Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


maanantai 8. lokakuuta 2012

Välihuomautus 38: Suomalaisen yleisurheilun taso 2012

Sain vihdoinkin itseäni niskasta kiinni ja tehtyä tämänvuotisten Kalevan Kisojen tulostasovertailun. Vuonna 2011 tein tutkimuksen, jossa laitoin kaikkien 104 kisojen mitalistit käymään keskinäiset "maaottelut". Tarkoituksena oli selvittää, milloin suomalaisen yleisurheilun taso oli kovimmillaan ja mikä on nykytilanne. Tulokset ja raportti samoin kuin tarkempi selvitys tutkimusmenetelmästä löytyvät edellä olevasta linkistä. Nyt päivitin vuoden 2012 kisojen tilanteen.

Positiivinen ilmiö havaittavissa: ainakin tänä vuonna pitkään jatkunut laskusuhdanne taittui selvästi. Lahden kisat voittivat edellisvuoden Turun peräti pistein 423,5 - 368,5. Tosin kyl määki nyt Turuun... Turussa kun kolmet viimeiset siellä järjestetyt kisat 1989, 2001 ja 2011 ovat kaikki olleet poikkeuksellisen heikkotasoiset muihin lähivuosiin nähden. Mutta tämänvuotisilta Lahden kisoilta ottavat takkiinsa myös vuoden 2010 ja 2008 kisat, 2009 yltää tasapisteisiin 396 - 396. Pitää mennä vuoteen 2007 asti, kunnes Lahti löytää voittajansa.

Viimeisten vuosien kisat ovat hävinneet järjestelmällisesti kaikille edeltäjilleen vuoteen 1980 asti ja joillekin sitäkin edeltäville. Lahti tekee tässä selvän poikkeuksen voittamalla muutaman edeltävän vuoden lisäksi vuoden 1986. Vuotta 1980 edeltävistä kisoista tappio tulee vain vuodelle 1976. Sitä aikaisemmat kisat on voitettu aina selvemmällä marginaalilla. Alkupään kisoja vastaan nykykisat ottavat pelkkiä kolmoisvoittoja. Ensimmäinen yksittäinen pistemenetys tulee vuoden 1924 kisoja vastaan, kun Paavo Nurmi juoksi kympillä kovemman ajan kuin tämän vuoden kolmanneksi paras suomalainen. Ensimmäinen lajitappio tulee myös kympillä; vuoden 1939 kisoissa Taisto Mäen voittoaika oli parempi kuin tämän vuoden parhaan suomalaisen aika ja kympin pisteetkin menevät vuodelle 1939 tuloksella 10 - 12. Koko ottelun pisteet ovat kylläkin 277 - 119.

Kaiken kaikkiaan kisat ylsivät historian 30. tasokkaimmiksi. Ei kehumista huippuvuosiin (kaikkien aikojen kolme parasta ovat 1988, 1998 ja 1984) nähden, mutta kuusi sijaa ylempänä kuin 2011. Tästä on hyvä lähteä eteenpäin.

6 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Kiitos vertailusta. Vertailu tosi ei kerro mitään kansainvälisestä pärjäämisestä. Eikä myöskään sitä, missä lajeissa on kehitytty (veikkaukseni on naisten juoksuissa, joissa tason on ollut vaatimaton) ja missä taannuttu.

Jaska Brown kirjoitti...

Lajiryhmittäinen vertailu viime vuoteen kertonee jotakin, vuoden 2011 pisteet ensin:
Miehet 203-193:
Pika- ja aitajuoksut 46-64
Kestävyysjuoksut 59-51
Hypyt 54-34
Heitot 44-44
Naiset 165,5-230,5
Pika- ja aitajuoksut 34,5-74,5
Kestävyysjuoksut 52-58
Hypyt 37-51
Heitot 42-46

Eli kuten Ruotsi-ottelustakin voitiin päätellä, naiset ovat menneet jättiharppauksen eteenpäin. Miehet taas jopa häviävät niukasti viime vuodelle. Erityisen suuri edistysharppaus on tehty naisten pikamatkoilla (samalla ainoa lajiryhmä, jossa miehet olivat viime vuotta parempia), kun taas miesten hypyissä on pahin taantuma.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös tämä nyt joka tapauksessa ole aika kammottavaa, että nafti sata vuotta sitten tehdyillä tuloksilla pärjätään joissain lajeissa myös tämän päivän Suomessa.

Jaska Brown kirjoitti...

Ano: No jaa, enpä nyt tiedä. Yleisurheilu on lajina äärimmäisen raaka ja vertailtavissa oleva. Joissain pallopeleissä ja välineurheiluissa taktinen ja tekninen kehitys takaa sen, että parinkymmenen vuoden takaiset huippusuoritukset olisivat nykypäivänä kaukana kärjestä. Mutta yleisurheilu on ja pysyy samanlaisena. Kaikissa pikkumaissa (suurissa maissa valtavasta massasta löytyy riittävästi materiaalia voittamaan vuosikymmenten takaiset satunnaiset poikkeushuiput), joissa yleisurheilua on harjoitettu kilpailullisesti kovalla tasolla sata vuotta, tilanne on sama kuin Suomessa. Vilkaisepa malliksi Irlannin kaikkien aikojen pituushyppytilastoa. Maan kaikkien aikojen neljänneksi paras tulos on vuodelta 1901. Eikä yksikään irlantilainen ole hypännyt paremmin sitten vuoden 2005. Päätekstissä mainitut Paavo Nurmi ja Taisto Mäki rikkoivat kyseisinä vuosina ME:t, joten kyllä niillä ajoilla pitää nykypäivänä jonnekin asti päästäkin.

Tomi kirjoitti...

Jaska mikä on mielestäsi dopingin merkitys suomalaisen yleisurheilun 70-luvun ihmeessä?

Oliko urheilu tuolloin puhdasta?

Jaska Brown kirjoitti...

Tomi, en ollut tuolloin mukana kuvioissa sitäkään vähää mitä nyt. Näin ollen seuraava vastaus perustuu vain omiin arvioihin.

Ei ollut puhdasta. Kaukana siitä.

Oli joukossa puhtaitakin nimiä. Paljon. Sitä en tiedä, saivatko arvokisamitaleja. Mutta kyllä dopingia käytettiin runsaasti, on arvioni. Toisaalta, mitä hiton väliä. Se ei ollut kiellettyä. Eikä veritankkaus ollut kiellettyä vielä pitkään aikaan dopingin kieltämisen jälkeen.

Moraalinen puoli on sitten asia erikseen. Ymmärrän hyvin, jos joku haluaa syyttää silloisia käyttäjiä moraalittomiksi. Vaikka doping tulisi nyt sallituksi, en silti hyväksyisi valmennettavakseni sen käyttäjää. Mutta en myöskään tuomitsisi muita. Nyt, koska se on kiellettyä ja toivottavasti myös pysyy, tuomitsen ankarasti.