Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 18. elokuuta 2015

Välihuomautus 76: Tienviitta

Tämä on oikeastaan aika noloa. Mutta pitää varmistaa kuinka noloa se on. Vai sanooko kaikkien muiden näkömuisti mikä on tämä sääntö? Esitän kysymyksen ja pyydän miettimään vastauksen huolella, ellei se ole itsestään selvä. Kun päätieltä erkanee sivutie esimerkiksi Huitsinnevadaan, sivutien risteyksessä on tienviitta, jossa ilmoitetaan paikkakunnan nimen lisäksi etäisyys kilometreinä, esimerkiksi 13. Ja kysymys: kummin päin nämä tiedot tienviitassa ovat?
Vastaus ensimmäisessä kommentissa.

5 kommenttia:

Jaska Brown kirjoitti...

Vastaus: Ne voivat olla kummin päin tahansa, mutta eivät sattumanvaraisesti. Jos sivutie kääntyy ajosuuntaan nähden oikealle, tienviitassa lukee HUITSINNEVADA 13, jos taas vasemmalle, 13 HUITSINNEVADA. Toisin sanoen matka on päätiehen nähden ulompana ja paikannimi sisempänä, paitsi siinä harvinaisessa tilanteessa jossa tienviitta on sijoitettu eri puolelle päätietä sivutiehen nähden. Joka tapauksessa matka on aina "nuolen puolella" eli numero on tekstiä lähempänä sitä kohdetta, johon tienviitta ohjaa.

En ollut koskaan ajatellut asiaa, mutta oliko tämä kaikille muille itsestään selvää? Tämä vain pälkähti mieleen, kun olin viikonloppuna ratissa. Muutaman kilometrin jälkeen tuli ensimmäinen tienviitta ja ajattelin "jaa että noinpäin ne siis ovat". Sitten tuli viitta, jossa ne olivat toisinpäin. Ajattelin että onko tämä satunnaista vai ei. Muutaman lisäviitan jälkeen keksin systeemin eikä poikkeuksia näkynyt koko loppumatkalla. Jos joku löytää poikkeuksen, niin pistäkää linkki Google Mapsin kuvaan kyseisestä paikasta.

Kumitonttu kirjoitti...

Näköjään, noin se menee.

Ironmistress kirjoitti...

Sääntö on sama kuin heraldiikassa. Numero on lähimpänä nuolenkärkeä. Eli kyltissä paapuurin puolella numero on ensin, <| 13 HUITSINNEVADA kun taas styyrpuurin puolella on teksti ensin HUITSINNEVADA 13 |> .

Becker kirjoitti...

Heh, tuota en ole edes tullut ajatelleeksi. No aina sitä viisastuu.
Minä kun olen ratissa niin kyttään enemmänkin noita rahastustolppia.

Jaska Brown kirjoitti...

KLohduttavaa etten ole siis ainoa, joka ei ollut asiaa ajatellut. Edes näkömuisti ei auttanut, vaan piti viittoja katselemalla päätellä.

IM: Ilmankos Ruandan lippu on aina näyttänyt älyttömältä.