Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


torstai 1. huhtikuuta 2021

Välihuomautus 145 : Tautiluokitus


Saamamme epävirallisen tiedon mukaan seuraavaan tautiluokitukseen ollaan lisäämässä uusi diagnoosi: vitutus. Vitutuksen diagnooseja on neljää eri luokkaa: lievä, keskivaikea, vaikea ja erittäin vaikea. Seuraavassa esitetty luokitus koskee sairauden astetta, jossa vitutuksen aihe on vakava asia, esimerkiksi huomattava aviollinen ongelma tai oman työuran kannalta kriittinen seikka. Mikäli asia on keskivakava (esim. hankalan anopin muutto samalle paikkakunnalle), diagnoosi on pykälän verran vaarattomampi, lievästi merkityksellisen asian tapauksessa (esim. naapurin lehtipuhallin kello kuusi aamulla) kahta pykälää vaarattomampi, vähäpätöisessä tapauksessa (esim. teroitin katkaisee kynänterän aina kun se on muuten sopivan terävä) kolmea pykälää vaarattomampi eli pahimmillaankin kyseessä on lievä vitutus.

Vitutuksen perusaste luokitellaan kahden kysymyksen perusteella:
1. Tietääkö potilas, miten vitutuksen aihe poistetaan?
2. Onko potilaalla mahdollisuuksia poistaa vitutuksen aihe?

Näihin kahteen kysymykseen saatujen vastausten (kyllä tai ei) perusteella määritetään vitutuksen perusaste (eli diagnoosi vitutuksen syyn ollessa vakava), jota sitten tarvittaessa lievennetään 0-3 pykälää vitutuksen aiheen vakavuuden perusteella.

F43.31. Lievä vitutus: vastaukset K/K eli potilas tietää, kuinka asia korjataan ja hänellä on mahdollisuus korjata se.
Vitutus aiheutuu yksinomaan siitä, että potilas joutuu tekemään turhauttavaa työtä korjatakseen vitutuksen aiheen.

F43.32. Keskivaikea vitutus: vastaukset E/E eli potilas ei tiedä, kuinka asia korjataan eikä hänellä ole myöskään mahdollisuuksia korjata sitä.
Vitutus aiheutuu sekä kyvyttömyydestä ratkaista ongelma että oman voimattomuuden tunteesta. Toisaalta sitä helpottaa se, että potilas on tietoinen ettei hän kykenisi kuitenkaan tekemään asialle mitään.

F43.33. Vaikea vitutus: vastaukset E/K eli potilas ei tiedä, kuinka asia korjataan, vaikka hänellä olisi mahdollisuus korjata se.
Vitutus aiheutuu riittämättömyyden tunteesta, josta seuraa vitutukseen johtava turhautuminen.

F43.34. Erittäin vaikea vitutus: vastaukset K/E eli potilas tietää, kuinka asia korjattaisiin mutta hänellä ei ole valtuuksia korjata sitä.
Vitutus aiheutuu siitä, että potilaan ymmärtäessä ongelman ratkaisutavan hän havaitsee, että säädösten tai ylempien tahojen määräysten takia hänellä ei ole mahdollisuuksia sitä korjata.

5 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Vaan mihinkähän luokkaan kuuluu suomalaisen varusveijarin kestovitutus? Sehän kun ei tuppaa parantumaan kuin sotilaspassilla.

QroquiusKad kirjoitti...

Kuuluu luokkaan lievä vitutus:
potilas tietää, kuinka asia korjataan ja hänellä on mahdollisuus korjata se.

Vitutus aiheutuu yksinomaan siitä, että potilas joutuu tekemään turhauttavaa työtä korjatakseen vitutuksen aiheen.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Eikös se tappava vitutus ole pahinta lajia?

Ikinuori Paavokin pelkäsi sellaisen kiroihin kerran joutuneensa, mutta keskustalaista energiahirmua ei niin vain kellistetty.

https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/1770319

Paavohan tietää kuuluvansa inhimillisten henkisten voimien jättiläisiin, minkä hän on tunnustanutkin: "Kaikilla on omat vahvuutensa. Sattuu vain olemaan niin, että minussa nämä kaikki vahvuudet yhdistyvät." https://fi.wikiquote.org/wiki/Paavo_V%C3%A4yrynen

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Poliitikkojen ym. sankareitten menoa seuratessa on kesto F43.34 päällänsä.

Jaska Brown kirjoitti...

Yrjöperskeles ja Qroquius Kad: Diagnoosiksi antaisin pahimmillaankin keskivaikean vitutuksen. Tämä siitä syystä, että vitutuksen aihe ei voi olla vakava, koska varusmiespalvelu on rajallisen mittainen. Jo tämä alentaa diagnoosin astetta pykälällä. Lisäksi jo peruslähtökohtakaan ei voi olla maksimi, koska nykypäivänä intistä pääsee kyllä halutessaan pois. Meidän aikoina ei onnistunut. Tosin varusmiesvitutuksessa on sellainen erityispiirre, että sen maksimipiikit ovat melkoisen suuria, toisin kuin normitapauksissa joissa vitutus on suhteellisen tasaista.

Veijo Hoikka: Tappava vitutus on luokassa F43.34, jolloin siihen yhdistyy verisuonen poksahtaminen päästä tai pumpusta. Tai sitten köysi ja purkki vaseliinia.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja: Diagnoosin odotetaan olevan kovin yleinen lähiaikoina.