Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


perjantai 22. toukokuuta 2015

Jaska lukee lehteä

Tänä aamuna postilaatikossa odotti yllätys: Helsingin Sanomat. Ilmeisesti jokin näytenumero, jolla yritetään saada entinen tilaaja voitettua takaisin. Luovuin taannoin Hesarin tilauksesta kyllästyttyäni sen yksisilmäiseen - en viitsi sanoa mikä silmä oli kyseessä - uutisointiin. Kirjoitin aiheesta tuolloin viikkojutun avoimena kirjeenä Ilkka Malmbergille, jonka erinomaiset artikkelit Kuukausiliitteessä olivat toistaiseksi painaneet vaa'assa niin paljon, että tilaus katkesi vasta nyt. Fingerporin sekä Viivin ja Wagnerin kun pystyy lukemaan tuoreeltaan verkossakin.

Lähetin kirjoitukseni sähköpostitse Malmbergille, joka vastasi ystävällisesti. Hän myös vihjaisi, että kannattaa jatkossakin pitää Kuukausiliitettä silmällä. Näin myös tein ja toukokuussa ymmärsin, mitä vihje tarkoitti. Jutussa N-juna vie suoraan Suomen tulevaisuuteen Malmberg raportoi kokemuksistaan Helsinki-Kerava -yöjunassa. Taattua laatua jälleen, joskin vaistosin toimittajan joutuneen muutamassa kohdassa kirjoittamaan kieli keskellä suuta. Tai ehkä tämä oli vain omaa virheellistä optimismiani, vaikea uskoa että Hesarissa instituution tasoinen Malmberg joutuisi sanojaan varomaan. Ellei sitten Hesarin itsesensuuri ole vielä vahvempaa kuin olen kuvitellut.

Vaan tartutaanpa päivän Hesariin ja katsotaan, onko linja muuttunut. Malmberg totesi sähköpostissaan minulle, että isoon lehteen mahtuu monenlaista ajattelua ja toimintatapaa, talon johtokin on joutunut nyt pohtimaan uudelleen julkaisukäytäntöjä. (En julkaise hänen viestiään enkä edes suoraa siteerausta, koska se olisi hyvien tapojen vastaista.) Ei muuta kuin happotesti perjantain, 22.5.2015 Hesarille, joka tuhtina pakettina sisältää normilehden lisäksi Nyt-läpyskän. Seulon läpi enimmäkseen vain niiden aihealueiden juttuja, joiden takia Hesarin tilauksen irtisanoin.

Hämärät talonpesijät taas liikkeellä
Uutinen irlantilaisista kiertolaisista, siis Travellers-heimosta, vaikka sitä ei mainitakaan.
Asiallinen juttu. Kerrotaan suoraan, miten ihmisiä on huijattu, kuinka rahoja on kadonnut ilman työpanosta ja millaisia vahinkoja on tapahtunut.
Minusta on sivumennen sanoen kummallista, että suvakit eivät tätä kansanryhmää ole mainostaneet - olisihan se valkoihoisena loistava esimerkki siitä, että eurooppalaisetkin pystyvät degeneroitumaan epäsosiaalisiksi pullopersesioiksi, kunhan naivat riittävän paljon serkkujaan.

Pelastajan on oltava nopea
Vauva putosi mereen vaunujensa mukana, jolloin bangladeshilainen Faiz Ullah Chisty loikkasi mereen onnistuen pelastamaan vauvan.
Hyvin asiallinen tarina. Erityispisteet toimittajille siitä, etteivät hehkuttaneet millään tavoin mamutaustaa. Hengenpelastusmitali miehelle hakuun ja heti. Muutamat vähättelijät ovat väittäneet, että kuka tahansa olisi tehnyt saman. Okei, Faiz ja minä, samoin moni muu, mutta eivät todellakaan kaikki. (Olen muuten kerran tehnyt melkein saman tuntemattomalle, mutta pyörät pysähtyivät ennen kuin laiturin reuna tuli vastaan tai ennätin tarttua kiinni.) Somaleille se ainakin olisi ollut tekemätön paikka, sillä tietämykseni mukaan lähes kaikki ovat uimataidottomia.
Hieman kyllä hihittelin pelastajan kommentille: "Onneksi vauvan iho oli vaalea, joten erotin hänet vedestä."

Moniquen lyhyt elämä
Monique Mbombo siepattiin 15-vuotiaana kongolaisen sissiryhmän seksiorjaksi. Hän synnytti raiskausten tuloksena syntyneen tyttären seuraavana vuonna. Sitten hänet pakotettiin tappamaan vankeja. Sen jälkeen hän löysi yhden sisseistä miehekseen ja sai tämän kanssa neljä lasta. Tosin sissiryhmän johtaja jatkoi Moniquen raiskaamista. Lopulta hän pääsi vapaaksi isänsä maksettua lunnaat. Mies jäi sotimaan ja kuoli myöhemmin. Nyt Monique yrittää selvitä telttakylässä.
Hyvä juttu tämäkin. Pisteitä siitä, että ei yritetty nyyhkyttelemällä saada Moniqueta lapsineen Eurooppaan. Miinuspisteitä siitä, että ei myöskään kerrottu miksi Kongo on siinä jamassa kuin on.
Kyllähän sieltä tulijoita olisi. Ne eivät lopu koskaan kesken. Jokainen Välimeren hukkumistapaus on siirtolaisia hyväksyvän politiikan vika. Jos kaikki palautettaisiin välittömästi, ei olisi halukkaita yrittäjiäkään. Sen sijaan, että afrikkalaistetaan Eurooppa, pitäisi eurooppalaistaa Afrikka pakottamalla maanosan vähäiset lahjakkuudet rakentamaan oma maansa kuntoon eikä pakenemaan Eurooppaan. Meille on aina sanottu, että Eurooppaan tulee afrikkalaisten parhaimmisto. Luoja varjele, millaisia ne muut sitten ovat.

ISIS uhkaa Palmyran aarteita
Antiikin ajan merkittävä kulttuurikeskus Palmyra on juuri jäänyt ISIS:in haltuun. Osa aarteista pelastettiin turvaan, mutta järjestön pelätään tuhoavan loput.
Samat sanat kuin edellisestä. Oikein kerrottu sinänsä, mutta jutussa ei mainita kertaakaan sanaa "islam" tai "muslimi". Ja ennen kuin joku huutaa Hämeen-Anttilaa kertomaan, että ISIS ei edusta "oikeaa islamia", niin voi olla ystävällinen ja mennä asiantuntijoineen kertomaan ISIS:ille, miten näiden pitäisi Allahia palvoa.
Onkohan kukaan muu kuin minä huomannut ironista logiikkaa "islam on oikeasti sivistynyt rauhanuskonto" -lausuman takana? Jos islam todella on uskontona sivistyneempi kuin esim. kristinusko, niin mikähän mahtaa olla sitten syynä, että sen tunnustajat riehuvat kaikkialla kuin känniset siat. Uskonto? Siis ei. Ympäristö? Ei, koska länsimaissa muslimit riehuvat ja kristityt katsovat sivusta - samoin Lähi-idässä. Jäljelle jää - ihmiset. Eivätpä suvakit ole ajatelleet, mitä tämä loogisesti ottaen tarkoittaa...

Amnesty vaatii Fifaa puuttumaan Qatarin MM-työläisten riistoon
Qatar sai korruptiolla jalkapallon MM-kisat 2022 ja rakentaa siirtotyöläisten voimalla infraa. "Siirtotyöläistä" parempi termi olisi "riistotyöläinen", "orjatyöläinen" sentään hieman liioitteleva.
Hyvä juttu. Sanotaan mm. suoraan, että 94 % Qatarin työvoimasta muodostuu siirtotyöläisistä. Kerrotaan täsmällisesti, mikä on duunarin asema arabimaassa.
Minua on aina huvittanut se, kuinka Qataria, Arabiemiraatteja ja Bahrainia pidetään esimerkkeinä hyvin toimivista arabimaista. Todellisuudessa niiden varallisuus perustuu siihen, että länsimainen kulttuuri tarvitsee niitä luonnonvaroja, joiden päällä he sattumalta istuvat. Ja nämä luonnonvarat kaivavat esiin aasialaiset siirtotyöläiset eurooppalaisten insinöörien suunnittelemin menetelmin, kun arabeista ei itsestään tunnu olevan sen paremmin työhän kuin ajatteluunkaan.

Maahanmuuttajat voivat asuttaa maaseutua
Mielipideosaston kirjoitus, jossa esitetään monia parannusehdotuksia maahanmuuttoon. Sinänsä ihan hyviä, mutta ovat verrattavissa siihen että olohuoneen nurkkaan kusemisen sijaan kusisi vessan lattialle, mikä on helpompi siivota.
Kyllä sitä paitsi huomaa, että kirjoittaja on espoolainen - ei tiedä että kuntia houkutellaan pilaamaan itseään haittamaahanmuutolla lupaamalla maksaa valtion toimesta kustannukset tietyn ajanjakson. Kunnat tarttuvat innolla, kun saavat osoittaa suvaitsevaisuuttaan ja toivovat - usein odotetuin tuloksin - että haittamamut katoavat kuin pieru Helsinkiin karenssiajan päätyttyä.

Musiikki matkaa pakolaisten mukana
Nyt-liitteen juttu siitä, kuinka Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjänä on Sierra Leonen pakolaisten yhtye.
Muuten asiallinen, mutta muistetaan mainita Freddie Mercury esimerkkinä pakolaismuusikosta. Olisi ehkä mieluummin kannattanut mainita nämä romanialaiset katuartistit, joiden tietämys hanurista on se, että vaakasuuntaan vedellään, ja kitarasta se, että reiän kohdalta rämpytetään.
Sitä paitsi, afrikkalaiseen musiikkiin pätee aika tarkkaan sama kuin teknoon: miksi ostaa sitä, kun samaan lopputulokseen pääsee kopiomalla 15 sekunnin ilmaisnäytteen 20 kertaa peräkkäin?

Lopputulema:

Ainakin tämän koepalan perusteella linja on todellakin muuttunut. Käyn läpi äsken mainittujen juttujen synteesin sekä lisään muutamia muita, vähemmän tärkeitä seikkoja.

Sekä tilauksen loppumisessa että Suomen kannalta tärkeimmässä asiassa on tapahtunut selvä muutos. Nykyään ei enää hehkuteta haittamaahanmuuton ihanuutta, jos kohta ei myöskään tuoda sen miinuspuolia selkeästi näkyville.

Islamin haitoista ja tuhotöistä kerrotaan sama kuin ennen, mutta entinen negatiiviseen uutiseen liitetty pakkomantra suvaitsevaisuudesta ja rauhanuskonnosta on jäänyt pois. Askel oikeaan suuntaan siinäkin; uutisoinnissa on jo saavutettu puolueettomuus, sen sijaan taustoituksessa on vielä tekemistä. Uutisiin ei ole vielä liitetty selitystä islamin tuhoisasta perusluonteesta.

Homohypeä ei lehdessä ollut yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ollenkaan, mikä taisi olla 2000-luvun uusi ennätys. Eivät homot minua kiusaa, eläkööt ja olkoot. Hypetys kiusaa.

Urheilupuoli taas on moottorikilpailua (seitsemästä sivusta kolme) ja palloilua (pesistä, lentistä, futista (neljä juttua) ja pari pikku-uutista jääkiekkoa). Siinä kaikki. Tulospörssissä vähän muutakin. Ei kuitenkaan sanaakaan yleisurheilusta, jossa eilen tapahtui seuraavaa: seiväshypyn nuorten ME parani kahtena peräkkäisenä päivänä, Sari Essayahin kova kilpakumppani, maailmanmestari Annarita Sidoti kuoli rintasyöpään 45-vuotiaana, Paavo Nurmi Gamesissa luvattiin SE:n tekijälle kymppitonnin kultaharkko ja jos SE tulee miesten keihäässä, Ford Mustang -henkilöauto. Ihan vertailun vuoksi, voisiko joku kuvitella että Hesari jättäisi kertomatta jos vastaavat palkinnot luvattaisiin vaikka jääkiekossa SM-liigan pistepörssiennätyksen rikkojalle? Urheiluosaston painotukset eivät näytä valitettavasti muuttuneen, mutta eivät ne minulle henkilökohtaisesti tärkeitä olleetkaan - saan tietoni paremmin muualta. Ajattelen tässä lähinnä Hesarin merkitystä sen muiden lukijoiden tiedonvälittäjänä ja asenteenmuokkaajana.

Tämänpäiväisen, satunnaisen näytteen perusteella en tilaisi lehteä. Toisaalta, en tilausta peruisikaan eli kehitystä on tapahtunut. Jään odottamaan - kuten Ilkka Malmbergille lupasin, minun aamiaiseni ja Hesarin suhde on kestänyt jo vuosikausia ja monta asuinpaikan vaihdosta, joten toivon että tämä on vain tilapäinen asumusero.

6 kommenttia:

Professori kirjoitti...

HS on aika kirjava. Minusta taitavaa propagandaa, missä aivopesu on sijoitettu huomaamattomasti normaalin uutisoinnin sekaan. Siksi olen yrittänyt nostaa sitä aina huomattuani tikun nokkaan

Kumitonttu kirjoitti...

Kyllä mulla on sama mielikuva että Hesari on muuttunut. Niin on Persujen myötä koko muukin media. Ei nyt voisi enää uutisoida Ylessä "rotutohtori" Halla-ahosta.

Ongrlma on siinä, ettei sen enempää Hesari kuin Ylekään ole tehnyt itsekritiikkiä aiemmista kirjoituksistaan ja linjavalinnoistaan. Ennen kuin voin edes kuvitella tilaavani Hesaria tai äänestäväni Sekoomusta odotan, että tämä aihealua ja oma epäonnistuminen siinä käydään avoimesti läpi.

Hyvä jos muuttavat linjaansa ja olen siihen oikeasti tyytyväinern, mutta se ei vaan riitä. Sitten kun alkaa tulla kriittisiä kirjoituksia myös "ilmasonmuutoksesta" ja Kreikka-tuista, alan uskoa linjan muuttuneen.

Moottor Miäs kirjoitti...

Tää oli aika hyvä: http://www.hs.fi/politiikka/a1305956958909

Harrastaako ulkomaan lehdetkään äkkijyrkkiä linjanvaihtoja? Kyllähän Hesari on muuttanut suhtautumistaan persuihin minusta aika nopeasti ja ainakin yrittää taiteilla maahanmuuttokriittisyyden ja -kritiikittömyyden välillä nykyään.

Silti jotenkin tuntuisi vähän erikoiselta jos sanomalehti alkaisi ruoskia itseään entisistä linjavalinnoista. Ei mullakaan ollut mitään euroa vastaan ennen Kreikan kriisiä ja saattaahan se ilmastonmuutoskin vielä käynnistyä. Ja olihan Jytkykin vähän pelottava juttu kun edelliseen viiden hengen eduskuntaryhmään kuului Soini, Veltto, Vistbacka, Halme ja Ruohonen-Lerner.

Ehkä Hesarin varsinainen ongelma on ollutkin oikeastaan linjattomuus. Se on vaan mennyt valtavirran mukana. Hesari alkaa tasan silloin itsekriittiseksi kun menneisyyteen nyt yleensäkään on mahdollista suhtautua vähän laajemmalla perspektiivillä. Ei baarissakaan ole vielä 00-luvun retrobileitä.

Hesarin verkkosivut toimii muuten ilmaiseksi MaksutON.crx -laajennuksella Chromeen. Saattaa löytyä Googlella.

PS. Eikös muuten Tony Halmeesta tehtäis eduskunnan puhemies jos ei olis kuollu ja ois jatkanu eduskunnassa? :D

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin lukasin lehden läpi. Pari huomiota:

Lisäisin vielä huomion tuohon mamu-mielipidekirjoituksessa käytettyyn "suurten ikäluokkien eläköitymisestä aiheutuva nurkan takana odottava suunnaton työvoimapula" -klisheeseen. Suuret ikäluokat ovat ilmeisesti (jälleen kerran) ottaneet tosissaan tuon työurien pidentämisen. Määritelmän mukaan he ovat nyt 65-70 -vuotiaita.

Toinen huomio meneekin uudelleenarvioinnin jälkeen koriin OT, mutta koska oli niin mehukas, niin annetaanpa palaa. Vieraskynässä entinen kansanedustaja Affenanmaalta vaatii, että Ahvenanmaan neutralisoitu aseman on turvattava. Euroopan maiden olisi tiukemmin sitouduttava siihen, että saaret pidetään mahdollisten sotatoimien ulkopuolella. Samaan hengenvetoon kirjoittaja sivulauseessa toteaa, että Venäjä ei tunnusta saarten neutralisointia. Ts. jos pilliin vihelletään, niin iivanan kannalta ei ole juridisesti eroa hyökätä Ahvenanmaalle tai manner-Suomeen, koska sen ei tarvitse rikkoa mitään erillistä lupausta.

Lainaus kirjoittajalta: "Joku varmasti toteaa, että sopimuksethan ovat vain paperia. Kyllä, mutta Suomessa kunnioitetaan sopimuksia."

Ei kai kyse ole siitä, kuinka paljon Suomi kunnioittaa sopimuksia, joissa on osallisena. Enemmän kiinnittäisin huomiota siihen, mitä muut ovat luvanneet (tässä tapauksessa) Ahvenanmaasta. Merkittävintä kuitenkin on se, mitä ei edes ole luvattu. Antamattomiin lupauksiin on aika paha vedota.

Jaska Brown kirjoitti...

Professori: Todella osuvasti todettu. Ilmiö on jopa kaksitasoinen. Toisaalta lehdessä on neutraaleja artikkeleja, toisaalta aivopesua. Toinen taso on se, että artikkeli saattaa tietosisällöltään olla täysin oikein, mutta siinä jätetään kertomatta jotain oleellista.

Kumitonttu: Siinä tapauksessa jää sinulta Hesari tilaamatta. Vaikka linja muuttuisi millaiseksi tahansa, toimittaja ei voi koskaan myöntää olleensa väärässä. Sen herkkähipiäisempää ammattikuntaa tämän asian suhteen en tunne.

Mootor Miäs: Oli sitten käsittämätön teksti ollakseen HS:n julkaisu. Ansaitsee oman linkkinsä. Olisi ollut täysin mahdotonta, että tuollaista olisi julkaistu ennen vaaleja.

Ano: Joo, luin tuon Nauclerin jutun. Asetti taas uuden standardin sille, kuinka pihalla ihminen voi olla voimapolitiikan realiteeteista.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä olen vain epäluuloinen, mutta minusta tuo lapsenpelastamisjuttu vaikuttaa propagandalta. Kukaanhan ei tuomitse tuollaista hyvää tekoa.

Kai toimittajatkin ovat tajunneet, että jos haluaa vaikuttaa mielipiteeseen, omaa näkemystään ei kannata tuoda esille niille, jotka ovat vastakkaista mieltä.