Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Sivallus XXIV

Jos naisella on kaksiosainen sukunimi, kyseessä on samanlainen varoitusmerkki kuin eläinkunnassa punakeltainen väri. Miehillä samaan viittaa etu- ja sukunimen välissä käytetty keskimmäisen nimen alkukirjain.

Tarkempi selitys ja oma kokemus. Yleensä kaksiosaisia sukunimiä käyttävät ns. "tiedostavat" naiset eli lyhyen matikan lukeneet feministidemarit. Toki tunnen ihan järkeviäkin naisia, joilla on kaksiosainen sukunimi.
Vastaavasti jos miehellä on yleinen nimi, kuten Matti Virtanen, on ymmärrettävää eikä mitään turhamaisuutta, että hän käyttää välissä kirjainta. Erityisesti silloin, jos on olemassa joku toinen samanniminen julkisuuden henkilö, johon on mahdollisuus sotkeutua. Tunnen henkilön, jolla on harvinainen etu- ja sukunimiyhdistelmä, mutta eikös vain ole olemassa toinen samanniminen, joka vieläpä toimii samassa harvinaisessa, mutta melkoisen julkisessa ammatissa. Ovat sopineet käyttävänsä molemmat erottimena keskimmäisen nimensä alkukirjainta.
Tässä taannoin pomo kyseli, olisinko kiinnostunut menemään tiettyyn koulutukseen. Vilkaisin nopeasti aanelosta ja ilmoitin, että kyseessä näyttää olevan sellainen koulutus, jossa puolet luennoitsijoista on naisia, joilla on kaksiosainen sukunimi eli unohda koko juttu, jonninjoutavaa höpötystä. Seuraavana päivänä pomo tuli naureskellen kertomaan, että olin erehtynyt. On tullut tarkempi ohjelma, joka sisältää luennoitsijoiden nimet. Heitä on kahdeksan, joista viisi naisia joilla on kaksiosainen sukunimi.

Ei kommentteja: