Tervetuloa!



Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Uutiskatsaus 52/2022


1. Mordorin strategia

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Ukrainan erityisoperaatio jumittuu asemasodaksi. Tämä puolestaan sopinee Kremlin suunnitelmiin. Kirjoitin jo lähes kahdeksan vuotta sitten jutun, jonka aloitin seuraavasti: ”Venäjän idea voidaan tiivistää laajenemiseen ja vaikutusvallan lisäämiseen. Kaikki muu, kuten kansalaisten hyvinvointi, on tämän rinnalla jäänyt kauas horisonttiin. Tämä on ollut Venäjän - ja siinä välissä Neuvostoliiton - kantava ajatus siitä lähtien, kun Moskovan ruhtinaskunta päätti 1300-luvulla ryhtyä laajenemaan.”
Venäjän johtajat eivät välitä hevonhelvettiä siitä kurjuudesta, jossa venäläiset joutuvat elämään. He ovat viimeiset 700 vuotta mitanneet onnistumistaan hehtaareina, tai tarkemmin sanoen ensimmäiset 500 vuotta siitä desjatiinoina.
Loppujen lopuksi tässä on strateginen logiikka: jos jokin maa-ala on otettu haltuun ja pysyvästi venäläistetty, ei siitä tarvitse ainakaan periaatteessa luopua koskaan. Niinpä maailma voidaan vallata hehtaari kerrallaan. Tämä toki perustuu siihen oletukseen, että muu maailma hyväksyy venäläisten valtaukset. Mikä ei ole ollenkaan huono oletus. Katsokaa nyt vaikka Suomea. Suurin osa suomalaisista ei halua Karjalaa takaisin. Ei ole mitään syytä olettaa, että asenne olisi erilainen vaikka raja olisi piirretty Kymijokeen kuten neukkukenraalit kuulemma vaativat. Tai sitten vaikka Päijänteen linjalle. Venäjä toimii koulukiusaajan logiikalla; kun sille antaa vähänkin periksi, se vaatii lisää. Kaikkein käsittämättömin ajatusvirhe Venäjän kohdalla on se, että jotkut ihan oikeasti ihmettelevät miksi Venäjä pyrkii valtaamaan koko ajan lisää, vaikka se on jo maailman suurin valtio. Olisiko tässä ajattelumallissa samalla selitys sille, miksi Venäjä on maailman suurin valtio? Putinia itseään mukaillakseni (Putinhan kertoi Niinistölle vitsin, että maailma on rauhallinen paikka vasta sitten kun suurin ongelma on levottomuudet Kiinan ja Suomen rajalla) asia on niin, että Venäjä lakkaa olemasta ongelma vasta sitten kun Moskova on länsisuomalainen pikkukaupunki.
Tähän asti kuviteltiin, että ydinaseet estävät Venäjän öykkäröinnin. Nyt on nähty, että nekään eivät riitä, sillä Venäjä uskoo ydinasepelotteensa olevan riittävä siihen, että kukaan ei ryhdy tosissaan pistämään sen perseilyä kuriin. Tässä se on myöskin oikeassa, sillä länsi hyväksyisi kiltisti Ukrainan alueluovutukset, jos Ukraina ne itse hyväksyisi. Mikä olisi pelkästään ajan ostamista, sillä Venäjä marssii Englannin kanaalille asti heti kun uskoo siitä selviävänsä. Atlantin ylittämiseen kulunee vähän kauemmin. Sinänsä ei ole syytä epäillä Venäjän ilmoitusta siitä, että se ei aio käyttää ydinaseita ellei sen olemassaolo ole uhattuna. Kokonaan toinen asia on sitten se, milloin Venäjä kokee olemassaolonsa olevan uhattuna. Todennäköisesti Kremlin kassakaappiin lukittu doktriini kertoo, että Venäjän olemassaolo on uhattuna kahdessa tapauksessa:
1) Venäjä ei kontrolloi koko maailmaa.
2) Venäjä kontrolloi koko maailmaa, mutta epäilee että joku jossakin ei hyväksy vallitsevaa asiantilaa.
Niinpä Venäjän ydinaseiden tai minkä tahansa muun aseen käytölle ei ole minkäänlaisia moraalisia rajoituksia. Keinoja rajoittaa ainoastaan se, minkä Kremlin johto uskoo olevan hyödyllistä uusien alueiden valtaamiseksi ja minkä haitallista.
Lainaan vielä tuota vajaan kahdeksan vuoden takaista kirjoitustani: ”Tällä hetkellä työn alla on Ukraina. Venäjä kaappaa Ukrainasta niin ison palasen kuin vain pystyy. Jos koko maan valtaus ei onnistu, jätetään konflikti kytemään vastaisen varalle ja siirrytään seuraavaan kohteeseen. … Venäjä on immuuni kaikelle moraalille ja kunniottaa vain voimaa ja päättäväisyyttä. Ronald Reagan ymmärsi tämän ja se onkin ainoa asia, mitä Venäjästä tarvitsee ymmärtää, kuten hänen saavuttamistaan tuloksista nähdään.”


2. Sivistyneen kansakunnan merkki

Ukrainaa uhkaa Venäjän ohella myös demografinen katastrofi. Maan väkiluku on ollut jo jonkin aikaa laskussa ja sodan myötä ihmiset eivät hanki lapsia sitäkään vähää. On myös huomioitava se, että osa pakolaisiksi lähteneistä ei tule Ukrainaan palaamaan.
Toisaalta tämä on merkki siitä, että Ukraina ei olekaan Venäjän kaltainen läpimätä persläpi. Tämä on tarkemmin ajatellen ymmärrettävää. Ukrainalaiset ovat slaaveja siinä missä puolalaiset, tsekit ja slovakit eli fiksua ja sivistynyttä kansaa. Venäläiset puolestaan ovat puolitataareja, mikä ei hyvää ennusta. Luultavasti Ukraina olisi tänä päivänä Puolan tai Tsekin kaltainen Venäjän ikeen alta nouseva sivistynyt maa, ellei Venäjä olisi sitä tuhonnut satoja vuosia. Ja toivottavasti siitä sellainen tuleekin, kunhan örkit on ajettu pois. Ainakin yksi sivistyksen merkki eli väkiluvun lasku ankarina aikoina on havaittavissa, toisin kuin kehitysmaissa joissa mikä tahansa kriisi saa lisääntymisen vain kiihtymään siinä toivossa, että edes osa jälkikasvusta jäisi henkiin.


3. Kirjat roviolle

Moskovan kirjastoista tuhotaan 53 kirjaa sikäläisen homopropagandalain perusteella. Suurin osa listan kirjoista oli minulle tuntemattomia, mutta pari-kolme muistelen lukeneeni ja muutama oli nimeltä tuttu. Tästä huolimatta ei ole yhtään ruvennut homottamaan. Mutta ehkä venäläiset ovat niin hintahtavaa sakkia, että on syytä suojella Sergeitä ettei tämä mene lukemaan Stephen Frytä ja sen jälkeen yllätyskiksauta Igoria kakkoseen.


4. Samaan aikaan Ruotsissa

Myös Ruotsissa märehditään seksiskandaalia, mutta toisin kuin Venäjällä, kyseessä ei tietenkään ole homoskandaali vaan luonnollisesti heteroskandaali. Ruotsissa homosuhteesta ei voisi skandaalia noustakaan.
Kävi ilmi, että sikäläisellä tiedustelujohtaja Linda Staafilla oli ollut suhde poliisijohtajan kanssa ilmeisesti jo silloin, kun hänet palkattiin tehtäväänsä. Kaikki turvallisuusselvitykset jäivät tekemättä. Lisämausteen asiaan antaa se, että nykyään Staaf on yksissä Ruotsin puolustusvoimien komentajan kanssa.
Kenties lieventäväksi asianhaaraksi voidaan laskea, että Staafin valokuvan perusteella on ymmärrettävää miksi poliisijohtajalle tuli pamputtaminen mieleen ja puolustusvoimien komentajakin kaivoi tykkinsä esiin.


5. Kamat takaisin

Edellisen Uutiskatsauksen loppukevennyksessä kerrottiin Erika Vikmanin keikkabussin ryöstöstä ja laulajan toivotuksesta varkaille. Nyt varastetut tavarat ovat löytyneet ja suurin osa on saatu takaisin. Löytäjästä ei ole vielä tietoa eikä siitä, haluaako hän luvatun löytöpalkkion.


6. Ei saatana, se olikin syytön!

Wille Rydman erotettiin taannoin kokoomuksen eduskuntaryhmästä tekaistun rikossyytteen takia. Poliisi lopetti tutkinnan koska syyttäjän mukaan ei ollut mitään rikosta tukevia syitä, kuten jo tuoreeltaan kirjoitin.
Kokoomus ei ole vielä kutsunut Rydmania takaisin ryhmäänsä. Mikä toisaalta kertoo kokoomuksesta sen minkä jokainen osasi kyllä päätelläkin. Rydman koetaan kokoomuksessa niin suureksi uhaksi, että hänestä tahdotaan eroon keinolla millä hyvänsä.
Ainoa kummastuksen aihe koko sopassa on se, miksi helvetissä Rydmanin kaltainen täysjärkiseltä vaikuttava mies haluaisi takaisin kokoomukseen?


7. Toistuva uutinen

Blaablaablaa … Sayed Zabiullah Pakzad… jäkjäkjäk …kolmen vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistukseen … käläkäläkälä … raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäyttöstä ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon … päläpäläpälä … Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi (joka sattuneesta syystä pitää oikeinkirjoituksen varmistamiseksi aina copypasteta linkin jutusta), tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.)


8. Ikkunat auki ja patterit täysille

Valtiovalta ei ole vieläkään oppinut, että yleensä sen sekaantumisesta talouselämään ei seuraa muuta kuin iso lasku veronmaksajille. Niin uhkaa nytkin käydä, kun sähkötukea puuhataan. Kun ensimmäinen vihjaus tuesta tuli, tein jo kiivaasti laskelmat mitä kannattaisi tehdä. Jääköön lopputulos kertomatta.
Sähkötuen maksu voi periaatteessa perustua kahteen vaihtoehtoon: a) korvauksiin sähkölaskun määrästä tai b) sähkön hintakattoon. Mikäli kyseessä on tapaus a, on tämä suhteutettava johonkin hintaan jonka kuluttaja on aiemmin sähköstä maksanut. Mikäli kyseessä on tapaus b, sähkön hinta rajoitetaan johonkin senttimäärään per kilowattitunti.
Ajatellaanpa hypoteettisesti seuraavaa tilannetta (joka ei vastaa omaani, vaikka siinä on tiettyjä yhtäläisyyksiä). Sähkötuki määräytyy tapauksen a mukaisesti siten, että katsotaan kuinka paljon kuluttaja on sähköstä maksanut absoluuttisena euromääränä ja lasketaan sitten, kuinka paljon hänen on saatava tästä korvauksia. Kuluttaja sattuu asumaan omakotitalossa, joka ei ole mikään pullotalo ja sähkönkulutus on sähköllä lämmitettäessä 30000 kWh/vuosi. Entisillä sähkön hinnoilla tämä on saattanut maksaa kulutuslaskussa esim. 0,08 * 30000 = 2400 euroa vuodessa. Paitsi että kuluttaja sattuukin saamaan polttopuut omasta metsästä, joka sattuu sijaitsemaan haja-asutusalueella olevan talon ympärillä. Niinpä hän on lämmittänyt pömpeliä omalla puulla, jolloin sähkönkulutus onkin ollut vain 8000 kWh/vuosi eli 640 euroa vuodessa kulutuslaskuna. Nyt sitten tehdään päätös, että kyseisen kokoisen omakotitalon tuki perustuu edellisen vuoden sähkönkulutukseen, jonka perusteella lasketaan tuleva kulutus voimassa olevan sähkösopimuksen mukaan. Esimerkiksi siten, että 3000 euroa ylittävästä määrästä valtio korvaa 50 %.
Sovitaan kuluttajan tulevan vuoden kiintiöhinnaksi vaikkapa 25 snt/kWh. Jos hän on kuluttanut edellisenä vuonna 30000 kWh, odotettavissa oleva lasku on 7500 euroa. Mistä hän saa korvausta 2250 euroa. Jos taas hän on kuluttanut edellisenä vuonna vain 8000 kWh, odotettavissa oleva lasku on 2000 euroa, josta ei tule lainkaan korvausta.
Niinpä kuluttajalle edullisin ratkaisu olisi seuraava: syksyn saapuessa ja tämän päätöksen tultua hän lopettaa puulla lämmittämisen ja kuluttaa niin paljon sähköä kuin sielu sietää. Sovitaan vaikka että hän kykenee loppukirillään nostamaan vuotuisen kulutuksensa lukemaan 30000 kWh, sillä alkuvuoden puulämmityksen ansiosta sitä ei sen ylemmäksi enää saa. Niinpä seuraavan vuoden sähköarvioksi tulee tuo 30000 kWh eli laskuksi 7500 euroa. Josta kuluttaja saa korvauksia 2250 euroa.
Hän kuitenkin lämmittää puulla entiseen malliin, jolloin sähkönkulutus on 8000 kWh eli lasku on 2000 euroa. Ennakkokorvaukset ovat enemmän kuin tämä. Eli valtio maksaa sähkölaskun ja vähän tulee kipukorvaustakin päälle.
Voidaan toki todeta, että jälkiverotuksen tapaan tämäkin hoidettaisiin jälkimätkyinä tasauksessa. Mutta olipa korvaussysteemi millainen tahansa, varmaa on se että puulla lämmitetään vähemmän kun tiedetään korvauksia olevan tulossa. Mikä taas kasvattaa sähkönkulutusta entisestään.
Ainoa järkevä ratkaisu – jos nyt valtion pitää ylipäätään tilanteeseen puuttua mikä on vähintäänkin kyseenalaista – on asettaa sähkölle hintakatto. Mikä ei sekään saa olla kovin matalalla. Jos on valinnut pörssisähkön, on riskinsä ottanut ja sen kanssa on elettävä.


9. Mustakaapu

Jalkapallon MM-kisojen palkintojenjaossa Qatarin emiiri heitti Messin päälle mustan rätin, joka arabikulttuurissa on juhlan keskipisteen asu. Tästä nousi sitten mekkala, jossa vedottiin sekä FIFA:n sääntöihin pelaajien asuista palkintojenjaossa että Qatarin propagandatemppuun. Eiköhän Qatar ole maineensa häpäissyt siinä määrin että tällainen tempaus ei sitä enää pelasta. Ja kyllä jokainen isäntämaa tuo aina omat kunnianosoituksensa mestareille. Arabeja voidaan syyttää aika monesta perseilystä, mutta vieraanvaraisuus on osa sikäläistä kulttuuria. Maassa maan tavoilla ja tämä nyt sattui olemaan sikäläinen tapa.


10. Pelikieltoa

Seuraavat jalkapallon MM-kisat järjestetään Pohjois-Amerikan yhteisyrityksenä. USA on pääjärjestäjänä, mutta pelejä pelataan myös Kanadassa ja Meksikossa. Jos pelataan. Qatarin kisoja kritisoitiin kovasti, mutta Qatarin joukkuetta ei sentään yritetty kammeta pois peleistä. Tällä hetkellä Meksikon joukkueen poistamiseksi koko kisoista on jo tehty esityksiä. 48 joukkueen kisoiksi laajentuneeseen tapahtumaan on nimittäin sovittu jo kaikkien kolmen isäntämaan kiintiöpaikat. Meksikon paikka on nyt vaarassa, sillä sen kannattajilla on tapana huutaa yhteen ääneen vierasjoukkueelle ”puto”, mikä vapaasti käännettynä tarkoittaa ”hinttarit”. Huolimatta sakoista ja muista sanktioista käytös ei ole muuttunut.
Pahemminkin voisi olla. Mikäli fanit keskittyisivät vierasjoukkueen haukkimisen sijaan omiensa kannattamiseen, Meksiko saisi varmaan pikaisen pelikiellon. Kuvitelkaapa että Meksikon fanit kannustaisivat omiaan huutamalla ”heterot”.


Loppukevennys: Tähtää saatana itte tohon

Juha Mieto kertoi tapauksen aktiiviaikojensa dopingtestistä. Mietaata otti pattiin, kun testaajat ilmestyivät kansallisiin kisoihin kun edellispäivänä olisi ollut isommatkin karkelot ja lisäksi testaajat toimivat epäkohteliaasti. Iso mies käveli testikoppiin ja teki ns. ”pommin” eli tempun joka ei juutalaiselta onnistuisi. Yksityiskohdat voitte itse kuvitella, mutta lopputulos oli se että aine roiskui liian pienestä mukista naispuolisten testaajien silmille. Tiedossa ei ole, kuvailivatko he makua miedoksi.
Tuohon aikaan ja vähän myöhemminkin dopingtestauksessa käytettävät mukit tai koeputket olivat hieman kyseenalaisia. Muistan, miten nauroin kauan sitten katketakseni kun moukarinheittäjäkaverini kertoi hänelle edellisissä kisoissa käyneestä tapauksesta. Sielläkin asialla oli ollut naispuolinen testaaja, joka oli ojentanut kapeammanpuoleisen testiastian ja käskenyt lorotella siihen. Moukarimies oli katsonut vuoroin astiaa ja vuoroin testaajaa ja todennut lopulta: ” Jumaliste, en minä tuohon osu. Hyvä se on sinun sanoa, koska sinulla tämä astia mahtuisi lähteeseen mutta minulla ei kyllä mahdu lähde astiaan.”

8 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Uudin 1:
Ryssän ydinasen käytölle ei ole muita rajoituksia kuin niiden olemassaolo ylipäänsä sekä Kiina, joka ei salli Putlerin sotkea koko maailmaa.
En sekuntiakaan epäile, etteikö Kiinalla ole jo koko ydinaseiden laukaisun komentoketju varmnistettuna katkaistavaksi joka portaalta.
Ryssän ydinaseesta kertoo oleellisen jo sekin, että se on alkanut ammuskella ydinohjuksiaan vailla ydinkärkiä.
Ei sillä ole enää toimivia.
Uudin 2:
Kaikesta samaa mieltä.
Uudin 3:
Missä poltetaan kirjoja, siellä poltetaan seuraavaksi ihmisiä.
Uudin 4:
Linda on aika takakireän oloinen, mutta aivan pantavissa.
Uudin 5:
Hieno nainen ei kerro eikä herrasmies kysy.
Koska ko. tapaukseen ei liity kumpiakaan, kaipa se kerrotaan Laatulehti Seiskassa lähiaikoina.
Uudin 6:
Rydiksen kohtelu on samanlaista kuin kouluterrori:
jos joku valokoidaan uhriksi ylipainon takia, ei sillä ole merkitystä vaikka hän laihduttaisi keskitysleirivangin mittoihin;
häntä lälläteltäisiin siitä huolimatta läskiksi.
Uudin 8:
Pääasia on, että energiantuottajat saavat kupata muurahaiskansalaisilta rahaa, josta riittää mukavasti poliittisen eliitinkin taskujen pehmusteeksi.
Uudin 9:
Vaikka Qatar olisi juhlan kunniaksi myöntänyt yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden ja laillistanut samansukupuoliset avioliitot, olisi siitäkin tullut yhtä lailla rääkyvääkynää jalanpolkemisella silkkana selkäydinreaktiona.
Uudin 10:
Itse asiassa "puto" tarkoittaa miespuolista Palveluntarjoajaa.
Monet heistä ovat toki homoja, mutta on niitä naisillekin palveluksiaan myyviä mieshuoria.

Olin jostain syystä luullut, että dopingnäytteen otossa on oltava samaa sukupuolta näytteenantajan kanssa?
Saivatko tuohon aikaan sitten miestestaajatkin mennä naisten vessoihin tuijottamaan urheilijattarien pinpejä vai toimiko the Tasa-arvo™ jälleen kerran vain näin päin?

Veijo Hoikka kirjoitti...

4. "Kenties lieventäväksi asianhaaraksi voidaan laskea, että Staafin valokuvan perusteella on ymmärrettävää miksi poliisijohtajalle tuli pamputtaminen mieleen ja puolustusvoimien komentajakin kaivoi tykkinsä esiin."
Kauneus on katsojan silmässä?

Katoppa ite:
https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse1.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.hHGgWPJxzvOoYrjhPVVPNQHaFE%26pid%3DApi&f=1&ipt=c66677e62e91560d12fd2c250edf49259b15f0e9f6e5c3dcc92434d32adf5397&ipo=images

Koti-ilme?

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse4.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.4ujXxJSonoBI16QjblxymAHaE7%26pid%3DApi&f=1&ipt=6c2f81722a0b8afc1c4fe967bed3b9cad0d62a02a51bd39adc9df4eb87c8d6d1&ipo=images

(maratoonarin vartalo, kuuperia pinkoo varmaan pitkälle yli 3 tonnia.

No, kysehän oli poliisijohtajasta, jolla juolahti mieleen. Kapiaisella oli tykki esillä, muttei ase ladattavissa (yläpää viiras, viisaus asui alempana).

6. "Kokoomus ei ole vielä kutsunut Rydmania takaisin ryhmäänsä."
Orponit vielä pohtivat onko Rydmanin takaisinkutsu fasismia vai ei.

Loppukevennys: Tikitokista: M-L Kirvesniemi muistelee: Kyl miekii oon kerra kärähtänt, mieko oti Hartsalt suihi, ni hää kysymää jot milt maistu ja mie pöllö vastasi, et Miedolt.."

Ha-nostri kirjoitti...

1. Miten arvioisit Venäjän ja islamin logiikan suhdetta?

Anonyymi kirjoitti...

Tuohon Veijo Hoikan kommenttiin Lindan suloista tai "suloista" ja noista pomoista: Eikö ne ruåtsalaiset ole hieman outoja ja pervoja? Katsoin minäkin tuon Lindan kuvia, siksi moinen epäily.
Huru-ukko

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Kui on, Jaska? Lähetänkö, vai lähetätkö perushyvän kohdan nro 6 Willelle?
Kaikki muutkin toki hyviä, mutta kun tunnen hänet, niin kysyn tekijänoikeuksien vuoksi...

Anonyymi kirjoitti...

8. Antaa sähkön hinnan määräytyä vapaasti, mutta voisi esim sodan ajaksi keventää turpeen ja kivihiilen päästöoikeuksia ja puskea likaista marginaalienergiaa.

Jaska Brown kirjoitti...

Qroquius Kad: Nykyään testaajien tulee olla samaa sukupuolta testattavien kanssa, mikäli tehdään virtsatesti, verikokeessa ei tarvitse. (En muuten tiedä mitä helvettiä transsukupuolisten kanssa pitäisi tehdä...) Tuohon maailmanaikaan ei vielä tarvinnut, en ole varma saivatko miehet ottaa naisilta näytteitä mutta ainakin toisinpäin kävi. Tosin silloin ei muistaakseni oltu yhtä tarkkoja tarkkailupuolesta, nykyäänhän pitää koko kroppa olla paljaana polvista rintakehään ja tarkkailijan nähdä että aine tulee sieltä mistä pitääkin. Tämän takia sukupuolisääntö luullakseni tuli voimaan.

Veijo Hoikka: Epävarman tietoni mukaan tuo tietyn koomikon (en sano nimeä kun en varmasti muista ja kyseinen koomikko on jo kuollut) heittämä läppä oli juuri se, josta Hartsa totesi että "Marja-Liisa itki ja minä ryyppäsin".

Ha-nostri: Kieltämättä yhtäläisyyksiä löytyy, mutta islam on rehellisempi (tai typerämpi) suoraviivaisuudessaan. Siinä missä Venäjä peittelee tekemisiään puheissaan, islam uhoaa avoimemmin.

Huru-ukko: No jaa, makuja on monia. Yksi tykkää äidistä, toinen tyttärestä ja aika moni ruotsalainen pojista.

Terho Hämeenkorpi: Tämän blogin tekstejä saa lainata ja välittää vapaasti, mieluusti toki lähde mainiten.

Ano 20.15: Jep. Valtiovallan tehtävä on kieltää ja sallia, mutta näpit irti säätelystä. Noin pääsääntöisesti sanoen.

AT kirjoitti...

Yhdessä FB-keskustelussa luonnehdittiin Venäjää "käänteiseksi Midakseksi". Kaikki mihin Venäjä koskee muuttuu paskaksi johon kukaan muu ei halua koskea. Karjala mukaanlukien.

Aiemmin ajattelin että Karjalan liittäminen takaisin Suomeen mahdollistaisi alueen kehityksen parempaan suuntaan, mutta sittemmin olen alkanut epäillä. Suomen nykyinen hallinto kun rappeuttaa jo nykyistäkin maata kiihtyvällä vauhdilla, eikä tunnu todennäköiseltä että se pärjäisi uusien syrjäseutujen kanssa paremmin. Ja Karjalan metsävaratkin olisivat varmaan nykyisellään enemmän ilmastorahastokustannus kuin raaka-ainetta metsäteollisuudelle.