Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Uutiskatsaus 24/2020


1. Minnesota palaa

Sivistyneet lukijat tunnistanevat otsikon väännökseksi vuoteen 1964 sijoittuvasta elokuvasta Mississippi palaa. Tuolloin rotujen välinen tilanne oli Mississippissä erittäin kireä. Minnesotassa ei. Mississippissä oli tuolloin noin 35 % väestöstä mustia. Minnesotan väestöstä ei löytynyt tietoja, mutta voi päätellä mustien osuuden olleen lähes olematon. Wikipedia antaa aikaisimpana tietona vuoden 1990 osuuden 2,2 % ja uusimpana vuoden 2010 osuuden 5,2 %. Uudemmasta lähteestä voi laskea vuoden 2018 prosenttiosuudeksi 6,5 %. Tämä kertokoon omaa karua kieltään monikulttuurisuuden toimivuudesta. Kriittinen raja kulkee jossain 5-10 prosentin välissä.
Kuten kaikki hyvin tietävät, minnesotalainen poliisi tukehdutti George Floydin pidätyksen yhteydessä. Tämä oli tietysti väärin ja poliisi ansaitsee asiasta rangaistuksen. Floyd ei kuitenkaan ole mikään viaton enkeli. Tilanne aiheutui siitä, kun hän oli maksanut väärennetyllä rahalla. Kassalla tämä oli huomattu. Floyd oli kieltäytynyt palauttamasta ostamiaan tupakoita, jolloin poliisi oli pyydetty paikalle onnettomin seurauksin. Käsi sydämelle: jos lukija ostaa vahingossa väärennetyllä rahalla ja kassa tästä huomauttaa, kieltäydyttekö peruuttamasta ostosta ja lähdettekö karkuun? Jos näin toimitte, niin minulle on muotoutunut varsin virheellinen käsitys lukijoistani. Kun käyttäytyy sivistyneesti, ei päädy poliisin maahan painamaksi, ainakaan yleensä. Mutta, kuten todettu, Floyd ei ollut mikään enkeli. Hän oli saanut useita tuomioita huumerikoksista ja istunut neljä vuotta linnassa aseellisesta ryöstöstä. Sitä paitsi hän oli COVID-19 -positiivinen. Jos hän tämän tiesi, mitä hittoa hän teki kauppakäynnillä?
Minnesota on yksi "rodullisesti epätasa-arvoisimpia osavaltioita" eli siellä mustilla menee suhteessa valkoisiin vielä huonommin kuin muissa osavaltioissa. Tähän voi olla syynsä. Kun valkoinen poliisi pidättää mustan rikollisen ja tämä kuolee pidätyksen yhteydessä, mellakat räjähtävät epätasa-arvoisesta kohtelusta. Kun taas musta poliisi ampuu syyttömän valkoisen naisen, missä ovat mielenosoittajat? White Lives Matter -liike? Black Lies Matter. Miksi mustan kriminaalin henki on mellakoiden arvoinen, mutta valkoisen viattoman ei?
Vilkaistaanpa sitten tilastoja. Vuosina 2017-2019 poliisi ampui USA:ssa kuoliaaksi 1226 valkoista ja 667 mustaa. Osa näistä oli varmasti puhtaita vahinkoja, mutta voitaneen olettaa valtaosan tapahtuneen vakavien, vankeudella rangaistavien rikosten yhteydessä. Vuoden 2010 tilastojen mukaan vankilapopulaatiosta 40 % oli mustia ja 39 % valkoisia eli käytännössä yhtä paljon. Kuitenkin poliisi ampui valkoisia noin tuplasti sen määrän kuin mustia. Näin ollen voidaan päätellä, että mustan rikollisen joutuminen poliisin ampumaksi on huomattavasti epätodennäköisempää kuin valkoisen rikollisen. Olisiko sittenkin niin, että poliisin liipaisinsormi on huomattavasti varovaisempi kun ase tähtää mustaan? Itselläni ainakin olisi, koska mustan ampumisesta joutuu ns. rasismikuseen sen tavallisen kusen lisäksi.
Tämä kaikki siitä huolimatta, että mustat syyllistyvät rotujen väliseen väkivaltaan aivan suhteettoman paljon, kuten tilasto näyttää:

Mustat tekevät valkoisia kohtaan aika tarkkaan yhdeksän kertaa useammin väkivaltarikoksia kuin valkoiset mustia kohtaan.


2. Speissarit hajosivat

Country Spice Katri Kulmuni sitten otti ja jätti Viisikon. Kulmunille onnittelut onnistuneesta poliittisesta vedosta. Kepu ei ollut tyytyväinen hallitukseen ja Kulmuni ui pois uppoavasta laivasta. Itse asia oli naurettavan vähäpätöinen. Esiintymiskoulutuksen tarve oli ilmeinen ja jotain viisikymmentätuhatta euroa on kyllä minimi, jotta tuollaiselle hallitukselle saataisiin edes hitunen uskottavuutta. Ja ennen muuta viisikymmentätuhatta euroa on hippunen niiden miljardien rinnalla, mitä hallitus on mättänyt suomalaisten rahoja EU:n typeryyksiin ja haittamaahanmuuttoon. Pauli Vahteran laskelmien mukaan haittamaahanmuuttoon uppoaa 3,2 miljardia vuodessa.
Tämän blogin lukijat ovat toki keskimääräistä sivistyneempää kansaa, mutta suhteutetaan silti. 3,2 miljardia vastaan 50 tuhatta. Kuvitelkaapa seuraavaa tilannetta. Olette käväisseet ostamassa itsellenne uuden auton. Hinta 32 000 euroa. Autokaupasta poistuessanne vetäisette uudenkarheat avaimet taskusta ja samalla sieltä tipahtaa pihalle 50 sentin kolikko ja vierii viemäriaukkoon. Kohautatte olkapäitänne ja menette kotiin.
- Hei kulta, kävin ostamassa uuden mersun. Hinta 32 000. Mutta minulta vierähti 50 sentin kolikko viemäriin
- MITÄ HELVETTIÄ SINÄ OLET MENNYT TEKEMÄÄN! Hukkasit 50 senttiä ihan turhaan!
Tässä esimerkissä on vielä se ero, että mersulla, toisin kuin haittamaahanmuuttajilla, on sekä hyötykäyttöä että jälleenmyyntiarvoa.
Kulmunin veto oli kuitenkin hyvä. On selvää, että hän pelasti tällä poliittisen tulevaisuutensa. Tai ainakin saattoi pelastaa. Veto jäi nimittäin rohkeuden puutteessa puolitiehen. Entäpä jos Kulmuni olisi rohjennut sanoa asiat kuten suurin osa Kepun äänestäjistä todella ajattelee, mitä EU:hun, velkarahaelvytykseen ja haittamaahanmuuttoon tulee?



3. Maantiellä

Aiemminkin erinäisiä kohuja aiheuttanut Ano Turtiainen menetti taas kerran harkintakykynsä, jos hänellä sellaista on joskus ollutkaan. Kun joukkohysteria iskee päälle, pitäisi ymmärtää jos nyt ei kirkua mukana niin ainakin pitää turpansa kiinni. Ja jos ei pidä turpaansa kiinni, niin voisi tehdä sen vähemmällä urpoudella, niin vastapuolen urpot eivät ymmärtäisi, eivät edes väärin.
Turtiainen taisi päästä eduskuntavaaliehdokkaaksi virhearvion seurauksena. Persuissa laskettiin, että tyyppi tuo kaikkien hormooniniilojen äänet, mutta ei saa niitä läheskään tarpeeksi läpimenoon. Koko virhe. Turtiainen on loistava esimerkki yhden hengen vaalipiirien puolesta: on mahdotonta ajatellakaan, että hän olisi mennyt läpi anglosaksisessa järjestelmässä. Usean henkilön vaalipiirissä tällaisia vahinkoja sattuu.
Perussuomalaiset päätyivät erottamaan Turtiaisen ryhmästään. Ratkaisu oli oikea, se vain tapahtui väärään aikaan ja väärästä syystä. Nyt perussuomalaiset antoivat signaalin, että heitä pystyy hallitsemaan pelolla. Turtiaisesta eroon pääseminen hyvä, tapa jolla se kävi huono. Turtiainen itse perusti oman eduskuntaryhmänsä eikä kuulemma kaipaile takaisin. Aikoinaan Timo Soini totesi kapinallisille "ei siellä maantiellä kivaa ole", mutta joutui sitten sinne itse. Nyttemmin Soini on
myöntänyt: "Perussuomalaiset kaikkine puutteineen on vähiten huono valinta tällä(kin) hetkellä."
Turtiainen otti takkiinsa rajusti. Urpo mikä urpo, mutta ei hän silti olisi yrittäjänä boikotteja ansainnut. Mutta minkäs teet. Umberto Econ mestariteoksessa Ruusun nimi noviisi Adson on rakastunut maalaistyttöön, joka joutuu onnettoman sattuman vuoksi syyttömänä inkvisiittorin kynsiin. Adson oli lähtemäisillään tytön perään, kun hänen mestarinsa William pysäytti hänet sanoen: "Pysy aloillasi, hupsu. Tyttö on mennyttä. Poltettua lihaa." Turtiainen on nykyisten inkvisiittorien käsissä. Halla-aho tai muut perussuomalaiset eivät voi tehdä eikä heidän kannata tehdä hänen hyväkseen enää mitään.
Ano Turtiainen on köyhän miehen Tony Halme. Halmetta persujen piti roikuttaa varoitusten ja väliaikaisten erottamistenkin jälkeen mukana, koska hän oli kannatuksen takia tärkeä. Turtianen on hylättävissä: hän ei ole yhtä suosittu eikä anna yhtä osuvia lausuntoja kuin Halme.
Parasta mitä Turtiainen voi omassa ryhmässään tehdä, on jatkaa nykyistä linjaansa. Suvakit ovat kuin piraijaparvi: ne vainuavat veren eli haavoittuvuuden. Jos vain ui röyhkeästi omalla linjallaan, piraijat jättävät rauhaan. Suvakit ovat aikuistuneita koulukiusaajia, jotka iskevät vain heikkojen kimppuun. Röyhkeys ja voima ovat ne keinot, joilla suvakeilta saa olla rauhassa.


4. Anakronismi

Briteissäkin osataan mellakoida. Bristolissa heitettiin mereen Edward Colstonin patsas. Colston oli vuoden 1700 paikkeilla vaikuttanut paikallinen mahtimies. Rikkaudellaan hän teki paljon hyväntekeväisyyttä, tuki kouluja, kirkkoja, sairaaloita ja köyhäintaloja. Omaisuutensa hän oli kerännyt kaupalla, aluksi elintarvikkeilla, sittemmin myös ajan tavan mukaan orjakaupalla.
Odotamme milloin Yhdysvaltain historiasta pyyhitään pois Thomas Jeffersonin nimi, olihan hänkin orjanomistaja. Samalla voidaan poistaa vaikka Churchill Britannian historiasta, eihän hän kannattanut homoliittoja. Lista on loputon, jos lähdetään anakronistiselle linjalle. Aika aikaa kutakin.


5. Noitavainoa

Riitävästi ei näköjään suvaitsevaisuuden alttarille ole uhrannut myöskään Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling. Dumbledoren julistaminen B-rapun velhoksi ei riittänyt, kun Rowling ilmoitti olevansa sillä kannalla että pimppi tekee tytön ja pippeli pojan. Tästähän "transsukupuolisten" edustajat raivostuivat. Kyllähän se asia on kuulkaa niin, että jos karvaperseinen jortikkaäijä uskoo olevansa täti niin sehän on sitten täti. Olisi muuten kiva tuumia, joutuisiko lataamoon jos 170-senttinen väittäisi olevansa kaksimetrinen ja vaativansa tulevansa kohdelluksi sellaisena.


6. Ympäri leikataan, Suomeen tullaan

Viimevuotisessa kouluterveyskyselyssä 80 teinityttöä paljasti, että heidän sukuelimensä on silvottu. Näistä yli puolet on syntynyt Suomessa. Asian nosti tapetille ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed, josta kiitokset hänelle. Ainoa oikea ratkaisu on lähettää jokainen silvottu perheineen takaisin sinne mistä ovat tulleetkin. Jos kerran haluaa elää epäonnistuneen kulttuurin säännöillä, niin eläkööt sitten siellä missä epäonnistunut kulttuuri on. Ei tuoda sitä tänne, niin ujuniahmeditkin pääsevät tekemään hyödyllistä työtä sivistysmaassa sen sijaan että heidän täytyy työskennellä omien haittamaahanmuuttajaheimolaistensa parissa.


7. Tää onkii hyvä pel, näit olkii vähä talvsovas

Tamperelaismies päätyi epämääräiseen seuraan ja haki ABC:n noutoparkkiruudusta itselleen Suomi-konepistoolin viidelläsadalla eurolla. Sitten hän kokeili sitä kerran eli ampui yhden Parabellum-patruunan. Epäonnekseen hän jäi kiinni. Muuten lainkuuliainen mies (tai ainakaan muusta ei kerrottu) menetti kaikki aselupansa, ammatissaan tarvitsemansa turvaluokituksen, sai 1800 euron sakot ja kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta.
Konepistooli oli ollut miehen hallussa yli kaksi vuotta. Mitään muuta rikollista olemassaolon ja yhden laukauksen ampumisen lisäksi sillä ei tehty. Mies itse kertoi oikeudessa tapauksen sattuneen hetken mielijohteesta ja siitä ajatuksesta, että onpahan koopee ainakin poissa rikollisilta.
Haistaako joku muukin tapauksessa lievää törkeämpää epäoikeudenmukaisuutta?


8. Tulevan varalle

Venäjällä julkaistiin uutinen, jonka mukaan puolustusvoimain lippujuhlapäivänä 4.6 Hornetit olisivat harjoitelleet hyökkäystä Venäjälle. Tämä uutinen on yksi siinä pitkässä ketjussa, jossa venäläiset vääristelevät Suomen nykyisiä tai entisiä tekoja.
Tarkoitus on ilmeinen: venäläiset valmistautuvat tulevan varalle. Ei ole hetkenkään epäilystä siitä, etteivätkö he tilaisuuden tullen olisi halukkaita liittämään Suomea äiti-Venäjän helmaan. Niin epätodennäköiseltä kuin tämän mahdollisuuden tarjoutuminen näyttääkin, on sen varalle hyvä valmistautua maalaamalla kansalle kuva pahoista tsuhnista.


9. Hengitystä pidätellessä

Palmen murhatutkinta ratkeaa tänään, lupasi otsikko. Jaa-a, tuumailin. Saisivat ensin kyllä ratkaista, kuka ampui Kaarle XII:n. Mutta ehkä Ruotsin poliisi hoitaa hommat viimeisin ensin -periaatteella. Vaan en kyllä usko että mitään on saatu selville.
Ja kuinkas sitten vuorokauden hengityksenpidätysharjoitusten jälkeen kävikään: Ei uusia todisteita!


10. Työmoraali

Marjat pitäisi saada poimittua, kun ulkomaalaista kausityövoimaa ei saada. Ongelma on se, että suomalaiset nuoret eivät viihdy marjatilalla töissä. Yrittäjä lataa asiat suoraan kuten ne ovat:
– Tämä on hyvin yksinkertainen asia. Ennen vanhemmat halusivat, että lapset tienaavat itse rahansa. Nyt monissa perheissä on kesätyöikäisiä nuoria, joille vanhemmat antavat vastikkeetonta rahaa. Tietenkään näiden nuorten ei kannata lähteä tilalle töihin.
Ilmiö ei sinänsä ole uusi, muistan sen kyllä omastakin nuoruudesta. Oli muutamia, jotka eivät kauan pellolla viihtyneet. Tai eihän siellä juuri kukaan viihtynyt, kun ainoa hyvä puoli oli bikiniasuiset poimijatytöt ja sadekelillä ei sekään. Mutta suurin osa siellä pysyi, kun piti saada mopo- tms. rahat.
Eilispäivänä täällä Hornankuusessa:
...tömptömptömpTÖMPTÖMPTÖMP.
- Isä, me haluttaisiin tämmöinen (sormi osoittaa asiaa X mainoskuvastosta)
- Vai niin. No en minä tuommoista tarvitse. Olette te töillänne ansainneet rahaa. Jos haluatte sellaisen ostaa, niin siitä vaan.
TÖMPTÖMPTÖMPtömptömptömp...
...
(supisupisupisupisupisupi... supisupisupisupisupisupi)
...
...tömptömptömpTÖMPTÖMPTÖMP.
- Isä, me juteltiin. Sovittiin että ostetaan yhteiseksi. Pistetään hinta tasan.
- Vai niin. Oletteko ihan varmoja? Onhan se suht arvokas.
- Ollaan.
- No selvä sitten. Käyn huomenna ostamassa, maksatte omilla rahoillanne sitten minulle.
- JEE!!!



11. Teinimicra

Punainen Nissan Micra piinaa Kauklahden kaupunginosaa Espoossa. Nuori kuski ajelee kevyen liikenteen väylillä, kiertää liikenneympyröitä väärään suuntaan ja kaahaa rajuja ylinopeuksia. Tämä on mahdollista siksi, että poliisi ei ole voinut puuttua asiaan todisteiden puutteessa.
Voin muuten vakuuttaa, että Hornankuusessa kyseinen kaahailu ei kauan jatkuisi.


12. Kisakausi käyntiin

Lahdessa käynnistettiin kansallinen huipputason kausi erityisjärjestelyin. Tulostaso oli ilahduttava. Oskari Mörö rikkoi SE:n harvemmin kilpaillussa 200 metrin aitajuoksussa. On sääli, että tämä aiemmin useammin nähty laji on jäänyt pitkälti pois ohjelmistosta. Matalan aitakorkeuden ansiosta se käy niin pika-aitureille, ptikien matkojen aitureille, pituushyppääjille kuten aitakokeilua miettiville sprinttereillekin. Mörön aika 23,24 on aivan maailmanluokkaa tässä lajissa.
Sara Kuivisto juoksi niin ikään harvemmin nähdyllä 600 metrin matkalla SE:n tuntumaan. Valmentaja Ari Suhosen mukaan vain hidas alkuvauhti esti SE:n syntymisen. Tästä rohkenen olla aavistuksen eri mieltä. Saran nopeus ei yksinkertaisesti riitä. En usko vieläkään, että kovasta lajiharjoituksesta ja epäilemättä kaikkien aikojen kunnosta 800 metrin SE kaatuisi tällä kaudella - tai koskaan. 600 metrin SE on suhteellisesti selvästi heikompi, se olisi pitänyt mennä nyt heikommallakin suorituksella jos 800 metristä unelmoi. Vaikka SE menisikin, on kahden kierroksen olympiaraja sekuntia SE:täkin kovempana liian kova. Mutta 1500 metrillä se on mahdollinen. Olympiaraja on 4.04,20 ja SE 4.06,01. Sara pystyy rikkomaan tällä kaudella SE:n, mutta tuskin olympiarajaa. Se vaatii enemmän lajiharjoittelua, nyt on menty tietääkseni liikaa kasisatasen ehdoilla. Mikä toisaalta on hyvä, sillä siirtymä kasilta tonnivitoselle on helpompi kuin päinvastoin.
Naisten pika-aidoissa katselin ensimmäistä juoksua pokerina. Muut huiput olivat poissa, Korte vetäisi 13,03. Ihan OK näin kauden alussa, tuumin. Kortteen hyvä loppu jäi nyt vähän jäykäksi. Sitten tuli toinen juoksu. Leuka loksahti noin kahdeksannen aidan kohdalla. Tajusin, että nyt mennään kovaa. Näki heti, että tämä juoksu oli ensimmäistä parempi. Loppuaika oli 12,84, maailman kauden kärki ja vain 12 sadasosaa edellisen kesän SE:stä. Suomennettuna tämä tarkoittaa sitä, että olen valmis lyömään vetoa siitä että tänä kesänä Korte juoksee alle 12,60. Täydellisissä oloissa edes 12,50 ei ole mahdoton - ja silloin ollaan jo lähellä maailman kärkeä. Kortteella on ensi vuonna jopa mitalisauma Tokiossa.
Naisten keihäässä kannattaa kiinnittää huomiota Julia Valtaseen. Juuri 19 vuotta täyttäneen raakileen biomotoriikka on aivan maailmanluokkaa. Kunhan tuohon kroppaan saadaan lisää voimaa tekniikan kärsimättä, aletaan hätyytellä jo 70 metrin rajaa.
Illan kruunasi miesten kolmetuhatta metriä. Topi Raitanen vetäisi vain muutaman sadasosan päähän ennätyksestään. Kauden eka kisa, yli puolet matkasta omalla vedolla - ja viimeinen kilometri oli yhdeksän sekuntia nopeampi kuin kumpikaan kahdesta ensimmäisestä, vieläpä soolona juostuna. SE on reilun yhdeksän sekunnin päässä. Ne yhdeksän sekuntia olisivat saattaneet lähteä jo tässä kisassa, jos alkuvauhti olisi ollut kovempi ja lopussa olisi ollut porukkaa ympärillä. Kansallisella tasolla sitä ei kuitenkaan ole, vaikka Eero Saleva ansiokkaasti roikkuikin kyydissä lähes kahteen kilometriin asti. Tämä sitten hänelle kostautuikin pääjoukon kolmen nopeimman ajaessa loppusuoralla ohi. Salevalla on kuitenkin tavoitteet pidemmillä matkoilla ja rohkea juoksu antaa ymmärtää, että perusnopeutta haetaan. Loppusuoralla ohi menneistä huomio juuri 19 vuotta täyttäneeseen Eemil Helanderiin, jonka aika oli ikäsarjassa kansainvälistä tasoa - meni tämän kauden Euroopan listaykköseksi ja olisi viime vuonna ollut tuolla tuloksella Euroopan tilaston seitsemäs.


13. Rapakon takana

Moninkertainen Suomen mestari Ville Lampinen (400 ja 800 m) kertoo kokemuksistaan jenkkiyliopistossa. Hänelle kävi kuten useimmille lupauksille: ei kehitystä, paljon vammoja. Ainoana plussana henkinen kasvu.
Vastoin yleistä harhaluuloa se, että valmentaja nauttii kuukausipalkkaa, ei tee hänestä osaavampaa. Tein aikoinaan vertailun, josta saattoi todeta etteivät jenkkiyliopistojen ammattivalmentajien tulokset ole ainakaan sen parempia kuin suomalaisten amatöörien. Itse asiassa lähes varmasti tietämys on tällä puolen Atlanttia parempaa, kyse on resurssierosta.
Atlantin taakse lähteminen ei missään nimessä kannata, jos urheilija on lahjakas ja motivoitunut. Jos urheilijalta puuttuu jompikumpi näistä, niin motivaation kannalta saattaa olla viisasta lähettää diiva rauhoittumaan ja palaamaan takaisin häntä koipien välissä. Olen seurannut kerran läheltä tällaista tapausta. Vuoden keikan jälkeen arvostus suomalaista valmennusta kohtaan oli aika lailla eri tasolla ja läpimurto huipulle tapahtui. Toisen valmennettavan kanssa heitin kerran koepallona mahdollisuuden jenkkiyliopistoon, kun oli selvää ettei hänestä maajoukkuetason juoksijaa tule, mutta jenkeissä saattaisi saada hyvän stipendin ja ilmaiset opinnot. Tämä ei kuitenkaan elämäntilanteen takia toteutunut.


14. Ulkonäköpaineita

Seitsenottelija Maria Huntington kirjoitti naisyleisurheilijoiden ulkonäköpaineista. Hän totesi aivan asiallisesti, että yleisurheilijan ei tarvitse olla täysin rasvaton. Juuri näin. Jos rasvattomuus ratkaisisi, fitness-kisojen osanottajat voittaisivat juoksuradalla. Terveyden ja jopa tulostason kannalta rasvattomuuden rajoille vedetty kroppa ei ole hyvä.
Mitä ulkonäköpaineisiin noin muuten tulee, niin ei tarvitse murehtia. Kyllä katse naisyleisurheilijoissa lepää, miss Suomi -kisat ovat naiskauneuden kannalta täysin piirisarjaa Kalevan Kisojen näkymiin verrattuna.


Loppukevennys: Syyllisyysolettama

Tässä ei sinänsä ole mitään hauskaa, mutta pakko oli laittaa tähän osioon siksi, että en edes satiirikkona olisi voinut keksiä mitään uskomattomampaa. Annetun lakiesityksen mukaan Berliinin osavaltion poliisin on jatkossa pidättäessään neekerin, arabin tai muun etnisesti edistyksellisen kyettävä todistamaan, ettei pidätys johtunut rasistisista syistä.
Aiemmin on tunnettu ns. syyttömyysolettama, jonka mukaan ihminen on syytön ellei toisin todisteta. Lain voimaantulosta lähtien Berliinin poliisia koskee syyllisyysolettama eli poliisi on syyllinen, ellei kykene toisin todistamaan. Tämä muistuttaa totalitaarista yhteiskuntaa, josta saksalaisilla onkin jonkinmoista kokemusta, ainakin työkalusaksan puolisella osalla.
Odottaa sopii, että tämä leviää vähitellen muuhunkin lainkäyttöön...
Kymmenen vuotta myöhemmin, suomalaisella maantiellä. Poliisi heiluttelee punakeltaista merkkiä ja Jaska ohjaa Hyrysysynsä tien varteen.
- Päivää.
- No päivää päivää. Mitäpä lainvalvojalla asiana, kun ei näy puhallutusvehkeitä?
- Eipähän sitä tällä kertaa... tätä uutta lakia tässä vaan. Joskos herra tulisi tuohon poliisiauton puolelle, niin voitaisiin kirjoittaa sakot ylinopeudesta.
- Täh? Ajoin tasan satasta... vai oliko tuossa jossain uusi kasikympin taulu jota en huomannut?
- Ei toki. Satasen aluettahan tämä. Jos nyt kirjoitettaisiin vaikka sadankahdenkympin vauhdista ne sakot.
- No helvetti... En takuulla ajanut sataakahtakymppiä missään vaiheessa.
- Voitko muka todistaa tämän?
*Aivot raksuttavat kuumeisesti*
- Hetkinen. Täähän on satasta koko matka Hornankuusesta alkaen, eikö olekin?
- No on. Yhdellä risteysalueella on kasikymppiä vähän aikaa.
- Eihän siinä sitten mitään. Kello on 18.40. Minä lähdin Hornankuusesta kokouksesta kello 18.00, sille on todistajia. Matkaa on 40 km. Keskinopeus 60 km/h. Vaikka laskisi että viisi minuuttia autolle menoon ja viisi minuuttia hiljaisempaa ajoa ennen liittymää, niin satasen keskinopeuteen ei pääse millään.
- Ei kyse ole keskinopeudesta. Voitkos muka todistaa ettet jossain vaiheessa ajanut vaikka sataakuuttakymppiä hetkellisesti?
- No milläs sen todistat, kun ei ole ajopiirturia eikä kojelautakameraa.
- Niin. Niitähän on kehotettu hommaamaan. Taisi tulla säästäminen kalliiksi, eikö totta?

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Turtiainen ano ja sai anomansa, se kuvaa hyvin tätä aikaa, jos et ajattele miedän kanssamme, älä tee sitä ainakaan ääneen. Toinen esimerkki kiihottumisesta on tämä Hankamäen kirja, Totuus kiihottaa. Siinä on kyllä kiihotuttu totuudesta useammatkin pikkarit pyykkiin. On repäisty joku/joitakin lauseita irti koko takestistä ja asiayhteydestä. Ja eiku kantelua opetusministeriöön.
Siinä olen aivan samaa mieltä, että jos täällä raistisessa pakamaa Suomessa on niin helevatin paha olla ja elää, paluulipun saa, ja annetaan vielä parin vuoden elatuskin mukaan. Siihen liene syynä, ettei se paluu kiinnosta se, että siellä kotomaassa, joka on lähes paratiisi, siellä ei ole taikaseinää eikä Kela-goldia.
Huru-ukko

Tupla-J kirjoitti...

Ykköseen sellainen huomio, että ihmistä on jotakuinkin mahdoton kuristaa niskapuolelta, ja jos se ei voi hengittää, se ei myöskään pysty sanomaan sitä. Videolta näkyy, että Floyd sanoi jo pystyssä ollessaan, ettei saa henkeä, joten poliisin hallussapitoasentoa siitä on aika vaikea syyttää.

Jos jepet eivät tökänneet heppuun jotain myrkkypiikkiä, kyseessä ei ole sanan missään merkityksessä murha.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Seiskakohdasta sen verran, että minäkin luin aivan oikein noista täysin mielipuolisen kohtuuttomista rangaistuksista, joita häiskä sai vain siitä, että hän ampui kp:lla yhden laukauksen. Toimi, mutta sitten menivät hovin käsittelyssä niin toimi kuin tavarakin ja päälle mojovat sakot. Saatana tätä jumalauta tavisten holhousta ja rikollisten suojeluvaltiota.
Pitääpä muistaa, jos/kun joskus joku yrittää saranapuolelta sisään kämppääni, niin lasken lippaan oven läpi ja toisen oven avaamisen jälkeen...
Perkele, sanoisin vielä, jos en olisi näin hurskas mies!

Tuumailija kirjoitti...

En oikein ymmärrä naisurheilijoiden ulkonäköpaineita. Miksi asiasta pitäisi välittää? Saako kaunis urheilija parempia tuloksia? Ei kai se heiton pituuteen, juoksuvauhtiin tai lyöntivoimaan vaikuta tuon taivaallista, miltä naama näyttää? Ja vielä ihmeellisempää on tuon Huntingtonin postauksen perusteella se, että jo valmiiksi kovakuntoiset, hyväkroppaiset ja upeat naiset pohtivat että mistä kuvakulmasta he näyttäisivät vieläkin paremmilta. He eivät ilmeisesti tiedosta olevansa hyvännäköisiä jo valmiiksi. Kokonaan oma lukunsa on sitten nämä Kylmän sodan ajan itäeurooppalaiset naisurheilijat, joiden kohdalla täti alkoi muistuttaa pahemman kerran setää.

Kohdasta 10: Mietin tässä, että mikä ihmeen tavara se on, jota muksut eivät voineet käydä ihan itse ostamassa omilla rahoillaan? Miksi isän piti olla välikätenä? En tosin tiedä minkä ikäisistä tässä on kyse, mutta tuntuu oudolta että asiaan tarvitaan aikuinen jos kyse ei ole K-18 -tuotteista. Alkoholia tai tupakkaa et olisi hyväksynyt, mopoautosta tai traktorista tai mönkijästä oltaisiin luultavasti käyty huomattavasti pitempi keskustelu, pornolehtiä tämän päivän kakarat tuskin ostavat koska internet on olemassa, ilotulitteistakaan ei ole kyse koska väärä aika vuodesta. Lisätietoina annettiin vain, että Jaska omien sanojensa mukaan itse ei sitä tarvitse, ja että se on suht arvokas. Ainoa järkevä mieleentuleva juttu, joka täyttäisi kaikki määritelmät, on jokin seksilelu. Hieman tosin hirvittää, että se ostettiin yhteiseksi eikä tarinasta selviä, ketkä kaikki, montako henkilöä ja minkä ikäisiä ihmisiä tässä puulaakisopimuksessa oli mukana.

Juho kirjoitti...

Kohdasta 4. Tuosta ympäri läntistä maailmaa leviävästä tiedostavan joukkomasturboinnin aallosta puheenollen, Iso-Britaniassa ollaan jo Churchillin patsaiden kimpussa. Eiköhän täällä meilläkin marsalkka Mannerheimin patsasta vaadita poistettavaksi ihan pikapuoliin.

Anonyymi kirjoitti...

Kauniit naiset saavat enemmän ja parempia sponssisopimuksia heikommilla urheilutuloksilla.

Ari

klova kirjoitti...

Kaunis naisurheilija saa pistesijalla olympialaisissa Nikeltä 6 miljardin mainossopimuksen.

Ruma naisurheilija saa olympiakullalla .......no sen mitalin.

Siksi ulkonäöllä on väliä,siksi ulkonäkö on naiselle se kaikkein suurin assetti,sillä saa kaikenlaista.

Ja tietysti naiset eivät ikipäivänä selfieitä ottaessaan tätä myönnä,hehän ottavat niitä vain omaksi ilokseen instagrammiin.

Veijo Hoikka kirjoitti...

1. Floyd ei todella ollut kiltti neekeri. Ryöstössä asuntoon tunkeutuneet ryöstäjät viskasivat asukkaan lattialle ja Floyd piti käsiaseen piippua vasten raskaana olevan naisen vatsaa ja raakkui aineita ja rahaa. Nyt Floyd on marttyyri ja hero.

3. Anoasiaa: "tyyppi tuo kaikkien hormooniniilojen äänet". Taitavat niitä viiden viljan puuroja nautiskella muutkin kuin raskasmetallien kolistelijat. He ilmeisesti äänestävät eduskuntaan parempia ihmisiä kuten kävelijöitä, aitajuoksijoita, hyppymiehiä ja kuka minkin lajin urheilijaa...

Joka tapauksessa Ano ei ole marttyyri eikä hero. Floyd on. Kummasta lienee ollut enemmän haittaa Suomelle?

4. Anakronismia? Orjuutta ehdoteltu syyksi moneen pahaan, kuten blogissa todettiin. Orjuuden piti olla anakronistinen tahra, jos puhutaan nykyajasta. Mutta kun sitä esiintyy yhä tänä päivänä ympäri maailmaa:
https://www.maailma.net/nakokulmat/moderni-maailma-ja-orjuus

Saisikohan tätä syntiä ujutettua Anon leveille harteille ja puhua anokronismista?

7. Konepistoolihäiriö.
Olisi pitänyt säästää sekin luoti mahdollista tulevaa tarvetta varten.

8. Hengityshäiriöitä (Ei Pink Floydin "Breathe" LP:ltä Dark Side of the Moon)
https://areena.yle.fi/1-50463607 kertoo Ruotsin poliisin uskomattoman tehokkaasta pyromaanin jahtaamisesta, jota poliisi selvitti sinnikkäästi vuosien ajan. Odotamme jatko-osia sarjaan, mies on jälleen vapaana.

10. Työmoraalia. Naiselta konsultit lypsivät kymmeniä tuhansia euroja, mikä hävetti häntä sen verran, että hän jätti tehtävänsä, mitä pidettiin taktisesti erittäin älykkäänä vetona. Hänelle on huhujen mukaan luvassa tarjouksia perunantaimien istutuksen teorian professorina.

11. Teinimicra, myynti-ilmoitus. Myydään micra, koska on alkanut ilmetä uhkailua ja maalittamista. Kauppaan käy vanha Jopo osamaksuksi.

Loppu. Olisi voinut poliisin loppukaneettiin lisätä: Itse sellaiset hankin ja asensin makuuhuoneeseen. Ei kyllä olisi kannattanut sitä tehdä.

Jaska Brown kirjoitti...

Huru-ukko: Tuo Hankamäen kirja tuli siten, että ei ihan ehtinyt tähän uutiskatsaukseen. Sen verran kommentoin, että reaktio oli hyvin tyypillinen. Ulvotaan että "ei noin saa sanoa". Jostain syystä ei kuulu ulvontaa "tuo ei ole totta".

Tupla-J: Juoksupiireissä on semmoinen sanonta, että et voi valittaa ettet muka jaksaisi, jos pystyt puhumaan. Eli jos joku sanoo, ettei voi hengittää, niin kyseessä on joko valhe tai fysiologinen luonnonoikku.

Terho Hämeenkorpi: Rangaistus oli tosiaan täysin kohtuuton tekoon nähden.

Tuumailija: Ihan sellainen käytännön juttu, että matka kyseiseen kauppaan on täältä korven keskeltä sen verran pitkä, että se on järkevämpää kulkea minun autolla kuin lasten pyörillä, joka sinänsä kyllä olisi ihan mahdollista. Mutta kun kyseinen tavara on sen verran iso, että sitäpä ei pyörällä kuljeteta ihan helpolla. (Itse asiassa en vielä saanut sitä eilen, vaikka se tarjouksessa olikin. Näille leveysasteille kun kaikki tulee vähän myöhässä, niin kaupassa sanoivat että niitä tulee vasta loppuviikosta. Huomenna uusi yritys.)

Juho: Odotettavissa. Jos rääkyjille antaa periksi, se on kuin lokkeja ruokkisi: koko ajan tulee lisää vaatimuksia.

Ari ja klova: Näinhän se käy. Suomen tietääkseni parhaiten sponsoroitu naisaituri ei ollut viime kesänä kolmen parhaan joukossa.

Veijo Hoikka: Hyvä loppukaneetti. Vähän kuin Axl Smith, joka hommasi riistakamerat makuuhuoneeseen ja sai siitä tuomion. Tieto ei kerro oliko kameroihin tallentunut mirrien lisäksi myös pari vanhaa lahnaa.

Strix Senex kirjoitti...

Ja ruotsalaiset sitten pitivät suurella julkisuudella ja suurilla otsikoilla tiedotustilaisuuden Palmen murhasta. Oliko se Horatius, joka lausahti "parturiunt montes, nascetur ridiculus mus". Meikäläisittäin tuli mieleen siitä kuinka hiiri ole kissalla räätälinä. Ei tulut takkia, tuli tuluskukkaro. Heräsi sitten mieleen kysymys, että miksi moiseen yleensä ryhdyttiin. Oliko syynä mahdollisesti yritys siirtää huomio pois Ruotsin surkeasta koronatilanteesta. Tähän suuntaan viittaa Ruotsin sisäministerin vihoittelu siitä, kun naapurit eivät halua laskea ruotsalaisia aivan vapaasti koronaa levittelemään.

QroquiusKad kirjoitti...

Kun edellisviikon lopulla ilmoitettiin Palmen murhan ratkenneen, syyllisen olevan tiedossa ja murha-aseen poliisin hallussa, ehdin jo odottaa lehdistötilaisuutta, jossa esitellään revolveria julistaen:
"Tämä ase tappoi Palmen!"

No, osaa se Ruotsin poliisikin sentään jotain:

https://twitter.com/markusmjansson/status/1271027122748956673/photo/1

Ehkäpä KRP:n kannattaisi pyytää länsinaapurilta virka-apua, niin kaikki itsenäisyyden ajalta pimeiksi jääneet murhat ratkaistaisiin kertaheitolla.

Tuumailija kirjoitti...

Tuli nyt vasta mieleen, että olisi pitänyt tajuta ehdottaa metsästysaseita. Nehän olisivat täyttäneet määritelmät. Mutta tästäkään tuskin lie kyse, koska ongelma ei siis ollut täysi-ikäisyydessä vaan lähinnä logistiikassa. Kiväärin kanssa pystyisi kulkemaan pyörällä. Mutta mikä on sellainen josta lapset olisivat kiinnostuneet mutta jota on hankala viedä pyörällä?

Sen on pakko olla trampoliini tai lasten uima-allas. Televisio tai PC ehkä...? Tosin jos kyse on vielä niin nuorista että lelut kiinnostavat, niin kyseessä voisi olla nukkekoti tai autorata. Ehkä joku isommanpuoleinen radio-ohjattava... Tietysti!!! DRONE on oikea vastaus!

Voitinko jotain? Oliko yksikään arvaus edes lähellä?

Anonyymi kirjoitti...

ETUSIVU UUSIKSI! Palmen murhaaja paljastui palmen murhaajaksi! Hienoa, skandiamies ei muuten ollut todistajan mukaan se murhaaja. Niin, että ihan turha uutinen. Red herring kolmannella kotimaisella, luulen. Ei Keystone Kops tiedä vieläkään palmen murhaajaa. Onkohan Anolla alibi?

Jos palmen ampuja halutaan selville, pitää tarjota tapporaha, luvata hiusverkkoritarikunnan suurristi, puoli valtakuntaa ja ikuinen elätys. Hakijoista valitaan sitten sopivin.

Erikoisen kamalankauhean vaarallinen, helposti kätkettävä, hirmuisen tulivoimainen sarjatulikonepistooli. Koko tampere hengenvaarassa.

Joopa, pikku sakko ja kehotus hakea lupa pyssylle olis ollut kohtuullinen rangaistus. Tolkun reinikainen olisi vain kehottanut hakemaan lupaa.

Kauwan sitten, kun olin vielä aktiivinen asekyräilijä, vallesmannin kanssa oli suullinen sopimus: Jos joku kuolinpesä tai venkula tarjoaa mutkaa minulle, niin saan ostaa / ottaa vastaan sen pois kuleksimasta. Ostolupa & hallusapitolupa kuolinpesän luvalliselle aseelle tulee automaattisesti. Kuolinpesän ase palaa lailliseksi ja perilliset saavat jonkin verran rahaa tai joskus pyssyn takaisin luvalle*. Venkuloiden pyssyt ja muut hämärät saan purkaa osiksi, deaktivoida tai muuten käyttää hyväkseni. Niistä pitää tarkistaa ovatko haussa varastettuina tai muuten. Olin siis virallisesti keräilijä ja sivutoiminen aseseppä, myin, ostin ja välitin keräilyn ohessa edelleen sivutoimisesti vanhoja aseita. Idea oli, että parempi mutka pois kuleksimasta, jonkun kokoelmaan, museoon, varaosiksia tai vaikka puukon damastiteräksi taottuna kuin kiertämässä pimeillä markkinoilla. Konepyssyjä ei tarjottu, niistäkin oli yhteisymmärrys, että parempi kassakaapissani kokoelmahuoneessa kuin jonkun porstuan komerossa. Että, jos sarjapyssy ilmestyy, mietitään sitten tarkemmin. Aseen sai myös toimittaa poliisiaseman asekoppiin kohtaloaan odottamaan, ilman rankaisun uhkaa.

Olisipa suurrikollisemme piilottanut piipun, lukon ja lippaan jousen, olisi voinut väittää aseen olevan ampumakunnoton muistoesine. Tai olisi sijoittanut pyssyn vaikka mökille, tuttavalle asekaappiin, muualle kuin asuntoonsa. Ja kysyttäessä ei-tietänyt mokomasta asiasta mitään. Seinäkiisto olisi auttanut. Vaikka ase olisi löytynyt mökin vintiltä. Miksi poliisi muuten ratsasi ko. hemmon asekaappia? Outo juttu. Minkä rangaistuksen myyjä sai? Vai selvisilö vasikoinnilla kuin koira veräjästä.

*Ongelmana oli perillisille ja aserekisterin pitäjille aseet, joiden luvallinen omistaja oli kuollut aikoja sitten. ja ase löytynyt vuosien päästä. Oliko ase luvaton vai ei. Jos luvaton, niin milloin se oli muuttunut luvattomaksi, kuolinhetkellä, perunkirjoituksessa, hautajaisissa vai löytöhetkellä. Ase ostettu -23, viimeksi käytetty sianteurastukseen -52, vaari kuollut -68, ase löytynyt -85. Ilmeisesti vuonna -52 ase laitettu paikalleen puusepänverstaan höyläkaappiin, josta sitten verstasta purettaessa löytyi. Aseen lupa ja vajaa aski patruunoita löytyi -68 kammarin piirongista. Milloin ase muuttui luvattomaksi? Ja miten niin?

Pyssymies

Jaska Brown kirjoitti...

Strix Senex: Minua ei hämmästyttänyt pätkääkään se, että ruotsalaiset tekivät nollatuloksen. Sen sijaan hämmästytti se, miksi vaivautua järjestämään asiasta tiedotustilaisuus ilmeisenä tarkoituksena se, että koko asia saataisiin painettua villaisella? Luulivatko ne todella onnistuvansa? Toisaalta kuvittelevavathan ruotsalaiset edelleen saavansa monikuluttuurin toimimaan, mikä on vielä epäuskottavampi asia.

Qroquius Kad: Saivat sentään itsemurhan suljettua pois. Ehkä.

Tuumailija: Valitan, kaikki esittämäsi vaihtoehdot olivat vääriä. Käytit viimeisen oljenkortesi. Lohdutuspalkintona totean, että listassa on kyllä yksi tavara jonka lapset ovat omilla tienesteillään ostaneet, mutta se tapahtui noin vuosi sitten.

Pyssymies: Ajat muuttuvat. Kaksisataa vuotta sitten kaikki aseet olivat laillisia. Toistasataa vuotta sitten sai käsiaseen kun meni ja osti, kun taas kivääreitä ei saanut millään. Viisikymmentä vuotta sitten käsiasetta ei saanut enää millään, kun taas pitkiä aseita helposti. Parikymmentä vuotta sitten juuri mitään ei saanut ostettua muuten kuin pitkien selvittelyjen jälkeen. Nykyään juuri mitään ei saa pidettyä itsellään, jos sattuu vaikka pieraisemaan Eurooppa-päivänä.

Anonyymi kirjoitti...

Aikoinaan - 1930-luvulla - sai lontoossa asekaupasta ihan kuka vaan herrasmies ostaa Thompson konepistoolin. Toki tarpeellinen kapine tutkimusretkelle vaikka papuaan tai afrikkaan. Työläisille ei semmoista tietenkään myyty.

Bobrikoffin aikaan pitkää rihlattua asetta ei suomessa saanut ostaa ja kantaa kuin harvat ja valitut. Taskupistooleita ei valvottu yhtään mitenkään. Eihän taskukellojakaan valvottu. Aikuisuuden merkkejä miehille kun oli: Puku, kello, polkupyörä ja pistooli.

60-luvulla SA myi kantahenkilökunnalle venäläisiä konepistooleita, jotka oli deaktivoitu valamalla piippuun hieman lyijyä.

80-luvulla deaktivointiin riitti, että ilman asesepän työkaluja tai osaamista aseella ei voinut ampua. Nyt ehjä tai helposti korjattava suomi-kp:n lipas on sitten erityisen vaarallinen ampuma-ase. Etevä muistoesine, lipaskello, seinällä vaarantaa koko kaupungin turvallisuuden...

Kehitys kehittyy.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin, meinasin unohtaa: William Wallace - kts. Braweheart - on nyt sitten rasistinen kuningas BLM-apinoiden mielestä

Muuten hyvä mutta Uilleam Uallasin elinaikana (270 – 1305) ei brittein saarilla ollut neekereitä syrjittäviksi, eikä maurejakaan. Eikä villemme ollut edes kuningas. mutta mitäs pienistä, joutaa mokoman rasistin patsas töhrittäväksi. Harmillisesti ei hautaansa voida häpäistä, pää kun taisi jäädä toweriin, raajat jaettiin ympäri saaria, torson kohtalostakaan ei tietoa.

Pyssymies