Yleisurheiluväki saa ottaa aika usein osumaa siitä, kuinka suomalaisen yleisurheilun taso on surkea. Välillä pitää sitten aina muistuttaa tosiasioista eli vaikka taso onkin heikompi kuin huippuvuosina, se on silti varsin kova kansainvälisesti katsoen.
Tutkin tässä äskettäin sattuneista syistä sivustoa, jossa on listattu mm. eri maiden kaikkien aikojen 20 parhaan tuloksen keskiarvot kaikista olympiaohjelman lajeista niin miehissä kuin naisissakin. Miesten lajeissa Suomi on maailman 30 parhaan maan joukossa kaikissa muissa lajeissa paitsi 100, 200 ja 400 metrillä. Naisten puolella Suomi puuttuu TOP 30:stä 100 metrillä, 800 metrillä, 5000 metrillä ja maratonilla. Keihäänheitossa Suomi komeilee miesten listaykkösenä. Muut maat, jotka ovat päässeet edes yhdessä 40 lajista listaykköseksi, ovat USA (17 ykkössijaa), Venäjä (8), Kenia (8), Saksa (4) ja Etiopia (2).
Kyseisen sivuston listoja selaillessa mieleen hiipi eräs ajatus. Maiden välistä paremmuutta mitattiin vielä 1980-luvulla usein maaotteluilla, joissa molemmilla mailla oli kolme edustajaa. Arvokisaruljanssin ja Timanttiliigojen puristuksissa näiden maaottelujen ainoana jäänteenä koko maailmassa on nykypäivään asti säilynyt Suomi-Ruotsi -maaottelu. Mutta tilastot antavat mahdollisuuden tutkia, miten Suomi menestyisi muita maita vastaan vastaavissa maaotteluissa. Joko nykyään tai historiallisesti. Tästä mieleen hiipi jääkylmä väittämä:
Jokaisessa tilanteessa koko satavuotisen yleisurheilun historian aikana Suomi olisi voittanut yleisurheilumaaottelussa minkä tahansa väkiluvultaan itseään pienemmän maan!
Kävin läpi listan maailman maista väkiluvun mukaan järjestettynä. Sieltä nousi esiin neljä maata, jotka olivat edes jollain lailla varteenotettavia haastajia. Suomen väkiluku on pyöreästi 5,5 miljoonaa. Haastajat ovat Slovakia (5,4), Norja (5,2), Uusi-Seelanti (4,6) ja Jamaika (2,7). Arvioin silti, että Suomi olisi aina voittanut ne. Norjalle Suomi on pari kertaa hävinnyt Eurooppa-cupissa niukasti, mutta siinä kyse on yksihenkisistä joukkueista ja Suomen taso on Norjaa leveämpi. Jamaika puolestaan jyräisi pikamatkoilla, mutta pidemmillä matkoilla Suomi veisi potin, samoin heittolajeissa. Hyppylajit menisivät suunnilleen tasoihin. Slovakia ja Uusi-Seelanti ovat suurin piirtein samanlaisia menestysjakumaltaan kuin Suomi, mutta kertaluokkaa heikompia. Mutta ei muuta kuin mars Tilastopajaan ja teoria koetukselle! Joka maasta vuoden 2015 tilaston kolme parasta joka lajista niin miehissä kuin naisissakin ja paperiottelut pystyyn.
Ja tulokset: Slovakia osoittautui odotetusti täysin vastaantulijaksi, Suomi voittaa 496,5 - 295,5. Uudesta-Seelannista oli vähän enemmän vastusta, pisteet 432 - 360. Etukäteen kovimmaksi vastustajaksi arvioimani Norja häviää Suomelle täsmälleen samoin pistein. Mutta sitten pamahti yllätyspaukku. Jamaikalta löytyikin yllättävän kovia heittäjiä ja kun kestävyysjuoksupuolellakin oli yksi kova mies - Suomen kestävyysjuoksunaiset kyllä veivät kaikki lajit 16-6 ja miehetkin esteet samoin luvuin, mutta kaikilla sileillä kestävyysmatkoilla tuli miehissä voitto vain pistein 12-10 - Jamaika voitti kokonaispisteissä Suomen yllättävänkin selvästi eli 433,5 - 358,5. Näin ollen alkuperäinen hypoteesi osoittautui vääräksi: löytyy yksi Suomea pienempi maa, jolle Suomi häviäisi yleisurheilumaaottelun. Tämäkin lienee kääntynyt mainitunlaiseksi vasta aivan viime vuosina, aiemmin Jamaikan taso kenttälajeissa on ollut liian heikko. Mutta Euroopan tasolla väite pätee käytännössä varmasti, sillä Norja on noussut edes lähituntumaan vasta viime aikoina. Maaottelujen kultakaudella Suomi voitti Norjan etenkin miesten puolella ylivoimaisesti ja lähetti yleensä paikalle heikennetyn A-joukkueen. Viimeinen Norja-ottelu käytiin kaksimiehisin joukkuein 1987 ja silloin Suomi voitti 123-87, naisissa 1989 lukemin 117,5-79,5. Uuden-Seelannin taas ollessa parhaimmillaan 60- ja 70-luvuilla myös Suomen taso oli kova ja etenkin heittolajeissa selvästi vastustajaa kovempi.
Alkuperäinen, todella kova väite joudutaan siis kumoamaan. Se voidaan korvata kahdella väitteellä, jotka ovat mitä ilmeisimmin tosia:
1. Jokaisessa tilanteessa koko satavuotisen yleisurheilun historian aikana Suomi olisi voittanut yleisurheilumaaottelussa minkä tahansa väkiluvultaan itseään pienemmän eurooppalaisen maan.
2. Kautta aikojen on koko maailmassa ollut vain yksi ainoa väkiluvultaan Suomea pienempi maa, jolle Suomi olisi edes joskus hävinnyt yleisurheilumaaottelun (Jamaika, osan 2000-lukua).
Mikä muu laji paitsi pesäpallo voi väittää samaa?
Onko Ylen toimittaja narsisti?
10 tuntia sitten
4 kommenttia:
Kävin miettimään asiaa tarkemmin. Pesäpallo tietysti, mutta jos rajoitutaan edes jollain lailla vakavasti otettaviin lajeihin eli käytännössä olympialaisiin. Kesälajeissa ei taida ehdokkaita juuri löytyä. Talvilajeissa käytännössä jokaisessa Norja menee edelle tai samalle tasolle. Jääkiekossakin Suomi on joskus Norjalle hävinnyt ja Slovakialle hävitään jopa säännöllisesti. No, naisten jääkiekossa Suomi tuskin häviäisi millekään pienemmälle maalle, mutta tässäkin otettiin molemmat sukupuolet mukaan. Kesälajeista tulee mieleen paini. Tosin jos Armenia ja Georgia lasketaan Eurooppaan, ei Suomella ole mahdollisuuksia. Norjasta en ole varma, sieltä on tullut joitakin yksittäisiä huippuja, mutta kai Suomi on aina ollut Norjaa parempi. Ja joka tapauksessa maailmalta löytyy Suomea pienempiä mutta parempia maita lajissa kuin lajissa, ainakaan vaihtoehtoja muiksi ehdokkaiksi ei tule mieleen.
No mutta Jaska... Missä on moottoriurheilu? Amerikassa on eri lajit, mutta eurooppalaisista maista Suomi kahmii asukaslukuun verrattuna kaikki mitali- ja pistesijat 30v taaksepäin.
Vaikka Keke Rosberg aikoinaan poltteli Marlboroa varikkoaitiollaan, niin moottoriurheilu on urheilua siinä kuin alppilajitkin. Kandee katsoa tää:
STREIF - one hell of the ride
No joo... otsikko oli "Yleisurheilun tasosta"... Sorry :( Muttta pointti oli silti, että kyllä me menestyttiin monissa lajeissa aiemmin. Lätkä (nuorten MM-kisat) on noussut punavihreitten suosioon vaikka siellä on väkivaltaa. Mutta Suomen suosituin urheilija punavihreän tiedostavaiston joku vapaa-ottelija. Niin niillä on pokkaa: kun joku tappelee se on ok jos tappelija on mamu. Onko sulla pokkaa.
Moottorilajeista en tiedä, miten niissä maaottelu järjestettäisiin. Mutta tasosta olet aivan oikeassa. Rata-autoilu tosin Suomessa ei ole ollut yhtä korkealla tasolla kuin Keski-Euroopassa, mutta varmaan korkeammalla kuin pikkumaissa.
Lähetä kommentti