Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Uutiskatsaus 24/2016

1. Suoraselkäinen yrittäjä

Turun kaupunki on järjestänyt leirikoululaisille risteilyjä useiden vuosien ajan. Tänä vuonna niitä ei tiukan taloustilanteen takia enää järjestetä. Samalla selvisi sekin, mistä tiukka taloustilanne johtuu. Kaupunki lähetti yrittäjille tarjouspyynnön uudesta toiminnasta eli risteilyn järjestämisestä "uusturkulaisille". Tulipahan ainakin selväksi, kenen viihtyvyyden Turun päättäjät asettavat etusijalle ja keille turkulaisten veronmaksajien rahat päätyvät, turkulaisille lapsille vai ulkomaalaisille karvalapsille.
Vaan löytyy Turusta ainakin yksi suoraselkäinen mies. Turun Saaristoliikenteen yrittäjä kieltäytyi tekemästä tarjousta "uusturkulaisten" risteilystä, koska kaupunki ei enää koululaisristeilyjä järjestä. Tässä Jaskanpauhantaa-blogi antaakin mainoslinkin ja toteaa, että jos sattuu olemaan tarvetta tilata vähän toista tonnia maksava yritystilaisuus Turun seudulla, niin neuvomme vuokraamaan vesibussi Janinan.


2. Hidas sytytys

Pohjoiskarjalaista miestä epäillään sarjahukuttamisista. Neljänä eri vuonna on sattunut neljä tapausta, joista kolmessa on hukkunut ihmisiä. Ei millään pahalla pohjoiskarjalaisia kohtaan, mutta eikö tosiaankaan yhtään raksuta? Kyllä minua vähän epäilyttäisi lähteä sellaisen tyypin veneeseen, josta joku on pudonnut selittämättömällä tavalla ja hukkunut. Edes kerran. Puhumattakaan siitä että kahdesti. Tai että yhden kerran on yritetty hukuttaa ja jääty eloon. Mutta kun ei. Kyytiin vaan. Tässä olisi jo ainesta Darwin-palkintoon.


3. Laita tähän otsikko

Iltapäivälehtien otsikoinnin tarkoituksena on kerätä klikkauksia. Niinpä toimittajat antavat mielikuvituksensa lentää. Joskus ei kylläkään tiedä, vaikuttaako otsikko klikkauksia lisäävästi tai vähentävästi, kuten tässä tapauksessa. Iltalehti otsikoi: "Teemu Selänne uima-allaskuvassa - Sirpan bikinit korostivat rusketusta". Eli siis toisaalta (1) en todellakaan halua nähdä Teemua bikineissä, joten en klikkaa, mutta toisaalta (2) haluan tietää, onko tuo todellakin totta, eli klikkaan.


4. Ja toinenkin otsikko

Epäilisin, että oli sama toimittaja kyseessä, vaan kun lehti on eri eli Ilta-Sanomat: Seksikkäät identtiset kaksoset Emelie ja Sofie saapuivat paratiisiin – jäykistivät heti miesten tunnelman. Vähän kuin entisellä miehellä nudistileirillä: meni hyvin kun pääsi eroon alkukankeudesta.


5. Hei, me pössytellään

Huumehörhöt puolustavat kannabiksen laillistamista sillä, että se ei aiheuta haittoja (mikä voidaan todeta välittömästi ensimmäisen kannabiksenpolttajan tapaamisen jälkeen valheeksi, tai sitten pössyttelijöiksi valikoituvat muutenkin kahjot, mikä toisaalta on hyvin uskottavaa) ja sillä, että se ei ainakaan aiheuta aggressioita. Jälkimmäinen väite todettiin vääräksi brittiläisen lammaslauman eksyttyä kannabisviljelmälle. Hamppua napostelleet lampaat ryntäilivät päättömästi pitkin kylänraitteja, pyrkivät taloihin sisälle, halusivat avata veräjät vapaan liikkuvuuden nimissä, jotta sudet voisivat muuttaa laitumelle opettelemaan kasvissyöjiksi ja pyrkivät vasemmistoliiton jäseniksi äänestääkseen Li Anderssonin puheenjohtajaksi.


6. Vapaata liikkuvuutta

CNN:n haastattelussa ihmissalakuljettaja kertoi saaneensa ISISiltä pyynnön 25 terroristin viemiseksi Eurooppaan. Herää vain kysymys, kuinka moni on saanut saman pyynnön mutta ei kerro siitä, kuinka moni on totetuttanut pyynnön ja kuinka moni on onnistunut. On ilmeistä, että Euroopassa on jo kymmenittäin ISIS-terroristeja. Ja on myös muistettava, että ISIS ei ole mikään selkeä organisaatio, vaan koostuu löyhistä tukijoista ja tiukasta ytimestä. Tässä yhteydessä on myös muistettava muslimiluokittelu:
Radikaali muslimi: haluaa tappaa sinut
Maltillinen muslimi: haluaa radikaalin muslimin tappavan sinut
Maallistunut muslimi: ei halua radikaalin muslimin tappavan sinua, mutta ei tee mitään sen estämiseksi.

(Lisäys: Ja kuinkas ollakaan, juuri tämän kirjoitettuani tapahtuu taas. Mutta muistakaa, että islamilla ei ole mitään tekemistä islamin kanssa.)


7. Varmat otteet

Jos aikoo saada sydänkohtauksen, turvallisimpia paikkoja lienee sydänkirurgien konferenssi. Tätä perusajatusta noudatti vanhainkodin päivällisellä Patty Ris, 87, joka sai palan kurkkuunsa. Vieressä sattui nimittäin istumaan Henry Heimlich, 96. Kyllä, juuri SE Heimlich. Tukeva ote leidistä, nykäisy ja pala ulos kurkusta.
Suosittelen kaikkia opettelemaan manööverin. Tässä ohje. Muistakaa, että ote on raju ja siksi on ensin yritettävä hellävaraisemmin keinoin, lapaluiden väliin iskemällä, kuten videossakin neuvotaan. En ole onneksi koskaan joutunut Heimlichiä tekemään, kerran oli lähellä mutta lapaluuiskut riittivät.


8. Kaikki miehet kannelle!

Ruotsi järjesti suuret sotaharjoitukset mobilisoimalla koko armeijansa. Molemmat pataljoonat, kenttäkeittiö, kumivenelaivue ja paperiliidokkilentue todettiin erinomaisessa kunnossa oleviksi. Harjoituksen tarkoitus oli reagoida Venäjän mahdolliseen sotilaalliseen uhkaan. Harjoitus todettiin onnistuneeksi, sillä Venäjän joukot todennäköisesti kuolisivat nauruun Ruotsiin hyökätessään.
Tarvittaessa Ruotsin puolustusvoimat turvautuisi salaiseen aseeseensa eli levittäisi hyökkäävien venäläisjoukkojen päälle lentolehtisinä homopropagandaa. Tämähän on Venäjällä tiukasti lainvastaista hyvästä syystä: Putin pelkää venäläismiesten olevan niin hintahtavia, että informaatio aiheesta käännyttää heidät tuhkaluukkumiehiksi. Armeijan hyökkäys pysähtyisi siihen paikkaan, kun Ivan propagandalehtisestä Tom of Finland -sarjakuvan luettuaan ottaisi ja jysäyttäisi pahaa-aavistamatonta Sergeitä kuivalla kakkoseen.


9. Kusetusta

Sossun virkailija oli huolissaan siitä, kuka opettaa naisparin pojalle puskapissin alkeet. Kerrottakoon nyt että kyllä ne viimeistään poikaporukassa oppii. Itse olisin enemmän huolissani siitä, kuka opettaa poikaraukalle sen, että vessanistuin pitää jättää ylös?


10. Tarttuvia tauteja

Vasemmistoliiton ex-puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ihmetteli, että vasemmisto ei suostu keskustelemaan oikeiston kanssa ja tuntuu pelkäävän, että oikeistolaisuus on jokin tarttuva tauti. No niinhän se onkin. On totta, että vasemmistolaiset eivät suostu diskurssiin, jumiutuvat doktriiniinsa ja yrittävät estää kanssakäymisen. Samoin tehdään kaikissa totalitaarisisssa eli valheellisissa järjestelmissä. Siimes itse on erinomainen esimerkki riskeistä. Hänhän suostui aina keskustelemaan ja käyttäytyi sivistyneesti. Ja kuinkas kävikään? Jonkin ajan kuluttua hän vetäytyi pois politiikasta ja meni yksityiselle töihin. Joten eiköhän se ole vihervasemmistolle kaikkein viisainta vain tuijotella omaa napanöyhtäänsä, muuten kannatusosuus kutistuu.


11. Kalliolle, kukkulalle...

No nyt selvisi Suomen suurin ympäristöuhka. Virheiden kansanedustaja Satu Hassi jätti kyselyn juhannuskokoista. Kokot kun tuhoavat kuumuudellaan jääkauden hioman kallion pinnan.
Ihan vain tiedoksi, että kokkoja tavataan yleensä polttaa samoilla paikoilla. Ja paikkojahan riittää. Saaria on tässä maassa lähes 200 000, joten rantakallioita riittänee miljoonia. Eivät ne lopu kesken ennen seuraavaa jääkautta. Elleivät vihreät sitten rahtaa maahan miljoonia hiilijalanjälkensä moninkertaistajia, kuten tarkoitus tuntuu olevan. Mutta toisaalta, eiväthän he juhannuskokkoja poltakaan. Enemmän tuntuu olevan taipumusta autojen polttamiseen, mikä ei niin suuri ongelma olekaan, kuten huomaamme kohta.


12. Bussi edessä, tulta!

Viikko sitten Pohjolan Matkan linja-autovarikolla tuhoutui viisi linja-autoa palossa ja neljä vaurioitui. Iskun tekijäksi ilmoittautui anarkistiryhmä. Perusteena oli se, että Pohjolan Matka oli tehnyt yhteistyötä turkisfirman kanssa.
Tämä ei ole oleellista. Oleellista on se, että tästä tapahtumasta on kulunut viikko. Uutinen julkaistiin ja se siitä sitten. Ei mediamyrskyä.
Kuvitelkaa seuraava. Linja-autofirma Etelän Reissut järjestää tilausajoja VOK:ista kaupunkiin ostoksille (tätä ei tarvitse edes kuvitella, olen nähnyt). Soldiers of Odinin jäsen suivaantuu asiasta, hiipii yön pimeydessä Etelän Reissujen varikolle, puhkaisee yhdestä autosta kumin ja julkaisee tiedotteen iskun syystä. Veikkaan että seuraavan viikon aikana iltapäivälehtien otsikoista yli puolet käsittelee asiaa.
On olemassa kahdenlaista anarkismia. Noin teoriassa. Etenkin kun se "parempi" anarkismi on myös käytännössä, kun taas huonompi piti kuvitella.


13. 2000

Ensimmäisen kerran tapasin Kalevi Saukkosen lähtöviivalla. Minä juoksin ensimmäisen maratonini, en tiedä kuinka monennen hän. Sen viikonlopun toinen oli kuitenkin kyseessä, joten annettakoon anteeksi että lähtöviivan jälkeen en enää miestä nähnyt, kun ei sattunut taustapeiliä matkaan. Kalevi ei näet juokse aikaa vaan määrää vastaan. On hän toki nuoruudessaan hätyytellyt kolmen tunninkin rajaa ja kerran sen alittanutkin, tosin hän itse suhtautuu kyseiseen suoritukseen reittiä epäillen.
Miehellä oli äskettäin juhlapäivä: 2000 maratonin raja meni rikki. Pieni laskutoimitus kertoo kaiken mitä ikinä tarvitsee: se tarkoittaa 84 390 kilometriä. Kilpailuissa. Kolmas kierros maapallon ympäri menossa.
Nykyään vauhti on hiipunut, mutta sisu ei. Taannoin olin valmennettavan kanssa valmistautumassa kilpailuun ja kiersimme paikkakunnalle tultuamme reittiä läpi, näytin joskus siellä juosseena kriittisiä kohtia reitiltä. Pysähdyimme hetkeksi tien varteen ja nousimme autosta nuuhkimaan säätilaa. Samalla näkyi jalkakäytävää pitkin harppova mies numerolappu rinnassa. Saukkonenhan se siinä, mies oli nykyiseen tapaansa lähetetty liikkeelle jo reilusti ennen maratonin varsinaista starttia ehtiäkseen perille ennen ajanottajien kotiinlähtöä. Lakki päästä ja aplodit, jonka jälkeen takaisin lähtöpaikalle. No, valmennettava ehti voittaa oman kisansa ja käydä pokkaamassa palkinnot. Pois lähtiessä Saukkonen tuli taas vastaan, vielä pari kilometriä maaliin jäljellä. Kova jätkä potenssiin 2000.


14. Ja sitten toisesta päästä ikäskaalaa

Yleisurheilun seuraajat muistanevat norjalaisen 1500 metrin Euroopan mestarin Henrik Ingebrigtsenin. Itse muistan parhaiten, kun pääsin sananmukaisesti paraatipaikalta seuraamaan jo edellisenä vuonna aikuisten EM-kultaa napanneen miehen mielenkiintoista esitystä 22-vuotiaiden EM-kisoissa Tampereella. Aamupäivällä hän heitti melkein nenäni edessä kuperkeikan 1500 metrin alkuerissä ja karsiutui. Samana iltana kirimies vei sitten taktiikkajuoksussa 5000 metrin kultaa.
Henrik on siis suurelle yleisöllekin tuttu. Mutta juoksupiireissä on jo muutama vuosi kohistu hänen pikkuveljestään Jakobista. Nyt Jakob räväytti itsensä kerralla julkisuuteen juoksemalla 15-vuotiaiden ME:n 1500 metrillä. Aika on täysin käsittämätön 3.42.44. Suhteutetaan kertomalla, että kaikkiaan vain 38 suomalaista on koskaan juossut 1500 metriä kovempaa. Norjan kaikkien aikojen listalla se meni sijalle 34, jos oikein laskin. Kaksi parasta tulosta on muuten Henrikillä (3.31,46) ja keskimmäisellä veljellä Filipillä (3.36,21).


15. Rappuja ylös

Iltasanomat on julkistanut jo viime vuonna Malminkartanon porrasjuoksuhaasteen. Eli kello käyntiin ja 426 rappusta ylös Malminkartanon täyttömäelle. Viime vuonna maan parhaisiin 800 metrin juoksijoihin kuulunut Tuomo Salonen kutsuttiin kokeilemaan. Kun kuulin siitä, olin että ei helvetti. Kuka tahansa muu yleisurheilupiireistä sinne, mutta EI BORZAA! 190-senttisen kaverin askel sopii 800 metrille, mutta ei todellakaan porrasjuoksuun. No, kun sitten näki suorituksen videolta, niin saattoi todeta että ei se ollut niin huono kuin luulin, vaan vielä huonompi. Aika oli 67,63. Porrasjuoksutekniikasta Salonen ei kyllä osannut yhtään mitään ja kun sekä varsinainen juoksutekniikka että välitykset eivät muutenkaan ole mitenkään kyseiseen porrasväliin soveltuvia, tulos oli katastrofi. Yllättävää kyllä, samaan aikaan juossut Aki Nummela jäi vielä huonommaksi, 68,40. Vika oli molemmilla tekniikassa, jossa ei osattu hyödyntää liikemäärää vaan ponnistettiin liian aikaisin, minkä seurauksena maitohappokylpy alkoi yli kymmenen sekuntia etuajassa. Jopa joidenkin muiden lajien harrastajat juoksivat paremmin! No, nyt kokeiluun vaivautui vihdoinkin joku juoksija, joka osasi tekniikan. 35-vuotias Jouko Juntunen on juossut useita vuosia Kalevan Kisoissa 400 ja 800 metriä, parhaana saavutuksena 400 metrin seitsemäs sija vuonna 2012. Entinen pohja-aika parani yli kolmella sekunnilla, kun Juntunen nappasi ennätyksen sinne minne se kuuluu ajalla 49,29.


16. Hupsis, kun meni ohi

Minulta kysyttiin äskettäin, seuraanko EM-kisoja. Vastasin että joo, sitten kunhan ne alkavat. Hölmistyneestä ilmeestä päätellen kysyjä taisi tarkoittaa jalkapalloa. No, sen verran täytyy tunnustaa että telkkarin ollessa auki saatan hetken vilkaista. Heti avauskierroksella osuin juuri paikalle, kun Sveitsi teki ottelun ainoan maalin Albaniaa vastaan heti ottelun alussa. Maali tuli kulmapotkusta. Kulma annettiin pitkänä pääpalloa ajatellen. Oli päivänselvää, kenelle Sveitsin pelaajista pallo oli tarkoitettu, koska lähimainkaan ei ollut ketään muuta. Albanian maalivahti lähti palloa vastaan liian myöhään. Molari syöksyi juuri tätä pelaajaa kohti - tai ei aivan. Kulma annettiin maalivahdista katsoen vasemmalta. Maalivahti syöksyi pelaajan OIKEALLE puolelle, jopa juosten ensin tarkoituksellisesti siihen suuntaan ja vielä ponnistaen sinne. Luuliko hän tosiaan katkaisevansa keskityksen jättämällä vastustajan itsensä ja pallon tulosuunnan väliin? Okei, virheitä sattuu. Kuten myös se, että nähdessään olevansa väärällä puolella hän ei, toisin kuin kuka tahansa vitosdivarimokesta lähtien olisi tehnyt, levittänyt käsiään hypätessään yrittäen torjua puskun, vaan veti päinvastoin kädet suppuun, varmasti pois tieltä. Jos en tuntisi albanialaisten mainetta ehdottoman rehellisenä kansana, saattaisin jopa epäillä vedonlyöjien kanssa tehtyä arvokasta sopimusta. Asia epäilyttäisi myös, ellen tietäisi albanialaisilla maalivahdeilla olevan sellainen perinne, että helpon maalin jälkeen virnistetään ovelan näköisesti.


Loppukevennys: Luulin jo lukeneeni kaiken

36-vuotias amerikkalaisnainen jätti työnsä voidakseen imettää poikaystäväänsä kahden tunnin välein. Pikkuinen ongelma asiassa on se, että edellisestä synnytyksestä on parikymmentä vuotta eikä maitoa enää tule. Mutta eihän siinä mitään, mukavahan se on tissiä lutkuttaa vaikkei sieltä mitään tulisikaan.

4 kommenttia:

nantti kirjoitti...

9. Varmaan noilla tapauksilla on kovempi riski paruresiksesta. Voi myös kysyä kuka opettaa, miten siellä luonnossa muuten selvitään tai yleisemmin, miten miehen elämään kuuluvista vastuista selvitään. Olisi kiinnostava nähdä joku vertaileva tutkimus, millaisia seurauksia naisparin kasvatuksella on vaikkapa yh-äiteihin nähden, voisi kuvitella että samantyylinen efekti.

Becker kirjoitti...

Ei lopu uutisaiheet ei. Näitä hulluja on maailma kukkuroillaan ja voi vain ihmetellä mitä kaikkea luomakunnan kruunu keksii ajankulukseen.
Tuo tissinimetyssessio olisi mielenkiintoista nähdä avattavan vähän syvemmältä niinsanoakseni jotta sisältääkö se jotain muuta maidontuotantoa edistävää.
Ehdottomasti viikon mielenkiintoisin uutiskatsaus.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Komppaan Beckeriä. Tämän uutiskatsauksen toivoisin näkeväni / kuulevani Ylellä kerran viikossa vaikkapa otsikolla "ne varsinaiset uutiset". Jos vielä saatais manattua haudasta Carl-Erik Creutz niitten lukijaksi.

Jaska Brown kirjoitti...

nantti: En tiedä onko noita tutkittu, mutta käsittääkseni tutkimuksia samaa sukupuolta olevien parien perheissä kasvaneista lapsista on. Muistelisin, että useimmat päätyvät siihen, että eroa normaaliin ei ole. Ja kyseessä on tilanne, jota kutsutaan tilastotieteissä nimellä "vääristynyt otos". Eli normiperheitä on kaikenlaisia, mutta veikkaisin aika isoin kertoimin, että samaa sukupuolta olevat parit ovat hankkineet lapsia vain, jos ovat poikkeuksellisen vahvalla pohjalla. Koska yhteiskunnallinen paine, etenkin nykyistä aiemmin.

Becker: Kiitoksia.

Yrjöperskeles: Kreivi Creutz, joo. Vaan muistatkos vielä Knud Möllerin?