Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Uutiskatsaus 22/2018


1. Taas sitä tienataan

Muutama vanhamedia levitteli luottoluokitusyhtiö Moody'sin tutkimusta, jossa todettiin maahanmuuton vauhdittavan talouskasvua Pohjoismaissa. Ymmärrettävistä syistä ei annettu yhtään ainutta numerotietoa puhumattakaan linkistä alkuperäiseen tutkimukseen (koko raportti maksumuurin takana). Oli vain niputettu taas kerran yhteen ne, joita ajaa Suomeen asiantuntijatyö sekä rauhallinen ja sivistynyt yhteiskunta ja ne, joita ajaa Suomeen moninkertaistuva elintaso sekä rauhallisen ja sivistyneen yhteiskunnan tuhoaminen. Kasvuarvio BKT:n vuotuiselle kasvulle oli 0,3-0,6 prosenttia, mikä perustuu väestönkasvuun. Mutta BKT ei kerro yhtään mitään. Onhan esimerkiksi Bangladeshin BKT suurempi kuin Suomen. Se, mikä kertoo on BKT/asukas.
On hyvin mahdollista, että haittamaahanmuutto lisää bruttokansantuotetta. Samalla tavalla kuin tuotteiden hinnan puolittaminen lisää myyntiä, ehkä jopa absoluuttisesti eikä vain kappalemäärissä, mutta persnettoa tulee silti.
Oleellista on se, että ilman haittamaahanmuuttoa BKT/asukas kasvaisi varmasti nopeammin kuin sen kanssa. Ja oleellista on myös se, että jos haittamaahanmuuton nopeus on enemmän kuin tuo mainittu BKT:n arvioitu kasvu 0,3-0,6 prosenttia, BKT/asukas itse asiassa laskee eli suomalaiset elävät köyhemmin. Sivumennen sanoen, vuoden 2015 haittamatuvyöry oli juuri tuo 0,6 prosenttia asukasluvusta. Eli jos Suomeen tunkee vuosittain 30 000 haittamatua, niin hyvällä tuurilla elintasomme ei laske. Lisäksi raportissa mainitaan Suomi poikkeuksena: For Finland, however, total population growth is not expected to make a positive contribution to potential growth. Eli Suomessa haittamaahanmuutto saattaa alentaa jopa absoluuttista BKT:tä, henkeä kohti lasketusta nyt puhumattakaan.


2. Samaan aikaan toisessa todellisuudessa

Hesarin kolumnisti kertoi, kuinka Venäjällä kauhistellaan Suomen haittamaahanmuuttopolitiikkaa ja levitellään valeuutisia aiheesta. Kolumnin uskottavuutta olisi näin rationaalisesta näkövinkkelistä katsoen lisännyt, jos siinä olisi kerrottu miksi uutiset ovat valeuutisia. Enpä olisi vielä toistakymmentä vuotta sitten uskonut, että Venäjän mediaa voi - edes jossain asiassa - pitää luotettavampana kuin Suomen mediaa. Ilmeisesti saman ovat huomanneet muutkin. Kommenttiosiossa tuli nimittäin kylmää kyytiä kolumnistille. Oli taas kerran hauska seurata kommenttien peukutusten määrää. Järjestyksessä: 1771,1755, 1684, 1851, 1738, 1721, 854, 789, 657, 1209, 492, 91, 14, - oho, nuo kaksi viimeistä olivatkin kirjoitusta asiallisena pitäviä kommentteja, palataanpa takaisin normaaliin päiväjärjestykseen - 768, 59, 91, - no taas lipsahti pari höynäytettyä joukkoon - 1064, 276 (tämä oli neutraali), 774, 574, ...


3. Antaa olla

Tässä piti olla juttu sinisestä vaihtoehdosta tai mikä uuvattien tulevaisuus vai Timo Soinin poliittinen perikunta se nyt olikaan. En vain oikein keksinyt mitään sanottavaa ja lopulta tajusin ettei prosenttiliikkeestä kannata kirjoittaa.


4. Hullutusohjelma

Demarien kannatus on nousussa. Suosittelemme virtsaamisvaikeuksista kärsiville luettavaksi demarien virallista puolueohjelmaa, koska sillä on onnistuttu kusettamaan jo reilua viidennestä Suomen kansasta.
Epävirallisempi puolueohjelma on sitten toinen juttu. Julkisuuteen vuoti demarien muistio heidän suunnittelemastaan maahanmuuttopolitiikasta. Ydinkohdat tiivistettyinä:
1) Humanitaarista (lue: haitta-) maahanmuuttoa on tehostettava
2) Jopa rikoksiin syyllistyneiden poistopäätökset jäädytetään
3) Maasta poistumisen arviointi otetaan pois tuomioistuimilta
4) Arviointia varten hankitaan konsultteja
5) Päätösvaltaa turvapaikkapolitiikassa siirretään EU:lle
6) Oleskelulupien käsittelyaikaa lyhennetään (tämä olisi sinänsä hyvä asia, jos se tarkoittaisi fiksuja päätöksiä mutta tätä on turha toivoa)
Se hyvä puoli toki asiassa on, että jos SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät (luultavasti RKP:llä vahvistettuna) muodostavat seuraavan hallituksen, seuraa sen luokan katastrofi että rähinä alkaa odotettua aiemmin. Ja mitä aiemmin se alkaa, sitä vähemmällä tästä revohkasta selvitään. Asiaan liittyen dosentti vaati äskettäin SDP:tä pahoittelemaan aseelliseen kapinaan ryhtymistä 1918. Mitäpä turhia, silloin punaiset - ainakin rivimiehet - uskoivat taistelevansa vapautensa puolesta. Tosin olisihan anteeksipyynnöstä se etu, että demarit saisivat omantuntonsa puhtaaksi ennen kuin aiheuttavat seuraavan vapaussodan.
Muistutukseksi Antti Rinteelle ja kumppaneille: Rikoslaki, luku 12, 4§ toteaa: "Jos maanpetoksessa
1) aiheutetaan vaara valtakunnan tai sen osan joutumisesta vieraan vallan alaiseksi tai
2) muuten aiheutetaan Suomelle erityisen suurta vahinkoa
ja maanpetos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä maanpetoksesta vankeuteen vähintään neljäksi vuodeksi tai elinkaudeksi.
Yritys on rangaistava.5. Kaikkien tautologioiden äiti

Tilastoilla voi osoittaa melkein mitä vaan, kunhan muotoilee asian sopivasti. Haittamaahanmuuton osalta näitä poimintoja on tehtävä luovuudella, joka on huikeaa suuruusluokkaa. Näin teki haastattelussa myös sisäministeri todeten, että "työperäisillä maahanmuuttajilla on korkeampi työllisyysaste kuin kantaväestöllä". Sanotaanpa vielä kerran hitaasti ja rauhallisesti: Niillä ... jotka ... käyvät ... töissä ... on ... korkeampi ... työllisyysaste ... kuin ... millä ... tahansa ... muulla ... ryhmällä. Seuraavaksi odottelemme sisäministeri Kai Mykkäseltä lausuntoa siitä, että järveen hypänneet ihmiset ovat märempiä kuin koko väestö keskimäärin on.


6. Älä anna sen tapahtua minun vahtivuorollani

Vaan osataan sitä muuallakin. Britanniassa realismipuhetta kahlehditaan pääministerivoimin. Ei Theresa May niin typerä ole, etteikö tietäisi tosiasioita. Hän ei kuitenkaan halua olla se, joka ryhtyy sotkua siivoamaan. Niinpä tosiasioista puhumista suitsitaan, jotta ehtisi nauttia vallasta ja siirretään ongelmia seuraajille. Ensin on sallittu haittamaahanmuuttajien asettua maahan ja kun haitat ovat ilmeiset, kielletään niistä puhumasta. Britannian - kuten valitettavasti muidenkin Euroopan - poliitikkojen toiminnasta tulee mieleen kaikkien tuntema vanha vitsi housuihin kusemisesta pakkasella, tosin toiseen potenssiin. Eli kertaalleen on jo kustu housuun ja nyt on tullut kylmä. Ratkaisu? Kustaan housuihin toistamiseen, niin taas lämmittää vähän aikaa.


7. Tunnustus

Poliisiasemalle marssi nuori nainen, joka tunnusti antaneensa väärän todistuksen. Viisi vuotta sitten. Väärän tuomion seurauksena vankilaan joutunut mies oli istunut yhdeksän kuukautta ja vapautunut sitten.
16-vuotias tyttö (käytän tässä samoja nimiä kuin lehtijutussa, en tiedä onko nimet vaihdettu) Sanna oli seurustellut kurdi-Alin kanssa. Alin kaveri Rafa oli paljastanut Sannalle, että Alilla on Irakissa perhe ja lapsia (sivumennen sanoen, jos 16-vuotias tyttö seurustelisi tuonikäisen suomalaismiehen kanssa, niin lastensuojeluviranomaiset puuttuisivat varmaan asiaan, mutta Alihan lienee virallisesti 17-vuotias). Tästä järkyttyneenä Sanna oli avannut sakset myös Rafalle. Ali sai tietää ja vakuutteli Sannalle, että valetta koko juttu. Samalla hän ilmoitti, että seurustelusuhteen jatkumisen ehtona on raiskausilmoituksen tekeminen Rafasta. Kurdikulttuuriin kun eivät syrjähypyt kuulu. Valehtelu lienee kuitenkin OK. Päätellen myös siitä, että Rafa väitti oikeudessa että seksiä ei harjoitettu lainkaan.
Tuleeko mieleen että tätäkään tapausta ei olisi sattunut ilman haittamaahanmuuttoa? Tuleeko mieleen myös, että yksi mahdollinen selitys on se, että Sanna on kostamassa Alille kariutuneen suhteen (suhteen kariutumista ei jutussa mainittu, mutta näissä tapauksissahan se on normi) ja keksinyt väitteet Alin uhkailuista ihan omasta päästään? Olisihan se tietysti hienoa, että nuori nainen olisi löytänyt moraalisen selkärankansa, mutta kun arvostelukyky on aiemmin ollut tuota luokkaa, ei se liene kovin todennäköistä.


8. Samaan aikaan Ruotsissa

Lentokoneeseen ei saa tuoda metalliesineitä. Paitsi että Ruotsissa nimenomaisesti neuvotaan tuomaan metalliesineitä lentokoneeseen. Piilottamalla ne alusvaatteisiin. Jolloin turvatarkastuksessa jää varmasti kiinni. Ja pääsee turvallisuusviranomaisten kanssa neuvottelemaan. Ja kertomaan, että pelastakaa, minua ollaan viemässä vastoin tahtoani pakkoavioliittoon/silvottavaksi ulkomaille.
Tuleeko taas mieleen että näitäkään ongelmia ei olisi ilman haittamaahanmuuttoa?


9. Aikaa laskemassa

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen antoi viisaimman lausuntonsa pohtiessaan eduskuntapuheenvuorossaan, onko kuusi kuukautta sama kuin puoli vuotta: "- Siellä (oikeuskanslerinviraston lausunnossa) itse asiassa ei sanota, että kuusi kuukautta, jos olen käsittänyt oikein tämän lausunnon, vaan noin puoli vuotta on tämä oikeuskanslerin... Jonkun mielestä kuusi kuukautta on sama asia kuin noin puoli vuotta.
Lausunto aiheutti huomattavaa huvittuneisuutta naurunpyrskähdyksineen. Vaan kyllä tässäkin asiassa homma on niin, että se parhaiten nauraa joka viimeksi nauraa. Vehviläinen oli pohdinnassaan oikeilla jäljillä. Kuusi kuukautta ei nimittäin juuri koskaan ole puoli vuotta.
Oletetaan, että kuudella kuukaudella tarkoitetaan aikaa, joka kuluu kun siirrytään samaan päivämäärään kuusi kuukautta myöhemmin. Esimerkiksi tänään (30.5) on toukokuu. Siitä kuusi kuukautta eteenpäin on marraskuu eli siirrytään päivämäärään 30.11. Tämä ei ole puoli vuotta. Päivien lukumäärää laskemattakin voi todeta, että sen on jopa mahdotonta olla puoli vuotta. Nyt ei nimittäin ole karkausvuosi, joten vuodessa on 365 päivää, mikä ei ole kahdella jaollinen. Puoli vuotta on 182,5 päivää eli kuusi kuukautta ei voi olla sama asia. Ainoastaan karkausvuosina tämä on periaatteessa mahdollista, koska silloin puoli vuotta on 183 päivää. Mahdotonta on myös se, että puoli vuotta olisi kuusi kuukautta silloin, kun kyseinen ajanjakso jakautuisi kahdelle kalenterivuodelle. Tällöin - jos toinen näistä olisi karkausvuosi - puoli vuotta olisi näiden vuosien päivien lukumäärän painotettu keskiarvo eli jokin luku väliltä 182,5 - 183 päivää. Ei mene taaskaan tasan. Niinpä ainoa vaihtoehto sille, että puoli vuotta ja kuusi kuukautta olisivat sama asia on se, että koko ajanjakso osuu karkausvuodelle eli alkaa tammi-kesäkuussa päättyen heinä-joulukuussa. Eikä sekään vielä riitä. Kyseisen kuuden kuukauden ajanjaksoon on osuttava tasan 183 päivää eikä se toteudu esim. tammikuusta heinäkuuhun, sillä vaikkapa tammikuun ensimmäisestä päivästä heinäkuun ensimmäiseen päivään on vain 182 päivää. Ainoat kuukaudet, joina 183 päivän ehto toteutuu, ovat huhtikuu ja kesäkuu. Niistä vastaavasti lokakuuhun ja joulukuuhun on vastaaviin päivämääriin tasan 183 päivää.
Koska karkausvuosi toistuu neljän vuoden välein, on neljän vuoden kierrossa 1461 päivää. Tästä kierrosta vain 60 päivää on sellaisia, jolloin alkava kuuden kuukauden jakso on täsmälleen puoli vuotta. Prosentuaalisesti laskien vain 4,1 % tapauksista on sellaisia, että kuusi kuukautta on täsmälleen sama kuin puoli vuotta.


10. Yksi hoidettu, 8008 jäljellä

Parkanossa järjestettiin mopoautotapahtuma, jossa demonstroitiin mopoauton turvallisuutta pudottamalla sellainen nosturin nokasta kymmenen metrin korkeudelta maahan. Rusinahan siitä tuli. Erinomainen demonstraatio. Trafin tilaston mukaan Suomessa on 8009 mopoautoa. Enää 8008 kertaa sama temppu uudelleen, niin hyvä on.


11. Metallia

Megabändi Metallica piipahti Suomessa. Omiin ykkössuosikkeihini pumppu ei ole koskaan kuulunut musiikillisessa mielessä, muuten kyllä. Tällä kertaa hatunnoston arvoisia temppuja oli peräti kaksi. Otsikon linkissä niistä toinen eli Metallican kunnianosoitus suomalaiselle musiikille: bändin kaksi jäsentä vetäisi Rappiolla ihan melko selvällä suomen kielellä. Se toinen veto oli lahjoittaa Heikki Hurstin ruoka-aputoimintaan 25 000 euroa. Tämä tuleekin tarpeeseen, sillä hallitus vetäisi kaiken avun pois Hurstilta, koska tärkeämpää on ruokkia maahantunkeutujia kuin hädänalaisia suomalaisia.


12. Maksullista peruskoulua

Lapsiasianvaltuutettu puuttui tärkeään ongelmaan: peruskouluissa kerätään retkirahoja. Tuttua hommaa näin kokemuksesta, maksajan ominaisuudessa. Sinänsä asia ei kuulosta isolta, tuskin rahasummat muuallakaan muutamaa kymppiä vuodessa suurempia ovat. Mutta sekin rahasumma voi olla jollekin suuri. Peruskoulun tulisi olla maksuton. Jos kunnilla ei ole varaa maksaa opintoretkiä, niin sitten voi olla lähtemättä. Lapsiasiainvaltuutettu on oikealla asialla; jokaiselle tulee taata tasavertaiset mahdollisuudet. Erityisen epäreilua se on silloin, jos retki järjestetään siten, että osa oppilaista jää kouluun, kun ei kykene maksamaan.


13. Mitä helvettiä minä juuri luin?

Telkkarista tuli äskettäin ohjelma, jossa kerrottiin tanskalaisnaisesta, jonka elämäntehtävä on palauttaa luontoon orvoiksi joutuneita orankeja. Useimmiten kyseessä ovat poikaset, joiden emo on ammuttu. Joskus myös lemmikit ja sirkuseläimet. Mutta yksi orangeista oli toiminut prostituoituna. Karvat oli ajeltu, jotta se muistuttaisi enemmän naista. Siis käsittämätöntä. Miten helvetissä indonesialaismiehiä voi kiihottaa oranki niin paljon, että alkaa seisoa? Vai muistuttaako karvaton oranki todella niin paljon indonesialaisnaista? Joiden nyt sentään täytyy olla musliminaisista niitä paremman näköisiä, koska heitä ei ole tapana verhota jätesäkkeihin toisin kuin monessa muussa maassa.


14. Faktatarkistusta

NHL:ssä kuohuu tulokasjoukkue Vegas Golden Knightsin selvidyttyä sensaatiomaisesti ensin pudotuspeleihin ja sitten Stanley Cup -finaaliin. Ainakin kolmessa eri lähteessä (linkissä YLE, koska se on niille ihan oikein) muistan lukeneeni saman toteamuksen. Kutakuinkin seuraavasti: "Tulokasjoukkueen eteneminen finaaliin on käsittämätön temppu, joka on onnistunut vain kahdesti aiemmin: Toronto Arenasille ja St. Louis Bluesille." Noloa asiassa on viisi juttua, vähiten nolosta noloimpaan:
1) NHL:n historian alkuaikoina NHL:n finaali ei ollut Stanley Cup -finaali, vaan NHL:n mestari pelasi läntisten liigojen mestaria vastaan aina vuoteen 1926 asti.
2) Ei älytä huomauttaa, että Toronto Arenas on vaihtanut nimeään pariinkin otteeseen ja on siis sama joukkue kuin nykyinen Toronto Maple Leafs.
3) Ei huomata edes sitä, että kyseinen tapahtuma - tulokas finaalissa - on toistunut tasan 50 vuoden välein: 1918, 1968 ja 2018. Seuraavan kerran 2068?
4) Ylen uutisessa sentään huomautettiin, että ensimmäisellä kerralla 1918 kyseessä oli NHL:n ensimmäinen kausi, joten tavallaan pakkohan tulokasjoukkueen on selviytyä finaaliin, kun kaikki ovat tulokkaita. NHL:n finaalissa oli siis kaksi tulokasjoukkuetta, joista toista ei mainittu. Ilmeisesti siksi, että a) kyseessä ei ollut Stanley Cup -finaali (ks. kohta 1) ja b) kyseinen joukkue eli Montreal Canadiens paitsi hävisi, oli myös siinä mielessä "vanha joukkue" että oli liittynyt NHL:ään sen edeltäjästä NHA:sta siinä missä Toronto Arenas oli tosiaan sille kaudelle perustettu. Tosin finaaliin selviäminen oli suhteellisen helppoa siksi, että liigassa oli vain kolme joukkuetta - no, neljäskin aloitti kauden mutta lopetti kesken.
5) Kaudella 1967-68 NHL oli laajentunut kuuden joukkueen sarjasta kahteentoista joukkueeseen siten, että uudet joukkueet pelasivat omassa lohkossaan (toki lohkojen välisiä ottelujakin pelattiin kuten nykyäänkiin) ja finaalissa kohtasivat lohkojen pudotuspelien voittajat. Näin ollen oli välttämätöntä, että finaaliin selvisi tulokasjoukkue, joka nyt sattui olemaan St. Louis Blues. Laajennuksen kolme ensimmäistä kautta pelattiin samalla lohkojaolla, vasta sitten se tasattiin.
Vastoin uutisointia Vegas Golden Knightsin temppu ei ole millään tavoin verrattavissa niiden "kahden aiemman tulokasjoukkueen finaalipaikkaan", vaan on magnitudiltaan täysin eri suuruusluokkaa.
Itse asiassa edellinen kerta, kun tulokasjoukkue on selvinnyt edes pudotuspeleihin, oli 1979-80, jolloin tempun tekivät Hartford Whalers ja Edmonton Oilers - ja ne olivat lakkautetusta kilpailijaliigasta WHA:sta NHL:ään siirtyneitä joukkueita ja karsiutuivat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Sen jälkeen epäonnistuneita yrittäjiä on ollut yhdeksän ja vasta kymmenes eli Vegas onnistui pudotuspeleihin pääsyssä. Edellinen kerta, jolloin varsinainen tulokasjoukkue on selvinnyt pudotuspeleihin siten, että sen on ollut pakko voittaa vanhoja joukkueita, tapahtui 1926-27. Silloin tempun tekivät New York Rangers ja Chicago Black Hawks (kirjoitusvirheestä urputtaville tiedoksi että joukkueen nimi on kirjoitettu muodossa Blackhawks vasta 1986 alkaen).
Ja sokerina pohjalla: Vegas Golden Knights on NHL:n historian ensimmäinen tulokasjoukkue, joka on voittanut edes yhden pudotuspelisarjan, jossa vastustajana on ollut jokin muu kuin toinen tulokasjoukkue.


15. Tosiasioiden tunnustamista

Lauri Marjamäkeä on haukuttu viime vuosikymmenten kehnoimmaksi maajoukkuevalmentajaksi, mikä tulosten valossa pitääkin paikkansa. Tosin ei hänellä ole ollut käytössään sellaista pelaajamateriaalia kuin menestyneemmillä päävalmentajilla. Realismi ainakin tuntuu olevan kohdillaan, sillä miehen suusta irtosi yllättävä lausunto: Pieni kutina on, voin olla väärässä, että joukkueurheilussa ollaan kaukana huippu-urheilusta. Ura kestää 15 vuotta, kaikki kannattaa silloin tehdä vimpan päälle, eläminen, syöminen, lepääminen.


16. Tulin minä pukukopista ulos

Pienimuotoisen kohun aiheutti Ajatusten Aurajoen eli Juhani Tammisen toteamus, ettei hän ole koskaan havainnut yhtään homoseksuaalia pukukopissa. Loukkaantumisharrastajat pöyristyivät ja ilmoittivat että taatusti Tammisen valmentamissa joukkueissa näitä on ollut. Mutta eihän Tamminen näin ollut väittänytkään. Hän vain totesi, ettei ole havainnut. Kuten mies itse totesi: Niissä pukukopeissa, missä minä olen ollut, en ole törmännyt tähän. Eikä asia edes ole ollut minulle koskaan ongelma. Aika helvetin monta pukukoppia olen 50 vuoden aikana nähnyt. Meillä kaikilla on yhtäläinen ihmisarvo: oli rotu, ihonväri tai seksuaalinen suuntautuminen mikä tahansa. Se on minulle itsestäänselvyys.
Hyvin asiallinen lausunto. Hittojako sitä muille mainostamaan, ainakaan valmentajalle. Tuskin Tammiselle olisi ollut mikään ongelma, jos joku vasen pakki olisi hänelle uskoutunut kertoen harjoittavansa perän pitämistä muuallakin kuin kaukalossa. Näin vain ei siis ole sattumalta käynyt ja pitää myös muistaa ettei Tamminen ole koskaan valmentanut naisjoukkuetta.


17. Keppi lentää

Suhteellisen vähällä mediahuomiolla meni suomalaisen keihäänheiton lupauksen Oliver Helanderin kauden avaus. 21-vuotias heittäjä kiskaisi Vantaalla 85,46. Kisan kakkonen oli Tero Pitkämäki vajaat kolme metriä lyhyemmällä heitolla, kelpo avaustulos häneltäkin. Helanderin tulos meni maailmantilaston kuudennelle sijalle. Sijoitus on noinkin alhalla vain siitä syystä, että tänä keväänä saksalaiset ovat äityneet hurjaan menoon kolmen miehen heitettyä yli 90-metrisen.
Tuloksen kovuutta suhteuttaa se, että kaikkien aikojen maailmantilastossa se meni sijalle 84. Missä tahansa muussa lajissa vastaava suoritus olisi tuonut pykälää isommalla painetut otsikot, mutta yleisurheilun suhteen medialla on hämmentävä nollaussuodin päällä. Ja sitten olisikin aika esittää se vakioväite, studio, olkaa hyvä:
- Mutta keihäänheitto on pikkulaji, jota ei harjoiteta juuri missään muualla kuin Suomessa!
Kiitos, studio. Ja sitten puheenvuoro takaisin realismiosastolle. Helanderin edellä kaikkien aikojen maailmantilastossa on 28 muun maan edustajia. Pyydämme esittämään yleisurheilun ulkopuolelta minkä tahansa lajin, jossa sadan parhaan (annetaan vielä vähän tasoitusta, keihäänheitossa oli siis kyse 84. sijasta) joukossa on ollut edes jonain ajankohtana, kaikkien aikojen parhaista puhumattakaan (annetaan vielä vähän lisää tasoitusta) yhtä monen maan edustajia. Vieläpä kaikista maanosista (no okei, paitsi Antarktis) kuten keihäänheitossa.


18. Sponsorisopimus

Pari viikkoa sitten kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä tylytti Urheiluliittoa. Ihan aiheesta. Positiivista kritiikissä oli se, että Mäkelä esitti myös konkreettisia parannusehdotuksia. SUL:n ongelma on se, että johtoporras yrittää pyörittää ammattimaista kuviota hoitamalla organisaatiota amatöörimäisellä otteella. Kuten Mäkelä toteaa, on käsittämätöntä kuinka yksin urheilija jää. Ja näin sanoo arvokisaurheilija! Kuvitelkaa millainen tilanne on kansallisella tasolla. SUL tuntuu keskittyvän vain muutamaan huippuun tajuamatta, että vahva pohja on se, joka huippuja tuottaa. Kansallisen tason urheilijat ja seurat on jätetty pääosin oman onnensa nojaan.
Vaihtoehtoinen reitti on etsiä omat tukijansa ja sponsorinsa, mikä lienee tulevaisuudessa se normimenettely. Myös SUL:n tulee tämä tajuta. Jos se kuvittelee pärjäävänsä keskittymällä huippuihin, iso moka. Virkamiesjohto ei pärjää markkinavoimille, huiput menevät joka tapauksessa omia teitään. SUL:n organisaation tulisi keskittyä perustoimintaan ja antaa sitä kautta huipuille mahdollisuus edetä aikanaan omille teilleen. Mallia näyttää esimerkiksi seiväshyppylupaus Wilma Murto, joka sai muhkean sponsorisopimuksen. Suhteellisesti ottaen vielä parempaan diiliin pääsi aitajuoksija Lotta Harala, viimevuotinen SM-kultamitalisti. Aikuisten ulkoratojen arvokisaedustuksia ei ole vielä yhtään, mutta sponsorisopimus Puman kanssa mahdollistaa ammattilaisuuden seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Ymmärrän Puman markkinamiehiä. Taannoin halli-SM -kisoissa olin juuri tulossa sisäkentältä katsomoon päin, kun naisten 60 metrin aitajuoksijat valmistautuivat starttiin. Olin vähällä törmätä mainoskylttiin, kun en sattuneista syistä katsonut eteeni.


Loppukevennys: Nimellä paiskattu

Tätä kirjoittaessa tämän kauden maailmantilastossa kolmentuhannen metrin kärkiaikaa pitää hallussaan muuan kenialainen, mikä ei liene yllätys. Miehen etunimi on Cyrus, mikä on varmaan tutuin USA:n entisen ulkoministerin Cyrus Vancen nimenä. Ulkoministerin nimi ääntyy suomalaisittain tavalla, joka päätyi Syksyn Sävelessä esiintyneen kappaleen "Sairas vääns" nimeksi. Vaan kyllä tuo Kenian juoksijapoika omaa vielä komeamman nimen, saapa nähdä tuleeko koskaan Suomeen kilpailemaan. Olisi kiva kuulla miten kuuluttaja ilmoittaa: "Ja lähtöviivalla myös Keniasta saapunut Cyrus Rutto!"

18 kommenttia:

Tunteiden Tulkki kirjoitti...

"Nuoriso" "Kolttosilla" vetivät 'Letkajenkkaa' kerrostalon katolla.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201805302200981586_u0.shtml

Kumitonttu kirjoitti...

No mitäpä tähän lisäämään... Jaska näyttää hallitsevan nämä aiheet. Kiva on lukea, kiitos siitä.

Anonyymi kirjoitti...

Terve,

BKT voi toki kasvaa näiden tulijoiden myötä roimastikin. Siihen kun lasketaan kansantalouden tilinpitoon laskettava julkinen ja julkisin varoin tuettava "palvelutuotanto". Näin synnytetyn "tuotannon" reaalihyötyä ei laskelmassa mitenkään oteta huomioon. Jos siis Valde palkkaisi Achtungin työllisyystöinä luomaan ojaa jonnekin Peräsuolenmutkansuolle, sekä Jaskan tukkimaan samaa ojaa heti perään, bruttokansantuote kasvaa vääjäämättä meidän palkkasummillamme. Mutta vetävää ojaa emme saaneet aikaan. Eikös se maahanmuuttoteollisen kompleksin tuotanto näytä vähän samanlaiselta - paitsi siltä osin, että meidän hypoteettinen ojaprojektimme ei saisi sanottavaa yhteiskunnallista tai ympäristöllistä haittaakaan aikaan.

Kansantalouden tilinpito on siis itsessään sokea arvoille: laskelma olettaa, että kaikella tilatulla on markkinatalouden fundamentteihin perustuva todellinen arvo tilaajalle. Se myös ohittaa ostojen rahoituksen kokonaan. Jos isken kymppitonnin Veikkauksen peleihin, BKT kasvaa kymppitonnilla, vaikka joutuisin rahoittamaan harrastukseni velkaantumalla albanialaisille mafiosoille. Tai jos Valde käyttää haittamaahanmuuttoa tukemaan puoli milardia euroa, ei BKT ota huomioon sitä, että tilaaja maksaa "tuotannon" ulkomaisella velkarahalla.

BKT;n kasvu voi siis tuottaa kansantaloudelle reaalista arvoa tai olla tuottamatta. Se voidaan saada aikaan omin varoin tai ulkomaisella velalla. BKT:n kehitys ei siis ole absoluuttisesti hyvää tuottava talismani, vaan se on suhteutettava kulutuksella saatavaan arvoon.

Terv. Achtung

Veijo Hoikka kirjoitti...

Jälleen faktojen analysointia viihteellisellä tarjoilulla. Olisi monelle opettajalle taivaan lahja omata edes osa JB:n ilmaisutaidosta!

Ruttokansantuotteesta: Ylen ohjelmissa oli yllättävän rasistinen ohjelma toismaalaisista. Lisäksi tuli aavistus, että ohjelmassa näkyvät työllistämistoimet voisi jopa luokitella orjuudeksi. Ei toismaalaisilla näyttänyt aifounit heiluvan...

https://areena.yle.fi/1-4274514#autoplay=true

Ruttoasiaa: Cyrus Ruton apuriksi Yanis Rutto, ämmämmät nurin!

Jaska Brown kirjoitti...

Tunteiden Tulkki: Uutisessa todettiin, että olivat "kamalan reunalla". Eivät kuitenkaan riittävän.

Kumitonttu: Kiitoksia.

Achtung: Juuri tuota tahdoin sanoa. BKT/asukas hyvinvoinnin mittarina ei ole kummoinen ja pelkkä BKT täysin mieletön. Klassikkojuttu on se tarina kahdesta ekonomista - tässä pilapiirros aiheesta - jotka vedonlyönnin seurauksena syövät molemmat lehmänpaskaa, maksavat toisilleen saman summan ja toteavat homman kannattavaksi siksi että saivat aikaan huomattavan liikevaihdon, kasvattivat BKT:tä ja loivat kaksi työpaikkaa.

Pekka kirjoitti...

Kun nyt olen vuosien mittaan kuullut maailmanparantajilta kaikenmoisia BKT:hen liittyviä neronleimauksia, olen huomannut, että heillä ei ole hajuakaan, mitä se tarkoittaa, vaan usein heidän mielestään BKT on vain jotain suunnilleen samaa kuin budjetti, tms. valtion pankkitilillä olevaa rahaa.

Tämän huomaa esimerkiksi siitä, kuinka kehitysavun nostamisen vaatijat aina jostain syystä haluavat, että kehitysapu olisi sidottu johonkin tiettyyn prosenttilukuun nimenomaan BKT:stä, eikä budjetista.

Toinen esimerkki on se, että ehdotetaan "talouden piristysruiskeeksi" sitä, että korotetaan sosiaalitukia velkarahalla. Joo, kyllähän se BKT silläkin kasvaa.

Pidän myös mahdollisena, että jos vaikka turvapaikanhakijat aiheuttavat miljardiluokan kustannukset, se kuulostaa paljon pienemmältä summalta verrattuna reilusti yli 200 miljardin euron BKT:hen, kuin 50 miljardin euron budjettiin, jolloin suhtautuminenkin on huolettomampaa. Tai no, todennäköisemmin siinäkin on kyse vain siitä, että kyseisten ihmisten matemaattinen hahmotuskyky loppuu noin sataantuhanteen, jolloin on aivan sama, puhutaanko miljoonista vai kymmenistä miljardeista; molemmat ovat yhtälailla "paljon".

Pekka kirjoitti...

...Ja tietysti jos ollaan huolissaan siitä, että valtio joutuu säännöllisesti ottamaan muutaman miljardin velkaa saadakseen budjetin tasapainoon, kyllähän se kuulostaa käsittämättömältä nillitykseltä sellaiselle tyypille, joka voi vaan vastata, että "mitä sitten, kyllähän me tienataan BKT:sta sata kertaa tuon verran joka vuosi!"

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitos taas erinomaisesta uutiskatsauksesta. Mielessäni näkisin nämä televisiossa ja vaikkapa Carl-Erik Creutz-vainaan lukemana. Osioita oli sen verran paljon että kaikkien kommentoiminen olisi pitkä kuin nälkävuosi mutta sanoisin että kohdan 5 järveen hyppääminen vs. työperäinen maahanmuuttovertaus oli eeppinen. Ja nuo Pekan huomiot aiheesta BKT vs. maailmanparantajat sattuivat kyllä kohdalleen.

Antti kirjoitti...

Jaskalta jäi tuossa kohdassa 9 huomaamatta, että nykyisellä suomalaisella ajanlaskulla lokakuu on aina kaksi tuntia maaliskuuta pidempi. Eli kuuden kuukauden saaminen tarkalleen puolen vuoden mittaiseksi on vieläkin hankalampaa kuin esitit.

Jaska Brown kirjoitti...

Veijo Hoikka: Meni näköjään kommentit ristiin eli ehdit lähettää omasi juuri ennen kuin minä omaani enkä sitten enää huomannut, kun piti kiirehtiä töihin ansaitsemaan verorahoja matuille. Mutta joo, tuosta ohjelmasta on todettava että eipä ole näkynyt arabeja ja afrikkalaisia marjametsissä, thaimaalaisiin kyllä törmää. Ja Yanis Rutto olisi varmaan kova sana vetojuhtana...

Pekka: Lukutaidottomuus on suhteellisen vaaratonta yhteiskunnan kannalta, mutta numerotaidottomuus on perkeleen vaarallinen tauti koska sitä sairastavat pääsevät joskus päättämään asioista.

Yrjöperskeles: Olenpa leikitellyt itsekin ajatuksella, että mitäpä jos nämä luettaisiin TV-uutisten tyyliin. Knud Möllerin klooni olisi myös hyvä vaihtoehto, jos Creutz-vainaalla on muita kiiretä. Jotenkin Arvi Lind ei istuisi tähän formaattiin.

Antti: No niinpä muuten piru vie onkin, jos lasketaan ihan tunnin eikä vuorokauden tarkkuudella. Jos tuo huomioidaan, niin kesäkuu-joulukuu -vaihtoehto karsiutuu täysin pois. Huhti-lokakuu -versio toimii lokakuun viimeiseen sunnuntaihin asti eli koko kuukauden ajan vain silloin, jos 31.10 on sunnuntai. Minimissään se toimii siis 24 vuorokautta ja 3-4 tuntia, maksimissan 30 vuorokautta ja 3-4 tuntia, riippuen siitä lasketaanko uuden vai vanhan kellonajan mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jätin eilen kommentin koskien kohtaa 2. Olihan se heti näkyvillä, mutta tänään kadonnut kommenteista. En oikein uskoisi, että olisit poistanutkaan sitä? Mielestäni ihan positiivinen ja asiallinen kommentti kirjoituksesta.

Jaska Brown kirjoitti...

Ano, kommenttisi oli lipsahtanut edelliseen tekstiin ja vastasin kommenttiisi siellä, kiitoksia.

Anonyymi kirjoitti...

Jep, näin kävi ja kiitos tiedosta. Jaskan blogi on ollut todella poikkeuksellinen. Se yleissivistyksen määrä ja laajuus, mitä Jaska on osoittanut kirjoituksissaan on ollut... en löydä edes oikeaa sanaa kuvaamaan sitä. Ihan vertaansa vailla ja minä luen sentään aika laajalla skaalalla kirjoittajia (suomi, ruotsi, englanti, saksa, venäjä) enkä todella voi sanoa yhtään niistä kymmenistä parempaa blogia.

Jaska Brown kirjoitti...

Ano: Kiitoksia, olen imarreltu. (Nyt tietysti voi epäillä että olen kirjoittanut tuon itse anonyyminä...) Mutta en nyt tiedä, olen reaalimaailmassa tutustunut muutamiin ihmisiin joiden rinnalla tunnen olevani älyllisesti täysin paviaani. Ehkä asia on niin, että he eivät sitten tuo viisauttaan esiin julkisesti. Oma yleissivistykseni sattuu kenties olemaan sillä tasolla että kirjoitan mutta ei vielä sillä tasolla että itsekritiikki omasta tietämättömyydestä estäisi kirjoittamisen.

Qroquius Kad kirjoitti...

Jos minä nyt jotain kohtaa koittaisin kommentoida:

1.
Olisiko ajatuksena, että mitä enemmän veronmaksajien rahaa maahantunkeutujille lahjoitetaan, sitä enemmän he laittaisivat sitä täällä parturi- ym. kuluihinsa elvyttäen näin BKT:ta?
Samanlainen ajatus kuin taannoinen säästäminen vähentämällä poliisiputkia niin, että partiot joutuvat nyt ajamaan pitkiä matkoja eestaas mutta hei, putkakuluissa säästetään!

2.
Nämä Helsingischer Beobachterin sallimat maahanmuuttokriittiset kommentit eivät ole pelkästään ilahduttavia; enemmän pelottaa niitä käytettävän ensi keväänä sananvapauden suojelulain perusteina todistuksina hirvittävästä vihapuheesta, joka vaarantaa sananvapauden ja on siksi lailla kiellettävä.

3.
Uuvattiparat ovat vain prosenttiliike, mutta ovathan prosenttijengitkin sentään jonkinasteisia tekijöitä omalla toimialallaan?

4.
SDP on traditionalistipuolueen perikuva, siksi se voi tehdä äänestäjilleen mitä lystää ja luottaa silti saavansa saman äänipotin vaalista toiseen.
Ikävää että sitä lystättää nykyään tällainen, mutta minkäs teet, kun miinusääniäkään ei vaalijärjestelmässämme tunneta.

5.
Tautologian pääkaupunki on Baden-Baden, Badenissa. Sieltä joitain kilometrejä kaakkoon päin sijaitsee Bodenjärvi, jonka rannalla tapahtui aikoinaan varsin kuuluisa kolmoismurha, vai oliko se sittenkin joku toinen järvi?
En panisi pahakseni, vaikka Mykkänen hyppäisi niistä jompaankumpaan, tai molempiin yhtäaikaa.

6.
Mistä tiedämme, ettei tämä kaikki olekin juuri sitä, mitä Theresa ja kumppanit haluavat jostain käsittämättömästä syystä?

7.
Kesäkuussa 2010 raiskattiin Lammilla 17-vuotias tyttö. Jussi Halla-aho kirjoitti asiasta sen tiimoilta:
http://www.halla-aho.com/scripta/lammilla_asuva_mies.html
Scriptauksessa mainitun Iisakki Kiemungin riemulla ei ollut rajoja, kun tapaus sittemmin "paljastui keksityksi". Kävikös tuolloin sittenkin sama kuin tässä, mutta paljon nopeammalla aikataululla? - Kiemunki-paran arvostelukyvyssäkin saattaa olla lievää vaikeampia puutteita:
https://yle.fi/uutiset/3-10178519

8.
Asiasta kysyttäessä Suomen ko. asioista vastaavalta henkilöltä tämä ihmetteli, miksi piilotella pöksyihin lusikoita, eiväthän ne ole mitään ilmailuliikennettä vaarantavia esineitä? Ai lapsella joku hätä, miksei sitten pyydä aikuisen apua?
Eikö ole leipää, mikset syö leivoksia?

9.
Asiahan on kuitenkin juuri kuten Anu sanoi:
kuusi kuukautta on sama asia kuin NOIN puoli vuottta, eli ei siis niin vuorokauden päälle tarkoin?

11.
What's the difference between aluminium and power metal? Aluminium is metal! Metallica soittaakin heavy metalia.

13.
Olisiko tässä ollut nyt kyse jostain paikallisesta taikauskosta, samanlaisesta kuin afrikkalaisen uskomukset AIDSin parantamisesta raiskaamalla neitsyen tai taikavoimien saamisesta syömällä albiinoihmisen lihaa?

14.
Jos Vegas voittaa Stanley Cupin, sitä pääsee nostelemaan edes yksi suomalainen. Muussa tapauksessa tämä lätkäkausi on mennyt totaalisesti hukkaan.

16.
Ei se varmaankaan olisi Tamille ollut ongelma, mutta liian monelle hänen pukukopikaverilleen se olisi ollut. Siksi, että heidän sisällään asuu toinenkin homo kuin pelkkä sapiens, ja sitähän ei voi missään nimessä paljstaa; sehän olisi heikkoutta ja sensellaista!

Loppuukevennys:
suomalainen kuuluttajahan ääntäisi tuon kuulumaan "sairas ratto", mikä saattaisi olla omiaan luomaan mustia surmia oudompia mielikuvia. Ne puolestaan saattaisivat joko haitata Cyrusin menestystä paikallisen daamiseuran samisessa tai sitten lisätä sitä yli odotusten.

Jaska Brown kirjoitti...

Qroquius Kad:
1. Olisi.
2. Ja saa nähdä pistetäänkö laki voimaan takautuvasti.
9. Niinpä. Pointti oli juuri siinä, että kuulijat kokivat puolen vuoden olevan täsmälleen kuusi kuukautta.
14. Jos tästä olisi pari vuotta sitten tehty Hollywood-elokuva, kässärille olisivat nauraneet naurismaan aidatkin epäuskottavuudessaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ehtoopäiviä Jaska. Hyvä kirjoitus taas kerran. Varsinkin nuo maantieto- ja historiapläjäykset ovat olleet todella loistavia, mutta menevät nämä uutiskatsauksetkin. Vakiolukijasi olen, kommentoin harvakseltaan.
Mitä tulee osaan noista mopoautoista, niin olen tismalleen samaa mieltä, vaikka itse en autoilekaan. Ylihintaisia, hengenvaarallisia tientukkeita, jotka voisi poistaa näppärästi maanteiltä esimerkiksi säätämällä miniminopeusrajoituksen "sopivasti" sellaiseksi, ettei mopoauto siihen kykene. Poikkeuksen miniminopeudesta saisivat vain työkoneet ja pientareella ajavat kaksipyöräiset.

Mitä tulee keihäänheitto- ja yleisurheilukirjoituksiisi, niitä on virkistävä lukea. En seuraa yleisurheilua juurikaan, mutta on ilo lukea asiantuntijan kirjoituksia asiasta. Ja samalla tirskua sille syvälle asiantuntemattomuuden rintaäänelle, joka tasaisin väliajoin pääsee eetteriin mediassa. Keihäänheittoa ei harrasteta juuri muualla kuin Suomessa? En tiedä suomalaisista keihäänheittäjistä kuin Pitkämäen, Ruuskasen, Rädyn ja pari muuta, mutta tiedän että "juuri muualla" on melko lavea käsite... tulee mieleen "ei juuri muualta tulevista" Andreas Thorkildsen. Tokihan AT on jo uransa lopettanut, mutta silti. Lisäksi kaikkien aikojen pisimmän heiton tehnyt oli "ei juuri muualta kuin Suomesta" kotoisin.

Tuo asiantuntemattomuuden taso on luokkaa https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201803242200834809_u0.shtml tuo ensin mainittu onnettomuuspaikka. Google mapia apuna käyttäen selviää, millainen matka on "Kantatietä 93 Palojoensuusta Norjan rajalle". Tuo tarkempikin skaalaus "Lentoaseman tienhaara-Enontekiö, Hetta" on 8km mittainen. Tulee mieleen että asiantuntemus rajoittuu siihen, että löytää onnettomuuspaikan, jos se sijaitsee Fleminginkadulla välillä Kaarlenkuja-Helsinginkuja.
--Viikon radiokasvo

Jaska Brown kirjoitti...

Kiitoksia, Viikon radiokasvo. Mopoautoissa ihmettelen asiantuntemattomuuttani sitä, miksi helvetissä niiden pitää olla niin leveitä. Miksei oteta uusiokäyttöön vanhaa kunnon Messerschmitt-mallia? Miniauto joka näyttää samalta kuin Messerschmitt-hävittäjä ilman siipiä. Ja on suunnilleen yhtä vaarallinen. Ohittaminen olisi huomattavasti helpompaa. Tosin eihän noita mopoautoja maantiellä juuri näe, mistä kiitokset niiden kuskeille kun ymmärtävät pysyä poissa.