Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Sivallus CCXLVIII

Kaikissa lastenkasvatuskeskusteluissa pystyy aika helposti jakamaan keskustelijat kolmeen ryhmään:
A: Ne, jotka tietävät varmasti miten lapsia on kasvatettava.
B: Ne, jotka uskovat että kun lapsia kasvatetaan tietyllä tavalla niin lopputulos on tietynlainen.
C: Ne, jotka sanovat että on vain yritettävä parhaansa ja samoista menetelmistä sekä olosuhteista huolimatta lopputulos vaihtelee.
Ryhmä A:han kuuluvat ovat lapsettomia, B:hen kuuluvilla on yksi lapsi ja C:hen kuuluvilla vähintään kaksi.

17 kommenttia:

Nollavaimo kirjoitti...

Aamen.

Kumitonttu kirjoitti...

Heh... Sitten ovat ne minun kaltaiseni, jotka väittävät, että ihmisistä 1/3 on perimää, 1/3 kasvatuksen tulosta ja 1/3 omia valintoja.

Anonyymi kirjoitti...

Siirtymä B:stä C:n oli hekisen kasvun paikka. Molemmat nyt jo kunnollisia aikuisia, mutta tarjoilen silti kasvatusvinkkejä melkoisen varovasti. Tarkkanäköinen sivallus.

Kari Rydman kirjoitti...

Aiai miten nyt loukkasit ryhmää A! Lapsettomuushan saattaa olla syvällisen harkinnan seuraus, tai sitten asia jolle fiksuinkaan ei voi mitään! Taitaa vain sinua harmittaa itseäsi tietävämmät... :D

Anonyymi kirjoitti...

Jos olisin oikeasti A, minulla olisi jo lapsia. Tai no, enää en sitten olisi, mutta jos olisin edes ollut. Mutta koska olen C, niitä ei ole eikä tule olemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä vapaampi kasvatus, sitä suurempi on hajonta vaihtoehdolla C.

Minulla oli lapsuudessa suhteellisen tiukka kasvatus ja koulunkäynnin hoitaminen kiinnosti työläisperheen vanhempia.

Sisarusparven tulos ikäjärjestyksessä: KTM (tyttö), DI (poika), DI (poika), Inssi (poika) ,Inssi (poika)

Iltatähdillä oli ehkä vähän lepsummat vaatimukset.

Sanna kirjoitti...

Pätee, tosin Aastakin voi saada Been tai Seen jos sille tarpeeksi usein antaa hoitoon ihania lapsukaisia...

Jaska Brown kirjoitti...

Niin no, täsmennän sen verran että tämä on vain yleislinjaus. Ja koskee ainoastaan niitä, jotka ottavat osaa kasvatuskeskusteluihin. Melkoinen osa lapsettomista ymmärtää onneksi pitää suunsa kiinni niiltä osin, joista ei voi kokemattomuudessaan mitään sanoa.

Kumitontun kolmasosajaon kanssa olen samalla kantilla. Samoin anonyymin kanssa, tiedän leegion ihmisiä joiden ajattelumaailma muuttui totaalisesti toisen lapsen myötä. Kari Rydmanille toteaisin, että olen pari kertaa joillekin lapsista valittavalle nirppanokille sanonut aika ilkeästi päin naamaa. Kun ovat todenneet, että lapset ovat niin kamalia ja rajoittavat elämää eivätkä itse missään nimessä hanki lapsia, olen sanonut että muuten hyvä päätös mutta tulee yksi sukupolvi liian myöhään. Toisaalta maailmassa on paljon ihmisiä, jotka ovat erinomaisia tätejä/setiä, mutta vanhempina eivät olisi todnäk kovin onnistuneita. Sanna: Näin on, mutta kuuri pitää uusia aina sen vaikutusten väljähdyttyä...

Tomi kirjoitti...

Jaska, kannattako sitä ottaa niin vakavasti, jos joku sanoo että ei aio hankkia lapsia?

Totuus on kuitenkin se, että valtio ja kunnat siirtää rahaa lapsettomilta lapsiperheille.
Tämä saattaa herättää joskus katkeruutta lapsettomissa.

Anonyymi kirjoitti...

Jaska: Mulle voit kaikin mokomin sanoa noin. Oon ihan samaa mieltä - päätös tulee yhden sukupolven verran liian myöhään kohdallani. Valitettavasti en voinut siihen vaikuttaa, mutta voin vaikuttaa siihen, etten ainakaan välitä pääpipejäni eteenpäin.

Mua ei toi Tomin mainitsema asia katkeroita. Kyllä mä voin ihan hyvin rahoittaa säällisten lasten elämää. No, en pääse sitä suorastaan valitsemaan, mutta oletan, että ainakin osa lapsista on säällisiä.

Jaska Brown kirjoitti...

Tomi ja Arawn: Täsmennän vielä. En moiti ihmisiä, jotka omasta halustaan jäävät lapsettomiksi. En muuten kuin siinä tapauksessa, jos he motkottavat toisille lasten hankkimisen typeryydestä.
Yhteiskunnan tulonsiirrot lapsiperheille ovat merkki siitä, että yhteiskunta panostaa tulevaisuuteensa. Toki noissa tulonsiirroissa olisi paljonkin korjattavaa sekä määrässä että kohdennuksessa, mutta jos periaatteesta on eri mieltä, on valmis tuhoamaan oman kansansa.

Tomi kirjoitti...

Paljon yleisempi syy lapsettomuuteen kuin omatahto on kyvyttömyys saada lapsia.
Kyvyttömyys voi johtua lääketieteellisestä seikoista, mutta paljon useammin, varsinkin miehillä, se johtuu sosiaalisista seikoista.

On vaikea saada lapsia, jos kukaan ei suostu harrastamaan seksiä ko. henkilön kanssa.

Jaska Brown kirjoitti...

Tomi: Tuo kyvyttömyys saada lapsia johtuu nykyään suurelta osin siitä, että naiset ovat syöneet ensin parikymmentä vuotta e-pillereitä ja havahtuvat sitten lisääntymisiän lopulla. Hedelmällisyys on muutenkin laskenut ja epäilen että pillereiden syönti ei ainakaan auta asiaa. Eikä se, että alkoholia on käytetty taatusti enemmän kuin edelliset naissukupolvet käyttivät.
Miesten kohdalla mainitsemasi ongelma on tosiaan olemassa, mutta pitää muistaa vanha totuus. Naisilla vastaavaa pulmaa ei ole, koska maailmassa ei ole rumia naisia - on vain liian vähän viinaa.

Becker kirjoitti...

" Maailmassa ei ole rumia naisia - on vain liian vähän viinaa."
Tuo kyllä taivaan tosi ja aika hyvin lohkaistu. On tullut testattua tuokin. Joskus on aamusella tullut pirun kiire lähimmälle taksiasemalle.
Kari Suomalainen oli yleensä aina oikeassa. Hän mm. maininnut että "On se tuo Luoja ollut viisas, sillä kun muija ikääntyessään rumenee,niin äijällä näkö vastaavasti heikkenee."

Jaska Brown kirjoitti...

Becker: Ilmankos sitä on tullut oltua niin nirso naisten suhteen, kun ei juo viinaa...

Tomi kirjoitti...

Sally Brown on sitten missi?
Vai tuliko tehtyä avioliittolupaus juuri sinä kertana kun tuli ryypättyä oikein raskaasti?

Jaska Brown kirjoitti...

Tomi, toinen vanha totuus: Älä kysy, jos et tahdo tietää... Etkä sitäpaitsi uskoisi, jos kertoisin miten tähän on päädytty.