Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 25. joulukuuta 2019

Uutiskatsaus 52/2019


1. Ura putkessa

Viron sisäministeri sai vihat niskaansa naureskeltuaan sille, että "myyjätyttösestä tuli Suomen pääministeri". Seurasi melkoinen tahallaan väärinymmärtämisten ja anteeksipyyntöjen kavalkadi. Närkästyttiin, kun luultiin sisäministerin mukamas halveksuneen myyjätyötä. Ainakin itse tulkitsin lausunnon siten, että siinä ei kritisoitu pääministerin myyjätyön kokemusta, vaan sitä, että työkokemus rajoittui myyjätyöhön. On positiivinen asia, jos pääministeri on nuoruudessaan tehnyt oikeitakin töitä. Sen sijaan on erittäin negatiivinen asia, jos pääministerin työkokemus rajoittuu myyntityöhön ja pariin harjoittelupaikkaan, kuten nyt on asiaintila.
Tuoreessa pääministeri Sanna Marinissa hämmästyttää kyllä kaikkein eniten se, että häntä kehutaan fiksuksi ja nopeaksi oppimaan. Fiksuus ja oppimiskyky ovat tietysti riippuvaisia siitä, millaisesta perusjoukosta populaatio koostuu. SDP:n pääministerikisan yhteydessä media oli kaivanut esiin kilpailijoiden YO-todistukset. Ei Lindtmaninkaan todistus häävi ollut, mutta Marinin todistuksessa oli lyhyestä matematiikasta cum laude. Oli siellä sentään kiitettävät reaalista ja äidinkielestä, kielitaidosta näyttöinä olivat englannin M ja ruotsin A. Mutta tuo lyhyen matikan cum laude. Kyllähän sen tiesi, että lyhyen matikan taso on romahtanut omista kouluajoista, mutta piti oikein googlettaa esiin Sannan tekemä koe ja pisterajat. Niistä saattoi todeta, että cum laudeen vaadittiin kolme tehtävää oikein ja yksi säälipiste neljännestä. Magnaan olisi vaadittu neljä ja puoli tehtävää oikein. Melkein puolet eli seitsemän tehtävää oli prosenttilaskuja ja ne osaamalla olisi tullut kiitettävä. Meillä on siis prosenttilaskentaa osaamaton pääministeri. Hyvä luoja. Tuosta kokeesta saa kuka tahansa lukiota käymätön täysijärkinen jo pelkällä yleissivistyksellä kolme tehtävää oikein. Istumalla kokeen kuuden tunnin kestoajan pulpetissa ei voi olla saamatta cum laudeen vaadittavia pisteitä, sillä ikävystyminen pakottaa kirjoittamaan paperille tarvittavat suoritukset. Jos Marin olisi fiksu, hän olisi saanut tuosta kokeesta kiitettävän vaikka kolmen promillen kännissä. Niin, ja mitenkäs se kielitaito? Näytöt ovat vain kahdesta kielestä ja nekään eivät ole kummoiset. Tosin äidinkielen eximia vihjaa, että näppärällä paskanpuhumisella pystyy aika pitkälti kompensoimaan substanssin puuttumista, mutta tämäkin onnistuu siis vain suomeksi.
Sunnuntaisin on jumalanpalveluksissa tapana pyytää hallitukselle viisautta heidän päätöksiinsä. Harvemmin on esitetty tarpeellisempaa pyyntöä.


2. Rautaa rajalle

Vihreiden johtava ajattelijaguru (olette varmaan kuulleet vertauksen maailman pisimmästä kääpiöstä) Osmo Soininvaara kirjoitti blogissaan, että ilmastonmuutoksen takia tulee massiivisia väestönsiirtoja. Suomeenkin tulee miljoonia ilmastopakolaisia "eikä siihen kysytä meiltä lupaa".
On sitä ennenkin oltu tänne tulossa ilman lupaa. Silloin on pysäytetty rajalle, tai ainakin kovasti yritetty. Vähän jouduttiin antamaan periksi, toistaiseksi silloiset yrittäjät miehittävät osaa Suomen alueesta. Jos tällä kertaa varauduttaisiin vähän paremmin, jookos? Ei tarvitsisi malli Cajanderin versiota 2, niin saataisiin maa pidettyä omilla.
Surkuhupaisinta näissä maalailuissa on se, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttamaa. Jokainen tänne tuleva kehitysmaalainen moninkertaistaa kulutuksensa ja tuhoaa maapalloa entistä enemmän. Myös siksi, että väestöpaineen purkautuessa hillitön väestönkasvu voi jatkua yhä pidempään. 1980-luvulla pelättiin etiopialaisten kuolevan nälkään ja nyt, vain 30 vuotta myöhemmin maan väkiluku on kolminkertaistunut.
Soininvaara ilmoitti myös, että Intia tuhoutuu vesipulaan, kun jäätiköt sulavat. Himalajan jäätiköiden yhteenlaskettu tilavuus on arvion mukaan 2955-4737 kuutiokilometriä. Sovitaan että se on tuo maksimiarvo. Pelkästään Ganges-joen keskimääräinen virtaama on 16648 kuutiometriä sekunnissa. Yksinkertaisella jakolaskulla selviää, että jäätiköiden sulaminen ylläpitäisi Gangesia hyvin tarkkaan yhdeksän vuotta. Gangesin valuma-alue (hieman yli miljoona neliökilometriä) muodostaa ehkä yhdeksäsosan Himalajan jäätiköiden valuma-alueesta eli noin karkeasti arvioiden kaikkien jäätiköiden yhtäaikaisesta sulamisesta tuleva vesi ylläpitäisi jokien virtaamaa noin vuoden. Eiköhän suurin osa Intian ja kumppaneiden vedestä ole peräisin monsuunisateista eikä jäätiköistä. Eikä tietääkseni maan keinokastelu ole kovin korkealla tasolla, kyllä pelloille vesi saadaan enimmäkseen sateista. Ei Intiaan tarvitse montaa patoa rakentaa, niin kuivan kauden vesiongelma on ratkaistu.


3. Kululaskelma

Vantaan kaupunki sai EU:lta 400 000 euron avustuksen mamunuorison liikunnan tukemiseen. Vaan mitä sitten tapahtuikaan?
Ensin perustettiin hanketta varten organisaatio, johon Vantaan Liikuntapalvelujen lisäksi tulivat mukaan Helsinki Business College ja tutkimus/koulutusorganisaatioita neljästä eri maasta.
Toiseksi hommattiin projektia varten työntekijät, joiden palkkakuluihin meni kolme neljäsosaa avustuksesta. Jäljelle jäi 100000 euroa.
Kolmanneksi järjestettiin suunnitteluseminaareja Bulgariassa, Italiassa ja Suomessa. Näihin hallinnointikuluihin kului seitsemänkymmentätuhatta. Jäljelle jäi 30000 euroa.
Neljänneksi jäljelle jääneet rahat jaettiin viiden maan kesken. Niinpä Vantaalle jäi varsinaisiin järjestelyihin 5000 euroa. (Jos jakaa 30000 viidellä, saadaan kylläkin 6000 euroa, mutta ei liene enää tässä vaiheessa kenellekään yllätys, jos rahaa katoaa jäljettömiin. Itse asiassa sitä hävisi yllättävän vähän.)
Viidenneksi päästiinkin järjestämään itse tapahtumaa. Vantaan maratonin yhteyteen järjestettiin Mini Fun Run -juoksutapahtuma, jonka osanottomaksu oli 20 euroa, mutta mamuille ilmainen. Juostava matka oli kaksi kilometriä. Osanottajia oli lehtiuutisen mukaan kuusikymmentä. Kun laskee tuloksista, niin hyvällä tahdollakin saa pyöriteltyä osanottajien nimien perusteella noin tusinan verran ei-suomalaisia nimiä.
Jonkin verran juoksutapahtumissa pyörineenä voin vakuuttaa, että viidentuhannen euron budjetti vain kuudenkymmenen juoksijan tapahtumaan on aika lailla ylimitoitettu, etenkin kun huomioi kyseisen tapahtuman olleen jo valmiiksi organisoidun Vantaan maratonin kuokkavieraana. Mutta on toisaalta turha ihmetellä vaivaisen viidentuhannen euron katoamista, koska se on vain hieman yli prosentti kokonaismäärästä.


4. Niin on jos siltä näyttää

Muutama poikkeusyksilö, jotka ovat sopeutuneet sivistyneeseen yhteiskuntaan ansiokkaasti, aukaisi suunsa kulttuurieroista. Hämmentävää on se, että saa ihan vanhamediasta lukea näin suorasukaista puhetta.


5. Oi maamme, Somalia, synnyinmaa...

"Tutkimus" "osoitti", että somalialaiset Suomessa asuvat pitävät Suomea keskimäärin suuremmassa arvossa kuin muut ulkomaalaiset. Tutkimus perustuu tutkittavien omiin ilmoituksiin ja kuten hyvin tiedämme, somalit puhuvat aina totta. Jos ette usko niin Husu Husseinia voi tässä yhteydessä pitää luotettavana lähteenä.


6. On lapsi saapunut maahamme

Ensimmäiset Al-Holin leirin tulevat kansantalouden paikkaajat ovat saapuneet maahamme. Symbolisesti tämä tapahtui joulun tienoilla. Aivan kuten Palestiinassa parituhatta vuotta sitten. Odottelemme josko historia toistaisi itseään ja nämäkin lapsoset saisivat aikuistuttuaan maan pois raiteiltaan aiheuttamalla uskonnollisten näkemystensä takia sekasortoa.
Vanhemman lapsen molemmat vanhemmat ovat kuolleet, nuoremmalla on isä ilmeisesti yhä elossa vaan eipä ole huoltajuusvelvoitteitaan täyttänyt. Kuten ei sen vanhemman lapsen isäkään, eikä hänenkään Afrikasta Suomeen päästetty isänsäkään. Näkeekö joku tässä jonkinlaista johdonmukaista selitystä siihen, miksi tietynlaiset yhteiskunnat eivät oikein onnistu?
Lasten asioissa tulisi noudattaa vanhempien tahtoa, myös postuumisti. Näiden lasten vanhemmat ovat halunneet lastensa kasvavan islamilaisessa valtiossa, koska kokivat Suomen soveltumattomaksi kasvuympäristöksi. Samoin kuin muidenkin tänne tulossa olevien lasten vanhemmat. Jos lähtee Suomesta eikä kunnioita länsimaisia arvoja, paluuta ei pitäisi olla. On kuitenkin todennäköistä, että tästä se ketsuppipullon tukko avautui ja kohta charterlentoja Lähi-idästä järjestetään kiihtyvässä määrin.
Kirjoitin jo kuusi vuotta sitten: "Suomesta on lähdetty Syyriaan sotimaan. Kyseessä on pelkästään positiivinen asia. Negatiivinen siitä tulee vasta sitten, jos lähtijät palaavat Suomeen." Ei toisaalta tarvittu kovin suuria ennustajan lahjoja siihen että arvasi näin tapahtuvan.


7. Monikulttuurisuus on rikkaus - ainakin kontissa

Albaanirikollisuus rantautui Suomeen - tai siis tarkemmin sanoen sen uudenlainen muoto, vanhanlaisia pikkurötöstelyjä ja murhia tässä on koettu jo pitkään. Brasiliassa piilotettiin tavalliseen konttiin huumeita ja kontin saavuttua Suomeen aseistautuneet ryöstäjät kävivät aukomassa sen varastolla. Tällä kertaa poliisi ehti kuitenkin väliin.
Eikö rikoslakiin saataisi pykälää "maahantulo rikollisessa tarkoituksessa", jolloin tuomiot voitaisiin automaattisesti kaksinkertaistaa. Hillitsisi jossain määrin tällaista toimintaa. Vielä paremmin rikollista maahantuloa hillitsisi niskalaukaus pikaoikeuden jälkeen, mutta siihen ei ainakaan vielä olla menossa.


8. Häpeää on monenlaista

Spice Girls -hallituksen pääministeri Sanna Marin oli sitä mieltä että kokoomuksen pitäisi hävetä. Enpä olisi uskonut että löytyy asia jossa pääministeri on noin selkeästi oikeassa. Tosin siinä mitä pitäisi hävetä, hän oli väärässä.
(Huomautus: Se että kutsun hallitusta Spice Girls -hallitukseksi, ei ole millään lailla moite hallituksen sukupuolijakaumaa kohtaan. Jos hallitus koostuisi yhtä lailla pihalla olevista pojannulikoista, kutsuisin sitä New Kids on the Block -hallitukseksi.)


9. Pertin historiatunti

MC Tsuhnan presidentti Pertti oli saanut käsiinsä J.E. Salomaan teoksen Yleinen kasvatusoppi, painettu 1943. Poimitaan pari osuvaa lainausta:
"Itsenäisyysviettiin liittyy suomalaisilla palava isänmaanrakkaus. Siitä puhuu vakuuttavaa kieltä historiamme, sekä etäinen että läheinen. Siitä saa myös kansallinen kasvatuksemme vahvan tuen. Siitä on lähdettävä ja siihen aina vedottava. Sen tähden isänmaallisen näkökohdan tulee olla määräävänä kaikessa kasvatuksessa. Koulun opetusaines ja työskentelytapa on niin järjestettävä, että suomalaisen olemuksen perusominaisuus, itsenäisyysvietti ohjautuu kansalliseen ja isänmaalliseen suuntaan. Tämä edellyttää mm. että opetusaines valitaan isänmaaperiaatteen mukaisesti, että siinä on keskeinen asema äidinkielellä ja Suomen historialla, nimenomaan sellaisella historialla, joka opettaa ymmärtämään kansamme nykyisiä oloja ja laitoksia. Isänmaaperiaatetta tässä ei kuitenkaan saa käsittää ahtaasti, vaan on muistettava, että isänmaahan sisältyy myös sen kulttuuri, sen suhteet muihin maihin jne."
Tälle pohjalle on nykyinen vauras maamme rakennettu. Sen rakentaminen vei kymmeniä vuosia. Kuten hyvin tiedetään, rakentaminen vie aikansa mutta romuttaminen onnistuu huomattavasti nopeammin. Uuden ja paremman rakentaminen raunioiden paikalle on kaikkein vaativin prosessi ja vaatii sitä, että päättäviin asemiin tulevat kyvykkäät henkilöt. Siitäkin Salomaalla - itse ankaran lapsuuden kokeneella miehellä - on sanansa sanottavana, toivottavasti nykyhallitus lukee tämän ja pysähtyy hetkeksi miettimään omaa asemaansa:
"Mutta jos ihminen ei tavoittele muuta kuin mainetta tai valtaa, niin hänen luonteensa jää eheydestään huolimatta karkeaksi ja vajavaiseksi. ... Tällaisesta kunnianhimon vaikutuksesta voi saada loppumattomasti esimerkkejä varsinkin poliittisesta elämästä. Monien valtiollisessa elämässä vaikuttavien poliitikkojen naiivi itsekkyys on poliittisen elämän pahimpia myrkyttäjiä. Liioittelematta saatettaneen sanoa, että kaiken poliittisen elämän vaikein ongelma on, miten siinä voisivat saavuttaa vaikutusvaltaa kyvykkäät henkilöt, jotka eivät ole tällä tavalla naiivisti kunnianhimoisia eli henkilöt, jotka olisivat valmiit muista vaikuttimista kuin kehittymättömästä kunnianhimosta kantamaa poliittisen elämän raskasta kuormaa. Sillä kuten jo Platon totesi, usein ne, jotka eivät kykene hallitsemaan, haluavat hallita, kun taas ne, jotka kykenevät hallitsemaan, eivät halua hallita."
Itse totesin samaan tapaan kuusi vuotta sitten: "Kaikkien yhteiskuntien suurin ongelma on se, että kyvykkyys tehdä viisaita päätöksiä ei korreloi kovinkaan voimakkaasti päättäviin asemiin etenemiseen vaadittavan lahjakkuuden kanssa."


10. Rahat kierrätettävä valtion kautta

Hesarin yleisönosastossa oli erinomainen kirjoitus päivähoidosta. Neljän lapsen äiti totesi päiväkotirallin olevan raskasta. Voin kokemuksesta vakuuttaa, että tosi on. Hän tarjosi ratkaisuksi lastenhoitajan palkkaamista kotiin. Tästäkin voin kokemuksesta sanoa, että kalliiksi tulee ja byrokratiariesa on melkoinen. Kuitenkin on ilmeistä, että yhteiskunnalle kotiin palkattu lastenhoitaja olisi halvempi ratkaisu - päivähoidon kiinteät kustannukset poistuisivat. Kyseessä on poliittinen päätös, jossa sosiaalidemokraattinen periaate totesi joskus 1970-luvulla "piikomisen" oleva ihmisarvolle sopimatonta. Niinpä kotiapulainen-lastenhoitaja -yhdistelmä ajettiin verotuksellisin keinoin de facto mahdottomaksi. Ilmeisesti ihmisarvolle soveliaampaa on työskennellä laitoksessa kuin kodissa.
Kirjoituksessa viitataan yksityisen hoidon tukeen vaihtoehtona. Tämä on tietysti totta, mutta suurelta osin rahan turhaa kierrätystä sekin. Veroastetta keventämällä ja poistamalla päivähoidon subentoinnin kotihoitoon nähden, tekemällä kotiapulaistyön verotuksellisesti mahdolliseksi ja hyödyntämällä työvoimareserviä tehokkaammin päästäisiin sekä yhteiskunnallisesti että taloudellisesti parempaan lopputulokseen.


11. Hinnalla millä hyvänsä

Finnkampen eli Ruotsi-ottelu on nyt järjestetty pariin kertaan Tampereella olympiastadionin remontin takia. Nyt SUL:n puheenjohtaja Sami Itani väläytti mahdollisuutta, että ottelu pysyisi edelleen Tampereella, vaikka stadikan remppa valmistuukin. Tästä ärähtivät ex-ministeri Paavo Arhinmäki ja Helsingin pormestariduo Vapaavuori-Razmyar.
Ihan tiedoksi, että tyhmä ei ole se joka pyytää vaan se joka maksaa. Ja jos ei maksa, niin silloin voi epäillä että tyhmä on ollut se joka pyytää liikaa. Olympiastadionin vuokra on pompannut niin pilviin ja Ratina on siihen verrattuna niin halpa, että viivan alle jää taatusti enemmän rahaa Tampereelta. Jotenkin uskoisin että kauppatieteiden tohtori Itani on osannut tämän laskea varsin helposti. Toivotaan että nuorella puheenjohtajalla pokka pitää ja saadaan joko stadikan vuokra alennettua sopuhintaan tai sitten pysytään Ratinalla. Tosin minulla ei ole syytä epäillä Itanin pokkaa: muistan vieläkin kuinka nauroin kippurassa eräissä Kalevan Kisoissa, kun nykyinen pj ilmestyi kymmenottelun päätyttyä paikalliseen ravintolaan syömään kisa-asu päällä ja numerolappu edelleen selässä käymättä välillä suihkussa.


12. Jousikengät

Eliud Kipchoge juoksi epävirallisessa ennätyskokeessa maratonin alle kahden tunnin. Seurasin suoritusta livelähetyksessä. Kipchoge eteni tyylilleen uskollisena kuin kone. Erittäin analyyttisena ja fiksuna juoksijana Kipchoge tiesi, kuinka homma tehdään. Mutta tosiasia on myös se, että kaksikymmentä vuotta sitten samoissa oloissa samanlaisin järjestelyin nykykuntoinen Kipchoge olisi juossut arvioni mukaan noin 2.02 ja osia.
On tultu kauas siitä ajasta, kun allekirjoittanut juoksi maratonia saman mallin kengillä kuin olympiavoittaja. Eroa oli vain kengännumerossa, kaupan hyllyltä löytyi täsmälleen samaa mallia ja hintalappu oli satasen luokkaa. Nike on kehittänyt kengät, joiden hiilikuitumainen jousirakenne näkyy jopa Kipchogen huippuunsa hiotussa askeleessa - se on muuttunut selvästi pomppivammaksi jopa muutaman viime vuoden aikana, puhumattakaan sitten siitä Kipchogesta joka viisitoista vuotta sitten voitti MM-kultaa vitosella. Vuosi vuodelta kengän jousto-ominaisuus on muuttunut tehokkaammaksi.
Jaakko Nieminen arvioi nykykenkien parantavan aikaa noin kaksi-kolme minuuttia. Olen samalla kannalla. Linkatussa Urheilulehden jutussa puhutaan ME:n kehityksestä, joka sekin on ollut rajua viime vuosina. Noin kahdenkymmenen vuoden aikana 1988-2007 ME parani alle kaksi minuuttia. Nyt se on noin kymmenessä vuodessa 2007-2018 parantunut yli neljä minuuttia. Juuri tänä ajanjaksona huippukenkä on muuttunut satasen parista moninkertaiseen hintaan ja sen kestoaika pienentynyt murto-osaan - huippuparilla voi juosta käytännössä vain yhden kisan. Mutta ME:n kehitys on satunnaista, kyseessä on vain yksi huippusuoritus. Paljon raaempaa dataa on luettavissa maailmantilastoista. Verrataan maailmantilastoja tänä vuonna ja suluissa vuonna 2006 eli juuri ennen tiheitten ennätysparannusten alkuvuotta: 10. paras aika on 2:04:11 (2:07:14), 20. paras 2:05:02 (2:08:03), 50. paras 2:06:22 (2:09:41), 100. paras 2:07:58 (2:10:57), 200. paras 2:09:58 (2:13:01), 500. paras 2:12:57 (2:16:35) ja 1000. paras 2:17:31 (2:21:14).
Äkkiseltään näyttää siltä, että varsin johdonmukaista. Joka kohdassa kehitys on ollut 3-4 minuuttia. Mutta tarkemmin katsoen löytyy ero. Sijoituskehityksen tulisi olla logaritmisesti toimivaa eli jos nykypäivään 1000. paras olisi 13 vuotta sitten ollut 500. paras, niin 100. parhaan olisi pitänyt olla 50. paras jne. Vaan kuinkas onkaan?
Tämän vuoden maailmantilaston 1000. paras olisi vuonna 2006 ollut 597. (suhdeluku 0,597), 500. paras 195. (suhdeluku 0,390), 200. paras 55 (suhdeluku 0,275)., 100. paras 18 (suhdeluku 0,180)., 50. paras 2 (suhdeluku 0,040). ja sitä edeltävät kärjessä, jolloin suhdeluvun laskeminen ei ole mielekästä. Itse asiassa tänä vuonna peräti 33 juoksijaa alitti vuoden 2006 kärkiajan 2:05:56 eli suhdeluvuksi 33. sijalle voidaan laskea 0,030. Kuten nähdään, muutos ei ole ollut logaritmista vaan huippu on kehittynyt voimakkaammin kuin massa. Tämä viittaa siihen, että huipulla on käytössä jotain mitä massalla ei ole. Eli paremmat kengät. Tämä ei ole se suunta, johon yleisurheilun tasa-arvoisena lajina tulisi kehittyä. Se on alentumassa huolestuttavalla tavalla välineurheilun tasolle. Ei tosin kovin vahvasti, sillä vanhollakin kengillä Kipchoge tietenkin päihittäisi kaikki muut paitsi ehkä kymmenkunta parasta, kun taas Iivo Niskanen ei pärjäisi tervatuilla puusuksilla edes piirikunnallisissa.
Kenkien merkitys näkyy siinäkin, että ratajuoksuissa ei ole ollut samanlaista tulosparannusta kuin maantiellä. Kenenisa Bekele juoksi 37-vuotiaana vain kahden sekunnin päähän Kipchogen maraton-ME:stä, vaikka ratajuoksuissa hänen ennätyksensä ovat viidentoista vuoden takaa. Omaa maratonennätystään hän paransi kolmen vuoden takaisesta puolitoista minuuttia. Kaiken järjen mukaan Bekelen kunnon pitäisi olla pari minuuttia silloista heikompi. Ero tulee kengistä.


Loppukevennys: Puskapissillä

Sananmukaisesti loppukevennys. Piti tarkistaa, että en vahingossa törmännyt vanhaan, aprillipäivänä julkaistuun juttuun. Toisaalta nykypäivänä ympäristönsuojeluun liittyvät innovaatiot ovat usein aivan liian epäuskottavia mennäkseen läpi aprillipiloina.
Varusmiesten maastokuseskelu on koettu ympäristöongelmaksi. Niinpä Porin Prikaatissa kokeiltiin marsseilla ja harjoituksissa mukana kuljetettavaa huussivaunua. Siinä jermut kusevat tuhka-kalkkiseokseen, josta neste haihdutetaan ensin lämpöpuhaltimilla pois. Lopputuloksena saatiin kuukaudessa noin 10-15 kiloa jauhemaista virtsaa, jota voidaan periaatteessa käyttää lannoitteena.
Mietitäänpä hetki ympäristövaikutuksia:
- vaunu vaati epäilemättä yhden polttomoottorilla käyvän ylimääräisen ajoneuvon harjoituksiin mukaan
- miten mahdettiin tuhka-kalkkiseos valmistaa ja kuljettaa paikan päälle?
- paljonko sähköä kului lämpöpuhallinten käyttöön?
Sanoisin että metsänlannoituksen ja ympäristösuojelun kannalta on huomattavasti parempi, että varusmiesjampat kusevat metsään kuten ennenkin. Aion myös henkilökohtaisesti jatkaa veden säästämistä hyödyntämällä suomalaisen miehen perusihmisoikeutta eli omalle pihalle kusemista, jos sattuu ulkona ollessa kusettamaan.
Kaiken huippu ja ikävin puoli asiassa oli se, että kyseistä tiivistettä ei voi käyttää elintarviketuotannossa eikä puutarhoissa, koska käytetty tuhka sisältää liikaa kadmiumia. Metsänlannoituksessa raja-arvo ei ylity, mutta siinä taas ei saa käyttää orgaanista perää olevaa ainetta.
Jutussa ei kerrottu, mitä lopputuotteelle tapahtui mutta en liiemmin hämmästelisi jos se olisi vedetty pöntöstä alas.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää joulua myös sinne sikäläiseen Impiwaaraan, ihan kiintoisa pläjäys taas kertaalleen.

"Muutama poikkeusyksilö, jotka ovat sopeutuneet sivistyneeseen yhteiskuntaan ansiokkaasti, aukaisi suunsa kulttuurieroista. Hämmentävää on se, että saa ihan vanhamediasta lukea näin suorasukaista puhetta."

Tuo Seida Sohrabi on, ainakin tähänastisten ulostulojensa perusteella, antanut itsestään ihan fiksun vaikutelman. Toisaalta tuohon samaan ilmiöön olen kyllä törmännyt itsekin, eli on useammankin kerran käynyt niin, että kaikkein purevimmat kritiikit ns. Toiseuskulttuureista™ olen saanut kuulla etnikkien suusta. Vaikken puunhalaaja olekaan, niin koulutus- ym kuvioiden kautta myös ns uussuomalaisiinkin on tullut jonkinverran tutustuttua, onneksi lähinnä siihen koulutusmyönteisimpään kvintiiliin.

Hupaisinta omalla laillaan, että monilta heistä olen kuullut siinä määrin ronskeja kannanottoja esim. Lähi-Idän ja Afrikan oloista, että mikäli nykyisessä ilmapiirissä menisin siteeraamaan niitä omalla nimelläni ja naamallani, voisi jo alkaa odotella käskyä kuulusteluun. Vaikka kertoohan se yhtä sun toista keskustelukulttuurin alennustilasta sekin, että totuudenpuhujatkin joudutaan jo tuomaan ulkomailta...

-J.Edgar-

Laivastonorsu kirjoitti...

"Kun laskee tuloksista, niin hyvällä tahdollakin saa pyöriteltyä osanottajien nimien perusteella noin tusinan verran ei-suomalaisia nimiä."

Tuloksissa (http://resultservice.fi/2019/vantaa/?action=show&sarja=MINI) seuraan "bromma gymnasium" kuuluvat tuskin ovat turvapaikanhakijoita. Itse laskin tuolta yhden englanninkielisen nimen, neljä itä/kaakkoisaasialaiselta kuulostavaa nimeä ja yhden lähi-itämaalaiselta kuulostavan - kuusi maahanmuuttajaoletettua nimeä.

Tukea oli 400 000 €. Suomi sai viidestä maasta eniten tukea, oletetaan alakanttiin sitä saataneen 100 000 €. Tällä katettiin oletettavasti kuuden maahanmuuttajan osallistumismaksut, yhteensä 120 €. Rahankäytön hyötysuhde oli siis 0.12 % - hallinnolliset ja muut oheiskulut olivat siis vaatimattomat 99.88 %. Ja muistetaan että tuki arvioitiin tässä alakanttiin.

Pidän projektia sikäli menestyksenä että sen hyötysuhde oli positiivinen - kuusi maahanmuuttajaa pääsi kohottamaan kuntoaan suomalaisten seassa. Olettaisin useimpien vastaavien kielen- ja kulttuurinoppimisesta erillisten kotouttamistempausten lähinnä haittaavan suomalaisuuteen assimiloitumista, eli tämä oli keskivertoa fiksumpaa rahankäyttöä. Kuten HS:n artikkeli aiheesta aloittaa, "Vihdoin Vantaa oli onnistunut."

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitos hyvästä uutiskatsauksesta. Pisti vaan tuo loppukevennys mietityttämään. Ensinnäkin mieleen tuli kysymys, että kuka ihmeessä koko idean – tai siis ongelman – on alun perin keksinyt? Ja toisekseen, jos se on ongelma että varusveijarit lorottavat metsään niin mitäs tehdä eläimille? Kaikke eläimet aina varpusista hirviin pissivät ja – Herra nähköön – vielä paskovatkin metsään. Olisiko aika uuden suomalaisen innovaation eli Bajamaja Nature Productions? Uusi Nokia?

QroquiusKad kirjoitti...

Kohta 4:
Seida ja islamilaisessa ympäristössä kasvanut aatekumppanittarensa ymmärtää ja kehottaa meitä suomalaisia ymmärtämään, että islamilaisessa yhteiskunnassa naisen asemaa arvotetaan puuron maulla:
sen ollessa ala-arvoista se kelpaa vain koirille ja naisille.
Seida kehottaa silti vastalääkkeeksi opettamaan maahantunkeutujille, ettei Suomessa naisia saa raiskata.

Niinpä.

No, minäpä ehdotan, että koulujen joululomien päättyessä on Suomen jokaisessa oppilaitoksessa, peruskoulun ala-asteista yliopistoihin, on jokaiselle opetettava tämä yksinkertainen asia:
Suomessa ei saa tehdä rikoksia.

Halleluja! Se oli siinä!!
Kun jokaiselle maassamme asuvalle on sanottu, ettei Suomessa saa tehdä rikoksia, ei kukaan tee enää koskaan maassamme rikoksia.
Ei suomalainen, Suomen kansalaisuuden saanut, turvapaikan saanut, turvapaikkaa saamaton, matkailijana maassamme oleskeleva...
Ei kukaan!

Suomessa ei enää koskaan tehdä yhtään rikosta sen jälkeen, kun kaikille on selitetty, ettei rikoksia saa tehdä!

Veijo Hoikka kirjoitti...

Jäätävää tekstiä, kyllä piäis reen kulkea noilla vauhdituksilla!

11. Olympiastadionin perusparannus. Asiasta mielenkiintoinen blogi projektin poliittisteknisestä toteutuksesta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/valtiontalouden-tarkastusviraston-on-syyta-selvittaa-arhinmaen-mahdollistamat-kymmenien-miljoonien-budjettiylitykset/
Tottakai se perusparannus oli tehtävä, mutta mikä piru siinä on, ettei asioita voida tehdä ilman poliittista kieroilua.

12. Jousikengät. En tiedä, mutta en myöskään yllättyisi, jos huippujuoksijoilla olisi erikoisjalkineidn lisäksi jalan biomekaniikan yksilöllinen tutkimus, ja sen perusteella jalkineiden hienosäätö opitimoimaan askelluksen kaikki vaiheet. Ja sen jälkeen koejuoksu ja jalkineiden justeeraus tarpeen mukaan. Ei ole halpaa hommaa sekään. Toki taloudellinen panostus varmasti tuottavaampaa kuin kotoutuskulut maahan puolijuoksua, parempaa sotilasmarssia tai läpsyttellen saapuneiden kohdalla.

Loppukusetus: En viitsi kirjoittaa julki, mitä pikku jekkuja meitin ryhmä olisi saattanut tehdä marssinäytteille. Ainakin labrassa olisi analyytikoilla ollut hauskaa.

Jaska Brown kirjoitti...

J.Edgar: Ilmiö on tuttu. Suojavärin turvin voi lausua tosiasioita.

Laivastonorsu: Tulin samaan johtopäätökseen, mutta käytin hyvää tahtoa enemmän kuin laki sallii. Jos tosiaan oletetaan nuo realistiset kuusi copyright-matua, niin rahaa paloi kymmeniätuhansia per tapaus.

Yrjöperskeles: Onneksi cityvihreät eivät ole vielä tajunneet, että eläimet ihan oikeasti paskovat metsään...

Qroquius Kad: Lisäksi voitaisiin säätää rikosten tekeminen laittomaksi.

Veijo Hoikka: Tietääkseni Nike on tosiaan tehnyt lievää juoksijakohtaista hienosäätöä. Tuosta viimeisestä tulee mieleen se laihialaisukon labrakoe. Virtsanäytteen tulosten saavuttua tämä meni innoissaan kertomaan vaimolle: "Hienoja uutisia! Minä, sinä, lapset, naapuri, Musti ja meidän lehmät olemme kaikki terveitä!"

Anonyymi kirjoitti...

Tuolla yhdellä kylällä isäntä ajoi pitkin metsää 80-luvulla lietettä, vaan olihan siellä nyt sitten paksuja kuusia kun hakkas nurin ja polttopuiksi ...
Kyllähän sen muuten ymmärtää että esim. jossain Hollannin tapaisessa maassa pitää kotieläinten raadot käsitellä, eikä syytää jonnekin pusikkoon, kun suunnalleen Pohjois-Pohjanmaaan kokoisella läntillä on 10m ij. asukasta ja 10 mij. eläintä, mutta kun ne säännöt siiirretään sellasenaan Suomen tapaiseen harvaan asuttuun maahan
Sitäpaitis ketut on nyreissään ..

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...

Qroquius Kadille ja Jaskalle edelleen;

Tosiaan, lainsäädännössämme, tai ainakaan rikoslaissa, ei missään suoraan sanota, että esimerkiksi murha tai raiskaus on kielletty. Eikä rikoslaissa sanota niin muistakaan rikoksesta.
Siellä sanotaan vain, että jos joku tekee niin ja niin, hänet on tuomittava siihen ja siihen rangaistukseen. Mutta vaikka monista teoista on säädetty rangaistus, laissa ei suoraan sanota, että niitä ei saa tehdä. Onko tätä kenties pidettävä pahana aukkona lainsäädännössämme?

Sen sijaan joissakin muissa laeissa, esimerkiksi tieliikennelaissa
(https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180729)
kyllä sanotaan joistakin teoista, että niin ei saa tehdä. Esimerkiksi lain 17 §:n mukaan
"Ajoneuvoa EI SAA ajaa se, jolta sairauden, vian, vamman, väsymyksen tai päihtymyksen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä puuttuu siihen tarvittavat edellytykset."
Kyllä sitä rangaistussäännöksetkin koskevat, mutta ne ovat eri pykälässä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa loppukevennyksessä oli kysymys vain määrästä. Kun metsään on tullut on kokonainen joukko-osasto, useita satoja miehiä, heiltä yhteensä tulee virtsaa lyhyessä ajassa moninkertaisesti enemmän kuin muulloin, ja epäilemättä myös enemmän kuin metsän eläimiltäkään yhteenlaskettuna samassa ajassa saman kokoiselle alueelle. Pieni määrä ei haittaa, mutta suuren määrän laita voi olla jo toisin. Tosin asian hoitaminen noin järeällä tavalla kuin tuossa uutisessa kerrottiin aiheuttanee jo ekologisestikin enemmän ongelmia kuin se ratkaisee.
Mutta: onko aivan totta, että orgaanista alkuperää olevaa lannoitetta ei saa käyttää metsissä?
Kummallista. Sitähän sinne tulee luonnostaankin, esimerkiksi juuri eläinten jätöksistä. Pitääkö nekin kuljettaa pois, ennen kuin puut ovat käyttäneet niiden ainekset lannoitteekseen?
Entä puista syksyisin varisseet lehdet? Nekin maatuvat ja niistä tulee lannoitetta, ellei niitä kuljeteta pois.

Jaska Brown kirjoitti...

jpt: EU-säädösten ongelma on usein juuri se, että erilaisia olosuhteita ei huomioida.

Ano 1: Eräs palloiluvalmentaja määritteli asian seuraavasti: "Säännöissä ei suoranaisesti kielletä tiettyjä otteita, niissä vain määritellään kiinnijäämistapauksesta seuraavat sanktiot."

Ano 2: Isokin määrä lyhyessä ajassa haihtuu nopeasti, kokonaan toinen juttu on se jos leiriytyimen kestää viikkoja. Kyllä meille ainakin opetettiin kuinka kenttäkäymälä rakennetaan, jos on tarkoitus olla samassa paikassa pidempään. Tuosta orgaanisen lannoitteen käyttökiellosta en tiedä muuta kuin että näin siinä linkatussa jutussa sanottiin.