Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Sukupuolioletus


Aina silloin tällöin syntyy lapsi, jonka sukupuolta ei kyetä määrittämään syntymähetkellä. Tällaisia tapauksia esiintyy noin yksi muutamaa tuhatta syntynyttä lasta kohti. Vanhastaan tapauksia on kutsuttu hermafrodiiteiksi ja tapana on ollut tehdä kirurginen operaatio, jossa lapsen toiseen sukupuoleen viittaavat piirteet poistetaan ja toiseen sukupuoleen viittaavia piirteitä korostetaan. Noin 90 % tapauksissa päädytään leikkaamaan tytöksi, koska tämä on yleensä helpompi ratkaisu.
Joskus tämä ratkaisu osoittautuu onnistuneeksi ja käytännössä ongelmattomaksi. Joskus taas myöhemmin – yleensä murrosiässä – ihmiselle tulee ongelma sukupuoli-identiteettinsä kanssa. Jos tämä ongelma ei ajan myötä tasoitu, on leikkausta tehtäessä onnistuttu niinsanotusti veikkaamaan väärää hevosta.
Näissä tapauksissa kyseessä on inhimillinen tragedia, jota tulee hoitaa käytettävissä olevin keinoin niin hyvin kuin mahdollista.

Nämä tapaukset ovat kuitenkin melko harvinaisia. Jos hermafrodiitteja on yksi joistakin tuhansista ja heistäkin vain osalle tulee komplikaatioita myöhemmin, puhutaan kokoluokkaa yksi kymmenestätuhannesta olevasta asiasta.

Aitojen hermafrodiittien asialle vahingollista ja traagista on viime aikoina voimakkaasti esiin noussut trendi, jossa heitä keppihevosena käyttäen pyritään häivyttämään lääketieteellisen sukupuolenmäärityksen rajaa. Esimerkkinä tästä on se, että koko sana ”hermafrodiitti” pyritään poistamaan kielenkäytöstä ja sen tilalle pyritään ottamaan ”intersukupuolisuus”, joka kattaa fyysisen poikkeavuuden lisäksi myös kaikki ne, jotka tuntevat kuuluvansa eri sukupuoleen kuin mitä kiistatta fyysisesti edustavat.

Kuvitellaanpa että häiskä ilmoittaa olevansa Napoleon Bonaparte, ryhtyy pukeutumaan hassuun hattuun ja pitämään toista kättään takkinsa napinläpien välissä. Valkotakkiset miehet hakevat hänet aika pikaisesti. Tosin resurssien puutteessa hänet vapautetaan avohoitoon lähes yhtä pikaisesti, koska hän lienee vaaraton ulkomaailmalle. Tuskin hän saa kasattua kokoon Grande Arméeta hyökätäkseen Venäjälle. Sitä en tiedä saisiko hän muuttaa nimensä laillisesti Napoleon Bonaparteksi. Ainakin Napoleonin luulisi onnistuvan, Bonaparten kohdalla voi olla että Digi- ja väestötietovirasto muodostuisi esteeksi.
Sitten kuvitellaan että 170-senttinen heppu ilmoittaa olevansa identiteetiltään kaksi metriä pitkä ja pukeutuu sen mukaisiin vaatteisiin. Sekaisinhan se on kuin käkikello. Tosin voi olla että Linnanmäellä hän tinkii periaatteistaan päästäkseen laitteisiin, joihin kaksimetrisillä on pääsykielto – osoittautuvathan monet kasvissyöjätkin varsin joustaviksi silloin kun tarjolla on erityisen hyvää liharuokaa joka voidaan jollain konstilla luokitella kasviksiksi, kuten lehtipihvi. Ainakaan tälle hepulle ei lääkärikunta tarjoa ratkaisuksi pidennysleikkausta, vaan pääkopan hoitoa.
Vaan antaapa olla kun joku korsto pukeutuu hameeseen, pistää huulipunaa naamaan ja ilmoittaa olevansa nainen. Silloin todetaan, että hän on syntynyt väärään sukupuoleen ja suoritetaan henkilön niin halutessa hormonihoitoa ja useita leikkauksia edellyttävä sukupuolenvaihdos. Eikun siis sukupuolenkorjaus, anteeksi kun tuo uuskieli ei ole vielä automaattisesti hallussa. Tässähän oli suuresti huvittavaa, kun eduskunnan keskustelussa translaista vihreiden edustaja pahoitteli muiden puheita transihmisille ja vakuutti, että heissä ei ole mitään vikaa. No helkutti, jos mitään vikaa ei ole niin miksi pitää sitten leikata?

Sukupuolen määrittää – poislukien edellä mainitut hermafrodiitit – se millaiset sukuelimet ihmisellä on, ei se millainen mielenterveysongelma hänellä on. Olen joutunut muutamiin sukupuolensa vaihtaneisiin tai vaihtoa halajaviin elämäni aikana törmäämään ja joka ainoa on ollut pääkopastaan enemmän tai vähemmän sekaisin. Ehkä poikkeuksiakin on, mutta ei ole osunut kohdalle. Enkä nyt tarkoita sitä että olisin itse diagnosoinut heidät, vaan tiedän että joku muu on diagnosoinut virallisesti mielenterveysongelman.

Tämä pyritään nyt normalisoimaan jopa sille tasolle, että juridisen sukupuolen voisi vaihtaa ilmoituksella. Tämä avaakin mielenkiintoisia näkymiä eikä suinkaan varmaan kukaan koskaan käyttäisi tätä väärin, jep. Sääliksi käy aitoja hermafrodiitteja, jotka joutuvat tästä kärsimään.
Sukupuolia on kuitenkin vain kaksi. Tai no, enintään neljä eli miehet, naiset, hermafrodiitit ja mielenterveysongelmaiset. Nämä kaksi viimeistä ovat kuitenkin niin marginaalisia tapauksia, että on täysin asiallista sanoa sukupuolia olevan vain kaksi. Ja ne määräytyvät sukuelinten mukaan. Poikkeukset ovat sitten asia erikseen. Sanotaanhan oppikirjoissakin, että ihmisillä on kymmenen sormea. Ainakin omaan tuttavapiiriini kuuluu enemmän ihmisiä joilla sormien lukumäärä – yleensä onnettomuuden seurauksena – poikkeaa kymmenestä kuin ihmisiä, jotka luokittelevat itsensä johonkin muuhun sukupuoleen kuin siihen mihin ovat syntyneet. Poikkeustapaukset eli aidot hermafrodiitit ovat sitten poikkeustapauksia ja heille sovelletaan sitten poikkeussääntöjä. Aivan kuten puuttuvien sormienkin tapauksessa. Passia hakiessa siihen otetaan oikean käden etusormen jälki. Olen ollut näkemässä, kun virkailijat keskustelevat voidaanko vaurioituneen etusormen jälki hyväksyä (sormenjäljestä osa on tuhoutunut) vai pitääkö noudattaa poikkeussääntöä eli ottaa keskisormen jälki. Samalla tavalla voi toimia hermafrodiittien kanssa: ei tehdä tästä nyt numeroa. Eli henkilötunnuksen toiseksi viimeinen merkki määräytyy sen mukaan mikä on laillinen sukupuoli ja sillä selvä.

On inhimillinen tragedia, jos joku kokee olevansa väärässä sukupuolessa siihen nähden mitä hänen kromosominsa ja kiistaton ulkomuotonsa kertovat. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän olisi sen sukupuolen edustaja joka kokee olevansa. Se kertoo vain sen, että hänellä on mielenterveysongelma. Eikä se varsinkaan tee hänestä yhtään huonompaa ihmistä. Sairaus on sairaus eikä sen tule vaikuttaa muihin asioihin. Maitoallergikko ei käytä maitotuotteita, diabeetikko joutuu turvautumaan insuliiniruiskuun. Se ei tee heistä yhtään sen huonompia ihmisiä, aiheuttaa vain joitakin rajoituksia normaalielämään.

Nykypäivänä tämä vouhottaminen toimii lähinnä itseään vastaan. Toisaalta tolkun ihmiset saavat nauraa, vaikka välillä hymy hyytyykin. Harvoin olen nauranut yhtä makeasti kuin silloin, kun kuulin millä termillä sukupuoli-identiteettiään vaihtaneet kutsuvat entistä nimeään. Deadname. Nimi jonka ääneen lausuminen saa raivoreaktion aikaan. On jotenkin niin hellyttävää, kuinka tosissaan he ovat.
Vaan kyllä se hymy hyytyi tässäkin. Katsoin tässä taannoin erästä tietoa etsiessäni Montrealin olympiakisojen 1976 tuloksia. Kymmenottelun voittajan nimenä komeili Caitlyn Jenner. Siis mitä helvettiä? Bruce Jennerinä hänet tunnettiin vielä 39 vuotta olympiavoiton jälkeenkin. Mutta Bruce on pyyhitty pois samaan tapaan kuin kirottujen keisarien nimet hakattiin marmoripylväistä. Toisaalta naisten 200 metrin olympiavoittajan nimenä samoissa kisoissa on Bärbel Eckert. Neljä vuotta myöhemmin saman lajin voitti Bärbel Wöckel. Sama nainen, mutta oli mennyt tällä välin naimisiin. Vaan eipä tätä nimeä muutettu taannehtivasti. Kuten ei myöskään samojen kisojen naisten keihäänheiton voittajan Ruth Fuchsin nimeä. Omaa sukua Gamm, myöhemmin Hellmann. Vaikka luulisi että avioeron jälkeen nimi ”Fuchs” olisi naiselle samalla tavalla deadname kuin Jennerille Bruce. Ja näkyypä naisten 400 metrillä neljänneksi sijoittuneen muuan Pirjo Häggman, jonka englanninkielinen Wikipedia-artikkelikin on yhä tällä nimellä eikä nykyisellä Wilmi-Rokkanen. Saati sitten että tuloslistasta nimi olisi muutettu nykyiseksi tai tyttönimeksi Wilmi.
Tällä ”deadname” – ”tyttönimi” -akselilla näkyy jonnekin välimaastoon sijoittuvan sitten translitteroinnista riippuva nimi. Edellä mainitun kymmenottelun pronssimitalistin nimenä on nimittäin Mykola Avilov (edellisten kisojen voittaja), joka tuohon aikaan esiintyi listoilla nimellä Nikolai Avilov. Nimen translitterointi muuttui siinä vaiheessa kun Ukraina itsenäistyi ja ukrainalaisille sallittiin ukrainalaisittain kirjoitetun etunimen käyttö. Venäjänkielisessä Wikipediassa etunimenä on muuten edelleen Nikolai.

Jos tämä nykymeno vielä hullummaksi muuttuu, aion muuttaa oman identiteettini virallisesti antitransgender-semibiseksuaaliksi. Tässä ”transgender” tarkoittaa sitä, että olen siis sukupuoleltani erilainen kuin ulkoiset (varsin rumat) miehiset tunnusmerkit väittävät eli nainen, mutta ”anti” tarkoittaa sitä että en henkisesti hyväksy sitä vaan koen olevani mies. ”Biseksuaali” tarkoittaa siis sitä, että tunnen vetoa molempiin sukupuoliin, mutta ”semi” eli puolikas puolittaa tämän eli käytännössä näistä vedoista toteutuu vain toinen toisen jäädessä täysin teoreettiselle asteelle, jota en itse lainkaan edes tiedosta.

18 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Anteeksi nyt veli Jaska, mutta sinulla on mennyt sekaisin kolme eri asiaa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Intersukupuolisuus:
henkilöllä on sekä miehen että naisen sukupuolisia ominaisuuksia. Intersukupuolisuus kattaa suuren joukon erilaisia poikkeamia, joissa sukupuolielimet ovat ristiriidassa sukupuolikromosomien määrittämän sukupuolen kanssa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Transsukupuolisuus:
henkilön sukupuoli-identiteetti ei vastaa hänen biologista sukupuoltaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Muunsukupuolisuus:
henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei ole osa kaksijakoista sukupuolijärjestelmää, vaan sekoitusta näistä molemmista, jotain muuta sukupuolta tai sukupuolettomia.

Intersukupuoliset eli aiemmin hermafrodiitit ovat siis luonnonoikkuja molempien sukupuolten värkkeineen.
Transsukupuolisuus on psykoosiin verrattava mielenterveysongelma, josta kärsivä kokee olevansa väärän sukupuolen kehossa.
Muunsukupuolisuus on sairaalloista huomiohakuisuutta, jossa asianomainen vaatii maailmaa hyppimään itsestään sepittämien kuvitelmien pillin tahtiin, kuten että hän ei muka olisi mitään sukupuolta tai vaihtelisi sukupuoltaan vaikka monta kertaa päivässä.

Sinä onnistuit niputtamaan nämä kolme eri asiaa yhdeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Transsukupuolisuudesta sen verran, että vuonna 1996 hollantilaiset tutkijat havaitsivat, että transsukupuolisilla ihmisillä aivokurkiaisen BSTc:n rakenne vastaa vastakkaista sukupuolta. Tämä vahvistettiin 2000 seurantatutkimuksessa. Sukupuoli-identiteetti on siis syväkoodattu aivoihin. Siitä, onko syynä viallinen genetiikka vaiko teratogeeninen myrkytystila äidin kohdussa, ei ole vielä saatu selvyyttä. Mutta kyseessä siis _ei_ ole psykoosi, mielenterveysongelma eikä psykiatrinen tila.

Kaikki olisi niin yksinkertaista, jos voitaisiin vaikka työntää potilas skanneriin, skannata aivokurkiainen ja todeta "kyllä, olet aito transsukupuolinen, tässä lähete hormoneille" tai "emme löytäneet transsukupuolisuuteen viittaavaa, kyseessä todennäköisesti on jokin muu juttu". Ongelma on, että tuo diagnoosi voidaan tehdä vain kuolleelta ihmiseltä, sillä ko. alue sijaitsee syvällä aivoissa ja menetelmä on destruktiivinen (näyte tuhoutuu analyysissä).

Mutta näin ei ole. Siksi hoidoissa joudutaan turvautumaan subjektiiviseen diagnoosiin. Tähän on ollut tähän mennessä Standards of Care, jolla pyritään erottamaan aidot tapaukset (jotka hyötyvät sukupuolenvaihdoksesta) epäaidoista (jotka eivät hyödy), ja on arvioitu, että tutkimukisiin hakeutuvista noin 90% karsiutuu matkan varrelle. Näin pitääkin olla, sillä jos ihminen ei ole transsukupuolinen ennen leikkausta, hän taatusti on sellainen sen jälkeen.

Siksi on aivan uskomaton karhunpalvelus antaa ihmisten itse määrittää oma sukupuolensa. Joitakin ihmisiä kertakaikkiaan pitää suojella heiltä itseltään. Plus sitten erilaiset pervertikot, erikoisuudentavoittelijat ja selkeät mielenterveystapaukset.

On olemassa yksi nyrkkisääntö, jonka kautta pystyy määrittämään, onko transsukupuolinen täysi kilari vaiko ei. Jos hänen uusi nimensä on jokin tavallinen tytön tai pojan nimi, kuten vaikka Kati tai Mari tai Niko tai Santeri, hän todennäköisesti on täysipäinen. Jos se on jokin outo tai erikoinen, hän todennäköisesti on mielenterveystapaus.

Toinen professori kirjoitti...

Siihen aikaan, kun taistolaisuus oli muotia, oli lähes pakko kannattaa sitä ajatussuuntaa, jota ainakin myöhemmin sanottiin suomettuneeksi. Osa ihmisistä kannatti sitä tyhmyyttään, osa siksi, että katsoi sen itselleen edulliseksi ja osa siksi, että pelkäsi vastustavan mielipiteen ilmaisemisen vahingoittavan omaa tulevaisuuttaan. Nyt jälkeenpäin suomettumista arvostellaan ankarastikin ja jopa ihmetellään, kuinka sellainen ajattelu oli aikoinaan mahdollista. Sen ajan näkyvimmät hahmot saavat nyt osakseen kovaakin kritiikkiä.

Tällä hetkellä on helppo ihmetellä menneen ajan hulluutta ja peräti naureskella sille. Tämän ajan hulluuden vastustaminen on paljon haastavampaa. Yksi nykyisen hulluuden muoto on suhtautuminen transsukupuolisuuteen. Tuossa edellä on sitä ja siihen liittyviä ilmiöitä analysoitu ansiokkaasti.

Hermafrodiitit liittyvät tähän asiayhteyteen, ja niiden kiistatonta olemassaoloa saatetaan käyttää transilmiön propagointiin. Lisäksi tunnetaan tapauksia, joissa kyseessä on geneettinen poikkeama, esimerkiksi ylimääräinen kromosomi. Mitä tuohon aivokurkiaistutkimukseen tulee, se on syytä ottaa vakavasti, mikäli tiedeyhteisö sen laajasti hyväksyy (en tiedä kuinka paljon samoja tuloksia saaneita tutkimuksia on tehty). Kuitenkin, jos tutkijoiden tekijöillä on ollut ideologinen tausta, se sinänsä on saattanut vääristää tuloksia.

Kaiken kaikkiaan transsukupuolisuuteen liittyy nykyisin voimakas ideologia, joka on verrattavissa taannoiseen suomettumiseen. Tällä on huomattava vaikutus julkisuudessa, ja se kiistää asiaan liittyvien mielenterveyshäiriöiden olemassaolon sekä ne vahingolliset vaikutukset, joita transpropagandalla ilmeisesti on herkässä kehitysiässä oleviin nuoriin ihmisiin. Syyt tämän ideologian menestymiseen ovat samat kuin yllä mainitsemani syyt suomettuneen ajattelun menestymiseen. Kun aikaa kuluu, tätä ideologiaa aletaan kritisoida samalla tavalla kuin nyt kritisoidaan suomettumista. Transideologia saattaa tosin olla vahingollisempaa kuin suomettuminen. Sehän vaurioittaa ihmisten kehoja ja tunnetusti aiheuttaa itsemurhia.

Homoseksuaalisuuden propagoinnilla on läheinen yhteys transseksuulisuuspropagandaan, ja sitäkin vastustavien kimppuun hyökätään ankarasti. Eheytymiseksi sanottu ilmiö tuomitaan alimpaan helvettiin. Muistan vuosien takaa yhden tapauksen. Nuori mies, joka oli tunnustautunut homoksi ja elänyt homona, ilmoitti eheytyneensä, menneensä naimisiin naisen kanssa ja saaneensa lapsen. Hänen kimppuunsa hyökättiin somessa ja hän sai niskaansa uskomattoman lokaryöpyn.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Pyydän: Älkää koskeko pitkällä tikullakaan noihin likkahullujen hössötyksiin. Hulluus voi nääs tarttua...!

Laivastonorsu kirjoitti...

Eivät kaikki sukupuolihäiriöt ole mielenterveysongelmia, niissä on tyypillisesti kyse jonkinlaisesta kehityshäiriöstä eli tavallaan autismiin tai ADHD:n rinnastettavissa. Mielenkiintoisin erityistapaus on adrenogenitaalinen oireyhtymä voi johtaa tilanteeseen jossa testosteroni on miehistänyt aivoja mutta muu ruumis jäänyt naiselliseksi. Nämä eivät välttämättä viihdy kehossaan, ja ainakin heidän tapauksessa lienee luontevampaa etsiä selityksiä biologiasta kuin psykiatriasta, sillä he eivät ennen tutkimuksia ole edes tienneet tilanteestaan.

Asia erikseen on nykyteinien nonbinääriset ja queer-identiteetit jotka ovat lähinnä vihervasemmistolaisen ideologian markkereita siinä missä elokapinaan kuuluminen. Esiintyvät usein yhdessä mielenterveyshäiriöiden kanssa mutta eivät itsessään sitä ole.

Jaska Brown kirjoitti...

Qroquius Kad: Minun virheeni. Ei kuitenkaan se, että olisin sekoittanut nämä; unohdin vain kirjoittaa juttuun kappaleen jossa olisin nämä maininnut pyrkimyksenä saada aikaan jatkumo eli hyödyntää hermafrodiitteja luonnollisena ilmiönä.

Ano 14.49: Muuhun en ota kantaa, mutta tuo lopussa mainitsemasi nimiasia oli taas niitä juttuja joissa teki mieli potkia itseään persuksiin kun ei ollut tajunnut noin yksinkertaista perussääntöä. Aivan totta. Jos nimenä on joku Orion tai Hauveli, niin selvä tapaus. Tiedän yhden sukupuolenvaihdosleikkauksen (joo, käytän "vaihdos" -termiä ihan vain uuskieltä vastustaakseni) joka on kuulemma ihan tasapainoinen ihminen läheiseni todistuksen mukaan. Itse en tätä mutkan kautta sukua olevaa ole tavannut kuin hänen ollessaan pikkulapsi, mutta uusi nimi on täysin tavallinen eikä hän kuulemma muistele pahalla "deadnameakaan".

Toinen professori: Naulan kantaan. Ideologisen erheen tuntee helpoimmin siitä raivokkaan perusteettomasta vimmasta, jolla hyökätään toisin eläviä kohtaan.

Terho Hämeenkorpi: Eiköhän tähän ikään mennessä ole jo immuniteetti...

Laivastonorsu: No nuo ensimmäiset ovat juuri niitä ei-ideologisia tapauksia. Jälkimmäiset ovat roolipelilarppaajia.

Anonyymi kirjoitti...

Tällainen tuli vastaan. Eli ns. sormi-indeksi: kaikilla kädellisillä etusormen ja nimettömän pituuden suhde riippuu sukupuolesta sekä altistumisesta emon kohdussa testosteronille. Kädelliskoirailla nimetön on tilastollisesti pitempi kuin naarailla, kun taas kädellisnaarailla etusormi on pitempi.

Tätä sormi-indeksiä oli tutkittu transsukupuolisilla, ja heillä tuo sormi-indeksi oli tilastollisesti ollut vastakkaisen sukupuolen kaltainen. Linkki: https://www.nature.com/articles/s41598-020-72486-6 sekä https://www.researchgate.net/figure/Digit-ratio-2D4D-in-transgender-versus-cisgender-participants-Note-Individual-2D4D_fig2_338786417

Tätä sormi-indeksiä voidaan käyttää yhtenä kriteerinä sille, onko kyseessä aito keissi vai muka-transsukupuolinen.

On julkinen salaisuus, että lähes jokaisella transsukupuolisella on jokin sivudiagnoosi. En yhtään ihmettele, sillä jos joutuu elämään vääräksi kokemassaan sukupuolessa ja sen sosiaalisessa viitekehyksessä 20-30 vuotta tai enemmän, niin pällin päällehän se käy. Mutta nuo sivudiagnoosit pitää hoitaa ensin alta pois. Sukupuolenvaihdos ratkaisee vain kehon ja psyyken ristiriidan, mutta ei muita ongelmia. Se ei ole mikään maaginen taikasauvan heilautus.

Syy, miksi aika moni TS kokee vanhan nimensä, "deadnamen", käytön epämiellyttäväksi on siinä, että usein siihen liittyy yleensä valtava määrä tuskaa ja häpeää. Se on vähän niinkuin raju avioero, missä vaimo ottaa välittömästi eron jälkeen vanhan tyttönimensä uudelleen ja haluaa pyyhkiä kaikki jäljet entisestä elämästään.

Mutta ihmettelen vain, että miksi ilmiöstä, joka kuuluu lääketieteen piiriin, on tehty politiikkaa. Sellaiselle ihmiselle, jolle se osuu kohdalle, se on yksinomaan tragedia. Onko niin, että vihervasemmistolaiset haluavat käyttää transsukupuolisia jonkinlaisena keppihevosena, ja heti kun löytyy taas uusi vähemmistö jonka olemassaolosta voi nostaa ison haloon, niin heidät nakataan tylysti syrjään.

Strix Senex kirjoitti...

”Kuvitellaanpa että häiskä ilmoittaa olevansa Napoleon Bonaparte, ryhtyy pukeutumaan hassuun hattuun ja pitämään toista kättään takkinsa napinläpien välissä. Valkotakkiset miehet hakevat hänet aika pikaisesti”.

Kuvitellaanpa, että tämä oman elämänsä Napoleon ei olekaan häiskä, mutta pätemisen ja komentelunhalu on vähintään yhtä kova. Mitä hän tekee, saadakseen kokoon oman Grande Arméensa. Hän tietysti muistaa, että ihminen on laumaeläin ja aina löytyy niitä, jotka haluavat ennen muuta seurata lauman johtajaa. Ja lauman johtajalta he odottavat diktaattorin elkeitä. Kaikkein halukkaimmat seurailijat löydetään siten, että etsitään joku absurdi ja sinänsä marginaalinen asia, joka paisutellaan suunnattomiin mittasuhteisiin aggressiivisen ja moralisoivan propagandan avulla. Menetelmä on tavattoman hyvä, sillä se seuloo jyvät akanoista eli pitää itsenäiseen ajatteluun kykenevät lauman ulkopuolella ja vetää kritiikittömät seurailijat mukaan.

Tässäkin menetelmässä on tietysti riskinsä. Abraham Lincoln puki sen sanoiksi sanoessaan, että lähes kaikkia voi huijata jonkun aikaa ja joitakin kaiken aikaa, mutta kaikkia ei voi huijata kaiken aikaa. H. C. Andersen taas havainnollisti sen sadussaan keisarin uusista vaatteista, jossa huijarit tahkosivat omaisuuksia väittämällä keisarille, että tyhmät ja virkaansa kelpaamattomat eivät näe niitä vaatteita. Huijaus menestyi siihen asti, kun pieni lapsi sanoi, että keisarilla ei ole vaatteita, ja niin se kupla puhkesi. Useimmissa tervejärkisissä yhteisöissä ja maalaiskylissä tuo sama tulos saatiin aikaan yksinkertaisesti toteamalla että ”Ootko nyt ihan tosissas ja elä nyt hullujas höpäjä ”. Tässä erilaisten nettiyhteyksien ja yhteisöjen maailmankylässä, joka muistuttaa huolestuttavassa määrin Hölmölän kylää, tuo lautamiesjärkeen perustuva menetelmä ei välttämättä toimi ainakaan välittömästi, vaan tolkun puhe hukkuu hälyyn ja meluun, mutta toivoa aina sopii.

Näiden trans-juttujen todellinen tragedia on siinä, että useimmissa tapauksissa korvien välissä olevaa ongelmaa yritetään parantaa jalkojen välissä suoritettavilla kirurgisilla operaatioilla ja tuloksena saadaan entisen lisäksi uusi ongelma. Vielä suurempi tragedia on se, että lauman kellokkaiden identiteettiongelmaa - Napoleon kompleksia – yritetään hoitaa tavattomilla kustannuksilla aiheuttamalla kasvuikäisille sellaisia ongelmia, joita heillä ei muuten olisi.

Anonyymi kirjoitti...

Termi "intersukupuolinen" lienee tullut käyttöön vasta viime vuosina, mutta samantapainen termi "interseksuaalinen" kyllä esiintyi jo 1970-luvulla käyttämässäni lukion biologian oppikirjassa, jossa tosin sellaisten henkilöiden olemassaolosta mainittiin vain lyhyesti. Monella muilla kielillä molemmat termit taitavat kyllä kuulua aivan samoin, esimerkiksi englanniksi "intersexual".
Se oppikirja ei enää ole hyllyssäni, mutta samoihin aikoihin painettu tietosanakirja, Otavan iso Fokus kyllä on. Tarkistin asian sieltä. Ja siellä esiintyy artikkeli Interseksi, jossa sanotaan:
"Yksilö, jonka sukupuolielimet (primaariset sukupuoliominaisuudet) ja/tai sekundaariset sukupuoliominaisuudet (esim. karvoitus) ovat sekoitus kahden sukupuolen ominaisuuksista... Interseksi ei siis ole selkeästi joko koiras tai naaras, mutta on tavallisesti joko hedelmätön tai tuottaa vain jommankumman sukupuolen sukupuolisoluja, toisin kuin ->hermafrodiitit, jotka aina tuottavat molempia sukupuolisoluja."
Jos jo sekundaariset sukupuoliominaisuudet riittävät tekemään yksilöstä "intersukupuolisen", ilmiö tuskin on kovin harvinainenkaan. (Onko niiden vastakkaiselle sukupuolelle tyypillisten ominaisuuksien oltava fyysisiä vai riittävätkö psyykkisetkin ominaisuudet tekemään yksilöstä intersukupuolisen?) Mutta se on joka tapauksessa eri asia kuin hermafrodiitti, jollaiset ainakin ovat harvinaisia poikkeuksia (ihmisellä ainakin, joillakin hyönteisillä asia saattaa olla toisin.)
Lisäksi artikkelissa mainittiin vielä kolmantena samantapaisena käsitteenä gynandromorfi, eli yksilö, jolla on sukupuolenmääräytymisen suhteen kahdenlaista kudosta. Sellaisista on tuossa teoksessa eri artikkeli, tosin lyhyt, jossa manitaan gynandromorfeja esiintyvän äyriäisillä, hyöntei

Anonyymi kirjoitti...

Pahus, edellinen viestini katkesi kesken lauseen.
Mutta Fokuksessa mainitaan gynandromorfeja esiintyvän äyriäisillä, hyönteisillä, linnuilla ja nisäkkäilläkin (mutta ei sanota, onko sellaisia ihmisiäkin). Artikkeliin liitetty kuva esittää gynandromorfista kovakuoriaista.

Antifilatelisti kirjoitti...

Kun mielipuolisuudesta tehdään opetussuunnitelma: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ffacf2d1-7150-4aee-a120-18b74a68f95a

Miksi kukaan itseään kunnioittava ihminen menisi nykypäivänä opiskelemaan mitään muuta kuin luonnontieteitä, lääketiedettä tai tekniikkaa?

Anonyymi kirjoitti...

Kai Jaska ja muutkin tuon hepun tietävät? https://fi.wikipedia.org/wiki/Markus_Kuotesaho

Julkitransvestiitti ja romukauppias. Sai 2019 ek-vaaleissa oman listansa ainoana ehdokkaana nelisentuhatta ääntä. Sillä olisi monen varsinaisen puolueen listalta menty läpi niin että heilahtaa. Harmi vaan ettei tullut valituksi, oisi tuo sinne muun sirkusporukan sekaan varmaan sopeutunut ihan ok.

Anonyymi kirjoitti...

En ole asiantuntija, mutta olen naureskellut romutransulle, tuolle naisena esiintyvälle Raumalle miehelle.

Anonyymi kirjoitti...

Siis rumalle miehelle

Anonyymi kirjoitti...

Mieluummin rouhea romutransu-ukko politiikassa kuin slipattu poliittinen broileri, jos pitäisi valita.

Jaska Brown kirjoitti...

Ano 10.03: Mielenkiintoinen sormihavainto. Voisi sanoa että näytetään asialle keskaria.
Tuosta "deadnamesta" totesin samaa: verrattavissa avioeron jälkeiseen katkeroitumiseen. Mutta ilmeisesti rankempaa, sillä kuten havainnot osoittavat, uusi nimi otetaan käyttöön jopa takautuvasti.

Strix Senex: Aivan oikein.

Ano 11.21 ja 11.23: Luonnollinen ilmiö, jolla yritetään nyt ratsastaa poliittisena ideologiana.

Antifilatelisti: Näitä vastaan voi aina tapella heidän omilla konsteillaan. Opettaja voi uhriutua toteamalla olevansa antitranssemibiseksuaali tms eikä sitä saa kyseenalaistaa sen enempää kuin opiskelijoiden tuntemuksia. Mihin on muuten kadonnut tällainen asia kuin kunnioitus ja auktoriteetti? Kuten jutussa todettiin, sama juttu kuin 70-luvun stalinismissa.

Loput anoviestit: Joo, olen lukenut tapauksesta. Huomattavasti enemmän jalat maassa -tapaus kuin 90 % nykyhallituksesta.

Anonyymi kirjoitti...

Missähän tiedekunnassa tuo Antifilatelistin linkittämässä kolumnissa mainittu yliopiston opettaja mahtaa toimia.
On ehkä vielä ymmärrettävissä, jos tuollaista esiintyy valtiotieteellisessä, ehkä vielä humanistisessa ja oikeustieteellisessäkin tiedekunnassa. Mutta jos samoin on jo laita matemaattis-luonnontieteellisessä ja lääketieteellisessäkin tiedekunnassa, tai Aalto-yliopiston teknillisessä tiedekunnassa (entisessä Teknillisessä korkeakoulussa), se on jo lievästi sanottuna omitusta.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitin tuolla ylempänä, että Kaikki olisi niin yksinkertaista, jos voitaisiin vaikka työntää potilas skanneriin, skannata aivokurkiainen ja todeta "kyllä, olet aito transsukupuolinen, tässä lähete hormoneille" tai "emme löytäneet transsukupuolisuuteen viittaavaa, kyseessä todennäköisesti on jokin muu juttu".

Näin todellakin voidaan tehdä! Daily Telegraphissa oli tällainen uutinen: https://www.telegraph.co.uk/news/2018/05/22/transgender-brain-scans-promised-study-shows-structural-differences/ eli transsukupuolisten aivoista todellakin voidaan skannata eroavaisuuksia normoihin verrattuna.

Tätä uutista olen odottanut kuin kuuta nousevaa. Tässä on mainio keino estää hoitovirheitä, ohjata aidot keissit asianmukaiseen hoitoon ja karsia epäaidot tapaukset pois, ennenkuin he ehtivät vahingoittaa itseään.

Lääketiede 1 - wokehörhöily 0