Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


tiistai 18. lokakuuta 2022

Uutiskatsaus 42/2022


1. Vallan turmeluksesta

Olen ihmetellyt mikä sai minut erehtymään Vladimir Putinin kohdalla niin pahoin. Kun hän tuli valtaan Jeltsinin jälkeen, pidin vuosikymmenen ajan häntä hyvänä johtajana Venäjälle. Tiedustelupalvelun heput kun yleensä ovat jalat maassa ja riittävän tiukkaotteisia. Venäjän talouskin kehittyi lupaavaa vauhtia. Kun sitten Medvedev tuli vt. presidentiksi, epäilykset heräsivät mutta kerran pääteltyjä näkemyksiä on vaikea muuttaa. Ei edes Krimin valtaus 2014 saanut kelkkaani kääntymään 180 astetta, vaikka mutkan tekikin. Onhan Venäjän oikeus Krimiin lähes yhtä kiistaton kuin Suomen oikeus Tarton rauhan rajoihin, vaikka konstit Krimin palauttamiseksi olivatkin oikeustajun vastaisia. Muutin näkemykseni Putinista lopullisesti vasta vuosien 2014-18 aikana pikkuhiljaa. Otti päähän, että tyyppi pystyi sahaamaan silmään kokonaan melkein kymmenen vuotta ja toiset kymmenen vuotta osittain.
Toisaalta Putin saattaa olla myös oppikirjatason esimerkki sanonnasta ”valta turmelee, ja täydellinen valta turmelee täydellisesti”. Tätä on pohtinut hänen entinen puheenkirjoittajansa, nykyisin Israelissa asustava Abbas Galljamov otsikkolinkin jutussa: ”– Kun näin hänet viimeksi vuonna 2010, oli täysin mahdotonta kuvitella, että hänestä tulisi kylmäverinen murhaaja, Galljamov sanoo.”
Galljamov pitää myös hyvin mahdollisena, että Putin käyttäisi ydinasetta epätoivon edelleen kasvaessa: ”– En voi sulkea sitä pois. Hän on tarpeeksi hullu ja tarpeeksi moraaliton, Galljamov sanoo.” Hän myös pohtii, onko Putin vain paljastanut todelliset kasvonsa vai muuttunut vuosien varrella: ”– Sitten ymmärsin, että pääministerinä ollessaan hän keskusteli ja kuunteli, kun käsiteltiin asioita, joista hän ei ollut tehnyt lopullista päätöstään. Ukraina ja Nato ovat eri asia. Hän on tehnyt jo päätöksensä: Ukraina ja Nato ovat vihollisia. ...
– Hän on niin kaksinaamainen. Hän käyttäytyy yhden asian kohdalla täysin eri lailla kuin toisen. Hän on kuin kameleontti, jonka käytös muuttuu täysin aiheen perusteella. Todellisuudessa hän on kylmäverinen murhaaja ja täysin moraaliton ihminen.”2. 65 %

Kirjoitin jo puoli vuotta sitten, että todennäköisyys Ukrainan sodan muuttumisesta ydinasekonfliktiksi on noin 55 %. Kaksi viikkoa sitten totesin, että minulla ei ole ollut mitään syytä muuttaa arviotani, koska konflikti on edennyt aika tarkkaan siten kuin arvelin.
Nyt arvio on muuttunut. Sitä muutti Kiinan toiminta. Kiina on antanut vahvan kehotuksen kansalaisilleen poistua Ukrainasta. Tämä ei sinänsä vielä todista mitään, sillä Kiina ei ole koskaan välittänyt kansalaistensa turvallisuudesta kuten ei Venäjäkään. Niinpä tässä voi olla vain kyseessä poliittinen peli. Mutta näyttää vahvasti siltä, että Kazakstan on sulkemassa Kiovan suurlähetystöä ja väitetään että Kiina olisi seuraamassa perässä. Tämä olisi jo aika vahva merkki siitä, että Kiina on havainnut menettävänsä vaikutusvaltaansa Putiniin eli ei enää pysty estämään ydinaseen käyttöä. Jo tämä epäily muutti arvion ydinsodaksi eskaloitumisesta kymmenen prosenttiyksikköä suuremmaksi.


3. Propagandaa

Venäjällä sensuuri tiukkenee. Nyt on esitetty lakiehdotus, joka sensuroisi LGBT-propagandaa entisestään. Kiellettyjen listalle päätyisi mm. Pipsa Possu (yhdessä jaksossa on lapsi jolla on kaksi äitiä).
Tunnetusti propaganda pitää kieltää, jos sillä pelätään olevan vaikutusta. Looginen johtopäätös asiasta on venäläisten niin suuri taipumus hintahtavuuteen, että tällaisen propagandan näkeminen saa heidät kiksauttelemaan toisiaan kakkoseen. Mikä taas tarkoittaa sitä, että venäläisten normaaleille perinneaktiviteeteille eli ryyppäämiselle, varastamiselle ja naapurimaihin hyökkäilyille jää vähemmän aikaa.


4. Päästellään

Ehkä olen vain onnistunut välttymään sattumalta, mutta en ole toistaiseksi nähnyt Elokapinan tai muidenkaan protestoivan Venäjän hyökkäystä sillä perusteella, että siitä aiheutuu runsaasti hiilidioksidipäästöjä. Enkä sen puoleen myöskään Ukrainan puolustautumista, mikä toisaalta olisi loogisempi arvostelun kohde kyseisellä logiikalla; eihän Venäjällä olisi mitään tarvetta polttaa bensaa ynnä muuta jos Ukraina ymmärtäisi lopettaa vastarinnan päästöjen vähentämisen nimissä.
Protestointia ei näytä aiheuttavan sekään, että Venäjä ryhtyy nyt tuottamaan autoja, jotka eivät läpäise vaatimattomintakaan päästörajoitusta.


5. Väärin ymmärretty

Hesari otsikoi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan vihjaisseen Sanna Marinin tulleen hulluksi. Professori ehtikin jo selittää mitä toimitusjohtaja todella sanoi ja kuinka Hesari Marin-kiimassaan ymmärsi tahallaan väärin, joten en siihen enempää puutu.
Sen vain huomautan että tästä tuli mieleen vanha vitsi siitä, kuinka aikoinaan Neuvostoliitossa mies joutui kahdeksikymmeneksi vuodeksi gulagiin huudettuaan Punaisella torilla ”Brezhnev on seniili”. Kymmenen vuotta tuli kunnianloukkauksesta ja toiset kymmenen valtiosalaisuuden paljastamisesta.
Sinänsä olisi väärin sanoa Marinia hulluksi. Sitä hän ei ole. Niinpä olisi väärin myös sanoa hänen tulleen hulluksi, koska hän ei ole hullu. Olisi myös väärin sanoa Marinin menettäneen järkensä. Sitäkään ei ole tapahtunut, mutta jätetään lukijan tehtäväksi pohtia miksi tämä ei ole mahdollista.


6. Liian myöhään oikeassa

Olen pitänyt blogia toistakymmentä vuotta ja kirjoittanut epäsäännöllisin väliajoin ulkomaalaisten rikollisjengien muodostumisesta Suomeen. Tälle naureskeltiin aluksi, sitten vaiettiin ja nyt aletaan vihdoinkin heräillä. Otsikon jutussa aiheesta puhuu varsin suorin sanoin poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja. Jopa niin suorin, että kymmenen vuotta sitten puheenjohtajan pesti olisi kestänyt noiden lausuntojen jälkeen alle 24 tuntia, vaikka totuusarvo olisi ollut ihan sama kuin nykyään.
Mediassakin alkaa olla joskus niin suoraa puhetta, että siinä on havaittavissa järjen ääni. Tätä Iltalehden juttua lukiessa piti pari kertaa nipistellä itseään. Luenko minä tosiaan valtamediasta seuraavia lauseita:
- Samanlainen sinisilmäisyys on leimannut virallisen Suomen suhtautumista huonon maahanmuuton aiheuttamiin ongelmiin. Ongelmia ei ole haluttu nähdä tai niistä puhutaan rajoitetulla uuskielellä.
- Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ovat olleet Sanna Marinin (sd) hallituksen sokea piste, hyvänä esimerkkinä juuri maahanmuuttajataustaiset katujengit. Koko ilmiötä ei hallituksen mielestä aluksi ollut edes olemassa.
- Suomen poliisijärjestöjen liiton mukaan katujengien jäsenistä jopa 95 prosentilla on maahanmuuttajatausta. Ongelma tuskin ratkea pelkästään moniviranomaisyhteistyöllä. Siksi Suomessa on alettava Ruotsin ja Tanskan rajoittaa sellaista maahanmuuttoa, joka tuottaa katujengien tapaisia lieveilmiöitä.
- Liian moni humanitäärisen maahanmuuton kautta tänne tullut ei sopeudu tai ei edes halua sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan ja noudattaa sen normistoa.
- Vihreille humanitäärinen maahanmuutto ja sen edistäminen on pyhä asia, jossa tulijoiden ihmisoikeudet menevät kaiken muun edelle. Vihreät edistää humanitääristä maahanmuuttoa samanlaisella dogmaattisuudella kuin millä se vastusti aikanaan ydinvoimaa.

Etenkin viimeinen lainaus on osuvuudessaan mitä loistavin. Vihreät vastusti ydinvoimaa, vaikka se on energiamuodoista kaikkein luontoystävällisin. Siinä heidän ajatusmaailmansa on viime vuosina kummasti muuttunut. Samalla tavalla he kannattavat haittamaahanmuuttoa, vaikka sen vaikutukset ympäristöön ovat mitä tuhoisimmat: jokainen tänne kehitysmaista tuleva moninkertaistaa hiilijalanjälkensä ja mahdollistaa samalla kehitysmaiden hillittömän väestönkasvun jatkumisen, kun ne voivat dumpata ylijäämäväestöään länsimaihin, joissa nämä lisääntyvät samaan tahtiin kuin kehitysmaissa.
Virallinen toiminta kuitenkin jatkuu, sillä veronmaksajan rahoilla kustannetaan vankiloissa oleville haittamaahanmuuttajaraiskaajille seksuaaliterapiaa. Tämä tulee huomattavan kalliiksi ja tulokset ovat epävarmat. Edullisempi ja varmempi menetelmä näkyy maksavan nettihaun perusteella muutaman kympin verran, halvimmillaan työkalun näkyy saavan hintaan 29,47 euroa, toimitus on vieläpä maksuton.
Käytettykin työkalu toimisi luotettavasti ja saattaisi tulla halvemmaksi.

Kysymys kuuluu, pitäisikö jengirikollisuuteen syyllistyneet sivistyneeseen yhteiskuntaan sopeutumishaluttomat kehitysmaalaiset karkottaa Suomesta. Vastaus on, että tietysti pitäisi. Miksi jengirikollisuuteen syyllistyneiden pitäisi olla poikkeus?


7. Toistuva uutinen

Blaablaablaa … Aloyce Angelo Funga Funga … jäkjäkjäk …kolmen vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen … käläkäläkälä … raiskauksesta, raiskauksen yrityksestä ja huumausaineen käyttörikoksesta … päläpäläpälä … Turun hovioikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi (joka sattuneesta syystä pitää oikeinkirjoituksen varmistamiseksi aina copypasteta linkin jutusta), tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.)


8. Se suuri salaisuus

Viro porskutti Pisa-tuloksissa Suomen ohi niin, että ohitettavan hijab-huivi vain heilahti ilmavirrassa heimoveljien kadotessa horisonttiin.
Otsikkojuttu lupasi paljastaa Viron menestyksen salaisuudet. Asiallisia pointteja tuotiinkin esiin, mutta lukija arvannee yhden joka jätettiin mainitsematta.
Sama syy jätettiin kokonaan pois, kun jopa Suomen poliitikot heräsivät ongelmaan. Sinänsä ymmärrettävää, eihän opetushallituksen päätäntävallassa ole haittamaahanmuuttopolitiikka. Olisi tämä silti asiallista mainita tason laskun syynä. Kyseessä ei ole pelkästään suhteellisesti suurempi osa häiriköinnistä, vaan myös resurssien kuluminen ”positiivisen diskriminaation” myötä. Jokainen haittamaahanmuuttajaan käytetty koulutuseuro voitaisiin käyttää myös suomalaiseen koululaiseen. Lisäksi on huomioitava asia josta ei ole liiemmin puhuttu: mitä tapahtuu suomalaisten lasten äidinkielen taidoille, kun opettaja on pakotettu luokassa puhumaan hitaasti ja yksinkertaisin sanoin?
Sinänsä poliitikkojen huolenaiheet ovat asiallisia ja tosia. Opettajien aika kuluu kaikenlaiseen hankehumppaan ja sälään. Tämän on huomannut omien lasten opettajien työnkuvasta sekä agenttieni kertomana. Varsinaiseen työhön on käytettävissä entistä vähemmän aikaa ja se näkyy tuloksissa. Vielä enemmän tason laskuun vaikuttaa vaatimustason lasku ja huonontunut organisaatio. Opettajien on tehtävä töitä, jotka aiemmin kuuluivat rehtorille ja kanslisteille.
Ikävä kyllä tavoitteet on jälleen asetettu väärin. Pyritään siihen, että 50 % suomalaisista suorittaisi korkeakoulututkinnon. Mikä helvetin korkea taso se on, jos puolet sen tekee? Tai voihan korkeakoulututkinnoiksi kaikessa rauhassa nimittää erilaisia tutkintoja, jos se saa tilastot näyttämään paremmilta kansainvälisissä vertailuissa. Mutta kyllä todellisiin korkeakouluopintoihin pääsemiseksi sekä peruskoulun että lukion vaatimustasoa on nostettava reilusti. Tämä tarkoittaa väistämätöntä tasokurssien paluuta peruskouluun, jotta lukion lähtötaso olisi riittävä siihen, että kolmessa vuodessa kyettäisiin saavuttamaan todellinen akateeminen valmius kaikille niille, joiden kyvyt ja halut siihen riittävät. Nykyään siihen ei päästä. Ja jos ette usko, niin kaivakaa omat vanhat oppikirjanne esiin jos löydätte ja verratkaa niitä lastenne kirjoihin. Minä tein niin. Huomasin, että varaston laatikosta löytämäni kasiluokan matikankirja vastasi aika tarkkaan lapseni lukion ykköskurssin kirjaa. Samat aiheet, samoja tehtäviä. Kuitenkin lukion ykkösluokalla ollaan kahta vuotta vanhempina kuin peruskoulun kasiluokalla. Jotain on mennyt pahasti pieleen.


9. Pervo juttuidea

Hesarin toimituksen tämänviikkoinen pervojuttukiintiö täyttyi tarinalla ”Aurasta”, joka on käynyt satojen ihmisten seksijuhlissa. Tarinassa haastatellut kertovat kuinka vapauttava ja henkisesti kehittävä kokemus on ollut. Negatiivisia puolia tai kokemuksia on turha jutusta hakea. Ehkä niitä ei sitten ole.
Ehdotus Hesarille seuraavaksi pervojutuksi. Etsikää pariskunta joka on ollut yhdessä vähintään kaksikymmentä vuotta ilman syrjähyppyjä ja on tyytyväinen seksielämäänsä. Tämän luulisi sisältävän valtavan shokeerausarvon, koska tällaista juttua ei ole vielä koskaan julkaistu.


10. Kutsuu mua Kuusamo

Kuusamon Suurpetokeskus menetti eläintarhalupansa väärinkäytösten takia. Jokin tässä jutussa herättää epäilyksiä. Keskusta on hehkutettu ja ihailtu vuosien ajan. Yhtäkkiä vetäistään matto täysin jalkojen alta hirmukuvia maalaillen. Jotenkin tällainen mediateurastus on nähty ennenkin. Toki tarkastajat löysivät puutteita eläintarhan toiminnassa.
Vierailin muutama vuosi sitten paikalla. Silloin sain siitä hyvin hoidetun ja siistin vaikutelman. Olihan paikka toki pieni eikä kooltaan verrattavissa vaikkapa Ranuan ja Ähtärin eläinpuistoihin, mutta yleisvaikutelma oli eläinten hyvinvoinnin kannalta aivan samalla tasolla, jopa ehkä puiston pienuuden takia jotenkin läheisemmältä vaikuttava. Korkeasaareen en voi verrata, koska en ole siellä käynyt kahteenkymmeneen vuoteen – Helsinki itsessään muistuttaa nykyään sen verran eläintarhaa etten ole enää jaksanut kaupungin läpi Korkeasaareen mennä. Voihan olla, että parissa vuodessa Suurpetokeskus on rapistunut, mutta tämä äkillisesti kääntynyt median tuuliviiri kummastuttaa suuresti.


Loppukevennys: Polttoainetta

Lainaus otsikosta: ”Moni käy aamukakalla – asiantuntija kertoo, onko se paras tapa”.
Ensimmäinen ajatus oli, miten mahtaa päästä paskantamisen asiantuntijaksi. Seuraava ajatus oli muistikuva armeija-ajalta. Oltiin palveluksen alkuvaiheessa metsäkeikalla ja inhoamamme virkaintoinen luutnantti oli juuri antanut meille jonkin turhanpäiväisen pomputtelukomennon. Sitten hän lähti paikalta ja totesi viimeiseksi ennen poistumistaan ”Minä käyn paskalla.” Mutisin puoliääneen siten että vain ympärillä olevat kaverit kuulivat: ”Jaa, minun volkkari puolestaan käy bensalla.”
Muutamalla tuotti suuria ongelmia pidätellä nauruaan siihen asti kunnes luti oli kuuloetäisyyden päässä.

19 kommenttia:

zones kirjoitti...

Varsinkin HS on nykyään täynnä otsikkoja "asiantuntija sitä tai tätä" ja jätän ne automaattisesti väliin. Viime viikolla otsikossa luvattiin:"Asiantuntija kertoo voiko yöllä pestä pyykkiä."

-----

Monen muun lailla olen ihmetellyt opetuksen alasajoa jokaisella tasolla. Esimerkin vuoksi insinöörikoulutus. Menin -89 opiskelemaan sähkötekniikkaa ja silloin koulutus kesti neljä vuotta plus 12 kk työharjoittelu päälle. Lopputyökin piti tehdä.

Kymmenen vuotta myöhemmin AMK-opinnoissa työharjoittelu ja lopputyö olivat muuttuneet osaksi opintoja (30/160 ov). Lisäksi opintoihin oli tullut yhteisiä aineita (filosofia, kieliä jne) 15 opintoviikon verran ja vapaasti valittavia opintoja (kieliä, yrittäjyyskursseja jne) kymmenen opintoviikkoa. Yhteensä 55/160 jotain muuta kuin ammattiopintoja. (Oli tekussakin joitain yleisaineita mutten muista paljonko, ainakin inhoamaani ruotsia päntättiin.)

Kaiken tämän päälle joka kahdeksas viikko oli ns. projektiviikko, jolloin ei ollut opetusta vaan käytännössä vapaata. Pohdiskelin joskus että AMK-tutkinnon teoriat olisi ollut mahdollista suorittaa kahdessa vuodessa ilman hirvittävää tyhjäkäyntiä, työharjoittelu päälle jos hyväksyttävää työkokemusta ei ollut kertynyt ennen opintoja.

Tekn. opistossa tenteissä oli 50 % läpäisyraja, AMK:ssa raja oli ainakin joissain aineissa laskettu kymmeneen prosenttiin. Voiko kukaan väittää 10 % tietämyksen oikeuttavan kurssin hyväksymiseen?

-----

Puolelle kansasta korkeakoulututkinto? Tätäkin on tullut ihmeteltyä ja todettua, ettei se voi toteutua kuin rimaa laskemalla ja määrittelyjä muuttamalla.

Oliko sitten HS:n keskustelu, jossa sairaanhoitaja totesi AMK-tutkinnon kestävän pidempään kuin vanha koulutus, mutta jos koulutuksen oppisisältö ei ole laajentunut niin eihän koulutuksen kestolla ole merkitystä. Vrt. insinöörikoulutuksen oppimäärän leikkaamiseen. Muistan hyvin kuinka neljännesvuosisata sitten AMK-insinöörejä ei otettu mielellään töihin koska opistoinsinöörien mielestä "he eivät osaa mitään".

Kokonaan toisen pohdinnan aihe on miksi pitempikestoisen koulutuksen jälkeen palkan pitäisi olla korkeampi. Olen ilmeisesti ollut liikaa yksityisellä sektorilla töissä koska mielestäni palkan pitää perustua suoritukseen.

Strix Senex kirjoitti...

”Olen ihmetellyt mikä sai minut erehtymään Vladimir Putinin kohdalla niin pahoin”. Ihminen on erehtyväinen, mutta voi sitä, joka ei erehdyksistään opi. Kun tosiasiat muuttuvat, mielipiteenkin täytyy muuttua. Mutta oliko tuo Putinia koskeva mielipide alun perinkin väärä vai muuttuiko Putin, kas siinäpä kysymys. Sankareille on kysyntää mutta roistoille ei, ja näiden kahden erottaminen toisistaan ei aina välttämättä ole helppoa. Aikoinaan Beethoven kolmatta sinfoniaansa säveltäessään omisti sen Napoleonille, mutta Napoleonin julistauduttua keisariksi, hän repi omistuskirjoituksen, totesi synkästi ”hänkin siis oli vain tavallinen tyranni” ja kirjoitti sen toisen osan surumarssiksi. Hitleristäkin monet olivat pitkään sitä mieltä, että ”hän on tietysti karkeapuheinen, mutta pohjimmiltaan rehti kaveri”. Historiassa tunnetaan käsite ”valistunut itsevaltias”. Kun heidän historiaansa tutkii, jokseenkin poikkeuksetta käy ilmi, että iän mukana valistuneisuus hiipuu mutta itsevaltaisuus sen kun yltyy. Ehkä myös Putiniin iski vanhenevan itsevaltiaan tauti. Iän mukana henkiset kyvyt kangistuivat, suhteellisuudentaju heikkeni, todellisten saavutusten vähäisyys alkoi olla yhä silmiinpistävämpi, maan talous laahasi, yhä kiihkeämmin kaivattua arvostusta löytynyt, tulevaisuudellakaan ei ollut luvassa muuta kuin hiljaista hiipumista. Niinpä hän sitten turvautui perivenäläiseen ratkaisuun, joi päänsä täyteen ainakin kuvaannollisesti, ja pani ranttaliksi. Tietysti voi olla myös niin, että hän oli koko ajan sellainen, jollaiseksi hän nyt on paljastunut, mutta jaksoi tähän asti näytellä ja hämätä.
Ainakin tämä kertoo jälleen kerran sen, että vallanpitäjien valtakaudet täytyy rajoittaa jonnekin vajaaseen kahteenkymmeneen vuoteen, mutta tämäkin tieto on hyödytön, jos ei käytettävissä luotettavasti toimivaa keinoa, jolla se tehtäisiin.

Anonyymi kirjoitti...

8.)
Heppakin on opiskellut joskus.

Aikanaan päätoimisesti kolme vuotta tekussa "teknikoksi" sekä työnohessa neljä vuotta silloiseksi "opistoinsinööriksi" että päivittänyt tutkinnon muodikkaasti tässä ammattikorkeakoulussa vielä myöhemmin ajankuluksi.

Tekuun haettiin pääsykokeen kautta. Teknillisen koulun opetus oli vaativasta opettajasta johtuen kohtuullisen rankkaa. Myöhemmin, vuosikymmeniä valmistumisemme jälkeen ilmeni, että hän veti melkein yliopistotason koulutusta, niin teoria-aineissa kuin osissa ammattiaineita. Suomi, (virkamies)ruotsi oli pakollisia. Englanti tai saksa oli toisina kielinä.

Tentit ja laboratorioharjoitustyöt piti mennä hyväksytysti läpi. Työharjoittelut oli kesälomasi aikana. Tiedänpä tapauksia, kun joku opiskelija jäi jopa "luokallekin" seuravaksi vuodeksi kertaamaan kun kevään todistuksen keskiarvo ei ollut riittävä.

Opistoinsinööri koulutus tapahtui silloin muodissa olleena monimuotona työnohessa. Pääsykoevaatimus oli ensin. Lähiopetusta oli oleva maanantaista torstaihin, neljä tuntia illassa. Viikonloput oli omaehtoista tai ryhmäopiskelua, että pääsi eteenpäin. Suoritetusta teknikkokoulutuksesta laskettiin jotain hyötypisteitä keventämään perusaineita.

Työharjoittelun kuittasi oma aiempi työkokemus. Kaikesta huolimatta ja työssäkäynistä johtuen tämä oli yhtä rankkka ja vaativa koulutus kuin teknikko-opiskeluaiaka. Varsinainen opiskeluaika kesti yhteensä sen neljä vuotta.

Korkeakoulututkinnon päivityksen ja sen opiskelun vaativuustason voinen kuitata "copy&paste" -termillä, joka kertonee kaiken. Aluksi laaditiin joku HOPS - henkilökohtainen opintosuunnitelma. Vieraskielenä oli englanti ja ruotsi. Joillakin opettajalla mm. kielissä oli läsnäolovaatimus, olikohan 70% tunneista.

Pääsääntöisesti oli aivan sama olitko lähiopetuksessa vai et. Leikittiin sitä korkeakoulun opetuksen vapautta. Joitain ammattialan kursseja käytiin jopa netin välityksellä etänä. Jos kurssin vaadittava loppukoe meni läpi asteikolla 1-5, niin se oli siinä. Ykkönen kokeesta oli läpimenotaso joillekin.

Koulutuksen kurssimuotoisuudesta johtuen ja valiten oikeita kursseja ja opintopisteitä nopeasti keräten oli päivittäminen noin puolentoista - kahden vuoden homma.

Varsinkin viimeisessä tutkintopäivityksessä ja päivitysopiskelijana ollessani hämmästelin kuinka vähän nykyään vaaditaan nykynuorilta. Oppitunneille tullaan jos tullaan, lyödään laukku pulpetin päälle ja napit korvaan. Ei osallistuta opetukseen eikä keskusteluihin. Kaikki tehdään juuri ja juuri minimin mukaan.

Ota sitten näitä isänmaantoivoja työelämään työnjohtoon, suunnitteluun, laskentaan...

Onneksi siellä opiskelussa on aina se pari helmeä mukana, joita tulee jotain. Nämä saakin "parhaat" kesätyöt ja joku jopa vakipaikan.

heppa

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Kulttuuriantropologia, durkheimilainen sosiologia ja primaarinarsismin psykologia ovat raamituksia, joissa yhteiskuntien taantuminen totalitarismeiksi ja valtaan päätyvien persoonallisuus saavat kuvauksensa ja selityksensä.

Moraaliset arvioinnit tuppaavat nousemaan kunkin arvioijan omalta, julkilausumattomalta, annettuna otetulta pohjalta. Kannattaisi ainakin paneutua moraalilaatujen durkheimilaiseen kahtiajakoon, siis kehittymättömissä yhteisöissä vallitsevaan, yhdenmukaisuuden paineen pohjalta nousevaan normimoraaliin vs. työnjakoon ja roolien vaihdettavuuteen perustuville kehittyneemmille yhteiskunnille ominaiseen omantunnoneettiseen moraalilaatuun.

Primaarinarsismin vammat merkitsevät psyyken jäämistä elämäniäksi "vastaanottajan" -- vaikutteista ja vaikutelmista riippuvaisen, uhriajattelun ja sen mukanaan tuomaan omankädenoikeuden, aina vahvempien ja enemmän vahvistautumista tarjoavien efektien koukkuun -- ja joltain tällaiselta pohjalta se tosiasia "vallan rappeuttavasta vaikutuksista" sitten myös nousee.

Hitlerin profiloivat amerikkalaiset psykoanalyytikot jo 1942 narsistiksi, joka tulisi jatkamaan aloittamaansa sotaa hamaan katkeraan loppuun asti ja tekemään sen jälkeen itsemurhan. Tämä sama, pohjimmiltaan nimenomaan uhriroolin omaksumiseen perustuva psyykenkuvio on ilmiselvästi ominainen myös Putinille, joten ei ole odotettavissa että hän vapaaehtoisesti lopettaisi hyökkäyksensä. Muun maailman ongelma tulee olemaan se, tekeekö Putin niin sanotun "laajennetun itsemurhan" tarttumalla ydinaseisiin.

QroquiusKad kirjoitti...

1:
Ei siinä ole mitään häpeämistä, että piti Vladimir Putinia aikoinaan hyvänä suurvaltajohtajana.
Sellainenhan tuo aluksi olikin, ainakin edeltäjäänsä verrattuna, kunnes alkoi muuttua Vladolf Putleriksi alati nopeammin.
Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan, kysyi Georg Ots.
Kaikki eivät ainakaan parempaan, sitä varmemmin mitä enemmän heillä on valtaa.
Valta on kuin alkoholi:
joillekin se sopii hyvin kohtuullisesti nautittuna.
Se ei sovi kenellekään liian suurina annoksina liian usein.
2:
Enpä edelleenkään usko Kiinan voimattomuuteen katkaista Putlerin ydinaseiden laukaisuketju ohjusmiehistöille jostain välistä.
Miksi ydinaseen käytön pelon pitäisi olla ainoa syy Kiinalle kehottaa kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta,jossa he voivat koska tahansa joutua minkä tahansa konventionaalisen terroripommituksen alle?
Diplomaattisuhteiden katkaisemiseen tai ainakin mittavaan rajoittamiseen valmistautuminen menee aivan saman piikkiin:
ei Kiinalla ole mitään halua joutua roistovaltioiden kastiin saamatta siitä mitään hyötyä.
3:
Onhan se Ukrainassa nähty, että örkeille kelpaa mikä tahansa lämmin panoreikä.
Niinpä ei ole syytä kiihottaa heitä pervoilemaan keskenään, ettei Ryssän väkiluku alkaisi hiipua vielä nopeammin.
4:
Ei EgoApina ole mikään luonnonsuojelujärjestö, vaan viherkommunistien pehmeän terrorismin järjestö, joka on tehnyt selväksi valtavan halunsa todelliseen kovaan terrorismiin, jossa tulee ruumiita.
Ja se kohdistuu vain Länteen.
Syitä sopii arvailla.
5:
Manna Sariini nyt on taas kerran vain tehnyt sitä mitä Jauhojengin Kuningatar tekee.
Minkähän takia siitä on nyt pitänyt joku meteli nostaa?
6:
Ei tässä ole tehty mitään sinisilmäisten virheitä, vaan suunniteltua ja tehokkaasti toteutettua Väestönvaihdon politiikkaa.
8:
Johan edesmennyt legendaarinen toimittaja Aarno "Loka " Laitinen ihmetteli Suomen huipputuloksia vuodesta toiseen PISAssa:
miten sellainen koululaitos muka voi olla maailman paras, jossa nuoret eivät opi oman maansa eivätkä muidenkaan kieliä, poliittista ja taloudellista järjestelmää sekä historiaa eivätkä oikein paljon muutakaan?
Hän ehdottikin seuraaviin testeihin PISA-tarkkailijoita vaalitarkkailijoiden tapaan.
Hänen ehdotukseensa saatettiin jopa tarttua, koska siitä lähtien Suomi ei ole enää ollutkaan PISAn maailmanhuippu.
9:
Tämähän oli vain toteava juttu länsimaisten naisten kullikaruselliratsastuksesta.
Normimeininkiä nykyään.
10:
Eiväthän itseään toimittajiksi kutsuvat Hyvät Siskot tarvitse mediateloituskampanjoihinsa muuta kuin jostain naisellisesta lähteestä kajahtavan tunteenpimpsahduksen, niin kohta on koko koliikkiämmäkuoro huutamassa turvat ammollaan, eikä siitä loppua tule.

Wanhat Witzit kannattaa kertoa yhä uudestaan, sillä aina on joku joka ei ole niitä ennen kuullut, ja arvokas kansanperinne säilyy.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


En ole enkä ole ollut profeetta, mutta kun Putler tuli valtaan 2000, hiipi mieleeni ajatus: "Voiko KGB:stä tulla mitään hyvää". Näin muistan ja...

Anonyymi kirjoitti...

Paskasta puheenollen, jossain yliopistossa täytyy olla paskatieteellinen tiedekunta koska noita paska-asiantuntijoita on nykyään niin paljon.

Anonyymi kirjoitti...

8. Kannattaa käydä painotettu opetus ala-asteella, eliittilukio itseään kiinnostavalla painotuksella ja lääkis.

T. Ei tekosyitä.

Tietenkin vielä parempi olisi, jos olisi kotiopettaja tai Brave New World tasoinen A+/++ eliittikoulu.

Jaska Brown kirjoitti...

zones: Charles de Gaulle sanoi aikoinaan, että helvettiin on kolme tietä: helpoin on alkoholi, miellyttävin naiset ja varmin asiantuntijat.
Kymmenen prosentin hyväksymisraja näkyy kyllä laadusta, valitettavasti kokemusta aiheesta löytyy.

Strix Senes: Aika tarkkaan samaan analyysiin päädyin minäkin.

heppa: Peruskoulu on ollut säilöntäpaikka eikä opiskelupaikka jo tasokurssien poiston jälkeen. Nykyään muutkin oppilaitokset alkavat muuttua sellaisiksi.

Seppo Olkkonen: Pelkään pahoin että pikku-Putte todellakin yrittää laajennettua itsemurhaa. Kokonaan toinen juttu on suostuvatko alaiset (luultavasti) tai saavatko ulkomaiset alan sabotöörit tämän estettyä (ehkä).

Qroquius Kad: Pisa-mittaukset tehtiin kyllä asianmukaisesti, mutta ne eivät mitanneetkaan huippuja tai edes keskitasoa, painotus oli pohjalla. Lyhyesti ilmaistuna silloin kun Suomi oli kärjessä, se tarkoitti sitä että meillä oli maailman fiksuimmat ääliöt.

Terho Hämeenkorpi: Toisaalta jos Neuvostoliitosta jotain hyvää oli tullakseen, sen täytyi tulla KGB:stä. Ainoa pulju koko valtiossa joka toimi tehokkaasti.

Ano 3.29: Ja jos näin ei ole, niin pitäisi olla.

Ano 15.05: Jaa jaa, mitenhän se Hornankuusessa onnistuisi, jos ei taida sadan kilometrin säteellä olla paikkakuntaa jossa olisi valittavana edes kahdesta lukiosta, saati sitten jostain ala-asteen painotetusta opetuksesta. Mutta se ei haittaa, sillä koulutuksen taso on Hornankuusessa hyvä koska Hornankuusessa ei ole kouluissa haittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Jaska:
Omassakin kotikunnassa painotettu opetus on lopetettu säästösyistä muutama vuosi sitten ala-asteelta ja omaan lähikouluun on keskitetty kielellisistä erityisvaikeuksista kärsivät ja mamujen valmistava opetus.

Itsekin ajattelin äänestää jaloillani, jos ja kun omat lapset ovat siinä 5-9-v tuntumassa

Anonyymi kirjoitti...

Miten sellaisen voi hukata jos sitä ei ole, löydy? Tarkoitan nyt Marinin järkeä.

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin omana lukioaikanani (siitäkin jo vuosikymmeniä) nimenomaan matematiikan 1. kurssi oli "koko" yläasteen matikan nopea kertaus. Laskutaitojen hionta ennenkuin lähdetään uusille vesille.

Trilisser kirjoitti...

Kommenteissa mainittiin Loka Laitisen ajatukset koulusta, joka ei opeta mm. historiaa. Samaa voi sanoa tuosta "Putler"-nimityksestä, joka on niin epähistoriallinen, että sen käyttö pitäisi kieltää kuolemanrangaistuksen uhalla. Samalla tuon nimityksen käyttö kertoo marxilaisen propagandan täydellisestä voitosta lännessä. Jokainen "putleristi" on marxilaisten aisankannattaja.

Putin ja Hitler ovat johtajina aivan erilaisia ja lähtötilanne on täysin erilainen. Putin edustaa kaikin tavoin hyvin tyypillistä venäläis-marxilaista johtajaa eli hyvin epäluuloista ja ulospäin rehentelevää tyyppiä. Hitler oli persoonaltaan hyvin vaatimaton, täysin erilainen. Ja todellisuudessa hän sieti toisinajattelua ja suoranaista juonimista ympärillään paljon enemmän kuin Herra P. Ainoastaan yksi yhteinen ominaisuus heillä on: he näyttävät uskovan omiin puheisiinsa absoluuttisena totuutena. Huippuluokan valtiomies kysyy itseltään koko ajan: Entäs jos olen väärässä.

Jaska Brown kirjoitti...

Ano 9.06: Hyvä. Kun sinunlaisiasi jaloillaan äänestäjiä löytyy lisää, niin ehkä täällä järki voittaa ennen kuin ollaan Ruotsin tilanteessa.

Ano 12.55: Löysit oleellisen totuuden.

Ano 16.54: Ehkä noinkin, mutta kun vertasin omien lasteni yläasteen kirjoja omiini, niin ero oli todella huomattava. Omissa kirjoissani oli aiheita joita ei näkynyt lainkaan lasten kirjoissa ja tehtävien taso laahasi tosiaan vuoden-pari jäljessä.

Trilisser: Totta nuo Putinin ja Hitlerin erot. Luonteeltaan täysin erilaiset yksilöt. Se mihin toiminta johtaa on kuitenkin lopputulokseltaan pelottavan identtinen.

Anonyymi kirjoitti...

Matikan vaatimukset ovat vaihdelleet, YO-vaatimusten mukaan ainakin. Ammoin, 70-luvulla, kun valmistelimme YO-skabaan, tutustuimme menneiden aikojen kokeisiin ja malliratkaisuihin. 30-luvun vaatimukset olivat meille, pitkän matikan lukijoille, lähinnä naurettavia. Läpi olisi päässyt ja saanut hyvän arvosanan osaamalla prosenttilaskuja. 50-luvun kokeetkaan eivät olleet mainittavan vaikeita, kaikki, jopa minä, olisimme saaneet ällän ilman vaikeuksia.*

Lyhyen matikan koket olivat lähinnä naurettavia, myös samanvuotiset. katainen, joka sai kai vitosen arvosanaksi, on idiootti. lyhyt matikka ei todellakaan tarjonnut eväitä jatko-opintoihin. Kukkaisteekkareiden menestys sen paljasti myöhemmin.

*Jäi pisteen päähän, kun ajatelin liian monimutkaisesti ja hukkasin aikaa harhapolulle. Paljoa ei haitannut, ATK kun ei tarvi kovin mutkallista matikkaa. Boolen matikka, joukko-oppi ja tilastotieteen alkeet piisaa aika pitkälle. Huvikseni harrastetut QED - Kvanttisähködynamiikka ja Ajan lyhyt historia yms. ovat olleet oikeastaan ainoita juttuja, hoissa olen integraaleja tarvinnut.

Pyssymies

Trilisser kirjoitti...

Jaska, sen verran vielä tuosta diktaattorijutusta, että Machiavellia usein syytetään ties minkä diktaattorin tihutöistä, mutta sekä Puten että Aatun tapauksessa Machiavellin Ruhtinas on jäänyt lukematta. Kumpikin kun suurin piirtein rikkoo kaikkia Machiavellin ohjeita. Machiavelli ohjeistaa mm., että kaikki "paha" on tehtävä kertarykäisyllä ja "hyvää" pitää tehdä pikku hiljaa vähissä erin, sillä muisto "pahasta" saadaan noin helpoimmin hävennettyä.

QroquiusKad kirjoitti...

Machiavelli olikin käytännön valtiomiestaidon spesialisti.
Hitler osoittautui lopulta melkomoisen epäkäytännölliseksi, eikä örkkien hallitsija Vladorgoth Putauron oikein parempaa vaikutelmaa anna.

Jaska Brown kirjoitti...

Pyssymies: Katsopa huviksesi nykypäivän lyhyen matikan kokeita ja järkyty.

Trilisser ja Qroquius Kad: Minua on aina suuresti huvittanut kolmiyhteys Machiavelli - Hitler - John Gray. Jälkimmäinen on siis se heppu "Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta" -teorian takana. Gray toteaa kirjoissaan, että sen sijaan että miehet ostaisivat naisille jonkin kalliin lahjan (esim. Porschen), kannattaa ostaa joka perjantai kukkakimppu. Naisen psykologia kun toimii siten että hän laskee ensisijaisesti muistamisten määriä ja vasta toissijaisesti niiden arvoa. Tulee sitä paitsi miehelle halvemmaksi, joskin on rasittavampaa. Hitler puolestaan toteaa Mein Kampfissa, että massat käyttäytyvät feminiinisesti ja yksilöt maskuliinisesti. Siksi massoille osoitetuissa viesteissä on turvauduttava toistoon ja tunteeseen, yhdelle ihmiselle osoitetuissa viesteissä taas logiikkaan ja järkeen. Machiavelli niputtaa nämä kaksi yhteen tuolla toteamuksellaan pahan kertarykäisystä ja hyvän jatkumosta.

Anonyymi kirjoitti...

Kukkien massiivinen vaikutus naisiin.

Olen tehnyt* kaikenmoista, mm. työskennellyt kauppapuutarhassa, kasvihuoneeella, leikkokukkia kasvattamassa ja myymässä, sitomassakin. Kun tulppaaneita aletaan kukittaa, tulee niitä joskus semmoisia oikkutulppaaneita, sivuversoja tms. lyhyitä ja pieniä. Keräsin yhden kerran niitä pois, semmoisia 10 -15 cm mittaisia. Kun ei niistä myyntiin ole. Tein nistä nipun ja annoin sen meidän harjoittelijalle, parikymppiselle neitokaiselle. Siis arvottomia roskia, noin asiallisesti. Nättejä muttei niillä myyntiarvoa ole.

Niin punastui se tytteli somasti, huokaisi ja katsoi silleen lupaavasti, että olipa hyvä, ettei Lady of the House ollut näkemässä. Perjantaisin, kun tulput tyhjennettiin jääkaapista pois, vein niitä välillä kotiin - ja LotH oli joka kerran yhtä otettu. Ja on edelleen, halpa marketin kimppu vaikuttaa kuin olisi arvokkaampikin lahja.

*Mottoni on. Muut tekee mitä osaa ja uskaltaa, minä teen ihan mitä huvittaa. Siis, osaan tai en, teen silti.

Pyssymies