Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Uutiskatsaus 8/2016

1. Perhemonikulttuuria

Olen joskus todennut kieli poskessa, että naisten mielestä islamilaisessa ja afrikkalaisessa kulttuurissa on ainakin yksi hyvä puoli: naisen asema. Mikä muukaan voi olla selityksenä siihen, että innokkaimmat mokuttajat ovat naisia. Tuore tutkimus osoitti, että monissa maissa 60 % naisista pitää hyväksyttävänä sitä, että mies lyö vaimoaan. Tarkemmin lukien tuo 60 % ei kyllä riitä alkuunkaan. Tutkimuksessa esitetyt kysymykset näet olivat, saako naista lyödä jos hän:
1) lähtee ulos kertomatta miehelle
2) laiminlyö lapsia
3) väittää vastaan miehelle
4) kieltäytyy seksistä
5) polttaa ruoan pohjaan.

Jos edes yhteen näistä kysymyksistä vastattiin myönteisesti, niin lyöminen katsottiin sallituksi. Ja summa oli siis esimerkiksi Guineassa 90 % (Afrikka), Itä-Timorissa 85 % (islam), Kongossa 75 % (Afrikka) ja Malissa 75 % (Afrikka ja islam). Millaiset olisivat mahtaneet olla tulokset, jos olisi lisätty vielä pari kysymystä, kuten nainen käy vieraissa tai nainen uhkaa erota? Huvittavana yksityiskohtana vielä mainittakoon, että asiaa kuvaavassa kartassa koko Lähi-Itä on valkoista "ei tietoa" -aluetta. Ilmeisesti tutkimusta oli turha tehdä, koska pelkkä ajatus siitä, että naisen lyöminen ei olisi oikeutettua mistä tahansa syystä, olisi absurdi.


2. Light my fire

Saksassa paloi vastaanottokeskukseksi kaavailtu rakennus. Kuten normaalisti, tulipalo houkutti suuren joukon katsojia. Tällä kertaa melkoinen osa katsojista osoitti suosiotaan. Jos tämä ei kerro siitä, että ihmisillä alkaa olla mitta täynnä, niin mikä sitten? Yleisön tekemä aaltoliike, joka kiertää palavaa rakennusta?


3. Kobran isku

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra käytti kovaa kieltä rikoksiin syyllistyneistä pakoloisista. Asiaa! Olen tähän asti pitänyt Kopraa kevyen sarjan poliittisena broilerina, mutta tämä lausunto osoitti että hänestä löytyy selkärankaa. Miehen mielipiteestä en sinänsä ole pätkääkään yllättynyt, mutta siitä että hänellä löytyi rohkeutta sanoa se ääneen. Voitteko muuten kuvitella, millainen mediamylläkkä olisi syntynyt, jos saman olisi sanonut joku persu? Toivoa sopii, että Kopra pitää linjansa eikä taivu kokoomuksen mokutusosaston tahtoon - eikä kokoomuksen mokutusosasto käytä Kopraa savuverhona äänten kalastelemiseksi ja saman hulluuden jatkamiseksi. Kopra osoitti ainakin hyvää medianhallintaa, kun ei haastattelussa langennut toimittajan olkiukkoihin.


4. Älä jauha paskaa, Sherlock!

Tutkijat sitten menivät ja todistivat, että maahanmuutto ei ratkaise Suomen huoltosuhteen ongelmia. Tämä perustui siihen merkittävään havaintoon, että myös maahanmuuttajat tarvitsevat palveluja! Työperäistä maahanmuuttoa tutkinut professori havaisti senkin, että Suomen huoltosuhde ei paranisi edes sillä, että maahan muuttaisi miljoona koulutettua syyrialaista (Onko siellä edes niin montaa?), vaan se todellisuudessa tulisi Suomelle kalliiksi.
En tiedä kumpi tuntuu pahemmalta, se että tietää olleensa koko ajan oikeassa vai se, että se tunnustetaan liian myöhään. Onneksi sentään sisäministeriön kansilapäällikkö Päivi Nerg ja työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Kristiina Stenman pitävät linjansa. Nerg sanoo, että hän haluaa elää monikulttuurisessa Suomessa. Minä - ja moni muu - taas haluamme elää yksikulttuurisessa maassa. Jos Nerg haluaa elää monikulttuurisessa maassa, niin hän voisi muuttaa sellaiseen. Mihin minä muuttaisin? Saudi-Arabiaan? Stenman puolestaan haluaisi nähdä maassa "enemmän aidosti monikulttuurisia työyhteisöjä", jotta maahanmuuttajat kotoutuisivat paremmin. Minä taas haluaisin nähdä "enemmän toimivia ja menestyviä työyhteisöjä".


5. Venäjän politiikassa muutos?

Venäjältä on Suomeen tunkeutunut liikaa turhapaikanhakijoita (liikaa eli enemmän kuin nolla). Nyt siellä on kuitenkin puututtu tilanteeseen ja estetty ainakin osan saapuminen. Ei pidä kuitenkaan innostua, vaan muistaa että tämä on poliittista peliä. Voi olla, että tämäkin on harhaanjohtamista ja luultavasti onkin. Kokonaan toinen juttu, millä tavalla. Todennäköisin vaihtoehto on se, että tällä yritetään estää Suomen päättäjiä valmistautumasta ja sitten tarvittaessa rysäytetään iso joukko kerralla läpi.
Minua on mahdotonta syyttää Venäjän trolliksi, koska minusta saa putinistin vasta sitten, kun Vladimir palauttaa Suomelle Tarton rauhan rajatvieläpä yhtä tyhjinä kuin Neuvostoliitto ne aikoinaan saikin. Vuokrakorvauksia ei tarvitse maksaa, ollaan sen verran anteliaita. Mutta ymmärrän kyllä Venäjän linjaa ja pyydän muitakin asettumaan heidän asemaansa: jos Suomesta pyrkisi kehitysmaalaisia Venäjälle, niin pyrkisimmekö estämään heidän lähtönsä vai antaisimmeko mennä? Päivi Nerg ei saa vastata.


6. Rauha meidän elinajaksemme

Syyriassa raportoidaan olevan poikkeuksellisen rauhallista. Ehkä tämä tarkoittaa nyt sitten sitä, että Irakista ei enää tulla Suomeen. Tosin tämähän on vain väliaikaista, koska tietääkseni Syyriassa ei ole ryhdytty rajoittamaan hillitöntä väestönkasvua (väkiluku on viisinkertaistunut 50 vuodessa) eikä ole haistatettu pitkiä islamille. Valitettavasti täytyy todeta, että tämä on vain tyyntä myrskyn edellä: lähivuosina yhä useampi pyrkii pois islamilais-afrikkalaisista yhteiskunnista muuttaakseen myös muut maat yhtä epäonnistuneiksi.


7. Hää- ja hälytyskellojen kilinää

Turhapaikanhakijat ovat avioituneet pikavauhdilla suomalaisten kanssa, kerrotaan. Onnea aviopareille! Toivottavasti suhde kestää senkin, että karkotus tulee seurata tästä huolimatta. Mikäli rakkaus on aitoa, niin toki lähiövalaat vaeltavat perässä Lähi-Itään. Tätä sanoisin win-win -ratkaisuksi. Sinne saadaan mallia siitä, kuinka rakennetaan toimiva kulttuuri ja täälläkin sekä keskimääräinen ÄO että estetiikka paranevat.


8. Parasta musiikkia

Radiokanavan musiikkipäällikkö vastasi kysymykseen, miksi kanavat soittavat samoja kappaleita. Vastaus oli, että he soittavat vain hyviä biisejä, jolloin sektori tulee aina kapeammaksi. On tietysti jokaisen oma asia mikä on hyvä biisi ja mikä ei. Mutta kun tunnin ajomatkalla autoradioon on viritetty neljä kaupallista kanavaa ja niiltä tulee yhteensä yksi hyvä biisi, kuten tämän jutun luettuani testasin, niin ei osumaprosenttia voi kovin hyväksi luonnehtia. Ja joka kanavalla soivat samat biisit - ennätys on, kun kolmella kanavalla neljästä soi samaan aikaan sama biisi ja tätäkin suoritusta on sivuttu sen jälkeen kahdesti. Vähitellen alkaa tympiä ja päässä nämä kappaleet saavat uuden merkityksen:
Kaija Koo: ...pakoni loppuun juostu on... -> ...pekoni loppuun syöty on...
Erin: ...otin tietoisen riskin kun hairahdin... -> ...otin tietoisen riskin kun pieraisin...
Suvi Teräsniska: ...antaisin mun olla kotikissa verkkareissa... -> ...antaisin mun olla kotikissa hietikolla...
Samuel Edelmannin Tähtipölyä: Laulusta saa huomattavasti mielenkiintoisemman, kun sanan Tähtipölyä korvaa jollain muulla...
Stigin Roy Orbison, jossa laulaja kertoo ajavansa koko yön naisen luokse: ...mun sydämeni lyö, se aivan hervoton jo on... -> Miksi ihmeessä on niin kiire, jos SE on aivan hervoton?


9. Varma lääke

On havaittu, että seksi tuo helpotusta mm. flunssaan, stressiin, nukkumiseen, hikkaan, itsetuntoon, eturauhassyöpään ja kipuun. Tärkeimmät kuitenkin unohtuivat eli vitutus ja panetus helpottavat myös.


10. Treeniä lissää

Martin Johnsrud Sundby kertoi harjoittelevansa yli tuhat tuntia vuodessa. Tästäpä innostuttiin ja ryhdyttiin pohtimaan, että suomalaistenkin pitäisi harjoitella sama määrä. Pohdinnat kertovat lähinnä täydellisestä asiantuntemattomuudesta. Rolle Haikkola sanoi aikoinaan, että helppo niitä kilometrejä on kerätä: sen kun vetää lenkkareihin solmun ja lähtee hölkyttelemään. Kokonaan toinen juttu on sitten, kun ruvetaan oikeasti harjoittelemaan. Harjoituksissa ei ratkaise määrä, vaan laatu. Toki on olemassa tietty minimimäärä, mutta siitä eteenpäin laatu ratkaisee. Ja millä tavoin aika mitataan? Kestävyysjuoksija ei yksinkertaisesti pysty juoksemaan päivittäin kahta tuntia joka päivä. Jo tämäkin tekisi ainoastaan 730 tuntia vuodessa. Mikä muu lasketaan harjoitukseksi? Äskettäin Arto Bryggare kertoi luennolla, että hän teki kuntoutusta vammasta toipuessaan seitsemän (sori Artsi, jos muistan väärin mutta tuota luokkaa se oli) tuntia päivässä. Kyllähän kestävyysurheilijakin saa harjoitustunteja, jos kaikki lasketaan. Ja harjoitusta se on henkinen harjoituskin eli suunnittelu - usein jopa yhtä tärkeää kuin fyysinen. Pitäisikö sekin laskea?
Kuitenkin tosiasia on, että varsinaista fyysisesti rasittavaa harjoitusta ei kestävyysurheilija voi tehdä rajattomasti. Pyöräilijä yltää kyllä tuhanteen tuntiin vuodessa, hiihtäjälle sen hyöty alkaa olla niillä ja rajoilla, mutta kestävyysjuoksijalle tuhat fyysisesti kuormittavaa tuntia huonontaisi tuloksia. Harjoittelun kokonaismäärään tulee laskea koko se aika, mitä tekee parantaakseen suoritustaan eli fyysinen harjoittelu, lihashuolto sekä myöskin suunnittelu. Tämän lisäksi tulee huomioida levon merkitys eli elämän kokonaisrasituksen tulee olla järkevissä rajoissa.


11. Cooperista, jälleen kerran

Sebastian Vettelin kuntovalmentaja paljasti hänen juosseen Cooperin testissä 3680 metriä ja kymmenen kilometrin testijuoksun 33.49. Kovia tuloksia, etenkin tuo kymppi. Tosin "testijuoksusta" ei paljastettu, miten matka oli mitattu. Mutta on tuo aika mahdollinen tuolla Cooperin tuloksella. Luokitteluvaatimuksissa kympin aika riittää B-luokkaan, Cooperin tulos vastaisi 3000 metrillä aikaa joka luultavasti jäisi niukasti B-luokasta. Erittäin kovakuntoinen kaveri siis. Urheilussa hänellä ei toki olisi mitään asiaa Kalevan Kisoihin edes ynnä muut -osastoon, koska sinne päästäkseen Cooperin tuloksen on oltava noin 4100. Mutta kukas onkaan hallinnut Formula ykkösiä silloin, kun alla on ollut kilpailukykyinen auto? Porukan kovakuntoisin heppu.


12. Hei, me juostaan!

Jälleen kerran asiantuntemattomuus nostaa rumaa päätään, kun toimittelija kirjoitti Arsenalin Hector Bellerinin juosseen 40 metriä kovempaa kuin Usain Bolt. Toimittelijan kunniaksi on kyllä mainittava, että hän sentään kysyi asiaa Mika Lehtimäeltä, joka on fiksu mies. Lehtimäki totesi, että Bellerini juoksi 4,41 valokennomittauksella ja jos Boltin aika olisi mitattu samoin, se ei olisi ollut Boltin 100 metrin ME-juoksussa laukauksesta mitattu 4,64 vaan kutakuinkin 4,10. Arvioin suunnilleen samoin. Reaktioaika on pari kymmenystä ja siinä vaiheessa kun valokennon säde katkeaa, juoksija on jo vauhdissa. Siitä tulee yhteensä lähes puoli sekuntia ja lisäksi tietoisuus siitä, että matka on vain 40 m, muuttaisi Boltin kiihdytystä kymmenyksen verran nopeammaksi. Mutta eiväthän tällaiset hömppäuutiset ole mitään uutta. Todellisuus on ihan muuta. Sivumennen sanoen, kun jopa urheilutoimittajat ihmettelevät yleisurheilijoiden loukkaantumisia, niin onko joku joskus kuullut, että palloilija olisi harjoitellut niin kovaa että olisi saanut rasitusvamman?


13. Ukkoina jo syntyy sylilapset...

Otsikkolinkin kuvassa Ruotsin koulukilpailuiden 12-vuotiaiden poikien 600 metrin mitalistit. Samaa on tapahtunut Suomessakin. Jostain syystä hyvin varhaisteini-ikäisten sarjassa menestyneet, usein 1.1 syntyneet etnisesti rikkaat juniorit katoavat jäljettömiin myöhemmissä ikäsarjoissa. Onhan huomattavasti helpompaa menestyä 17-vuotiaana 13-vuotiaiden sarjassa kuin 21-vuotiaana 17-vuotiaiden sarjassa.


14. Pakollinen loppukevennys

Jyrki Katainen sanoo, että teki pääministeriaikanaan parhaansa Suomen hyväksi. Ikävä kyllä minun on myönnettävä, että uskon tämän olevan totta. Se on loppujen lopuksi vähän sama kuin jos allekirjoittanut valittaisiin Eurooppa-cupiin edustamaan Suomea 5000 metrin juoksuun. Kyllä minäkin tekisin parhaani, mutta ei siinä paljon auta se, että pistän päihin 99 %:lle ikäisistäni miehistä. Olen varma, että Jyrki Katainenkin oli parempi pääministeri kuin 99 % sellaisista keski-ikäisistä miehistä, joiden älli ei yrityksestä huolimatta riittänyt kuutosta parempaan lyhyestä matikasta.

6 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Semmonen vinkki Jaskalle tuosta radiopuolesta, että jos Hornankuusessa sattuu kuulumaan Radio Nostalgia, niin virittelepä se soimaan. Se keskittyy 60 - 80-luvun kappaleisiin, kappalevalikoima on hyvin laaja, eikä juontajatkaan pahemmin mokuta.

Suihkulaulaja kirjoitti...

Mites Jaska kommentoi?
http://yle.fi/urheilu/ruotsalainen_maailmanmestari_karahti_dopingista/8709444

Mitä tulee Martin "Lance er fortsatt stor" Johnsrud Sundbyhyn, häntä ei mielestäni kannata uskoa. En henkilökohtaisesti usko pätkääkään hänen treenavan 1100 tuntia vuodessa. En lainkaan usko huippu-urheilijan palautuvan niin nopeasti puhtain keinoin, että noissa treenimäärissä olisi mitään järkeä. Sundbyhan on kuulemma sanonut, että hän tykkää levittää virheellisiä huhuja, ja on naureskellut sille, miten ihmiset uskovat kaiken, mitä hän sanoo.

http://www.nrk.no/sport/sundby_-_-lance-er-fortsatt-stor-1.8356314
https://twitter.com/xcskinews/status/701672489777283073

DuPont kirjoitti...

Ykä: "Semmonen vinkki Jaskalle tuosta radiopuolesta, että jos Hornankuusessa sattuu kuulumaan Radio Nostalgia, niin virittelepä se soimaan. Se keskittyy 60 - 80-luvun kappaleisiin, kappalevalikoima on hyvin laaja, eikä juontajatkaan pahemmin mokuta."

Komppaan tuota. Hyvää perintistä rockia ja poppia kultaisilta vuosikymmeniltä. Hyvin usein tulee iltaisin kuunneltua.

Jaska Brown kirjoitti...

Yrjöperskeles ja DuPont: Asema on tuttu, mutta valitettavasti Hornankuusessa ei autoradio sitä hae.

Suihkulaulaja: Kommentoin siten, että en ole yllättynyt muuta kuin siitä, että Aregawi käräytettiin. Ilmeisesti douppaajia todellakin jahdataan nyt tosissaan. Aregawin käytöstä en siis ole erityisen yllättynyt.
Kuten kirjoitin, en pidä järkevänä treenata tehoilla 1000 tuntia vuodessa, vaikka en hiihtoa kovin hyvin tunnekaan. Siihen nähden Sunbyn pikku linssinviilaus on uskottavaa.

Habahoo kirjoitti...

Morjens.

Kerran työkavereiden kanssa keskusteltiin helpoista hommista. Ykköseksi nousi radion musiikkipäällikön toimi. Ei varmaan hiki tule.
Suomipopilla Jaajo yritti kerran soittaa Popedaa. Tokaisi vain että ei ole soittolistalla. Itse kun joskus kuuntelen radiota niin silloin soi Radio Sun Classics. En tiedä kuuluuko Tsadin ulkopuolella kuin netin välityksellä.
Töissä olen vaihtanut radion spotifyihin. Saa kuunnella mitä haluaa.

Jaska Brown kirjoitti...

Tervehdys, Habahoo. Kyllähän nuo soittolistat ovat aika identtisiä kanavalla kuin kanavalla ja juontajan valinnanvara vähäinen. Toisaalta kun juontajien juttuja kuuntelee, niin taitaa olla kuitenkin parempi näin - mitä vähemmän valtaa tuolla porukalla on, sen parempi.