Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


torstai 6. toukokuuta 2021

Välihuomautus 147 : Rikas, rakas, köyhä, varas…


Melinda Gates kyllästyi 27 avioliittovuoden jälkeen siihen, että Bill Gatesilla oli Microsoft. Parilla ei tiettävästi ole avioehtoa eli lusikoita riittää jaettavaksi. Jos Melinda saa edes vajaat puolet omaisuudesta, hänestä tulee ilmeisesti maailman toiseksi rikkain nainen.

Maailman absoluuttisesti kymmenen rikkaimman listalle ei kuitenkaan ole asiaa, mikä on selvä merkki epätasa-arvosta. Katsotaanpa kuinka maailman kymmenen rikkainta on roponsa tienannut, vaurausjärjestyksessä:
1. Jeff Bezos: Amazonin perustaja.
2. Elon Musk: Teslan ja SpaceX:n perustaja.
3. Bernard Arnault: Louis Vuittonin ja muiden luksustuotefirmojen omistaja, aloitti isänsä firmassa mutta siirtyi sitten yksityisyrittäjäksi.
4. Bill Gates: Microsoftin perustaja.
5. Mark Zuckerberg: Facebookin perustaja.
6. Warren Buffett: Sijoittaja, rahamarkkinamagnaatti.
7. Larry Ellison: Teknologiafirma Oraclen perustaja.
8. Larry Page: Googlen toinen perustaja.
9. Sergey Brin: Googlen toinen perustaja.
10. Mukesh Ambani: Kasvatti isänsä keskisuuren yrityksen Intian suurimmaksi monialayritykseksi.
Kahdeksan firman pystyttäjää ja kaksi pienestä lähtenyttä moninkertaistajaa.

Entä sitten maailman kymmenen rikkainta naista?:
1. Francois Bettencourt Meyers: L’Orealin omistaja, peri omaisuutensa äidiltään joka oli perinyt sen firman perustaneelta isältään.
2. Alice Walton: Wal-Martin omistaja, peri omaisuutensa firman perustaneelta isältään.
3. MacKenzie Scott: Jeff Bezosin, Amazonin perustajan ex-vaimo, sai omaisuutensa avioerossa.
4. Julia Koch: Koch Industriesin omistaja, peri omaisuutensa mieheltään jonka isä oli firman perustaja.
5. Miriam Adelson: Las Vegas Sands -viihdeyhtiön omistaja, peri omaisuutensa firman perustaneelta mieheltään.
6. Jacqueline Mars: Mars-yhtymän (tunnetaan Suomessa parhaiten suklaapatukoistaan, mutta tämä on vain pieni osa firman tuotteista) omistaja, peri omaisuutensa isältään jonka isä oli firman perustaja.
7. Yang Huiyan: kiinteistöyritys Country Gardensin omistaja, jolle hänen yhä elossa oleva firman perustanut isänsä on siirtänyt suuren osan omistuksistaan.
8. Susanne Klatten: lääkeyritys Altanan ja BMW:n osaomistaja, peri omaisuutensa isältään, jonka isä perusti nämä firmat (ja sivumennen sanoen Magda Quandt, myöhemmin Magda Goebbels, oli Klattenin isän äitipuoli muutaman vuoden ajan).
9. Gina Rinehart, kaivosyhtiö Hancock Prospertiesin omistaja, peri omaisuutensa firman perustaneelta isältään ja moninkertaisti sen.
10. Iris Fontbona, kaivosyhtiö Antofagastan omistaja, peri omaisuutensa firman perustaneelta mieheltään.
Joukkoon liittynee nyt Melinda Gates.
Kuusi jotka ovat perineet suuren omaisuuden vanhemmiltaan, kolme jotka ovat perineet sen mieheltään ja kaksi jotka ovat saaneet sen avioerossa.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka naisia sorretaan liike-elämässä: miehet pystyvät ansaitsemaan oman vaurautensa, mutta rikkaimmat naiset ovat joko joutuneet putkahtamaan maailmaan oikeasta jalkovälistä tai avaamaan omansa oikealle henkilölle.

7 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

"Melinda Gates kyllästyi..."? Mistäs tiedät, Jaska, kumpi kyllästyi.
Omassa erossani kävi niin, että minä kyllästyin - lopultakin. Ei avioehtoa. Lusikat jaettiin. Seuraavina vuosina sain kuulla / ja lukea eri aviiseista, että olin kavaltanut exältäni ensin 30.000 Euroa. Mutta nyttemmin summa on noussut jo 200.000:een oiroon. Sanomattakin selvää, että lakimiehet hoitivat eron molemmin puolin, joten kavallukset jäivät exän mielikuvituksen tilille. Sielähän ne vain kasvavat.
Joten, varopa vain, Bill !

Anonyymi kirjoitti...

Eikös Gatesillä ollut joku salarakas?

-Uniikkinyymi

Jaska Brown kirjoitti...

Terho Hämeenkorpi: No, vääntelin tuossa vain vanhaa vitsiä siitä kuinka hääyön jälkeen Melinda oli kovasti itkeskellyt ja Bill oli sitten kysellyt että mikä mieltä painaa. Johon Melinda oli vastannut: "Vasta nyt minä ymmärrän miksi annoit firmallesi nimen Microsoft!"
Mutta voihan eron syynä tosiaan ollakin se, että Melindalla oli Macrodry.
Vakavasti puhuen avioeroista noin yleensä elämänkokemus on osoittanut tietyn yleensä toimivan nyrkkisäännön. Jos eron jälkeen menee huonosti, niin se tapahtuu lähes poikkeuksetta siten että mies menee rappiolle ja nainen katkeroituu. Harvemmin kuitenkaan tapahtuu molemmat. Yleisempää on että ei kumpikaan. Mutta yleisintä että jompikumpi. Ehkä jopa syy-seuraus -suhteella, koska miehen rappiolle meno alkaa yleensä aika nopeasti, kun taas naisen katkeroitumiseen kuluu viive. Josta voi ehkä ajatella että nainen katkeroituu siitä jos mies ei menekään rappiolle.
Avioeroihin nimittäin pätee yleensä se, että eron tapahtuessa miehellä on melko realistinen kuva seurauksista, kun taas nainen kuvittelee pääsevänsä eroon kaikesta pahasta (mikä onkin usein totta) ja saavansa säilyttää kaiken hyvän (mikä ei ole koskaan totta). Kun sitten todellisuus iskeekin vasten kasvoja autonrenkaiden vaihdon ja laskujen maksamisen tms kohdalla, katkeroituminen alkaa. Kun taas miehelle on aika lailla selvää että avioerossa nämä avioliiton hyvät puolet (esim. seksi) katoavat.

Uniikkinyymi: En tunne asiaa.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Tanskalaiset ulkoistaa turvapaikahakupalvelujaan:
https://www.kansalainen.fi/tanskan-sosialistivetoinen-hallitus-aikoo-lahettaa-turvapaikanhakijat-leirille-ruandaan-sopimus-allekirjoitettu/

Suomi voisi ottaa mallia.

Jaska Brown kirjoitti...

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja: No voi perkuta. Tuollaisesta kirjoitin fiktion reilut viisi vuotta sitten. Eli taas kerran vuosia aiemmin kirjoittamani tuli todellisuudeksi, tosin vielä toistaiseksi vähän lievempänä versiona kuin hahmottelin.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Tuosta 10 akan listasta voisivat tosimiehet valita itselleen taloudellisen tuen ja turvan. Saisivatpa arvon neidotkin sitä hyvää, mitä rahalla ei aiemmin edes voineet kuvitella hankkivansa. Ainakin Melinda tuntuu hyvää tekevän perään kovasti olevan, mutta toki vain köyhiä kohtaan, joten kisa saattaa olla raakaa miehistä kuntoa vaativa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Bill_ja_Melinda_Gatesin_s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

@Jaska Brown
Noin vähän muistelinkin, mutta olin vain 99,5% varma kuka Voiman Pimeän Puolen viisaista oli tanskalaisten inspiraattori. :D