Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Uutiskatsaus 14/20211. Opportunistin oppikirja

Olen sanonut jo vuosikausia, että SDP:n polttoaine on opportunismi. Sanna Marin on tämän linjan tuorein henkilöitymä. Nyt saman huomaavat jo politiikan toimittajatkin. Otsikossa linkattu Aamulehden pääkirjoitus on harvinaisen rohkeaa ja asiallista tekstiä. ”Kannatus nousee, kun järjestelmällisesti tekee kuten sopiva yleinen mielipide sanoo.”
Erinomaisen hyvä esimerkki opportunismista on nyt julkaistu ”hallituksen koronastrategia”, jonka mukaan Suomi palaa normaalitilaan heinäkuussa. Ei siihen kummoisia aivoja vaadita, että osaa ennustaa flunssaepidemioiden laantuvan kesäksi, etenkään kun viime vuonna tapahtui täsmälleen niin. Tosin epäilyttää että Sanna Marinin aivoilla tuotakaan ei tajua, se kun vaatii loogista päättelykykyä. Kyllä tässä on joku takapiru käynyt kuiskuttelemassa tosiasiat korvaan.


2. Me ollaan terroristeja kaikki

Suojelupoliisin tilannekatsauksessa todettiin Suomessa olevan 390 terrorismin torjunnan kohdehenkilöä. Enemmistöllä näistä on yhteyksiä ääri-islamiin. Media otsikoi kuitenkin äärioikeistolaisen terrorismin uhan kasvamisesta. Olihan joukossa joitakin äärioikeistolaisiakin. Äärivasemmistolaisesta terrorismista ei puhuttu mitään.
Sinänsä media oli aivan oikeassa. Äärioikeistolaisen terrorismin uhka olisi jotain paljon pelottavampaa kuin äärivasemmistolaisen tai islamilaisen terrorin uhka olisi.
Äärivasemmistolainen ja äärioikeistolainen terrori eroavat toisistaan samalla tavalla kuin impotentin ja frigidin seksielämä. Vasemmistolla olisi halua muttei kykyä kun taas oikeistolla olisi kykyä muttei halua. Miettikääpäs hyvä tavaton itse. Oikeistolaiset omistavat yli 95 % aseista kun taas yli 95 % niistä jotka eivät edes tiedä kumpaan vessaan mennä ovat vasemmistolaisia.
Islamilaisella terrorilla taas on muslimifanaatikkojen miljoonat ja aikoinaan jopa muutaman valtion tuki eivätkä he kummoisia ole saaneet aikaan. Sen sijaan yksi ainoa omilla resursseillaan toiminut itsensä äärioikeistolaiseksi kuvitellut kajahtanut sai aikoinaan Norjassa kymmeniä demareita hengiltä. Tehoissa on eroa.
Oleellista on tietenkin se, että äärioikeistolla, vaikka se kuinka laveasti määriteltäisiinkin, ei ole halua terrorismiin. Ja hyvä niin, jälki olisi huomattavasti rumempaa kuin leikkipartisaaneilla tai islamfanaatikoilla.


3. Kansa vaihtoon

Samassa yhteydessä Supo meni vihjaisemaan ja media vetikin isot otsikot tämän äärioikeistolaisen terrorismin uhan syistä. Sehän on tietysti väestönvaihtoteoria. Väestönvaihtoteorian mukaan valveutunut länsimainen väestö pyritään korvaamaan kehitysmaista tuotavalla helpommin hallittavalla (tämä ei tarkoita rikollisessa mielessä hallittavissa olevalla, vaan yhteiskunnallisen vallan säilyttämisen kannalta hallittavalla) väestöllä. Tässähän ei tietenkään ole mitään perää. Tämän vahvistaa sekin mainos, jonka algoritmi iski tähän väliin uutista lukiessani:

Olette varmaan huomanneet, että lähes jokaisessa mainoksessa esiintyy musta tai arabi ja mieluiten siten, että mies valkoisen naisen kanssa. Tai ainakin mustaihoisia lapsia. Tai mainostetaan ”suomalaiselle iholle” pikimustalla mallilla. Ei tällaista vyörytystä vielä kymmenen vuotta sitten ollut. Silloin oli kylläkin hirmuinen määrä juttuja näistä etnisistä jotka olivat ties mitä moniosaajia ja menestyjiä. Minne lie nekin jutut kadonneet, esiintymistiheys on viime aikoina pudonnut rajusti? Kun ei voi enää tosiasioita vääristellä, niin on pakko turvautua mielikuviin.
No, onneksi asiaan on sentään reagoitu ja Stasin – hups, siis ministeriön - raportti suositteleekin ilmiantajaverkoston luomista vihapuheen kitkemiseksi. Epäilemättä tämä onkin sanan- ja ajatuksenvapauden vastustajien toivelistalla. Ehdittiinhän tässä jo julkaista poliisille ja ”sidosryhmille” (kätevä nimi tulevalle morozovilaiselle verkostolle) opas vihatekojen estämiseksi. Kannattaa lukea tarkkaan: ”Vihateko on ennakkoluulojen tai vihamielisyyden motivoima teko, joka kohdistuu tiettyyn suojelua vaativaan ryhmään tai ihmisen ominaisuuteen. Vihateko ei kuitenkaan itsessään täytä välttämättä minkään rikoksen tunnusmerkistöä.” Poliisin resursseja halutaan siis kohdentaa ilmiöihin, jotka eivät edes ole rikoksia. Vaan menkääpäs valittamaan polkupyörävarkaudesta, niin teidät nauretaan pihalle. Ei ole poliisilla aikaa tutkia. Tämä ei tietenkään ole sen konstaapelin vika, vaan ylempien pomojen jotka priorisoivat ihan muut asiat tärkeämmiksi.
Laadittu ohjeistus on toki vielä pahasti puutteellinen. Siinä mm. todetaan: ”Viharikoksen motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys esimerkiksi uhrin oletettua tai todellista rotua, ihonväriä, syntyperää, kansallista tai etnistä alkuperää, uskontoa tai vakaumusta, seksuaalista suuntautumista, vammaisuutta, sukupuoli-identiteettiä tai sukupuolen ilmaisua kohtaan.” Tämä on varsin huolimattomasti muotoiltu. ”Ennakkoluulot”. Tuon tilalla pitäisi olla ”kokemukset”, tai vielä rehellisemmin ”tosiasiat”. Eiköhän ennakkoluuloista ole jo päästy, sen verran paljon monikulttuuria on jo Suomessakin.
Vaan on tässä touhussa oma ironiansa. Vihapuheraportissa esitellään muutamia konkreettisia keinoja ja yksi niistä on: ”Loppuraportti suosittaa rangaistusten koventamista. Panelistit haluavat, että vihapuheen kohdistuminen sukupuoleen, etnisyyteen tai vähemmistöryhmään olisi koventamisperuste. Heidän mukaansa riittävän tuntuvat rangaistukset ohjaavat käytöstä oikeaan suuntaan ja nostavat rikosten tekemisen kynnystä.” Tähän asti vasemmisto on ollut sillä kannalla, että kovat rangaistukset eivät tehoa rikosten ehkäisyyn. Perusteluna on yleensä esitetty se, että rikokset tehdään impulsiivisesti ja ajattelematta. Linjanmuutos voi aiheutua vain kahdesta vaihtoehdosta:
1) Vasemmisto on tullut siihen tulokseen, että on ollut vuosikymmeniä väärässä ja kovat rangaistukset sittenkin toimivat rikosten ehkäisyssä.
2) Kovat rangaistukset eivät edelleenkään tehoa impulsiivisiin ja ajattelemattomiin rikoksiin, mutta koska niiden odotetaan tehoavan vihapuheeseen, niin vihapuheeseen syyllistytään harkiten ja loogisin perustein.

Emme odota henkeä pidätellen vastausta kysymykseen, kumpi näistä vaihtoehdoista on oikea.


4. Olen 14 ja voin todistaa sen!

Vallilan nuorisomurhassa yksi tekijöistä oli jo livahtaa kuin koira veräjästä, kun oli tekohetkellä papereiden mukaan niukasti alle 15-vuotias. Vaan kuinka ollakaan, lääketieteellinen iänmääritys paljasti oikeaksi iäksi vähintään seitsemäntoista (”ainakin kaksi vuotta” lisättynä muutamaa päivää vaille viiteentoista). Oikeasti, oliko joku yllättynyt? No oli. Ainakin yhdellä kommenttipalstalla luin ihmettelyä siitä, kuinka tämä on mahdollista, kyllähän Suomessa kaikki rekisteröidään tarkkaan jo syntyessä. Kommentti oli niin uskottavasti kirjoitettu, että kyseessä oli joko todella taitava trollaus tai sitten todellakin tässä maassa on edelleen tynnyrissä eläviä sinisilmiä.
Tosin on odotettavissa, että tekijä selviää ilman tuomiota. Eiköhän joku demokraattinen lakimies keksi puolustuksessaan vedota siihen, että tekoa tehdessään hän KUVITTELI olevansa papereiden mukaan alle 15-vuotias eikä häntä voida siksi tuomita. Ja sitä paitsi jos tuomio tulisi, niin kyseessä olisi rasismi – yhtäkään suomalaista kun ei ole koskaan tuomittu vastaavassa tilanteessa eli väärennetyn iän varjolla tehdystä rikoksesta.


5. Mogadishun Maila-Yussufit

Linkki vie poikkeuksellisesti MTV-uutisiin. Missään muualla ei ainakaan aluksi kerrottu totuutta tapauksesta, jossa kymmenkunta somalia hakkasi alaikäistä uhria pesäpallomailoilla. Puhuttiin vain miesjoukosta. Tosin kun puhutaan 10-15 tekijän jengistä, niin luulisi olevan jokaiselle selvää että kyseessä ovat selvästi yhteisöllisen kulttuurin edustajat. Sen verran näkyy tarttuneen suomalaisuudesta, että pesäpallomailat on otettu hyötykäyttöön.
Jos jonakin päivänä – tässä vaiheessa nousee mielikuva Uuno Turhapuro -elokuvien vuoristoneuvos Tuurasta sanomassa ”voi tätä onnen ja riemun päivää” – somalit palaavat kotimaahansa, siellä käynnistynee Suomen tuomisina pesisliiga. Joukkueetkin ovat jo selvillä:
- Mogadishun Maila-Yussufit
- Hargeisan Jihad
- Berbera Pirates
- Boosasoo Buccaneers
- Garoowe Khat
- Mogadishu KelaGold
- Baidoan Ankkurilapset
- Kismaayon Moniosaajat
- Beledweynen Pesä-Veikot
- Mogadishun Välistäveto
Sopuisana kansana somalit saavat varmasti myös perinteisen sopupeliskandaalin aikaan.


6. Kauppa se on joka kannattaa

Ainakin huumekauppa. Nyt on havaittu ulkomaalaisjengien ottavan huumekaupan haltuunsa. Jotenkin hämärästi muistan, että täällä voiman pimeällä puolella on jo pitkälti toistakymmentä vuotta kerrottu että näin tulee käymään. Samalla kun Teletappimaassa on kerrottu, että täällä kyetään välttämään Ruotsin ja muidenkin maiden virheet.
Onneksi tähän kaikkeen on sentään olemassa yksinkertaiset ratkaisut.


7. Toistuva uutinen

Blaablaablaa ... Mohammad Reza Safdari … jäkjäkjäk … kahdeksi vuodeksi vankeuteen … käläkäläkälä … kahdesta raiskauksesta … päläpäläpälä … Rovaniemen hovioikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi, tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois. Lisättäköön tällä kertaa kuitenkin se, että nimellä googlaamalla saa taas huomata tapauksen liittyvän pitkään listaan median crash and burn -mokutuksia. Vuosi sitten tämä työvoimapulanpaikkaaja (työllisti nytkin oikeuslaitosta kovasti, pelkät asianajokulut olivat viisinumeroinen luku joka jäi ns. ”valtion vahingoksi” asianosaisen varattomuuden takia) oli päässyt Lapin Kansaan mannekiiniksi Rovaniemen pyöräilyturvallisuutta käsittelevään juttuun.)


8. Mooses on mooses mutta bisnes on bisnes

Mainiossa jutussa palautettiin mieleen Israelin vuosikymmeniä sitten junailema operaatio, jossa Etiopian juutalaiset lennätettiin turvaan Israeliin. Nyt tempusta on tehty elokuva. Peiteoperaationa Mossad hankki Sudanista Punaisen meren rannalta hylätyn, tappiota tuottaneen lomakeskuksen. Silmänlumeeksi agentit pyörittivät siellä lomakylätoimintaa. Juutalaiset eivät kuitenkaan olisi juutalaisia, ellei olisi käynyt hassusti: lomakylä alkoi tuottaa voittoa! Tämä siis oman toimen ohella; pääoperaatio oli kuskata Etiopiasta salaa juutalaisia Israeliin. Siinä sivussa tienattiin Mossadin budjettiin ylimääräistä rahaa.
Itse törmäsin näihin Etiopian juutalaisiin muutama vuosi sitten, kun Tampereella järjestettiin alle 22-vuotiaiden EM-kisat. Israel ottaa tunnetusti osaa EM-kisoihin, maata kun ei rasistisista syistä hyväksytä mukaan Aasian kisoihin. Melkein kaikki Israelin kestävyysjuoksijat olivat näitä Etiopian juutalaisia.


9. Nainen ratissa

Tasa-arvo on taas kokenut kovan kolauksen: on havaittu, että pariskunnan ollessa yhdessä autossa mies ajaa. Moni nainen omistaa ajokortin, mutta on ajanut vuosikausien ajan minimaalisen vähän. Syyksi löydettiin taas kerran yhteiskunnalliset rakenteet. Tosin jutussa mainittiin rehellisesti, että kakkoskuskin paikalle on helppoa jämähtää. Tiedän kokemuksesta. Käytännössä joka helvetin kerta kun satutaan Sallin kanssa samaan autoon, nähdään sama näytelmä. Kysyn että ajaisitko sinä. Saan vastauksen että aja sinä. Tähän vinkki kanssakulkijoille: sanokaa joskus pieni valkoinen valhe ”väsyttää, ajaisitko sinä jos sopii”. Niin minäkin teen. Ehkä olen sitten poikkeuksellinen mies, koska minusta on mukavampaa istua vaimon kyydissä kuin ajaa itse.


10. Tuomari tuomiolla

Tim Peel aloitti NHL-tuomarina 1999. Tarkoitus oli jäädä eläkkeelle tämän kauden jälkeen. Eläkepäivät aikaistuivat parilla kuukaudella Detroit-Nashville -ottelun tapahtumien takia. Kun toista erää oli pelattu viisi minuuttia, Peel vihelsi pelin poikki ja passitti Nashvillen Viktor Arvidssonin jäähylle. Se minkä hän unohti oli että mikki oli päällä. Kun toinen tuomari ihmetteli jäähyä, Peel totesi: ”Eihän siinä nyt paljon ollut, mutta halusin antaa #¤%&:n jäähyn Nashvillelle ajoissa.”
Tämä riitti. NHL hyllytti Peelin välittömästi ja ura oli siinä. Siirrymme kuvitteellisesti NHL:n johtoryhmän kokoukseen: ”Eihän siinä nyt paljon ollut, mutta halusin antaa #¤%&:n varoituksen tuomareille ajoissa.”
Erotuomarin tehtäviin kuuluu pelinhallinta ja siinä käytettävä työkalu on sääntöjen tulkinta ja linja. Jääkiekossa tämä pätee ehkä kaikkein vahvimmin kaikista joukkuepeleistä. Säännöt eivät ole merkittävästi muuttuneet, mutta niiden tulkinta on. Jos nykypäivän tuomari vietäisiin aikakoneella tuomitsemaan 20 vuoden takaista peliä, jäähyaitiossa olisi tungosta. Pointti on kuitenkin siinä, että kulisseja on ylläpidettävä. Peelin synti ei ollut jäähyn antaminen normaalilinjasta vähän poikkeavan tulkinnan takia, vaan tämän tosiasian sanominen ääneen. Ehkä tuomiosta päättänyt toimitusjohtaja toimi myös oman kokemuksensa pohjalta, sillä hän itse joutui liemeen kymmenen vuotta sitten lähetettyään sähköpostiviestin, jossa solvasi pelaajaa. Tuolloin NHL tuki pomoaan, mutta tuomari heitettiin kylmästi bussin alle. Nolointa on se, että edes pelaajat eivät nousseet puolustamaan virheen tehnyttä tuomaria. Eikö jääkiekkoilijoiden pitäisi olla machoja? On se kumma että toista saa lyödä mailalla päähän ja selviää muutaman ottelun pelikiellolla, mutta jos tekee epämääräisen sääntötulkinnan, voidaan koko ura katkaista eikä kukaan nouse puolustamaan. Yli 20 vuotta duunissa, juuri jäämässä eläkkeelle, teet yhden vähäisen virheen ja se on siinä.


11. Kun ulottuvuudet eivät kohtaa

Jättimäinen kehonrakentaja julkaisi kuvan, jossa hän esitteli WC-ongelmansa: 160-kiloisen hormonipommin hartiat ovat niin leveät, että eriön seinät ottavat kiinni. Toisen WC-käyntiinsä liittyvän ongelman hän jätti häveliäästi kertomatta: hormonit tunnetusti vaikuttavat sukuelimiin siten, että kusella käydessä pinsetit ja sokeripala ovat tarpeen. Etenkin jos ja kun ei mahdu kunnolla eriöön, niin pitäisi ylettää ruiskimaan vähän kauempaakin maaliin ja minkäs teet, jos koko ei riitä?
Kuvasta tuli kyllä mieleen, että eivätkö ne jenkeissä ole keksineet kourua ja ovatko niin häveliäitä, että pisuaaritkin pitää varustaa ylimitoitetuilla väliseinillä? Tosin Suomessakin saattaa tulla joskus yllättäviä ongelmia. Kerran kävin yhdessä julkisessa vessassa, missä oli ilmeisesti ollut kaksimetrinen putkimies asennustöissä. En nyt ole sieltä ihan pienimmästä päästä miehiä, mutta totesin että nyt pitäisi olla pidemmät jalat tai lyhyempi lerssi. Näin vanhemmiten kun ei tuo ylämäkeen kuseminen ole enää suositeltavaa.


12. Valinnan paikka

19-vuotias Eemil Helander on menestynyt sekä hiihdossa että kestävyysjuoksussa. Hiihdossa on tullut nuorten MM-hopeaa viestissä ja 22. sija yksilömatkalla. Estejuoksussa on tullut viides sija nuorten EM-kisoissa. Lopullista lajinvalintaa on odotettu jo pari vuotta. Nyt Helander on valinnut yleisurheilun.
Valinta on oikea, jos lähdetään siitä että haluaa mitata mihin urheilijana pystyy. Valinta on väärä, jos haluaa hakea menestystä, mainetta, kunniaa ja ehkä vähän mammonaakin.
Viime vuonna Helander oli ikäistensä estejuoksijoiden joukossa maailmantilastossa sijalla 20. Käytännössä siis samoilla mennään kuin hiihdossa. Mutta kaikkien maailmantilastossa hän olisi ennätysajallaan ollut edellisellä normaalilla yleisurheilukaudella 2019 ollut sijalla 439. Sieltä on huomattavasti pidempi matka maailman huipulle kuin suksilla. Sivumennen sanoen, jos tuosta nuorten tilastosta karsitaan pois urheilijat, jotka edustavat maita jotka eivät ole koskaan saaneet hiihdon MM-kisoissa mitalia, Helander nousee neljänneksi.
Muutama vuosi sitten nähtiin samanlainen valinta. Jo 800 metrin SM-kultaa voittanut Johanna Matintalo valitsi hiihdon. Ennätysaikansa hän juoksi 15-vuotiaana ja oli silloin 15-vuotiaiden maailmantilaston ykkönen. Kaksi vuotta myöhemmin, kun alkoi olla valinnan paikka, hän oli ikäistensä maailmantilastossa viidestoista. Kun katsoo sinä vuonna 17-vuotiaiden maailmantilastossa viisi sijaa häntä ylempänä tai alempana olevat, niin tasan yksi näistä kymmenestä on esiintynyt aikuisten arvokisoissa. Belgian Renée Eykens, tilastosija silloin neljä pykälää Matintaloa alempana, karsiutui välierissä vuoden 2016 olympialaisissa ja EM-kisoissa sekä alkuerissä vuoden 2018 EM-kisoissa. Johanna Matintalolla on tilillään yhdet olympialaiset, kolmet MM-kisat yhdellä viestimitalilla ja nuorten MM-hopea – mutta hiihtäjänä. Lajeilla on eroa.


13. Siivet kantapäissä

Brittijuoksija Beth Potter osallistui viiden kilometrin maantiekisaan ja yllättyi totaalisesti, kun kellot pysähtyivät aikaan 14.41. Tulos oli kaksi sekuntia alle ME:n. Vitonen maantiellä ei ole kovin yleinen matka, mutta ME oli kuitenkin Beatrice Chepkoechin nimissä ja hän on estejuoksun hallitseva maailmanmestari. Itse asiassa Potterin aika ei ole kovin naisten maantievitosella, sillä Joyciline Jepkosgei on juossut 14.32. Laji ei kuitenkaan vielä tuolloin ollut virallinen ME-laji.
Joka tapauksessa Potterin aika oli melkoinen paukku. Ovathan naisen ennätykset ratavitosella ja ratakympillä huonommat kuin SE:t, joista on sentään vielä melkoinen matka maailman huipulle. Mutta selityskin on ilmeinen ja asioita seuranneet sen arvaavat. Hiilikuitukengät, jotka varastoivat energiaa. Onhan se ollut tiedossa, että ne saavat aikaan tulosparannuksia, mutta tämä oli siitäkin huolimatta melkoinen paukku. Vastaavia on maantiellä luvassa lisää, esimerkiksi Ruth Chepngetich juoksi puolimaratonin ME:n. Hän sentään on hallitseva maratonin maailmanmestari.
On jo puhuttu, että koko laji on pilalla näiden ihmekenkien takia, kun tulokset eivät enää ole vertailukelpoisia. No eiväthän ne ole koskaan olleetkaan, 1970-luvun vaihteesta alkaen on juostu keinopäällysteillä paljon kovempaa kuin murskaradoilla. Ja tuskin enää 2000-luvulla on juostu maantielläkään samanlaisilla tossuilla kuin Emil Zatopek aikoinaan. Edelleenkin, erot ovat pieniä. Maailman paras voittaa edelleen kahdenneksikymmenenneksi parhaan, vaikka jälkimmäinen juoksisi uusilla tossuilla ja paras vanhoilla. Ennustin jo parikymmentä vuotta sitten, että jonain päivänä meillä on käytössämme jousitetut jalkineet. Lähinnä hämmästyttää että ne tulivat vasta nyt. Jos tätä ryhdytään säännöillä säätämään, niin ihmeessä ollaan. Tekniikka keksii kyllä aina kiertotien. Jos tietyn kokoiset ja paksuiset hiilikuitulevyt kielletään, opitaan tekemään pienempiä ja ohuempia, joilla on samat ominaisuudet. Kummallista, että kukaan ei ole vielä lähtenyt kehittämään jonkinlaisia kuulalaakeripohjia, joilla voisi hieman liukuakin. Sääntöpykälä 143.2 on harvinaisen epäselvästi kirjoitettu: ”… Kilpailujalkineiden tarkoitus on antaa suojaa ja tukea jalalle sekä luja ote kilpailualustaan. Jalkineet eivät kuitenkaan saa olla sillä tavoin suunniteltuja, että ne antavat kilpailijalle jotain epäoikeudenmukaista lisäetua. Tämä sisältää kaiken sellaisen tekniikan hyödyntämisen, joka antaa edellä mainitun kaltaista lisäetua. Kaikkien käytettyjen jalkinetyyppien tulee olla kohtuullisessa määrin yleisesti saatavilla yleisurheilun yhdenvertaisuuden perusteella.”
Tätä pykälää voitaisiin tulkita siten, että kumipehmusteinen pohja on kielletty, onhan se tekniikkaa ja antaa lisäetua. Mutta kaikkihan voivat sitä käyttää, joten eihän lisäetu ole ”epäoikeudenmukainen”! Toisaalta sääntöpykälän perusteella voitaisiin sallia vaikka rullaluistimet, koska kaikki voisivat käyttää niitäkin. Vedä nyt sitten tuohon kohtaan joku raja. Saa nähdä kummalle puolelle rajaa hiilikuitujousipohja asettuu. Totaalikieltoa tuskin voi tulla, millä sitä valvottaisiin mitä kengän rakenteen sisällä on. Toisaalta jos siihen asetetaan joitain rajoitteita, niin saavat olla kyllä hyvin taitavasti laadittuja, ettei niitä pystyisi kiertämään sääntöjen kirjaimen mukaisesti mutta hengen vastaisesti.


Loppukevennys: Mihi lie Manne mänt!

Kylmäkosken vankilassa kävi ainutlaatuinen tapaus: väärä vanki vapautettiin. Vankitietojärjestelmä piippasi aamulla ja ilmoitti, että on aika päästää yksi häkkilintu siivilleen. Vartija käveli vankiryhmän luokse ja käski vapautuvan ilmoittautua. Paikalle käveli romanimies ja toiset vilkuttivat hyvästiksi. Todellisuudessa oikea vanki nukkui vielä sellissään. Vartija ei tuntenut henkilökohtaisesti kumpaakaan, vaan saatteli vangin vapautumisesta vastaavan vartijan luo. Tämä puolestaan tunsi kyseisen vangin ja hämmästeli, kun nimi ei täsmännyt. Vanki selitti pokkana vaihtaneensa nimensä. Ei muuta kuin portista ulos.
Tilanne paljastui vasta myöhemmin samana päivänä, jolloin lintu oli lentänyt jo kauas. Vankilan johto selitti tapahtunutta virhettä ”molempien vankien yhdennäköisyydellä”, mikä ei liene mikään yllätys.
Tulee etsimättä mieleen vanha juttu seurueesta ajamassa liikennesääntöjä rikkoen. Poliisiauto valot vilkkuen ja pillit ulvoen takaa-ajossa. Mersu kaartaa tien pientareelle ja poliisit perässä. Konstaapeli kävelee Mersun viereen ja hölmistyy nähdessään etupenkin tyhjillään ja viiden hengen seurue takapenkillä vieri viereen sulloutuneena.
- Kukas tätä autoa ajoi?
- Hai, mihi lie Manne mänt! Äskehä se tässä vielä oli!

10 kommenttia:

Qroquius Kad kirjoitti...

1:
Eihän Manna Sariini ole koskaan muuta ollutkaan kuin kaunis uutistenlukija.
2:
Pelkääkö vihervasemmisto oikeasti oikeistolaisten vieterin katkeamista terrorismiin? Olisiko syytä?
3:
Minusta tämä pesemättömien naamojen vyörytys mainoksiin käynnistyi todenteolla viime vuoden aikana, siihen asti se oli ollut nykyiseen verrattuna edes suht. maltillista.
4:
Oi voi, tässä maassa on pelottavan suuri määrä oikeustoimikelpoisia aikuisia, joiden ymmärrys on pienen lapsen tasolla. Siksi heidänkaltaisiaan ei tarvitse todellakaan tuoda lisää ÄO 70 -maista.
5:
"Seurue" tarkoittaa mustalaisia, "nuorukainen" 15-45 -vuotiasta arabia. Tuleekohan näistä somalikokoonpanoista kohta todellakin "joukkueita"?
6:
Katso kohta 4.
7:
Ehkä näiden kultamunien kohdalla ajatellaan, että Hyvät Ihmiset saavat tehdä pahojakin asioita, mutta Pahat Ihmiset eivät hyviäkään.
8:
Jos Somaliassa on somaleja, onko Etiopiassa etiooppeja? Ja jos on, ovatko Etiopian juutalaiset sellaisia?
9:
Minulla on ABE-kortti, mutta en ole koskaan omistanut autoa. Kaikki tuntemani naiset ajavat taatusti paremmin kuin minä, joten mieluummin istun heidän kyydissään.
10:
Minusta aivan oikein:
tuomarin nyt vaan teki mieli antaa jäähy. Kai sitten poliisinkin pitäisi antaa pamputtaa Kalle Kaduntallaaja, kun nyt vaan tekee mieli pamputtaa, vaikka ei syytä olekaan?
Mieluummin ei.
11:
Kyllähän se elimistöön ulkopuolelta pumpattu testo kiveksiä kutistaa, mutta ei tietääkseni virtsaputken ympäryskudosta?

Mannethan ovat koko lailla samannäköisiä, ja vankiloissa saa vaihtaa nimeään kuin paitaa. Mikäpä ihme se sitten on, että väärä manne saa kävellä ulos, kun tarkempi syyni olisi varmaankin rassismia.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitit, että vasemmisto ei kannata ankaria rangaistuksia. Tässä on kyllä paljonkin perää, mutta se ei yleensä ole pätenyt enää siellä, missä äärivasemmisto on päässyt yksinvaltaiseen asemaan. Niinhän oli entisessä Neuvostoliitossa. Siellä rangaistukset kyllä olivat ankaria, varsinkin Stalinin aikana, jolloin kuolemanrangaistuskin oli epätavallisen yleisessä käytössä.
Toisaalta tästä tuli mieleeni myös yksi aikoinaan lukemani ja yhä hallussani oleva kirjanen, nimittäin rikosoikeutta käsittelevä, myös erillisenä painoksena julkaistu osuus Suomen oikeus -nimisestä teoksesta. Jouduin perehtymään siihen, kun aikoinaan pyrin oikeustieteelliseen tiedekuntaan ja se oli yhtenä pääsykoekirjoista (en päässyt, mutta lähellä oli). Kirjassa ei ainoastaan selostettu silloista lainsäädäntöä, vaan kirjoittajat ilmoittivat säännöksistä myös omia mielipiteitään, jotka selvästi osoittivat heidän olleen varsin vasemmistolaisia, ellei peräti taistolaisia. Selvimmin sen osoitti kohta, jossa sanottiin rikoslain olevan "myös repressiivisen luokkavallan väline, vaikkakin rauhallisissa yhteiskuntaoloissa suurin osa sen säännöksistä toteuttaa vain sosiaaliteknistä tehtävää".
Mutta hieman samaan tapaan kuin itse kirjoitit, siinä kirjasessa sanottiin myös rangaistusten yleisestävästä vaikutuksesta, että se toimii sitä tehokkaammin, mitä enemmän rikokseen liittyy harkintaa sekä etujen ja haittojen punnitsemista, eli käytännössä, mitä älykkäämpi rikoksen tekijä tai sellaista harkitseva on. Niinpä rangaistuksia koventamalla voidaan kyllä hyvinkin vähentää esimerkiksi veropetoksia ja muita talousrikoksia, mutta tuskin juopuneiden hetkellisestä mielijohteesta tekemiä väkivaltarikoksia.
Tämä päätelmä sinänsä ei liene pelkästään vasemmiston käsitys.
Mutta mitä on pääteltävä siitä, että vasemmisto haluaa koventaa tiettyihin ryhmiin kohdistuvien ns. viharikosten ja vihapuheen rangaistavuutta?
Epäilemättä rasististakin "vihapuhetta" kuulee usein myös juopuneiden laitapuolen kulkijoiden suusta, usein vielä kirosanoilla vahvistettuna, ja luultavasti kuulisi, vaikka siitä säädettäisiinkin ankarat rangaistukset. Mutta kaikesta päättäen tarkoituksena ei niinkään ole puuttua juoppojen huuteluun vaan etenkin nettikirjoitteluun, jonka kirjoittajat ovat ajatelleet tarkemminkin, mitä kirjoittavat.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitos Jaskalle hyvästä uutiskatsauksesta ja yleensäkin hyvistä uutiskatsauksista. Tuli mieleen kohdasta kolme (kun niitä ilmianto-organisaatioitakin jo edistyksellisten yhteiskuntien tapaan suunnitellaan) että koskahan päästään siihen vasemmistolaisesti edistykselliseen tilanteeseen että vankiloissa on

a) kriminaalivankeja

ja

b) poliittisia vankeja

ja ne kriminaalivangit pitävät jöötä vankiloissa. Oikein edistyksellisissä yhteiskunnissa myös rangaistusleireillä.

Nils- Aslak kirjoitti...

Pitihän Suomen kouluihin tulla ja tuliko jo peräti seksiopas, jossa musta mies hässii valkoista naista. Kyllähän se pikkuisen väestönvaihtoon viittaa!

Hyvä uutiskatsaus!


https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201805292200977876

Anonyymi kirjoitti...

Onko väestönvaihtoteoria salaliittoteoria?
Voi se tietysti olla sitäkin, nimittäin jos väitetään tai epäillään, että kantaväestön jääminen vähemmistöksi omassa maassaan, on vallanpitäjien määrätietoinen joskin salainen tavoite.
Mutta sellaiseen salaliittoon eivät välttämättä usko ainakaan kaikki, jotka ovat huolissaan väestönvaihdoksesta. Se nimittäin saattaa olla myös vähitellen, vääjäämättömästi mutta kenenkään sitä suoranaisesti tarkoittamatta etenevä prosessi. Se ei johdu ainoastaan maahanmuuttajien suuresta lukumäärästä vaan lopulta vieläkin enemmän siitä, että heidän keskuudessaan on huomattavasti suurempi syntyvyys kuin kantaväestöllä.
Käsittääkseni sana nimittäin viittaa lopputulokseen eikä niinkään siihen, onko siihen suoranaisesti pyritty vai päädytäänkö siihen pikemminkin vahingossa.
Esimerkiksi Jussi Halla-aho käytti sanaa väestönvaihto jo vuonna 2005 blogikirjoituksessaan "Demografisista asioita ja muista."
(http://www.halla-aho.com/scripta/demografisista_asioista_ja_muusta.html)
(Hieman sekava kirjoitus, jossa puhutaan muustakin, mutta kannattaa lukea.)
Hän ei kuitenkaan uskonut mihinkään salaliittoon vaan pikemminkin siihen, että lopputulosta "ei ole tullut ajatelluksi." Tai pikemminkin, lasketuksi. Eli niin kuin J. H-A kirjoitti: ""Niitä" on ensin vähän, sitten "niitä" on huomattava vähemmistö. Ennemmin tai myöhemmin "ne" muodostavat enemmistön... Tämä ei ole kiihotusta tai hysteriaa, tämä on matematiikkaa."
Kyseessä on kuitenkin lopputulos, johon hän ei uskonut kenenkään, joitakuita uskonkiihkoisia imaameja lukuun ottamatta, suorastaan haluavan. Ainakin hänen mukaansa tulos olisi katastrofaalinen jopa maahanmuuttajien tai ainakin turvapaikanhakijoiden (tai sellaisiksi itsensä mieltävien) kannalta (täyttivätpä he sitten pakolaisen tai turvapaikanhakijan viralliset kriteerit tai ei), sillä tuloksena olisi heidän uuden kotimaansa muuttuminen juuri sellaiseksi kuin mitä he pakenivat. Ja vaikkeivät he itse tulisikaan tätä ajatelleeksi: kun heistä niin monet joutuvat kuitenkin elämään sosiaaliturvan varassa, maksajia ei kohta olisi riittävästi.
Ehkä tässä(kin) on kysymys oleellisesti myös siitä, että eksponentiaalisen kasvun seurauksia vähänkään pitemmällä aikavälillä on intuitiivisesti kovin vaikea käsittää.
Mutta ilmeistä myös on, että runsaan maahanmuuton vaikutukset pitkällä aikavälillä ovat erittäin arkaluontoinen kysymys, jota ilmeisesti ei ole sopivaa edes ajatella eikä varsinkaan laskea. Onko tulijoita sopivaa ajatellakin vain yksilöinä eikä suurina joukkoina, tulipa heitä kuinka paljon tahansa? Nähtävästi jokaiseen maahanmuuttajaan pitäisi yleisen käsityksen mukaan suhtautua ikään kuin hän olisi ainoa tai ainakin viimeinen tulija. Tai ainakin ikään kuin olisi joka tapauksessa selvää, että he jälkeläisineen tulevat Suomessa ja muuallakin Euroopassa aina pysymäänkin pienenä vähemmistönä.

Jaska Brown kirjoitti...

Qroquius Kad: Kyllä, vasemmisto pelkää oikeiston terroria. Tämä aiheutuu ihmisen psyyken toiminnasta. Ihminen heijastaa vastapuoleen aina oman toimintamallinsa. Vasemmisto toimii terrorilla. Siksi he uskovat oikeiston toimivan samalla tavalla. Tämä heijastava ajattelutapa koskee kaikkia. Tästä syystä me täällä voiman pimeällä puolella ihmettelemme, miksi viestimme ei mene perille vaikka se on kuinka selkeä ja looginen tahansa. Me kuvittelemme, että vastapuoli ajattelisi itse, kuten mekin teemme. Samasta syystä vasemmisto uskoo meidän olevan sokeita Mestarin seuraajia, koska ovat itse sellaisia.

Nimetön 18.28: Kyllä, aivan oikein. Vasemmisto kannattaa lievää rangaistuspolitiikkaa just tasan niin kauan, kunnes pääsee valtaan. Sen jälkeen mennäänkin kohti gulagia niin ettei jalat maahan tavoita.

Yrjöperskeles: Huomattavaa asiassa on myös se, että poliittiset vangit ovat aina kriminaalivankien sorron alla ainoastaan siksi, että vanginvartijat sen sallivat. Jos poliittiset vangit käyttäisivät kriminaalivankeihin samoja konsteja kuin kriminaalivangit poliittisiin, roolit vaihtuisivat äkkiä. Mutta tätä eivät koneiston asettamat vartijat salli, vaikka sen toisinpäin sallivatkin.

Nils-Aslak: Joo, muistan tuon seksioppaan. Toisaalta eikös niiden yksi tarkoitus olekin varoitella?

Nimetön 23.11: Olen ilman muuta samalla kannalla. Ei pidä koskaan selittää ilkeydellä sitä minkä voi selittää typeryydellä. Ja kun katsoo mikä porukka haittamaahanmuuttoa ajaa niin eipä siellä ole sellaisia jotka osaisivat eksponentiaalista mallia.

Veijo Hoikka kirjoitti...

10. Tuomari tuomiolla

"Jos nykypäivän tuomari vietäisiin aikakoneella tuomitsemaan 20 vuoden takaista peliä, jäähyaitiossa olisi tungosta."
Jos Peel olisi tuomitsemassa, ainakin toisen joukueen kaikki pelaajat ja joukkueen valmentajat ja huoltoporukka olisivat jäähyaitiossa tai poliisiautolla matkalla oikean tuomarin pöydän eteen saamaan pikatuomionsa.
Video tuosta jäähyyn johtaneesta "kampituksesta":
https://www.youtube.com/watch?v=xnNoG6ASJPU

Vrt kohta 3: "Tähän asti vasemmisto on ollut sillä kannalla, että kovat rangaistukset eivät tehoa rikosten ehkäisyyn. Perusteluna on yleensä esitetty se, että rikokset tehdään impulsiivisesti ja ajattelematta."

En usko noin kokeneen tuomarin kokeneen impulsiivisen ajattelemattomuuskohtauksen tekonsa taustalla. Joskohan eläkepäiviä varten sivutienesti ollut mielessä...

Toisaalta kyseessähän on vain jääkiekko. Eihän tuollaisista pikkufiboista nyt kenellekään mitään taloudellista haittaa aiheudu, eihän. Ja tuomioitahan viskellään viharikoksistakin, mikä on voinut olla syynä myös Peelin antamaan tuomioon.
Vituttaahan se, että ruotsalaiset maahantunkeutujat vievät leivän amerikkalaisten suusta.
Peeliltä voisi kysyä: Vituttaako?

Anonyymi kirjoitti...

Tapahtuipa Kannaksella 1930-luvulla.

Rainer ylitti keväistä Vuoksea kun jää petti alta vieden mustalaisemme mukanaan.
Virtauksen seasta kuului kuinka Rainer rukoili ja aneli jumalalta armoa ja pelastusta tilnteeseensa ja jos vain isä jumala hänet pelastaa niin kirkkoon jo heti ensi sunnuntaina lupautuu.
Kuinka ollakaan, jäiden seassa kelluu ajopuu josta Rainer saa tukevan otteen ja kiipeää sen päälle todeten: "ai en mie mittää appuu tarvintkaa!" Samassa hän horjahtaa tukilta joutuen jälleen virtauksen vietäväksi. Viimeiset sanat, jotka Rainer huutaa: "ai hyvä isä! et sie leikkii ymmärtänt?!"

Hyvä uutiskatsaus.


-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Akka ratissa - kirosi Lady of the House tänään. Kun joku tupeloi valoissa, todellakin feminiini kuski tumpeloi - ja käämi paloi kulkineessamme kuskilla. Kumpikin ajaa omaa autoaan yleensä itse, syynä on pituusero, 1,5 vs. 1,75 m. Ei jaksa jatkuvasti säätää penkkiä, peilejä, rattia. Kaupassa ei käydä kahdella autolla. Pitemmällä matkalla otan miellelläni torkut, kun osaan nukahtaa autossa nopsaan. Muutenkin laiskana ihmisenä nakitan ajamisen helpostu jollekulle muulle.

Toki autovalintamme on kummallinen, vaikka tutut ovatkin jo tottuneet. Ukko ajelee pikkuautolla ja akka isolla kartano-volvolla. Kumpaankin autoon saa ajoasennon 1.5m kuskille ja 1.75m kuskille. Pitempää työmatkaa ajetaan isommalla autolla - oma nimetty parkkiruutu - ei juuri tarvetta liikkua päivän mittaan. Lyhyempää ja kummallisempiin paikkoihin päätyvää työmatkaa taas kuljetaan pikkuautolla.

Välillä vaihdamme autoja, kun minun pitää kuljettaa kuutio servereitä tai lady of the Housen pitää vierailla jossain kummallisessa paikassa, jossa parkkiongelmien takia pikkuauto on etevämpi.

Kauwan sitten oli mulla auto, jota ei silloinen tyttöystävä suostunut toista kertaa ajamaan. Suorahampainen synkronoimaton vaihdeloota, metallisintterikytkin - raskas sellainen. Tehostamaton, nopea ja siksi hyvin raskas ohjaus. Äkkinäiset jarrut. Ja ärhäkkä kierroskone. Kuppi-istuin, haarniskavyöt, turvakaaret - ja kunnon äänet. Kumma juttu, oli se niin kiva auto ajaa, eikä kumminkaan kelvannut.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

https://www.unz.com/isteve/white-supremacy-strikes-again-ex-nfl-cornerback-kills-five/

5/6
Kun ottaa huomioon etnisen taustan ja todetun aivovamman..