Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 4. lokakuuta 2022

Uutiskatsaus 40/2022


1. Venäjän perimmäinen ongelma

Putin ei jostain käsittämättömästä syystä ole vieläkään saanut oppositiojohtaja Navalnyita vaiennettua kokonaan, saati sitten hengiltä. Kidutuksista huolimatta Navalnyi on kyennyt toimittamaan länteen kirjoituksen, joka summaa erinomaisesti sen, mikä Venäjällä on vialla.
Vähän Navalnyita vielä suoremmin ilmaistuna: Venäjä on pelkurimaisten raukkojen moraaliton kansakunta.
Eivät venäläiset vastusta Ukrainan sotaa siksi, että se olisi moraalisesti väärin. Venäläiset hyväksyisivät sodan, mikäli se olisi mennyt suunnitellusti. Sotaa vastustetaan siksi, että pelätään sen seurauksia itselle tai jonkun läheisen kutsua palvelukseen.
Ehkä jotkut viisaammat ymmärtävät myös pelätä sitä köyhyyttä, jonka kurimukseen Venäjä vajoaa koko ajan syvemmälle. Tai vaikka sitä, että tilaisuuden tullen Japani nappaa Kuriilit, joiden liittämistä Neuvostoliittoon se ei koskaan ole tunnustanut. Ja Kiina vaikutusvallan Siperiassa. Muista mahdollisuuksista nyt puhumattakaan. Ainakin Krim on tätä menoa mennyttä unelmaa.
Mutta että venäläiset osoittaisivat moraalista suoraselkäisyyttä ja aikuistuisivat kansakunnaksi. Alkaa vaikuttaa todennäköiseltä, että jopa jokin arabimaa tekee tämän ennemmin.


2. Mystisiä kuolemia

Venäläisiä on kaatunut paljon sodassa, mutta vielä suurempi hukkaprosentti vaikuttaa olevan liikemiehillä. On hypitty ikkunoista, kuoltu liikenteessä, juotu myrkkyä ja tehty itsemurhia lyömällä viisi puukkoa omaan selkään hirressä roikkuessa, jos pieni liiottelu sallitaan. Niinpä alkaa jo odottaa, että otsikon ollessa ”Venäläinen liikemies kuoli omituisesti” kyseessä olisi kuolemantapaus, johon ei liity mitään hämärää.


3. Etninen puhdistus

Venäjä yritti Ukrainassa etnistä puhdistusta, mutta kehnoin tuloksin ainakin toistaiseksi. Seuraava konsti olisi sitten ydinase. Todennäköistä, lähes varmaa, on että Putin pelotellakseen tekee ydinkokeen tai pari ennen mahdollisia tositoimia.
Tosin Venäjä on nyt aloittanut toisen etnisen puhdistuksen. Kun ukrainalaisia ei saatu hengiltä, niin seuraavaksi putsataan omat vähemmistöt. Ei ole mikään sattuma, että kutsunnoissa palvelukseen määrätään burjaatteja, tsetseenejä, tataareja ja muita vähemmistöjä monin verroin suuremmalla prosentilla kuin venäläisiä. Ja venäläisistäkin lähinnä muita kuin moskovalaisia tai pietarilaisia, jotta ydinalueet saadaan pidettyä näppärämmin omissa näpeissä.


4. Älä ainakaan paa Abbaa

Venäjän sotavankeudesta vapautuneet britit kertoivat, että heitä oli kidutettu soittamalla 24 tuntia putkeen Abbaa. Hakematta tulee mieleen Johanneksen ja Kyllikin ajomatka legendaarisessa viihdeohjelma Hymyhuulissa:5. Kuka iskee ja miksi?

Venäjä uhittelee nyt koko maailmalle, koska kokee olemassaolonsa olevan uhattuna. Tämä asiaintila vallitsee tunnetusti silloin, kun Venäjä ei hallitse koko maailmaa tai hallitsee koko maailmaa ja epäilee jonkun elättelevän separatista ajatuksenpoikasta. On varoiteltu Venäjän kyberiskuista ja jopa konkreettisesta terrorismista lännessä. NordStream-putki posahti jo. Tosin tästäkin on esitetty epäilyjä, että kyseessä olisi USA:n toimenpide, jonka tarkoitus… tai no, turha näillä on spekuloida. USA:n syyllisyyden ja Venäjän syyttömyyden puolesta puhuu vahvimmin se tosiseikka, että operaatio onnistui.


6. Brexit vai jokin muu syy?

Briteillä menee huonosti. Ensin kuningatar kuoli ja nyt punnan arvo romahti. Valtionvelkaa kasvatetaan massiivisesti. Mutta ei hätää mitään, tärkein on kuitenkin kunnossa. Hallituksen diversiteetti on järjestyksessä. Sen kovassa ytimessä ovat näet edustettuina kaikki muut vähemmistöt paitsi valkoiset miehet.


7. Väestöllinen katastrofi

Haiti on sekasorron tilassa. Tämähän ei ole mikään uutinen vaan normitilanne. Paitsi jos sekasorrolla tarkoitetaan ”sekasortoa jopa Haiti-standartoidulla asteikolla”. Haitihan sijaitsee Hispaniolan saarella, jonka toinen valtio on Dominikaaninen tasavalta. Joka oli vuonna 1804 itsenäistyneen Haitin alaisuudessa vuoteen 1844 asti. Vaikka maiden maantieteellinen asema on sama, katastrofaalisia uutisia kuuluu lähinnä vain Haitista. Eihän Dominikaaninen tasavaltakaan mikään paratiisi ole, mutta sen BKT per asukas on kahdeksankertainen Haitiin nähden. Ilmasto on sama, luonnonolot muutenkin samat, molemmissa puhutaan romaanista kieltä, valtauskonto on sama, väkiluku on suunnilleen sama, väestöntiheys on samaa suuruusluokkaa. Lukijan tehtäväksi jätetään löytää se ero, joka selittää miten on mahdollista että samoissa oloissa toinen maa on niin paljon menestyneempi kuin toinen.


8. Kenraaliharjoitus

Julkisuuteen on tullut tietoa siitä, kuinka Tanska teetätti Grönlannissa eskimoille pakkoehkäisyä 1960-70 -luvuilla. Vilkaisu Grönlannin väestöpyramidiin paljastaa mitä tapahtui: se toimi. Pyramidissa on hurjan kokoinen lovi vuosina 1968-1984 syntyneiden kohdalla. Pienin ikäluokka tällä välillä ovat vuonna 1974 syntyneet. Se on kooltaan noin puolet vuoden 1964 ikäluokasta ja puolet niin ikään vuoden 1990 ikäluokasta.
On helppo arvioida, että mikäli näitä ehkäisytoimia ei olisi tehty, nämä ”kadotetut ikäluokat” olisivat yhtä suuria kuin niitä edeltäneet ja niiden jälkeiset. Ja tämän seurauksena tällä vuosituhannella syntyneet ikäluokat olisivat kooltaan lähes kaksinkertaiset siihen mitä ne ovat.
On myös suurin piirtein laskettavissa, että ilman näitä ehkäisytoimia Grönlannin nykyinen väkiluku ei olisi 57 tuhatta, vaan noin 90 tuhatta eli yli puolitoistakertainen. Miten arktisen alueen herkkä luonto kestäisi tämän?
Tanskalaisten ei kuulu pyydellä anteeksi, vaan heille kuuluisi palkinto ympäristöteosta. Tämä operaatio osoittaa myös, että päättäväisellä toiminnalla jopa kehitysmaiden väestöräjähdys olisi ollut pysäytettävissä. Ehkä olisi vieläkin, tosin nyt saattaa olla jo ympäristön kannalta liian myöhäistä.


9. Toistuva uutinen

Blaablaablaa … taksikuski … jäkjäkjäk …yhden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen … käläkäläkälä … raiskauksesta … päläpäläpälä … Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi (joka sattuneesta syystä pitää oikeinkirjoituksen varmistamiseksi aina copypasteta linkin jutusta), tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois. Tällä kertaa nimeä ei ole siitä syystä, että tuomio oli alle kaksi vuotta ja journalismissa noudatetun säännön mukaisesti nimeä ei tällöin mainita. Sen sijaan kannattaa mainita, että tämä tapaus valikoitui tämänkertaiseksi Toistuvaksi Uutiseksi tuomion pituuden takia. Vuosi ja kymmenen kuukautta. Voiko olla sattumaa, että nopeasti löytää kaksi muutakin tapausta, joissa myös mitä ilmeisimmin haittamaahanmuuttajataksikuski on raiskannut asiakkaan ja kuinka ollakaan, selvinnyt vuodella ja kymmenellä kuukaudella ettei nimeä mainittaisi mediassa ja silmät ummessa uutisia tulkitsevalle mattimeikäläiselle tulisi kuva perinteisestä suomalaissuharista.)


10. Kampanja pieleen

Perussuomalaisilla nuorilla oli hyvä ajatus, mutta toteutus tökki. Eli mainoskampanja, jossa Venäjän lippu on tahrittu luodinrei’illä ja verellä, tekstinä ukrainalaisten kansanmurhan tuomitseminen.
Olisi kuitenkin pitänyt ajatella vähän tarkemmin. Tai ainakin antaa suunnittelutehtävä mainostoimistolle, joka ei ilmiselvästi inhoa persuja. Lippu oli nimittäin niin sumea, että luodinreiät ja veri eivät näy kunnolla. Venäjän lipussa on kolme väriä: punainen, sininen ja valkoinen. Veriroiskeet on maalattu kahteen niistä. Arvatkaa mikä jätettiin ilman?
Lisäksi tekstit ovat vain suomeksi. Olisiko kannattanut satsata venäjänkieliseen käännökseen?


11. Raju taklaus

Jääkiekon 15-vuotiaiden lupausten Pohjola-leiriltä jouduttiin lähettämään yksi juniori kotiin. Ei, hän ei syyllistynyt tappeluun tai poikittaiseen mailaan. Ei tällaisista pikkujutuista kotiin laiteta. Synti oli paljon suurempi. Hän oli loppuverryttelyssä ”käyttänyt rasistista ilmausta toista pelaajaa kohtaan” eli ilmeisesti sanonut ”neekeri”. Tai ehkä ei sentään noin rajua, siitä olisi varmaan tullut vuoden pelikielto.
Kun sanotaan, että valkoiset eivät voi ymmärtää miten pahalta rasismi tuntuu niin tästä on sanottava että ei voi todellakaan ymmärtää, miten yksikään sanallinen ilmaus voi olla pahempi kuin fyysinen väkivalta. Jälkimmäisestä selviää kahden tai pahimmillaan viiden minuutin jäähyllä, kun taas väärän sanan sanominen katkaisee koko maajoukkuepolun.


12. Ikähuijarit

Kansainvälinen yleisurheiluliitto on tehnyt ryhtiliikkeen ja poistanut juniorien mitalilistoilta yli-ikäisiä urheilijoita, jotka ovat väärentäneet syntymäaikansa. Vanhin uusjakoon mennyt mitali on peräti vuodelta 2002. On lievästi huvittavaa joskin oikeudenmukaista, että lähes nelikymppinen urheilija saa mitalin, jonka ansaitsi jo 20 vuotta aiemmin.
Ikävä kyllä läheskään kaikkia afrikkalaishuijareita ei saada koskaan kiinni sikäläisen väestökirjanpidon puutteellisuuden takia.


Loppukevennys: Ruskaa pakkasessa

Turun kaupungin henkilöstöjohtaja heittäytyi runolliseksi kutsuessaan työntekijöitä infotilaisuuteen. Kutsu alkoi toteamuksella: ”Nyt alkaa luonto näyttää kauneintaan värien vaihtuessa pikkuhiljaa ruskan palettiin.”
Lipsauksen vakuutettiin olleen tahaton. Jos se olisi ollut tahallinen, potkut olisivat olleet todennäköiset. Ei sananmuunnoksen härskiyden takia, vaan siksi että Turun kaupungin työntekijölle katsotaan huumorintajuisuus sopimattomaksi ominaisuudeksi.

8 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Täyttä rautaa taas ! Mm. viimeinen, konkurssimatuTurusta kertova. Logomo meni pieleen ja kalliisti. Jumikulaari meni pieleen ja kalliisti. Jaa, oisko helpompi luetella, mikä ei mennyt pieleen...No, ei ny´ tu´ mieleen!

Qroquius Kad kirjoitti...

1:
Navalvyi saattaa olla Putlerille jonkinlainen armollisuuskulissi:
"Katsokaa nyt, minäkö murhaaja, minähän annan pahimman viholliseni elää!"
2:
Viitaten ylempään;
mitäpä muuta ikkunastaputoamiset voivat olla kuin vahinkoja, koska Navalnyikin elää vaikka hänet olisi niin helppo panna katoamaan.
3:
En edelleenkään usko sekuntiakaan, että Kiina sallisi Putlerin sotkea pitkän aikavälin poliittis-taloudellisen suunnitelmansa ydinaseella.
Etnisen puhdistuksenkin Ryssä ryssii:
palvelukseen komennettuja ja saatuja vähemmistöläisiä on vain pieni murto-osa näiden kansallisuuksien koko määrästä, joka sen kun kyrsiintyy Moskovaa kohtaan alati enemmän.
Burjaateillakin on naapurina muuan Kiina...
4:
Muistakaamme tornionjokilaaksolaisen palveluskontrahdin ehto:
lohta ei siten saa olla joka päivä!
5:
Tämä saattoi olla USAn potku Söltsön kanslerilliselle pyllylle, että loppuu se kaasunlutkutus ja seuraavaksi luvan saa loppua Putlerin nuoleskelu.
Toisaalta teko on mitä tyypillisintä Ryssää:
rikotaan oma auto, ettei kukaan voisi enää lainata sitä.
6:
Uudesta UK-pääministerittärestä kertoo kaiken tietämisen arvoisen se, että Rassi-Lissu jo ulkoministerinä kahteenkin otteseen hoki kauhuissaan kuinka Ryssä aivan kohta iskee Baltiaan!
Odotin että häntä olisi uudessa pestissään hieman informoitu NATOn läsnäolon merkityksestä Itämeren maissa, mutta ei ainakaan mennyt perille, koska pääkanisteri-Lissu kohkasi kuinka Putler ihan kohta saattaa nukettaa Tallinnan ja Helsingin!
Lisää naisia valtaan, siellä se pätevyys luuraa.
7:
Mikähän se ero voisi olla...
Ehkä se, että Dominikaaninen tasavalta on aakkosissa Haitia edellä?
8:
Ihmiskunnan kannalta parasta olisi palauttaa kolonialismi, jakaa Afrikan ja Aasian kehitysmaat Uuden Euroopan kansallisvaltioiden kesken ja raksia jokaiselta siirtomaassa syntyvältä mutiaislapselta lisääntymisvehkeet irti.
10:
Sabotaasiltahan tuo tosiaan vaikuttaa.
11:
Jääkiekon lajikulttuuriin kuuluu olennaisena osana vastustajan kunnioituksen liki täydellinen puuttuminen ja sääntöjen tahallinen rikkominen väkivaltaisuuksilla.
Rasismi sen sijaan on marxistis-feministisen yhteiskuntamme suurin mahdollinen rikos, ja siihen syyllistyvää on rankaistava niin että parhaiten tuntuu.
12:
kun keran paskastanioista saa länsimaihin lonnia tuuheapartaisia lapsia, joilla on 12-vuotiaina täydellisesti kehittyneet viisaudenhampaat ja Satutäti Mielikit mielihyvästä hyristen kirjaavat heidät 12-vuotiaina, onhan se nyt huutava vääryys, jos eivät saisi urheilla 12-vuotiaiden sarjoissa!

Jollakulla Turun kaupungin johtoportaissa on kuitenkin täytynyt olla jonkin verran huumorintajua, koska muutenhan tuota mahdollista sananmuunnosta ei olisi havaittu lainkaan, senkään jälkeen kun muunpaikkakuntalaiset olisivat sitä yrittäneet selittää ratakiskosta vääntäen.

Kari Rydman kirjoitti...

Itä valehtelee. Länsi tietää että itä valehtelee. Itä tietää että länsi tietää että itä valehtelee. Länsi tietää että itä tietää että länsi tietää että itä valehtelee. Ketjunegaatiot ja valehtelijan antinomia. Näin on putken räjäytystä analysoitu. Seurauksena voi olla että itä ei valehtele jossain asiassa. Herra paratkoon, toivottavasti ei paljastu että putkirikko ei ole idän tekemä!

Jaska Brown kirjoitti...

Terho Hämeenkorpi: Jaa mikäkö Turussa ei ole mennyt pieleen? Siellä on Suomen kauneimmat naiset.

Qroquius Kad: Minulle ei aukea, miksi Kiina ei nimenomaisesti haluaisi rajoitettua ydinsotaa. Paitsi tietysti siksi että se laskee sen laajenemisen liian suureksi olevan liian suuri riski. Mutta uskon rajoitetun ydinsodan olevan Kiinan edun mukainen siksi, että se heikentäisi ja ehkä kokonaan hajottaisi Venäjän. Jolloin Siperiaan syntyisi valtatyhjiö, jonka täyttämiseen Kiinalla olisi halu. Kiina ehti tämän suunnitelman jo haudata Venäjän ydinaseen takia ja suunnata pitkän tähtäimen tavoitteensa Afrikkaan. Vaan suunnitelmia voidaan aina muuttaa, jos Siperiaa ei enää puolustakaan ydinase.

Kari Rydman: Ei ole mikään sattuma, että maatuskanuket ovat Venäjän tavaramerkki. Etukäteen ei voi tietää missä vaiheessa kerrosten kuoriminen lopulta päättyy.

Qroquius Kad kirjoitti...

Rajoitettukin ydinsota sotkisi koko maailman talouden niin pahasti niin pitkäksi aikaa, ettei Siperian haltuun saamisesta olisi Kiinalle mitään hyötyä yleismaailmallisessa sekasorrossa.
Kiinan talous kärsisi melkein yhtä paljon kuin Ryssän, eikä sillä oikein olisi siihen varaa, mikäli haluaa säilyttää nykyisen asemansa.
Ja sehän haluaa.

Ryssä heikentää itse itseään konventionaalisellakin sodalla aivan riittävästi ja ennen kaikkea ennustettavasti, toisin kuin ydinsota josta ei voi ennustaa muuta kuin globaalin talouskaaoksen.

Anonyymi kirjoitti...

Kohtaan 1 liittyen:
-Oikeasta Navalnyista ei kuulu/ole kuulunut pihaustakaan ulkomaailmaan. Jaskalla on lapsellinen näkemys Venäjän vankiloista.
-Japani ei "nappaa" mitään niin kauan kuin Venäjällä on ydinaseita.

Timppa

Jaska Brown kirjoitti...

Qroquius Kad: Kiina ajattelee vähintään kymmenien, jopa satojen vuosien perspektiivillä. Heikko Venäjä takaa enemmän mahdollisuuksia tulevaisuuteen. Kiina ei ole vielä tarpeeksi vahva ottamaan Siperiaa, mutta rakentelevat asemia.

Timppa: Kokemusrepertuaarista kieltämättä puuttuu venäläisessä vankilassa istuminen, mutta eivät ne mitään informaatiopulloja ole. Toki kirjoitus on kovin oivaltava ja hyvin jäsennelty, mikä viittaa siihen että se on ainakin viimeistelty tiimin toimesta, sitä en tiedä onko täysin jonkun muun kynästä.
Kun Venäjä on sekasorron tilassa, voi olla että Japani käyttää tilaisuutta hyväkseen. Ei Venäjän uusi johtaja ryhdy sotimaan parin takaisinvallatun saaripahasen takia.

Anonyymi kirjoitti...

Haitin pääuskonto on voodoo, Dominikaanisen tasavallan roomalaiskatolisuus.