Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


torstai 5. marraskuuta 2015

Jaskan vokkipannu

- Hyvää iltaa kaikille ja tervetuloa tänne Huitsinnevadan vastaanottokeskukseen! Teitä on täällä kaikkiaan noin neljäsataa pakolaista. Minä olen tämän upouuden vastaanottokeskuksen johtaja Jaska Brown.
Johtaja vilkaisi vierellään olevaa naista ja nyökkäsi. Nainen käänsi katseensa väkijoukkoon ja sanoi pari lausetta arabiaksi.

- Te olettekin jo tietoisia siitä, että tämä VOK toimii täysin uudenlaisella konseptilla, jota aletaan vähitellen toteuttaa kaikissa vastaanottokeskuksissa sitä mukaa kun saadaan sopivaa henkilökuntaa. Aloitamme henkilöesittelyillä, täällä ovat läsnä tärkeimmät henkilöt. Ensinnäkin tässä vieressäni on tulkkimme Saija Hannanen. Kerro vähän itsestäsi.
Kaunis noin 25-vuotias tumma, hoikka nainen oli pukeutunut polvipituiseen hameeseen ja tyylikkääseen puseroon. Pitkät hiukset valuivat valtoimenaan olkapäille. Käännettyään johtajan puheenvuoron arabiaksi hän lisäsi: ”Äidinkieleni on arabia, olen syntynyt Irakissa ja asunut Suomessa kymmenen vuotta. Syntymänimeni oli Zainab Hananu, mutta muutin sen Suomen kansalaisuuden saatuani Saija Hannaseksi. Toimin täällä päätulkkina eli vastaan kaikista tulkkauspalveluista ja olen muiden tulkkien esimies.”

- Saija toimii tässä tilaisuudessa tulkkinani, minä en valitettavasti osaa arabiaa muutamaa tervehdystä lukuun ottamatta. Hän kääntää aina muutaman lauseen jälkeen. Samalla Saija toimii yhtenä VOK:n vuoropäälliköistä, joita on viisi. Jokaisella vuoropäälliköllä on oma vastuualueensa, Saijalla se on tulkkaus. Täällä VOK:ssa on aina paikalla joko minä tai vähintään yksi vuoropäälliköistä. Seuraavaksi esittelen muut vuoropäälliköt.
Johtaja viittasi kädellään neljään muuhun lavalla seisovaan henkilöön, kolmeen mieheen ja yhteen naiseen.

- Timo Mattila on VOK:n turvallisuusjohtaja. Hän työskenteli aiemmin yliluutnanttina, mutta erosi armeijasta, kun läheinen varuskunta lakkautettiin.
Nelikymppinen, keskimittainen roteva mies nyökkäsi lyhyesti.
- Eeva Ruohonen vastaa lääkintähuollosta. Hän jäi juuri eläkkeelle Huitsinnevadan terveyskeskuksen ylihoitajan tehtävästä.
Reilu kuusikymppinen pitkä nainen räväytti leveän hymyn yleisölleen. Untuvikoille se olisi uponnut täysin, mutta sai elämänkokemusta omaavien miesten selkärankaan kylmiä väreitä.
- Ossi Sorsa on rakennuksen talonmies. Hän on täällä erityiskomennuksella Huitsinnevadan teknisestä virastosta.
Viittäkymmentä lähestyvä hieman ylipainoinen mies nyökkäsi.
- Juha Turunen vastaa suomen kielen opetuksesta. Hän on eläkkeellä oleva äidinkielenopettaja.
Pienikokoinen parrakas mies astui askeleen eteenpäin ja sanoi: ”Aleekum is-salaam. Hyvää päivää.” Sitten hän teki käsillään kutsuvan eleen ja toisti: ”Hyvää päivää!” ja toisti eleen. Muutama ymmärsi tarkoituksen ja toisti: ”Huvaa paiva”. Turunen nyökkäsi, hymyili ja heilautti käsiään alhaalta ylöspäin kutsuvasti toistaen: ”Hyvää päivää!” osoittaen yleisöä. ”Huvaa paivaa!” kajahti yleisöstä yhteen ääneen. Turunen hymyili astuen takaisin paikalleen.

- Sehän meni hienosti. Kaikki vuoropäälliköt ovat siis alansa ammattilaisia. He ovat tulleet tänne vapaaehtoisesti töihin teitä auttaakseen. Kuka mistäkin syystä. Saija voi varmaan kertoa lisää.
Tulkki käänsi jälleen kerran johtajan sanat lisäten vielä: ”Minä en olisi tänne halunnut tulla, olen juuri valmistunut rakennusinsinööriksi. Johtaja sai kuitenkin minut tänne houkuteltua, koska tulkkipula on huutava. Heti kun se saadaan helpottamaan, aion hakeutua oman alani töihin."

- Te kaikki olette hakeneet Suomesta turvapaikkaa. Kuka mistäkin syystä. Ne selvitetään sitä mukaa kun ehditään ja on tarpeellista. Käsittely ei ole tarpeellista, mikäli päätätte jostakin syystä poistua Suomesta. Samoin se ei ole tarpeellista, mikäli käy ilmi ettette halua Suomeen sopeutua.

- Me otamme avosylin vastaan kaikki ne, jotka ovat turvapaikan tarpeessa ja ottavat sen vastaan oikealla asenteella. Suomi tarvitsee osaavia tekijöitä. Jos aikanaan päätätte kotimaahanne palata tilanteen rauhoituttua, me pyrimme antamaan teille mahdollisimman hyvät lähtökohdat sen rauhanomaiseen rakentamiseen.

- Suomessa ollessanne teidän tulee yli kaiken muun muistaa yksi asia. Te olette tulleet tänne, me emme ole tulleet teidän kotimaahanne. Meillä suomalaisilla on sanonta: ”Maassa maan tavalla.” Katsokaa ympärillenne.
Johtaja odotti hetken tulkin käännöstä ja seurasi voimistelusalissa olevien neljänsadan ihmisen vilkuillessa sivuilleen.

- Näette irakilaisia, syyrialaisia, ehkä muutaman muunkin arabiaa osaavan. Sitten katsokaa tänne lavalle.
Taas hetken odotus.

- Näette täällä viisi syntyperäistä suomalaista ja yhden entisen irakilaisen. Te olette salissa, me olemme lavalla. Ei ole tilannetta, jossa salissa olisi neljäsataa suomalaista arabimaassa ja muutama arabi kotouttamassa. Tähän on yksinkertainen syy. Teidän kulttuurinne on epäonnistunut, meidän kulttuurimme on onnistunut. Tästä teidän on vedettävä johtopäätöksenne. Jos haluatte jäädä tänne, hylätkää se mikä on väärin ja ottakaa omaksenne se, mikä on oikein. Täällä lavalla on tulkkinne Saija. Hänellä ei ole burkhaa. Hän on ottanut omakseen suomalaisen kulttuurin ja käyttäytyy sen mukaisesti. Suomalaisilla ei ole tapana esimerkiksi tehdä numeroa uskonnosta. Äkkiseltään katsoen Saijan lisäksi yhdellä muullakin vuoropäälliköistä näkyy olevan ristikoru kaulalla, mutta se onkin yleensä ainoa näkyvä uskonnon merkki. Minä en edes tiedä suurimmasta osasta heistä, mihin kirkkokuntaan he kuuluvat vai kuuluvatko mihinkään.

- On ymmärrettävää, että teillä on sopeutumisvaikeuksia. Hyvä tavaton, tehän olette eläneet tähänastisen elämänne Lähi-Idässä, mikä on totaalinen paskaläjä. Ei sivistyneeseen maahan tuleminen ja ihmisiksi oleminen ole helppoa. Me kuitenkin autamme. Tärkeimmät kymmenen asiaa on jo kiinnitetty tämän rakennuksen jokaiseen erilliseen tilaan huoneentauluksi. Arabiaksi käännettynä ja vieressä sama suomeksi, niin opitte sitäkin kautta kieltä. Tärkein neuvo tulee tässä: kysykää aina neuvoa, ennen kuin toimitte. Me kyllä ohjaamme, niin opitte toimimaan sivistyneessä yhteiskunnassa - niin halutessanne.

- Tässä aluksi käymme läpi muutamia perussääntöjä täällä VOK:ssa olemisesta. Tärkeimmät on Saija kääntänyt arabiaksi ja saatte jokainen monisteen, jossa ne luetellaan. Kerron niistä nyt vähän.

- Kaikenlaisten päihdyttävien aineiden tuominen tontille on ehdottomasti kielletty. Jos joskus vapaalle päästessänne otatte muutaman kaljan, se kyllä käy. Mutta päihtyneenä täällä ei saa olla eikä viinaksia tuoda tänne.

- Tupakointi ja huumeet ovat ehdottomasti kiellettyjä sekä täällä että vapaa-ajalla. Te olette täällä turvapaikkaa hakemassa. Mikäli tupakoitte tai käytätte huumeita, se on selvä merkki siitä, ettette välitä omasta turvallisuudestanne. Tupakointi tai huumeiden käyttö tietää välitöntä maastakarkoitusta mistään muusta seikasta riippumatta.

- Toistaiseksi on voimassa poistumiskielto. Tontin rajat on merkitty keltaisella nauhalla. Sen ylittäminen ilman lupaa on ehdottomasti kielletty. Luvattomasta poistumisesta seuraa maastakarkoitus. Aluksi pääsette tutustumaan suomalaiseen yhteiskuntaan valvotusti ja ohjatusti kiertokäynnein keskustassa ja kaupoissa. Teidät opastetaan paikallisille tavoille. Sitten kun arvioimme jonkun olevan valmis, saatte lyhytaikaisia, tunnin-parin lomalupia. Vapaa liikkumisoikeus tulee vasta paljon myöhemmin.

- Kuten ehkä olette arvanneet, tämä rakennus on vanha koulu. Huitsinnevadan keskustaan rakennettiin viisikymmentä vuotta sitten kolme suurta koulurakennusta, joista kahdessa toimi alakoulu ja yhdessä yläaste-lukio. Lukiokoulutus lakkautettiin täältä pari vuotta sitten ja alakoululaisten määrä on pudonnut puoleen huippuvuosista. Niinpä kaikki alakoululaiset mahtuivat yhteen rakennukseen ja yläaste siirtyi toiseen entisistä alakouluista. Vanha yläasteen ja lukion rakennus jäi tyhjäksi ja siitä on nyt tehty VOK. Majoitustilaksi tämä on kelvollinen, mutta tarkoitus on jakaa luokkahuoneet kahtia väliaikaisilla seinillä siellä, missä se on mahdollista. Niiden rakentaminen onkin ensimmäisiä työprojektejanne. Lisäksi teemme yhdessä muutamia muitakin mukavuutta parantavia muutoksia.

- Henkilökunnan määrä täällä pidetään minimaalisena. Etsimme joukostanne työnjohtajiksi sopivia henkilöitä esimiehiksi, jotka vastaavat siitä että asiat hoituvat. Siivouksen hoidatte itse ja kunhan ensimmäiset suorittavat tarvittavan koulutuksen, myös ruuanjakelu siirtyy tehtäväksenne. Koulun lämmitys on toiminut kaukolämmöllä, mutta se kytketään piakkoin pois päältä ja palotarkastajan hyväksymä koulun vanha pannuhuone otetaan käyttöön. Polttopuut saadaan lahjoituksina tai sopuhintaan paikallisilta maanomistajilta. Toisin sanoen koko jengi lähtee risusavottaan korjaamaan hakkuujälkiä. Saalis tuodaan tänne ja pilkotte sen kirveillä ja pokasahoilla sopiviksi, niin ehtii syksyyn mennessä kuivua. Muuten tulee talvella aika vilpoisaa.

- Tuleva kesä kuluukin tuossa remontti- ja polttopuuruljanssissa rattoisasti. Sen jälkeen on muutakin hommaa tarjolla. Suomalaiset ovat yleensä varsin siistiä porukkaa, mutta aina sattuu joitakin vahinkoja. Yhtenä projektina tulee olemaan roskien kerääminen Huitsinnevadan keskustasta ja muiltakin taajama-alueilta. Talvisaikana on sitten lumenluontihommia, täällä asuu paljon iäkästä väkeä joka ei oikein jaksa enää lumiaan kolata. Ja varmaan moni kiireinen työssäkäyvä ostaa myös lumenluontipalvelua meiltä. Näistä urakoista saatavilla rahoilla maksetaan ainakin osittain VOK:n menot, esimerkiksi teidän ruokanne ja meidän palkkamme.

- Niin, mitä rahaan tulee, te saatte täältä täyden ylöspidon eli ruoan, vaatteet ja terveydenhoidon. Taskurahaa saa suomalaisten sopivaksi katsoman summan. Olemme avanneet tilin, johon suomalaiset voivat lahjoittaa teille rahaa. Saadut lahjoitukset jaetaan lyhentämättöminä teidän kaikkien kesken tasan. Eivätköhän kaikki teidän vastaanottoanne kannattavat ole ilomielin valmiita maksamaan sen kustannuksia omasta pussistaan mieluummin kuin maksattaisivat sen toisten ansaitsemilla verorahoilla.

- Päivärytmi täällä on seuraavanlainen. Aamuherätys on kello 7.00. Sen jälkeen kaikki kokoontuvat tänne voimistelusaliin vahvuuslaskentaan. Aamiainen on kello 7.30 alkaen. Päivän ohjelma on riippuvainen viikonpäivästä ja työtehtävistä. Töitä tehdään muutama tunti päivässä, muu aika kuluu suomen kielen opiskeluun ja harrastustoimintaan. Liikuntamahdollisuudet täällä ovat hyvät, olemmehan vanhassa koulurakennuksessa, jossa on iso ja pieni jumppasali, ulkona on urheilukenttä. Lauantai ja sunnuntai ovat töistä vapaata ylläpitosiivousta lukuun ottamatta. Samoin vapaapäiviä ovat suomalaisen kalenterin mukaiset juhlapäivät. Mitään ramadan-vapaita ei suomalaisessa yhteiskunnassa ole. Ruokailuja on kaksi, lounas noin klo 11-12 ja päivällinen noin kello 16-17. Päivällä on välipala noin kello 14 ja iltapala on noin kello 20. Hiljaisuus alkaa kello 21 ja sen jälkeen ei enää saa metelöidä. Valojen on sammuttava kello 23.

- Niin tosiaan, tuo ruokalista. Ruoka tulee tänne Huitsinnevadan kunnan pääkeittiöstä. Aamu-, väli- ja iltapaloilla on aina tarjolla kahvia, teetä, sämpylä ja hedelmä. Joskus myös mehua tai jotain muuta. Pääruokien suhteen ruokalistanne on täsmälleen sama kuin yläkoululaisilla. Siten, että tämän päivän lounasruoka on sama kuin seuraavan päivän iltaruoka eli välissä on aina kaksi muuta ruokaa, illalla on samaa kuin edellisen päivän lounaalla. Jokaiselle ruualle tarjotaan myös kasvisvaihtoehto. Mikäli ruoka tai juoma ei maistu, näkkileipää ja vettä on saatavilla rajoittamaton määrä. Tällä viikolla … hetkinen, katsonpa paperista. Joo, tänään näkyy olevan lounaalla kalakeittoa, vaihtoehtona quornkeittoa. Salaattina on tuorekurkkuviipale, leivän kanssa juustoviipale ja jälkiruokana päärynäkiisseli. Sama on siis huomisen iltaruoka. Huomenna lounaalla näkyy olevan possukastiketta ja perunaa, vaihtoehtona linssi-kasviskastike. Lisukkeena vihersalaattia ja jälkiruokana appelsiinikiisseliä. Ylihuomenna broileripyöryköitä ja perunaa, vaihtoehtona pinaatti-juustokroketteja. Lisukkeena kaalisalaattia, jälkiruokana mansikkarahka. Siinä esimerkkejä. Henkilökunta syö samaa ruokaa kuin tekin, tosin me maksamme siitä.

- Tässä uudessa vastaanottokeskusjärjestelmässä johtajalla on lähes diktaattorin oikeudet, mitä tulee palautusmääräyksiin. Jos käyttäydytte kunnolla ja osoitatte sopeutumishalua, teidät haastatellaan niin pian kuin mahdollista. Mikäli tarvetta turvapaikkaan ei ole, teidät palautetaan. Jos taas haastattelussa käy ilmi, että olette turvapaikan tarpeessa, teille sellainen myönnetään. Mutta huomatkaa, että täällä keskuksessa olette ainakin puoli vuotta. Sinä aikana ehditte jo osoittaa sopeutumishalunne. Jos sellaista ei löydy, minulla on valtuudet palauttaa teidät olipa turvapaikka myönnetty tai ei.

- Käytännössä palautuskäsky tulee, mikäli syyllistytte sääntörikkomuksiin. Luettelinkin jo aiemmin muutaman tapauksen, joissa ei ole mitään neuvotteluvaraa. Näihin kuuluvat myös sellaiset rikokset, joista voidaan Suomen lain mukaan tuomita vankeuteen. Lievemmissä tapauksissa noudatetaan harkintaa. Yleisesti ottaen yksi virhe sallitaan. Järjestelmä toimii siten, että joku viidestä vuoropäälliköstä esittää palautusta, mikäli näkee sen aiheelliseksi. Minä voin esityksen hylätä tai hyväksyä. Huomautan, että tunnen kaikki vuoropäälliköt vuosien takaa ja luotan heidän arviointikykyynsä. Ohjeena teille kerrottakoon, että me täällä Suomessa arvostamme suoraselkäistä rehellisyyttä. Jos on törttöillyt ja tietää sen, välitön tunnustaminen ja totuuden kertominen katsotaan lieventäväksi seikaksi. Vastaavasti valehtelu ja asioiden peittely ovat raskauttavia asianhaaroja.

- Kuten jo aiemmin totesin, suomalainen kulttuuri on kovin erilainen teidän entiseen elämäntapaanne nähden. Yksi teistä kummalliselta tuntuva seikka on varmasti se, että Suomessa miehet ja naiset ovat täysin tasa-arvoisia. Naiset saavat harjoittaa mitä ammattia tahansa, pukeutua kuten haluavat ja valita puolisonsa vapaasti - tietysti olettaen että mies suostuu.
Johtaja virnisti ja tulkin käännettyä kuului muutama naurunhörähdys.

- Tasa-arvoon kuuluu myös se, että mies ja nainen kättelevät sosiaalisen tilanteen niin edellyttäessä. Tasa-arvo on sellainen asia, jonka omaksumista teiltä ehdottomasti vaaditaan, jotta oleskeluluvan saisitte. Suomalaisilla on monia muitakin kummalliselta vaikuttavia tapoja, mutta kaikkien niiden noudattamista teiltä ei vaadita. Esimerkkinä mainitsen yhden minun ja monen muun suomalaisen harrastuksen eli avantouinnin, jossa hakataan talvella järven jäähän reikä ja käydään siellä uimassa. Toki tarjoamme teille siihen talvella kokeilumahdollisuuden, mutta se on täysin vapaaehtoista.

- Mikäli joku tämän puheen jälkeen arvioi, että ei kykene tämän maan pelisääntöjen mukaan toimimaan, olkoon hyvä ja ilmoittautukoon vuoropäälliköille. Se säästää meiltä kaikilta aikaa ja pahaa mieltä. Pystytte varmaan järjestämään itse paluunne, olettehan tännekin päässeet. Tarvittaessa me kyllä avustamme tavalla, jonka kohta kerron.

- Tämä vastaanottokeskus on mitoitettu neljällesadalle. Sitä mukaa kun paikkoja vapautuu, muista vastaanottokeskuksista lähetetään tänne lisää arabiankielisiä hakijoita, pelkästään muita kieliä osaaville perustetaan piakkoin vastaavalla periaatteella toimiva keskus Hornankuuseen. Koska muut vastaanottokeskukset saavat vapaasti päättää keitä tänne lähettävät, minulla on aavistus että vaihtuvuus täällä saattaa olla melkoisen suuri.

- Jos haluatte poistua, teille hommataan kyyti Ruotsin rajan yli. Tai lentolippu Bagdadiin, tai mikä sitten kotimaanne onkaan, mikäli mieluummin niin haluatte. Suomeen ei sitten enää ole paluuta muuten kuin turistiviisumilla. Ja jos joku tuumii rupeavansa hankalaksi, niin Suomi on vastikään tehnyt sopimuksen Keski-Afrikan Tasavallan kanssa. Niille, jotka ovat palautusmääräyksen saaneet eivätkä kelpuuta mainittuja vaihtoehtoja, varataan kyyti käsiraudoissa rahtikoneessa. Keski-Afrikalle maksetaan viisituhatta euroa per lärvi vastaanotosta ilman palautusoikeutta. Se tulee veronmaksajille paljon halvemmaksi kuin sopeutumattoman lorvijan elättäminen.

- Ja vielä kerran: Tervetuloa Suomeen ja Huitsinnevadaan!

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nöyryyttämällä ja ihmisen omaa kulttuuria haukkumalla ja pilkkaamalla tuskin saadaan mitään hyvää aikaiseksi. Vihaa ja katkeruutta nämä toimet vain tuottavat.

Jaska Brown kirjoitti...

Mistä lähtien totuuden kertominen on ollut haukkumista ja pilkkaamista? Jos ei lamppu korvien välissä syty sen vertaa, että ei tajua poislähdön johtuneen siitä että omassa maassa on perseilykulttuuri ja kohdemaassa toimiva, niin ei todellakaan ansaitse elää sivistysmaassa.

Olen tavannut muutamia jotka ovat tämän tajunneet. Heistä yksi on "Saija Hannanen".

Hyysäämällä ja ns. "kulttuuria" ymmärtämällä ei sopeuteta. Sillä saadaan aikaan vain sellainen katastrofi, joka on nähtävissä Ruotsin mamulähiöissä. Jos ei halua käyttäytyä sivistyneesti, niin kengän kuva perseeseen ja heti.

Janne kirjoitti...

Varsin hyvin kirjoitettu juttu. Näinhän sen oikeasti pitäisi mennä.

Reijo Koiras kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. Juuri noin se pitäisikin hoitaa, siinä on tervettä maalaisjärkeä ja itsekunnioitusta. Oikeastaan kun miettii, että jos tuo VOK-toiminta olisi alunperinkin hoidettu Jaskan hengessä, niin mahtaisiko meillä mitään maahanmuutto-ongelmaa ollakaan.

Jaska Brown kirjoitti...

Janne: Kiitoksia.

Reijo Koiras: Meillä ei ole pakolaiskriisiä. Meillä on johtajuus- ja pakoloiskriisi.

Becker kirjoitti...

Tai sitten tehdään niinkuin ruotsalaiset poliitikot ja media. Nöyryytetään ja pilkataan omaa kulttuuria mamujen mieliksi.

Jaskan malliin asiat pitäisi hoitaa, mutta sitä varmaan pidettäisiin rasistisena "päättäjien" mielestä.

Oinomaos kirjoitti...

Kiitos Jaska hyvästä ja ajankohtaisesta kirjoituksesta.

Jaska Brown kirjoitti...

Becker ja Oinomaos: Kiitoksia. Vaan tässä on ollut kummallista kun iltapäivälehdissä on otsikoitu VOK:ien levottomuuksista ja niistä maanpettureista, jotka tienaavat tällä bisneksellä rahat. Ehkä sittenkin on toivoa.