Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


lauantai 11. joulukuuta 2010

Juoskaa järveen

Blogissa alkaa uusi, epäsäännöllisin väliajoin ilmestyvä sarja maantieteellisistä erikoisuuksista. Ensimmäisenä vuorossa järvet. Luettelo on pinta-alan mukaisessa järjestyksessä.

Kaspianmeri. Maailman suurin järvi on siis nimeltään meri. Paitsi että se on maailman suurin järvi, se on samalla järvi jonka rantaviivaa kuuluu useimmille valtioille, kaikkiaan viidelle. Järvi sijaitsee Kaspian syvängössä ja sen pinnan korkeus vaihtelee pitkissä sykleissä. Nykyään pinta on 28 metriä merenpinnan alapuolella, kuten 1920-luvullakin. Siinä välissä pinta putosi 32 metriin, kunnes se alkoi taas nousta vuonna 1977. Laskuojaton Kaspianmeri on luonnollisesti suolainen, mutta suolapitoisuus vaihtelee kuten Itämeressäkin. Keskimääräinen suolapitoisuus on 1,2 % eli vähän yli kolmannes merivedestä. Suurimmillaan pitoisuus on kapean kannaksen erottamassa Gara-Bogazin lahdessa, jossa se on jopa yli 30 %. Kaspianmeren pinnan ollessa matalalla koko lahti saattaa kuivua, kuten kävi 1984. Vuonna 1992 veden noustua erottava kannas puhkesi taas ja lahti täyttyi vedellä. Kuulostaa pikkujutulta, mutta tosiasiassa lahti on pinta-alaltaan Laatokkaa suurempi!

Yläjärvi eli Lake Superior on Pohjois-Amerikan Suurista järvistä suurin ja samalla maailman suurin makeavetinen ja laskujoellinen järvi. Sen veden vaihtumisaika on mahtava; kestää lähes 200 vuotta, kunnes järven vesi on uudistunut.

Victoriajärvi on Afrikan suurin järvi ja eräs maailman suurimmista ympäristökatastrofeista. Vieraslajien istuttaminen ja leviäminen on tuhonnut suuren osan alkuperäisestä faunasta ja saastuminen on tehnyt järven veden käyttökelvottomaksi.

Huronjärvi ja Michiganjärvi lasketaan yleensä kahdeksi eri järveksi, vaikka niiden vedenkorkeus on sama ja niitä erottava Mackinacin salmi on kapeimmillaankin kahdeksan kilometrin levyinen. Mikäli kokonaisuus laskettaisiin yhdeksi järveksi, se olisi maailman suurin makeavetinen järvi. Toisaalta Michiganjärvi on suurin kokonaan yhdessä maassa sijaitseva järvi. Huronjärvessä taas on Manitoulin-saari, joka on maailman suurin järvessä sijaitseva saari.

Tanganjikajärvi oli ennen Neuvostoliiton hajoamista useimman valtion jakama järvi. Sen vedet huuhtelevat peräti neljän maan rantaviivaa. Lähes puolitoista kilometriä syvä järvi on maailman toiseksi syvin. Sen vesi on emäksistä, keskimääräinen pH-arvo on 8,4. Tämän takia järveen on kehittynyt pääosin oma, erikoisiin oloihin sopeutunut eläimistö.

Baikal on maailman syvin järvi, virallisen tiedon mukaan syvin kohta on 1637 metriä. Järven keskisyvyyskin on peräti 738 metriä, joten se on vesitilavuudeltaan maailman suurin makean veden allas. Järven veden vaihtumisaika on 330 vuotta. Jos Kaspianmerta ei lasketa, Baikal on Aasian suurin järvi. Venäjän-Japanin sodan aikana 1904-1905 Siperian radan ainoa puuttuva osa oli Baikalin eteläkärjen kiertävä pätkä, joten talvella kiskot laskettiin jäälle joukkojen ja tarvikkeiden kuljettamiseksi nopeammin.

Iso Karhujärvi on suurin kokonaan Kanadassa sijaitseva järvi ja pohjoisimpia maailman suurista järvistä.

Njassa- eli Malawijärvessä on enemmän kalalajeja kuin missään muussa järvessä. Järvi sai alkuperäisen nimensä Livingstonelta, joka kysyi paikallisilta järven nimeä saaden vastaukseksi njassa. Noloa asiassa on se, että njassa tarkoittaa paikallisella kielellä järveä, joten järven nimeksi tuli suoraan käännettynä Järvijärvi. Järvellä käytiin myös ensimmäisen maailmansodan ensimmäinen - no, sanaa meritaistelu ei voine käyttää ja järvitaistelu taas kuulostaa höntiltä, joten sanottakoon laivastotaistelu.

Iso Orjajärvi on käännösvirhe; englanninkielinen nimi Great Slave Lake on käännetty suoraan suomeksi. Noloa on, että slave ei tässä yhteydessä tarkoita orjaa, vaan slavey-intiaaniheimoa. Järvi on Pohjois-Amerikan syvin, maksimisyvyydeltään 614 m.

Eriejärvi on Suurista järvistä matalin, sen keskisyvyys on vain 19 metriä ja suurinkin 64 metriä. Koska järven tilavuus on suhteellisen pieni ja sen rannoilla on paljon teollisuutta, järvi saastui pahoin 1960- ja 70-luvuilla.

Winnipegjärvi on maailman suurin yhdellä ainoalla sisäisellä hallintoalueella (Manitobassa) sijaitseva järvi.

Ontariojärvi on Suurista järvistä pienin pinta-alaltaan, mutta keskimäärin 86 metriä syvänä vasta toiseksi pienin tilavuudeltaan.

Balkhas on erikoinen siksi, että järven länsiosa luokitellaan makeavetiseksi (keskiarvo 0,074 %), kun taas itäosa on suolaista vettä (keskiarvo 0,35-0,6 %). Lisäksi länsiosan vesi on hyvin sameaa, kun taas itäosan kirkasta. Laskujoettoman ja matalan järven syvinkin kohta on vain 26 metriä ja keskisyvyys alle kuusi metriä.

Laatokka on suurin kokonaan Euroopassa sijaitseva järvi. Taitaa olla viisainta, etten kirjoita enempää, ettei karjalainen vereni kuohahda liikaa.

Vostokjärvi on maapallon suurista järvistä viimeisenä löydetty; vasta 1973 ja sen todellinen koko selvisi vasta 1996. Selitys asialle on se, että järvi sijaitsee Antarktiksen napajään alla. Veden lämpötila järvessä on noin kolme astetta pakkasen puolella, sulana se pysyy paineen ansiosta. Koska järven epäillään olleen eristyksissä jopa 25 miljoonaa vuotta, sen mahdollisten elämänmuotojen uskotaan olevan varsin mielenkiintoisia. Toistaiseksi kairauksia ei ole tehty järveen asti, etteivät sen mahdolliset ekosysteemit altistuisi ulkomaailman mikrobeille. Vostok on myös todennäköisesti maailman eteläisin järvi.

Äänisellä, toisin kuin muilla Karjalan suurilla järvillä eli Laatokalla ja Saimaalla, ei ole omaa norpan alalajiaan. Äänisennorppa on kuitenkin tiettävästi ollut olemassa, mutta kuollut sukupuuttoon jo esihistoriallisella ajalla.

Titicaca on Etelä-Amerikan suurin järvi ja samalla suurista järvistä korkeimmalla sijaitseva - aallot loiskuvat 3821 metriä merenpinnan yläpuolella. Se on myös korkeimmalla sijaitseva järvi, jossa harjoitetaan kaupallista - hmm - järvenkulkua. Järvellä on laskujoki, mutta se on varsin vaatimaton, koska pääosa vesistä poistuu järvestä haihtumalla. Järven vesien lopullinen päätepiste on suolainen ja käytännössä laskujoeton Poopojärvi.

Nicaraguajärvi on Keski-Amerikan suurin järvi. Järvessä sijaitsevalla Ometepe-saarella on tulivuori, joka kohoaa 1579 metriä järven pinnan yläpuolelle, mikä on lajissaan maailmanennätys.

Taimyr sijaitsee soisella alueella ja sen keskisyvyys on alle kolme metriä, suurinkin vain 26 metriä. Järvi on avantouimarin paratiisi, koska se on jään peitossa syyskuusta kesäkuuhun. Lämpimimmillään vesi on elokuussa, keskimäärin seitsenasteista.

Turkanajärvi on maailman suurin aavikolla sijaitseva järvi. Sen vedenpinta vaihtelee suuresti ja laski kymmenen metriä vuosien 1975-93 välisenä aikana. Järvi on tunnettu siitä, että sen ympäristöstä on löydetty paljon ihmisen kantamuotojen fossiileja.

Issyk Kul on lievästi suolainen, laskujoeton järvi Kirgisiassa ja tunnettu Silkkitien etappina. Vaikka se sijaitseekin korkealla vuoristossa, se ei jäädy kylminäkään talvina, kiitos suuren syvyytensä. Järven veden kastelukäyttö on laskenut sen pintaa kymmenellä metrillä ja se laskee yhä noin viisi senttiä vuodessa. Tosin keskiaikana sen pinta oli vielä kahdeksan metriä nykyistäkin alempana.

Vänern on Euroopan Unionin suurin järvi. Se on osa 1800-luvulla rakennettua Ruotsin teollistumisessa keskeistä Götan kanavan vesiväylää, joka veneilijöiden keskuudessa tunnetaan nimellä "divorce ditch". Nimitys kuvastaa ongelmia, joita veneilijäpariskunnat kohtaavat yrittäessään selviytyä sen suluista.

Nettillingjärvi on maailman suurin saaressa sijaitseva järvi. Vaikka järvi on 30 metriä merenpinnan yläpuolella, siellä elää norppia, jotka eivät liene omaa alalajiaan. Ruokavalio on kovin yksipuolinen, sillä järvessä esiintyy vain kolme eri kalalajia.

Araljärvi oli pitkään listoilla maailman neljänneksi suurin järvi. Vasta Neuvostoliiton hajottua paljastui eräs maailman suurimmista ympäristökatastrofeista: järvi oli kutistunut noin kymmenesosaan entisestään Amu-Darja ja Syr-Darja -jokien kuivuttua lähes kokonaan keinokastelun takia. Järven lähellä sijainnut ydinkoevyöhyke oli tehnyt osasta aluetta radioaktiivista ja yhdellä saarista kokeillut biologiset aseet olivat muuttaneet saaren kielletyksi ja hengenvaaralliseksi. Kuivumisen takia järven suolapitoisuus nelinkertaistui ja monet eliölajit kuolivat sukupuuttoon. Kolmeen osaan hajonneen järven pohjoisosaa on onnistuttu elvyttämään rakentamalla pato, joka estää sen vesien virtaamisen kuivuvaan eteläosaan. Pohjoisosan veden pinta on noussut 12 metriä.

Manitobajärvi on maailman suurista järvistä matalin. Jonkin verran Suur-Saimaata suuremman järven suurin syvyys on vain seitsemän metriä ja keskisyvyys kolmisen metriä.

Iso Suolajärvi on varsin vaatimaton verrattuna siihen, että se oli vielä 15 000 vuotta sitten kooltaan yli kymmenkertainen Bonnevillejärvi. Järven pinnankorkeus vaihtelee noin seitsemän metrin verran ja koska järvi on matala, sen seurauksena suolapitoisuuden vaihtelu on viiden ja 27 prosentin välillä. Yksikään kala ei selviä tällaisesta ja siksi järvessä ei olekaan selkärangallisia vesieläimiä.

Saimaa ei oikeastaan ole järvi, vaan monta järveä jotka sattuvat olemaan suunnilleen samalla tasolla. Aikoinaan järvi oli tärkeä kulkureitti ja pitäjänrajat vedettiin sen mukaan, miten veneellä pääsi nopeinta reittiä lähimmälle kirkolle. Tämän periaatteen seurauksena esimerkiksi Kyläniemi kuuluu edelleen Taipalsaaren kuntaan; matka linnuntietä sen kärkiosasta kirkolle on 15 kilometriä, vesitse mutkien takia vähän enemmän. Maanteitse matkaa kertyy lähes 120 kilometriä, minkä taitavat kirkkomatkana Suomessa voittaa vain Kilpisjärvi-Enontekiö ja Näätämö-Inari.

Lake of the Woods ottaa nimiinsä ennätyksen, jonka me suomalaiset mieluummin antaisimme Saimaalle; eniten saaria. Niitä on nimittäin 14500 kappaletta verrattuna aika tarkkaan samankokoisen Saimaan 14000 saareen. Järvi on tunnettu myös siitä, että sen kohdalla Kanadan ja Yhdysvaltojen raja tekee koukkauksen pohjoiseen ja sen rannalla on Alaskaa lukuun ottamatta Yhdysvaltojen pohjoisin piste. Tälle Yhdysvalloille kuuluvalle alueelle pääsee maitse ainoastaan Kanadan kautta.

Eyrejärvi on Australian suurin järvi. Koska järvi on laskujoeton ja matala, sen pinta-ala ja suolaisuus vaihtelee huomattavasti. Järvi on noin 15 metriä merenpinnan alapuolella ollen samalla Oseanian matalin piste, ennätysvedenkorkeus on kuusi metriä yli "normaalin" vuodelta 1974. Kuivina kausina järvi kuivuu kokonaan, jäljelle jää vain muutamia lammikoita. Järven rannat ovat asumattomia, mutta järvellä toimii Lake Eyre Yacht Club, joka järjestää tulvavuosina purjehduksia.

Peipsijärvi on paitsi Viron suurin järvi, myös ilmeisesti suurimman järven jäällä käydyn taistelun paikka. Aleksanteri Nevski kukisti Saksalaisen ritarikunnan joukot vuonna 1242 käydyssä taistelussa, josta Sergei Eisenstein myöhemmin ohjasi kuuluisan elokuvan.

Dongtingjärvi on itse asiassa Jangtse-joen tulva-allas ja sellaisena maailman suurin. Sen normaali pinta-ala on 2820 km2, mutta tulva-aikana laajuutta voi olla jopa 20 000 km2, jolloin se on väliaikaisesti maailman 12. suurin järvi. Järvessä saattaa yhä elää sukupuuttoon kuolleeksi epäiltyjä kiinanjokidelfiinejä.

Tonle Sap on Kamputseassa samannimisessä joessa sijaitseva tulvajärvi, jonka normaali ala on 2700 km2. Monsuuniaikana Mekongiin laskevan joen virtaussuunta kääntyy ja järvi tulvii alaltaan yli viisinkertaiseksi ja metrin syvyisestä kymmenmetriseksi.

Wollastonjärvi Kanadassa on maailman suurin bifurkaatiojärvi. Sillä on kaksi laskujokea, toinen luoteeseen Athabascajärveen ja lopulta MacKenziejoen kautta Jäämereen. Toinen taas laskee koillisesta Churchilljokeen ja sieltä Hudsoninlahteen.

Tsadjärvi on pienin järvi, joka kuuluu neljälle eri maalle. Nykyään sen pinta-ala on vain viisi prosenttia viidenkymmenen vuoden takaisesta. Järvi kuivui miltei kokonaan 1904 ja uudelleen 1984, suurimmillaan pinta-ala oli 1960-luvulla.

Sevanjärvi on Armenian suurin järvi ja järvi, jonka prosentuaalinen pinta-ala sen sijaintimaasta on suurin, noin viisi prosenttia. Tosin Malawijärvi muodostanee Malawista vielä suuremman osan, mutta osia järvestä kuuluu kahdelle muullekin maalle ja tarkan rajan kulku järvellä on epäselvä.

Mälaren on luonnollisella tavalla syntyneistä suurista järvistä uusimpia. Se oli merenlahti vielä 1200-luvulla, mutta Itämeren maannousun takia yhteys mereen katkesi. Nykyään järven pinta on noin 0,7 metriä merenpinnan yläpuolella.

Toba on maailman suurin kraaterijärvi, alaltaan 1130 neliökilometriä.

Saint Clair -järvi on maailman syrjityimpiä järviä. Pohjois-Amerikan Suurten järvien systeemiin sanotaan kuuluvan viisi järveä, mutta silloin unohdetaan Huron- ja Eriejärvien välissä sijaitseva 1114 neliökilometrin suuruinen Saint Clair. Puolustukseksi sanottakoon, että seuraavaksi pienin eli Ontario on alaltaan lähes kaksikymmenkertainen.

Päijänne on lähtökohta maailman pisimmälle luonnonjärvestä lähtevälle vesitunnelille, joka on Delawaren vesitunnelin jälkeen maailman toiseksi pisin.

O'Higgins-San Martin -järvi on 836 metriä syvänä Etelä-Amerikan syvin järvi.

Salton Sea lienee maailman suurin vahingossa syntynyt järvi. Coloradojoen tulviessa vuonna 1905 kastelukanavat pettivät ja vesi purkautui 69 metriä merenpinnan alapuolella sijaitsevalle suolatasangolle. Tätä nykyä järven pinta on laskemassa ja suolapitoisuus on noussut merivettä suuremmaksi, mikä on aiheuttanut kalakuolemia.

Kuollutmeri ei vastoin yleistä harhaluuloa ole maailman suolaisin järvi, sen sijaan se on tunnetusti maailman matalin paikka. Ja matalammaksi menee, Jordanjoen vesi kuluu lähes täysin kasteluun, joten Kuolleenmeren 422 metriä merenpinnan alapuolella oleva pinta laskee yhä.

Taupojärvi keskellä Uuden-Seelannin pohjoissaarta on 616 neliökilometrin kokoisena Oseanian suurin makeavetinen järvi.

Balatonjärvi on Unkarin suurin järvi, jonka rannoilla saksalaiset tekivät toisen maailmansodan viimeisen strategisen hyökkäysyrityksensä alkuvuodesta 1945. Järven yli järjestetään vuosittain 5,2 kilometrin mittainen uintikilpailu.

Te Anau -järvi Uudessa-Seelannissa on tilavuudeltaan Oseanian suurin järvi.

Manasarovar on Tiibetissä sijaitseva, korkeimmalla merenpinnasta (4556 m) oleva suurehko (320 km2) järvi.

Neusiedler See on laskujoeton 315 km2 suuruinen järvi Itävallan ja Unkarin rajalla. Järvi on historian aikana kuivunut useita kertoja, viimeksi 1866. Järvi on syvimmillään vain 180 cm ja sen yli järjestetään ainutlaatuinen "juoksukilpailu", johon saa ottaa osaa jokainen uimataitoinen yli 160 cm pitkä henkilö.

Höytiäinen oli 439 neliökilometrin laajuinen järvi Pohjois-Karjalassa, joka laski Viinijärven kautta Saimaaseen. 1800-luvulla Järvi-Suomessa harjoitettiin usein hedelmällisen viljelysalan lisäämiseksi järvenlaskuja. Näin päätettiin tehdä Höytiäisellekin ja kaivaa kuuden kilometrin mittainen kanava Saimaan Pyhäselkään. Elokuussa 1859 rakennetut padot kuitenkin murtuivat ja vesi karkasi. Hups. Parin viikon sisällä vedenpinta laski kokonaista 7,5 metriä ja myöhemmin vielä pari metriä lisää. Järven nykyinen pinta-ala on 282 neliökilometriä.

Enriquillojärvi on matalin meren saarella sijaitseva paikka. Dominikaanisessa tasavallassa sijaitsevan suolajärven pinta on 39 metriä merenpinnan alapuolella.

Kollerujärvi on Intian suurin järvi, kooltaan 245 km2. Aika säälittävää, kun pinta-alaltaan reilun kymmenesosan Intiasta olevassa Suomessa on toistakymmentä suurempaa järveä.

Moerisjärvi on yllätysvastaus kysymykseen, mihin Niili laskee. Välimeri ei ole täysin oikea vastaus, koska Niilistä erkanee pieni sivuhaara, joka päättyy 43 metriä merenpinnan alapuolella olevaan suolajärveen.

Mono Lake on Kaliforniassa sijaitseva suolajärvi. Sieltä on löydetty toistaiseksi ainoa tunnettu elämänmuoto, jonka biokemiassa arseeni korvaa fosforin.

Genesaretinjärvi on tunnettu sen pinnalla aikoinaan järjestetystä kävelytapahtumasta ja sieltä saadusta suuresta kalansaaliista. Nykyään järvi on tunnetumpi siitä, että Syyria haluaisi saada edes kaistaleen sen rantaviivasta, mutta kun maaotteluissa Israelin kanssa on tullut järjestään turpiin, niin palkinto on jäänyt saamatta. Maantieteellisesti järvi on matalimmalla (209 metriä merenpinnan alapuolella) sijaitseva makeavetinen järvi ja ylipäätään toiseksi matalin järvi, häviten vain Kuolleellemerelle, johon se laskee.

Manitoujärvi Huronin Manitoulinsaaressa on maailman suurin järvessä sijaitseva järvi. Pinta-alaltaan se on 104 neliökilometriä.

Haurokojärvi Uudessa-Seelannissa on 463 metriä syvänä Oseanian syvin järvi.

Loch Ness on tunnettu väitettynä Loch Nessin hirviön asuinpaikkana. Hirviö, jota epäillään enimmäkseen joutsenliskon sukulaiseksi, on yksi monista joiden väitetään asuvan jossain vastaavassa järvessä eri puolilla maailmaa. Loch Nessin tapauksessa havaintojen luotettavuutta arvioitaessa tulee muistaa, että esim. Ballantinen viskitislaamot sijaitsevat Skotlannissa.

Assaljärvi Djiboutissa on 155 metriä merenpinnan alapuolella, Afrikan matalin piste ja samalla maailman suolaisin järvi. Järven suolapitoisuus on 34,8 % eli aika tarkkaan kymmenkertainen valtameriin nähden.

Crater Lake Oregonissa on keskisyvyydeltään (350 metriä) Pohjois-Amerikan syvin järvi, vaikka maksimisyvyydeltään (594 m) se häviääkin niukasti Isolle Orjajärvelle.

Hornindalsvatnet Norjassa on Euroopan syvin järvi, 514 metriä. Järven rannalla juostaan vuosittain maraton, jonka voi sanoa olevan Euroopan syvimmältä oleva juoksukilpailu.

Luganojärvi sijaitsee Sveitsin ja Italian rajalla. Järven rannalla on Campione d'Italian pikkukaupunki, joka kuuluu Italialle, mutta on Sveitsin sisällä oleva enklaavi, jonne pääsee Italian puolelta ilman Sveitsin puolella käyntiä vain vesitse.

Paanajärvellä on hallussaan Suomen järvien syvyysennätys, 128 metriä.

Bernardjärvi Kanadassa väittää olevansa maailman suurin täysin saareton järvi. Kuulostaa uskomattomalta, koska järven pinta-ala on vain 17 neliökilometriä, mutta toisaalta vastaesimerkkiä on vaikea löytää.

Vesijako on sanansa mukainen järvi; bifurkaation takia sillä on laskujoet kahteen eri vesistöön.

Laguna del Carbon on suolajärvi Argentiinassa ja samalla läntisen pallonpuoliskon matalin paikka. Yhdeksän neliökilometrin suuruinen järvi sijaitsee 105 metriä merenpinnan alapuolella.

Peigneurjärvi Louisianassa on esimerkki puutteellisesta insinööritaidosta. Noin kolme metriä syvän, urheilukalastajien suosiman järven alapuolella risteili suolakaivoskäytäviä. Vuonna 1980 öljy-yhtiö päätti suorittaa järvellä koeporauksen. Loppu onkin arvattavissa. Poran osuessa kaivoskäytävään vesi purkautui valtavalla paineella, murskaten kaivoksen seinämät ja yhtyen mereen vievään maanalaiseen käytävään. Tätä nykyä järven vesi on suolaista, sen keskisyvyys on vain metri mutta syvin kohta yli 60 metriä.

Sanabriajärvi on Espanjan suurin luonnonjärvi. Sillä ei kannata suomalaisille paljon kehuskella, koska järven pinta-ala ylittää niukasti kolme neliökilometriä.

Ylempi Dumbelljärvi Ellesmeren saarella lienee maailman pohjoisin järvi. Lähes ympyränmuotoisen järven halkaisija on noin kilometri ja leveysaste reilusti yli 82.

Gieddejavri on Suomen korkeimmalla sijaitseva järvi, jolla on nimi. 1075,6 metriä merenpinnasta oleva noin kymmenen hehtaarin kokoinen järvi on puoliksi Norjan alueella. Sen lähistöllä oleva muutaman neliökilometrin kokoinen, tunturien välissä oleva kumpuileva alue on hieman yli kilometrin korkeudessa ja sen läpi kulkeneena omakohtainen näkemykseni on, että kyseessä on Suomen karuin seutu.

Jellyfish Lake on suurin viidestä Palaulla sijaitsevasta pienestä järvestä, jotka ovat tulleet kuuluisiksi niiden meduusalajien erikoisesta evoluutiosta.

Ojos del Salado on itse asiassa maailman korkein tulivuori, mutta aivan lähellä sen huippua 6390 metrin korkeudessa sijaitsee maailman korkeimmalla oleva järvi, halkaisijaltaan noin sata metriä.

Suomen korkeimmalla sijaitseva järvi on pieni lampi Ridnitshokkatunturin pohjoispuolella. Noin puolen hehtaarin kokoisen lammen korkeus merenpinnasta on hieman alle 1200 metriä. Sen lähellä sijaitsi myös Suomen ainoa jäätikkö, joka tiettävästi suli kokonaan muutamia vuosia sitten.

14 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos, olipa mukava kirjoitus!

Tomi kirjoitti...

Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus.
Lähinnä järvikalastusta harrastavana järvet ovat olleet aina mielenkiintoni kohteena.

VonPee kirjoitti...

Kiitoksia minultakin. Erittäin mielenkiintoista.

Kari Rydman kirjoitti...

Satutko tietämään, kuinka monessa Suomen järvessä on saari, jossa on järvi? Jossain viimeksi mainitussa järvessäkin voisi vielä olla saari...

Markku kirjoitti...

Maailman suurin järvessä sijaitseva saari Manitoulin muuten sijaitsee Huron- eikä Yläjärvessä.

Jaska Brown kirjoitti...

Kiitoksia kommenteista, jotka joko olivat piruilua tai sitten en olekaan ainoa omituinen, joka on kiinnostunut tällaisista outouksista.

KR: Tietääkseni Suomen suurin järvi järvessä on vajaan kuuden neliökilometrin kokoinen Kulkemus Saimaan Partalansaaressa, jonka ympäri olen itsekin soutanut. Kulkemuksen suurin saari lienee reilun kymmenen hehtaarin kokoinen Ukonsaari, mutta siinä tai Kulkemuksen muissakaan saarissa ei näytä olevan järveä, joka siis olisi järvessä olevassa järvessä oleva järvi.

Markku: Kiitos paljon korjauksesta, pääteksti fiksattu. En tajua, miten ihmeessä tuo virke lipsahti väärään paikkaan yhdistäessäni Huron- ja Michiganjärvien tekstejä.

Tomi kirjoitti...

Oikeasti Huron ja Michigan järvet ovat yksi ja sama järvi Huron-Michigan ja se on pinta-alaltaan maailman suurin makeavveden allas.
Baikal on toki tilavuudeltaan ylivoimaisesti suurin makeavetinen järvi, se sisältää neljänneksen maailman sulasta makeastavedestä.

Baikalia pidetään myös usein maailman vahimpana järvenä, se on arviolta 20 miljoonaa vuotta vanha.

Kaspianmeri on synnyltään erikoinen. Se, kuten ovat Väli- ja Mustameri ja Araljärvi, on jäänne muinaisesta valtamerestä Tethysmerestä, joten sitä voi pitää pienenä valtamerenä.

Tomi kirjoitti...

Sorry maintsetkin tuo Huron-Michigan jutun.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitos tuhdista ja mielenkiintoisesta tietopaketista. Kiitos myös mukavasta sähköpostiviestistäsi.

Osaatko muuten sanoa, että onkohan Suomen järvissä yhtään kohtaa, jota voisi rehellisesti sanoa ulapaksi? Joskus on asiaa tullut tuumittua, mutta vastaus ei ole valjennut.

Jaska Brown kirjoitti...

Ulapoita ei Suomen järvillä ole, ranta näkyy aina. Olen kuullut väitettävän, että Oulujärven Ärjänselkä on paikka (Ärjänsaaren, Munaluodon ja Kotaniemen) määräämän kolmion kulmapuolittajien leikkauspiste, jossa lähimpään rantaan olisi pisin matka, siinä kuutisen kilometriä.
Tässä kohdassa Saimaata on itää kohti 25 km selvää vettä, jossa ei horisontissa rantaa näy. Myös Inarijärvellä ja Päijänteellä saattaa joissain kohdissa olla saman suuruusluokan matkoja tietyssä suunnassa olevaan rantaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitos tiedosta. Näinhän mä vähän arvelinkin. Laatokalla varmaan ulappa löytyy, mutta kun se Rauhanvaltio meni ja pölli sen kokonaan.

Tomi kirjoitti...

En tiedä olisiko Laatokan tila parempi vai huonompi, jos siitä osa kuuluisi Suomeen, sillä Suomessa vesistöjä on osattu tuhota lahjakkaasti, Saimaassa lohi, hylje ja nieriä ovat lähes sukupuutossa.,
Laatokassa norppa ja lohi voivat ainakin kohtuullisesti.

Ilkka Toivio Lahti kirjoitti...

Kiitos erinomaisesta tietolaarista. Etsin Mälarin vedenpinnan korkeutta ja löytyihän se
terv. Ilkka
ilkka.y@luukku.com

Jaska Brown kirjoitti...

Vassakuu, Ilkka!

Mälarenin pinnankorkeustieto on ruåtsinkielisestä Wikipediasta. Uskoisin ainakin Suomen järvien perusteella sen vaihtelevan siinä puolisen metriä suuntaansa. Tässä lisää listauksia, jos kiinnostaa.