Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


torstai 25. toukokuuta 2017

Maailmanhistorian tärkein puhe

Taitavat puhujat ovat aina olleet maailmanhistoriassa avainasemassa. Jotkut siksi, että ovat kyenneet vakuuttamaan ihmiset oman aatteensa tarpeellisuuksista, kuten Adolf Hitler. (Käsitykset Hitleristä hulluna huutajana perustuvat jälkimaailman tarkoituksellisen propagandistisiin filmileikkauksiin, jossa jätetään Hitlerin puheiden nostatusvaihe pois ja esitetään ainoastaan loppuvaihe, jota ennen hän on jo valmistanut kuulijakuntansa euforiseen tilaan.) Hitlerin puheet eivät kuitenkaan olleet mitään linjapuheita eli puheita, joissa esitellään suunta, jota johtaja aikoo noudattaa tai innostetaan ihmiset tekemään asioita, jotka muuttavat historian kulkua. Tässä käsitellään nimenomaan sellaisia puheita.

Esimerkkejä on useita.
Ciceron puhe Rooman senaatissa, jossa hän hyökkäsi Catilinaa vastaan, johti Rooman sisällissotaan ja avasi tien keisarivaltaan.
Abraham Lincolnin Gettysburgin puhe, joka loi jo uuden, sisällissodasta nousevan valtion sodan vielä jatkuessa.
Winston Churchillin puhe juuri ennen Englannin taistelua, joka pysäytti natsi-Saksan sotakoneen ensimmäisen kerran.
Ronald Reaganin Berliinin puhe, jossa hän kehotti Gorbatsovia "repimään alas tämän muurin", vauhditti kommunismin romahdusta.

Nyt tähän joukkoon liittyi uusi puhe. Puhe, joka saattaa vielä osoittautua tärkeämmäksi kuin yksikään noista. Se oli erinomainen sekä retorisesti että sisällöltään (huomautan, että en ota vielä kantaa siihen olivatko esitetyt ajatukset oikein, ainoastaan tekniseen suoritukseen ja sisältöön siinä mielessä, mitä aatteita puhuja ajaa).

Donald Trump teki ensimmäisen ulkomaanvierailunsa Saudi-Arabiaan. Siellä hän piti muutama päivä sitten puheen, joka jäi suomalaisessa mediassa varsin vähäiselle huomiolle ymmärrettävistä syistä. Jos Hillary Clinton olisi sattunut voittamaan vaalit ja pitänyt sanasta sanaan saman puheen, media olisi ylistänyt sitä vuosisadan valtiomiestekona. Tällä kertaa media oli ymmällään puheen edessä, raportoi siitä vain lyhyesti ja keskittyi lähinnä ihmettelemään pitikö Melanie Donaldia kädestä ja jos ei niin miksi ei. Siis jos muilta aiheilta ehti.

Nauroin makeasti lukiessani puhetta. Se oli lähes täysin sellainen, mitä saattoi Trumpilta odottaa, mikäli oli lukenut Scott Adamsin blogia. Jo ennen vaaleja hän ennusti, millainen Trumpin strategia muslimien suhteen tulee olemaan. Adams on jo kauan sitten leimannut Trumpin mestarisuostuttelijaksi. Hän ennusti, että Trumpin strategia tulee olemaan se, että hän pyrkii muuttamaan muslimien käsityksen itsestään (siis muslimeista, ei Trumpista), tarjoamaan näille sopimusta ja kannustamaan heitä ottamaan vastuuta ongelmiensa ratkaisemisesta.

Trumpin puhe oli lähes sanasta sanaan juuri sellainen kuin Adams oli useissa teksteissään ennustanut. (Jostain syystä en löytänyt hänen blogistaan juuri sitä kirjoitusta, joka oli kaikkein täsmällisin. Siinä kuvailtiin juuri tuo "pyrkimys muuttaa ihmisten käsitystä itsestään" ja ennustettiin nimenomaisesti sen soveltaminen muslimeihin, muistaakseni vielä Saudi-Arabia avaimena mainiten. Jos joku löytää tämän kirjoituksen, otan tiedon kiitollisena vastaan.)

Trump kannusti puheessaan koko ajan muslimimaita toimimaan yhdessä USA:n kanssa radikalismin kitkemiseksi. Hän tuntui tarjoavan "diiliä", joka hyödyttäisi kaikkia osapuolia. Puheen pintataso oli sovinnollinen ja kannustava. Mestariveto tapahtui lopussa, jossa hän hyökkäsi Irania vastaan. Mikä taas oli läsnäolijoille erinomaisen mannaa. Muuten paitsi että he kyllä tajusivat puheen syvällisemmän tason. Arabikulttuurissa ymmärretään pienet vihjeet ja sillä mittarilla Trumpin puhe oli todellisuudessa jyrisevä uhkaus. Toimikaa kanssamme, niin teillä menee hyvin ja kaikki voittavat. Olkaa välinpitämättömiä tai meitä vastaan, niin tuhoudutte.

Koska suomalainen media ei vaivautunut kääntämään puhetta suomeksi, päätin tehdä sen itse. Koko teksti kuten myös live-esitys oli helposti löydettävissä. Pahoittelen käännöksen kömpelyyttä, minulla oli alle kaksi tuntia aikaa enkä ruvennut sanamuotoja hiomaan. Sitä paitsi en ollut edes lukenut koko puhetta ensin, vaan käänsin sitä mukaa kun luin. Sujuvasti englantia osaavien kehotan lukemaan mieluummin linkistä alkuperäistekstin, jossa piilomerkitykset tulevat selvemmin näkyville kuin käännöksessä, vaikka yritinkin sopivilla sanavalinnoilla niitä välittää:

Haluan kiittää kuningas Salmania hänen hienoista sanoistaan ja loisteliasta Saudi-Arabian kuningaskuntaa tämän vierailun isännöinnistä. Minulla on kunnia tulla vastaanotetuksi näin suurenmoisten isäntien toimesta. Olen aina kuullut maanne loistosta ja kansalaistenne ystävällisyydestä, mutta sanat eivät tee oikeutta tämän merkittävän paikan loistolle ja uskomattomalle vieraanvaraisuudelle, jota olette osoittaneet meitä kohtaan saapumishetkestämme alkaen.

Toimitte myös isäntinäni kuningas Abdulazizin, kuningaskuntanne perustajan ja suurenmoisten ihmistenne yhdistäjän huolella vaalitussa kodissa. Työskennellen yhdessä toisen rakastetun johtajan, Yhdysvaltain presidentin Franklin Rooseveltin kanssa kuningas Abdulaziz aloitti kestävän kumppanuuden maidemme välillä. Kuningas Salman: isänne olisi ylpeä nähdessään, että jatkatte hänen perintönsä vaalimista - ja aivan kuten hän avasi ensimmäisen luvun kumppanuudessamme, tänään me avaamme uuden luvun, joka tuo kestäviä etuja kansalaisillemme.

Sallikaa minun nyt myös osoittaa syvän ja sydämellisen kiitollisuuteni jokaiselle valtionpäämiehelle, joka on tänään saapunut tänne. Teette meille kunniaa läsnäolollanne. Lähetän lämpimimmät terveiseni maaltani teidän maillenne. Tiedän, että yhdessä viettämä aikamme tuo siunausta sekä teidän ihmisillenne että omilleni.

Seison tässä edessänne amerikkalaisten ihmisten edustajana, toimittaakseni viestin ystävyydestä ja toivosta. Sen takia päätin tehdä ensimmäisen ulkomaanmatkani islamilaisen maailman sydämeen, maahan jossa sijaitsee islaminuskon kaksi pyhintä kaupunkia.

Ensimmäisessä puheessani amerikkalaisille lupasin vahvistaa Amerikan vanhimpia ystävyyssuhteita ja rakentaa uusia rauhan tavoittelemiseksi. Lupasin myös, että Amerikka ei pyri tyrkyttämään meidän elämäntapojamme muille, vaan sen sijaan ojentaa kätensä yhteistyön ja luottamuksen hengessä.

Meidän visiomme on rauha, turvallisuus ja kukoistus - tällä alueella, ja koko maailmassa.

Tavoitteemme on valtioiden koalitio, joka jakaa tavoitteen äärimmäisyyksien poispyyhkimiseen ja toiveikkaan, Jumalaa kunnioittavan tulevaisuuden järjestämisen lapsillemme.

Ja niinpä tämä historiallinen ennennäkemätön valtionpäämiesten kokoontuminen - ainutlaatuinen kansakuntien historiassa - on symboli maailmalle meidän jakamastamme päättäväisyydestä ja keskinäisestä kunnioituksesta. Tänne kokoutuneiden maiden johtajien ja kansalaisten haluan tietävän, että USA on innokas muodostamaan läheisemmät ystävyyden, turvallisuuden, kulttuurin ja kaupankäynnin sidokset.

Amerikkalaisille tämä on innostavaa aikaa. Uusi optimismin henki pyyhkii yli maamme; vain muutamassa kuukaudessa olemme luoneet lähes miljoona uutta työpaikkaa, kasvattaneet kolmen triljoonan verran pääomaa, poistaneet amerikkalaisen teollisuuden taakkoja ja tehneet ennätysmäisiä investointeja sotilasmahtiimme, joka suojelee kansalaistemme rauhaa sekä tehostaa läheisten ystäviemme ja liittolaistemme - joista monet ovat täällä tänään - turvallisuutta.

Nyt minulla on vielä siunauksellisempia uutisia, joiden jakaminen kanssanne miellyttää minua. Tapaamiseni kuningas Salmanin, kruununprinssin ja varakruununprinssin kanssa ovat olleet täynnä suurta lämpöä, hyvää tahtoa ja upeaa yhteistyötä. Eilen allekirjoitimme historialliset sopimukset kuningaskunnan kanssa, joka investoi lähes 400 miljardia maihimme ja luo tuhansia uusia työpaikkoja USA:han ja Saudi-Arabiaan.

Tämä uraauurtava sopimus sisältää ilmoituksen 110 miljardin dollarin arvoisesta, saudirahoitteisesta aseostosta - ja me olemme varmasti auttamassa saudiystäviämme järjestämään hyvät kaupat amerikkalaisten asevalmistajien kanssa. Tämä sopimus auttaa saudiarmeijaa ottamaan suuremman roolin turvallisuusoperaatioissa.

Me olemme myös aloittaneet keskustelut monien tänään läsnäolevien maiden kanssa kumppanuuksien voimistamisesta ja uusien muodostamisesta turvallisuuden ja stabiiliuden edistämiseksi Lähi-idässä ja muualla.

Myöhemmin tänään teemme historiaa jälleen avaamalla uuden globaalin keskuksen taistelemaan äärimmäisiä ideologioita vastaan - ja se sijaitsee juuri täällä, islamilaisen maailman keskuksessa.

Tämä tietäraivaava uusi keskus on selkeä julistus siitä, että, muslimienemmistöisten maiden täytyy ottaa johtoasema radikalisoitumisen vastaisessa taistelussa. Haluan osoittaa kiitollisuutemme kuningas Salmanille tästä vahvasta johtajuuden osoituksesta.

Minulla on ollut ilo toivottaa monia tänään läsnäolevia johtajia vierailulle Valkoiseen Taloon ja odotan innolla työskentelyä yhdessä teidän kaikkien kanssa.

Amerikka on itsenäinen valtio ja meidän ensimmäinen prioriteettimme on aina kansalaistemme turvallisuus. Me emme ole täällä luennoimassa - me emme ole täällä kertomassa muille kuinka elää, mitä tehdä, kuka olla tai kuinka harjoittaa uskontoa. Sen sijaan me olemme täällä tarjoamassa kumppanuutta, joka perustuu yhteisiin etuihin ja arvoihin - paremman tulevaisuuden tavoittelemiseksi meille kaikille.

Tässä huippukokouksessa keskustelemme monista intresseistä, jotka ovat meille yhteisiä. Mutta ennen kaikkea meidän pitää olla samassa rintamassa etenemässä kohti yhtä tavoitetta, joka ylittää kaiken muun. Se tavoite on selviytyä historian suuresta kokeesta - voittaa äärimmäisyysajattelu ja hävittää terrorismin voimat.

Nuorten muslimipoikien ja -tyttöjen on saatava kasvaa vapaina pelosta, turvassa väkivallalta ja suojassa vihalta. Ja nuorilla muslimimiehillä ja -naisilla on oltava mahdollisuus rakentaa uusi loiston aika itselleen ja kansoilleen.

Jumalan avulla tämä huippukokous tulee merkitsemään lopun alkua niille, jotka harjoittavat terroria ja levittävät sen pahaa sanomaa. Samaan aikaan rukoilemme, että tämä erikoislaatuinen kokoontuminen muistetaan jonakin päivänä Lähi-idän rauhan alkuna - ja ehkä jopa koko maailman rauhan alkuna.

Mutta tämä tulevaisuus voidaan saada aikaan vain lyömällä terrorismi ja sitä kannustava ideologia.

Vain harvat maat ovat säästyneet sen väkivaltaiselta kouraisulta.

Amerikka on kärsinyt toistuvista barbaarisista hyökkäyksistä - syyskuun 11. hirmuteoista tuhoisiin Bostonin pommi-iskuihin, kammottaviin San Bernardinon ja Orlandon murhiin.

Euroopan kansakunnat ovat myös joutuneet kestämään sanoinkuvaamatonta kauhua. Samoin Afrikan ja jopa Etelä-Amerikan. Intia, Venäjä, Kiina ja Australia ovat olleet uhreja.

Mutta, pelkkinä numeroina laskien, kuolettavimman hinnan ovat maksaneet viattomat ihmiset arabi- muslimi- ja Lähi-idän maissa. He ovat joutuneet kokemaan valtaosan kuolemista ja fanaattisen väkivallan aallon pahimmat hävitykset.

Joidenkin arvioiden mukaan yli 95 prosenttia terrorismin uhreista on itse muslimeja.

Kohtaamme juuri nyt tällä alueella humanitaarisen ja turvallisuuskatastrofin, joka on leviämässä ympäri planeetan. Kyseessä on eeppisten mittasuhteiden katastrofi. Mikään kärsimysten ja turmeltuneisuuden kuvaus ei pääse edes alkuun sen täydellisessä kuvailemisessa.

Todellista ISISin, al-Qaidan, Hizbollahin, Hamasin ja monen muun tekijän hintaa ei pidä laskea pelkästään kuolleiden lukumäärällä. Se täytyy laskea myös sukupolvien menetettyjen unelmien hintana.

Lähi-itä on alue, joka on täynnä luonnonkauneutta, elinvoimaisia kulttuureja ja valtavaa määrää historiallisia aarteita. Sen pitäisi tulla jatkuvasti tärkemmäksi yhtenä suurista globaaleista kaupankäynnin ja mahdollisuuksien keskuksista.

Tämän alueen ei pitäisi olla paikka, josta pakolaiset lähtevät, vaan paikka, jonne tulijat saapuvat.

Saudi-Arabia on yhden maailman suurimpien uskontojen pyhimpien paikkojen koti. Joka vuosi miljoonat muslimit ympäri maailmaa saapuvat Saudi-Arabiaan ottamaan osaa pyhiinvaellukseen. Tässä maassa on muinaisten ihmeiden ohella useita moderneja - esimerkiksi loisteliaita arkkitehtuurin saavutuksia.

Egypti oli kerran maailman johtava oppimisen ja kehityksen keskus, tuhansia vuosia muuta maailmaa edellä. Gizan, Luxorin ja Aleksandrian ihmeet ovat loisteliaita monumentteja tuosta muinaisesta perinnöstä.

Kaikkialla maailmassa ihmiset unelmoivat kävelevänsä läpi Jordanian Petran raunioiden. Irak oli sivilisaation kehto ja luonnonkauneuden maa. Ja Yhdistyneet Arabiemiraatit ovat saavuttaneet uskomattomia korkeuksia lasilla ja teräksellä, muuttaneet maan ja veden loisteliaiksi taideteoksiksi.

Koko alue on tärkeimpien laivareittien, Suezin kanavan, Punaisen meren ja Hormuzin salmen keskus. Tämän alueen potentiaali ei koskaan ole ollut suurempi. 65 prosenttia sen väestöstä on alle kolmikymmenvuotiaita. Kuten kaikki nuoret miehet ja naiset, hekin etsivät suuria tulevaisuuksia rakennettavaksi, suuria kansallisia projekteja joihin voisi liittyä, ja paikkaa jota heidän perheensä voisivat kutsua kodiksi.

Mutta tätä hyödyntämätöntä potentiaalia, tätä hämmästyttävää optimismia patoaa verenvuodatus ja terrorismi. Se ei voi elää rinnakkain väkivallan kanssa. Tätä ei voi sietää, hyväksyä, selittää tai jättää huomioitta.

Joka kerta kun terroristi murhaa viattoman ja väärinkäyttää Jumalan nimeä, pitäisi olla loukkaus jokaista uskovaa kohtaan.

Terroristit eivät palvo Jumalaa, he palvovat kuolemaa.

Jos me emme toimi tätä järjestäytynyttä terroria vastaan, me tiedämme mitä tapahtuu. Terrorismin elämää tuhoava vaikutus jatkaa leviämistään. Rauhanomaiset yhteiskunnat hukkuvat väkivaltaan. Ja monien sukupolvien tulevaisuus on surullisella tavalla hukattu.

Jos me emme seiso yhtenäisenä tuomitsemassa tätä tappamista, meitä eivät tuomitse ainoastaan meidän omat kansalaisemme, eikä myöskään pelkästään historia, vaan meidät tuomitsee itse Jumala.

Tämä ei ole taistelu erilaisten uskontojen, erilaisten lahkojen tai erilaisten sivilisaatioiden välillä.

Tämä on taistelu barbaaristen, ihmiselämää hävittävien rikollisten ja kunnollisten, kaikkia uskontoja edustavien, ihmiselämää suojelevien ihmisten välillä.

Tämä on taistelu Hyvän ja Pahan välillä.

Kun näemme terrorin aallon jälkeensä jättämiä tuhon näyttämöjä, me emme näe olivatko murhatut juutalaisia vai kristittyjä, shiioja tai sunneja. Kun me katsomme viattoman veren virtoja imeytymässä muinaiseen maaperään, me emme voi nähdä uhrien uskoa, lahkoa tai heimoa - me näemme vain että he olivat Jumalan lapsia, joiden kuolema on loukkaus kaikelle, mikä on pyhää.

Mutta me voimme voittaa tämän pahan vain jos hyvän voimat ovat yhdistyneitä ja voimakkaita - ja jos jokainen tässä huoneessa tekee oman osuutensa ja kantaa osansa taakasta.

Terrorismi on levinnyt ympäri maailman. Mutta tie rauhaan alkaa juuri täältä, täältä muinaiselta maaperältä, tässä pyhässä maassa.

Amerikka on valmis seisomaan kanssanne - tavoittelemassa jaettuja etuja ja yhteistä turvallisuutta.

Mutta Lähi-idän kansakunnat eivät voi odottaa, että Yhdysvaltain mahti murskaa vihollisen heidän puolestaan. Lähi-idän maiden on päätettävä, millaisen tulevaisuuden ne haluavat itselleen, mailleen ja lapsilleen.

Kyseessä on valinta kahden tulevaisuuden välillä - ja se on valinta, jota Amerikka EI VOI tehdä teidän puolestanne.

Parempi tulevaisuus on mahdollinen vain, jos kansanne ajavat pois terroristi ja äärimmäisyysainekset. Ajakaa. Heidät. Pois.

AJAKAA HEIDÄT POIS palvotuista paikoistanne.

AJAKAA HEIDÄT POIS yhteisöistänne.

AJAKAA HEIDÄT POIS pyhältä maaltanne, ja

AJAKAA HEIDÄT POIS tältä planeetalta.

Omalta osaltamme Amerikka on sitoutunut muuntamaan strategioitamme kohtaamaan muuntuvat uhat ja uudet tosiasiat. Me hylkäämme strategiat, jotka eivät ole toimineet - ja sovellamme uusia lähestymistapoja, joita on kehittänyt sekä kokemus että harkinta. Me olemme ottaneet käyttöön Periaattellisen Realismin, jonka juuret ovat yhteisissä arvoissa ja jaetuissa intresseissä.

Meidän ystäviemme ei tarvitse koskaan kyseenalaistaa tukeamme eikä vihollistemme tule koskaan epäillä päättäväisyyttämme. Kumppanuutemme etenevät kohti turvallisuutta stabiiliuden, ei radikaalin sekaantumisen kautta. Me teemme päätöksiä, jotka perustuvat todellisen maailman seuraamuksiin, eivät joustamattomiin ideologioihin. Meitä opastavat kokemuksen oppitunnit, eivät jäykkien ajattelumallien rajoitukset. Ja, milloin se on mahdollista, me etsimme vähittäisten uudistusten tietä, emme äkillisiä interventioita.

Meidän on etsittävä kumppaneita, ei täydellisyyttä - ja etsittävä liittolaisia, jotka jakavat tavoitteemme.

Ennen muuta Amerikka hakee rauhaa - ei sotaa.

Muslimimaiden on oltava halukkaita ottamaan osa vastuusta, jos me aiomme tuhota terrorismin ja lähettää sen riivatun ideologian unohdukseen.

Teidän kansakuntienne ensimmäinen tehtävä tässä yhteisessä ponnistuksessa on kieltää maaperänne käyttö pahan sotureilta. Jokaisella tämän alueen maalla on ehdoton velvollisuus varmistaa, että terroristit eivät löydä turvapaikkaa niiden maaperältä.

Monet ovat jo nyt tekemässä merkittäviä uhrauksia alueen turvallisuuden tähden: jordanialaiset lentäjät ovat elintärkeitä kumppaneita taistelussa ISISiä vastaan Syyriassa ja Irakissa. Saudi-Arabia ja alueellinen koalitio ovat aloittaneet väkevän toiminnan Houthi-militantteja vastaan Jemenissä. Libanonin armeija jahtaa ISISin toimijoita, jotka yrittävät tunkeutua heidän alueelleen. Emiraatin joukot tukevat afgaanikumppaneitamme. Mosulissa amerikkalaisjoukot tukevat kurdeja, sunneja ja shiioja, jotka taistelevat yhdessä kotimaansa puolesta. Qatar, jossa USA:n keskuskomentopaikka sijaitsee, on tärkeä strateginen kumppani. Pitkäaikainen kumppanuutemme Kuwaitin ja Bahrainin kanssa tehostaa alueen turvallisuutta. Ja urheat afgaanisoturit tekevät valtavia uhrauksia taistelussaan Talibania ja muita vastaan omassa maassaan.

Samalla kun estämme terroristijärjestöjä hallitsemasta aluettamme ja kansojamme, meidän täytyy myös estää heiltä pääsy rahavaroihin. Meidän täytyy sulkea rahoituskanavat, jotka sallivat ISISille öljyn myynnin, mahdollistavat ääriliikkeiden maksavan taistelijoillen ja auttavat terroristeja salakuljettamaan vahvistuksiaan.

Olen ylpeä siitä, että saan ilmoittaa täällä tänään läsnäolevien kansakuntien allekirjoittvan sopimuksen, joka estää terrorismin rahoittamisen. Sopimus on nimeltään Terrorismin rahoituksen suuntauskeskus ja sitä johtavat Yhdysvallat ja Saudi-Arabia. Siihen liittyvät kaikki Persianlahden yhteistyöneuvoston jäsenmaat. Se on taas uusi historiallinen askel päivänä, joka muistetaan pitkään.

Teen myös kunniaa Persianlahden yhteistyöneuvostolle, joka estää rahoittajia käyttämästä jäsenmaita terrorismin rahoitustukikohtana ja julisti Hizbollahin terroristijärjestöksi viime vuonna. Saudi-Arabia myös liittyi meihin tällä viikolla ja asetti pakotteita Hizbollahin tärkeimmille johtajille.

Luonnollisesti paljon työtä on vielä tehtävänä.

Tämä merkitsee sitä, että meidän täytyy rehellisesti kohdata ääri-islamin ja sen inspiroimien islamilaisten terroristiryhmien haasteet. Ja se tarkoittaa, että seisomme yhdessä vastustamassa viattomien muslimien murhia, naisten alistamista, juutalaisten vainoa ja kristittyjen teurastusta.

Uskonnollisten johtajien tulee tehdä tämä täydellisen selväksi: barbarismi ei tuo kunniaa, pahan kunnioitus ei tuo arvokkuutta. Jos valitset terrorin polun, elämäsi on tyhjää, elämäsi on lyhyt, ja SIELUSI ON TUOMITTU.

Ja poliittisten johtajien on puheissaan vahvistettava samaa ajatusta: sankarit eivät tapa viattomia; he pelastavat näitä. Monet kansakunnat ovat täällä tänään ottaneet tärkeitä askeleita tämän viestin välittämiseksi. Saudi-Arabian visio vuodelle 2030 on tärkeä ja rohkaiseva lausunto suvaitsevaisuudesta, kunnioituksesta, naisten voimaannuttamisesta ja taloudellisesta kehityksestä.

Yhdistyneet Arabiemiraatit ovat myös tulleet mukaan taisteluun sydämistä ja sieluista. Yhdessä USA:n kanssa ne ovat perustaneet keskuksen, joka taistelee internetissä tapahtuvaa vihan levittämistä vastaan. Myös Bahrain työskentelee heikentääkseen radikalismin rekrytointia.

Esitän kunnioitukseni myös Jordanialle, Turkille ja Libanonille niiden roolista pakolaisten isäntämaina. Lähi-idästä lähtevien maahanmuuttajien ja pakolaisten poistuminen syö ihmispääomaa, jota tarvitaan vakaiden yhteiskuntien ja talouksien rakentamiseen. Sen sijaan, että tältä alueelta riistetään niin paljon ihmispotentiaalia, Lähi-idän maat voivat antaa nuorille ihmisille toivon kirkkaammasta tulevaisuudesta kotimaissaan.

Tämä tarkoittaa kaikkien parempaa elämää etsivien ihmisten tavoitteiden ja toiveiden tukemista - mukaan lukien naiset, lapset ja kaikkien uskontojen harjoittajat. Lukemattomat arabi- ja muslimioppineet ovat tyylikkäästi osoittaneet, että tasa-arvoisuuden suojeleminen vahvistaa arabi- ja muslimiyhteisöjä.

Vuosisatojen ajan Lähi-itä on ollut rinnakkain elävien kristittyjen, muslimien ja juutalaisten koti. Meidän on harjoitettava suvaitsevaisuutta ja kunnioitusta toisiamme kohtaan jälleen ja tehtävä tämä alue paikaksi, jossa jokainen mies ja nainen uskostaan tai etnisyydestään huolimatta voi elää arvokasta ja toivorikasta elämää.

Tässä hengessä, päätettyäni vierailuni Riadissa, matkustan Jerusalemiin ja Betlehemiin, ja sieltä Vatikaaniin vieraillakseni kolmen abrahamilaisen uskonnon pyhimmissä paikoissa. Jos nämä kolme uskontoa voivat liittyä yhteistyöhön, rauha maailmassa on mahdollinen - mukaanlukien rauha israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Tapaan sekä Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun että Palestiinan presidentin Mahmoud Abbasin.

Se, että näännytämme terroristit estämällä heitä hallitsemasta maata, rahoitustaan ja virheellistä houkutusta pelkurimaisesta ideologiastaan, on heidän voittamisensa perusta.

Mutta mikään keskustelu tämän uhan murskaamisesta ei olisi täydellinen mainitsematta hallitusta, joka antaa terroristeille nämä kaikki kolme - turvasataman, rahallisen tuen ja sosiaalisen perustan rekrytoinnille. Se on hallitus, joka on vastuullinen niin paljosta epävakaudesta tällä alueella. Puhun luonnollisesti Iranista.

Libanonista Irakiin ja Jemeniin, Iran rahoittaa, aseistaa ja kouluttaa terroristeja, puolisotilaallisia joukkoja ja muita äärimmäisyysryhmiä, jotka levittävät tuhoa ja kaaosta ympäri aluetta. Vuosikymmenten ajan Iran on lietsonut turvallisuuskonflikteja ja terrorismia.

Se on hallitus, joka puhuu avoimesti joukkotuhosta, vannoo tuhoavansa Israelin, kuolemaa Amerikalle ja raunioittavansa monet johtajat ja kansakunnat, jotka ovat kokoontuneet tähän huoneeseen.

Iranin traagisimmat ja tuhoisimmat teot ovat tapahtuneet Syyriassa. Iranin kannustamana Assad on syyllistynyt sanoinkuvaamattomiin rikoksiin. Yhdysvallat on toiminut päättäväisesti vastaten Assadin hallituksen käyttämien kiellettyjen kemiallisten aseiden käyttöön laukaisemalla 59 Tomahawk-ohjusta siihen syyrialaiseen lentotukikohtaan, josta tämä murhahyökkäys käynnistettiin.

Vastuullisten kansakuntien on työskenneltävä yhdessä lopettaakseen humanitaarisen kriisin Syyriassa, tuhotakseen ISISin ja palauttaakseen alueen vakauden. Iranin hallituksen pisimpään kärsineet uhrit ovat sen omat kansalaiset. Iranilla on rikas historia ja kulttuuri, mutta sen ihmiset ovat kokeneet hankaluuksia ja epätoivoa joutuessaan johtajiensa loputtoman konfliktin ja terrorismin tavoittelun uhreiksi.

Siihen asti, kunnes Iranin hallitus on halukas yhteistyöhön rauhan merkeissä, kaikkien omatunnon omaavien kansakuntien on työskenneltävä yhdessä Iranin eristämiseksi, estää sen rahoittama terrorismi ja rukoilla, että tulisi päivä, jolloin Iranin kansalla olisi sen ansaitsema oikeudenmukainen hallitus.

Päätökset, joita teemme, vaikuttavat lukemattomiin elämiin.

Kuningas Salman, kiitän teitä että olette tehneet mahdolliseksi tämän historiallisen hetken ja teidän valtavista investoinneistanne Amerikkaan, sen teollisuuteen ja töihin. Kiitän teitä myös investoinneista tämän alueen tulevaisuuteen.

Tällä hedelmällisellä alueella on kaikki ainekset loisteliaaseen menestykseen - rikas historia ja kulttuuri, nuoret ja innokkaat ihmiset, eteenpäinajava henki menestykseen. Mutta tämä tulevaisuus avautuu teille ainoastaan, jos Lähi-idän kansalaiset vapautetaan ääriajattelusta, terrorista ja väkivallasta.

Me tässä huoneessa olemme ihmistemme johtajia. He katsovat meihin hakien vastauksia ja toimenpiteitä. Ja kun me katsomme takaisin heidän kasvoihinsa, jokaisen silmäparin takana on oikeutta janoava sielu.

Tänään miljardit katseet ovat suuntautuneet meihin, odottaen meidän toimivan ratkaistaksemme aikamme suuren kysymyksen.

Olemmeko välinpitämättömiä pahan läsnäololle? Suojelemmeko kansalaisiamme sen väkivaltaiselta ideologialta? Sallimmeko tämän myrkyn levitä läpi yhteiskuntiemme? Annammeko sen tuhota maapallomme pyhimmät paikat? Jos me emme nouse tätä kuolettavaa terroria vastaan, tiedämme mitä tulevaisuus tuo tullessaan: enemmän kärsimystä ja epätoivoa. Mutta jos me toimimme - jos me jätämme tämän loisteliaan huoneen yhdistyneinä ja päättäväsinä tehdä sen mitä on tehtävä tuhotaksemme maailmaa uhkaavan terrorin, ei ole olemassa mitään estettä kansalaistemme hienolle tulevaisuudelle.

Sivilisaation syntykehto odottaa uuden renessanssin alkua. Kuvitelkaa, mitä huominen tuo tullessaan.

Tieteen upeita ihmeitä, taide, lääketiede ja kaupankäynti ihmiskuntaa inspiroimassa. Suuria kaupunkeja, jotka on rakennettu tuhotuille raunioille. Uusia töitä ja teollisuutta, jotka parantavat miljoonien ihmisten elämää. Vanhempia, joiden ei tarvitse enää murehtia lapsistaan, perheitä joiden ei enää tarvitse surra rakkaitaan ja mahdollisuuksia vihdoinkin uskoa ilman pelkoa.

Nämä ovat menestyksen ja rauhan siunaukset. Nämä ovat tavoitteet, jotka palavat jokaisen ihmissydämen oikeudenmukaisuuden liekissä. Ja nämä ovat rakkaiden ihmistemme vaatimukset.

Pyydän teitä liittymään minuun, liittymään yhteen, työskentelemään yhdessä ja TAISTELEMAAN yhdessä - KOSKA YHDISTYNEINÄ ME EMME EPÄONNISTU.

Kiitos. Jumala siunatkoon teitä. Jumala siunatkoon maitanne. Ja Jumala siunatkoon Amerikan Yhdysvaltoja.Trump tarjosi siis arabimaille yhteistyötä. Erityisen kovia vetoja hän esitti Israelin suhteen tekemällä selväksi, että sen olemassaolo on hyväksyttävä ja sen kanssa on jopa tehtävä yhteistyötä (kuten muuten saudit ovat kaikessa hiljaisuudessa tehneetkin viime aikoina yhteisen vihollisen edessä). Erityisen ovela veto oli puolestaan korostaa jatkuvasti johtajien yhteistyötä USA:n kanssa. Näin hän sitoi heidän kohtalonsa USA:n yhteyteen. Hylkäämällä USA:n he menettäisivät sen tuen - ja he ovat jo nyt niin sitoutuneet siihen, että mahdollinen hylkääminen avaisi tien amerikkalaisvastaisille voimille. Mikä tarkoittaisi syrjäyttämisen riskiä.

Ei ole aihetta epäillä, etteikö Trump yrittäisi tosissaan saada aikaan rauhaa Lähi-itään. Olisi myös hienoa, jos hän onnistuisi. Trump on kuitenkin realisti ja tietää onnistumisen mahdollisuuksien olevan pienet. Koska islam. Nyt hän on kuitenkin tehnyt tarjouksen, josta voi tietysti kieltäytyä. Tarkemmin sanoen tarjous on sellainen, josta järjissään oleva ei voi kieltäytyä. Ongelma on kohdassa "järjissään oleva". Trumpin veto oli juuri sellainen, jota mestarisuostuttelijalta saattoi odottaa. Tapahtui mitä tahansa, hän voittaa. Jos arabimaat tarttuvat hänen tarjoukseensa, se on voitto terrorismista ja rauha Israelin sekä arabien välillä tulee mahdolliseksi. Jos taas arabimaat eivät edes yritä, se on merkki niiden haluttomuudesta ja kyvyttömyydestä sivistyneen käytökseen ja avoin valtakirja toimia niiden kanssa parhaaksi katsotulla tavalla.

Valtiittin kumpi vaihtoehto tahansa, tämä puhe saattaa osoittautua maailmanhistorian tärkeimmäksi. On tietysti mahdollista ja jopa todennäköistä, että valinta ei ole puhtaasti kumpikaan vaihtoehto, vaan lässähtää puolinaiseksi, jolloin puheen merkitys historiaan on vähäinen. Sen potentiaali on kuitenkin massiivinen.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sinänsä mielenkiintoista, millä todennäkösyydellä Iranin ja Saudi-arabian välille syttyy suursota, vai onko Esim Kiinalla intressejä estää sellanen tietäen esim Iranin öljyvarat joita Kiinaki varmasti tähyää ..

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...

Kun Trump vielä järjestää tapaamisen paremman Korean johtajan kanssa, niin taas on sulka hatussa. Parempi Korea kiukuttelee lähinnä siksi, että kaikki nauravat niille ja Trumpin tapaaminen olisi lääkettä itsetunnolle. Samalla loppuisi tuo katteeton uhoilu.

Vasarahammer kirjoitti...

Puhe oli parhaimman laatuista piilovittuilua.

Jaska Brown kirjoitti...

jpt: Kiinasta nyt ota pirukaan selvää. Iran on melkein yhtä arvoituksellinen.

Ano: Enpä tiedä vaikka järjestäisikin. Trumpin tyyli on antaa aina mahdollisuus ja jos siihen ei tartuta, niin käy huonosti.

Vasarahammer: Niin totisesti oli. Vaan on siinä miehellä taitava puheenkirjoittaja. Osasi tehdä puheesta täysin Trumpin näköisen ja ympätä siihen vittuiluksi faktoja, joita Trump ei varmaankaan etukäteen voinut tietää. Oli vain antanut selkeät suuntaviivat kirjoittajille mitä haluaa ja nämä olivat toimittaneet haluttua metrimittalautaa priimatavarana.

Oinomaos kirjoitti...

Kiitos Jaska, puit sanoiksi minunkin ajatukseni. Trump ja neuvonantajansa tiesivät pilkuntarkasti, mitä ja miten pitää Saudeissa toimia.

Muuten, kohta alkaa Ramadan... "shields up".

intrigööri kirjoitti...

Kiitos Jaskalle! Trump pohjusti hyvin uutta alkua muslimien sunnienemmistön kanssa. Onnistumisen mahdollisuudet ovat pienet, mutta kaikki askeleet parempaan ovat tärkeitä. Riskejä on, sillä Venäjän ja Kiinan tukeman Iranin uhka kasvaa, koska maalla on kehittyneitä ohjuksia ja tavoitteena on oma ydinasepelote, ellei sitä jo rakenneta.
Joskus luin jännän fiktion, se taisi olla 80-luvulla, mutta en millään muista sen kirjan tai tekijän nimeä. Kirjassa mm. Iran, Intia, Kiina ja Japani olivat ainakin osittaisessa ilmisodassa jenkkilän kanssa. Nykytiedon valossa kiinnostava juttu kirjassa oli mm. japanilaisen jumbojetin lentäjän kamikazeisku Capitolin kongressipytinkiin.
Iranin ei siihen aikaan uskottu osaavan tehdä oikeaa ydinpommia. Siellä tehtiinkin satsi "likaisia pommeja", joilla saastutettiin koko Persianlahden sunnipuolisko sadoiksi vuosiksi pois pelistä. Jos kirjailijan visio toteutuisi, suurimpia öljysheikkejä olisivat Putin, Trump ja Maduro.

Jaska Brown kirjoitti...

Oinomaos: En ole siinä määrin arabikulttuurin asiantuntija, että osaisin arvioida. Olisi kiva tietää Hämeen-Anttilan kommentit puheeseen.

intrigööri: Kirja on Tom Clancyn Debt of Honour, muistaakseni suomeksi Kunniavelka. Se päättyy tuohon itsemurhaiskuun, jossa kuolee presidentti sekä enin osa kongressia. Seuraava kirja Executive Orders alkaa samasta hetkestä.

intrigööri kirjoitti...

No hyvä! Pitää kaivella uudelleen se Kunniavelka kirjastosta, vaikka tilaamalla. Clancya en olekaan aikoihin lukenut.

Ukkeli kirjoitti...

Puheen kirjoittaja on Stephen Miller, jonka Trumpin joukkue löysi viime talvena puheita kirjoittamaan. Hän on vasta kolmekymppinen, ehtii vielä pitkälle. New York Magazine kauhisteli puhetta etukäteen tähän malliin. Ei osunut toimittajan arvailut ihan kohdilleen.

Puheessa tosiaan on piikittelyä moneen suuntaan, mutta varmaan viesti meni perille. Iran on nostettu tikun nokkaan terroristina, mutta kyllä kuulijat varmasti tietävät, että on niitä muitakin. Bush julisti 2001 WTC:n raunioilta, että olette meidän puolellanne tai meitä vastaan. Trump on tottunut toimimaan mafian kanssa, ei kai New Yorkissa muuten saa hotellia rakennettua. Churchill sanoi kerrann, että tämä ei ole loppu, eikä edes lopun alku, mutta ehkä tämä on alun loppu. Ken elää, se näkee.

Jaska Brown kirjoitti...

intrigööri: Joo, mies kuoli jokunen vuosi sitten. Muutama viimeisin teos oli jo selvästi heikompaa laatua, oikeastaan tuo Executive Orders oli viimeinen melko hyvä ja Debt of Honour viimeinen erinomaisista.

Ukkeli: Kiitos tiedosta. Puheen teksti näyttikin siltä, että sen on kirjoittanut yksi kaveri Trumpin suuntaviivojen mukaan eikä työryhmä. Iranin nosto oli tosiaan mestariveto, mafiatyylinen esimerkki siitä mitä muille tapahtuu jos eivät pelaa mukana. Tuo Churchillin toteamus lausuttiin El Alameinin taistelun jälkeen ja osui napakymppiin. Toivottavasti tässäkin tapauksessa.

Anonyymi kirjoitti...

Iranin Saudiarabian päävihollisennosto puheeseen oli hyvä bisnespuheeseen, ostihan Sauudiarabia vähäsen tussareita ja luultavastikin jatkosopimukset kirjoteltiin senjälkeen ..

-jpt-