Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 12. toukokuuta 2020

Uutiskatsaus 20/2020


1. Torjuntavoitto

Uusi-Seelanti julisti voittaneensa koronan. Ehkä väite on hieman ennenaikainen, mutta vinha perä asiassa on. Toki torjuntataistelua hieman helpottaa se, että sattuu omaamaan strategisesti edullisen aseman maailman ääressä sijatsevana saarena. Mutta Suomen asema ei ole merkittävästi erilainen: meillekin tuleminen tapahtuu lähinnä vesitse tai ilmateitse, kun itäraja suljetaan.
Uuden-Seelannin strategia muistuttaa päällisin puolin Suomen strategiaa. Suljetaan rajat, suljetaan koulut, laitetaan riskiryhmät karanteeniin, tarvittaessa eristetään pahimmat tautipesäkkeet. Sitten, tilanteen helpottaessa, löysätään rajoituksia. Oleellinen ero löytyy ajoituksesta. Uusi-Seelanti löi kaiken voimaan heti, raju hevoskuuri välittömästi. Suomi toimi joka kerran myöhässä ja vähittäisesti. Muistan aina, kun torjuntataisteluiden mestari, kenraali Adolf Ehrnrooth sanoi luennolla: "Vastahyökkäys ei tule koskaan liian aikaisin!". Lausunnon ainoa vika oli siinä, että lauseessa ei ollut yhtään ainoaa r-kirjainta sorautuksen kanssa antamassa sille tehoa. Toinen tosiasia on se, että vastahyökkäykseen lähdetään aina niin suurin voimin kuin mahdollista. Suomi reagoi hitaasti ja pikkuhiljaa, Uusi-Seelanti heti ja täysillä. Ero näkyy tuloksissa.
Tästä virheestä ei ole opittu rajoitusten purkamisessa. Uusi-Seelanti alkoi purkaa rajoituksia vasta sinä päivänä, kun maassa ei havaittu yhtään uutta koronatartuntaa. Suomi alkoi purkaa rajoituksia... niin no, sinä päivänä kun se nähtiin julkisuuteen kertomattomista syistä tarpeelliseksi. Surkuhupaisinta asiassa oli se, että rajoitukset olisi tosiaan voitu purkaa sinä päivänä huoletta, jos olisi alun perin noudatettu Uuden-Seelannin strategiaa.
Voi olla, että hallitus on onnekas ja tämä homma onnistuu. Tällä hetkellä se vain näyttää siltä, että hallitus löi fifty-fifty -panoksella vetoa sen puolesta, että nopanheitosta tulee kuutonen. Voi näin käydäkin, mutta silloin voitto ei ole taitoa vaan hyvää tuuria.


2. Vaihtoehtoisia strategioita

Kymmenien asiantuntijoiden avoin kirje haastaa Suomen hallituksen koronastrategian. Tämä on suoritus sinänsä, koska hallituksella ei ole ollut strategiaa, ellei päättömän kanan sinne tänne ryntäilyä sellaiseksi lueta. Joka tapauksessa asiantuntijat haluavat tukahduttamisen linjaa. Eikä tämä ole edes vaikeaa, jos niin halutaan. Rajat kiinni (muutetaan perustuslakia jos tarvitaan), tulijat karanteeniin ja tartuntaketjujen jäljitys onnistuu, kun niitä ei ole liikaa. Antaa koronan riehua muualla, jos on riehuakseen. Suomi voi aivan hyvin liittyä Uuden-Seelannin, Etelä-Korean ja kumppaneiden joukkoon koronavoittajana. Tämä tosin edellyttää hallitukselta järkevää linjaa ja opposition tukea sille. Jälkimmäinen on se helpompi rasti.


3. Oliko kyseessä sittenkin väärä hälytys?

Ainoa mitä tiedämme varmasti COVID-19 -viruksesta on se, että emme tiedä siitä tarpeeksi. Epidemologi Mikko Paunio kirjoittaa siitä mahdollisuudesta, että viruksen vaikutusta on selvästi yliarvioitu. Tämä onkin todennäköistä. COVID-19 -virus ei ole mikään tavallinen flunssavirus, ei ilmeisesti edes mikään tavallinen koronavirus toimintamalliltaan. En ole kerännyt dataa ja tehnyt tutkimusta. Vaikka mieli tekisi, niin valitettavista syistä aikani ei ole näinä kuukausina riittänyt. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että virus poikkeaa muista seuraavista syistä:
1) Se on huomattavasti helpommin tarttuva
2) Sen aiheuttamien oireiden hajonta on valtavan paljon suurempi vaihdellen oireettomasta kohtalokkaaseen (kuten vaihtelee normaaleilla influenssoillakin, mutta ero on siinä että COVID-19:lla keskihajonta on paljon suurempi kuin normaalisti)
3) Mikäli kohdalle sattuu osumaan se ärhäkkä versio, viruksen vaikutus on jonkin verran normaalia enemmän riippuvaisempi perusterveydentilasta
4) Joskus, joskin harvoin, COVID-19 ei noudata mitään edellä olevista säännöistä ja nämä poikkeukset tekevät mallintamisen erityisen hankalaksi


4. Tästä se lähtee, mutta mihin päättyy?

Kirjoitin vappuna koulujen avaamisesta seuraavasti: "On nimittäin odotettavissa, että opetusministeri antaa täsmentävän määräyksen: koronatilannetta ei saa käyttää loman myöntämisen perusteena." Vaikuttaa siltä, että rehtorit ovat pitäneet turpansa kiinni siitä kuinka paljon loma-anomuksia on tullut, vaikuttaa myös siltä että ihmiset hakevat niitä vasta viime hetkellä ja myös siltä, että niitä ei tule yhtä paljon kuin oli odotettavissa. Niinpä kieltolinjalle ei lähdetty vielä ja tuskin lähdetäänkään, sillä reaktioaika ei enää riitä. Rajoitusta loman myöntämiselle tämän päivän tiedotustilaisuudessa odotetusti tuli, mutta ei niin paljon kuin odotin: "Sairaus tai oppilaan tai hänen perheenjäsenensä kuuluminen riskiryhmään on hyväksyttävä peruste poissaoloon." Eli ihan tuosta vaan ei lomaa enää myönnetäkään. Pahoittelut niille, jotka eivät toimineet ajoissa - nyt loman saaminen on vaikeampaa, kuten ennustin.


5. Ja vaihtoehdot olivat...

Maaseudun Tulevaisuus, joka on sentään ollut useinkin järkilehti, julkaisi tällä kertaa gallupin jossa kyseltiin miten koronakriisin aiheuttamista talousongelmista parhaiten selvittäisiin. Nimetyt vaihtoehdot olivat suositummuusjärjestyksessä:
1) kiristämällä verotusta (24 %)
2) supistamalla julkisia palveluja (18 %)
3) leikkaamalla sosiaaliturvaa ja etuuksia (12 %)
4) nostamalla eläkeikää (6 %)
Tuli sellainen tunne, että tästä taisi puuttua jotain oleellista. Toki voi sanoa, että jos vaihtoehto "lopetetaan kehitysmaalaisten elättäminen" olisi mielessä, niin olisi voinut vastata "jotenkin muuten" (14 %), mutta epäilen että lisäämällä tämä vaihtoehtojen joukkoon tulos olisi ollut enemmän kuin 14 % ja kaikkien muiden vaihtoehtojen prosenttiluku olisi pudonnut sekin. Myös "en osaa sanoa" (26 %) olisi saattanut kärsiä jonkinmoista laskua, jos mukaan olisi otettu sellainen vaihtoehto jonka toteuttamisesta säästetyt rahat olisivat tulleet Suomen kansantalouteen jopa sataprosenttisena lisäyksenä. Toisin kuin kaikki muut vaihtoehdot, sillä esimerkiksi julkisten palvelujen supistaminen leikkaisi ostovoimaa suomalaisilta.


6. Rajatonta

Koronan pysäyttäminen onnistuu helpommin, jos karanteenimääräyksiä noudatetaan. Espoolaisessa vastaanottokeskuksessa havaittiin useita koronatapauksia, jolloin iskettiin karanteeni päälle. Vaan tämäpä ei estänyt palleroita käymästä kaupassa ja vielä kehumassa siitä. Tämän tempun pitäisi olla jo riittävä indikaattori siitä, että näin toimivat eivät välitä sen enempää omasta kuin muidenkaan turvallisuudesta eivätkä näin ollen ole turvapaikan tarpeessa. Kenkää persuksiin, ei jatkoon.


7. Ura urkenee

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimityksestä on saatu aikaan sotku. Isojen tyttöjen kesken oli jo sovittu, että virkaan nimitetään Päivi "Tunnemme kaikkien "pakolaisten" taustat" Nerg. Tällä kertaa demarit ovat kerrankin oikealla asialla estettyään noin vain tehtäväksi tarkoitetun nimityksen. Perusteluksi todettiin, että hakijoissa on paljon päteviä ja ministeriössä halutaan perehtyä tarkkaan asiakirjoihin. Uutisessa todettiin, että "Julkisuudessa on arvosteltu muun muassa sitä, että maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Nergin talousosaaminen on muita hakijoita heikompaa." Harvoin saa lukea uutista, jossa annetaan jopa ylitarkkaa informaatiota. Tuosta lainauksesta olisi vuoden 2015 tapahtumien ja niiden seurausten perusteella hyvin voinut poistaa yhdyssanasta "talousosaaminen" sen alkuosan, samoin kuin toteamuksesta "muita hakijoita" sanan "hakijoita" ilman että lauseen totuusarvo havaittavalla tavalla muuttuisi.


8. Tulkkia kehiin

Vantaan Kaivokselassa paljastui järkyttävä tapaus nuoren äidin surmattua kaksivuotiaan lapsensa kotonaan. Uutisten mukaan tapaus oli mahdollisesti suunniteltu eikä hetken mielijohteesta tapahtunut. Asiasta uutisoivat esimerkiksi Iltalehti, Yle ja Helsingin Sanomat.
Emme voi tietää, mitä hirvittäviä ihmiskohtaloita tämän tapauksen taustalla on. Siitä media ei meille kerro, kun ei luultavasti voi edes tietää. Otsikkolinkkinä ollut Ilta-Sanomien uutinen kuitenkin kertoo enemmän kuin Iltalehti, Yle ja Hesari. "Käräjäoikeuden vangitsemiskäsittelyyn nainen osallistui videon välityksellä poliisin säilytystiloista. Hänen kanssaan siellä olivat avustaja ja tulkki." Jälkimmäistä sanaa ei mainita muissa luetelluissa medioissa. Tosin Hesari julkaisi myöhemmin vangitsemisoikeudenkäynnistä uutisen, joka on maksumuurin takana - toisin kuin kaikki muut Hesarin aiheeseen liittyvät uutiset. Tämä saattaa nyt olla sitä Hesarin mainostamaa "tosiasioihin pohjautuvan journalismin tarvetta". Ehkä Hesari kertoo epämiellyttäviä asioita vain tilaajilleen, vaikka "voimme jatkossakin varmistaa monipuolisen, luotettavan ja kaikkia kansalaisia palvelevan tiedonvälityksen". Kaikkien ei vain tarvitse tietää kaikkea.
On vielä lisättävä, että Ilta-Sanomien lisäksi myös MTV3 kertoi lukijoilleen perheen vanhempien olevan maahanmuuttajia.


9. Sokea piste

Tyttö teeskenteli isänsä käskystä sokeaa vuosien ajan saadakseen sosiaalietuja. Hesarin juttu (maksumuurin takana) jatkuu pian maksumuurin ohittamisen jälkeen toteamuksella "Iloinen maahanmuuttajanuori, kotoisin Ukrainasta mutta asunut Suomessa pienestä asti." Myöhemmin jutussa kerrotaan, kuinka isä oli itse teeskennellyt näkövammaista ja pakottanut teinitytön samaan teeskentelyyn. Ja sitten: "Julia oli kuusivuotias, kun hän ja äiti muuttivat Suomeen Länsi-Ukrainasta. Isä oli tullut Suomeen jo aiemmin, hakenut turvapaikkaa ja saanut luvan jäädä maahan." Tässä vaiheessa lukija saattaa vielä ajatella, että peitenimi "Julia" onkin oikeasti ollut joku "Anna" tai "Oksana". Mutta sitten jatketaan: "Isä oli syntynyt Palestiinassa. ... Äiti oli kääntynyt muslimiksi. Niin molemmilla oli sama uskonto. ... perhe eli työmarkkinatuella. Julia oli heistä ainoa, joka oppi suomen kunnolla." Sitten alkoivat (muut) huijaukset. Isä aloitti teeskentelyn ja sai sossutuet. Seuraavaksi tytär pakotettiin samaan. Kukaan ei uskaltanut ottaa asiaa esille, vaikka mitään syytä lääkärikäynneillä ei löytynyt ja koulussa epäiltiin. Sopii kysyä, olisiko näin hyssytelty suomalaisen kohdalla. Nyt piti pelätä rasismisyytöksiä. Samalla tytön elämää rajoitettiin tavoin, joihin sosiaaliviranomaiset olisivat puuttuneet välittömästi - jos kyseessä ei olisi ollut muslimi. Myöhemmin tyttö mursi sitten tämän valehtelun kierteen, mistä hänelle kaikki kunnia. Kysyä sopii, kuinka tyypillinen tämä huijaustarina onkaan ja kuinka paljon tällainen haittamaahanmuutto todella suomalaisille maksaa?


10. Jussi, Paavo, Jaap ja Thijs

Otsikko kertoi Pirkanmaalla paljastuneen suomalais-hollantilaisen amfetamiiniliigan tuomioiden muuttuneen hovioikeudessa. Tällä kertaa oikeudelle voi antaa tunnustusta, sillä tuomiot kovenivat, vaikka ne jo käräjäoikeuden mätkäiseminä olivat monen vuoden mittaisia. Sen sijaan medialle ei voi antaa kehuja, sillä "suomalais-hollantilaisen" rikosliigan jäsenten etunimiksi paljastuivat vähintään kymmenvuotisten tuomioiden pituusjärjestyksessä luetellen Farman, Hauzin, Soheil, Rawand, Youssef, Mohamud ja Mahir. Kannattaa lukea uutiset tarkkaan eikä vain otsikoita.


11. Varmana antoi vapaaehtoisesti

Suomen ensimmäinen tuomio törkeästä lapsenraiskauksesta on annettu. Palkinnon kuittasi itselleen Amini Nurmohammad. Kiitokset myös suomalaisille veronmaksajille, jotka osallistuvat prosessiin paitsi oikeudenkäyntikulujen ja viiden vuoden vankilatäysihoidon osalta, myös mitä ilmeisimmin maksamalla Nurmohammadille määrätyt vajaan parinkymmenentuhannen euron korvaukset. Nurmohammad väitti 14-vuotiaan tytön tulleen asuntoon vapaaehtoisesti ja kosketuksen rajoittuneen pussailuun ja halimiseen. Jälkimmäisen väitteen kumosivat varsin tehokkaasti DNA-näytteet. Ensimmäisen väitteen kumoamisen syistä ei kerrottu, mutta ilmeisesti näytöt ovat varsin vahvat koska tuomio tuli törkeydestä. Tapahtumapaikka huomioiden olisi vähintäänkin kummallista, jos varsin avoimella, opiskelijakerrostalojen reunustamalla kadulla ei olisi ollut yhtään silminnäkijää ikkunassa. Silminnäkijää, joka ei olisi uskaltanut puuttua tilanteeseen rasismin pelossa, onhan tuolla alueella varsin paljon tätä etnistä rikkautta.


12. Tanska pääsi plussalle

Uutinen tiesi kertoa, että Tanska on pääsemässä voiton puolelle: maasta poistuu enemmän turvapaikanhakijoita kuin tilalle tulee. Tähän pitää pyrkiä: saa maahan tulla miten paljon hakijoita tahansa, kunhan koko ajan lähetetään pois vähintään tuplasti se mitä tilalle tulee. Vähitellen tällä politiikalla päästään väistämättä hyvään lopputulokseen. Itse asiassa sitä nopeammin mitä enemmän turvapaikanhakijoita tulee.


13. Paketti-kampaamo

Irakilaisveljekset keksivät parturibisneksen, jonka liikeidea on yksinkertaisuudessaan loistava. Pistetään parturiliikkeen kalustus pakettiautoon ja annetaan asiakkaan tilata hiushuolto kotiovelle. On vähintäänkin hämmentävää, että tällaista ideaa ei ole aiemmin kehitetty. Siitä vain kopioimaan, kun on jotain toimivaa innovaatiota saatu aikaan. Kun tuodaan Suomeen kolmekymmentätuhatta irakilaista, niin pakkohan siitä edes jotain hyvääkin on seurata, vaikka usko onkin ollut koetuksella jo pitkään.


14. Vuoropuhelua

Ajatusmaailmaltaan vasemmistolainen valokuvaaja vietti puolentoista vuoden projektin kuvaten Odinin sotureita ja tutustuen heidän elämäänsä. Lopuksi hän julkaisi projektista kirjan. Projektin aikana osapuolet oppivat ainakin jossain määrin ymmärtämään toistensa näkemyksiä. Tällaista vuoropuhelua yhteiskuntamme kaipaa. Ulkopuolelle sulkeminen, tapahtui se sitten kenen tahansa taholta, on tuhoisaa.


15. Kuluttajasuoja-asiamiehelle töitä

Kuvittele että olet tilannut kodinkoneliikkeestä jääkaappi-pakastimen. Sen sijaan firma toimittaakin sinulle astianpesukoneen. Kun reklamoit, palautusoikeutta ei ole. Mutta joudut kyllä maksamaan vuosikausia osamaksuja koneesta, jota et tarvitse. Ihan vain siitä syystä, että sinulla sattuu olemaan liikkeen kanta-asiakaskortti.
Samanlainen tilanne vallitsee isyyslaissa. Jos lapsi syntyy avioliitossa ja myöhemmin käykin ilmi, ettei aviomies ole biologinen isä, peli on pelattu. Avioeron jälkeenkin joutuu maksamaan elatusmaksuja jonkun vieraan tekemästä lapsesta. Suomen kielessä on sanonta "lyödä lyötyä", mutta englanninkielinen "adding insult to injury" on vielä osuvampi.
Nyt kansanedustuslaitoksemme on vihdoinkin herännyt tähän epäkohtaan ja yrittää saada isyydenkumoamisen lailliseksi nykyisen kahden vuoden määräajan jälkeenkin. Ja jos joku yrittää nyt mussuttaa jotain tunnesiteistä ja lapsen edusta, niin sopii miettiä vastaavaa tilannetta toisinpäin: mies on tehnyt avioliiton aikana ns. lehtolapsen, ottaa eron ja ex-vaimo pistetään maksamaan elatusmaksuja miehen syrjähypyn seuraukselle. Kuulostaako oikeudenmukaiselta? Itse asiassa se on oikeudenmukaisempaa kuin miehen vastaava tilanne, koska tässä vaimolle ei sentään ole uskoteltu hänen olevan lapsen vanhempi.


16. Oletitko juuri sukupuoleni?

Piti hieraista pariin kertaan silmiä kun luki otsikon: "Mies tai nainen ajoi auton katolleen liikenneympyrässä Oulussa". Kyseessä ei kuitenkaan ollut uusi normaali sukupuolimäärittelyssä, jossa käyttämästään WC:stä epävarmat olisi vapautettu epäilyistä. Autossa vain sattui olemaan mies ja nainen, mutta ei vielä tiedetty kumpi oli ratissa.


17. Kevätohjeet

Aki Nummela, n kappaletta SM-mitaleita palkintokaapissa, ansioitunut juoksuvalmentaja listasi ohjeistuksen kevätsään innostamille lenkkeilyn aloittajille. Erinomaisesti tiivistetyt kuusi virhettä, joita kannattaa välttää.


18. Pomppu paikaltaan

Urheilumaailman ollessa enimmäkseen seisahduksissa on herätelty vanhoja lajeja uudestaan henkiin. Yksi näistä on perinteinen testilaji vauhditon pituushyppy. Lajissa kilpailtiin jopa olympialaisissa 1900-1912. Vauhdittomien hyppyjen viimeiset Suomen mestaruudet jaettiin 1937. Kyseessä olivat tietyssä mielessä nykyisten SM-hallien edeltäjät, koska niissä kilpailtiin talvisin sisätiloissa. Norjassa perinne on jatkunut näihin päiviin asti ja lajin virallisissa kilpailuissa tehty ME onkin Norjan Arne Tvervaagin nimissä, 371 vuodelta 1968. Epävirallisesti tämän rikkoi jenkkifutari Byron Jones vuonna 2015 hyppäämällä varaustilaisuuden vakiotestissä 373. Naisten ennätys on Norjan Annelin Mannesilla, 292 vuodelta 1981. Paitsi että Ruotsia edustava Khaddi Sagnia hyppäsi äskettäin kutsukilpailussa 307. Kova tulos, mutta vauhdittoman pituuden ehkä paras suoritus on lajin suurimman legendan Ray Ewryn (ennätys 347 vuodelta 1904) käsittämätön loikka 287 cm - takaperin!


19. Uusia ideoita

Vanhan lämmittämisen ohella on kehitelty jotain aivan uutta. Seiväshyppääjät Armand Duplantis, Reunaud Lavillenie ja Sam Kendricks järjestivät etäkisan. Rima viiteen metriin ja kello käymään, puoli tuntia aikaa. Se voittaa joka ehtii tehdä eniten ylityksiä. Mahtava idea, muunnetaan seiväshyppy kestävyyslajiksi! Sääli että Matti Mononen on jo lopettanut, olisi voinut olla puoli metriä näitä kolmea herraa heikompanakin kova luu tässä kisassa. Epäilen että muiden harjoitusohjelmaan ei kuulunut juosta 400 metrin vetoja alle minuuttiin - seiväs hyppyasennossa. Kendricks jäi kisassa pronssille 26 ylityksellä. Voitto meni jakoon Duplantisin ja Lavillenien tehtyä 36 ylitystä. Suoritus on käsittämättömän kova, kun tajuaa kuinka kauan yhteen yritykseen kuluu aikaa ja siinä välissä pitää vielä tulla pois patjalta, napata seiväs ja siirtyä vauhdinottoradan päähän.

Lavillenie on ollut showmies jo aiemmin.


Loppukevennys, tällä kertaa kaasumaisessa olomuodossa

Kaksi Tampereen yliopiston opiskelijaa tarttui vihdoinkin oleelliseen kaikkia jossain vaiheessa elämää askarruttaneeseen kysymykseen kandityössään ' ”Pakollinen paha, joka on hoidettava”: Pierukäytännöistä neuvottelu parisuhteessa” '. Tutkimus oli sinänsä vaatimaton, sillä siinä oli haastateltu vain kolmea pariskuntaa (kuinka vähällä journalistiikassa todella pääsee, olkoonkin että tämä oli vain kandityö?), mutta silti: tämä on arvokas alku. Asiasta ei ole liiemmin tutkimusta tehty ja silti lähes kaikki ovat joutuneet vaikean valinnan eteen; joko nyt ollaan niin läheisissä väleissä, että voisi täräyttää? Missä vaiheessa kannattaa ottaa riski? Tästä on ehdottomasti tehtävä laajempi tutkimus. Milloin on pieraistu, kumpi on aloittanut, onko tässä ns. porttiteoria eli yksi pieru johtaa jatkuvaan piereskelyyn? Ja ennen muuta, mitä seurauksia piereskelyn aloittamisesta on ollut? Unohtakaa ensisuudelma, seksisuhteen käynnistyminen, yhteen muuttaminen ja kaikki muut vastaavat. Kuten jo vuosia sitten mainitsin ohimennen, piereskelyn aloittaminen on suhteen todellisen vakavuuden mittari. (Ja nyt sitten testataan meneekö yksi tarina tällä kertaa läpi Ylimmän Johtavan Pääinkvisiittorin seulasta. Linkatusta jutusta on aikanaan sensuroitu tosikertomus siitä, kuinka pierukynnys murskataan kerralla tuhannen päreiksi. Jos tämä kirjoitus päättyy tähän, niin tiedätte että ei mennyt.)

9 kommenttia:

Hilma kirjoitti...

Olisi mielenkiintoista nähdä kuinka vauhdittomassa pituushypyssä pärjäisivät pienellä harjoittelulla esimerkiksi painonnostajat ja voimanostajat jotka hankkivat paljon räjähtävää voimaa jalkoihinsa. Olen huomannut lähipiirissäni kuinka miehet jotka näyttävät lähinnä harteikkailta ja keskivartalolihavilta loikkaavat ainakin ylöspäin varsin näyttävästi.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä nyt päällimmäsiä:
1) Se on fifty-sixty tasapeli sanoi jo Nykäs-Matti vainaa
2) Ei meidän hallituksella ole mitään strateigiaa. On vain tragedia jossa säntäillään sinne tänne itsekään tietämättä minne.
3) Mikko Paunia puhuu asiaa, ja sitä mistä muuallakin puhutaan. Ilman meikäläisen ns. laatumedian suodatusta. Siksipä kai hänen kirjoituksiaan vähemmän täällä tunnetaan. Ja siteerata ei ollenkaan.
Huru-ukko

klova kirjoitti...

Yurik Vardajan hyppäs painonnostokengät jalassa nelisen metriä ja päälajissaan yhteistulos 82,5 kiloisten sarjassa 405 kiloa.Varsinkin työntö 225 on aika kova,edes kiinalaiset uusine muuntohuumeineen eivät ole päässeet tuohon.

Voitti vaan yhden olympiakullan,tosin olisi varmaan pärjännyt 1984 kisoissa,hänen tuloksensa itäblokin varjokisoissa olisi oikeuttanut kultaan jokaisessa painoluokassa,myös 110 kiloisissa.

Maailman paras painonnostaja mielestäni.Ja aika monen muunkin.

Ihmettelijä kirjoitti...

Hesarin pääsee muuten nykyään lukemaan nettikirjastoissa, joutuu vaan joskus oottelemaan lukuvuoroa. Jos muutenkin on koneella ei haittaa.

Jaska Brown kirjoitti...

Hilma: Varsin hyvin, etenkin painonnostajat joilla voimantuotto on räjähtävää.

Huru-ukko: Minulla on vain sellainen paha aavistus, että speissarihallitus selviää koronakriisistä a) tuurilla ja b) sillä että järki-ihmiset pelastavat päätöksistä huolimatta.

klova: Vardanjania pidän minäkin kaikkien aikojen ykkösenä, ellei sitten Suleimanoglu ole vielä parempi. Noista miehen hypyistä liikkui ja liikkuu yhä hurjia huhuja, mutta niihin voi silti todeta "hic Rhodus, hic saltus!" eli luotettavat mittaukset puuttuvat.

Ihmettelijä: Tuota en tiennytkään, hyvä juttu!

Tuumailija kirjoitti...

SALLI! Vaadin pierutarinaa julkaistavaksi!!! Siitä saisi hyvän ennakkotapauksen ja arvokasta informaatiota. Nyt olisi tilaisuus tehdä hyvä teko ja vapauttaa sensuurin kahleista tärkeää perimätietoa. Jaska voisi tehdä tästä vaikka kokonaan oman blogauksen ja samalla jakaa vinkkejä tuoreille pariskunnille.

Alkuperäisen blogauksen aikaan mietin, että Jaska on varmaan päästänyt oikean sarjatulijysäyksen ja Sallilta on mennyt korvat lukkoon. Mutta se ei ehkä sittenkään ole oikea arvio. Miksi tuollainen juttu sensuroitaisiin, eihän Sallilla itsellään siinä hävettävää olisi ollut? Nyt aloinkin epäillä että tässä taitaa olla likaiset jauhot molemmilla pussissa - vai sanoisinko kalsareissa. Olette esim. syöneet hitusen käynyttä luumusoppaa tai papumuhennosta ja parin tunnin päästä on kummankin pakoputki alkanut röpöttää hallitsemattomasti. Kumpikaan ei myöskään ole päässyt pakoon tilanteesta, jolloin on vain jouduttu selviämään siitä yhdessä. Jos suhteen alkuvaihe on kestänyt moisen koetuksen, niin se lupaa hyvää jatkoon. Ja naimisissahan te lujasti edelleen olette.

Jaska Brown kirjoitti...

Tuumailija: Valitan. Sen verran ritarillisesti paljastan, että se olin minä joka jysäytti, Sallilla ei ollut osaa eikä arpaa muuten kuin uhrin asemassa.
Samoin se täytyy paljastaa, että ollaan ihmetelty sitä kuinka lehtien palstoilla on todettu korona-ajan päättäneen monta avioliittoa, kun onkin huomattu ettei puolisoa voi sietää. Tosin onhan näinä aikoina haasteensa, omista töistä noin kaksi kolmasosaa siirtyi etähommiksi. Eipä tästä tulisi mitään jos joutuisi kaupunkiasunnossa kököttämään.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Koronapeli jatkuu, uusia strategioita tarjotaan päivittäin ihailtaviksi. Todelliset asiantuntijat valitaan, kunhan pandemia loppuu. Samoin taloustietäjät kertovat sitten isoin otsikoin, miten asiat olisi pitänyt hoitaa pandemian aikana.
Olen aina ihaillut talousasiantuntijoita. He ovat yleensä kovasti framilla keräämässä kehuja viisauksilleen, kun talous sujuu ongelmitta. Sekä tietysti talouden sakatessa he jälkeenpäin ilmaantuvat luolistaan kertomaan, miten asiat olisi pitänyt hoitaa, mutta heiltä ei kukaan ymmärtänyt kysyä.

No nyt ilmeisesti talousasioiden on todettu ajautuneen niin rapeaan kuntoon, että nobelistimme nousi esiin antamaan oman panoksensa koronaepidemian aiheuttamien ongelmien ratkaisuun. Ylen mukaan ilmeisesti todella analyyttinen, mutta ehkä talousmatemaattisesti epäekonomisteille liian vaativa. Hän ratkaisee samalla myös lääketieteelliset ja psykologiset ongelmat talousneroudellaan.
"13.5. klo 8.36 Talousnobelisti Holmström: Viruksen pelko uhka taloudelle"
https://yle.fi/uutiset/3-11212596

Ei aihetta hymyyn. Ainakin jos Sami Miettistä ja Tuomas Malista on uskominen.
https://www.youtube.com/watch?v=-4NmvmJrgKw

18. Pomppuja paikaltaan

Presidentti Kekkonen oli vauhdittomien hyppyjen taitaja. Kolmiloikkaa 972 cm.
Reissullaan Tunisiassa hän kiipesi palmuun kuin alkuperäiskansalainen. Nuorempana olisi mennyt yhdellä hypyllä latvuksiin.
https://www.youtube.com/watch?v=EdW1gJVip5w

Pieru

Muistutettakoon, että myös herrasmiehet ja muut Sirit piereksivät korkealuokkaistenkin naisten seurassa, ihan vain ilahduttaakseen persettään ja paikallaolijoita.
https://www.youtube.com/watch?v=iJWZWS5wjzE

Mutta osaa ne tytötkin. Kostealta kuulostaa:
https://www.youtube.com/watch?v=KWBDmv40SoY

Ja urheilijan tyylikäs suoritus:
https://www.youtube.com/watch?v=GErkZjS6Hr8

LS kirjoitti...

Jeff Berwick - Wear Your Pool Noodles And Take Your Shot... Or Get On The Bus To The Camps (2020-05)