Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 15. heinäkuuta 2014

Aikahaamu

Riemastuttavassa nettisarjakuva xkcd:ssä oli äskettäin strippi otsikolla Aikahaamu. Siinä pariskunnalle ilmestyy kummittelemaan haamu, joka vertaa asioiden tapahtumisajankohtia nykyhetkeen. Haamun ensimmäinen repliikki on: Forrest Gump ilmestyi lähempänä Vietnamin sotaa kuin nykyhetkeä. Totta. Vietnamin sota päättyi 1975, Forrest Gump tuli 1994. Siis elokuva, kirja oli julkaistu jo 1986. Vietnamista Forrest Gumpiin 19 vuotta, Forrest Gumpista nykyhetkeen 20 vuotta. Kuitenkin Forrest Gump tuntuu tapahtuneen vasta hetki sitten, Vietnam taas on esihistoriaa.

Tunsin itseni vanhaksi.

Mutta näin kai asiat menevät. Ne tapahtumat, joita on liian nuori muistamaan, ovat jotain kaukaista, ne jotka ovat olleet omassa lapsuudessa tai nuoruudessa, tuntuvat läheisiltä. Samoin kuin ne tapahtumat, jotka vaikuttavat yhä nykyhetkeen, vaikka olisivatkin kaukaista menneisyyttä. Adolf Hitleristä tuli valtakunnankansleri 81 vuotta sitten. Hitlerin tullessa kansleriksi oli kulunut 78 vuotta Lincolnin murhasta. Kuitenkin Lincoln tuntuu olevan täysin esihistoriaa verrattuna Hitleriin.

Tai vastaavasti nekin tapahtumat, jotka hyvin muistaa, vaikuttavat kaukaisilta verrattuina tuoreempiin, nykyhetkeen vaikuttaviin tapahtumiin. WTC:n kaksoistornien romahdus oli vasta äsken. Tai siis 13 vuotta sitten. Ensimmäinen Persianlahden sota käytiin vain kymmenen vuotta ennen WTC-iskua.

Jotkin aikavälit historiassa ovat vain uskomattomia. Esimerkiksi Kheopsin suuren pyramidin rakentamisesta (n. 2560 eaa) on pidempi aika Julius Caesariin (k. 44 eaa) kuin Caesarista nykyhetkeen. (2516 vuotta, 2058 vuotta)

Vaan lähdetäänpä aikamatkalle. Jos et seuraavassa listassa jotakin vertailukohtaa lukiessasi tunne itseäsi vanhaksi, olet luultavasti elänyt tynnyrissä tappi kiinni.

Stalinin kuolemasta (1953) Brezhnevin kuolemaan (1982) on lyhyempi aika kuin Brezhnevin kuolemasta nykyhetkeen. (29 vuotta, 32 vuotta)

Helsingin olympialaisista (1952) yleisurheilun ensimmäisiin MM-kisoihin (1983 Helsinki) on sama aika kuin MM-kisoista nykyhetkeen. (31 vuotta, 31 vuotta)

Muhammad Alin noususta raskaan sarjan maailmanmestariksi (1964) on pidempi aika nykyhetkeen kuin Jack Johnsonin mestarina olosta (hävisi tittelin 1915). (49 vuotta, 50 vuotta)

ETYK-konferenssista (1975) Suomen päätökseen liittyä EU:hun (1994) on lyhyempi aika kuin EU-päätöksestä nykyhetkeen. (19 vuotta, 20 vuotta)

Titanicin uppoamisesta (1912) on yhtä pitkä aika John F. Kennedyn murhaan (1963) kuin Kennedyn murhasta nykyhetkeen. (51 vuotta)

Buurisodasta (1899-1902) Korean sotaan (1950-53) on lyhyempi aika kuin Korean sodasta nykyhetkeen. (48 vuotta, 61 vuotta)

Tekstiviestin käyttöönotosta Suomessa (1996) on lyhyempi aika Facebookin avaamiseen (2004) kuin Facebookista nykyhetkeen. (8 vuotta, 10 vuotta)

Madonnan ensilevystä (1983) on lyhyempi aika Britney Spearsin Baby One More Timeen (1998) kuin Spearsista nykyhetkeen. (15 vuotta, 16 vuotta)

Sortokaudesta (1899) Kekkosen tuloon presidentiksi (1956) on lyhyempi aika kuin Kekkosesta nykyhetkeen. (57 vuotta, 58 vuotta)

Kekkosen erosta (1981) on lyhyempi aika Ahtisaaren presidenttikauden alkuun kuin Ahtisaaresta nykyhetkeen. (13 vuotta, 20 vuotta)

TV-sarja Dallasin päättymisestä (1991) on lyhyempi aika TV-sarja 24:n alkamiseen (2001) kuin 24:n alkamisesta nykyhetkeen. (10 vuotta, 13 vuotta)

Paavo Nurmen julistamisesta ammattilaiseksi ennen Los Angelesin olympialaisia (1932) Lasse Virénin ensimmäisiin olympiavoittoihin (1972) on lyhyempi aika kuin Virénin olympiavoitoista nykyhetkeen. (40 vuotta, 42 vuotta)

Yhdysvaltain sisällissodan päättymisestä (1865) toisen maailmansodan syttymiseen (1939) on lyhyempi aika kuin toisen maailmansodan syttymisestä nykyhetkeen. (74 vuotta, 75 vuotta)

Toisen maailmansodan päättymisestä (1945) on lyhyempi aika Neuvostoliiton Afganistanin valtaukseen (1979) kuin Afganistanin valtauksesta nykyhetkeen. (34 vuotta, 35 vuotta)

Neuvostoliiton vetäytymisestä Afganistanista (1989) on lyhyempi aika WTC-tornien tuhoon (2001) kuin WTC-tornien tuhosta nykyhetkeen. (12 vuotta, 13 vuotta)

Vuosituhannen vaihtumisesta (2000) on lyhyempi aika Lordin euroviisuvoittoon (2006) kuin Lordin voitosta nykyhetkeen. (6 vuotta, 8 vuotta)

Beatlesin hajoamisesta (1970) on lyhyempi aika Freddie Mercuryn kuolemaan (1991) kuin Mercuryn kuolemasta nykyhetkeen. (21 vuotta, 23 vuotta)

Neuvostoliiton hajoamisesta (1991) on lyhyempi aika euron käyttöönottoon (2002) kuin eurosta nykyhetkeen. (11 vuotta, 12 vuotta)

Säännöllisten televisiolähetysten aloittamisesta Suomessa (1957) on lyhyempi aika Microsoft Windowsin julkaisuun (1985) kuin Windowsin julkaisusta nykyhetkeen. (28 vuotta, 29 vuotta)

Waterloon taistelusta (1815) on lyhyempi aika ensimmäisen maailmansodan alkamiseen (1914) kuin ensimmäisestä maailmansodasta nykyhetkeen. (99 vuotta, 100 vuotta)

Commodore 64 -tietokoneen julkaisusta (1982) on lyhyempi aika ensimmäisen Harry Potter -kirjan julkaisuun (1997) kuin Potterista nykyhetkeen. (15 vuotta, 17 vuotta)

BONUS: Tuulen viemää -elokuvan ensi-illasta (1939) Tähtien sota -elokuvan ensi-iltaan (1977) on ensi vuonna kulunut yhtä pitkä aika kuin Tähtien sodan ensi-illasta vuoteen 2015.

11 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Täytyy sanoa että osui ja upotti ja olo on laakista hyvin vanha. Muistanpa, että sain jouluna 1977 lahjaksi kauan kinuamani levysoittimen. Siis semmoisen mono-mallin, joka kytkettiin piuhalla kiinni radioon. Seuraavana vuonna sain sitten köijättyä itselleni sen verran rahaa, että pystyin ostamaan käytettynä Slade-yhtyeen lp:n Sladest. Sitä kuunnellessani tuumin, että on tääkin kyllä julkaistu kauan aikaa sitten. Vuonna 1973. Siis kokonaista viisi vuotta taaksepäin. Nykyisin tuntuu siltä, että se viisi vuotta hujahtaa sillä aikaa, kun käyn taloni nurkalla kusella.

Ironmistress kirjoitti...

Ensimmäisestä rock-levystä (Rock around the Clock, Bill Haley, 1955) on rajusti lyhyempi aika ensimmäisen proge-levyn (A Whiter Shade of Pale, Procol Harum, 1967) ilmestymiseen kuin ensimmäisestä proge-levystä nykypäivään.

Ja olimme kuuntelemassa Procol Harumia viime syksynä Kulttuuritalolla.

Anonyymi kirjoitti...

Kumma juttu se on mitä vanhemmksi tosiaan tulee sitä nopeemmiin tuntuu vuodet kuluvan, ennen rysähdystä ..

-jpt-

olli kirjoitti...

Aika tosiaan kuluu nopeammin kun vanhenee. Johtuu varmaan siitä, että aika on suhteellista. Yksivuotiaalle toinen vuosi tuplaa elinajan. Kymmenvuotiaalle seuraava vuosikymmen tuplaa elinajan. Meille nelikymppisille siis seuraavat 40 vuotta tuntuvat kuluvan yhtä nopeasti kuin yksivuotiaalle toinen elinvuosi.

Anonyymi kirjoitti...

Elämän pisimmät sekunnit muuten on varatun vessanoven edessä :)

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...

Muistan kun nassukoina manailtiin kavereiden kanssa, että ei sitä ehdi eläessään nähdä suosikkibändejään livenä, kun ne ehtii joko hajota tai kuolla ennenkuin itsellä on riittävästi ikää päästä niitä näkemään.

Ajatus on ollut hykerryttävästi mielessäni mm niin Uriah Heepin, Black Sabbathin, Dion kuin Motörheadin keikoilla ollessani. Tosin moni on jo edesmennyt nähdyistäkin, kuten Ronnie J Dio ja Ramones.

Sivujuonteena sitten vähän varttuneempana tuli kuolattua 1980-luvun hardsex-symboleille ja taasen sama ajatus iski keskusteluun. Ei nuita ehdi nähdä luonnossa... Mutta niin vain sekin on onnistunut mm Nina Hartleyn ja Ginger Lynnin osalta, ja herraisä, katsokaas miten timmissä kunnossa Amber Lynn edelleen on?!

Kaikki on mahdollista ja ei ajan kannata antaa olla jokin "kohta kuolema jo koittaa" -mittari. Elämä on ihmisen parasta aikaa.

-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Ajanlaskennasta/haamuajasta vielä:

2,5 sekuntia

on iäisyys kun kyseessä on Suomi-Ruotsi jääkiekko-ottelu. Aloitus on Suomen päädyssä. Pelitilanne tasan tai Suomi johtaa maalilla. Aivan käsittämättömän pitkä 2½s..!

sama 2,5 sekuntia menee hujauksessa kun kädessäsi on kova käsikranaatti. Sokka on irti. Kranaattia heittävä taistelija tupeksii, pudottaa sen heittopoteroon tai sen reunalle.

Sarkastisen pirullinen mieleni onkin miettinyt, että mitäs jos nuo em. tilanteet yhdistäisi..?

-Tvälups-

Jaska Brown kirjoitti...

Kiitoksia kommentoijille. Omasta puolesta voi sanoa, että kaikki mitä on tapahtunut noin 16-vuotissynttäreiden jälkeen, tuntuu tapahtuneen äskettäin. Kun taas sitä aikaisemmista asioista on joko kauan tai ikuisuus. Lieneekö muillakin noissa main oleva ikä jonkinlainen vedenjakaja?

Jaska Brown kirjoitti...

Ja vielä yksi bonus: Rubikin kuutiosta (1980) on lyhyempi aika Pokemoniin (1996) kuin Pokemonista nykyhetkeen. (16 vuotta, 18 vuotta)

Tiedemies kirjoitti...

Hyperbolinen diskonttaus, anynone?

Jaska Brown kirjoitti...

Tm: Niinpä. Eipä vain tullut mieleen, että sitä voi soveltaa ajan kulkuun jo sinänsä, ei pelkästään rahan arvostukseen. Mutta ilmeiset asiat ovat usein vaikeimpia huomata.