Helsingborgissa ja esittelee epäonnistuneita keksintöjä. Monikulttuurin edetessä Ruotsissa epäonnistumisen museo laajenee vähitellen koko maan suuruiseksi.


3. Presidentti Oidipus

Antiikin tarustosta muistamme Theban kuningas Oidipuksen. Ranskassa presidentiksi valittiin Emmanuel Macron, jonka puoliso Brigitte on 25 vuotta miestään vanhempi. Eihän siinä mitään, hyvä jos ovat onnellisia ja onhan tuo rouva iästään huolimatta säilynyt pitkään ajokelpoisena. Mutta vanhanaikaisen käsityksen mukaan avioliitto - ainakin nuoruusiässä solmittu - ei ole puolisoita, vaan lapsia varten ja olihan tällä parivaljakolla alusta lähtien selvää, että yhteisiä lapsia ei tule. Tässä mielessä tuoreen presidentin arvostelukykyä sopii asettaa epäilyksen alaiseksi eikä hänen suhtautumisensa Euroopan tulevaisuuden kannalta tärkeimpään kysymykseen vakuuta lainkaan, toisin kuin vastaehdokkaallaan Marine Le Penillä. Huomautan tässä välissä että en ole erityisen perehtynyt Ranskan sisäpolitiikkaan ja voi olla että Macron on kaikissa muissa asioissa viisaampi kuin Le Pen, mutta loppujen lopuksi sillä ei ole merkitystä, koska jos asioista tärkeimmässä on väärässä, kohta ei ole koko Ranskaa. Näyttää siltä, että Macronin pyrkimykset sinänsä ovat oikeita ja yleviä, mutta valittu menettelytapa ei näytä hyvältä. Tosin tämähän on yleiseurooppalainen linja: pyritään luomaan hyvinvointiyhteiskunta ja samalla maanosaan lappaa muslimia ja afrikkalaista vasemmalta ja oikealta. Vähän sama kuin tähtäisi hyvään suoritukseen maratonilla ja tekisi johtopäätöksen, että koska maratonilla rasva palaa ja energiaa kuluu, niin parhaaseen tulokseen pääsee kun säästää energiaa jättämällä treenaamatta ja lihottaa itsensä painoindeksiin >30, niin on riittävästi rasvaa poltettavaksi matkan varrella.


4. Oikealla hetkellä

Isiksen räjähde-ekspertti nro 1 ei ollutkaan niin ekspertti kuin luuli olevansa. Pommia valmistaessaan hän räjäytti taivaan tuuliin niin itsensä kuin kolme oppilastaankin. Kannatan lämpimästi muslimien itsemurha-iskuja, kunhan niissä ei kuole sivullisia.


5. Kierrellään kaarrellaan

Rion olympialaisiin suunniteltu terrori-isku jouduttiin perumaan niistä normaaleista syistä eli muslimit kykenevät iskemään ainoastaan vartioimattomiin ja puolustuskyvyttömiin kohteisiin. Kiinnihän siitä jäätiin ja kahdeksan "brasilialaista" sai vankeustuomion. Iltalehdelle myönnetään täyden tyylipisteet kolmesta voltista kahdella kierteellä kerien, sillä lehti onnistui uutisessaan kertomaan näiden vannoneen uskollisuutta Isisille, tähdänneen iskunsa kisaturisteihin, juutalaisiin, homoseksuaaleihin ja shiiamuslimeihin. Mainitsematta kertaakaan sanaa "islam".


6. Palaneen käryä

Saksalaisupseeri suunnitteli terroritekoa naamioiduttuaan turhapaikanhakijaksi. Tempun
onnistuminen kertoo samalla pelottavan paljon siitä, kuinka hatarin perustein hakuprosessi toimii. Heppu oli tekeytynyt syyrialaiseksi turvikseksi ja asunut kuukausia baijerilaisessa vastaanottokeskuksessa. Tämä siitä huolimatta että hän oli samaan aikaan töissä upseerina eikä osannut sanaakaan arabiaa. Huhhuh.
Mies jäi kiinni yrittäessään hakea piilotettua asetta, jolloin sormenjäljet paljastivat hänen olevan myös turvikseksi tekeytynyt. Päälle päätteeksi miehen opinnäytetyö oli hylätty, koska se "sisälsi äärioikeistolaista ja rasistista materiaalia", jolloin hän oli joutunut tekemään sen uudelleen.
Siis haiseeko tässä palaneen käry? Moni saksalaisupseeri on saanut potkut vähemmästäkin. Arabiaa puhumaton ei jää kiinni VOK:issa - luulisi muiden asukkaiden käräyttävän. Ja kuinka ollakaan, hän jää kiinni sopivasti ennen terroritekoa, joka oli tarkoitus naamioida turviksen tekemäksi. Sekä se tärkein asia - saksalainen upseeri ja mokaa noin perusteellisesti. Jopa Breivikin kaltainen sekopää onnistui paremmin.
Kuulostaisiko uskottavalta, että kaverille luvattiin opinnäytetyön hylkäämisen jälkeen, että rupea kaksoisagentiksi niin saat lihavan tukun rahaa istuttuasi vähän aikaa vankilassa? Ensin naamioidut turvikseksi ja sitten saadaan kätevästi leimattua terroriteon yritys äärioikeiston syyksi.
Ei kuulosta. En usko, että noin tapahtui. Mutta jotain outoa tässä on. Kannattaa ehkä seurata, mitä miehelle ja hänen rikoskumppaneilleen tapahtuu tuomion jälkeen. Jos he katoavat kuin pieru Saharaan, niin...
Ylipäätään kehotan kaikkia jättämään kaikenlaiset turvisten syiksi lavastetut temput tekemättä ja olemaan keksimättä perättömiä. Riittää aivan hyvin, kun kerrotaan totuus.
Ai niin, ja vielä yksi juttu. Tästä tuli iso uutinen pitkäksi aikaa. On uutisoitu monta kertaa, kuinka turvisten suunnittelemat terrori-iskut on onnistuttu estämään (ja varmaan useita kertoja jätetty uutisoimatta). Miksi tämä oli kuitenkin paljon suurempi uutinen?


7. Kiljua ja kirkasta

Irakilainen vältti karkoituksen lihapatojen äärestä ryhtymällä kiljumaan lentokoneessa kuin pistetty sika. Pienenä vinkkinä voisi asiasta päättäville viranomaisille heittää, että tajuttomana on vaikea kiljua ja matkakin sujuu rauhallisemmin. Voihan se olla niinkin, että kiljumista ei esiinny jos näkee että vartija kalauttaa Nokian nuoriso-ohjaajalla kiljujat unten maille. Ja niin Irak rikastuu taas yhdellä kuoriutumistaan odottavalla kultamunalla.


8. Terveisiä Sipilälle

Pääministerin tavannut 93-vuotias sotaveteraani näytti kaapin paikan ja kertoi Sipilälle, kuinka maahantunkeutujat torjutaan. Oman maan kansalaiset on asetettava etusijalle, yhtään elättiä ei tarvita enää lisää.


9. Milloin pamahtaa?

Totesin suhtautuvani keskimääräistä optimistisemmin maahantunkeutumisten haittavaikutuksiin. Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 54 prosenttia suomalaisista uskoo, että Suomessa tapahtuu terrori-isku seuraavan vuoden sisällä. Itse pidän tätä toki mahdollisena, mutta en todennäköisenä. Poliisi on varautunut, mikä pienentää riskiä huomattavasti, sillä muslimien tapahan on iskeä vain suojattomiin kohteisiin ja silloinkin selkään puukottaen reilulla ylivoimalla. Ja ennen muuta Suomessa muslimien määrä on onneksi - toistaiseksi - vielä sen verran vähäinen, että riski on suhteellisen pieni. Jos kysymyksen aikajännettä olisi pidennetty pariin-kolmeen vuoteen, olisin vastannut kyllä. Kyseessä on yksinkertaisesti tilastollinen todennäköisyys. Jos ostaa joka viikko viisikymmentätuhatta lottoriviä, on silti epätodennäköistä että saisi vuoden aikana kertaakaan seitsemän oikein. Sen sijaan miljoona lottoriviä viikoittain ostamalla onnistuminen on käytännössä vuorenvarmaa. Itse asiassa tuohan on loistava ja melkoisen tarkka simulaatio terrori-iskun todennäköisyydestä: terrori-iskun tapahtumisen todennäköisyys minkä tahansa viikon aikana on sama kuin todennäköisyys sille, että ostamalla yhtä monta lottoriviä kuin maassa on muslimeja, saa seitsemän oikein.


10. Puukko heiluu Pohjanmaalla

Tarkemmin sanottuna astalot ja lasinsirut. Ilmeisesti kotouttaminen ei ole onnistunut puukkojen käyttöön asti, joten eiköhän pitäisi ottaa käyttöön kotiuttaminen. Luulin alun perin otsikosta ihan jotain muuta: Suku ei hyväksynyt naisen seurustelua turvapaikanhakijan kanssa Kauhavalla – veli syyllistyi kolmeen pahoinpitelyyn. Minä menin rasistisesti kuvittelemaan, että joku Pohjanmaan vaalea neitokainen oli ihastunut suklaasilmäiseen irakilaismieheen, jolloin neidon suvaitsematon suku olisi toteuttanut korpilakia. Vaan ei, kyseessä olivatkin maahantunkeutujien jäsentenväliset. Kansantalous kiittää taas, kun saadaan työllistettyä poliisia, oikeuslaitosta, tulkkeja ja luultavasti vanginvartijoitakin tämän sotkun selvittelyssä.


11. Antakaa meille meidän jokapäiväiset rahamme

Kouvolan Inkeroisissa matut osoittavat mieltään, kun Jaska ja kumppanit eivät ole tehneet tarpeeksi töitä, jotta voisivat maksaa lisää veroja ja heille voitaisiin jakaa enemmän rahaa. Ihmetyttää mitä matulakko tarkoittaa, mitähän ne lakkaavat tekemästä? Mutta asiahan voitaisiin ratkaista päättämällä, mikä olisi sopiva raha. Ainahan matuille voi rahaa lahjoittaa, joten suvikset hop-hop nyt korret kekoon. Toki rahoitusjärjestelmä voitaisiin kerralla muuttaa järkeväksi eli vapaaehtoinen vero käyttöön.


12. Kun kysytään, niin vastataan sitten

Hesari otsikoi: Irakilaisten tekemiksi epäiltyjen seksuaalirikosten määrä rajussa kasvussa – Miksi he ovat yliedustettuina raiskaustilastoissa ja mitä ilmiölle voisi tehdä?
Asiaan sopivasti liittyen tuore valitettava tapaus Kajaanista, josta ei kuitenkaan vielä ole tietoa oliko kyseessä irakilainen vai jostain muusta sivistyksen alapuolelle jääneestä maasta lähtöisin oleva tekijä. Mutta siis. Viime vuonna oli yhteensä 90 raiskausta, jossa epäilty oli Irakin kansalainen. Samaan aikaan Suomen kansalaisia oli epäiltynä 560. Seksuaalisten ahdistelujen osalta tilanne on 54 - 174. Lasten seksuaalisen hyväksikäytön osalta 60 - 700. Kaikki yhteen laskien Irak 204 - Suomi 1434. Suhdeluku on noin seitsemänkertainen. Suomalaisia on reilut viisi miljoonaa. Jos todennäköisyys olisi sama, Suomessa olisi noin 750 000 irakilaista.
Eikä tässä ole missään nimessä koko totuus. Suomen kansalaisissa on valitettavasti monia irakilaisia, jotka ovat saaneet vääryydellä Suomen kansalaisuuden. Ynnä muita vastaavia. Sen sijaan Irakin kansalaisissa ei liene yhtään suomalaista. Osa Suomen saldoon lasketuista rötöksistä on siis "suomalaisten" tekemiä. Ynnä onko kovin usein kuultu, että irakilaiset naiset olisivat tehneet irakilaisista miehistä rikosilmoituksia? Nämä puuttuvat ylivoimaiselta valtaosaltaan saldosta. Jos joku uskoo, että irakilaismiehet eivät pahoinpitele irakilaisnaisia, niin en yhtään ihmettele että nigerialaiset saavat kirjeillään rahaa.
Mutta vastaukset otsikon kysymyksiin:
K: Miksi irakilaiset ovat yliedustettuina raiskaustilastoissa?
V: Oikein vastanneiden kesken arvotaan tuomioita lähimmässä käräjäoikeudessa.
K: Mitä ilmiölle voisi tehdä?
V: Hyvää matkaa!


13. Kurpitsavankkureiden pysäkki

Iltalehti julkaisi nyyhkytarinan irakilaisesta, joka oli vain vuodessa integroitunut suomalaiseen yhteiskuntaan niin loistavasti, että oli saanut työpaikan. Ja nyt tuli sitten käännytyspäätös, koska edellytyksiä turvapaikkaan ei ole. No pitäisihän olla, olihan mies saanut peräti tappouhkauksen puhelimitse. Ainakin omien sanojensa mukaan. Saisinkohan minä turvapaikan Irakista nykyiseen nähden moninkertaisella elintasolla, on minuakin puhelimessa uhkailtu?
Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon jutussa on ilmaa. Selviä epäilyksiä herää siitä, että joka ainoa vastaava lehtijuttu, josta olen itse tiennyt taustat, on ollut enimmäkseen valetta, totuuden kaunistelua ja tiettyjen asioiden kertomatta jättämistä. Ja tarkoitan että olen oikeasti tiennyt eli tuntenut kyseisen tapauksen henkilökohtaisesti.
Tässä nimenomaisessa tapauksessa kyseessä on siis 23-vuotias ekonomi (!), joka on suoritus sinänsä ottaen huomioon että hän on jo vuoden ollut Suomessa. Kovin on nuorena valmistunut, mutta varhaiskypsistä moniosaajistahan on kyse, kuvissa mies näyttää jotain kolmikymppiseltä. Ja matkan varrella tittelikin on muuttunut tradenomista ekonomiksi ja nimikin viiteen kertaan. Vaikuttaa siltä, että kaveri oli Irakissa hotellin portsari, Kreikan leveysasteella jo henkilöstöpäällikkö, Saksan paikkeilla tradenomi ja Suomeen valitettavasti ehdittyään oli jo päässyt ekonomiksi. Jos matka olisi jatkunut Jäämeren rannalle asti, niin siellä hän olisi luultavasti ilmoittanut olevansa astronauttiaivokirurgi. Tulee mieleen se kaverini pyydystämä hauki, jonka paino kasvaa kilon vuodessa.


14. Hyvä alku

Lapsiasiainvaltuutettu havaitsi vihdoinkin, että matut lähettävät lapsiaan kotimaahansa "ojentautumaan". Havaittavissa pienoista ristiriitaa siinä, että itse tarvitsee turvapaikkaa, mutta on valmis lähettämään lapsensa samaan maahan. Mutta mitäs pienistä. Onhan tämä hyvä alku, sitten kun lähtisivät vielä itse perässä.


15. Hääkellojen kolahtelua

Irakilaismiehet kiilasivat viime vuonna kärkeen suomalaisnaisten yleisimpinä ulkomaalaispuolisoina. Kaiken kaikkiaan liittoja solmittiin 135. Muistelen joskus vuosia sitten lukeneeni (jostain syystä tuoreita tilastoja ei tunnu löytyvän), että 90 % suomalaisnaisten ja arabimiesten liitoista päättyy eroon. Noilla lukemilla ei voi muuta kuin toivottaa onnea matkaan, sitä totisesti tarvitaan. Etenkin kun on ilmeistä, että aika moni viimevuotinen liitto on lumetta ja solmittu vain lojuskeluluvan saamiseksi.
Pieni yllätys oli, että viime vuonna irakilaisnainen meni suomalaismiehen kanssa naimisiin peräti 54 kertaa. Hetken hämmästyksen jälkeen tajusin, että kyseessä olivat "suomalaismiehet" ja heidän sukunsa kotimaasta järjestämät tuontimorsiamet. Näillä avioliitoilla onkin paremmat kestomahdollisuudet, kun monissa tapauksissa vaimoa pidetään nyrkin ja hellan välissä vailla turhanpäiväisiä ihmisoikeuksia.


16. Lisää liksaa

Suuresti arvostamani blogisti Enkeliporsas eli äskettäin eläköitynyt luokanopettaja Kai-Ari Lundell kirjoitti, kuinka surkea on luokanopettajan palkka (huippupalkka, jonka saavuttaa 20 v työuran jälkeen, on 3400 €/kk ja alkupalkka noin 2700 €/kk). En ota kantaa siihen, onko palkka liian matala / sopiva / liian korkea, mutta kiinnitin huomiota kahteen palkankorotuksen perusteluun:
1) Luokanopettajat ottavat ensimmäisenä vastaan maahanmuuttajaoppilaat, joita tietyillä alueilla on paljon. Missään muussa koulutusputken vaiheessa opetusryhmät eivät ole niin heterogeenisiä kuin alakoulussa.
2) Alkupalkka ei ole riittävä pääkaupunkiseudulla asumiseen ja elämiseen.
Näistä ongelmista ensimmäistä ei olisi lainkaan ja toinenkin olisi huomattavasti vähäisempi ilman haittamaahanmuuttoa. Myös tämä tulee ottaa huomioon haittamaahanmuuton kustannuksia arvioitavissa. Eivätkä opettajat ole suinkaan ainoa ryhmä, joiden työ on hankaloitunut ja palkkavaatimukset hankaloitumisen korvaamiseksi nousseet esiin haittamaahanmuuton takia.


17. Uljas-Jorma Aina-Ilona

Toimikunta oli taas kerran istunut ja jättänyt mietintönsä. Uuden ehdotuksen mukaan lapselle voisi antaa neljä etunimeä. Johan nyt on piru jos ei kolme riitä. Lisäksi esitettiin, että lapsen sukunimeksi voisi antaa molempien vanhempien yhdistelmänimen. Mistä näitä idiootteja oikein sikiää? Eikö ole jo tarpeeksi riesaa avioliiton myötä tulleista kaksiosaisista nimistä? Parin sukupolven kuluttua olisi teoriassa mahdollinen kahdeksanosainen sukunimi tyyliin Virtanen-Järvinen-Jokinen-Salminen-Lahtinen-Lampinen-Ojanen-Puronen. Lisäksi hyväksyttäisiin "entistä kansainvälisemmät nimet", mitä se sitten mahtaakin tarkoittaa. Käsittääkseni tähänkin asti lapselle on voinut antaa vanhempien kulttuuritaustan mukaan nimen, mikä on ainakin kotoutumisen kannalta helvetin huono asia. Latvian malli, jossa kaikki nimet on lain määräyksestä latvialaistettava, on sentään vähän liikaa mutta jotain rotia pitäisi Suomeenkin saada.


18. Kirkkovene

Poliittiseen päätöksentekoon ilmestyi uusi puolue, kun Feministipuolue sai yhden edustajan Helsingin kaupunginvaltuustoon. Itse ehdokkaiden äänimäärät eivät tähän olisi riittäneet, mutta tyypillisesti epäluotettavasta lähteestä saamamme tiedon mukaan puolueen ääniin laskettiin mukaan myös kaikki vaalilippuihin piirretyt kirkkoveneet.


19. Luovuutta kerrakseen

Asianajaja teki nerokkaan oivalluksen avioerokiistassaan. Oulun käräjäoikeus määräsi, että asianajajan ja tämän lapsen tapaamiset tuli järjestää Jyväskylän ensi- ja turvakodissa. Kyseessä oli kirjoitusvirhe ja ilmeisesti (uutisessa ei tätä kerrottu) tarkoitettiin Keski-Suomen ensi- ja turvakotia, joka luonnollisesti sijaitsee Jyväskylässä. Asianajaja reippaana poikana perusti välittömästi Ouluun asianajotoimistonsa yhteyteen laitoksen nimeltä Jyväskylän ensi- ja turvakoti. Temppu ei kuitenkaan mennyt läpi, sillä käräjäoikeus korjasi nimivirheen. Asianajaja puolestaan sai Suomen Asianajajaliiton Valvontakunnan varoituksen siitä, että hänen toimintansa "alensi asianajajakunnan arvoa ja vähensi luottamusta siihen", mikä on suoritus sinänsä. Tähän asti asianajajan toiminnan olisi vielä ymmärtänyt "kokeilenpa kepillä jäätä" -periaattella, mutta sitten hän meni valittamaan hovioikeuteen! Vähemmän yllättävästi valitus ei mennyt läpi. Sinänsä harmi, sillä olisi ollut mehukasta spekuloida, mihin kohtaan raja olisi vedetty. Olisiko kannattanut yrittää, jos päätöksessä olisi lukenut Keksi-Suomen ensi- ja turvakoti? Tai Keski-Suomen ensi- ja turvakti? Entäpä Keski-Suomen Ensi- ja turvakoti (huom. iso alkukirjain väärässä paikassa)? Kuinka pieni kirjoitusvirhe olisi riittänyt?


20. Pönttö teki pöntön

Teuvo Hakkarainen teki luonnonsuojelun eteen kahdessa minuutissa enemmän kuin vihreät koko vaalikaudessa eli näytti videolla, kuinka moottorisahalla tekaistaan hetkessä linnunpönttö. Kyllä allekirjoittanutkin sahaa käyttelee kohtuullisen näppärästi, mutta tuota suoritusta toljottaessa tunsi itsensä melkoiseksi tumpeloksi. Ammattimies on ammattimies.


21. Suvaitsevainen aikamme

Yle laittoi Areenaan uusintajulkaisuksi legendaarisen Hymyhuulet-sarjan. Telkkarissa sitä ei voitu esittää, koska nykystandardeilla sarja on rasistinen. Tämä on jälleen kerran malliesimerkki siitä, että yksikään aika ei ole sen suvaitsevaisempi kuin toinen. Kyse on vain siitä, että tiettynä aikana jotkin asiat ovat tabuja ja toiset hyväksyttäviä ja toisena aikana päinvastoin. Nykypäivänä ei tulisi mieleenkään esittää monia Hymyhuulten sketsejä. Vastaavasti 80-luvulla puolet vaikkapa Putouksen jutuista ei olisi mennyt läpi Hymyhuulissa.


22. Turvassa ollaan!

Suunnistuksen maailmanmestari Mårten Boström sai raivoryöpyn niskaansa. Hän oli puolisoineen Tukholmassa terrori-iskun tapahtuessa ja lähetti pian sen jälkeen Twitteriin kuvan itsestään vaimoineen seisomassa tavaratalon edessä tekstillä "We're safe!" No, Månella ei tuo tilannetaju ennenkään ole ollut paras mahdollinen, yrittihän mies pitkään olla huipulla yhtä aikaa sekä suunnistuksessa että ratajuoksussa, vaikka hänen juoksutekniikalleen tämä yhdistelmä oli vielä mahdottomampi kuin muille - hänen mittasuhteillaan tekniikan olisi pitänyt olla täysin erilainen ja silloin olisi pitänyt keskittyä jompaankumpaan. Lopulta mies ymmärsi tilanteen ja teki oikean johtopäätöksen eli suunnistuksessa on paljon helpompaa menestyä. Vähän samaa tilannetajuttomuutta oli nyt. Tarkoitus oli vain viestiä, että heille ei ole tapahtunut mitään, mutta tuli käytettyä väärää sanavalintaa. "Safe" on tullut vakiovitsiksi muslimien terrori-iskujen jälkeen, jolloin poliitikot yhteen ääneen vakuuttelevat, että "we're safe" ja "ei saa antaa pelolle valtaa". Eikä yksikään täysijärkinen ihminen pelkääkään islamia. Sen sijaan on erittäin hyvä syy pelätä päättäjiämme, jotka eivät ole halukkaita käsittelemään islamia sen ansaitsemalla tavalla.


23. Tunnista esine

Suomen jääkiekon B-maajoukkueen otteita ns. MM-kisoissa on ihmetelty, etenkin valmentaja Lauri Marjamäen touhuja. Tarjoan selitystä. Marjamäellä on käytössään Pohjois-Korean entisen johtajan Kim Jong Ilin kehittämä näkymätön kännykkä, jolla Rakas Johtaja antoi vuoden 2010 jalkapallon MM-kisojen aikaan ohjeita maajoukkueen valmentajalle. Marjamäki saa ohjeensa suoraan Sauli Niinistöltä. Valitettavasti kiireinen Niinistö antoi vahingossa sote-uudistukseen liittyvät ohjeet Marjamäelle ja maajoukkueen taktiikan hallitukselle.
Se, ettette ole nähneet Marjamäen puhuvan näkymättömään kännykkään pelin aikana ei ole mikään todiste ettei näin olisi käynyt. Ette vain tunnista teknologiaa samaan tapaan kuin ranskalaiset, jotka pyörittelivät lätkää käsissään ja ihmettelivät mikä on kyseessä. Veikkaukset vaihtelivat paperipainosta kaiuttimeen. Ja on huomioitava, että tässä haastateltiin vain semmoisia sammakonpurijoita, jotka osasivat kohtuullisen hyvin englantia eli todennäköisyys sille, että jääkiekko olisi tuttua oli varmasti keskitasoa suurempi.


24. Keihästys

Aki Parviainen putosi keihäänheiton kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi, kun Thomas Röhler tempaisi Dohassa 93,90. Pitkämäki ja Ruuskanen pukeutuivat säkkiin ja ripottelivat tuhkaa päälleen, sillä muutkin keihäsmiehet tekivät kovia tuloksia. Mutta hurjinta Röhlerin heitossa oli riski kameramiehelle, mikä jutussa olevasta kuvasta näkyykin. Keihäs osui vain metrin päähän TV-kuvaajan varpaista. Tässä voisi tietysti pohtia, onko järkevää sijoittaa kamera 95 metrin kohdalle, kun ME on yli 98 metriä. On muuten hämmästyttävää, kuinka harvoin yleisurheilukentillä sattuu onnettomuuksia. Keihäät, moukarit ja kiekot lentävät pitkälle ja osuessaan tekevät pahaa jälkeä. Eivätkä muutkaan lajit ole riskittömiä. Täydessä juoksuvauhdissa oleva keskittynyt urheilija ei ehdi väistää hortoilijoita ja liikemäärä on melkoinen - videolla vitosen olympiavoittaja Gabriela Szabo ei katso eteensä. Olen itsekin kerran hölmöillyt. Vuosia sitten toimitsijana ollessa piti singahtaa kentän toiselle puolelle kiireesti, jolloin ajatuksissani menin lyhintä reittiä - suoraan kuulantyöntöpaikan ohi huomaamatta, että verryttely oli jo alkanut. Onneksi toinen toimitsija oli tarkkana ja tarttui minusta kiinni ennen kuin ehdin iskemäalueelle. Pahoitteluni vihamiehilleni.


25. Kaksi tuntia vapisi

Maratonjuoksun Graalin maljana on pidetty kahden tunnin haamurajaa. Niken propagandaprojekti hyökkäsi tosissaan sen kimppuun. Tallin ykköstykki, olympiavoittaja Eliud Kipchoge pääsi lähelle, vain 24 sekunnin päähän. Aika oli yli kaksi ja puoli minuuttia nopeampi kuin virallinen ME. ME:ksi sitä ei voida hyväksyä, koska sääntöjä ei noudatettu. Juoksussa oli mukana peräti 20 jänistä, joita kierrätettiin vuoron perään. Juomat ojennettiin pyörän selästä eli liikkeestä, mikä on niin ikään kiellettyä. Myös käytetyistä juoksukengistä esitettiin epäilyjä, mutta niihin en osaa ottaa kantaa.
Yritys oli siis sääntöjen vastainen ja siitä tiedotettiin reilusti. Kävi vain mielessä, kuinka paljon sääntöjä voisi rikkoa, jotta "kahden tunnin raja" alitettaisiin. Dopingin käyttö nyt ensimmäisenä tulee mieleen. Ja vaikka tämä suljettaisiinkin pois, niin muitakin konsteja löytyy. Lähtö- ja maalipaikka eri kohdille, siten että saadaan aikaan reilu korkeusero mielellään siten, että tuulikin käy selän takaa. Edellä ajamaan moottoripyörä tuulisuojalla pyöräilyn keirin-ajon tyyliin.
Mutta ehkä kahden tunnin alitus olisi laillisestikin mahdollista. Jos allekirjoittaneelle annettaisiin riittävä budjetti, saisin laadittua systeemin jolla se olisi yhtä mahdollista kuin Niken sääntöjä rikkoneella projektilla. Sain kerran eräässä sopivassa kohdassa asiaan liittyvän oivalluksen. Luulen että vastaavia paikkoja löytyy Suomessa useampiakin, ehkä jopa parempia minkä itse havaitsin. Eli laaditaan maratonreitti edestakaiselle, tasaiselle maantiesuoralle. Toki reitin päihin voisi rakentaa pidemmät kaarteet, jos budjetti olisi riittävä, niin homma ei kaatuisi kymmenen metrin kääntösäteeseen. Kääntöpaikka mielellään hieman nousevaksi, jolloin kääntymisen jälkeen pääsee kiihdyttämään hieman alaspäin. Ja reitti: tasainen asfaltti, pari kilometriä suoraa eli kierros noin neljä kilometriä. Sellaisessa paikassa, että normaalisääoloissa tuuli ei puhalla aivan suoraan tien suuntaisesti vaan hieman viistosti. Sitten pistetään tavallisilla rakennustyömaan siirrettävillä aidoilla tien keskiviivalle jako. Ja aidat peitetään pressuilla. Toiseen suuntaan tuuli puhaltaa melkein suoraan takaa ja tuo lisävauhtia. Toiseen suuntaan voi juosta tuulensuojassa. Etu on todella merkittävä. Lisäksi aivan lopun voi laittaa toiselle reitille, jossa viimeisen muutaman kilometrin aikana saadaan sääntöjen sallimat 42 metriä korkeuseroa. Odotellaan sopivaa säätä ja menoksi. Maailman huippujuoksijoilla kahden tunnin raja olisi todella lähellä - ja sääntöjen mukaisesti.


26. Vierumäen piina

Maastojuoksun SM-kisat käytiin tänä vuonna Vierumäellä. Rata vaikutti ensisilmäykseltä helpolta, mutta sitä kiertäessä havaitsi sen olevan odotettua taktisempi ja raskaampi. Piti katsoa tarkkaan, kuinka juoksulinjansa valitsi, koska golfkentän (kerrankin hyötykäytössä!) kumpareet olivat rataan nähden milloin mitenkin päin. Usein suorin juoksulinja ei ollutkaan nopein, koska hieman kiertäen pääsi ilman nousua ja laskua ynnä välttyi kaltevalta pinnalta. Petollinen oli myös reitin ainoa merkittävä nousu, jossa ensin jyrkällä töyssyllä tapettiin vauhti, jonka jälkeen tulikin parin metrin syvyinen laakso, jossa väärällä rytminvalinnalla menetti helposti pari sekuntia. Siihen päälle päätteeksi mutka ja kallellaan oleva alamäki, jonka jälkeen loppusuora tai uusi kierros. Haasteellisempaa kuin luulisi. Taktisissa ohjeissa kiinnitin huomiota juuri tuohon ylämäkeen ja sen jälkeiseen monttuun, mikä itse kisassa osoittautui oikeaan osuneeksi ohjeeksi.
Naisjunnuissa huvitti, kun katsoi kaikkien sarjojen eli T15, N17, N19 ja N22 tuloksia. Matka oli kaikilla 4 km tai ratamestari Ville Hautalan mittauksen mukaan vähän yli. Alle viidentoista minuutin (siis yli 3200 m Cooper-tahti - maastossa) pääsi yhteensä kolmetoista naisjunnua. Jos nämä laitetaan paremmuusjärjestykseen sarjoittain, niin ikäluokat menivät seuraavasti: 19,19,15,19,22,15,19,17,19,15,22,22,17. Eli vanha totuus tuli taas todistettua: naiskestävyysjuoksussa on suunnillen sama, minkä ikäinen välillä 15-22 sattuu olemaan. Siinä kehitys polkee keskimäärin paikallaan, vasta sen jälkeen voi taas parantaa. Miesjunnuissa asiat olivat toisin. 15- ja 17-sarjat juoksivat 4 km, 19- ja 22-sarjat 6 km. Seuraavassa kannattaa puhua prosentein, koska osanottajamäärät vaihtelivat sarjoittain enemmän kuin naisilla. 3,5 minuutin kilometritahtiin eli 4 kilometrillä 14 minuutin ja 6 kilometrillä 21 minuutin alle (siis lähes 3500 m Cooper-tahtiin) pääsi P15-sarjassa 12 %, M17-sarjassa 30 %, M19-sarjassa 37 % (huolimatta 2 km pidemmästä matkasta kuin alemmaissa sarjoissa) ja M22-sarjassa 65 % maaliin tulleista. Miesten puolella kehitys on siis suhteellisen tasaista vuodesta toiseen.
Kaksi asiaa teki minuun suuren vaikutuksen. Ensinnäkin M17-sarjan Eemil Helander on nimi, joka kannattaa painaa mieleen. Myös muita lupaavia miesjunnuja oli liikkeellä, mutta heistä on tullut aiemminkin mainittua.
Toisen vaikutuksen teki Camilla Richardsson naisten sarjassa. Ylen lähetys oli valitettavasti leikattu siten, että naisten kisan oleellisia vaiheita ei nähty. Alussa näytettiin kyllä, kuinka Johanna Peiponen lähti normaaliin tapaansa kovaa. Tai vielä kovempaa kuin normaalisti. Kun hän paineli ensimmäistä kierrosta, totesin että jos tuo tahti kestää, niin ensi kesänä kympillä puolen tunnin raja vapisee jos ei nyt sentään murru. Eli käytännössä oli varmaa, että tahti ei kestä. Eikä kestänyt, lopussa hän hyytyi jopa neljänneksi Janica Mäkelän ilahduttaessa kaikkien vaikeuksien jälkeen pronssillaan. Kun sitten jälkeenpäin luki Johannan päivityksiä kisavalmistautumisista, tuli mieleen taas kerran: ei noin. Mutta toisella kierroksella (kierros 2 km eli kolme kiekkaa) Kristiina Mäki meni ohi ja kohta myös Camilla Richardsson. Sanoin että Camilla ajaa kohta Kristiinan kiinni, kuten tekikin noin kolmen kilometrin kohdalla. Seuraavaksi totesin, että Camillalla on kaksi kilometriä aikaa iskeä. Viimeisellä kilometrillä on liian myöhäistä, Kristiina jaksaa roikkua muutaman metrin päässä ja lopussa Kristiinalla on vaihteet ja Camillalla ei. Ja kuinka kävikään: juuri ennen viiden kilometrin paalua, paikassa jonka Ylen kuvaus juuri missasi, Camilla iski loikan päälle ja Kristiina jäi. Lopulta voitto oli jopa yllättävän selvä. Tämä lupaa hyvää kesää ajatellen. Sekä kunnon että taktisen osaamisen kannalta.
Lopuksi pitää vielä mainita kuudenneksi sijoittunut, tasan minuutilla voittajalle hävinnyt Annemari Kiekara, entinen Sandell. Nelikymppinen juoksija ilmoitti lopettavansa upean uransa. SM-maastoissa se alkoi vuonna 1989, vasta 12-vuotiaana tuolloin käytössä olleessa 16-vuotiaiden sarjassa. Hän voitti peräkkäin viisi 16-vuotiaiden maastomestaruutta! Muissa juniorisarjoissa hän ei sitten kilpaillutkaan, vaan siirtyi suoraan naisten sarjaan, jossa mestaruuksia kertyi kymmenen. Siis Suomen mestaruuksia, lisäksi tuli Euroopan mestaruus ja MM-tasolla juniorimestaruus sekä aikuisten pronssi.


Loppukevennys: Neiti, saanko tuplana!

Nyt jo aikuinen amerikkalaisnainen meni nuorena tyttönä lääkärin vastaanotolle, kun tunsi jonkin olevan pielessä. Siellä kävi ilmi, että hänellä on kaksi vaginaa. Uutinen luonnehtii tapausta "ääriharvinaiseksi", mutta siinä myös todetaan että tila esiintyy 0,1 - 0,5 prosentilla ihmisistä. Siis hetkinen. Tässä ollaan kyllä lyöty pilkku (kröhöm, anteeksi sanavalinta tässä yhteydessä) väärään paikkaan. Tuo maksimiarvo 0,5 prosenttia tarkoittaisi, että tila olisi yhdellä kahdestasadasta ja minimissäkin yhdellä tuhannesta. Lisäksi puhuttiin "ihmisistä" ja jos oletamme tämän sisältävän myös miehet, niin tällöin tuplavittu olisi jopa joka sadannella naisella. Uskomatonta. Paitsi jos mukaan lasketaan myös ne naiset, joilla se toinen vagina sijaitsee jalkovälin sijaan korvien välissä, mutta siinä tapauksessa tuo yksi sadasta ei kyllä riitä alkuunkaan.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Emmanuelille huippumallinkin kyyti kelpaa. :D

Emmanuel Macron sai kyytiä huippumallilta virkaanastujaisissaan

Anonyymi kirjoitti...

Eikö se ole noissa lyhenteis nykyään että mamu = maahanmuuttaja, joihin voidaan luetella työn tai jonkun muun sellasen syyn takia maahan tulleita, näihin kuuluu venäläiset, virolaiset ymm ja sitten on matu = maahan tunkeutuja, joihin voidaan suurimmaksi osaksi luetella nämä maahan lampsineet irakilaiset, somalit ymm ..

Imulippo kirjoitti...

Kohta 16.

Yksikään poliitikko ei ole ikinä kampanjoinut varastamisen lopettamisen puolesta, joten miksi näiltä selkärangattomilta paskiaisilta pitäisi anella ruoskimisen vähentämistä, kun non-aggression principlen mukaan verotuksen väkivaltainen vastustaminen on oikeutettu vaihtoehto?

Jaska Brown kirjoitti...

Ano 1: Eikä kyseessä ollut edes vintage-malli...

Ano 2: Juuri näin.

Imulippo: En nyt oikein ymmärtänyt miten kommentti liittyy kohtaan 16 tai mihinkään muuhunkaan kohtaan.

Tuumailija kirjoitti...

Suku- ja etunimiä koskevat lait ovat täällä Japanissa mielenkiintoisia. Sukunimien suhteen ollaan tavattoman konservatiivisia eikä Jaskan esimerkissä mainittu yhdistelmä olisi täällä toteutettavissa. 96% hääpareista nainen ottaa miehen sukunimen, vaikka laki edellyttää vain "yhteisen sukunimen käyttöönottoa".

Sen sijaan etunimissä onkin sitten villimpi meno. Tarjolla on noin 3000 kanjia, joista voi tehdä myös yhdistelmiä. Vitsi on kuitenkin siinä, että kanjin lausuntatapa voi olla melkein mitä vain, kunhan se ei ole selkeästi lapsen edun vastainen (esim. tiedetään tapaus jossa "paholainen" hylättiin). Kaverini kertoi esimerkin miehestä, jonka etunimenä on "leijonan" kanji mutta se lausutaan "kultakimpaleena". Samoin itse tunnen naisen, jonka etunimenä on "kaikenylittävän rakkauden" kanjit mutta ne lausutaan "elämän versona"... Lisäksi monet nimiin kelpaavista kanjeista on niin muinaisia, ettei niitä käytetä enää missään muussa yhteydessä eikä suurin osa väestöstäkään tiedä ilman sanakirjaa mitä ne tarkoittavat.

Ironmistress kirjoitti...

Samoin kyseiset kandzit voidaan lukea joko on-yomina tai kun-yomina. Josko kenellekään on Saburo Sakain "Samurai" tuttu, niin siinä erään lentäjän nimi oli virallisesti Kaneyoshi Mutó, mutta hän luki etunimensä "Kaneyoshi" kyseisten kandzien on-yomeilla, "Kinsuke", eli kirjassa esiintyy Kinsuke Mutó. Samalla tavoin Sada-aki Akamatsu luki etunimensä "Teimei". Samat kandzit, eri lukutapa.

[Tällä tavoin muuten myöskin Takezo Shimmenistä tuli Miyamoto Musashi...]

Ironmistress kirjoitti...

Sitten on vielä tapa antaa lapsille nimeksi järejstysnumero: Taró, Jiró, Saburó, Shiró, Goró, Rokuró, Shichiró, Hachiró, Kyúró, Júró jne. (Vertaa latinan Primus, Secundus, Tertius, Quaternus, Quintus, Sextus, Septimus, Octavius jne)

Jaska Brown kirjoitti...

Tuumailija ja Ironmistress: En tiennytkään tuota Japanin tasa-arvoista nimilakia, vaikka olin joskus lukenut miehen ottaneen vaimon sukunimen siinä tapauksessa, että vaimon perheessä ei ollut poikia. Numeronimistä tunnetuin on varmaan tietysti Isoroku "56" Yamamoto. Kiinalaisilla oli tapana antaa perheen pojille nimi, kun taas tytöt tunnettiin järjestysnumerolla tyyliin "toinen tytär".

Ironmistress kirjoitti...

Tuo sattumoisin oli myös tapana esikristillisessä Roomassa: tytöt saivat nimekseen sukunimen feminiinimuodon (Tullius -> Tullia, Claudius -> Claudua, Agrippinus -> Agrippina jne) ja järjestysnumeron (Tullia Prima, Tullia Secunda jne). Roomassa naisella ei ollut oikeutta etunimeen - ellei sitten eletty provinssissa, kuten Juudeassa, jossa juutalaisilla oli omat tapansa ja myös tytöt saivat etunimen. Tämä tapa periytyi edelleen judaismin kautta kristinuskoon ja Rooman kristillistyttyä siitä tuli yleinen käytäntö.

Imulippo kirjoitti...

Imulippo: En nyt oikein ymmärtänyt miten kommentti liittyy kohtaan 16 tai mihinkään muuhunkaan kohtaan.

Kommentoin pari päivää sitten tähän, mutta se taisi mennä bittiavaruuteen. Elikkä tuo kommenttini liittyy Lundelliin sillä tavalla, että Lundell, niin kuin kaikki muutkin poliitikot, haluavat pakottaa väkivallalla uhaten eri mieltä olevat rahoittamaan omasta mielestään hyviä ideoita. Äänestäminen on siten eräänlaista anelemista, että hän, joka elää sinun rahoillasi, ei löisi sinua enää yhtä lujaa kuin aikaisemmin.