Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


torstai 2. toukokuuta 2024

Välihuomautus 169 : Tabu


Vanhemmat lukijani saattavat muistaa ohjelman nimeltä Tabu 1980-luvun puolivälistä. Siinä oli pitkälti samoja näyttelijöitä ja tekijöitä kuin legendaarisissa Velipuolikuussa, Mutapainin Ystävissä ja Hymyhuulissa. Tabu sisälsi vielä astetta kornimpaa huumoria. Moni sketsi oli sellainen, että nykypäivänä se ei todellakaan menisi läpi.

Neljänkymmenen vuoden jälkeen tämä ohjelma on joko unohdettu tai sitten tarkoituksella muistettu, sillä MTV on lanseerannut uuden sarjan samalla nimellä. Sarjaa mainostetaan sillä, että ”siinä nauretaan yhdessä asioille joille ei saisi nauraa”. Ensimmäisessä jaksossa kohteena olivat lyhytkasvuiset. Joita muuten ennen sanottiin kääpiöiksi, kunnes sanasta tuli tabu. En ole ohjelmaa katsonut, mutta formaatissa stand up -koomikko pistää halvalla aihetta kohdeyleisön koostuessa kyseisistä henkilöistä, jaksossa yksi siis pituuskasvurajoitteisista. Ainakin mediatietojen mukaan ensimmäisessä jaksossa kaikilla oli hauskaa.

Ohjelman idea on loistava. Ei sinänsä huumorin kannalta – joka saattaa toki toimiakin – vaan siksi, että se paljastaa yhteiskuntamme tabuja. Löytämieni tietojen mukaan ohjelman kuudesta jaksosta seuraavissa nauretaan ainakin näkövammaisille (ent. sokeat), tahattomasti lapsettomille, Tourette-oireisille ja kuolemansairaille.

Yhteiskuntamme todelliset tabut paljastuvat siinä, että ohjelmassa tuskin on jaksoja, joissa pilkan kohteena ovat feministit, neekerit, homot, muslimit, kasvissyöjät ja maahanmuuttobisneksestä hyötyjät. Siinä olikin kuusi herkullista aihetta seuraavalle tuotantokaudelle. Tai ainakin viisi sillä voihan olla että joku noista onkin vielä listalla mutta lyön somalin sossutuen verran vetoa vegemakkaraa vastaan ettei ainakaan yhtä enempää. MTV, antaa palaa!

6 kommenttia:

29051453 kirjoitti...

Oliko Wittgenstein joka sanoi:"Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava"?

Strix Senex kirjoitti...

Selitys on yksinkertainen. Huumoria voi veistää sellaisista porukoista, joilla on huumorintajua. kuten kääpiöistä, näkövammaisista, lapsettomista, tuorette-oireisista ja kuolemasairaista. He jos ketkä ymmärtävät, milloin huumori on hyvää eli oivaltavaa. Sen sijaan huumoria ei kannata yrittää veistää aggressiivisista tosikoita, jotka kokevat sellaisen majesteettirikokseksi. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi feministit, transuaktivistit, islamistit, vegaaniaktivistit, rotuaktivistit, kommunistit ja varsinaiset diktaattorit.

Neekereistä muuten muistuu mieleeni omakohtainen kokemus vuosien takaa. Tiimissäni oli yksi kaveri, jolla oli tapana viljellä oikeasti rasistisia vitsejä, sellaisia, joita ei nyt oikein välittänyt kuunnella sellainenkaan, joka ei pienistä hätkähtänyt. Kävipä sitten niin, että projektiini tuli konsultiksi britti, jonka juuret olivat Etelä-Afrikassa. Parimetrinen sysimusta kaveri. Minulla pukkasi huolta pintaan, että kuinkahan tässä nyt käy ja miten tämä homma kunnialla hoidetaan. Vaan eikös mitä. Näillä kahdella kaverilla synkkasi ensi hetkestä, niin työmaalla kuin vähän työn ulkopuolellakin. Mutta niiden vitsailu ja hevosenleikki oli kyllä sellaista, että karskeimmilta kavereilta nousi tukka pystyyn ja heikommat pakenivat paikalta, jos eivät pyörtyneet.

Tapio Suhonen kirjoitti...

Wittgenstein olisi myös vastannut kysymykseen, miksi.
Kun lukee yhden päivän HS:n, tietää, että neekereistä todenpuhujat ovat huumorin tuollapuolen, vaikka faktoista puhusivatkin.

Anonyymi kirjoitti...

Sallittuja huumorinaiheita ovat vain persut ja heistäkin vain ”Vonkanen” joka taitaa jo olla ex-persu. Kaikki muu on jollain kumman tavalla moitittavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Väestöräjähdys on myös tabu! Saisikonhan tästä jotain aikaiseksi:
https://www.worldometers.info/
Maailman väkiluku kasvaa 140 henkilöllä minuutissa - 24/365. Se tekee enemmän kuin suomalaisen kaupungin verran väkeä (Lappeenranta, 72 988 henkeä, 2023).
Mutta tällä onkin "se parempi" hiilijalanjälki ..

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen itse tyhmä. Mutta, minne hävisi, taistolaisaikana, kotivara?