Lukijalle: Tänään on kuulemma liputuspäivä. Jutun lopussa oma kommenttini aiheesta, mutta pistetään silti uusintana juttu erikoisista lipuista viiden vuoden takaa:
Maailmassa on karvan verran alle 200 itsenäistä valtiota, tarkka määrä riippuu laskutavasta. Yksi itsenäisen valtion perustuntomerkeistä on oma lippu. Jokaiseen lippuun taas liittyy oma taustatarinansa; mitä lipun värit symboloivat, mikä on lipussa olevan kuvion merkitys. Lippuja tutkivaa tiedettä nimitetään veksillologiaksi. Paras lähde erilaisten lippujen näkemiseen on puolestaan Flags of the World -sivusto, josta löytyy lähes satatuhatta lippukuvaa - joukossa kaikkien maiden historialliset liput ja useimmat osavaltioiden, kaupunkien, järjestöjen ja muiden vastaavien liput.
Monen lipun kuvio, muoto tai historiallinen tarina on tapaus sinänsä. Seuraavassa erikoisten lippujen TOP 10:
10. Itävalta
Tiukka kysymys: minkä Euroopan maan valtiolipussa on sirppi ja vasara? Tällä kertaa kyseessä ei ole mikään kommunismista unohtunut jäänne, vaan Itävallan perinteinen lippu. Se normaali Itävallan lippu on puna-valko-punainen, mutta valtiolipussa on valtion vaakuna kuten Suomellakin. Itävallan vaakunassa taas on kotka, jonka kynsissä ovat sirppi maanviljelyksen ja vasara teollisuuden symbolina.
9. Afganistan
Afganistanin lipussa ei ole sinänsä mitään erikoista. Siis nykyisessä. Ainakaan siinä, mikä oli nykyinen tätä kirjoittaessa. Afganistanilla on nimittäin viimeisen sadan vuoden aikana ollut käytössä 18 erilaista virallista lippua. Niistä kymmenen viimeistä viimeisen 40 vuoden aikana - on siinä ollut ihmisillä opettelemista.
8. Romania ja Tsad
Monet liput muistuttavat toisiaan, mutta itsenäisten maiden lipuista nämä kaksi ovat kaikkein eniten toistensa kaltaisia. Molemmat ovat pystytrikoloreita värien järjestyksen ollessa sininen-keltainen-punainen ja korkeus-leveys -suhteen 2:3. Ainoa ero on sinisen värisävyssä. Tsadin lipun sininen on jonkin verran Romaniaa tummempi. Tämäkin valinta menee väärinpäin, koska Tsadissa paistaa jatkuvasti aurinko, joten lippu haalistuu nopeammin kuin Romanian lippu.Punavalkoiset Indonesian ja Monacon liput ovat väreiltään ja asettelultaan täsmälleen samanlaiset, mutta ne eroavat toisistaan korkeuden ja leveyden suhteessa.
7. Vanuatu
Suvaitsevaisto ei ole - vielä - esittänyt Suomen lipun muuttamista sillä perusteella, että sen risti sortaa ei-kristittyjä vähemmistöjä. Uskonnolliset symbolit ovat lipuissa yleisiä, etenkin islamilaisissa maissa. Siellä lippu ilman puolikuuta on kuin talo ilman aitan polulla astelevaa neljää burkha-asuista emäntää. Siinä missä suvaitsevaisto toistaiseksi sietää siniristilippua, he luultavasti saisivat paskahalvauksen jos asuisivat Vanuatussa. Sikäläisen lipun petollisen kauniilta näyttävä kaarikuvio näet esittää villisian torahammasta. Maan muutama sata muslimia eivät ole tiettävästi asiasta valittaneet, raukkaparoilla kun ei ole puolestaloukkaantujia kuten Suomessa.
6. Mosambik
Afrikan edistyksellisyyttä vanhan ja luutuneen Euroopan rinnalla kuvaa hyvin Mosambikin lippu. Siinä missä eurooppalaisissa vaakunoissa on miekkoja ja muita nykyään hyödyttömiä aseita, Mosambik räväyttää Kalasnikov-rynnäkkökiväärillä.
5. Yhdysvallat
Useimmat toki tietävät Yhdysvaltain lipun tähtien määrän kuvastavan 50 osavaltiota ja kolmentoista raidan kuvaavan alkuperäisiä osavaltioita. Lipun kehitykseen liittyy kuitenkin vähemmän tunnettuja yksityiskohtia. Ensimmäisessä lipussa oli tietysti vain 13 tähteä. Osavaltioiden määrän kasvaessa seuraavassa oli 15 tähteä - mutta myös 15 raitaa. Kun päädyttiin 20 osavaltioon, raitojen määrä pudotettiin takaisin alkuperäiseen ja hyvä niin - koettakaapa kuvitella 50-raitaista USA:n lippua. Tähtien ryhmittelyä ja suuntausta ei myöskään oltu määrätty, joten niistä nähtiin mitä erilaisempia variantteja. Nykyään laki säätelee lipun käyttöä tarkasti, mutta kaikki aiemmat liput ovat myös virallisia niin kauan kun ovat käyttökelpoisia. Tämä olikin kätevä sääntö 50-luvun lopussa, kun Alaska ja Havaiji hyväksyttiin vuoden välein osavaltioiksi. Lipun muuttuessa olisi kaikkien pitänyt vaihtaa ensin 48-tähtinen 49-tähtiseen ja heti perään 50-tähtiseen. Jos jonakin päivänä Yhdysvallat saa 51:n osavaltion (Washingon D.C., Puerto Rico ja Mariaanien saaristo ovat vahvimmat ehdokkaat), tulee ongelma koska 51 tähteä on vaikea ryhmitellä riveihin. Villejä arvauksia 51-tähtisen lipun muodosta onkin jo esitetty.
4. Ruanda
Jos lippuun asetetaan jokin kuvio tai siinä on ylipäätään mitään epäsymmetristä, tämä epäsymmetrinen osa sijoitetaan aina tangon puolelle. Siis TANGON PUOLELLE! Ymmärsittekö siellä Ruandassakin? TANGON PUOLELLE! Plääh. No ei sitten, pitäkää tunkkinne ja aurinko sillä puolella, että lippu näyttää todella höhlältä liehuessaan. Toisaalta mitä muutakaan voi odottaa jengiltä, jonka edelliseen lippuun oivallettiin lätkäistä keskelle iso R-kirjain erottamaan sitä muuten samanlaisesta Guinean lipusta.
3. Nepal
Klassinen tietokilpailukysymys: mikä on ainoa maa, jonka lippu ei ole suorakulmio? Nepalin lippu koostuu kahdesta kolmiosta, jotka ovat perua Rana-dynastian kahdelta kilpailevalta sukuhaaralta. Tai sitten ei. Geometrisesti ottaen kyseessä ei ole kaksi kolmiota, ellei sitten hyväksytä sitä, että kolmiot sijaitsevat osittain päällekkäin. Ja aika harva lienee kiinnittänyt huomiota siihenkään, että kolmiot eivät ole yhtenevät; alempi on suorakulmainen, tasakylkinen kolmio ja ylempi ei. Lipun piirtäminen on temppu sinänsä, mutta onneksi hommaan on määritetty yksityiskohtaiset ohjeet.
2. Paraguay
Jaa että mitäkö omituista on Paraguayn lipussa? Vaakatrikolori kolmella värillä (punainen, valkoinen, sininen), jotka vieläpä ovat yleisimmät lipuissa esiintyvät värit. Näitä formaatteja löytyy kymmenittäin, vaikka huomioitaisiinkin keskelle lätkäisty vaakuna. Vaan kierretäänpä toiselle puolelle lipputankoa. Toisella puolella ei olekaan vaakunaa, vaan valtiovarainministeriön sinetti. Paraguayn lippu onkin maailman ainoa valtiolippu, jonka puolet poikkeavat toisistaan. Neuvostoliiton lippu oli toiselta puoleltaan virallisesti punainen ilman sirppiä, vasaraa ja tähteä, mutta käytännössä kaikki NL:n liput olivat samanlaisia molemmin puolin.
1. Filippiinit
Filippiinien lipussa on tangon puolella valkoinen kolmio, jossa on kuvattu aurinko ja kolmion jokaiseen nurkkaan kolme tähteä. Lipun muun osan yläosa on sininen ja alaosa punainen. Paitsi jos maa on sodassa. Tällöin lippu käännetään ylösalaiseen asentoon, punainen ylös ja sininen alas. Tangonpuoleinen kolmio on symmetrisenä edelleen samanlainen. Yhdysvaltain lipulla on hieman samantapainen symboliikka - sen ripustaminen ylösalaisin on hätämerkki. Pahat kielet väittävät, että myös Italian lippu on sota-aikana erilainen kuin rauhan aikana - sodan syttyessä viher-valko-punaisesta pystytrikolorista poistetaan sekä vasen että oikea reuna ja jäljelle jäänyt keskiosa käännetään vaakatasoon.
Mutta tänä iltana Jaska menee pihalle, laskee Karjalan viirin alas ja nostaa Suomen lipun salkoon juhannuksen kunniaksi!
(Lisäys 19.3.2022: Alkuperäinen juttu on siis julkaistu juhannusaattona. Tänään Jaska ei todellakaan käy vetämässä lippua salkoon. Koska on Minna Canthin ja tasa-arvon päivä, Salli saa käydä hoitamassa homman jos huvittaa.)
Onko Ylen toimittaja narsisti?
10 tuntia sitten
13 kommenttia:
Muslimien lipuissa on puolikuu, Nepalilla puolikuusi.
Ei mulla muuta.
Bobrikov
Kiitos lipuista ! Tämä liputuskäytäntö on mennyt nykyjään ihan vituiksi(hallitus jne...), niin että meikäläisen liputtamiset ovat jääneet itsepäisyyspäivään ja tietty jussiaattoon. Ei viitti kuluttaa komiaa lippua kaikenmaailman kissanristiäisten (anteeksi kissat !) muka-takia.
Erikoisimpien lippujen joukkoon voitaisiin hyvällä syyllä lukea myös Saudi-Arabian lippu. Se eroaa selvästi kaikkien muiden joukosta siinä, että ainoana siinä on tekstiä. Tarkemmin sanottuna siinä on islamin uskontunnustus kirjoitettuna arabialaisella kaunokirjoituksella. Se on siis aiheeltaan vielä selvemmin uskonnollinen kuin ne monet, joissa on risti tai puolikuu.
Monen mielestä se on myös epäilemättä maailman vaikeimmin piirrettävä itsenäisen valtion lippu. Useimmissa muissahan on joko pelkkiä raitoja tai vain jokin melko yksinkertainen kuvio.
Eikös Jenkkien lipun 13/50 luvut kuvasta sitä 13% väestönosaa, joka tekee puolet kaikista rikoksista?
Taitaa muuten Jaskalla olla linkit rikki. Tai sitten crwflags on nurin.
Tavallisen kuolevaisena uhmaan kohtaloa ja utelen:
a) Huvittiko Sallia riittävästi, että kävi vetämässä lipun salkoon?
vai
b) Huvittiko Sallia niin paljon, että Jaska kuitenkin kävi vetämässä lipun salkoon? ;)
Kirjoitit:
"Yksi itsenäisen valtion perustuntomerkeistä on oma lippu."
Näin on ainakin Suomessa totuttu ajattelemaan, varmaankin pitkälti siitä syystä, että Suomen lippu vahvistettiin virallisesti vasta Suomen itsenäiseksi julistautumisen jälkeen, silloin kylläkin varsin lyhyen ajan kuluessa.
Autonomisella Suomen suuriruhtinaskunnalla ei ollut virallisesti vahvistettua lippua, vaikka ehdotuksia sellaiseksi oli kyllä tehty useitakin. Venäjän keisarit ja monet sikäläiset poliitikot ilmeisesti eivät hyväksyneet ajatusta Suomen omasta lipusta, vaikka oma vaakunansa Suomella kyllä oli (muutoin sama kuin nykyisinkin mutta kilven yläpuolella oli suuriruhtinaskunnan kruunu). Kuitenkin jo 1900-luvun alussa melko yleisesti käytössä olevaksi kesähuvilalipuksi, jota monet jo pitivät jonkinlaisena epävirallisena Suomen lippuna, oli vakiintunut siniristilippu, joka jo melkoisesti muistutti nykyistä lippua; risti vain oli nykyistä kapeampi.
Mutta kyllä maailmassa jo silloin oli ja on nykyisinkin monenlaisia eritasoisia itsehallintoalueita, jotka eivät ole itsenäisiä valtiota mutta joilla kuitenkin on virallisesti vahvistettu lippu. Sellaisiahan olivat Ruotsi ja Norjakin koko sen ajan (1814-1905), jonka ne olivat keskenään unionissa. Ja olihan Unkarillakin oma lippunsa jo silloin, kun se vielä oli osa Itävalta-Unkaria. Eikä Skotlannin lippuakaan ole missään vaiheessa poistettu käytöstä, vaikka maa on jo yli 300 vuotta ollut osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Ja onhan Yhdysvaltain osavaltioillakin omat lippunsa, jotka tosin ovat vähemmän tunnettuja kuin liittovaltion lippu, mutta monet niistäkin ovat peräisin jo 1700- tai 1800-luvulta.
Vaan onpa maailman lippuhistoriassa nähty ainakin kaksi täysin yksiväristä kansallislippua:
https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Oman#/media/File:Flag_of_Muscat.svg
ja tämä tunnetumpi
https://fi.wikipedia.org/wiki/Libyan_lippu#/media/Tiedosto:Flag_of_Libya_(1977%E2%80%932011).svg
Metkaa on, ettei ensinmainitun värin valinnassa todellakaan ollut kyse marxilaisuudesta.
Bobrikov: Kieltämättä yhdennäköinen.
Terho Hämeenkorpi: Sama, tosin hieman laajemmin. Mutta esim. Eurooppa-päivänä ei lippu nouse.
KLS: Sanoisin että Turkmenistanin lippu on vielä pahempi.
Ano 13.24: Pahat kielet tosiaan väittävät, että 13 raitaa edustavat 13 % mustaa väestönosaa ja 50 tähteä heidän 50 % osuuttaan rikollisuudesta. Tämä ei ole totta, sillä vaikka 13 % onkin oikein, 50 % on liian pieni luku (tarkkoja lukuja on vaikea löytää mutta esim. murhien kohdalla lukema on 56 %). crwflags-linkki toimii ainakin itselläni. Lieneekö vika siinä että ei toimi kännykällä?
Vittuuntunut NettoVeronmaksaja:
a) ei
b) ei
Salli ilmoitti että tässä huushollissa ei akkojen hömpötyksiä juhlita.
Ano 19.43: Niin, kyllähän vaikka Suomessa urheiluseuroillakin on omat liput. Meillä taas ei hallintoalueilla yleensä ole lippuja vaan viirit, vaikka monissa maissa niilläkin on liput. Se, että lippuja on muillakin kuin itsenäisillä valtioilla ei loogisesti tietenkään kumoa sitä että itsenäisellä valtiolla on aina oltava lippu mutta millään muulla toimijalla sitä ei edellytetä, ellei sitten valtion sisäinen laki näin määrää.
Qroquius Kad: Myös Afganistanin lippu oli yksivärinen eli täysmusta kahteen otteeseen, viimeksi 1901. Malediivien lippu oli täyspunainen vuoteen 1903 asti mutta se ei ollut silloin itsenäinen.
En sanoisi että Saudi-Arabian lippu on ainoa tekstillinen tai äärimmäisen hankala piirrettävä. Mitä mieltä olette näiden suhteen esim. Belizen lipusta? https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Belize#/media/File:Flag_of_Belize.svg
Jaskalta (jälleen) hyvä ja mielenkiintoinen bloggaus. Näinä rauhattomina aikoina näitä lukee mielellään sekä opiksi että huvin vuoksi.
Kohta 1, hehheh, toi oli aika paha heitto italiaanoista! Heidän kansallislaulu kyl antaa ihan erilaisen kuvan maasta.
Kohta 3, hei mä olisin tiennyt tämän!
Kohta 6, joopa joo taitaa Mosambikin kansa olla kiitollinen Mihail Kalashnikoville, sillä saa inhat imperialistit kuriin (sarkasmivaroitus). Kas kun mikään maa ei ole ottanut lippuunsa tankkia/ydinjytkyä?
Kohta 8, myös Puolan lippu on punavalkoinen, mutta nyt en muista ilman hakukonejättiä miten päin se punainen ja valkoinen menee.
Kohta 10, olisin arvannut väärin.
Brasilian lipussa lukee "ordem e progresso" eli järjestys ja edistys (pahoittelen huonoa portugalin kielen taitoani), tosin tämä ei taida ihan pitää paikkaansa jossain Rio de Janeiron tai Sao Paolon faveloissa. Maan lipun värit ovat kyllä hyvinkin värikkäät.
Tavallaan oudohko ja mielenkiintoinen on Transnistrian lippu. Tosin ei taida vielä tällä hetkellä olla minkään maan tunnustama valtio (ei edes Venäjän), mutta meno näyttää olevan kuin suoraan N-liiton "kulta-ajoilta" konsanaan. Lipussa (tietysti) on vasaraa ja sirppiä sekä punaväriä noin kuin nostalgian vuoksi (sarkasmivaroitus).
Sen verran kyrillisistä, jotta tuon IS:n artikkelin T-34 panssarin kyljessä on tuttua tekstiä itänaapurilta, "za rodinu" eli isänmaan puolesta. Jossain noista oli kyllä iskulausetta "za Stalina" ja "na Berlina" (Berliiniin).
Pähein kuva minkä muistan nähneeni historiallisista valokuvista oli se kun veli-venäläisten tykkimiehet olivat kirjoittaneet kranaattien kylkeen "smert na fasistkom okkupant" - kuolema fasistisille maahantunkeutujille (tämä nyt ulkomuistista).
Tosin, kun suomalainen tykistö saapui v. 1941 Kannaksella Mainilaan, niin eikös kranujen kylkeen ollut kirjoitettu Mainila? Siinä itänaapuri sai sitten niskaansa niitä oikeita Mainilan laukauksia!
- Soomepois Eestist -
P.S. tietyistä syistä johtuen Saksan lippu oli "hieman" erilainen & erivärinen Aatu-vainaan aikoina kuin nykyään....
Soomepois: Siinä vaiheessa jos kansallislaulu tms tuntuu liian erilaiselta kuin maan todellinen henki niin voi muistella Jaskan kirjoitusta piiloarvoista. https://jaskanpauhantaa.blogspot.com/2009/07/piiloarvot.html
AT: Niin tosiaan, onhan Belizekin aika paha.
Soomepois Eestist: Mosambikilla on Kalashnikov juu, mutta olisi tosiaan aika tiukka veto jos lipussa olisi panssarivaunu tai taistelulentokone. Yleensä näet sotakalun kylkeen laitetaan lippu ja siinä olisikin sitten sisäkkäisyyttä kun panssarin kyljessä olisi lippu jossa olisi panssarin itsensä kuva.
AT: Kas, joku muistaa vielä vanhoja kirjoituksia. Seison edelleen tuon tekstin takana eli todelliset arvot tuppaavat olemaan aina päinvastaiset kuin julkiset. Useimmiten jopa niin että julkiseksi arvoksi otetaan sellainen arvo, joka oli ennen totta mutta on nyttemmin menetetty.
Jaska: Se teksti oli minusta aikoinaan niin vakuuttava ja selitysvoimainen, ja palaa mieleen aina kun näkee Helsingin iskulauseen "Tässä tehdään maailman toimivinta kaupunkia" tai kuulee puhuttavan demokraattisesta EU:sta tai... no, sanotaan että se palaa mieleen usein.
Lähetä kommentti