Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Uutiskatsaus 3/2018


1. Mamuja Norjasta

Donald Trump sai taas kerran medialle aikaan paskahalvauksen:
– Miksi kaikki nämä ihmiset tulevat meille persläpimaista (shithole countries)?, Trumpin kerrotaan sanoneen viitaten köyhiin Afrikan maihin, Haitiin ja El Salvadoriin.
Kommenteista kertoneiden Washington Postin ja New York Timesin mukaan Trump myös sanoi, että Yhdysvaltojen pitäisi ottaa lisää ihmisistä Norjasta ja sen kaltaisista maista. Edellispäivänä Trump tapasi Norjan pääministerin Erna Solbergin Valkoisessa talossa.

Taas kerran pätee se vanha totuus, että kannattaa miettiä tarkkaan mitä toivoo, koska se voi toteutua. Olen ihan varma, että norjalaiset lähettäisivät mielellään pikapostina satatuhatta maahanmuuttajaa Yhdysvaltoihin. Suunnilleen sen verran siellä niitä on, nimittäin muslimeja. Postilähetykseen leima: "Herra Trump, toivoitte mamuja Norjasta. Tässä niitä sitten olisi, olkaa hyvä ja ei palautusoikeutta."


2. Kaikki pelaavat koripalloa yhtä hyvin - pituudella ei ole merkitystä

Edelliseen uutiseen liittyen Trump kiisti olevansa rasisti ja sanoi olevansa vähiten rasistinen ihminen, jota toimittajat ovat haastatelleet. Muista Trumpin lausunnoista poiketen tämän totuudellisuudesta ei voi olla kuin yhdellä kannalla: tosi. Edes allekirjoittanut ei yllä rasismiasteikolla yhtä alas kuin Trump, sillä tunnustan varovani sanojani. Trump sanoo asiat kuten ne ovat. Jos neekereiden ja muslimien asuttamat maat ovat persläpiä, Trump sanoo sen. Poliittisesti rasistiset (uusi termi, joka tästä lähtien korvaa "poliittisesti korrektin") toimittajat taas eivät sano. Mutta voitte kuvitella, kuinka he löisivät kuin vierasta sikaa mikäli jostain löytyisi valkoisten asuttama valtio, jonka elintaso olisi afrikkalaista luokkaa.
Rasismi on sitä, että kohdellaan toisia eri tavalla heidän rotunsa takia. Kuten poliittisesti rasistiset tekevät. Jos Israel tekisi samoja asioita kuin arabit, seuraisi kollektiivinen paskahalvaus. Joiltakin ei vain edellytetä samaa kuin sivistyneiltä kansakunnilta - ja se on rasismia jos mikä.
Nykytilannetta voisi verrata siihen, jos väitettäisiin että koripallossa menestyminen ei ole millään lailla riippuvainen pituudesta. Lauri Markkanen olisi mukamas NBA:n supertulokas, vaikka hän olisi 30 senttiä lyhyempi. Tai itse asiassa Markkanen ei olisikaan NBA:n supertulokas, koska koripallosäännöt sanoisivat, että jokaiseen koriin saa lisäpistekertoimen pituuden mukaan:
195-200 cm: 1,2
190-195 cm: 1,4
185-190 cm: 1,6
180-185 cm: 1,8
175-180 cm: 2,0 eli tässä tapauksessa vaparista 2 pistettä, normaalista pelitilanneheitosta 4 pistettä ja kaaren takaa heitetystä korista 6 pistettä.
jne...
Ja sitten todettaisiin, että koripallossa menestyminen ei ole millään lailla riippuvainen pituudesta. Sama tilanne on nyt voimassa julkisessa diskurssissa: jos kuuluu sopivaan etnis-kulttuuriseen ryhmään, saa siitä lisäpistekertoimen. Rasisteja ovat ne, jotka eivät tätä tasoitusta hyväksy, kuten Trump ja allekirjoittanut.


3. Yhteinen linja

Henkkamaukka eli Hennes & Mauritz sai aikaan kohun, kun musta poika poseerasi hupparissa joka oli varustettu tekstillä "Coolest monkey in the jungle" eli "Viidakon coolein apina". Suorastaan epidemiaksi levinnyt paskahalvaustauti iski tällä kertaa suvaitsevaistoon, jonka mielestä kyseessä oli rasismi. Mikä toisaalta ei ole mikään yllätys, koska suvaitsevaiston mielestä kaikki muu on rasismia paitsi mokutus ja sekin on pikkuisen rasistista.
Toisaalta tässä on harvinaislaatuinen tilanne, sillä kerrankin suvaitsevaisto voi olla samalla linjalla vastapuolensa kanssa: kummatkaan eivät halua katsella mainosta, jossa on neekeri kuvassa.


4. Shakki ja matti

Pikashakin tämänvuotiset MM-kilpailut järjestettiin Saudi-Arabiassa. Etenkin naisten turnauksessa taso laski, kun moni pelaaja boikotoi. Edelliskerran voittaja, Ukrainan Hanna Muzytsuk oli heidän joukossaan. Syy boikottiin oli Saudi-Arabian vaatimus siitä, että naiskilpailijoiden olisi pitänyt käyttää kehon peittävää huivia eivätkä he olisi saaneet liikkua ulkona ilman saattajaa.
Maassa maan tavalla on osuva sanonta. Kisat oli myönnetty Saudi-Arabiaan ja siellä on toimittava kuten maassa toimitaan. Kokonaan toinen asia on sitten se, oliko shakkiliitto FIDE:n päätös myöntää kisat persläpimaahan oikea. Jotain tekemistä asialla voi olla sen kanssa, että palkintorahat olivat ennenkuulumattoman korkeat.
Mikään raha ei kuitenkaan voi kompensoida sitä rasismin määrää, jolla Saudi-Arabia kohteli erästä kilpailuihin halukasta maata. Israelin joukkuetta ei päästetty kisoihin. Tämän olisi pitänyt olla pätevä syy peruuttaa kisat ja siirtää ne johonkin sivistyneempään maahan, johon kaikki voivat mennä. Kuten esimerkiksi Israeliin, joka varmasti olisi toivottanut Saudi-Arabiankin joukkueen tervetulleeksi.
Moni siis boikotoi, mutta eivät kaikki. Paikalla oli eri maiden joukkueissa koko joukko juutalaisiakin pelaajia. Hyvä näin, ilman heitä taso olisi kovasti laskenut. Jos kisat olisi järjestetty Israelissa, arabien poisjäänti puolestaan olisi vähentänyt osanottajamääriä, mutta nostanut tasoa.
Ai niin, kyseessä ei ollut tänä vuonna ainutlaatuinen tilanne pukukoodiongelmista. Shakin maailmancupissa Georgiassa Kanadaa edustanut Anton Kovalev ilmestyi kolmannen kierroksen peliin bermudashortseissa. Turnauksen johtaja käski vaihtaa vaatteet ja sanoi ”Kovalevin näyttävän mustalaiselta”. Kuten havaitaan, Georgiassa ei olla vielä edetty poliittisen korrektiuden saralla kovin pitkälle. Kovalev kieltäytyi ja häipyi paikalta.


5. Olen neljä vuotta ja voin todistaa sen!

Bahrain aikoo järjestää "Baby Gamesit", joihin on kutsuttu päiväkoti-ikäisiä kilpailijoita eri arabimaista. Mikäli arabien väestökirjanpitoon on luottamista, kisoissa nähdään erinäisiä nelivuotiaita, joilla on voimakas parrankasvu. Sukupuolesta riippumatta. Suomalaisia ei ole kutsuttu, mutta parhaillaan tutkitaan mahdollisuutta lähettää turvapaikanhakijoista koostuva joukkue. Mieluiten pelkillä menolipuilla. Joukkueen ehdottomana ässänä matkan lähtee Fahad Firas, jonka Juha Sipilä todistaa olevan ihan minkä ikäinen nyt ikinä tarvitaankaan. Ykköslajina on 110 voltin raja-aidat.


6. Abdul, maanteiden sulttaani

Piakkoin Suomessa kelpaavat monessa muussakin maassa hankitut ajokortit. Tähän asti täällä ovat kelvanneet vain sivistysmaiden ajokortit. Sivistysmaiksi lasketaan maat, joissa ajokorttia ei saa sujauttamalla sopivaa setelitukkua poliisille. Taannoin jossain afrikkalaisessa maassa tehtiin tutkivaa journalismia ja ajokortin sai heppu, joka ei ollut koskaan ajanut metriäkään autoa.
Helmikuun alusta alkaen Suomessa saa ajaa missä tahansa Suomen tunnustamassa valtiossa hankitulla ajokortilla. Parilla poikkeuksella:
- Kuten arvata sopii, lupa koskee vain Manner-Suomea. Ahvenanmaa on erikseen.
- Ajokorttia myönnettäessä henkilön vakinainen asuinpaikka ei ole saanut olla Suomi.
Jälkimmäinen säännös estää ajokorttiturismin. Eli Matti Meikäläinen ei saa käydä lomamatkalla Marokossa kuittaamassa poliisilaitokselta itselleen ajokorttia. Tätä voisi kutsua myös rasismiksi.
Ainoa hyvä puoli tässä asiassa on se, että me veronmaksajat säästämme rahaa, kun ei tarvitse enää maksella turhisten ajokortteja. Tosin pitkällä tähtäimellä tämä vasta kalliiksi tulee onnettomuuksien lisääntyessä. Vakuutusmaksut ja liikennekuolemat lähtevät nousuun. Omien - onneksi vähäisten - kokemusteni nojalla olen jo nähnyt ihan riittävästi holtitonta ajoa, kun autoa on kuljettanut joku sellainen jonka kuljetusoikeuden tulisi koskea vain sellaisia laitteita, joissa on maksimissaan yksi kamelivoima.
Nautitaan nyt turvallisista maanteistä vielä seuraavat kaksi viikkoa.


7. Häätökiitäjä

Enää ei ole olemassa lintua nimeltä kafferikiitäjä. Kafferi kun on nimitys, jota käytettiin neekereistä ja kaikki nimitykset, joita neekereistä mustista afroista... - no te kyllä tiedätte mistä, mutta en enää pysy mukana mikä on nykyään poliittisesti korrekti - käytetään, muuttuvat muutamassa vuodessa rasistisiksi.
Toisaalta oliko se nyt niin kovin viisasta muuttaa kafferikiitäjä häätökiitäjäksi, mikä viittaa lähinnä siihen että kafferit halutaan häätää pois. Mikä taas toooisaalta...
Vaan odottakaa kunhan feministinen diskurssi pääsee enemmän valtaan. Silloin huomataan, että linnustomme nimityksissä on useita miesoletettuja lajeja. Ei mene aikaakaan, kun lintukirjoihimme ilmestyy mm. seuraavia uusiolajeja:

Suokana

Harmaatulkku

Ruskorastas

Metso eli koirasoletettu koppelo


8. Missä poltetaan kirjoja…

…poltetaan lopulta myös ihmisiä. Näin totesi Heinrich Heine jo vuonna 1821 ja kuinkas ollakaan, natsit polttivat 1933 ensin kiellettyjä kirjoja ja vuosikymmen myöhemmin aika liudan kiellettyjä ihmisiä.
Nykypäivän vastine – tai ennakko – tälle nähtiin Suomen Turussa, kun kirjastovirkailija heitti Henry Laasasen kirjan Naisten seksuaalinen valta suoraan rouhimoon. Henrylle varoituksena, että sinulla on noin kymmenen vuotta aikaa häipyä ennen kuin joudut itse rouhimoon.
Erityisen suurta typeryyttä osoittaa, että sillä piti sitten mennä kehuskelemaan somessa, jolloin käry kävi. Tosin tämäkin julkinen kehuskelu voidaan antaa anteeksi, mikäli sillä oli ylevämmät tavoitteet. Suomeksi: karvarömpsän saaminen Laasasta inhoavilta feministeiltä. Mikä olisi kirjastovirkailijan habituksesta päätellen varsin ymmärrettävä tapa yrittää viimeisenä epätoivoisena mahdollisuutena sekä kohderyhmän että menetelmän puolesta. Jos tämä ei ollut syynä, niin sitten temppu oli vähintäänkin Varsinais-Suomen piirinennätys typeryydessä ja se ei nimittäin ole ihan vähän se.
Mutta lopultakin on muistettava, että ihminen on erehtyväinen. Nössykällä meni överiksi ja ei siitä pidä nyt lynkkausjahtia järjestää. Vilpitön anteeksipyyntö ajattelemattomuudesta, ehkä huomautus pomolta ja työt jatkukoot.


9. Raudan puutetta

Raudanpuute voi aiheuttaa "väsymystä, kalpeutta, korvien huminaa, sydämen sykkeen nousua sekä aiempaa herkempää hengästymistä". Näistä väsymys taas johtaa usein sekavaan ajatteluun, korvien humina siihen ettei kuule järkiperusteluja ja sydämen sykkeen nousu hätiköintiin eli virheellisiin johtopäätöksiin. Sanalla sanoen matuja maahan haalivat saattavat kärsiä raudan puutteesta. Yksi tällainen sai taannoin Turussa ensiapua raudanpuutteeseen päädyttyään terroripuukottajan uhriksi. Ilmeisesti kuuri ei ollut riittävä, koska sekava ajattelu eli matujen ihannointi jatkuu yhä. Einige lernen nie, kuten saksalainen sanoisi. Italialaisnaisen sanojen mukaan "ei saa leimata yksittäistapauksen perusteella". Ja lausuntojen järkevyydestä kertoo päätösvertaus: "Pitäisikö minun olla häpeissäni siitä, mitä pahat italialaiset tekivät sodan aikana?" Tuo on kyllä kaikkein aikojen pohjanoteeraus eurooppalaisuuden inhoamisessa, jos pitää nolostella jopa italialaisten tuhotekoja sodassa.


10. Toistoperä-Jankkunen-Uuspere-Nimekäs

Uuden nimilain mukaan lapsi voi saada yhdistelmäsukunimen. Yritin kirjoittaa tästä, mutta ehdotuksen typeryys on niin totaalista, että en keksinyt mitään sanottavaa. Tyydyn linkkaamaan vanhan kirjoitukseni yhdysnimistä.


11. Apu-va!

Käyttäytymishäiriöinen 13-vuotias poika toi teknisen työn tunnille juomia vastoin määräyksiä. Opettaja kaatoi juomat viemäriin. Poika soitti hätäkeskukseen. Käynnistyi prosessi, jonka aikana poika valehteli viranomaisille suut silmät täyteen. Koulupsykologille hän sanoi vanhempiensa tukistaneen häntä ja nuorempia veljiään - ja myönsi samalla valehtelevansa tässä. Viranomaiskoneisto oli kuitenkin ehtinyt jo pyörähtää käyntiin. Kävi ilmi, että poikaa oli ollut pakko pidellä kiinni tämän alkaessa kotona heitellä tuoleja tai särkeä tavaroita. Lopputulos oli, että molemmat vanhemmat saivat sakkoja ja joutuivat maksamaan korvauksia pojalleen. Ja huippusuoritus oli se, että nuorempien lasten osalta syytteet hylättiin. Sen sijaan tämän valehtelevan teinin osalta väitteitä uskottiin.
Jos tuomioistuimella on oikeus tuomita, sillä tulisi olla myös vastuu kertoa kuinka olisi pitänyt menetellä, jos olisi halunnut välttyä tuomiolta. Voisiko joku kertoa, millä vitun puhejudolla rauhoitetaan arvotavaroita rikkova teini koskettamatta? Jos voi, niin valehtelee. Ja seuraavaksi voisiko joku kertoa, miten tämä pysäytetään sellaisella otteella, ettei vain yhtään pääse sattumaan? Sen lisäksi voisi myös kertoa, mikä on 13-vuotiaan oikeus tulla käsityöluokkaan ja olla noudattamatta turvallisuusmääräyksiä.


Pakollinen loppukevennys: Pressanvaaliennuste ja oma suunnitelma

Olen tehnyt selkeän äänestyspäätöksen: tasa-arvon nimissä äänestän tietysti naista. Siis ensimmäisellä kierroksella.
Toisella kierroksella saatan liittyä ensimmäistä kertaa eläessäni vapaaehtoisesti nukkuvien puolueeseen. Tämä tosin on epätodennäköistä, sillä äänestän toisella kierroksella mikäli mukana on vähintään yksi ehdokas jonka sukunimi alkaa H:lla. Siitä, kuka tämä H:lla alkava ehdokas on, riippuu äänestänkö hänen puolestaan vai häntä vastaan. H:lla alkaviksi ehdokkaiksi lasketaan aakkosjärjestyksessä Haatainen, Haavisto, Huhtasaari ja Hyllönen. Eli kaikki ehdokkaat jotka todistettavasti tykkäävät miehistä.
Oletan siis, että toinen kierros tulee. Pidän tätä todennäköisenä siksi, että on todella vaikeaa uskoa, että tämä kansa olisi niin yksimielinen, että kukaan ehdokas keitä tahansa seitsemää muuta vastaan voisi saada yli puolet äänistä.
Yhtä lailla todennäköisenä pidän sitä, että toiselle kierrokselle selviää Niinistön seuraksi Haavisto, joka kokee rökäletappion. Tämä siksi, että tässä maassa on valitettavasti riittävästi änkyröitä äänestämään kenet tahansa homon toiselle kierrokselle ja valitettavasti riittävästi änkyröitä siihen, että kellään homolla - edes täysjärkisellä, Haavistosta nyt puhumattakaan - ei ole mitään mahdollisuutta tulla valituksi.
Aivan muslimipomminvarmana pidän sitä, että Laura Huhtasaari saa yli kaksinkertaisen osuuden äänistä verrattuna siihen, mitä "gallupit" tarjoavat 3-4 prosentin ennusteellaan.
Huhtasaaren kreationismia pidetään hänen suurimpana ongelmanaan. Huomattavasti suurempi ongelma Suomen kannalta on muiden ehdokkaiden monikulttuurisuususko. Huhtasaaren kreationismiusko olisi presidentinviran hoitamisen kannalta tätä suurempi ongelma vain, mikäli Suomeen olisi pyrkimässä miljoonittain dinosauruksia eikä miljoonittain haittamamuja.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noista El salvadorilaisista luin jostain artikkelin että ovat kovia tekeen töitä...

-jpt-

Qroquius Kad kirjoitti...

Kyllähän italialaisetkin tekivät jonkin verran tuhmuuksia Isossa Kakkosessa.

Perin vähän toki verrattuna saksalaisiin, joita vaaditaan edelleen katumaan tehokkaasti, vaikka heidän isovanhempansakaan eivät olleet tuolloin vielä syntyneet. Puhumattakaan venäläisistä, jotka puolestaan saavat tuntea edelleen ylpeyttä kaikista Suuren Isänmaallisen Sodan sankar'teoistaan.

Niihinhän tunnetusti lukeutuvat mm. "partisaani-iskut", eli terrorihyökkäykset suomalaisiin siviilikyliin lastenraiskauksineen päivineen: ne kun kirjattiin iskuiksi saksalaisia sotilaskohteita vastaan, ja sellaisia niiden taidetaan edelleenkin väittää olleen.

Mutta saivat ne italialaisetkin aikaan sen verran, että päästään mainitsemaan:

https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_war_crimes

Anonyymi kirjoitti...

Kafferihan tulee sanasta "kafir", joka on arabiaa ja tarkoittaa (halveksittavaa) vääräuskoista. Niitähän nämä afrikkalaiset muslimien mielestä olivat. Olisikohan parempi käännös ollut "vääräuskoisten kiitäjä" tai kafferipuhvelin tapauksessa "jumalaton puhveli".

Pekka kirjoitti...

Tällä hetkellä poliittisesti trendikkäin termi erivärisistä on "rodullistettu". Täytyy myöntää, etten odottanut vihervasemmistolta niin paljoa mielikuvitusta ja älykkyysosamäärää, että he olisivat keksineet noin nerokkaan termin. Tuo eroaa vanhoista kiertoilmauksista kahdella hienolla tavalla:

1) Se antaa ymmärtää, että ei mitään eroja edes ole, vaan ne ovat kaikki pelkkää mielikuvitusta ja väkisin aktiivisesti luotuja,

2) Rodullistavana tahona on jokin muu kuin rodullistetut ihmiset itse, eli toisin sanoen sekin on valkoisten vika, että mustat ovat mustia.

Toisaalta sarkasmipotentiaalia tuossa sanassa on enemmän kuin aiemmissa, joten voi olla, että tuolla ei kovin pitkää käyttöikää ole.


Haavistosta en usko, että ihmiset jättäisivät hänet äänestämättä pelkän homouden takia. Itse tulkitsin viimekertaisen tuloksen niin, että Suomen homotilanne on ilahduttavan hyvä. Jos hän olisi voittanut, se olisi tarkoittanut, että Suomessa voi päästä presidentiksi ihan vaan olemalla homo. Jos hän olisi jäänyt pohjille, se olisi tarkoittanut, että Suomessa ei voi päästä presidentiksi, jos on homo. Se, että hän tuli toiseksi, tarkoittaa, että Suomessa homokin voi päästä presidentiksi, mutta asiakysymykset painavat vielä enemmän.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Pekka Hooon olisi ollut parempi hakea frisööri etelän lämmöstä, siis kamppanjalajiin
https://www.google.fi/search?q=miss+kathoey+thailand&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwio0tX6y-HYAhVEVSwKHYSvB2YQsAQIJw&biw=864&bih=403

Kumitonttu kirjoitti...

Vai 110 V raja-aidat... Hahaha...

Jaska Brown kirjoitti...

jpt: Mikäs siinä, kunhan tekevät ne työnsä El Salvadorissa.

Qroquius Kad: Joo, nuo venäläispartisaanit ovat edelleen sankareita, toisin kuin samoissa puuhissa toimineet SS-Einsatzgruppet. Ja toki italiaanotkin saivat jotain aikaiseksi - eivät edes he kykene selviämään sodasta puhtoisin paperein.

Ano: Joo, taas kerran arabiorjakauppiaiden rasismista on haittaa eurooppalaisille.

Pekka: Niin, tuossa omassa kyynisessä toteamuksessani oli vähän hyperbolaa mukana. Mutta toki perääkin.

Veijo Hoikka: Vaan kun Pekan preferenssit ovat siellä kannaksen toisella puolella...

Kumitonttu: Nepä hyvinkin, mutta saisi olla enemmän voltteja ja enemmän korkeutta.

Becker kirjoitti...

Ruotsissa aikoinaan mamut vaihtoivat mm. Bagdadilaisia kirjastokortteja ruotsalaisiin ajokortteihin. Se loppui kun Ruotsissa huomattiin osan korteista olevan kirjastokortteja. Liikenne tosin on yhtä vaarallista kortista huolimatta. Mamuja palkataan ajamaan busseja ja takseja. Niinpä näitä makaa ojissa keskellä kirkasta päivää suorilla tieosuuksilla.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Jaska Brown!
Katsohan linkkini kuvat uudelleen. Pojat on poikia, mutta kuvien tytöt ovat myös poikia...

Jaska Brown kirjoitti...

Becker: No, Irakissa kirjastokortti on yhtä hyvä osoitus ajotaidoista kuin ajokortti, joten siinä mielessä asialla ei ole väliä.

Veijo Hoikka: No voi helvetti! Jos tätillä on munat, niin täti onkin seta-täti.

Anonyymi kirjoitti...

Jaskaa mahdollisesti kiinnostava uutinen: https://www.is.fi/muutlajit/art-2000005527133.html

Ukkeli kirjoitti...

Henkka Maukan kohu kertoo enemmän paremmiston todellista ajatuksista, tuo pikku poikahan ei varmaan tajunnut paidassa mitään kummaa, eikä äitinsäkään. Paremmistosta mustat ovat kuin ovatkin viidakosta. Ovatkohan he sitten tarzaneita? Voisikohan valkoinen pikku poika pukeutua tuohon paitaan? Vaikeaa on, kun kaikki on nykyään niin kummallista. Eilen olimme sodassa Oseaniaa vastaan, mutta tänään olemmekin liittolaisia sodassa Euraasiaa vastaan vai miten se Orwell kirjoittikaan.

Ajokorttilain uudistus on myös outo. Jos kerran virolainen tai irakilainen ajokortti on ihan yhtä hyvä kuin suomalainen, niin miksi suomalainen ei saa matkustaa Irakiin tai Viroon ajamaan korttia? Miksi ajokorttiturismi estetään? Halutaanko vain suojella suomalaisia autokouluja?

Jaska Brown kirjoitti...

Ano: Joo, tuttu juttu ja harkitsin asiasta kirjoittamista. Jätin kuitenkin tietyistä syistä väliin. Kova suoritus ja oaoittaa jälleen kerran kestävyysjuoksun meritokraattisuuden: lahjakkuuden merkitys on käsittämättömän vähäinen ja sillä alkaa olla todellista väliä vasta kansallisesta tasosta alkaen. Kova työ on ylivoimaisesti määräävin tekijä.

Ukkeli: Ja pojan äitihän on puolustanut Henkkamaukkaa eli tuntuu olevan järki päässä.