Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Uutiskatsaus 22/20221. Kyberia opettaa

Venäläinen evp-eversti Mihail Hodarjonok lausui taannoin varsin pessimistisiä arvioita Venäjän sotaoperaation tulevaisuudennäkymistä Rossija 1 -televisiokanavalla. Pari päivää myöhemmin mies puhuikin aivan toisenlaisia. On se jännä ilmiö, mitä kaikkea pienellä kehityskeskustelulla saadaan aikaan.


2. Minkäs tälle teet?

Venäjällä sodanvastaisuus alkaa näkyä juuri siellä missä sopi odottaakin eli joukkokokoontumisissa. Rock-konsertissa muusikko kritisoi ja yleisö taputtaa. Jopa FSB:n on vaikea poimia kymmenentuhannen ihmisen joukosta taputtajat Siperiaan. Onkin odotettavissa, että joukkokokoontumiset kielletään lähiaikoina. Syynä voi käyttää esimerkiksi ”ukrainalaisten terroristien aiheuttamaa turvallisuusriskiä”, mikä näin ilmaisena vinkkinä tätä blogia mahorkka hampaissa lukeville Putinin sätkynukeille annettakoon eteenpäin välitettäväksi.


3. Hermo palaa

Entinen neuvonantaja väitti, että Putinilla meni usein kuppi nurin Trumpin kanssa. Toisaalta kenelläpä ei. Putinin kerrotaan hermostuneen Trumpin lepakon mentäviin reikiin yleissivistyksessä, mikä on varsin uskottavaa koska näitähän on ja Putinin kärsivällisyys typerysten kanssa ei ole sitä parasta luokkaa. Toisaalta loogisesti ajatellen Trump oli Putinille mitä sopivin vastapaino. Putin ei uskaltanut ruveta mihinkään repäisevään operaatioon, kun ei voinut olla varma mitä se hullu toisella puolen Atlanttia tekisi. Krimille hyökättiin Obaman aikaan ja muualle Ukrainaan Bidenin aikaan. Trumpin aikana oltiin iisimmin.


4. Porttikielto

Joe Bidenille lyötiin elinikäinen porttikielto Venäjälle. Saman kunnian sai muutama muukin, jotka eivät ole toimineet Putinia miellyttävällä tavalla. Porttikiellon ”elinikäisyys” lienee kuitenkin lyhyempi kuin suomalaisen kapakan portsarin asiakkaalle antama ja kumoutuu portsarin vaihtuessa Venäjällä.


5. Tuomiolle

Venäjä aikoo järjestää tuomioistuimen ukrainalaisille sotarikollisille. Ryhtyisivät nyt vielä vähän röyhkeämmiksi ja ilmoittaisivat tuomin syyksi kapinoinnin hallitusta vastaan. Jos Venäjän aikomus kerran on ottaa Ukraina haltuunsa, niin miksipä ei tekisi sitä juridisesti välittömästi tai mieluummin 30 vuotta taaksepäin takautuvasti, jolloin jokainen Ukrainan vallan tunnustanut joutuisi tuomiolle? Laki on Venäjällä varsin kätevä käsite, koska sen voi aina laatia siten kun huvittaa ja jos ei huvita laatia, niin sen voi aina tulkita kuten huvittaa.


6. Entä Putinin jälkeen?

Putinin uskotaan olevan vakavasti sairas ja jopa ulkoministeri Lavrov joutui kiistämään Putinin terveysongelmat, mikä käytännössä tarkoitti niiden vahvistamista.
Oleellista on kuitenkin se, mitä tapahtuu Putinin jälkeen. Monilla kommentaattoreilla tuntuu olevan sellainen harhakuva, että Putinin kuolema ratkaisisi asiat. Näin ei todellakaan ole. Putin on luonut ympärilleen sellaisen suojamuurin da-miehistä, että hänen kuolemansa todennäköisesti jopa huonontaisi tilannetta. Kun katsoo, millaisia miehiä on Putinin lähellä ja ajattelee, että joku heistä on luultavasti hänen seuraajansa, niin tilanne vastaa suunnilleen sitä että Hitlerin paikalle olisi noussut Himmler.
Putinin sairastelu antaa toisaalta myös mahdollisen selityksen koko Ukrainan sodalle. Putin on saattanut laskea asiat niin, että hän kykenee jäädyttämään konfliktin siten, että Donbassin alue ja ehkä Mustanmeren rannikko ainakin osittain jää Venäjän haltuun siinä vaiheessa, kun viikatemies heilauttaa työkaluaan noin 150 cm korkeudella. Tästä seuraajien on sitten helpompi sopia Venäjän aluelaajennuksista ja vierittää sodan syy Putinin niskoille. Jos Putin ei olisi hyökännyt, olisi Venäjän ollut mahdotonta vallata näitä alueita jälkeenpäin ilman isoja seurauksia. Nyt hän saattoi hyvinkin laskea asian siten, että syntipukki löydetään ja Venäjä saa pitää valtaamansa alueet.


7. Oppia hakemassa

Juttu kertoi 21-vuotiaasta suomalaisesta, joka lähti omantunnonsyistä sotimaan Ukrainan riveihin. Näinhän nuoret miehet ovat tehneet iät ajat milloin mistäkin syystä, usein seikkailunhalusta. Esimerkiksi Espanjan sisällissodassa oli molemmin puolin useita suomalaisia vapaaehtoisia, joiden kokemus tulikin sitten hyvään tarpeeseen jo vajaa vuosi sodan päättymisen jälkeen. Johan itse Clausewitz kehotti lähettämään nuoria upseereita vieraisiin sotiin kokemusta hakemaan. Sitähän Suomi ei voi tietenkään tehdä, mutta olisi varsin suotavaa jos näiden kymmenien vapaaehtoisten kokemusta jollain lailla hyödynnettäisiin tai heidät vähintäänkin haastateltaisiin. Suomeen kun todennäköisesti hyökkää jokin kolmesta valtiosta eli Venäjä, Venäjä tai Venäjä ja näillä kavereilla on kokemusta Venäjää vastaan sotimisesta.


8. Kynä pyörii

Li Andersson piirteli lehtiöönsä kesken kyselytunnin ja sai raivoa niskaansa ylenkatseesta. Ihan turhaan. Kuka tahansa nyt rupeaa piirtelemään jos toinen jaarittelee typeryyksiä. Tällä kertaa kyse ei kuitenkaan Anderssonin omien sanojen mukaan ollut siitä, vaan siitä että piirtely auttaa häntä keskittymään asiaan. Tämä on myös täysin uskottavaa. Noin yleisesti ottaen olen huomannut saman ilmiön kokouksissa monella muullakin keskinkertaisella älyllä varustetulla. Kun liikutaan heidän kapasiteettinsa ylärajoilla tai sen yli, kynä alkaan heilua lehtiön yllä. Sen sijaan selvästi keskiarvoa fiksummilla tämä ilmiö on harvinainen. Toisaalta tiettävästi myös eräs toinen Li Anderssonin aatekumppani harjoitti samaa toimintaa, vaikka älyä riittikin eli lieneekö kyseessä vasemmistolaisille tyypillinen ilmiö. Stalinilla oli kuulemma tapana piirrustella muistilehtiöön sudenpäitä.


9. Raha otetaan sieltä missä sitä on

Vasemmistolaisen ja oikeistolaisen erottaa helpoimmin siitä, kenen he ajattelevat omistavan rahan. Oikeistolaiselle raha on yksityisen omaisuutta, jota yhteiskunta verottaa. Vasemmistolaiselle raha taas on yhteiskunnan omaisuutta, joka on yksilöllä lainassa.
Jälkimmäisestä on taas luvassa hyvä esimerkki, kun kiinteistöverotusta muutetaan kommunistisempaan suuntaan. Ensin on siis verotettu ansiotulosta osa, josta jäljelle jääneellä veronmaksaja on hankkinut itselleen omaisuutta. Koska hän on säästänyt eikä tuhlannut, niin mokomasta toiminnasta pitää sitten lätkäistä toinen vero päälle. Voisiko joku viisaampi selittää missä kohtaa tässä on havaittavissa oikeudenmukaisuuden varjoa?


10. Tarpeetonta lainsäädäntöä

Suomessa tuli jokin aika sitten voimaan laki, joka kielsi alle 18-vuotiaiden avioliitot jopa presidentin poikkeusluvalla. Moraalikehityksenä tämä kertoo omalta osaltaan yhteiskunnan murroksesta: viisikymmentä vuotta sitten oli hyvin paheksuttavaa harjoittaa sukupuolisuhteita alaikäisenä, paitsi jos se tapahtui presidentin luvalla solmitussa avioliitossa. Nykyään nuorena solmittuja avioliittoja kauhistellaan, mutta irtosuhteet hyväksytään.
Koko alaikäisten avioliitot kieltävä laki olisi ollut täysin tarpeeton ilman haittamaahanmuuttoa. Enpä muista kuulleeni ainoastakaan tapauksessa, jossa kahden aidon suomalaisen alaikäisenä solmimassa liitossa olisi ollut kyse ihmiskaupasta, pakottamisesta tai kunniaväkivallasta. Jos jokin laki tämän muutoksen takia olisi pitänyt säätää, niin sitten laki pakkokarkoituksista Paskastanioihin eikä lakia, joka loukkaa suomalaisten oikeuksia.


11. Toistuva uutinen

Blaablaablaa ... Samir Jasin Kadir, Alaa Abdulridha Kamil Al-Saadi, Sami Al-Mosawi, Mohammed Ali Mohammed Mohammed sekä kolme muuta, joiden nimiä ei mainittu … jäkjäkjäk …kahden vuoden ja kuuden kuukauden, kahden vuoden ja kolmen kuukauden, kahden vuoden, kahden vuoden, yhden vuoden ja kymmenen kuukauden, yhden vuoden ja kymmenen kuukauden sekä kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen … käläkäläkälä …kehitysvammaisen naisen raiskauksesta … päläpäläpälä … Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi (joka sattuneesta syystä pitää oikeinkirjoituksen varmistamiseksi aina copypasteta linkin jutusta), tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.)


12. Sotaa pukkaa, Hassan!

Arabiankielisten uutiskanavien kautta on Suomeen levinnyt väitteitä, jonka mukaan tässä oltaisiin sodan partaalla. Kyseistä kieltä taitavien somessa näitä juttuja on paljon ja lukutaidottomille on sitten kerrottu suullisesti. Näistä vääristä huhuista ollaan kovasti huolissaan viranomaisten keskuudessa. Siis virallisesti. Käytännössä voihan olla niinkin, että osa viranomaisista on täysijärkisiä ja tyytyväisiä. Mitä enemmän huonoja arabiankielisiä uutisia Suomesta on, sitä vähemmän tänne tulee arabeja. Hurjimmassa tapauksessa saattaapa osa tänne valitettavasti päästetyistä lähteä karkuunkin, arabit kun ovat tunnettuja siitä että sodan sattuessa juostaan ja kovaa. Ehkä jo pelkkä uhkakin vaikuttaisi.
Näitä huhuja kannattaa vahvistaa kaikin mahdollisin keinoin.


13. Huonon palkan luontaisetu

Postin työntekijä joutui oikeuteen varastettuaan työnantajaltaan kymmenittäin uusia läppäreitä. Syyksi tekoonsa hän ilmoitti pienen palkan, jolla ei kykene ylläpitämään haluamaansa elämäntyyliä. Kyseisestä elämäntyylistä ja siihen liittyvistä kustannuksista suhteessa henkilön tulotasoon kirjoitinkin alkuvuodesta (kohta 9) enkä yhtään hämmästyisi, vaikka kyseinen tekijä olisi yksi jutussa mainituista.
Vihjeettömille jotka eivät ole vielä tajunneet mistä tässäkin jutussa oikeasti on kysymys kerrottakoon että jutussa oli kuvakaappaus viestittelystä, jossa syyllinen vastasi välittäjän kysymykseen toimitusmahdollisuuksista sanoilla ”Paljo pystyt otta koitan järkkä”. Nyt varmaan valkeni. Tai oikeastaan tummeni.


14. Tasa-arvoa vaikka väkisin

Mikäli lukija on yli kaksikymppinen mutta kuitenkin vielä sen verran nuori, että on käynyt peruskoulua, hän muistanee kouluajoiltaan käyneensä luokkaretkillä tai muilla vastaavilla tutustumiskäynneillä. Sen kuin mentiin eikä siitä tehty sen kummempaa numeroa. Vaan nykyään kaikki on tehty vaikeammaksi. Agenttini alalla ovat tienneet kertoa, että monet opettajat välttelevät nykyään kaikkea koulun ulkopuolista toimintaa, koska vastuukysymykset on paisutettu niin suuriksi ja jos jokin ei jollekulle sovi, niin siinähän olet. Hyvä esimerkki tästä saatiin, kun kunta joutui maksamaan 1500 euroa korvauksia siitä, että pyörätuolissa oleva lapsi ei päässyt luontoretkelle eikä tarjottu vaihtoehtotoiminta eli frisbeegolf kelvannut. Mietinpä vain miten mahdetaan järjestää liikunnanopetus esimerkiksi luistelutunneilla tai biologian oppitunnin suoretki? Ainoa varma asia on se, että suvaitsevaisuus ei ainakaan lisäänny sillä että muilta oppilailta otetaan jotain pois sillä perusteella että joku ei pääse.


Loppukevennys: Modernia arkkitehtuuria

Newmarketin terveyskeskus Kanadassa, Toronton lähiössä. Kyllä arkkitehdin on täytynyt tietää mitä tekee, mutta hämmästyttää että pohjapiirrustus läpäisi rakennuslautakunnan seulan...

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noin yleisesti ottaen olen huomannut saman ilmiön kokouksissa monella muullakin keskinkertaisella älyllä varustetulla. Kun liikutaan heidän kapasiteettinsa ylärajoilla tai sen yli, kynä alkaan heilua lehtiön yllä. Sen sijaan selvästi keskiarvoa fiksummilla tämä ilmiö on harvinainen

Tässä on varmasti vahva lineaarinen yhteys, mutta älykkyyden yhteys esim puhtaaseen kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja adhd-piirteisiin on kvadraattinen, aka J-käyrä. Toisaalta erityislahjakkaissa on muutenkin yliedustettuna intensiiviset persoonallisuudet.

Ruotsalaisten varusmiesaineistojen perusteella älykkyyden ja bipolaaritaudin yhteys riippuu vielä älykkyyden painoalueista. Matemaattisen lahjakkuuden kohdalla ei ole J-käyrää, vaan yhteys on lineaarisesti laskeva. Verbaalisen kohdalla on melkein U-käyrä ja teknisavaruudellisen kohdalla lievä J-käyrä (mihin suuntaan ratas pyörii), loogisavaruudellisen (täydennä matriisi) kohdalla yhteys on lähempänä L-kirjainta.
On myös hyvä pohtia matemaattisen lahjakkuuden yhteyttä huippulahjakkaiden yleisälykkyyteen, esim allekirjoittaneella tuli armeijan testistä täydet, mutta varmasti tässä sellainen asia auttoi, että alakoulussa sain lisätehtäviä samalla vaikeustasolla. Mekaanisen aritmetiikan ylioppimisesta alakoulussa oli taatusti apua armeijan laskutehtävissä, verrattuna tasonmukaisiin soveltaviin tehtäviin.
Toisaalta toki yleisellä tasolla keskivertoa fiksumpien kvadraattista yhteyttä voi vaimentaa kattoharha, ja se että esim lahjakkaat erityisoppijat yleensä alisuoriutuvat aikapaineistetuissa massatesteissä. Ensin mainittu korostuu, jos testi on suunnattu keskinkertaisille eikä erityisvaikeita tehtäviä ole erottelemassa.

Toisaalta insinöörien sisällä verbaalisen lahjakkuuden painotus ennustaa hakeutumista johtotehtäviin, joten jos tarkastellaan insinöörialoja, joissa laitteisiin suuntautunut näpertely ei ole vallitsevaa, esim koodarit, ja vielä asiantuntijoita, niin työntekijöiden erot pätevyydessä voivat sitten paljolti selittyä matemaattisella lahjakkuudella, jolloin fiksuimmilla toki rankasti tuo pärisemisen esiintyvyys laskee.
Tämä voi luoda insinöörien keskuudessa induktiivisen harhan, joka liioittelee ilmiön suuruutta kokonaisväestössä.

Toisaalta levottomuuden yleisyyden arviota älykkyyden suhteen sekoittaa sekin, että fiksuimmat hakeutuvat vähemmän statusaloille kuin 90-99 persentiili, ja ne fiksuimmat jotka hakeutuvat insinööriksi ovat seuloutunut joukko. Toisaalta huippulahjakkaiden hakeutumista statusaloille lisää matala sosioekonominen asema ja hakeutumista pehmoaloille korkea asema, joten insinööriksi voi pakkautua yliedustus keskiluokkaa, mikä voi korostaa tämän ryhmän erityispiirteitä.

Toisaalta, jos edelleen tarkastellaan esim fiksuja adhd-tapauksia, niin oireistossa on eroa keskinkertaisiin adhd-tyyppeihin: älyllinen hyperprosessoiminen ja näpyttely mm korostuvat fiksummilla, jotka moduloivat sisäistä levottomuuttaan. Lisätäkseen keskittymiskykyä ja vähentääkseen suurempaa ulossuuntautunutta käyttäytymistä.
Tämäkin toki voi muuttua siltä osin kuin epätarkoituksenmukaisesta haastavuustasosta ja äksiisistä siirrytään apinalaumaan, jolloin kompensaatiokeinot voivat pettää ja itsestimulaatio luoda sekundaarisia käytös- ja oppimisongelmia.

-Uniikkinyymi

Anonyymi kirjoitti...

Tähän edelliseen voisin nyt vielä lisätä, että ehkä koodaaja ei ollut paras esimerkki mutta esim smpy-aineistossa (ÄO>135 kohortti) ainakin selvästi porukasta erottuu sähköinsinöörit suhteellisesti korkealla avaruudellisella hahmottamisella ja (absoluuttisestikin) matalalla verbaalisella älykkyydellä.
Ehkä jollain tekoälyrobotille softaa tekevällä koodarilla voisi yhdistyä tuo kielellinen hamottaminen ja vielä isompi taipumus juuri vaikka pyöriviin muotoihin kuin muuhun loogis-matemaattisuuteen, joten voisi ennustaa että hypomaanisia ja levottomia inssejä on mahdollisesti tavanomaista enemmän.

Jos palataan itse aiheeseen ja mietitään väestöä ylipäänsä ja vasemmistolaisten piirtelyä, niin verbaalisesti lahjakkaat yleensä hakeutuvat humanistisille ja yhteiskuntatieteellisille aloille tai oikikseen. Valtiotieteilijät ja oikeustieteilijät ovat sitten yliedustettuna eduskunnassa.
Yhdessä tutkimuksessa fiksut oikeistolaiset hakeutuivat paljon useammin yksityiselle sektorille kuin fiksut vasemmistolaiset. Jolloin näitä julkisen polun verbaalisesti lahjakkaita vasemmistolaisia vääjäämättä päätyy politiikkaan näkyville paikoille väestöosuuttaan enemmän.
Jos näiden verbaalisti painottuneiden sisäinen maailma on sitten levottomampi, niin siinäs näpyttelevät ja piirtelevät.

Toisaalta esim Haidtin tutkimusten mukaan vasemmistolaisilla on korkeampi neuroottisuus, jolloin tämä näpyttely voi kummuta, kognitiivisen viritystilan ohella myös sisäisestä ahdistuksesta.

Myöskin tutkimusten valossa fiksuilla oikeistolaisilla on suuremmat hauikset kuin fiksuilla vasemmistolaisilla, ja koska liikunta helpottaa hieman adhd-oireita, voi vasemmistolaisten levottomuus kummuta väärin kohdennetusta energiasta.
Ja liikunnallisen energian ohella vasemmistolaiset harrastavat myös vähemmän seksiä, joten senkin puolesta voi tälläinen neuroottinen piirtely -venttiili olla (>0) korostuneempi.

-Uniikkinyymi

Anonyymi kirjoitti...

Voisinpa spämmiä tähän vielä tylsyyttäni yhden näkökulman vasemmistolaisista ja touhuavista keskinkertaisuuksista.

"The Neuroscience of Intelligence" -kirjassaan Richard Haier tuo esille sen, että helppojen ja keskivaikeiden tehtävien parissa fiksujen aivot aktivoituvat vähemmän ja sopeutuvat toimimaan tehokkaammin ajan myötä. Lepotilassa fiksut prosessoivat enemmän.

Toisaalta, kun älykkyys on yhteydessä yleissivistykseen ja asioiden ymmärtämiseen, niin fiksut voivat useimmat perusongelmien sovellukset mennä autopilotilla esim palaverissa.
Tyhmempi taas joutuu ensin buuttaamaan koneensa ja sitten alkaa mekaaninen prosessointi. Tyhmä siis vetää herkästi nollasta sataan, kun taas fiksumpi ehkä 20->40.

Kyllä tuon varmaan jo hieman fiksumpi huoneessa huomaa varsinkin, jos oman ongelmaratkaisuvaiheen jälkeen siirtyy takaisin siihen vapaasti vaeltavaa prosessointiin.
Tyhmempi painaa vielä menemään ongelman parissa tai ehkä painottaa työelämässä sosiaalista peliä substanssin kustannuksella ja yrittää miettiä keinoja, miten ei vaikuta epäkarismaattiselta kahvihuoneen Päivin tai pomon silmissä, vaikkei tajunnutkaat hönkäsen pöläystä.
Sitten, kun se huoneen fiksuin hymyilee sarkastisesti ja katselee intensiivisesti pihalle pohtien, esim vihreän siirtymän, jälkistrukturalistisen politiikan, valikoimattoman massamaahanmuuton ja Afrikan väestöräjähdyksen yhteisvaikutusta yhteiskuntaoloihin vuonna 2100, niin ehkä tämä tyhmempi sosiaalisen mallinnuksen kautta pyrkii signaloimaan kompetenssiaan peilaamaan tätä tunnetilaa, minkä tehdäkseen tekee jotain itselleen mieluista - esim piirtää.

-Uniikkinyymi

Unknown kirjoitti...

Blogisti varmaan fiksumpana löytää tutkimustiedot netistä , siitä että opetuksen / luennon aikana piirrustelu auttaa oppimaan muistamaan paremmin .

Anonyymi kirjoitti...

Somalialainen ei saanut oleskelulupaa, joten tietenkin veti rasistikortin esiin ja kanteli syrjinnästä. Huonostihan siinä kävi.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a6d6d9d0-b17f-4925-a2c4-f2727d8a9747

Oleskelulupahakemuksen vaaditaan mm. passi ja koska hakija ei esittänyt muitakaan tarvittavia asiakirjoja, niin valitus tottakai hylättiin KHO:ssa.

Kauankohan prosessi kesti? Paljonkohan tämä rumba Migrin viranomaiskäsittelyineen, käräjäoikeuskäsittely, valitus hovioikeuteen ja korkein hallinto-oikeuden käsittely maksoi suomalaisille veronmaksajille? Ja ihan turhaan.

Oikeus on toteutunut ja nyt on sitten ennakkopäätös.

heppa

Anonyymi kirjoitti...

"Voisiko joku viisaampi selittää missä kohtaa tässä on havaittavissa oikeudenmukaisuuden varjoa? " - No, duh. Sieltä voi ottaa, missä on. Tyhjästä ei voi.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Voisikohan Jaska kehittää hänelle paremman tarinan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Steve_Prefontaine ?

QroquiusKad kirjoitti...

Steve Prefontainen toisin sujuneen elämän kronikan "Fire on the Track: Prefontaine Ilman Rajoja!" 13. luku alkaisi:

"Prefontainen elämän merkittävin käännekohta sai alkunsa, kun hän oli palaamassa juhlista 30. toukokuuta 1975. Hän asteli kohti autoaan, mutta pysähtyi ajattelemaan:
hän oli juonut sen verran, että veressä olisi taikajuomaa varmaan jotain puolentoista promillen verran?

Ei siis lie viisasta lähteä ajamaan, päätti hän ja alkoi juosta omaan rauhalliseen tahtiin kohti kotiaan, johon saapui klo..."

Veijo Hoikka kirjoitti...

"Putinin kerrotaan hermostuneen Trumpin lepakon mentäviin reikiin yleissivistyksessä, mikä on varsin uskottavaa koska näitähän on ja Putinin kärsivällisyys typerysten kanssa ei ole sitä parasta luokkaa."

"Kansa on hienoja ihmisiä yksilöinä." https://www.blogger.com/comment.g?blogID=7212370068911041089&postID=2215203095329967436

Jaskan luottamus ryssiin tuntuu olevan vakaalla pohjalla. Ylivoimaisen yleissivistyksen omaava putin on loistava vertaus kuvaamaan Trumpin hölmöyttä. Niinhän se kait on.
Putinin alaiset Ukrainassa jakavat mielihyvin putinin oppeja sivistymättömille ukrainalaisille. Erityisesti venäläisten lapsirakkaus on sivistyneen kansan erityispiirteitä. Yksilöinä he ovat hienoja ihmisiä, joskin tekevälle sattuu, kuten kävi 1-vuotiaalle lapselle, joka kuoli venäläisen hienon sotilaan lemmenleikeissä.

Kohta eräs palkittu journalisti paljastaa sinut Venäjän trolliksi...

Jaska Brown kirjoitti...

Uniikkinyymi: "Toisaalta insinöörien sisällä verbaalisen lahjakkuuden painotus ennustaa hakeutumista johtotehtäviin". Kyllä, havaittu juttu. Ei toki yksi yhteen, mutta selkeä korrelaatio.
"Toisaalta, jos edelleen tarkastellaan esim fiksuja adhd-tapauksia, niin oireistossa on eroa keskinkertaisiin adhd-tyyppeihin". Kyllä. Sivuutin tämän ja tarkoitin kirjoituksessani normi-ihmisiä. Jos erottelemme adhd:t erikseen, väitän että tämän ryhmän sisällä erot ovat samanlaisia kuin normeilla. Eli fiksu adhd varmaan räpeltää enemmän kuin kukaan normi, mutta vähemmän kuin vähemmän fiksu adhd.
"...helppojen ja keskivaikeiden tehtävien parissa fiksujen aivot aktivoituvat vähemmän ja sopeutuvat toimimaan tehokkaammin ajan myötä. Lepotilassa fiksut prosessoivat enemmän. Toisaalta, kun älykkyys on yhteydessä yleissivistykseen ja asioiden ymmärtämiseen, niin fiksut voivat useimmat perusongelmien sovellukset mennä autopilotilla esim palaverissa." Juuri tätä tarkoitin.

Unknown: Pätee varmaan keskinkertaisuuksiin, kuten totesin. Sen verran monessa aivoriihessä olen ollut että sitten kun mennään oikeasti kovalle tasolle niin ei siellä todellakaan piirrustella.

heppa: Olen kauhulla odotellut milloin työperäisen oleskeluluvan myöntämiseksi kelpaa perusteluksi se, että henkilön Suomessa olo työllistää useita viranomaisia.

Pyssymies: Sepä se. Verotetaan sieltä missä on verotettavaa.

Ano 1.24 ja Qroquius Kad: Pre oli hyvä, mutta suurin osa hänen legendaansa on traagisen kuoleman aiheuttamaa. Kuinka moni muistaa hänen treenikaveriaan, kuukausi sitten kuollutta Kenny Moorea? Molemmat tulivat Münchenin olympialaisissa neljänneksi.

Veijo Hoikka: Minä, Venäjän trolli... Karjalainen vereni kiehuisi, ellen tietäisi sinun olevan humoristi.
Vakavasti puhuen: Venäläiset saattavat edelleen olla yksilöinä hienoja ihmisiä. Vasta viime viikolla ammattiasioissa opin jotain uutta eräältä venäläissyntyiseltä. Kansakuntana maa pitäisi tunkea jonnekin eristyneelle alueelle Birobidshaniin ja päästää sieltä sitä mukaa ulos kun oppii käyttäytymään sivistyneesti.

Anonyymi kirjoitti...

Jos erottelemme adhd:t erikseen, väitän että tämän ryhmän sisällä erot ovat samanlaisia kuin normeilla. Eli fiksu adhd varmaan räpeltää enemmän kuin kukaan normi, mutta vähemmän kuin vähemmän fiksu adhd

Tämä oli taas vähä riman alitus. En minä näitä juttuja hatustani vedä, joten vähän nihkeää sitten jos argumenttini kumotaan mutuilla. Älykkäillä ADHD-tyypeillä ylikorostuu oireet, jotka mahdollistavat keskittymisen ja ehkäisevät apinamaista käyttäytymistä.

Considering differences between the two ADHD groups, although the ADHD group reported consistently higher scores than the gifted/ADHD for all nine IA symptoms and the HI symptoms (numbers) 10, 11, 13, 14, 17, and 18, the picture was reversed for HI items 12 (modulate motor activity), 15 (modulate verbal activity), and 16 (reflect on questions)
https://link.springer.com/article/10.1007/s11469-019-00125-x

"Modulate motor activity" tarkoittaa siis esim. kynän näpyttelyä. Yleensäkin lahjakkaat ovat intensiivisiä, mikä luo erotusdiagnostista vaikeutta opetuksellisen haastavuuden epäsuhdan ja todellisen hyperaktiivisuuden välille.
Oma teoriani on se, että hyperaktiivis-impulsiivinen adhd (HI) on osittain erillinen ilmiö keskittymisoireisesta. Esim jälkimmäinen on yhteydessä mendelistisiin pistemutaatioihin, pienipäisyyteen, raskausajan riskikäyttäytymiseen ja hitaaseen prosessointinopeuteen. HI-ADHD taas on yhteydessä toistojaksomutaatioihin, keskimääräistä parempaan prosessointinopeuteen ja isopäisyyteen.
Jos ajattelee aivot, kuten jääveistoksena, joka kehittyy/jalostuu pääasiassa poistamalla tarpeetonta, niin kenties lahjakas-adhd-tyyppi on kuin iso jäämöhkäle, jonka sisäinen draivi ajaa luonnollisesti karsimaan kompensatorisesti suuremman osuuden pois epäsuhtaisen neurogeneesin vuoksi. Liian matala (tasapäistävä peruskoulu) ja epämielekäs stimulaatio (esim videopelit) johtaa tilanteeseen, jossa tarpeettomia yhteyksiä ei karsiudu ja syntyy yhteiskunnan kannalta tarpeettomia taitoja/piirteitä.


Kun liikutaan heidän kapasiteettinsa ylärajoilla tai sen yli, kynä alkaan heilua lehtiön yllä. Sen sijaan selvästi keskiarvoa fiksummilla tämä ilmiö on harvinainen..

Sen verran monessa aivoriihessä olen ollut että sitten kun mennään oikeasti kovalle tasolle niin ei siellä todellakaan piirrustellaMielestäni esitin kokonaisuudessani aika hienosyisen argumentin kognitiivisista tyyleistä ja insinöörien valikoitumisharhasta. En tiedä onko sinulle lahjakkaiden "overexcitability" tuttua, mutta käsittääkseni tuo siis korostuu verbaalisestipainottuneilla erityislahjakkailla, joita siis varsinkin rivi-insinööreissä on roima aliedustus.

Anekdoottinen todistelu ei siinä hirveästi paina, toki jos huone on täynnä hyperfokusoituneita huippulahjakkuuksia, jotka menevät kykyjensä äärirajoilla, niin tuskin kukaan piirtelee mitään. Väitän kuitenkin, että ylivoimaisesti suurin osa palavereista on tämän ääripään ja laajamittaisen tylsistymisen välimaastossa. Ensin mainitussa ympäristössä keskivertolahjakas on kyllä auttamatta väärässä ympäristössä, ja olettaen että kapasiteettia lisäkeskittymiseen ei ole siirryttäessä keskivaikeasta vaikeaan, niin toki ulkoinen oireilu lisääntyy. Kommentissani otin kantaa myös siihen mahdollisuuteen, että kynä voi sauhuta useammasta syystä, esim lahjakas adhd-piirteinen (joita tilastollisen merkitsevyyden rajoissa saattaa huippulahjakkaissa olla jopa hentoinen yliedustus, J-käyrä) moduloi motorista aktiivisuuttaan, kun ei toimita ydinosaamisalueella hyperfokusoituneena.

-Uniikkinyymi

Anonyymi kirjoitti...

Mutta tosiaan tämä asia itselläni on sattuneista syistä "lähellä sydäntä", koska tosiaan akateemisesti minulla on aina sujunut aika hyvin, ja sisäisen kiinnostuksen herätessä olen ollut yleensä täysin ylivertainen kone. Pahimmillaan ilman kiinnostusta taas täysin keskinkertainen, yleensä jotain siltä väliltä.
Tavalliseen pänttäämiseen ja toimistotyöhön en varauksetta koe soveltuvani.

Kuitenkin nyt valmistuttuani pystyn takomaan vaikka 200 tonnia vuodessa pitkälti flow-tilassa juurikaan kuormittumatta. Sellaisissa olosuhteissa, joissa tavallinen jantteri ajautuu nopeasti burn-outtiin, olenkin minä melkeinpä mukavuusalueella. Aiemmissakin entry level -työpaikoissa intensiivisyyden vuoksi olin poikkeuksellisen tehokas, esim rikoin tilastointiennätyksiä. Ei voi olla olematta tyytyväinen, kun sitten voi hinnoitella oman työnsä muiden rajoitteiden perusteella.

Uskon vilpittömästi, että jos kaltaiseni yksilö saisi suunnitella esim luonnontieteiden opetusohjelmaa toisille kaltaisilleni, ja tueksi tuotaisiin psykologin palveluita ja mentorointia, niin usean lahjakkaan ihmisen suoritukset nousisivat normaalijakaumalta kohti armotonta power law -jakaumaa ilmankin mitään lääkepiriä ja pidennettyjä koeaikoja ym.

Jos koulutuspolitiikalla pakotetaan tulojakauma kohti normaalijakaumaa ja sitten progressiivisesti vielä verotetaan, niin siinä taloudellisesti poljetaan kaksinverroin fiksuja, tuhlataan peruuttamattomasti potentiaalia ja toisaalta luodaan verojärjestelmään perversioita, kun samassa työssä esim ylitöillä on selvästi korkeampi marginaalivero. Jos taas työmarkkinat kerrostuisivat lahjakkaiden maksimoidessa potentiaalinsa, niin näiden ylivoittojen (siinä missä myös markkinahäiriöistä hyötyneiden superrikkaiden) progressiivinen verottaminen olisi taatusti pitkän päälle fiksumpaa. Keksiluokalta voitaisiin sitten periä tasaveroa.

Eikö valtion pitäisi ohjata ihmisiä kohti suotuisaa toimintaa, sen sijasta että rangaistaan toivottavaa toimintaa, miettien lähinnä verotuksen joustoja ja verokertymän maksimoimista ihmisten onnellisuuden ja mikrotason etiikasta vähät piittaamatta?

-Uniikkinyymi