Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Uutiskatsaus 42/2017


1. Kysy poliisilta

Valtaosa poliiseista pitää Iltalehden kyselyn mukaan uutta terrori-iskua todennäköisenä. Tosin tutkimukseen vastasi vain 15 % poliiseista ja voitaneen olettaa, että asiasta huolestuneet vastasivat todennäköisemmin kuin vihapuhepoliisit. Siitä huolimatta 94 % osuus on aika kylmäävä luku. En muutamia poliiseja tuntevana ole kylläkään lainkaan yllättynyt. Kunnioitan suuresti poliisien lehmänhermoja haittamaahanmuuton aiheuttamissa ongelmissa. Mielenkiintoista on se, että jopa ylin johto alkaa herätä Ruususen unestaan - poliisiylijohtaja ilmaisi huolensa haittamaahanmuuttajien no go -alueiden mahdollisesta - sanoisin jopa väistämättömästä ellei järki voita - ilmaantumisesta Suomeenkin.


2. Tylsemmällä piikillä

Kuten poliisit, myös terveydenhoitohenkilökunta alkaa olla kurkkuaan myöten täynnä haittamaahanmuuttoa – siis ne terveydenhuoltoalalta jotka sitä työssään kohtaavat, kuten poliiseistakin. Myös terveydenhuoltoalan toimijoille nostan hattua heidän pitkäpinnaisuudestaan: ammattitaito edellä on menty.
Tosin mahdollinen poikkeuskin löytyi. Oli ikävää lukea tapauksesta, joka väitti kohtelevansa haittamaahanmuuttajia tylysti ja satuttavansa heitä tahallaan näytteenotossa. No, ilmeisesti potkut tuli. Tosin vain puheiden perusteella ja muistelen oikeustieteellisessä opetetun että pelkkä tunnustus ei riitä, pitää olla myös näyttöä. Ainakaan mediatietojen mukaan ei valituksia tullut, mikä haittamamujen normaali uikutustahti huomioiden on suorastaan ihme. Tai tarkemmin ajatellen ei sittenkään; jos joku on vähän mäiskinyt isommalla neulalla, niin sitten on oltu hiljaa kuin kusi koeputkessa. Kyseinen antikulttuuri kun kunnioittaa vain voimaa, kaikenlainen neuvottelu ja kohteliaisuus nähdään heikkouden osoituksena, jolloin voidaan vaatia aina vain enemmän. Kun hoitajaa on puolusteltu valituksen puutteiden perusteella, niin itse vetäisin aihetodisteena johtopäätökset syyllisyydestä.


3. Kulttuurinvaihtoa

Männävuosina seliteltiin haittamaahanmuuttajien rötöstelyä sillä, että ovat, mokomat, oppineet suomalaisilta huonoja tapoja. Nyt ollaan – aiheesta – huolissaan siitä, että islamistit tavoittelevat verkossa suomalaisia syrjäytyneitä. (Höh, minä kun luulin että kaikki syrjäytyneet verkossa ovat itseni kaltaisia netsejä, näin ainakin muutama vuosi sitten väitettiin.) Mutta tämähän on täysin odotettua ja mitä sopivinta: kuten saavutuksistakin näkee, islam on syrjäytyneiden luusereiden uskonto niin yksilö- kuin yhteiskuntatasollakin.


4. Jyrsijöitä

Helsinkiä vaivaa koko ajan kasvava rottapopulaatio. (Turpa kiinni siellä, en kutsunut haittamamuja rotiksi!) Tosin selvä korrelaatio haittamaahanmuuttajapopulaation ja rottapopulaation välillä on. Kuten tiedetään, rotat elävät jätteistä ja mitä huolimattomammin jätehuolto hoidetaan, sitä parempi rotille. Ja jokainen jätehuollon työntekijä voi vahvistaa, että mitä enemmän haittamaahanmuuttajia, sitä enemmän roskapusseja ja jätteitä hujan hajan. Jostain syystä jutussa mainittu leikkipuisto Espoon Suurpellossa muuttui rottien valtaamaksi kutakuinkin samoihin aikoihin, kun sinne ilmestyi tietynlaisia vuokrataloja… Suosittelemme kaupunkilaisille konstia, joka taatusti pitää rotat poissa:
Ekologinen rotanloukku5. Taisteluvarustus päälle

Ensihoitajat ja palomiehet saavat ensi vuoden loppuun mennessä suojakypärät ja luodinkestävät liivit. Käsi pystyyn kaikki jotka arvaavat mistä tämä johtuu. Kiitos. Ja nyt käsi pystyyn kaikki jotka arvaavat, mainitaanko tämä budjetissa haittamaahanmuuton aiheuttamina lisäkustannuksina. Kiitos.


6. Mitä, kiellettyäkö?

Miehenkuvatus raiskasi 16-vuotiaan tytön ja kysyi jälkeenpäin hämmästyneenä: ”Mitä, tulisiko tästä poliisiasia?”. Toisaalta hämmästyttävintä asiassa on se, että kyseinen al-Khazraji oli Suomessa asuessaan suvainnut opetella dhimmien kieltä sen verran, että kykeni ilmaisemaan itseään.


7. Matkaliput, kiitos!

“Nuorisojengi” hakkasi lipuntarkastajan tohjoksi, tämä kun rasistisesti (“nuorisojengin” käyttämä nimitys) meni kyselemään matkalippuja sellaisilta, joille kaikki kuuluisi ilmaiseksi ja mielellään vielä hyvitysmaksun kera.
Onneksi rasismi ei Suomessa ole kuitenkaan vielä levinnyt kovin laajalle, sillä bussissa oli toistakymmentä matkustajaa ja he antoivat kaiken tapahtua. Toisaalta jos olisi paskasakin pistänyt halki, poikki ja pinoon, olisi parhaillaan lukemassa tiilenpäitä kovennetulla tuomiolla, joten viisaampaa näin.


8. Uuspuukkojunkkarit

Kuten tiedetään, Alahärmässä ”alaikäiset” haittapaikanhakijat riehuivat koulussa syljeskellen suomalaisten päälle ja käyttäen kaikenlaisia astaloita. Kauhavan kunnanjohtaja Markku Lumio (mielenkiintoinen urakehitys – Vaasan kaupunginjohtajasta pienemmälle paikkakunnalle, syyt selviävät googlettamalla) veti pohjat puolustellen toimintaa: ” Sellaisia tilanteita joskus on, että opettaja joutuu ottamaan puukon pois. Pojilla niitä puukkopitäjissä on, mutta mitään vaaratilannetta ei ole.” Vassakuu ja siitä kertomaan turkulaisille, että ”mitään vaaratilannetta ei ole”, jos peruskoulussa opiskeleva reilu parikymppinen riehuu puukon kanssa.


9. Ahdistuslääke

Asiantuntija totesi, että turhapaikanhakijoiden ahdistus on selvästi lisääntynyt, johon vaikuttaa mm. epävarmuus turvapaikkaprosessin etenemisestä. No mutta tähän on olemassa helppo ratkaisu: järjestetään turvapaikkaprosessi sellaiseksi, ettei sen etenemisestä ole epävarmuutta. Koska turvapaikan myöntäminen tarkoittaa, että Suomi ei hyväksy kyseisen valtion toimia kansalaistensa suhteen, niin sehän on käytännössä casus belli. Eli turvapaikka voidaan myöntää vain sellaisille, joiden kotimaa on sodassa Suomen kanssa. Tämän luulisi poistavan epävarmuustekijän siitä, miten prosessissa käy ja jopa alkoi ahdistus helpottaa.


10. Perheelleen menevää yhdistämistä

Hesari on taas tehnyt ansiokasta tutkivaa journalismia ja löytänyt irakilaisen, joka a) on töissä ja b) jopa ilmeisesti sellaisissa töissä, joiden tarkoitus ei ole tukea haittamaahanmuuttoa. Jutun juoni on siinä, että miehen perhettä oltiin karkottamassa Irakiin, koska mies ei tienannut tarpeeksi elättääkseen nämä. Hän vaihtoi ammattia, sai paremman palkan ja perhe sai jäädä. Miehen nettotulot ylittävät niukasti 2600 euron kuukausirajan, joka vaadittiin. Tai siis olisi ihan kiva tietää, paljonko tästä on oikeasti työtuloa, sillä kuten lehtikin hämmästyttävästi mainitsee, tulot koostuvat ”palkkatulosta, asumistuesta ja lapsilisistä”. Jumangegga! Tällä konstillahan saadaan kaikki jäämään Suomeen, kunhan maksetaan ensin tarpeeksi tukia ja osoitetaan, että kyllä tulot riittävät perheen elättämiseen.
Älkää käsittäkö väärin. Kannatan lämpimästi perheenyhdistämisiä. Kunhan ne tapahtuvat Irakiin eikä Suomeen.


11. Rauhanuskonto

Kontulassa oli joukkotappelu, jossa paikalla oli 60 osanottajaa. Kyseessä olivat tällä kertaa rauhanuskonnon jäsentenväliset, joten siinä mielessä ei hätää. Voidaan nimittäin päätellä, että islam on ilmiselvä rauhanuskonto, koska malttoivat odottaa sen verran että pääsivät moskeijasta pihalle. Kun Allahin ote heikkeni, alkoi mäiskintä.


12. Riskejä

Aalto-yliopisto tutki, mitkä asiat huolestuttavat nuoria maan turvallisuudessa. Tutkimuksen mukaan Itä-Suomessa suurin huolenaihe oli Venäjä, Länsi-Suomessa haittamaahanmuutto ja terrorismi (jotka ymmärrettävästi ovat syy ja seuraus). Keskisuomalainen kuitenkin otsikoi: ” Nuorten silmissä keskinäiset kinat ovat Suomelle ulkoisia uhkia suurempi riski”. Ollaanko jo propagandassa niin pitkällä, että lehti pitää haittamaahanmuuttajien kanssa tulleita ongelmia ”suomalaisten keskinäisinä asioina”?
Joka tapauksessa me voimme olla ylpeitä nuoristamme, koska he tuntuvat olevan keski-ikäisiä realistisempia.


13. Me ei leikitä teidän kaa, osa n

Virheiden kälätyspäällikkö Touko Aalto ilmoitti, että missään tapauksessa he eivät tee hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Ei sen takia että olisi liiemmin haluttukaan. Mutta asian tekee mielenkiintoiseksi se, että Aalto oli kälätyspäälliköksi valintansa jälkeen ilmoittanut olevansa valmis yhteistyöhön tietyillä ehdoilla: ”Jos Halla-ahon persut muuttavat linjaansa niin että muistetaan luonnon monimuotoisuus, taistellaan ilmastonmuutosta vastaan ja turvapaikkapolitiikka muuttuu inhimillisemmäksi, niin sitten sekin olisi mahdollista.”
Luonnon monimuotoisuuden muistamisesta en osaa liiemmin sanoa. Ilmastonmuutosta vastaan perussuomalaisten linja on ollut paljon ankarampi kuin vihreiden, sillä vihreät ovat valmiit moninkertaistamaan jokaisen Suomeen haluavan hiilijalanjäljen pitämällä heidät täällä. Siinä kohtaa Aallon vaatimukset täyttyvät niin että heilahtaa. Inhimillisemmäksi persujen turvapaikkapolitiikka ei ole muuttunut, siinä Aalto on aivan oikeassa. Persut haluavat edelleenkin tutkia turvapaikkahakemukset ja hylätä niistä vain ehkä 80 %, kun inhimillisempää olisi käännyttää suoraan rajalta ja hylätä 100 %. Nykypolitiikka a) muuttaa sivistysmaat kehitysmaiksi, b) tuhoaa elinympäristöä, c) heikentää kehitysmaiden mahdollisuuksia parhaan väestönosan paetessa, d) mahdollistaa tolkuttoman väestönkasvun. Kyllä, turvapaikkapolitiikkaa tulisi muuttaa inhimillisemmäksi. Globaalisti katsoen on inhimillisempää, jos luontoa saastutetaan vähemmän, pakotetaan kehitysmaalaiset rakentamaan omaa maataan ja hidastetaan väestönkasvua - eli torpataan turvapaikkahakemukset. Turvapaikka pitäisi sitä paitsi myöntää vain ja ainoastaan sellaisten maiden kansalaisille, joiden kanssa Suomi on sodassa. Turvapaikan myöntäminen tarkoittaa sitä, että Suomi ei hyväksy tapaa jolla kyseinen maa kohtelee kansalaisiaan ja kaiken järjen mukaan sen tulisi olla casus belli.


14. Valikoivaa suvaitsevaisuutta

Pirkko Saisio sai viime keväänä kokea, mitä tapahtuu jos kertoo vääriä faktoja. Kummallista asiassa oli se, että haittamaahanmuuton ongelmista puhumisen seurauksana ollut "natsiksi, fasistiksi ja äärinationalistiksi" kutsuminen tuli hänelle yllätyksenä. Hän ilmeisesti luuli olevansa turvassa tältä, kun koki muuten aina olleensa ns. oikealla puolella. No, onhan se hyvä että illusiot särkyvät vaikka se vähän kipeää tekeekin.


15. Eläköön vapaa Åålanti!

On pohdiskeltu, voisiko Ahvenanmaa olla itsenäinen, kun kerran katalaanitkin intoutuivat. Yhtenä ongelmana nähtiin armeijan puute, mutta joku viisas totesi että kyllä maa ilman armeijaakin pärjää, onhan maailmassa muitakin maita joilla ei ole armeijaa. Nimellisesti niin. Mutta mitäpä luulette, jos Suomesta lähetettäisiin maihinnousuosasto armeijattomaan Islantiin, tulisiko mahdollisesti jonkin muun maan armeija väliin? Eli käytännössä armeija on oltava.
Ahvenanmaan ei muutenkaan kannata itsenäistyä, koska he ovat Suomen valtion kannalta nettosaajia. Sen sijaan kannattaisi korjata sadan vuoden takainen erehdys hyvällä hinnalla ja myydä Ahvenanmaa Ruotsille. Kauppahinnaksi kelpaisi vaikka se, että Ruotsi sitoutuu seuraavan sadan vuoden ajan ottamaan vastaan ja käsittelemään jokaisen Suomeen saapuvan turvapaikanhakijan.


16. Kjyllä mjinä niin mjieleni pjahoitin

Venäjän uusi Suomen suurlähettiläs Pavel Kuznetsov sanoi: ” Sanon avoimesti, että tuntuu loukkaavalta ja katkeralta, kun on viime aikoina kuullut kysyttävän, pitääkö naapuriemme pelätä Venäjää." Joo-o. Ihan asiaahan Pasha puhui. Kyllä se hyeenastakin tuntuisi ”loukkaavalta ja katkeralta”, jos antiloopit juttelisivat että pitäisköhän tuota pelätä vai ei. Tosin suurlähettiläs taisi tarkoittaa että Venäjää on ihan turha pelätä, mikä on aika lystikkäässä loogisessa ristiriidassa haastattelussa annetun toisen lausunnon kanssa ”Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys johtaisi automaattisesti Venäjän vastareaktioihin.” Tai no, onhan toki mahdollista että suurlähettiläs tarkoitti, että Venäjä on niin kyvytön että sen vastareaktioita ei tarvitse pelätä.


17. Koreaa touhua

Pohjois-Korean Kiistaton Kingi, Hiusmuodin Guru, Taivaallinen Talipallo Kim Jong Un kyykytti Donald Trumpia puheessaan oikein kunnolla kutsuen tätä mm. "henkisesti häiriintyneeksi höppänäksi”. Tätä parempiin suorituksiin ovat yltäneet vain demokraatit, mutta ulkomaalaisten sarjassa Kim teki kauden tilastokärjen.
Asiasta huolestui jopa Vladimir Putin, joka julkaisi lausunnon. Siinä hän toteaa mm. seuraavasti: "Provokaatiot, painostus ja hyökkäävä retoriikka vievät vain umpikujaan." Ja uskokaa pois, Putin tietää mistä puhuu. Toveri Kimin kannattaisi varmaan kuunnella kaikkia näitä kokeilleen toverin neuvoja.


18. Kunnia sille jolle kunnia kuuluu

Mihail Kalashnikovin, tuon maanmainion AK-47 –mellakanhallitsijan keksijälle pykättiin ansaitusti patsas. Eikä mitään tekotaiteellista monumenttia, vaan ihan oikea näköispatsas. Joka oli tarkastettu moneen kertaan asiantuntijoiden toimesta, että taiteilijan näkemys on varmasti kohdillaan ja yksityiskohdat oikein. Mutta Venäjä ei olisi Venäjä, ellei ryssimistä tapahtuisi. Jalustan kuvat olivat jääneet tarkistamatta. Ja mitäpä sieltä paljastuikaan? Kuvassa piti tietysti olla AK-47, mutta hupsistakeikkaa, siellä olikin AK-47:n esikuva (kaliiperin ja ulkomuodon osalta, koneisto oli kopioitu amerikkalaisesta M1-kivääristä) eli saksalainen Sturmgewehr 44. Jedem das Seine, sanoisi saksalainen. Toisaalta, virhe on inhimillinen:


19. Oi te koitossa polvistumisen

Jotkut kainalopalloa NFL:ssä pelaavat ovat ryhtyneet protestoimaan ”rotujen eriarvoisuutta” vastaan halveksimalla ennen ottelua esitettävää kansallislaulua. Oikeassahan polvistujat ovat, rotujen tasa-arvossa riittäisi USA:ssa työsarkaa. Esimerkiksi yliopistoihin on kiintiöt ja niihin pääsee paljon alhaisemmilla vaatimuksilla, jos sattuu olemaan neekeri. Ja oikeasti, uskooko joku että Obamasta olisi tullut presidentti jos hän olisi ollut valkoinen? Hei mutta hetkinen, protestoijathan ovat mustia??? Kantsisko vähän ensin tuumailla mitä toivoo, huonolla tuurilla voi nimittäin saadakin sitä mitä haluaa?
Ja kannattaisiko myös miettiä, minkälaista se elämä sattuisi olemaan, jos esi-isiä ei olisi roudattu laivoilla Amerikkaan? Siellä sitä elettäisiin onnellisina Afrikassa, kun nyt joutuu kituuttamaan valkoisten sortamana miljoonapalkalla. Ei jukoliste, nyt alan ymmärtää miksi se yksi jenkki sanoi kerran ”meidän olisi pitänyt sittenkin poimia itse oma puuvillamme”.
Oltakoon kansallislauluista mitä mieltä tahansa, niin niitä pitää kunnioittaa. Kyllä allekirjoittaneenkin perse on noussut penkistä silloinkin, kun soi semmoisen maan kansallislaulu josta en niin liiemmin perusta. Saa nähdä, mitä tässä vielä seuraa. Uusin veto oli, kun varapresidentti Mike Pence poistui stadionilta pelaajien polvistuttua kansallislaulun aikana ilmeisen suunnitellussa tempauksessa. Veikkaukseni on, että NFL:lle ei hyvä heilu.


20. Treenaa kuin urheilija

NHL-kausi on taas alkanut. Suomalaisittain ehkä suurimmat odotukset kohdistuvat Patrik Laineeseen, jonka uutisoitiin olevan selvästi kovemmassa kunnossa kuin debyyttikaudellaan. Syykin selvisi: hän on harjoitellut kuin urheilija eikä palloilija. Nuorukainen meni yleisurheiluvalmentajan ohjaukseen ja on treenannut kuin kymmenottelija. Kun sekä kunto että lahjat ovat järjestyksessä, on syytä odottaa hyviä tuloksia. Palloilussa lahjakkuus ratkaisee paljon, kuten on saatu viime aikoina lukea sekä Marko Jantusen että Jere Karalahden elämäkerroista. Jos kaikki harjoittelisivat urheilijan tavoin, olisi mielenkiintoista tietää kuinka pitkälle lajissa mahtaisi päästä käytännössä pelkillä lahjoilla. Nyt jantuset ja karalahdet ovat pärjänneet feikkiurheilijoiden kyydissä elämäntavoistaan huolimatta.


21. Mummotyyli

Saloon rantautui koripalloilemaan jenkkivahvistus. Tässä ei sinänsä ole mitään outoa. Mutta jenkkivahvistuksen nimi – Canyon Barry – soittelee heti kelloja. Siis tuo sukunimi. Eikä aiheetta. Isä Rick Barry pelasi 15 vuotta ammattilaisena ja on NBA-legenda. Neljästä vanhemmasta velipuolesta kolme eli Jon, Brent ja Drew pelasivat kaikki NBA:ssa. Canyonin ura ei – ainakaan vielä – ole lähtenyt samanlaiseen kiitoon.
Varsinainen erikoisuus nykypäivänä on kuitenkin miehen tapa heittää vaparit – alakautta. Tätä pidetään ”mummotyylinä” ja ”nynnymäisenä”, mikä kertoo koripallon olevan yli kaiken muun lahjakkuuspeli. Jossa lahjakkuus on pääasiallisesti sitä, että on valinnut vanhempansa oikein ja kasvanut pitkäksi. Kaikkien aikojen koripalloilija Michael Jordan ei ollut mikään lukiotähti – mutta sitten hän venähti 198-senttiseksi. Mikä oli riittävästi. Joku voi sanoa, että on sitä pidempiäkin pelaajia, miksi sitten Jordan? No siksi että hänellä oli menestymisen asenne. Kuten isoveljelläänkin. James Jordan palveli 30 vuotta USA:n armeijassa värvättynä ja pääsi urallaan pitkälle – se päättyi kymmenisen vuotta sitten ns. prikaatinvääpelinä, jota paljon pidemmälle ei värvätty mies voikaan päästä. Hänestä olisi asenteensa ja ehkä jopa taitojensakin puolesta voinut tulla koripallotähti kuten pikkuveljestään. Paitsi että hän sattuu olemaan vain 170-senttinen.
Asenteen järkevyyden näkee parhaiten siitä, että Canyon Barryn vaparityylille naureskellaan. Ei pitäisi, sillä mies teki yliopistoaikoinaan Florida Gatorsin ennätyksen peräkkäisten onnistuneiden vaparien määrässä - 37 – ja upotti viimeisenä vuonnaan vaparit 88,3 % tarkkuudella. Ai niin, tyyli on peräisin isä-Rickiltä, jonka NBA-uran vapareiden onnistumisprosentti oli 90,0 – ennätys alallaan.
Mutta koripallo on niin paljon lahjakkuuslaji, että varaa machopelleilyyn löytyy. Vähän sama kuin yleisurheilussa floppausta pidettäisiin ”lällynä” ja tosimiehet käyttäisivät vain saksityyliä.


22. Viimeinen iltahuuto

Jälleen on Suomessa yksi olympiavoittaja vähemmän. Vuoden 1952 4 x 10 km hiihdon kakkososuuden viestinviejä Paavo Lonkila on poistunut keskuudestamme 94-vuotiaana. Vain 157-senttinen taskuraketti oli kuitenkin kovimmat kamppailunsa käynyt jo kymmenisen vuotta aiemmin. Tarkemmin asiasta voi lukea Onni Palasteen kirjasta Rukajärven sissit, nimellä korpraali Rankila. Ennen oli miehet rautaa.


23. Salaperäisiä möykkyjä

Oli siinäkin otsikko: Löysitkö metsästä pahanhajuisen ruskean palan, jossa on lappu päällä? No, vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi joista se otsikon tarkoittama eli rabiesrokoite ei tule ensimmäisenä mieleen. Todennäköisempi vaihtoehto on marjastajan kenttäjööti, jonka päällä oleva lappu on Serlan kaksoiskreppi. Mutta ohje on sama molemmissa tapauksissa: älä koske.


24. Shokkimateriaalia luonnosta vieraantuneille

Taas saatiin aikaan kohu, kun joku kuvasi jokapäiväisen tapahtuman eikä älynnyt olla levittämättä. Eli loukkaantuneen eläimen lopettamisen. Poikkeuksellisen asiasta teki se, että tapahtuma sattui golfkentällä, kohteena oli pahoin loukkaantunut valkoposkihanhi, käytettynä astalona golfmaila ja isku sen verran napakka, että hanhelta meni kerralla kaula poikki. Arvon mielensäpahoittajat, mitähän olisi tilanteessa pitänyt tehdä? Hihkua kovaan ääneen ai-jai ja voi-voi? Olisiko ollut parempi antaa kuolevan hanhen kärsiä? Tai golfmailan sijaan heitellä sitä kivillä ja toivoa, että henki lähtisi? Tai lyödä vähän hiljempaa? Just joo. Kun eläin on kuolemassa, etsitään paras mahdollinen työkalu (joka tällä kertaa oletettavasti oli golfmaila, tuskin bägissä sikapistoolia kannetaan) ja lyödään sen verran napakasti, että taatusti henki lähtee. Itse olen käyttänyt tarkoitukseen ainakin kivääriä, puukkoa ja jääkiekkomailaa.


25. Kun mekko sanoo poks

Parikymmentä vuotta sitten oli pinnalla Mariah Carey, joka kieltämättä oli ulkomuotonsa puolesta ns. ”televisiolaulaja”. Nyttemmin 47-vuotias laulaja on jäänyt kiinni noloista kuvanmuokkausfiboistaan, joilla on pyrkinyt vuosirenkaitaan poistamaan. Kyllähän nainen vanhenee, mutta voisi edes vanheta arvokkaasti. Tai toimittajat voisivat lakata ylistämästä tyyliin ”Avarasta kaula-aukosta alkanut ”halkio” jatkui mekon helmaan saakka ja korosti entisestään poptähden kurvikkuutta”. Klikatkaa otsikkoa ihan omalla vastuulla. Minä en ole voinut kahteen viikkoon syödä saunan kiukaalla paistettua HK:n sinistä, jos se on yhdestä kohdasta poksahtanut ulos kuorestaan koko makkaran pituudelta.


26. Joka Niemeen, Notkoon, Saarelmaan…

Vuonna 2011 Hesari julkaisi jutun eri kuntien yleisimmistä sukunimistä. Liitteenä olleessa tiedostossa (kadonnut nyttemmin netistä) oli lueteltu jokaisen kunnan 30 yleisintä sukunimeä. Kirjoitin tuolloin kaksiosaisen selvityksen sukunimistömme erikoisuuksista. Niitähän riitti, sillä sukunimet ovat jakautuneet varsin selkeästi paikkakunnittain. Suomessa oli kymmenittäin kuntia, joiden 30 yleisimmän sukunimen joukossa ei ollut yhtäkään koko maan 30 yleisimmän nimen joukkoon kuuluvaa nimeä. Olipa kaksi sellaistakin kuntaa – Nivala ja Oravainen – joiden 30 yleisimmän nimen joukkoon ei kuulunut ainuttakaan koko maan sadan yleisimmän listalla olevaa. Suomessa oli myös neljä suomenkielistä kuntaa, joiden 30 yleisimmän listalla ei ollut ainuttakaan nen-päätteistä nimeä – mutta myös yhdeksän sellaista kuntaa, joiden 30 yleisimmän listalla ei muita ollutkaan. Suomessa oli myös kolme kuntaa, joiden yleisimmällä sukunimellä oli koko maassa alle sata kantajaa. Ja toisaalta sen vastapainoksi koko maan kahdeksanneksi yleisin sukunimi Koskinen (tuolloin oli 17 868 Koskista) ei ollut yhdenkään kunnan yleisin nimi.
Nyt Hesari päivitti tilastonsa, tosin huomattavasti vaatimattomammassa muodossa. Kartasta voi tarkistaa kunkin kunnan viisi yleisintä sukunimeä. Jonkin verran muutosta eli tasapäistymistä on havaittavissa, myös kuntaliitosten ansiosta, mutta paikallinen omaleimaisuus on edelleen selvästi nähtävissä.


Loppukevennys: Arkitehtuuria

Turkuun tulee uusi opiskelija-asuntola. Nimeksi tulee Emo, ja se sopii muotokieleen kuin suutarin sormi sian persiiseen:

6 kommenttia:

Becker kirjoitti...

Viikon paras uutiskatsaus, kiitos! Olisiko tuon "Emon" keskelle suunniteltava tornimuotoinen asuntola jonka nimeksi vaikka "Homo", vai mikä nyt olisi synonyymi emolle.

Kiki Duracell kirjoitti...

Se Mariah Careyn mekko oli kyllä tosi tyylitön. Mutta Iltiksen toimittaja syyllistyi valeuutisen levittämiseen. Kuvasta ei nimittäin voinut nähdä, oliko Mariahilla pikkupöksyt vai ei. Jos kuvia katsoi yhtään tarkemmin, niin niissä näkyi selvästi ihonvärisen kankaan ylä- ja alareuna. Mekon "uskallettu halkio" oli vain visuaalinen hämäystemppu, sillä tissivaon ja mekon helman välillä Mariahin iho on täysin peitetty.

Timo Koo kirjoitti...

Jos oikein ymmärsin, niin StG44:ssa on putoava lukko, kun taas AK47:ssa on pyörähtävä lukko. Muutamia muitakin sellaisia eroja on, joiden perusteella voinee sanoa ettei ainakaan ihan suorasta kopioinnista voine Neuvostoliittolaisia syyttää. Ulkonäön yhteneväisyys selittynee sillä, että kovin monella tapaa ei kaasumäntätoimista rynnäkkökivääriä voine toteuttaa?

Ainakin näin, jos on uskomista tähän artikkeliin: http://www.forgottenweapons.com/ak-and-stg-kissing-cousins/

Jaska Brown kirjoitti...

Becker: Tai jokin sopivasti muotoiltu tornitalo "Äijä".

Kiki Duracell: Vastoin parempaa arviotani menin sitten katsomaan kuvaa uudestaan ja oikeassahan olit. Mutta vastenmielisyys lenkkimakkaraa kohtaan sen kuin kasvoi.

Timo Koo: Näin. Mutta kuten linkkaamassasi artikkelissa todetaan, StG vaikutti melkoisesti AK-47:n kehitykseen - itse asiassa enemmän kun uskoin. AK-47:n koneisto taas muistuttaa kuulemma jostain syystä paljon M-1:n vastaavaa. Vaikea sanoa, kun en ole koskaan M-1:stä käsitellyt.
Mutta hei, ylipäätään foliopipoisempi henkilö saattaisi epäillä jotakin. Siis: Neuvostoliitto rahtasi muutaman huippuluokan saksalaisen käsiasesuunnittelijan sodan jälkeen maahan pakkotöihin. Nämä saivat hyvät työskentelyolosuhteet - kuten linkissäsi kerrotaan, Barnitzke totesi että hänen Gustloffin tehtaansa työhuone oli kopioitu työpöydän kynien sijaintia myöten. Sitten yhtäkkiä ilmestyy käyttöön kovasti StG:tä muistuttava rynnäkkökivääri. Jonka suunnittelilja on parhaiden proletaaristen perinteiden mukaan kelpo työläiskersantti, joka haavoittumisestaan toipuessaan oli piirrellyt aseen...

Timo Koo kirjoitti...

Juu kieltämättä saksalaisella know-how'lla saattoi hyvinkin olla näppinsä pelissä AK-47:n kehitystyössä :)

Veijo Hoikka kirjoitti...

Se on siinä!
Ei lisäyksiä, ei omia mielipitoja, ei ... mitään.
Vuoden artikkeli!

Kiitos!