Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


perjantai 9. toukokuuta 2014

Suora kannustin

Syyrian sodan seurauksena Suomeen otetaan entistä enemmän kiintiöpakolaisia. Kiintiöpakolaisjärjestelmä on tarkoitettu väliaikaiseksi turvapaikaksi kotimaastaan lähteville. Tarkoitus on, että kotimaan olojen rauhoituttua ihmiset palaavat takaisin. Tähän ilmoitetaan jopa olevan haluja. Todellisuus osoittautunee jälleen kerran toiseksi. Kyllä Chilen pakolaiset suurimmaksi osaksi palasivat, mutta eipä yhteenkään muslimi- tai Afrikan maahan ole esiintynyt havaittavaa paluumuuttoa. Osasyynä tähän on toki se, että muslimi- tai Afrikan maissa olot eivät historiallisen katsannon valossa voikaan muuttua rauhallisiksi, olettaen tietysti että siirtomaavalta ei palaa takaisin.

Syyrian - ja tietysti muualtakin tulevien pakolaisten - vastaanoton kannustimeksi vastaanottaville kunnille tarjotaan valtion taholta korvauksia. Valtio maksaa kunnalle yli seitsemänvuotiaista 2300 euroa vuodessa ja alle seitsemänvuotiaista 6845 euroa. Maksuja suoritetaan turvapaikkamenettelyn kautta tulleille kolmen vuoden ajan, kiintiöön kuuluville neljän vuoden ajan. Kuntapäättäjien silmissä pyörivät euron kuvat kuin hedelmäpelissä. Monet laskevat Pudasjärven tapaan, että neljän vuoden kuluessa pakolaiset ovat lähteneet lätkimään isompiin kaupunkeihin. Ehditään tehdä tili ja päästä riesasta eroon ennen kuin kulut alkaisivat juosta omasta pussista. Sopisi kuitenkin laskea, riittääkö tuo muutama tonni vuodessa kattamaan kuluja. Epäilyksiä on esitetty.

Sen verran nihkeyttä (suom. huom: järkeä ja laskutaitoa) monen kunnan päättäjissä on esiintynyt, että valtio antaa uutta porkkanaa. Jos kunta ottaa pakolaisia vastaan, maksetaan kertakorvauksena 20 000 euron bonusraha. Siis kokonaista kaksikymmentä tonnia! Jos talousvaliokunnan jäsen on tottunut saamaan puuyhtiöltä muutaman tonnin kantohintakuitteja, niin taju katoaa kymppitonnin kohdalla. Kaksikymmentä tonnia kuulostaa isolta rahalta. Sen saamisen edellytyksenä on kuitenkin vähintään 20 pakolaisen ottaminen, eli tonni per lärvi. Vaikka se tulee muiden korvausten päälle, se on kärpäsen kakka meressä. Kuvitellaan, että Huitsinnevada harkitsisi pakolaisten vastaanottamista ja perusteena käytettäisiin tätä 20 000 euron starttirahaa. Siinä tapauksessa olen valmis lupaamaan kunnanisille, että minä maksan omasta pussistani kunnan kassaan 20 000 euroa, kunhan saan vastineeksi lupauksen että kunta ei ikinä ota vastaan pakolaisia. Ja jos ottaa, niin maksavat rahat takaisin. Enkä vaadi edes korkoa.

Valtion kannustimet eivät siis ole riittävät. Tähän on olemassa yksinkertainen ratkaisu: kasvatetaan kannustimia. Johan alkaa kunnissa rasismi ja muutosvastarinta saada kyytiä, kun tehdään kolmen kohdan ohjelma:
1) 20 000 euron kertakorvaus muutetaan kuntakohtaisesta pakolaiskohtaiseksi eli joka jannusta valtio maksaa tämän verran rahaa kunnalle.
2) Vuosittaiset korvaukset tuplataan ainakin aikuisten osalta hintaan 5000 / vuosi ja lastenkin kohdalta voidaan korottaa vähäsen, sanotaan nyt vaikka luokkaan 10 000 / vuosi.
3) Korvauksia ei enää maksetakaan vain 3-4 vuotta, vaan kymmenen vuotta.

Aika änkyröitä saavat olla semmoisessa kunnassa, joka ei enää tähän syöttiin nappaisi. Tosin tässä on se pikkuinen ongelma, että valtiolta saattaisivat loppua rahat kesken. Eli veronkorotuksia luvassa. Ja ne taas iskevät tietysti jokaiseen kunnan asukkaaseen vähintään välillisesti. Pahimmassa tapauksessa saattavat jopa lisätä rasismia, kun kaikki tietävät miksi verot nousivat.

Vaan eipä niin isoa ongelmaa, etteikö sitä voisi pätevällä suunnittelulla ulkoistaa. Hoidetaan verotus siten, että se muuttuu oikeudenmukaiseksi. Voi tietysti olla, että lakeja joutuu vähän muuttamaan, mutta onneksi perussuomalaiset ja kridet eivät kykene horjuttamaan sitä, kun Suomen Vihervasemmistokeskustakokoomussosialistinen Puolue säätää määräenemmistöllään tarvittaessa vaikka kiireellisessä järjestyksessä uuden lain.

Valtion kunnille maksama pakolaisapu irrotetaan muusta budjetista ja siirretään kuntien itsensä maksettavaksi. Maksumäärä määräytyy kuntakohtaisesti ollen kääntäen verrannollinen kunnan pakolaismäärän osuuteen sen väkiluvusta. Käytännön esimerkki (sori Yrjöperskeles, lainaan taas keksimiäsi kuntia): Huitsinnevada, Lällävesi ja Nyhtänköljä. Sovitaan yksinkertaistamisen takia, että kaikissa kunnissa on yhtä paljon asukkaita. Huitsinnevada on ottanut runsaasti pakolaisia, sen väestöstä heitä on tuplasti enemmän kuin valtakunnan keskiarvo. Lällävedellä taas pakolaisia on yhtä paljon kuin valtakunnassa keskimäärin. Nyhtänköljä puolestaan on tunnettu Suomen rasistisimpana paikkakuntana eikä siellä ole pakolaisen pakolaista. Lällävedellä valtion tuet tuovat miljoona euroa, Huitsinnevadassa kaksi miljoonaa, Nyhtänköljä ei tietysti saa mitään. MUTTA: näihin tukiin kerätään rahat siten, että Lälläveden kunta maksaa valtiolle miljoonan, Nyhtänköljä kaksi miljoonaa ja Huitsinnevada ei senttiäkään. Käytännössä Lällävesi maksaa siis omien pakolaistensa tuen, mikä onkin oikeudenmukaista sillä siellä pakolaisia on vain saman verran kuin maassa keskimäärin. Nyhtänköljä taas maksaa Huitsinnevadan tuet kokonaisuudessaan.

Johan on kumma, jos ei kuntien välille synny kilpailua siitä, kuka saa ottaa kiintiöpakolaisia ja kuka jää ilman. Parhaassa tapauksessa kunnat lähettävät omat delegaationsa pakolaisleireille haalimaan tulokkaita, etteivät vain joutuisi maksumiehiksi. Eiköhän se Nyhtänköljäkin opi - Siperia opettaa, kun kuntavero on pakko nostaa suuruusluokkaan 25 äyriä.

Lisämausteita systeemiin voi keksiä mielen mukaan - tuskin maahanmuuttokoneistolta mielikuvitus kesken loppuu. Yhtenä vihjeenä voi jo antaa sen, että pysyvästi vaikeavammaisten kohdalla annettu korvaus ei riitä, joten sen voisi tuplata. Tällöin Suomi saisi mainetta maana, josta ei käännytetä avuntarvitsijoita. Tuplakorvaus houkuttelisi kunnat hakemaan pakolaisiksi nimenomaan niitä, jotka apua eniten tarvitsevat - invalideja, mielenterveysongelmaisia, toki rikostaustaisetkin voitaisiin korvauksen piiriin laskea. Työllistävä vaikutuskin olisi aivan eri luokkaa; kunta saisi reilusti verotuloja, kun olisi suuri tarve hoiva-alan ammattilaisille, erityisopettajille, sosiaalityöntekijöille, jopa poliiseille, jotka kaikki maksaisivat veronsa kunnan kassaan.

9 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Totean vaan, että meidän nuoruudessamme opetettiin virheellisesti, että pakolaisia pitää auttaa lähialueella, ja sen takia satoja tsiljoonia ja kvintiljoonia on lähetetty kehitysmaille vuosikymmenien saatossa. Jos kehitysapu ei ole tehonnut, niin tehoavatko mitkään muut lääkkeet, joita kehitysapua kannattavat tarjoavat meille? Kysynpä vaan vaikken vastausta saakaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Voisi tietysti sanoa, että ei pidä yllyttää yllytyshurjia, mutta en yhtään epäile, etteikö tuotakin jossain toimistossa suunniteltaisi. Asia kun on edennyt uskonnoksi asti.

Noista kuluista vielä. Tulee muistaa, että näissä ns. rikastuspohjaisissa väestöryhmittymissä on (johtuen tietysti suomalaisesta rakenteellisesta rasismista eikä sitten mistään muusta) vielä varsin paljon huostaanottoja ja sitä kautta laitossijoituksia, ja niitten kustannukset sitten menee yli sadantuhannen per vuosi.

Jaska Brown kirjoitti...

Se ettei tätä systeemiä ole vielä keksitty osoittaa että mokuTTAjat eivät ole ilkeitä vaan tyhmiä.
(@'$#&%¥ tabletti - palaan asian kunhan saa näppiksen.)

Becker kirjoitti...

Mitä sitä pyörää uudestaan keksimään. Ruotsissa tuo homma on jo suunniteltu ja toimii. Jos ei kunta siitäkään huolimatta suostu, niin kyllä virkamies sellaisen uhkan keksii joka saa kunnan pakolaisille myötämieliseksi.
Raha ei ole ongelma kun mamuilusta puhutaan. Kantaväkeen kuuluva eläkeläinen kun saa tonnin verojen jälkeen kuussa, niin mamupa saa tonniviisisataa puhdasta koska se on avustusta eikä siis verotetttavaa.

Södertäljen kaupunki Ruotsissa on nimenoman Syyrialaisten ja Assyyrialaisten miehittämä. Perheliigat hallitsevat koko kaupunkia joskus varsin verisin ottein. Ruotsin lakia ja asetuksia noudatetaan vain avustuksia haettaessa. Kusetus ja huijaaminen on moraalikoodissa etusijalla.
Astra Zenecan lääketehtaan tutkimus osaston lopettaminen on aiheuttanut koulutetun väestön kaupungista paon.

Anonyymi kirjoitti...

Se tais olla Sulo Aittoniemi tossa 80-luvun puolessävälin, joka sanoi ensikerran eduskunnassa, että pakolaisia pitää auttaa paikanpaalle se on tehokkainta, ja sai siitä sillosen paskamyrskyn niskaansa

-jpt-

Jaska Brown kirjoitti...

Becker: En tunne Ruotsin systeemiä, mutta enpä yhtään ihmettelisi. Ei helvetti, ei riitä mielikuvitus keksimään semmoista typeryyttä, jota idiootit eivät innolla toteuttaisi.

Kumitonttu: Minua kummastuttaa erityisen suuresti se, että ilmaston lämpenemisestä huolestuneet ovat aina valmiita rahtaamaan kehitysmaista tänne länsimaiseen elintasoon lisää saastuttajia moninkertaistamaan päästömääränsä.

Yrjöperskeles: Mutta kustannusten laskeminen on niin last season.

Becker kirjoitti...

Ruotsista sen verran vielä, että siellä päätettiin maahanmuuttoviraston päällikön toimesta antaa kaikille syyrialaisille ja heidän omaisilleen pysyvä toimeentulolupa, eli periaatteessa samat oikeudet kuin maan omilla kansalaisilla, paitsi äänestäminen valtiollisessa vaalissa.
Mielenkiintosen tästä tekee se, että tuon tilapäisen muuttaminen pysyväksi teki viraston päällikkö, eikä poliitikot.Ja milläköhän valtuuksilla. Tästähän ei luonnollisesti noussut älämölyä, sillä asian kyseenalaistaminen olisi ollut rasisimia.
Ruotsiin muutti vuosina 2012 - 2013 noin 20.000 "syyrialaista". Oleellista on se, että suuri osa tuli muista Euroopan maista, ja kuten asiaan kuuluu, niin yli 90% Ruotsiin saapuvuista "turvapaikan" hakijoista saapuu maahan ilman mitään henkaria tai passia.

Ainoana EU-maana Ruotsi siis käytännössä antaa täyden ylöspidon kaikille maahanmuuttaville henkilöille, jotka väittävät olevansa syyrialaisia.

Ajattelin vain jotta se ehkä helpottaa oloa noinniikuin suomalaisesta vinkkelistä.

Kyllä, Suomen ja Ruotsin välille täytyy tulevaisuudessa palautta rajakotrollit.

Becker kirjoitti...

Jäi tuosta pois vielä statistiikkaa, eli Ruotsissa oli
"turvapaikanhakijoita"
v. 2012 n. 44.000, v. 2013 n. 55.000
ja tänä vuonna jo n. 20.000 , joten ennätys tullee tänä vuonna rikottua.
Ja kaikille pitää järjestää kämpät, ilmainen sairaanhoito ja fyrkkaa taskuun.
Ja svenne se vaan maksaa. Ruotsinkielen pakollinen oppiminen koulussa saa vähän uuden vinkkelin. sillä pitäähän meidän osata kommunikoida niiden kymmenien tuhansien riikinruotsalaisten kanssa, jotka tulevaisuudessa pakenevat Suomeen islamilaiseksi muuttuneesta Ruotsista.

Jaska Brown kirjoitti...

Jösses. Tuohon ei voi muuta kuin lainata Obelixia: Hulluja nuo ruotsalaiset.