Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Välihuomautus 54: Maastoutukaa 2014!

Maastojuoksun Suomen paremmuuksista mitellään tänä vuonna Lempäälässä. Paikkakunta tunnetaan parhaiten Ideaparkista. Mahtaako se tarkoittaa sitä, että hitailla hämäläisillä ideat jäävät parkkiin eivätkä etene mihinkään. Pidemmittä puheitta ennakkokaavailut. Ennustettu mitalikolmikko joka sarjasta (taas vain Suomea edustavat Suomen kansalaiset huomioiden). Paitsi että uutena sarjana mukaan tulleita 15-vuotiaita en rupea ennustamaan, kun tulokset tuossa iässä voisi vetää suunnilleen kristallipallosta. Poisjääntien varalta myös kolme seuraavaa, eli juniorisarjoissa kuusi juoksijaa / sarja. Poisjääntitapauksissa sijaluvut muuttuvat vastaavasti. Aikuisten sarjoissa kymmenen ennakkosuosikkia. Pääasiassa siksi että miehissä puolet porukasta tuntuu ilmoittautuneen molempiin lajeihin ja jää luultavasti pois toisesta.

Jälkihuomautukset kisojen jälkeen kursiivilla. Poisjääneet jätetty huomioitta.
Loppusaldo: 6/9 mestaria veikattu oikein. Kolme muuta mestaria oli veikattu kakkosiksi. Mestariksi veikatuista kolmesta "epäonnistujasta" yksi hopea, yksi pronssi ja yksi viides.
Mitalisteista vastaava saldo 21/27. Kuudesta yllätysmitalistista kahden nimeä ei mainittu lainkaan kaavailuissa ja niistä toisen selittää oma huolimattomuusvirhe.
Kahdessa sarjassa mitalikolmikko meni täsmälleen oikein oikeassa järjestyksessä.


M 12 km
Jussi Utriainen on jäähdyttelystään huolimatta maastossa edelleen kova sana, kuten oli jo SM-maantiellä. Järvenpää on silti ykkössuosikki. Henri Manninen on ilmoittautunut ja olisi listoilla muuten korkealla, mutta juoksi viikkoa aiemmin maratonin.
1. Jarkko Järvenpää
2. Jussi Utriainen
3. Jaakko Nieminen
4. Jere Pajunen
5. Arttu Vattulainen
6. Tuomas Jokinen
7. Oskari Pennanen
8. Kimmo Randelin
9. Tommi Hytönen
10. Marko Tuokko
Utriainen-Vattulainen-Pajunen. Järvenpää poissa, eli mestari ja yksi mitalisti oikein.

M 4km
Jos Keskisalo on viivalla, ei epäilystäkään kuka on ykkössuosikki. Ukonmaanahosta ei taaskaan ota pirukaan selvää. Kuten ei Bergdahlistakaan. Tai Ossi Kekistä. Arvotaan satunnaisille sijoille varmojen tapausten joukkoon. Jos Joonas Harjamäki ilmestyy viivalle, on myös yllätysvalmis, koska matka ei ole pitkä. Muutenkin tyrkkyjä listalle oli enemmän kuin mahtuu.
1. Jukka Keskisalo
2. Jarkko Järvenpää
3. Ilari Piipponen
4. Janne Ukonmaanaho
5. Jussi Utriainen
6. Jaakko Nieminen
7. Arttu Vattulainen
8. Mikael Bergdahl
9. Oskari Pennanen
10. Ossi Kekki
Keskisalo-Ukonmaanaho-Piipponen. Järvenpää poissa, eli mestari ja mitalikolmikko oikein. Hopea- ja pronssimitalistit toisinpäin. Ilahduttavaa Ukonmaanahon paluu vahvasti teipatusta vasemmasta takareidestä huolimatta, samoin Ossi Kekin suoritus.


N 6km
Kaikkien aikojen maastokuningatar Annemari Sandell-Hyvärinen tekee viiden vuoden tauon jälkeen paluun. Sandra hallitsee silti. Oleellinen kysymys on kuitenkin, miten "vanhat rouvat" ja tuoreet maantiemitalistit Sandell-Hyvärinen ja Haka-Risku pärjäävät nuorempien kyydissä. Askellus ratkaisee. Mielenkiintoisena kokeilijana matkaan lähtee myös viestihiihdon olympiahopeamitalisti Krista Lähteenmäki, mutta tuskin yltää kymmenen sakkiin.
1. Sandra Eriksson
2. Annemari Sandell-Hyvärinen
3. Suvi Miettinen
4. Johanna Peiponen
5. Janica Mäkelä
6. Minna Haka-Risku
7. Anni Hemminki
8. Nina Chydenius
9. Kaisa Tyni
10. Tiia Taipale
Eriksson-Sandell-Hyvärinen-Mäkelä. Kaksi ensimmäistä oikein, Miettinen romahti lupaavasta alusta huolimatta ja Peiponen poissa, joten Mäkelä nousi mitalille. Tyni yllätti.

M22 6km
Kenties kisojen heikkotasoisin sarja, etenkin kun Ossi Kekki päätti juosta miesten kisassa. Ennakkosuosikki on siksi selvä, mutta Keskipoikelalla on yllätysmahdollisuus.
1. Martti Siikaluoma
2. Kalle Keskipoikela
3. Ville Heikkilä
4. Markus Hämäläinen
5. Otto Loukkalahti
6. Jani Ylisaukko-Oja
Siikaluoma-Keskipoikela-Heikkilä eli napakymppi. Loppukamppailu meni odotettua tiukemmaksi.

N22 4km
Kenties vaikein sarja voittajan veikkaamisen kannalta, koska Oona Kettunen on muutaman viikon telakalla. Kärkikolmikosta jokaisella on omat etunsa ja omat vaikeutensa, kuka tahansa saattaa olla paras. Ja heidän alapuolellakin olevilla on kohtuulliset mahdollisuudet, jäipä listan ulkopuolellekin muutama varteenotettava tekijä.
1. Vilma Laitinen
2. Camilla Richardsson
3. Saara Nikander
4. Sofie Lövdahl
5. Meri Rantanen
6. Ilona Välimäki
Richardsson-Rantanen-Mäkäräinen. Eli ei kovin onnistunut veikkaus, Laitinen oli viides ja Nikander neljäs.

M19 6km
Tässä sarjassa käydään kärkikolmikon kesken kova kamppailu, johon saattaa mausteensa tuoda myös Joonas Rinne, mikäli on kunnossa. Pölyn laskeuduttua Mikkonen lienee kukkona tunkiolla.
1. Samu Mikkonen
2. Topi Raitanen
3. Eero Saleva
4. Joonas Rinne
5. Miika Tenhunen
6. Pauli Ruostetsaari
Raitanen-Mikkonen-Saleva. Kulta ja hopea väärinpäin, muuten oikein.

N19 4km
Neljän vuoden takainen 17-sarjan maastomestari Johanna Halonen tekee muutaman vaisumman kauden jälkeen paluuta ja on yllätysvalmis. Kaimansa Matintalo on silti ennakkosuosikki. Minttu Hukka olisi tietysti muuten ykkönen, mutta vaivat ovat verottaneet. Jos tervehtyy, saattaa olla vaikka korkeimmalla korokkeella.
1. Johanna Matintalo
2. Minttu Hukka
3. Johanna Halonen
4. Emma Hyyppä
5. Sofia Muinonen
6. Anna-Kaisa Saari
Hukka-Hyyppä-Matintalo. Kaksi mitalistia oikein. Matintalon askel näytti flegmaattiselta ja jälkeenpäin kävikin ilmi, että flunssa oli vaivannut.

M17 4km
Jaaha, ja sitten arvotaan järjestys, tuumasin. Tässä sarjassa voi tapahtua ihan mitä tahansa. Mutta eikö mitä, Kestokoutsi luetteli viisi ensimmäistä nimeä samassa järjestyksessä mihin itsekin olin ne laittanut. Tylsää.
1. Jiri Karjalainen
2. Antti Ihamäki
3. Robin Ryynänen
4. Vili Holopainen
5. Okko Kettunen
6. Konsta Hämäläinen
Karjalainen-Ihamäki-Ryynänen. Napakymppi. Tämän sarjan kärkinimistä voi tulla vielä jotakin.

N17 4km
Vahvasti kehittynyt Alisa Vainio on selvä ykkössuosikki, muut mitalistit ovat samoin etukäteiskaavailussa selviä. Mutta sen jälkeen on iso lauma yllätysvalmista väkeä.
1. Alisa Vainio
2. Nelli Nordlund
3. Taika Nummi
4. Laura Nakolinna
5. Ellinoora Myötyri
6. Klaara Leponiemi
Vainio-Seppä-Nordlund. Oma moka, Saija Seppä oli lipsahtanut ohi silmien ilmoittautumislistalta. Seli seli, etenkin kun Nummi oli vasta seitsemäs.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Missä Kristiina Mäki on? Hän juoksi 9.01 kolmosella hallissa ja voitti sm-maastot viime vuonna 22v-sarjassa!

Becker kirjoitti...

Mitä! Eikö siellä ole ainuttakaan Kenialaista kilpailemassa.

Olen tottunut siihen, että saadakseen aikaan kansainvälistä tunnelmaa kaikki juoksukilpailuja järjestävät tahot kutsuvat (palkkaavat) mukaan jonkun tumman miehen joka sitten tietysti vie pääpalkinnon paikallisten nenän edestä.
Ja yleisökin pääsee nauttimaan tällaisesta huikaisevasta jännitysnäytelmästä.

Jaska Brown kirjoitti...

Ano, Kristiina Mäki on Suomen ja Tsekin kaksoiskansalainen ja edustusoikeutensa suhteen valintansa tehnyt. On mukana kisassa, mutta ei tällä listalla koska edustaa maajoukkueessa Tsekkiä. Ihan oma asiansa ja toivotan kaikkea hyvää, mutta mestaruuskisoihin osanotto tulisi rajata vain niihin, jotka ovat a) maan kansalaisia ja b) eivät edusta mitään muuta maata maajoukkueessa. Mainitsin asiasta tekstin ensimmäisessä kappaleessa.

Becker: Onhan siellä ainakin Lewis Korir ja Willy Rotich, jotka SUL:n sääntöhölmöilyjen takia saavat olla mukana kisassa. Mutta heitä en tälle listalle huoli em. syistä.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Lähteenmäki selviytyy kymppisakkiin, on Suomen naiskestävyysjuoksun taso vielä luultuakin huonompi.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksestasi, ymmärrän kuinka ajattelet!

Anonyymi kirjoitti...

Ei Krista kovin hyvin pärjännyt, hävisi toisellekin hiihtäjälle Sini Alusniemelle. Jaskan ennustukset osuivat aika nappiin.
Jaskan poisjättämät ulkomaalaiset olivat odotetun kovia.

Anonyymi kirjoitti...

Pohjoisen nuori naisjuoksija on mitallissa kiinni. Ei sieltä lähdetä juoksemaan huonompia sijoja. Tietämätön tämä "Jaska" pohjoisen ihmeestä.

Jaska Brown kirjoitti...

Anonyymi: ??? Vuodatuksestasi en kyllä ymmärtänyt yhtään, ketä pohjoisen ihmettä mahdoit tarkoittaa. Käsittääkseni mitaleilla ei ollut yhtään sellaista pohjoisen tyttöä, jota en olisi maininnut.