Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


sunnuntai 11. elokuuta 2013

He ovat sankareita kaikki

n. 1796: Nikolai Sinebrychoff muuttaa muutaman vuoden ikäisenä pikkupoikana isänsä Pjotrin mukana nykyisen Kotkan lähistölle. Parikymmentä vuotta myöhemmin hän perustaa kauppahuoneen ja laajentaa sittemmin liiketoimintansa panimoteollisuuteen.

1819: James Finlayson matkustaa Suomeen levittämään Raamattuja. Seuraavana vuonna hän perustaa konepajan ja valimon Tampereelle. Muutamaa vuotta myöhemmin Finlayson perustaa tekstiilitehtaan, josta tulee menestys vuonna 1828, vajaa kymmenen vuotta hänen Suomeen tulonsa jälkeen. 1836 hän myy tehtaan ja palasi Skotlantiin.

1843: Eduard Peter Fazer muuttaa Suomeen. Sveitsiläissyntyinen mies saa kuusi vuotta myöhemmin porvarinoikeudet ja perustaa turkkuriliikkeen. Hänen neljästä pojastaan yhdestä tulee tukkukauppias, toisesta Suomalaisen Oopperan ensimmäinen johtaja, kolmannesta musiikkikauppias ja neljännestä suklaatehtailija.

1852: G.F. Stockmann muuttaa Saksasta Nuutajärven lasitehtaan kirjanpitäjäksi ja kassanhoitajaksi. Sopeuduttuaan maan oloihin kymmenen vuoden ajan hän ostaa jo kolmen vuoden ajan omalla nimellään toimineen myymälän, josta kasvoi sittemmin suurkauppayritys.

1871: Gustav Paulig muuttaa Saksasta Suomeen ja perustaa viisi vuotta myöhemmin kahvin ja mausteiden maahantuontiliikkeen. Mies sopeutuu maahan niin hyvin, että istuu viisi vuotta Helsingin kaupunginvaltuustossa.

1872: Hans Gutzeit tuo Suomeen noin sata norjalaista saha- ja rakennusalan ammattilaista, jotka työskentelevät hänen saman tien perustamallaan sahalla. Sahasta kehittyy sittemmin Suomen suurin metsäyhtiö Enso-Gutzeit.

1892: Lennart Oesch syntyy Sveitsistä Suomeen muuttaneen juustomestarin lapsena. Vaikka onkin myös Sveitsin kansalainen vuoteen 1920 asti, hän liittyy parikymppisenä yhtenä ensimmäisistä jääkäriliikkeeseen taistelemaan Suomen itsenäistymisen puolesta. Sekä talvi- että jatkosodassa hän toimii kenraaliluutnanttina ratkaisuvaiheessa tärkeimmässä komentajatehtävässä Karjalan Kannaksella.

1941: Leif Wager ilmoittautuu jatkosodan alettua 19-vuotiaana vapaaehtoisena Suomen armeijan palvelukseen, vaikka onkin Norjan kansalainen. Suomen kansalaisuuden koko ikänsä maassa asunut nuorukainen saa sota-aikana. Sen jälkeen hänestä tulee yksi maamme tunnetuimpia näyttelijöitä.

1964: Adriano Vinciguerra, Italiasta tyhjätaskuna Suomeen muuttanut siirtolainen perustaa muutaman vuoden maassa asuttuaan Suomen ensimmäisen oikeaoppisen pizzerian. Annettuaan esimerkkiä suomalaiselle ravintolakulttuurille yli kahdenkymmenen vuoden ajan hän palaa kotimaahansa.

1969: Neil Hardwick muuttaa Suomeen täysin ummikkona ja esiintyy aluksi kielenopetusohjelmissa. Vajaa kymmenen vuotta maahan tulonsa jälkeen hän käsikirjoittaa ja ohjaa legendaarisella tavalla suomalaista sielunmaisemaa kuvaavan Tankki täyteen -sarjan.

1995: Aleksander Barkov Jr. syntyy Tampereella, jonne hänen isänsä on vuotta aiemmin muuttanut ammattilaiskiekkoilijaksi. Kahdeksantoista vuotta myöhemmin hänet varataan NHL:ään numerolla kaksi, korkein suomalaisvaraus koskaan. Hänestä odotetaan tulevaa supertähteä.

1997: Wilson Kirwa saapuu Keniasta Suomeen vähän yli parikymppisenä. Hän aloittaa täällä juoksijana, saa kansalaisuuden ja edustaa muutaman vuoden kuluttua Suomea useissa arvokilpailuissa. Sittemmin hän on julkaissut satukirjoja ja työskennellyt yrityskonsulttina.

...

1990-91: Suomeen saapuu ensimmäinen merkittävämpi somaliryhmä, noin 1500 somalia. Johanna Suurpää toteaa Helsingin Sanomissa 21.4.1991 oraakkelimaisesti: "Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina."

Nykyään Suomessa asuu noin 15 000 somalitaustaista.

On varmasti helppoa luetella sadoittain esimerkkejä, kuinka somalit ovat edellä mainittujen maahanmuuttajaesimerkkien tavoin perustaneet lukuisia suomalaisia työllistäviä yrityksiä, luoneet maahan kokonaan uusia teollisuudenhaaroja, tuoneet edistyksellisiä aatteita ja innovaatioita sekä niittäneet maalle kunniaa kansainvälisillä urheilukentillä. Ja kaikki tämä vain kahdessakymmenessä vuodessa!

Vielä helpompaa on luetella vastaavia esimerkkejä, jos kriteerejä löysytetään ja kuka tahansa muukin muslimi kelpaa uranuurtajaesimerkiksi liiketoiminnan tai kulttuurin alalla. Aiemmin luetelluilla esimerkeillä meni useimmiten vuosikausia, mutta muslimeista tulee yhteiskunnan tukipylväitä yleensä välittömästi maahan muutettuaan, kunhan kotoutustoimet onnistuvat eivätkä kantasuomalaiset onnistu tyrimään heidän potentiaaliaan.

Erityisesti on huomioitava se, että vain erittäin harva on työllistynyt oman äidinkielensä kielen tulkiksi, omaan etniseen vähemmistöönsä erikoistuneeksi sosiaalityöntekijäksi tai joksikin vastaavaksi oman viiteryhmänsä työntekijäksi, vaan lähes kaikki ovat sopeutuneet maahan erinomaisesti ja tuottaneet enemmän verotuloja kuin ovat kuluttaneet. Voi vain kuvitella, kuinka ankeaa suomalaisten työttömien ja muiden yhteiskunnallisten subventioiden varassa elävien arki olisi ilman Suurpään ennusteen mukaisesti ahkerasti verotuloja tuottavien siirtolaisten uurastusta.

Suorastaan nolotti esitellä noita tusinaa edellä mainittua maahanmuuttajataustaista, kun heidän vaatimattomia suorituksiaan vertaa verrattomiin muslimimamuihin.

18 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Jaska vertailusi on vähän epäreilu. Otit ensin kunkin vähemmistöryhmän ykkösnimen ja vertailit somalien keskiarvoon. Kyllä somaleistakin löytynee lakimiehiä ja lääkäreitä.

Toiseksi nuo muut esimerkit ovat lähteneet kotimaastaan (jotkut eivät edes lähteneet) vapaaehtoisesti, mutta somalit ovat paenneet sotaa. Vertailukohta somaleille olisi suomalaiset sotalapset Ruotsissa. Ei heistäkään merkkihenkilöitä ole tullut. Ruotsin ja Suomen kulttuuriero on paljon pienempi kuin Suomen ja Somalian.

Jaska Brown kirjoitti...

Jaa minä olen epäreilu? Mamuteollinen klusteri käyttää Finlayson, Fazer, Stockmann -argumenttia säännöllisesti. Tässä yksi esimerkki, kirjoittajana oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Ykkösnimiä? Kuinka moni skotti, sveitsiläinen, saksalainen tms muutti Suomeen 1800-luvulla? Epäilen että heitä ei ollut viittätoistatuhatta. Eivätkä muutkaan maanmiehensä tuskin olleet valtionelättejä.

Jos somaleissa olisi ihan oikeita lääkäreitä ja lakimiehiä eikä ainoastaan paperinsa Somaliaan jättäneitä koneinsinöörejä, niin eiköhän media olisi heitä esittelemässä sen iänikuisen kätilö Zahra Abdullan sijaan. Luulisi nyt viidestätoistatuhannesta löytyvät jonkun malliesimerkkimenestyjän.

Somalit ovat paenneet sotaa, joopa joo. Kun Suomessa oli sota, täältä lähetettiin pakoon LAPSIA. Kun somalit itse sössivät asiansa sisällissotaan, sieltä lähtivät AIKUISET, joiden pitäisi kaiken järjen mukaan yrittää rakentaa maataan.

Ehkä sotalapsista ei tullut Ruotsissa suurhenkilöitä, mutta he sopeutuivat. Siis ne jotka jäivät. Yli 80 % palasi Suomeen. Kuinkas moni somali on palannut Somaliaan, nyt kun siellä on kuulemma rauha?

Ruotsin ja Suomen kulttuuriero on paljon pienempi kuin Suomen ja Somalian.
Napakymppi. Tähän kaikki ongelmat kiteytyvät.

Kari kirjoitti...

Keitä nämä ensimmäiset somalit oikein olivat? Hehän olivat Moskovassa? Mitä he siellä tekivät, millä elivät? Somalia oli 1980-luvulla Siad Barren hallitsema maa. Ketkä sieltä oikein pääsivät Neuvostoliittoon? Epäilen, että piti olla hyvät suhteet hallitsijaan. Siellä oli sisällissota klaanien välillä, joka jatkuu yhä. Oliko Suomeen saapuneiden joukossa Siad Barren kätyreitä ja sotarikollisia? Somalien taustoista on ollut hämmästyttävän vähän tietoja.

Tomi kirjoitti...

Jaska huonoista ulkolaisista, jotka muuttivat tänne 1800-luvulla meille ei ole juurikaan jäänyt mitään tietoa. Tuohon aikaan dokumentoitiin lähinnä vain merkkihenkilöistä.

Kari kirjoitti...

Keitä nämä 1990 saapuneet somalit oikein olivat? Heidän taustoistaan on ollut vähän puhetta. Ketkä Somaliasta Moskovaan pääsivät? Somalia oli Siad Barren hallitsema maa. Klaanit sotivat keskenään, kuten yhä edelleen. Olivatko Suomeen Neuvostoliitosta tulleet Siad Barren kätyreitä ja sotarikollisia? Emme tiedä.

Kumitonttu kirjoitti...

Suomessa on useita somaleita lääkärinä, mutta harva lääkäri kuitenkaan on oikeasti yrittäjä vaan valtion varoilla elantonsa hankkiva verotuksen takia yritystoimintaa harjoittava.

Oon muuten käynyt tuolla Adrianon pizzeriassa syömässä. Mukana oli eräs italialainen, jolle piti näyttää että on näitä meilläkin. Muuta en ensivisiitistä muista kuin sen, että söin lasagnea, ja siitä alkaen se on ollut yksi lempiruoistani.

Finlaysonista Jaskalla on aivan liian positiivinen mielikuva. Finlayson ei ollut mikään liikemies ja vasta kun pankit ottivat miehen liiketoiminnat holhoukseensa, tehdas kääntyi voitolle. James itse oli tosiaan uskonsoturi, joka tuli Suomeen pakoon Englannin uskonvainoja. Jostain ihmeen syystä hän sai keisarilta oikeuden julistaa kveekarioppejaan ja täyden verovapauden sekä oikeudet Tammerkoskeen ilmaiseksi.

Nimetön kirjoitti...

Sota ei ole hyväksyttävä syy antaa kenellekään pakolaisstatus. Ei ole kansainvälisten sopimusten eikä edes "kansainvälisten sopimusten" mukaan.

Pakolaisstatus edellyttää että kyseessä on henkilökohtainen vaino. Vainoajan täytyy tietoisesti vainota kyseistä henkilöä joka on siitä syystä hengenvaarassa.

En tiedä onko henkilökohtainen vaimo sitten pätevä syy...

Lisäksi voi kysyä että eikö sotaa pakeneminen ole pelkuruutta ja rintamakarkuruutta josta tulee rangaista? Miksei paennut henkilö jäänyt aseellisesti puolustamaan omaa ryhmäänsä ja ideologiaansa jos sen puolesta kannattaa kuolla?

Somalia on kaukana Suomesta joten somalien olisi ollut paras paeta Somalian naapurimaihin ja muihin lähellä oleviin Afrikan maihin. Muutenkin Somalian ja Suomen välillä on monta ns. turvallista maata jonne voi paeta. Nykyään Somalia, Somalimaa ja Puntmaa ovat käytännössä turvallisia paikkoja ainakin somaleille. Miten muuten Suomen somalit voivat käydä niissä joka vuosi lomalla, ehkä monta kertaa vuodessa? Käytännössä heidät voi palauttaa sinne heti koska uskaltavat lomailla siellä.

Turvallinen maa ja turvaton maa ovat väljiä termejä. Jokin maa voi olla turvaton suomalaiselle ja muille ulkomaalaisille, mutta paikallisille se voi olla turvallinen.

Jaska Brown kirjoitti...

Tomi: Jaska huonoista ulkolaisista, jotka muuttivat tänne 1800-luvulla meille ei ole juurikaan jäänyt mitään tietoa.

Edelleenkin: missä ovat tämän päivän hyvät esimerkit? Huonoista esimerkeistä 1800-luvulta ei nyt suoralta kädeltä tule mieleen linkkiä, mutta kai sadan vuoden takainen epäonnistunut massamaahanmuuttoesimerkki kelpaa?

Kari: Keitä nämä 1990 saapuneet somalit oikein olivat?
Kuulemma Siad Barren luottokommareita, mutta en nyt ehdi lähteitä kaivelemaan.

Kumitonttu: Suomessa on useita somaleita lääkärinä.
Kai sitä joka heimolla omat poppamiehensä on, taso on sitten toinen kysymys...
Finlaysonin yhtäläisyys nykyisiin "varsinaisiin" on siis se, että molemmat saivat kantaväestölle kuulumattomia etuoikeuksia. Ero tulee siinä, että Finlayson sai sentään edes niiden avulla jotain positiivista aikaan...

Vieras: Käytännössä heidät voi palauttaa sinne heti koska uskaltavat lomailla siellä.
Siis teoriassa pitäisi käytännössä voida palauttaa.

Tomi kirjoitti...

OT: kuinka korkealle kautta-aikan listauksessa Jaska nostaisi Farahin ja Dibaban?

Tomi kirjoitti...

Jaska, pääosin nuo somalilääkärit on koulutettu NL:ssä, joten kyllä he oikeita lääkäreitä ovat. Luulisin, että myös Suomessa koulutuksensa saaneita somalilääkäreitä löytyy.

Nimetön kirjoitti...

> Jaska huonoista ulkolaisista, jotka muuttivat tänne 1800-luvulla meille ei ole juurikaan jäänyt mitään tietoa.

Ainakin yhdestä ryhmästä on. Nimittäin Raivolan venäläisten maaorjien jälkeläisistä (muuttanut 1802 alkaen). Sen jälkeen, kun heidät työllistänyt tehdas ?1872 lopetti toimintansa, alueella oli riekkumista ja rikollisuutta muille jakaa. Vasta Suomen itsenäistyttyä alkoivat olot hiljalleen rauhoittua. Taisivat muuten olla suurin ulkolainen Suomeen muuttanut ryhmä tuona aikana?!?

Becker kirjoitti...

Niin, voi vaan ihmetellä minkä vuoksi Suomeen matkustaa tuhansittain thaimaalaisia marjojen keruuseen, kun työttömiä somaleja pyörii nurkissa niinikään tuhansittain, jotka eivät paa rikkaa ristiin rahojensa eteen. Toisaalta jopa somalikin on sen verran fiksu että mitä sitä turhia rehkimään kun tsuhna elättää vaikkei mitään tekisikään.

Somalilaisten koneinsinöörien työssäkäynti on ympäri maailmaan yhtä tunnetun tehokasta kuin se on meilläkin.Persaukinen Suomi ottaa lisää velkaa, jotta mm. parasiitit voisivat loikoilla ja elää kantaväestön kustannuksella.

Hyvä blogi Jaskalta jälleen kerran!

Jaska Brown kirjoitti...

Tomi: (K)uinka korkealle kautta-aikan listauksessa Jaska nostaisi Farahin ja Dibaban?
Kirjoitin neljä vuotta sitten listauksen kaikkien aikojen suurimmista, jaotteluna viisi suurinta, 20 haastajaa ja 75 muuta legendaa. Dibaba oli tuolloin ainoana naisena päässyt niukasti 20 haastajan joukkoon ja olisi siellä yhä. Tosin ei enää paljon tarvita, että nostaisin tuohon kaikkein suurimpien kategoriaan. Oli muuten mahtava kymppi eilen - taas kerran. Katsoin jo alkukilometreillä, ettei Tiruneshia voi voittaa mikään muu kuin haaveri. Olin tosin yllättynyt hänen tällä kertaa valitsemastaan kiihdyttävän kirin taktiikastaan. Farah nousisi legendojen listalle, mutta ei vielä haastajiin. Yksi globaali mestaruus tai ME, niin sitten katsotaan tilannetta uudestaan.

(P)ääosin nuo somalilääkärit on koulutettu NL:ssä
Tuosta tulee mieleen Kari Suomalaisen pilapiirros. Kaksi herrasmiestä keskustelee (sanatarkkaa lainausta en tähän hätään ehdi etsiä, mutta asiasisältö on tässä):
- Neuvostoliitossa puolet lääkäreistä on naisia, kun taas Sveitsissä ei naislääkäreitä ole tuskin lainkaan.
- Jaa. Kummassa maassa haluaisit tulla hoidetuksi?

Neuvostoliitossa oli maan hajotessa eniten lääkäreitä asukasta kohti ja lääkärin palkka oli tehtaan liukuhihnatyöläisen luokkaa. Ei herätä minussa luottamusta.

Ano, niinpä tosiaan, tuo Raivola. Vähän toisenlaisia venäläisiä kuin Kyyrölässä.

Becker: Niin, voi vaan ihmetellä minkä vuoksi Suomeen matkustaa tuhansittain thaimaalaisia marjojen keruuseen, kun työttömiä somaleja pyörii nurkissa niinikään tuhansittain, jotka eivät paa rikkaa ristiin rahojensa eteen.
Joo, ja on niitä kotimaisiakin työttömiä ja köyhiä opiskelijoita. Kyllä osa ainakin käy marjametsässä (venäläiset paljonkin), mutta eipä ole somaleja näkynyt. Itsekin opiskeluaikoina tuli marjat ja sienet kerättyä ja myytyä eteenpäin. Siinä sitä Opiskelukaupungin liepeillä oli upea mustikkapaikka. En tajua, miksi kukaan muu ei ymmärtänyt ikinä löytää sitä apajaa - luulivat ilmeisesti että kannattaa mennä kauemmas, ei kilometrin päässä asutuksesta mitään ole vaan se on jo kerätty. Minä poimin sinisenään olevaa mustikkavarpua puhtaaksi, viereisellä kivellä köllötteli lihava kyy ja katseli touhuja. Pari vuotta sitten kulmilla käydessä kävin huvikseni vilkaisemassa silloista apajaa. Nykyään sitä sanotaan omakotitalolähiöksi. Kyllä muutamassa vuodessa ehtii tapahtua...

Nimetön kirjoitti...

Onhan se totta, että somalien kanssa on eriasteisia ongelmia, mutta määrällisesti heitä on kuitenkin aika vähän. Monen mielestä onneksi.

Sen sijaan venäläisiä ja virolaisia meillä on huomattavasti enemmän, eikä heidän aiheuttamistaan vaikutuksista kansantalouteen näe kovinkaan paljon blogikirjoituksia.

Oman käsitykseni perusteella Suomen vankilat ovat täynnä itärikollisia (venäläisiä ja virolaisia, ei niinkään somaleja). Lisäksi sosiaalitoimen asiakkaina heitä piisaa ja ovatpa kuulemma kovin tietoisia oikeuksistaan. Kaiken kruununa harmaat työmarkkinat ovat täynnä tätä samaa sakkia.

Minusta tässä jos missä on kansantaloudellinen ongelma. Kuten Rakennusliiton Harjuniemi totesi, elvytys on turhaa, koska kaikki rakentamiseen suunnatut elvytysrahat valuvat Baltiaan ja muualle Itä-Eurooppaan. Laajamittaista sosiaaliapua siis.

Ollaanko täällä niin suomettuneita, että tuosta sakista ei uskalleta kirjoittaa eikä ongelmia tunnustaa?

Jaska Brown kirjoitti...

Ano, tässä blogissa on usein käsitelty ulkomaalaistyövoiman vaikutusta rakennusalaan.

Nimetön kirjoitti...

Joopa joo, mutta kun vitutuksen peruste olikin epäsuhta kamelinpanijoiden koiruuksien raportoinnissa - joka tuntuu kannattelevan kokonaista eduskuntapuoluetta - suhteessa itämafian rötöstelyyn ja muuhun epämääräiseen.

Kokonainen blogosfääri tuntuu syntyneen toistamaan likipitäen samanlaisia tarinoita somalien ja muiden musulmaanien kieltämättä oudosta elämäntavasta, mutta kun tähän toiseenkin sakkiin sietäisi saada valotusta.

Edelleenkään en löydä muuta selitystä kuin suomettumisen tai jonkun helvetin heimoveljeyden.

Joten trastuit tavarits ja teretulemast.

Tomi kirjoitti...

Ano, Venäjä on Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita. Venäjä on Suomen suurin tuontimaa ja vientimaanakin se kuuluu viiden suurimman joukkoon.

Venäläiset turisti jättävät Suomeen yli 2 miljardia euroa vuosittain. He ovat ylivoimaisesti tärkein turistiryhmä Suomessa.
Joten kukaan virallisesti ei halua haukkua venäläisiä.

Virolaisia ei haukuta jonkun vitun heimotunteen takia, vaikka virolaiset ovat täysiä ählämeitä.

Ironmistress kirjoitti...

Todettakoon, että suurin pakolaisvyöry Suomeen milloinkaan yhtenä päivänä tuli, oli Retusaaren revohka.