Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 4. huhtikuuta 2017

Uutiskatsaus 14/2017


1. Vihreää rautalankaa

Mainostetaan ensi alkuun Vihreä lanka -lehden järkevintä kirjoitusta kolmeenkymmeneenviiteen vuoteen. Toimittaja Minna Rajainmäki on työskennellyt vapaaehtoisena vastaanottokeskuksessa toista vuotta. Tässä on sellaista tekstiä ja toimintaa, jota täytyy kunnioittaa. Olen toki eri kannalla useista asioista, mutta kunnoitan aina ihmistä, joka osaa nähdä asian eri puolet ja perustella näkemyksensä tolkulla. Tässä on pidetty silmät auki ja kriittisyys mukana.
Kannattaa lukea juttu ja ihmetellä.


2. Ja sitten odotetummasta lähteestä

Seuraavana otsikkolinkkinä toinen järkevä kirjoitus. Tällä kertaa Matias Turkkilalta, jolta nyt saattoi tämmöistä odotellakin. Kelpo sillanrakennusta. Valitettavasti on huomautettava, että oikean ja väärän puolivälissä ei ole kultainen keskitie. Siellä on ainoastaan jonkin verran vähemmän väärä kuin täysin väärä.


3. Tutkikaa Pudasjärven vesijohtovesi!

Jotain outoa siinä täytyy olla. Kunnanvaltuusto näet runnoi pöytään periaatepäätöksen, että vuonna 2025 joka kymmenennen kunnan asukkaan on oltava maahanmuuttaja. Pahoin pelkään ettei tällä tarkoiteta työllistyviä japanilaisia tai edes venäläisiä, vaan nimenomaan haittamaahanmuuttajia. Yrjöperskeles ruotikin jo tämän asian sen verran hyvin, että tyydyn lisäämään vain pari huomautusta.
Minähän pistin Pudasjärven boikottiin jo viisi vuotta sitten sen maanpetturuuspolitiikan takia. Yhtenä esimerkkinä mainitsen, kun oli tarve majoitukselle ja Pudasjärvi olisi ollut mitä sopivimmin hollilla. Päättävässä asemassa olevana ratkaisuni oli ajaa kunnan läpi naapurikunnan puolelle ja majoittua sinne. Kunta menetti tässä yhteydessä majoitustulot enemmän kuin yhden käden sormilla laskettavasta määrästä henkilöitä. Eikä taannoin maastojuoksun SM-kisoissa majoitusta tullut myöskään hommattua Pudasjärveltä, vaikka kisat siellä olivatkin. Lukemattomia kertoja on jäänyt Pudasjärvellä syömättä tai tankkaamatta. Kerran tosin oli pakko tankata, mutta silloinkin vain kymmenen litraa että pääsee naapurikunnan puolelle. Samalla kävin huoltoasemalla paskalla, että jäisi Pudasjärvelle edes jotain muistoa käynnistä ja mielipiteenilmaus kunnan politiikasta.
Tuli muuten mieleen, että millainen paskamyrsky nousisi jos jokin kunta tekisi periaatepäätöksen, että sen asukkaista 90 % on oltava kantasuomalaisia? Sehän on ihan sama kuin Pudasjärven päätös, ainoastaan toisinpäin ilmaistu. Helsingin osalta se olisi jopa järkevä päätös, koska siellä asuu 15 % muita kuin suomalaisia. Ehkä se 10 % onkin ihan asiallista sakkia ja vain 5 % haittamamuja, tosin todennäköisemmin suhde taitaa olla juuri toisinpäin.


4. Hyvät, pahat ja rumat

Suomeen on palannut ja palaamassa kymmenittäin porukkaa, joka on ottanut osaa Syyrian taisteluihin. Kuten lähtöjen paljastuessa totesin, lähteminenhän on erinomaisen kannatettava asia, mutta palaaminen muuten kuin sinkkiarkussa olisi kovin harmillista. Sisäministeriö on luokitellut palaajat kolmeen ryhmään:
1. Terrorismiin sitoutuneet
Raportin mukaan turvallisuuden kannalta vaarallisimpia ovat terroristiset vierastaistelijat, jotka ovat sitoutuneet Daeshin (ISIS) terroristiseen aatemaailmaan ja ovat valmiita jatkamaan toimintaansa ja toteuttamaan iskuja palattuaan Eurooppaan.
- Heillä on yhteyksiä terroristisiin organisaatioihin ja henkilöihin. Heidän tavoitteenaan on myös usein rekrytoida uusia jäseniä toiminnan piiriin, raportissa todetaan.
2. Sitoutuneet mutta pettyneet
Raportin mukaan palaajien joukossa voidaan olettaa olevan myös henkilöitä, jotka ovat edelleen sitoutuneita Daeshin (ISIS) aatemaailmaan mutta jotka ovat pettyneet elämään Daeshin valloittamilla alueilla.
- Näihin liittyvän väkivallan uhkan lisäksi he voivat jatkaa toimintaansa palattuaan esimerkiksi rekrytoimalla uusia jäseniä ja levittämällä propagandaa, raportissa todetaan.
3. Pettyneet
Raportin mukaan osa palaajista saattaa olla pettyneitä sekä Daeshin (ISIS) aatemaailmaan että elämään Daeshin hallinnoimilla alueilla.
- Näiden tavoitteena voi olla unohtaa koko tämä vaihe elämästä ja siirtyä eteenpäin, raportissa todetaan.

Jako on erinomainen. Sitten vielä täsmennetään mitä näille ryhmille pitäisi tehdä:
1. Karkottaa Suomesta välittömästi.
2. Karkottaa Suomesta heti kun kiireellisemmästä ykkösryhmästä on päästy eroon.
3. Auttaa unohtamaan kyseinen vaihe elämästä ja siirtyä eteenpäin vaihtamalla ympäristöä eli karkottamalla Suomesta.
P.S. Ja juuri tämän kirjoitettuani saa lukea järkevintä tekstiä, mitä hallituksen myllystä on tullut koko sen istuma-aikana!


5. Hei, me riehutaan!

Poliisi lähti hakemaan kolmannen karkotuspäätöksen (mihin helvettiin niitä kahta jälkimmäistä tarvittiin?) saanutta afgaaniperhettä VOK:ista abouttirallaa kymmenen partion voimin. Tämä tulikin tarpeeseen, koska VOKissa alkoi oletetusti riehuminen. Tässä olisi ollut kätevää viedä riehujia samalla kyydillä Kabuliin. Eiköhän se äläbäwäläbä olisi alkanut vähitellen loppua, kun viisi ensimmäistä olisi marssitettu rautaisissa rannekoruissa mustaanmaijaan ja ilmoitettu, että nämä lähtevät sitten saattoreissulle ilman paluulippua ja seuraavat jotka eivät pidä turpaansa tukossa mahtuvat mukaan. Toivottavasti se järkevä poliisi, joka säilytti rauhallisuutensa selittäessään maahantunkeutujalle faktoja, ei joudu ongelmiin siitä että kertoi totuuksia. Kuten sen, että vastoin matun luuloa suomalaiset muuttivat Amerikkaan töihin eikä lorvimaan ja kun Suomeen hyökättiin, miehet eivät lähteneet täältä karkuun vaan jäivät sotimaan (videolla 11.00 alkaen). Haittamamujen raukkamaisuuden näkee siitäkin, että matuporukalla on ne harvalukuiset lapset tuossa tilanteessa mukana. Jokainen suomalainen mies olisi ensimmäisenä komentanut ja vienyt pikkulapset tilanteesta pois, kun taas nämä pelkurit ottavat heidät mahdollisen mellakan varalta ihmiskilvikseen.
Vaan jotkut pellet ne jaksavat ymmärtää. Nyt alkavat joukkokarkotukset Afganistaniin ja lentokentälle järjestettiin mielenosoitusta tätä vastaan. Kummallista että Hesarin kommenttiosasto on uutisessa auki. Sen verran tylyä tekstiä on ja etenkin peukutusten määrä on jo paljastava.
Nämä meille veronmaksajille kalliit operaatiot tulevat jatkumaan, sillä kielteisiä päätöksiä on jo 11 000 ja lisää on luvassa sitä mukaa kun ehditään käsitellä. Kalliiksi tulee, mutta monin verroin halvemmaksi kuin heidän tänne eläteiksi jäämisensä tulisi. Sitä paitsi käsittelyprosessiakin voisi nopeuttaa:
Kysymys 1: Oletko muslimi (tms epäonnistuneen kulttuurin edustaja)?
Kyllä -> "Kulttuurisi on suurin syypää maasi ongelmiin etkä halua siis siitä luopua. Hakemus hylätty."
Ei -> Kysymys 2: Oletko 18-50 -vuotias mies?
Kyllä -> "Tuon ikäisen miehen on oltava kotimaassaan taistelemassa asiansa puolesta. Hakemus hylätty."
Ei -> Kysymys 3: Oletko alle 18-vuotias ja miespuolinen?
Kyllä -> "Tutkimme ikäsi lääketieteellisesti. Siinä vaiheessa kun olet sen mukaan 18-vuotias, lähdet takaisin taistelemaan maasi puolesta. Siis viimeistään, jos hakemuksesi muuten osoittautuu aiheelliseksi."
Ei -> Siirretään tarkempiin tutkimuksiin. Turvapaikkahakemus hyväksytään, mikäli
1) Suomi tunnustaa kyseisen maan hallinnon olevan niin mätä, että kannattaa sen kaatamista
2) Hakijan todetaan olevan hengenvaarassa
3) Hakija ei ole syyllistynyt Suomessa rikoksiin, joista voidaan rankaista vankeudella.
Turvapaikkaoikeus päättyy välittömästi, jos yksikin näistä ehdoista lakkaa olemassa voimassa.


6. Lisää tällaisia!

Kuuba vaatii Suomea palauttamaan raiskauksesta tuomitut lentopalloilijat. Kiitos Kuuba! Ottakaa muut mallia. Voi kuinka suloista olisi, jos Irak vaatisi omat rikollisensa takaisin. Tai Somalia, jonne se raiskaajamurhaaja saatiin palautettua, valitettavasti vain 25 vuotta liian myöhään. Somaliaan on onnistuttu palauttamaan muutamia muitakin, mikä ei toki ole paljon mutta ihan hyvä alku.


7. Vaihteeksi näinkin päin

Suomalaiset ovat saaneet meluavista ja häiriköivistä matuista ihan riittävästi epämiellyttäviä asumiskokemuksia naapureina. Kuopiossa kävi tällä kertaa toisinpäin, kun 25-vuotias kantasuomalainen - tätä muistettiin korostaa - mies häiriköi monin tavoin naapurikseen muuttanutta 40-vuotiasta irakilaisnaista. Aina siihen asti, kunnes paikalle osuikin naisen samanikäinen sukulaismies, joka häiriköinnin alkaessa pätkikin miestä turpiin siihen malliin, että tämä sieppasi veitsen ja ehti vähän huitoa liiemmin vahinkoa aiheuttamatta, kunnes jäi taas tappiolle.
Oikeudessa tuli sitten tuomio. Erinäisiä sakkoja, koska isompaa vahinkoa ei sattunut. Syyttäjä vaati tuomiota myös irakilaismiehelle väkivallan käyttämisestä, mutta oikeus katsoi tapahtumat itsepuolustukseksi ja hylkäsi syytteet. Mistä propsit oikeuslaitokselle. Olisi saanut Irakin poika mäiskiä tyyppiä vähän enemmän ja kovempaakin. Ensinnäkin noin yleisesti siitä törkeydestä, että suomalaisena itseään pitävä kuvatus menee häiriköimään naista. Toiseksi siitä hyvästä, että mies parhaassa iässään häviää tappelussa keski-ikäiselle arabille. Mokomasta häpeästä sietääkin saada turpiinsa. Ilmankos sakot olivat niin vaatimattomat, ilmeisesti tappiosta koettu häpeä katsottiin rangaistuksesta sinänsä.


8. Ruotsalaiset kotouttavat

Hetken jo luulin, että Ruotsissa järki voittaa. Uutisessa kerrottiin, että matuja päätyy vankilaan! Tarkemmin luettuna kävikin ilmi, että heitä rekrytoidaan vanginvartijoiksi. Mikäs siinä, siellä varmasti pääseekin töihin tuttujen kanssa. Onhan Ranskan vankiloissakin jo 60 % vangeista muslimeja, vaikka uskonnolla ei olekaan mitään tekemistä rikollisuuden kanssa.


9. Hollannin jytkis

Kun patriootit (joita media kutsuu äärioikeistoksi) eivät saaneetkaan yhtä suurta voittoa kun odotettiin, niin siitäkös riemu repesi. Tulos julistettiin tappioksi ja suunnanmuutokseksi. Siis tilanne, jossa paikkamäärä kasvoi kolmanneksella! Orwell kirjoitti teoksen 1984 varoitukseksi, ei ohjekirjaksi.


10. Peitto pölisemään

Mikäli ei ole vielä tullut selväksi hitaammille, niin nyt luulisi ymmärryksen kasvaneen. Turkin pääministeri Erdogan kehotti Euroopassa asuvia turkkilaisia tekemään viisi lasta. Tämä oli sodanjulistus. Muslimit aikovat vallata Euroopan lisääntymällä ja siirtolaisuudella. Nyt se vain sanottiin ääneen.
Huolestuttavin piirre tässä on se, että muslimeilla on maanpettureiden takia Euroopassa myös päätösvaltaa. Esimerkiksi äskeisissä Hollannin vaaleissa Hollannin etua ajavat puolueet olisivat varmasti saaneet suuremman ääniosuuden, jos vaaleissa äänioikeus olisi ollut vain hollantilaisilla. Nyt pääsi äänestämään myös moni sellainen, joka on saanut kansalaisuuden maanpettureiden päätöksellä.
Toki tämä kalahtaa lopulta omaan nilkkaan. Jos muslimit valtaavat Euroopan, kuka heitä täällä enää elättää kun eurooppalaisia ei enää ole?


11. London Bridge is falling down...

Olin painanut koko päivän töissä ja illansuussa kotona Salli sitten kysyi, olenko tietoinen mitä Lontoossa on tapahtunut. Vastasin että muutama tunti sitten sain tietää, että siellä on taas terrorisoitu mutta siinä vaiheessa ei ollut tietoa tekijästä joten eipä tehdä hätäisiä johtopäät... yep, taas muslimi.
Salli: - Kuvien perusteella ei näyttänyt mitenkään perusbritiltä vaan varsin hyvin ruskettuneelta.
Jaska: - No eikös se ala jo olla perusbritti?
Salli: - Joo, perusbritti versio 2.0.


12. Kädenpuristus

Merkel pääsi tapaamaan Trumpia toisella yrittämällä, kun lumimyrsky oli laantunut. Pääuutiseksi nousi kuvaustilaisuus, jossa Trump ja Merkel eivät kätelleet (olivat näin kyllä tehneet aiemmin). Tästä sitten nostettiin mekkala, vaikka luulisi että suvaitsevat toimittajat olisivat tyytyväisiä: Trump osoitti kunnoitusta islamia kohtaan kieltäytymällä kättelemästä naista.


13. Aprillia

Puoluejohtajilta kysyttiin, mitä aprillipiloja he toivoivat todeksi. Pohjat veti ennakkosuosikki Ville Niinistö, joka toivoi että vain aprillipäivänä olisi valeuutisia, jotka eivät ole totta. Nyt hänen mukaansa on aprillipäivä 365 päivää vuodessa. Kerrankin olen Niinistön kanssa samalla kannalla! Etenkin kun Niinistö itse levitti virheellistä tietoa heti aprillipäivän jälkeen. Mutta sattuuhan sitä lipsauksia ja Niinistö itse pyysi anteeksi virhettään. Se on sitten eri asia kun vääristyneen tiedon levittely on tarkoituksellista, kuten vanhalla medialla. (Eiköhän muuten porukalla sovita, että ruvetaan käyttämään demagogisesti järkevämpää termiä "vanha media" kuin kyseiselle instanssille epäreilua etua antava "valtamedia".)


14. Syö silliä

Niinistön olisi Vihreän langan ja Hesarin sijaan kannattanut lukea enemmän MV-lehteä, jonka aprillipila oli sentään sellainen että sen tunnisti heti aprillipilaksi.


15. Juo kuravettä

Kansainvälisessä sarjassa parhaaseen suoritukseen ylsi Venäjän ulkoministeriö. Sen Twitter-tilillä kehotetaan soittamaan suurlähetystöön apua tarvittaessa. Valitkaa:
1, jos haluatte tilata puhelun venäläiseltä diplomaatilta vastustajallenne
2, jos haluatte käyttää venäläishakkereiden palveluja
3, jos haluatte pyytää häiritsemään vaaleja.
Pari vaihtoehtoa jäi vielä puuttumaan, joten lisätään ne tähän:
4, jos haluatte murhata opposition edustajan
Ja lopuksi Neuvostoliiton kaikuja muistellen:
5, jos haluatte tankkeja pääkaupunkinne kaduille palauttamaan oikean ideologisen linjan.


16. Päälle

Kansallisen sarjan voiton vei Hesari, jossa erikoislääkäri kirjoittaa olleensa yhteiskunnalle pelkkä kuluerä 25-vuotiaaksi asti ja kuinka paljon halvemmaksi tulevat turhikset. Pilana tämä olisi tietysti voittaja jopa kansainvälisessä sarjassa, mutta kaksi seikkaa pudottaa sen pistesijalle.
Ensinnäkin ei ole lainkaan uskottavaa, että olisi olemassa niin yksinkertaista lääkäriä, ettei tajuaisi tekstissä olevia lepakon mentäviä reikiä. Kuten nyt esimerkiksi sitä, että käytännössä jokainen akateemisen koulutuksen saava on menoerä 25-vuotiaaksi ja kaikki muutkin vähintään 20-vuotiaaksi. Kuinka muuten tältä voitaisiin välttyä kuin pakkosteriloimalla kaikki maan asukkaat ja ottamalla sisään vain koulutettuja, lapsettomia siirtolaisia? Ja jos näin tehtäisiin, kuinka moni olisi halukas tulemaan kun tietää ensimmäisen asian olevan klips-klips itselle?
Toiseksi pilassa tehtiin etikettivirhe, sillä ilmeisesti vahingossa se julkaistiin vasta toinen päivä huhtikuuta eikä aprillipäivänä.


17. Oletitko juuri sukupuoleni?

Kauneusbloggaaja Henry Harjunsalo turhautui havaittuaan olevansa joka kerran ainoa, jolta HKL:n lipuntarkistajat pyytävät lipun esittämisen jälkeen henkilöllisyystodistuksen. Syy selviää kuvista. Henry näet pukeutuu naiseksi, jolloin etunimi ja olemus ovat ristiriidassa. Mietinpä vaan, eikö närkästymiseen olisi vielä enemmän aihetta, jos henkkareita ei kysyttäisi? Meinaan että "sori vaan transu, tuo ei mene läpi vaan huomaa kyllä että olet mies."
Tosin onhan se niinkin, että kuvista päätellen saisivat HKL:n tarkastajat käydä optikolla. Kyllä, näkee selvästi että kyseessä on transu. Itse asiassa meikkauksen tulokset ovat sitä luokkaa, että piti tarkistaa olinko tosiaan lukenut otsikon oikein. Joo, luki siinä "kauneusbloggaaja" eikä "kauheusbloggaaja."
Jos tästä tapauksesta seuraa kielto henkkaritarkastukselle, niin sittenhän kuka tahansa saa matkata vaikka lastensa koulumatkakorteilla.


18. Yritellään

Hesburger-ketjulla miljoonaomaisuuden tehnyt Heikki Salmela puhuu asiaa yrittämisestä. Yhteiskunnan tulisi olla työhön eikä passiivisuuteen kannustava. Etenkin nuorista on huolestuttava. Jopa halukkaiden on vaikeaa saada töitä. Toisaalta tuet passivoivat. Nykyään eivät esimerkiksi mansikkatilalliset edes ota suomalaisia nuoria töihin, koska kokemukset ovat niin huonoja. Ei viitsitä tehdä, kun pappa betalar. Kuka on kahdenkymmenen vuoden kuluttua se pappa, joka betalar, jos ei ole opittu työntekoon? Nyt on paitsi yhteiskunnan, myös kansalaistalkoiden paikka.
Nimimerkillä "omat lapset eivät saa senttiäkään viikkorahaa, mutta viimeksi tänään maksoin monta kymppiä tehdyistä työurakoista."


19. Digiloikka jorpakkoon

Suomen koulutusihme on romahtamassa. Entinen Pisa-tähti on vajoamassa taivaanrannan taa. Kasvatustieteen professori (poistin juuri varmistimen) luetteli kolme konstia, joilla ongelma kuulemma ratkeaa:
1. Digiloikka auttaa
2. Paljon osaamista erilaisista tavoista oppia
3. Vuorovaikutustaitoja opitaan kaikilla tasoilla
Näillä ohjeilla saatetaan saada tyhjää jauhavia paperinpyörittäjiä, mutta ei kyllä sellaisia joiden verotuloilla heidän palkkansa maksetaan. Luetellaanpa ne kolme asiaa, joiden takia osaamistaso on vajonnut alas, perustellaan ja ratkaistaan:
1. Haittamamut
Kun luokassa on sellaisia jotka eivät osaa kieltä, ei kiinnosta oppia eikä ole välttämättä edes siihen tarvittavia kognitiivisia kykyjä, voi jokainen kuvitella helposti mitä se tekee opetuksen ja oppimisen tasolle. Ratkaisu: Haittamamut sinne minne kuuluvatkin.
2. Resurssointi
Kouluihin ei enää ole varaa palkata esim. sijaisia, monissa paikoissa on voimassa sijaispalkkauskielto ellei opettajan poissaolo kestä muutamaa päivää pidempään. Tämä kertoo jo aivan liikaa siitä, mikä pää edellä koulutuksessa mennään. Samaan aikaan erityisoppilaita on yhä enemmän (haittamaahanmuutto vaikuttaa suuresti tähänkin) ja resursseja kuluu surkealla panos-tuotos -suhteella. Ratkaisu: Sijaispalkkauskiellot laittomiksi, sijainen palkattava aina vaikka sakon uhalla, sivutuotteena saavat opettajaksi opiskelevat arvokasta työkokemusta. Tasokurssit takaisin peruskouluun! Paljon muutakin vastaavia tehokkuustoimia.
3. Digiloikka
Olen joutunut omien lasten takia seuraamaan tätä älyttömyyttä. Okei, digitalisointi on erinomainen asia äidinkielessä ja useimmissa reaaliaineissa eikä se kielissäkään huono ole. Mutta matemaattisissa aineissa se on pelkkä riesa. Aikaa menee ohjelmien opetteluun ja osaamisen taso putoaa entisestään, kun ei ehdi oppia ymmärtämään itse asiaa. Ratkaisu: Digitalisoidaan vasta sitten kun siitä on hyötyä muillekin kuin laitevalmistajille.


20. Tasa-arvon puolesta

Kauanpa sitä piti odotella, kunnes mädätys etenee saunaan asti. Nyt aletaan vaatia uimahallien saunoihin oikeutta pitää uikkareita päällä. Minkäpäs muun takia kuin siksi, että alastomuus on niin kovasti ahdistavaa joillekin ulkomaalaisille. Tähän on toki olemassa yksinkertainen ratkaisu. Voi olla tulematta saunaan.
Yksi monista suomalaisen saunan loistavista puolista on sen tasa-arvoisuus. Uimahallin saunassa ovat yhtä alastomina niin vuorineuvos kuin pitkäaikaistyötön. Armeijan saunassakaan ei pokkuroida. Jos kenraali astuu munasillaan saunaan, jossa ylälaude on täynnä alokkaita, niin hän istuu kiltisti alemmalle lauteelle. Tästä suomalaisen yhdenvertaisuuden periaatteesta ei tingitä!


21. Historiaa

Ex-pornotähti kertoi jääneensä koukkuun potenssilääkkeisiin. Tämä olikin historiassa ensimmäinen kerta, kun potenssilääke aiheuttaa riippuvuuden - yleensä seuraus on päinvastainen.


22. Kaula-aukko

Otsikon laatija ei kyllä ajatellut nokkaansa pidemmälle: "Sharon Stone, 59, tyrmää edelleen – harva liki kuusikymppinen pystyy kantamaan näin huikaisevan syvään uurretun kaula-aukon"
Kyllähän asia on juuri päinvastoin. Vain harvalla kuusikymppisellä tissit näkyisivät tuosta kaula-aukosta. Näkymän saamiseksi useimmilla kaula-aukon pitäisi olla niin syvä, että ensimmäiset karvat pilkottaisivat.


23. On totuuden aika

Seurapomo kohautti uutuuskirjassaan ja paljasti, että naispelaajien palkkauksessa myös ulkonäkö ratkaisee. Esimerkkinä mainittiin Dubravka Rakic (kuvia), joka ei ollut testeissä yhtä vakuuttava kuin toinen vaihtoehto mutta kieltämättä vaikuttavampi ja sai paikan. No tämä systeemihän nyt ei ole mikään uutinen, mutta sen ääneen sanominen toki on. Kyllähän asia on niin, että jos naisurheilussa tulokset ratkaisisivat eniten, he kilpailisivat miesten kanssa samassa sarjassa. Ja jos ette muka usko tätä, niin miksi sitten klikkasitte tuota kuvalinkkiä?


24. Maratonin ME Suomeen!

Laura Manninen otti osaa sisäratamaratonille New Yorkissa ja rikkoi vanhan halli-ME:n (epävirallinen, maraton ei ymmärrettävistä syistä ole virallinen hallimatka) yli kahdella minuutilla. Virallisiksi hallituloksiksi hyväksytään vain enintään 200 metrin radalla tehdyt tulokset, joten juoksu tarkoitti radan kiertämistä 211 kertaa. Luulisi että siinä menee pää pyörälle. Aika jäi Mannisen ulkoennätyksestä vain noin minuutin, tulos oli 2.42.31 jota voi suhteuttaa maailmankartalle toteamalla, että kyseisellä vauhdilla Cooperin testissä tulos olisi 3115 metriä. Nyt se piti vain juosta 13,5 kertaa peräkkäin.


25. Maastosimahdus

Maastojuoksun MM-kisat järjestettiin Ugandassa. Järjestelyt onnistuivat erinomaisesti afrikkalaisstandardeilla mitaten ja välttävästi jopa normistandardein. Miesten kisassa radalle pääsi ulkopuolinen juoksemaan irtioton tehneen ugandalaisen Joshua Cheptegain ja toisena tulleen Kenian Geoffrey Kamwororin väliin (videolla kohdassa 43:00 alkaen) Ugandan lippua liehuttaen, mutta ei siinä mitään häiriötä onneksi tapahtunut. Muutakin pientä toki kisoissa sattui.
Itse kilpailussa nähtiin huikea sammuminen, kun Cheptegai simahti viimeisellä kierroksella. Olinkin jo ihmetellyt, sillä silmäni mukaan hän veti muutamaa kilometriä ennen maalia noin 2:45 -kilometrivauhtia pitkään ja maastossa sillä kyydillä pitää noutajan saapuakin. Niinhän siinä lopulta kävi, mutta Cheptegai hoippui lopulta maaliin (videolla kohdasta 47:50) sijalla 30. Mikä toi Ugandalle joukkuepronssia vain kolmella pisteellä ennen Eritreaa, sillä Cheptegai oli ugandalaisista neljäs ja viimeinen, joka laskettiin tuloksiin. Tosin seuraavanakin maaliin tuli ugandalainen, joten suoritus ei ollut ratkaiseva samaan tapaan kuin aikoinaan Pariisin olympialaisten maastojuoksussa samaan tyyliin perille hoippuneen ja Suomelle kullan ratkaisseen Heikki Liimataisen suoritus.
Afrikkalaisten ylivoima oli uskomatonta. Paras ei-afrikkalainen oli Australian Patrick Tiernan, kolmastoista. Naisten kisassa Kenia otti kuutoisvoiton ja paras ei-afrikkalainen oli sijalla 22. Tällä kertaa afrikkalaisilla oli vielä kotikenttäetu kuumassa ilmastossa, mutta maastojuoksussa he ovat muutenkin jyränneet vielä enemmän kuin radalla. Syynä on harjoittelu maasto-oloissa, mahdollisuus erikoistua maastojuoksuun ja osuvampi kilpailuajankohta. Edellisen kerran joku muu kuin afrikkalainen on ottanut maastojuoksun MM-mitalin miehissä 2001, jolloin Ukrainan maastospesialisti Serhi Lebid oli hopealla. Edellisen mestaruuden otti muuan Carlos Lopes 1985... Naisten puolella sen sijaan USA:n Shalene Flanagan otti pronssia ja Australian Benita Johnson kultaa 2004.


Loppukevennys: Kun kissa on poissa...

Nettihitiksi nousi video kaksivuotiaiden kaksoispoikien yöllisistä puuhasteluista. Jotenkin vaikutti tutulta...

7 kommenttia:

Imulippo kirjoitti...

Nämä Jaskan viikoittaiset uutispläjäykset ovat todella hyviä koosteita mitä on maailmalla tapahtunut. Kiitos näistä.

Turkkila ymmärtää tyypillisen suvakin toiminnan motiivin, mutta naiviudessaan sortuu kumartamaan sitä. Tällaisen käsityksen ainakin minä hänen kirjoituksestaan sain. Sama heppu lähestulkoon pyysi Tynkkysen puolesta anteeksi kirjoitusta, joka oli alusta loppuun pelkkää asiaa.

korpisoturi kirjoitti...

Vanha suomalainen urheilukirjallisuus ja sen tähtihetket on mielilukemistani. Hiihto ja yleisurheilu, mutta muukin kelpaa. Urheilijat olivat mielenkiintoisia persoonia, jotka olivat usein "kyntäneet kyisen pellon". Niin ja sotasankarit myös.

Jaska Brown kirjoitti...

Imulippo: Kiitoksia. Jos olisi sponsori, niin voisin kirjoittaa joka viikko sekä uutiskatsauksen että varsinaisen viikkojutun. Nyt pitää uutiskatsaukset julkaista viikkojuttuna, kun pitää käydä töissä hankkimassa perheelle elantoa ja matuille diskorahaa.

korpisoturi: Joo, nuo kirjat on tullut luettua tarkkaan ja vielä joskus silloin tällöin selattua.

Anonyymi kirjoitti...

Hauska juttu taas, kiitos. Kauneusbloggaajista tuli mieleen, että mikähän on heidän panoksensa Suomen bruttokansantuotteelle. Mitä tapahtuisi, jos kauneusbloggaajien liitto yhtäkkiä jättäisi lakkovaroituksen? Loppuisiko Suomen vienti heti ja romahtaisivatko pörssikurssit?

Jaska Brown kirjoitti...

Ano: Kai niillä on päivätyökin. Tai mistäs minä tietäisin.

Olaf Stephanos kirjoitti...

Kirjoitus on epäilyttävän viileä ja rauhallinen. Nythän eräskin tiedemies on nimittäin havainnut, että vihapuhe ei ole vihaista puhetta: http://etiikka.fi/vihapuhe-ei-ole-vihaista-puhetta/

Jaska Brown kirjoitti...

Olaf Stephanos: Jep, kaikkein vaarallisinta vihapuhetta on se vihapuhe, joka ei (vielä) täytä mitään vihapuheen kriteerejä. Sitä varten pitää keksiä uudet kriteerit.
Tuosta linkistä haluaisin tietää, mitä kamaa sen kommentoijat ovat mahtaneet vetää.