Tervetuloa!Hakemisto (Aiempien kirjoitusten pikahaku)


Viikkojuttu (Viikon pääpauhanta)


keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Uutiskatsaus 24/20221. Vähittäistä heräilyä

Kirjoitin jo vuosia sitten, että Venäjä ottaa irti aina kaiken mitä lähtee ja on ikuinen uhka naapurimailleen – sekä nykyisille että tuleville. Tulevia naapurimaita ovat sellaiset, joita erottaa Venäjästä toistaiseksi ainakin yksi puskurivaltio.
Venäjästä ja sen vallankäytöstä tulee muistaa aina yksi tosiasia. He puhuvat totta omasta näkövinkkelistään. Esimerkiksi: Venäjä on moneen kertaan ilmaissut, että se käyttää ydinaseita vain jos sen olemassaolo on uhattuna. Ja milloinko Venäjän olemassaolo on sitten Venäjän mielestä uhattuna? Kahdessa tapauksessa:
1) Venäjä ei kontrolloi koko maailmaa
2) Venäjä kontrolloi koko maailmaa, mutta epäilee että joku jossakin elättelee jonkinmoisia kapinallisia ajatuksia.


2. Viikatetta odotellessa

Vladimir Putinin päivien lähestyessä loppuaan seuraajaspekulaatiot käyvät kuumina. Tällä hetkellä listan ykkösnimi on pääministeri Mihail Mishustin. Vähiten näistä spekulaatioista pitänee Mishustin, joka muistaa kyllä varsin hyvin kuinka kävi Trotskille, Kameneville, Zinojeville, Tuhatsevskille, Kiroville ja monelle muulle. Tai ehkä parempi vertaus olisi viimeisinä päivinä viralta pannut Göring ja Himmler. Diktaattorin lähipiirin tuulisin paikka on sillä, jota diktaattori epäilee todennäköisimmäksi seuraajakseen. Tuuli saattaa kovaksi yltyessään jopa pudottaa pään hartioilta.


3. Vertrauen ist gut, Kontrolle ist besser!

Tytti Tuppurainen antoi venäläislehdelle lausunnon, jonka mukaan luottamus Venäjään on menetetty. Asiassa hämmästyttää lähinnä se, kuinka naiivi Tuppurainen on ollut jos hän on joskus Venäjään luottanut. Toivossa toki eletään, että Tuppurainen valehteli, mutta lienee ikävää realismia olettaa että tämä oli yksi niistä harvoista lausunnoista, joissa hän ei valehdellut.


4. Miksi Ukrainassa soditaan

Venäjän politiikan tarkoitus on hallita. Yksi hallinnan keinoista on energia. Venäjä on saanut Länsi-Euroopan suurelta osin riippuvaiseksi kaasutoimituksistaan. Ukrainan alueelta on löytynyt suuria kaasuesiintymiä. Enimmät esiintymät ovat Krimin, Asovanmeren ja Donbassin alueella. Nämä ovat ne alueet joita Venäjä miehittää. Mikäli Ukraina kykenisi hyödyntämään näitä kaasuvaroja, Euroopan riippuvuus Venäjästä vähenisi. Samalla Ukrainan sitoutuminen länteen kasvaisi, koska näiden varojen hyödyntämisessä tarvitaan kehittynyttä teknologiaa. Venäjä ei itse kykene niitä hyödyntämään teknologian puutteen ja sotatilan takia. Sen ei tarvitsekaan, riittää kun estää Ukrainaa hyödyntämästä niitä.
Venäjän sodankäynnin sanotaan sujuneen huonosti. Kartasta katsoen vaikuttaa siltä, että aluevalloituksissa Venäjä on voitolla. Ennen kaikkea Venäjä on vallannut Ukrainasta ne alueet, jotka energiapoliittisesti ovat tärkeitä.
Tuliko tämä nyt tarpeeksi selkokielisesti esitettyä?


5. Kysyntä ja lahjonta

Venäjä on löytänyt ostajan Ukrainasta varastamalleen viljalle. Ei tarvitse mennä kuin Mustanmeren etelärannikolle, niin sieltähän löytyy maa joka ostaa mitä tahansa olettaen että ei pysty sitä itse varastamaan. Alkaa vähitellen selvitä sekin mikä on Turkin maksu Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyden vastustamisesta.


6. Sulkasato

Turkki ilmoitti ettei enää halua nimensä olevan englanniksi ”Turkey”, koska se tarkoittaa kalkkunaa. Tämä aiheuttaa paitsi sekaannuksia, on halventavaa. Epäselvää on se, halventaako tämä Turkkia vai kalkkunaa. Veikkaan jälkimmäistä.
Turkkilaisten fiksuudesta kertoo se, että he haluavat uuden nimensä olevan englanniksi ”Türkiye”. Tämä ei varmaankaan aiheuta minkäänlaisia ongelmia sen paremmin oikeinkirjoituksen kuin ü-kirjaimen näppäimistöltä löytämisen kanssa.
Älkää vain menkö kertomaan turkkilaisille, mitä heidän maansa nimi suomeksi tarkoittaa. Sekin menisi varmaan vaihtoon. Uudeksi nimeksi tulisi varmaan Khhrrrzzahnnkrrhza.

Tässä vielä terveisiä Erdöganille, tuolle turkkilaisen raippahevosen takalistoaivastukselle.


7. Eväät lopussa

Amerikkalaisilla alkaa kärsivällisyys loppua. Inflaatio jyrää ja keskiluokka köyhtyy köyhtymistään.
Tämä prosessi on ollut täysin odotettavissa. Kirjoitin aiheesta jo kuusi vuotta sitten ja annoin viisi selitystä: 1. Mantereen koskemattomat luonnonvarat, 2. Sulautuminen, 3. Väestönlaatu, 4. Mahdollisuudet, 5. Perustuslaki. Kohdat 1 ja 2 ovat jo enimmäkseen mennyttä, kohta 5 on ainoa joka on ennallaan. Nyt neloskohta on sulamassa kovaa vauhtia pois, kun manner alkaa olla jo täynnä. Ja mitä kohtaan 3 tulee, niin… no, katsokaa itse. Itsenäistymisen aikaan 79 %, sata vuotta myöhemmin kun maasta tuli johtava teollisuusmahti 89 %, huipussaan 1940 90 %, vielä 1970 88 %, romahdusta kohti 1980 83 %, vuonna 2000 ensimmäisten ennustellessa USA:n katastrofia (tosin muista syistä) 75 %, nykyään enää 61 %.
Se on menoa nyt.


8. Poliisi tulee ja pamputtaa

Elokapinan mielenosoituksen taltuttaneet poliisit joutuvat syytteeseen liian rajujen otteiden käytöstä. Poliisin tehtävänä on ylläpitää lakia ja järjestystä. Tilanteessa poliisit toimivat koko ajan otteita koventaen. Kun menetelmä A ei toiminut, menetelmä B otettiin käyttöön, jonka jälkeen siirryttiin menetelmään C ja niin edelleen. Pippurisumutteen käyttö taisi olla menetelmä N ja se sitten tehosi. Muistelen että aiemmin laissa määrättiin, että hätävarjelun liioittelua on käyttää turhan kovia menetelmiä. Pitäisikö säätää uusi laki, jossa todetaan että hätävarjelun liioittelua on käyttää mitä tahansa toimivaa menetelmää?


9. Pitkä sytytyslanka

Varusteleka herätti taas pahennusta mainonnallaan. Tällä kertaa herneet vedettiin nenään Varustelekan tavasta markkinoida jotain sellaista lippua, jossa on sininen pohja ja keltainen risti. En nyt muista minkä maan lippu oli kyseessä. Firmalla oli sama ongelma ja niinpä he etsivät kartasta, mutta eivät löytäneet. Itämeri näytti kylläkin oudon suurelta.
Kyseinen myynti-ilmoitus oli Varustelekan sivulla vuosikausia, mutta Mainonnan Eettinen Neuvosto heräsi vasta nyt. Tuli komento, että muutosta on tapahduttava. Koko lailla virhe. Ihan vihjeeksi, ei kannata ryhtyä vittuilukisaan jos vastustajalla on kutakuinkin 6. danin musta vyö alalta. Varusteleka teki työtä käskettyä ja muutti mainostaan. Toki siten että selitti miksi eli jätti vanhan mainoksen luettavaan kuntoon alapuolelle ja kertoi kuka käski muuttaa mainosta. Tosin pienellä kirjoitusvirheellä eli ”Mainonnan Eettinen Neuvosto” oli ilmeisen vahingossa kirjoitettu muotoon ”Mainonnan Eeppinen Neuvosto”.


10. Perseelleen meni

Vakuutusyhtiö Ilmarinen erehtyi tekemään virheen rekrytoinnissaan. Mitä kertoo riskienhallintayhtiön toimintakyvystä, että se menee palkkaamaan sukupuoliseen vähemmistöön kuuluvan koeajalla? Pitäisihän se tietää, että näissä tapauksissa paskamyrskyn riski työsuhteen purkamisessa koeajan jälkeen tai sen kestäessä on moninkertainen. Ilmarisen puolustukseksi on kuitenkin todettava olevan mahdollista, etteivät he tienneet sukupuolisesta suuntautumisesta. Etnisten vähemmistöjen kohdalla koeajalle ottamiselta voi kieltämättä välttyä helpommin, riskithän ovat samat. Tällä kertaa olisivat voineet kuitenkin tarkistaa edellisestä työpaikasta, jossa sielläkään työpanos ei vastannut palkkaa.
Lopputulos kuviosta oli odotettu. Työsuhde purettiin ja työntekijä ilmoitti kyseessä olleen sukupuolinen sorto. Tilanne oli sana sanaa vastaan. Toistaiseksi todistustaakka on ollut syyttäjällä, mutta enpä ihmettele jos tätäkin lähdettäisiin purkamaan näissä tapauksissa. Ilmarisen omassa selvityksessä kävi jopa kulunvalvonnasta ilmi, että työntekijä ei ollut kertomukseensa nähden oikeassa paikassa väitetyn syrjinnän aikana. Työntekijä itse kiemurteli tästä väittämällä, että oli kohdannut kyseisen henkilön muualla. Mitään todisteita hänellä ei ollut esittää yhtään mistään. Valitettavasti ei myöskään esimiehellä. Ehkä esimiehen olisi pitänyt Nixonin tapaan nauhoittaa kaikki keskustelut.
Saa nähdä, milloin tulee sitten laki, että keskusteluja alaisen kanssa ei saa nauhoittaa yksityisyydensuojan takaamiseksi. Tällöin samalla tilanteen ollessa sana sanaa vastaan suuremman uhristatuksen omaava voittaa. Eli homma menee siihen, että seksuaaliseen tai etniseen vähemmistöön kuuluvaa vastaan ei saa kerätä todisteita, mutta nämä saavat väittää mitä tahansa ilman todisteita. Ehkä mallia otetaan islamista, jossa oikeusistuimessa vaaditaan kahden naisen sana kumoamaan yhden miehen sana. Täällä tietysti päinvastoin eli otetaan käyttöön uhristatuspisteet. Perusasetus valkoinen heteromies 1p, ihonväriskaala 1-4 lisäpistettä tummuuden mukaan, muu kuin kristitty tai siviilirekisteri 1 lisäpiste paitsi muslimi 2 lisäpistettä, nainen (nykyinen tai entinen) 2 lisäpistettä, homo 3 lisäpistettä. Ääritapaus on siis muslimilesboneekeri 11 lisäpisteellä, siis 12 pistettä yhteensä eli sana sanaa vastaan tilanteessa 11 valkoista heteromiestä häviää yhdelle muslimilesboneekerille.
Sitä odotellessa, että tieliikennelakia muutetaan seuraavasti: ”Tasa-arvoisessa risteyksessä etuajo-oikeus on oikealta tulevalla, paitsi jos vasemmalta tuleva kuuluu etniseen tai seksuaaliseen vähemmistöön. On oikealta tulevan vastuulla päätellä, kenellä on etuajo-oikeus. Mikäli oikealta tuleva syyllistyy etuajo-oikeutensa väärinkäyttöön, häntä tulee siitä rangaista. Samoin mikäli hän olettaa vasemmalta tulevan etnisyyden tai sukupuolisen suuntautumisen joko oikein tai väärin, häntä voidaan rangaista stereotyyppiseen ajatteluun syyllistymisestä.”


11. Meidän tyttömme maailmalla

Urpilaisen Jutta oli sitten käväissyt Abu Dhabissa ja julkaisi islamin suvaitsevaisuutta ylistävän päivityksen. Minuun se ainakin teki vaikutuksen. Alan vähitellen kallistua siihen suuntaan, että islamissa on jotain hyvääkin. Ainakin se että siellä eivät juttaurpilaiset pääse asioista päättämään.


12. Toistuva uutinen

Blaablaablaa ... Nabil Koriba ja Achraf Ben Moussa … jäkjäkjäk …viiden vuoden vankeusrangaistuksiin … käläkäläkälä …törkeästä lapsenraiskauksesta … päläpäläpälä … Oulun käräjäoikeus tuomitsi … jepjepjep.
(Huom. Koska tämä uutinen on joka uutiskatsauksessa, vain nimi (joka sattuneesta syystä pitää oikeinkirjoituksen varmistamiseksi aina copypasteta linkin jutusta), tuomion pituus, tekotapa ja tuomioistuimen sijainti vaihtelevat, katsoin parhaaksi jouduttaa lukemista jättämällä toistuvat osat pois.)


13. Tätä ei olisi voinut ikinä mitenkään millään konstilla etukäteen arvata

Etninen segregaatio on ollut pääkaupunkiseudulla ja esimerkiksi Turussa tosiasia jo pitkään. Nyt se on levinnyt jo pikkukaupunkeihin. Keskiluokka äänestää jaloillaan. Jopa Espoo havahtui muuttotappioon jo toista vuotta sitten. Huvittavaa asiassa on, että pitkässä artikkelissa ei kertaakaan edes vihjaistu merkittävimpään syyhyn, joka saa ihmiset hakeutumaan toisille asuinalueille.
Säälittävintä asiassa on se, että ongelmaan mietitään lukemattomia erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, joista yksikään ei ole koskaan toiminut yhtään missään. Yleisesti ottaen ongelmiin paras ratkaisu on poistaa ongelma.

14. Limpulla päähän

Kiekonheittäjä Vanessa Kamga teki rikosilmoituksen kolmen vuoden Ruotsi-Suomi -ottelun tapahtumista. ”Kiekonheittäjä kannusti omiaan Tukholman olympiastadionin lehtereillä, kun 50–60-vuotias mies hivuttautui hänen lähelleen. Lopulta mies tuli suoraan Kamgan eteen huutamaan: ”Kuvottavaa! Sinä et ole ruotsalainen, sinä et ole ruotsalainen!” Tilanne oli niin uhkaava, että Kamga poistui paikalta. Hän teki rikosilmoituksen.
Täytyy kyllä ihmetellä, miten humalassa pitää myöhemmässä keski-iässä olevan miehen olla, että uskaltaa käydä kettuilemaan yli 180-senttiselle, suunnilleen satakiloiselle naiselle jolla on härän voimat ja leopardin refleksit. Mutta oletetaan nyt, että näin todella tapahtui.
Hyökkäys oli epäilemättä loukkaava ja asiatonta käytöstä. Mutta oliko se rasistinen? Ensinnäkin se perustui ilmeiseen virheoletukseen. Kamga on syntynyt Ruotsissa, elänyt siellä koko ikänsä ja puhuu äidinkielenään ruotsia. Hänen isänsä on afrikkalainen, äitinsä ruotsalainen. Siinä mielessä hän on ruotsalaisempi kuin Armand Duplantis, joka on myös puoliruotsalainen, mutta ei ole oikeastaan asunut koskaan Ruotsissa ja puhuu huonoa ruotsia. Voitaneen siis olettaa huutelijan erehtyneen luulemaan Kamgaa maahanmuuttajaksi.
Tällöin hyökkäystä ei voi mitenkään todistaa rasistiseksi. Huutelija voi olla aivan hyvin sillä kannalla, että maata saa edustaa vain, jos on siellä syntynyt (toki hän voi olla myös sillä kannalla, että maata saa edustaa vain jos on etnisesti täysin puhdasverinen, mutta tämä on aika kaukaa haettu oletus). Mikäli huutelija voisi huudella samalla tavalla Keniaa edustavalle pellavatukkaiselle ruotsalaiselle (”Kuvottavaa! Sinä et ole kenialainen!”), niin missään tapauksessa kyseessä ei ole rasismi, enintään väärinkäsitys. Sivumennen sanoen, voi miettiä miksi ihmeessä valkoisia ei juurikaan ole Afrikassa mutta mustia on Euroopassa ja miksi ihmeessä ”siirtomaiksi” sanotaan Afrikan maita, kun siirtolaisuus on tähän suuntaan?


15. Rohkea nainen

Korkeushypyn supertähti Maria Lasitskene moitti kansainvälisiä urheilujärjestöjä venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden sulkemisesta kilpailujen ulkopuolelle. Lasitskene tuomitsi samalla Ukrainan sodan, mikä on melkoisen rohkea veto. Odottelemme, että Lasitskene jää pian dopingtestissä kiinni historian ensimmäisenä urheilijana, jonka venäläinen testilabra käryttää.
Kilpasisko, ukrainalainen Julia Levtšenko antoi Lasitskenelle täyslaidallisen. Tämä oli asiatonta, joskin ymmärrettävää. Levtšenko reagoi tunteella, koska hänen maansa on hyökkäyksen kohteena ja sukulaiset hengenvaarassa. Levtšenko kirjoitti tiukkaan sävyyn, kuinka venäläisten pitäisi sisäistää sodan julmuudet ja ukrainalaisten kärsimys sekä suhteuttaa urheilun merkitys siihen verrattuna. Tämähän on juuri se, minkä Lasitskene teki. Hän haluaa urheilla siinä missä Levtšenkokin ja tuomitsi hyökkäyksen.
Nykyinen menettelymalli on typerä. Esitin heti hyökkäyksen jälkeen, että venäläisurheilijoiden kilpaileminen tulisi sallia, kunhan he tekisivät sen Ukrainan lippu rinnassaan. Nyt tarkennan esitystä. Kuvitelkaapa että vaikka jääkiekon MM-kisoissa olisi ollut Venäjän joukkue mukana – mutta sinikeltaisissa tunnuksissa, lippunaan Ukrainan lippu väärinpäin käännettynä (lipun kääntäminen ylösalaisin on monissa maissa, esim. USA:ssa hätäsignaali) eli keltainen ylhäällä, sininen alhaalla, seremonioissa Ukrainan kansallishymni. Joukkueen virallisena nimenä olisi ollut ”Venäjän Ukraina-komitean joukkue”. Putinilta olisi poksahtanut verisuoni päästä vitutuksen voimasta. Eiköhän tuohon joukkueeseen olisi sen verran kiekkomiehiä saatu haalittua kasaan, että se olisi ollut korvikejoukkueita kovatasoisempi. Sama systeemi pystyyn kaikkiin lajeihin, myös yleisurheiluun. Saa osallistua, kunhan tekee sen ylösalaisin käännetyn Ukrainan lipun väreissä.


16. Paavo Nurmi Gamesissa nähtyä

Tällä kertaa pikamatkoilla sattui ja tapahtui. Miesten satasen ennakkosuosikki Ojie Edeburu jäi sananmukaisesti telineisiin, kun hän meni heti ponnistuksesta nenälleen. Harvoin tuollaista näkee. Hidastuksesta selvisi syy. Lähtöteline luiskahti ponnistuksen voimasta taaksepäin, jolloin tasapaino petti. Edeburu veti herneet nenäänsä ja vaati itselleen uusintajuoksua, jota ei suotu. Tästä hän sitten suivaantui ja haukkui Suomen maanrakoon. Tässä kohtaa yleisurheilun yleensä äärimmäisen tarkka sääntökirja on hieman epäselvä. Sääntöä 15.2.4 lienee kuitenkin tulkittava sillä tavalla, että urheilija on vastuussa lähtötelineiden kiinnityksestä (hänhän tekee sen itse).
Naisten satasen juoksijoiden tultua paikalle repesin numerolapuille. Olikohan sponsori valinnut tarkoituksella tai sitten ei? Joka tapauksessa huvitti, että naisilla luki numerolapuissa ”Naapurin maalaiskana”. Vähän kuin sillä entisellä naislentopallon SM-sarjajoukkuella, jonka pelihousujen persuksissa oli teksti ”Voimaa Kultamunasta”.
Keihäässä oli luvattu palkinnoksi Aki Parviaisen SE-tuloksen 93,09 ylittämisestä uusi auto. Auto jäi tällä kertaa Turkuun, ei ollut sen lunastajaksi kahdesta olympiavoittajasta ja yhdestä maailmanmestarista. Eikä ollut edes kilpailun voittajaksi, sillä Oliver Helander tempaisi 89,83. Tämä sai aikaan melkoisen helpotuksen huokauksen, sillä superlahjakkuuden vammakierre lienee nyt helpottanut. Tero Pitkämäen valmennukseen siirtyminen oli oikea veto, sieltä löytyy keihästietoa ehkä enemmän kuin keneltäkään tässä maassa ja se on nimittäin paljon se. Helander on heittäjä, jolle jo tällä hetkellä normitaso terveenä ollessa on 85-90 metriä. On itse asiassa ollut jo viimeiset kolme vuotta, mutta kun mies ei ole ollut terveenä. Tuosta normitasoa on mahdollista nostaa vielä melkein viisi metriä. Stadionoloissa. Lukija voi tarkistaa, kuinka usein keihään arvokisoissa on vaadittu 90-metrinen voittoon. Ei kovin usein. Avoimella kentällä sopivissa tuulissa voi myös miettiä, kuinka kova se Zeleznyn ME oikein olikaan.


Loppukevennys: Rauha on puhjennut!

Ehdottomasti jäätynein rajakonflikti koko maailmassa on ollut kiista Hansinsaaren omistuksesta. Ellesmerensaaren ja Grönlannin välisessä salmessa sijaitsevan reilun neliökilometrin kokoisen pläntin omistuksesta on käyty vuosia hiljaista sotaa Tanskan ja Kanadan kesken. Sodankäynti on edennyt siten, että vuoroin kummankin maan sotilaat ovat käyneet nostamassa saarelle oman lippunsa. Samalla he ovat jättäneet tangon juurelle viinapullon lahjaksi naapurimaan joukoille, jotka puolestaan ovat aikanaan nostaneet tilalle oman lippunsa ja jättäneet oman viinapullonsa.
Nyt konflikti oli ilmeisesti eskaloitunut tasolle, joka ilmeisesti oli ylittänyt viinabudjetin rajat tai alkoholisoinut liian monta sotilasta. Niinpä maiden hallitukset sopivat saaren jakamisesta keskeltä kahtia, mikä astui voimaan 11.6.2022.
Sopimuksesta oli jännä seuraus: Tanskan ja Kanadan välille tuli maaraja!
Kyseessä on muuten neljäs nykyinen maaraja Amerikassa, jossa ainakin toinen osapuoli on eurooppalainen. Jätetään lukijan tehtäväksi selvittää mitkä ne kolme muuta ovat (vihje: jokaiseen niistä on sekaantunut Ranska) ja vastataan sen sijaan toiseen kysymykseen.
Aiemmin Kanadalla oli rajalinja vain yhden maan eli USA:n kanssa, nyt kahden. Mikä on nykyään maailman suurin maa, jolla on raja täsmälleen yhden maan kanssa?
Ja vastaus on…
1) Australia, jos hyväksytään aluevesiraja (Papua-Uuden-Guinean kanssa) (tosin tällöin Kanadakin pitäisi diskata, koska sillä on aluevesiraja Ranskan kanssa St. Pierren ja Miquelonin takia sekä tietysti Tanskan kanssa juuri Hansinsaaren takia)
2) Grönlanti, jos hyväksytään ei-itsenäiset alueet
3) Papua-Uusi-Guinea, jos ei lasketa aluevesirajaa Australian kanssa
4) Japani (jos katsotaan että joidenkin piirien vaatima Sahalinin eteläosa hyväksytään)
5) Iso-Britannia (jos ei lasketa Gibraltaria, Kyproksen tukikohtia ja Kanaalitunnelia)
6) Uruguay (tarkasti ottaen maalla ei ole senttiäkään maarajaa Argentiinan kanssa, sillä raja kulkee jokea pitkin eikä sen yli ole edes siltaa)
7) Kuuba (jos Guantanamon tukikohta lasketaan)
8) Etelä-Korea (jos ei oteta huomioon että maan lain mukaan Korea on jakamaton)
9) Portugali (tästä ei voi keksiä mitään mussuttamisen aihetta).
Järkevästi ajatellen vastaus on siis vaihtoehto 3 eli Papua-Uusi-Guinea.

20 kommenttia:

Funkystock kirjoitti...

Piti ottaa haaste vastaan.

Surinam ja Brasilia olivat helppoja. Molemmat ovat Ranskan naapurimaita. Kolmas naapurivaltio Alankomaat, eli Sint Maarten, löytyi vasta googlaamalla.

Funkystock kirjoitti...

Espoossa olevat tuttavat ovat käärmeissään metron aiheuttamasta julkisen liikenteen palvelutason huonontumisesta. Metron rakentaminen piti alunperinkin rahoittaa metroradan varren rakennusoikeuksien myynnistä saatavilla tuloilla. Kun tietty osa väestöstä asuu muiden rahoilla ja rakennusoikeuksista saatava tulo piti maksimoida, niin mites kävikään.

Juna- tai metroradan puuttuminen takaa yleensä homogeenisen väestön ja rauhalliset koulut, joista jälkimmäinen on ratkaiseva aktiiviväestön sijoittumiseen vaikuttava asia. Muistan hyvin, kun ihmettelimme USA:n koulujen jakautumista hyviin ja huonoihin. Enää emme ihmettele.

Anonyymi kirjoitti...

Sulkasato - Shit Jay on ehdotukseni uudeksi nimeksi. Toisaalta, jos ördökaanista päästään eroon kunnolla, ehkä itä-kreikka olisi passeli. Samaa logiikkaa sopii käyttää sitten myös lokashangon jälkeiseen belarusiin - mksi nimetä maa traktorin mukaan. Itä-puola on sopiva nimi.

Medjotain - ryssän ex-pm, arvelee ukrainan häviävän kartalta, voi olla, ehkä moskovan kaanikunta saa länsinaapurikseen liettua-puolan kansainyhteisön. Itämereltä mustalle merelle, ihan kuin vanhaan aikaan.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Terve Jaska. 10. Ilmarisen syrjintätapaukseen kommentoin... Katoppa Finlexistä yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) 28 §. Siellä tuosta käänteisestä todistustaakasta on AIKUISTEN OIKEASTI säädetty... ”28 § - Jos asiaa käsiteltäessä esitettyjen selvitysten perusteella VOIDAAN OLETTAA (!!!) syrjinnän tai vastatoimien kieltoa rikotun, VASTAPUOLEN on kumotakseen OLETUKSEN osoitettava, että kieltoa ei ole rikottu.” Eli tässä tapauksessa ilmeisesti VOIDAAN OLETTAA, että syrjinnän kieltoa on rikottu, mistä seuraa, että Ilmarisen ON NÄYTETTÄVÄ, että syrjintää ei ole tapahtunut. Uskomatonta mutta totta! Näin Suomen laki määrää.

Anokas

Trilisser kirjoitti...

Muutamia ajatuksia:

2. Göring ja Himmler -vertaus ei toimi. Jos nyt ruvetaan oikeasti vertailemaan Stalinin ja Aatun hallintoa, niin niissä oli aivan valtaisa ero mm. em. asiassa. Aatun tapauksessa hengenlähtöön johti käytännössä ihan suoranainen kapinointi/petturuus. Stalinin tapauksessa epäsuosioon saattoi joutua pelkästään siitä, ettei Stalinin "juhlissa" ryypännyt riittävästi. Käsittääkseni Jaska ei ole "poliittisesti korrekti" eikä vassari, joten ihmettelen tässä seikassa vasemmistolaisen historiakuvan nielemistä.

7. Linkitetty Hyysärin juttu valehtelee. Se väittää, ettei Valkoinen talo mahda talousongelmille mitään. Väärin. Ei ole todellakaan sattumaa, että inflaatio on loikalla ja etenkin bensiinin hinta nousee juuri Tsou Paidenin aikana, koska hänen hallintonsa on ajanut nimenomaan politiikkaa, joka kohottaa polttoaineen hintaa osana "vihreää siirtymää" jne.

8. Lukekaapa Hyysärin jutun kommentteja. Siellä hurrataan syyttäjälle, joka pistää syytteeseen syöpäläisiä (Elokapina) torjuvat poliisit. On kyllä uskomatonta, että syyttäjän mielestä "mielenosoitusoikeus on erityisoikeus". Ei ainakaan pitäisi olla demokratiassa, joka perustuu vaaleihin. Tuollainen syyttäjä pitäisi siirtää kengänkiillottajaksi.

14. Voisi joku kysyä näiltä tummilta tytöiltä, että mitenkäs se Afrikan afrojen rasisminkitkentä etenee? Tehdään empiirinen koe: Laitetaan valkoinen nainen yöllä afrikkalaisen kaupungin kadulle käppäilemään ja vastaavasti neekerinainen suomalaisen kaupungin kadulle ja kysytään aamulla, että miten meni.

Anonyymi kirjoitti...


////
”Turkey”, koska se tarkoittaa kalkkunaa. Tämä aiheuttaa paitsi sekaannuksia, on halventavaa.
////

Turkey tarkoitti 1970-luvun Kanadan arkikielenkäytössä henkilöä, josta Suomessa nykyään käytettäisiin sanaa "mulkku".

Erdoganiin sana "turkey" sopinee hyvin.


Acc

Qroquius Kad kirjoitti...

1 - 5 & 15:
Imperialistinen Roistovaltio Ryssä on maailman ikuinen vihollinen, jonka pilkkominen näyttää olevan ainoa rauhan takaava tavoite.
6:
Kauankohan menee, ennenkuin höpöfaarao repii peliverkkarinsa kuunnellessaan maansa kotoperäistä nimeä lausuttavan ämeörikkälaisittain "Thöörkai-jii"?
Kun kerran Atatürkin perintöä ollaan kovaa vauhtia romuttamassa, ottaisi höpöfaarao vaan reilusti käyttöön vielä perinteikkäämmän valtionimen
Osmanlı İmparatorluğu, lyhyesti Osmanlı.
7:
Toivottavasti USAn demarit ovat tyytyväisiä.
Mutta tuskinpa ovat.
Omaa osuuttaan asiassa he eivät tietenkään voi ymmärtää.
8:
Poliisien on syytä vastaisuudessa näissä tilanteissa vedota Poliisilain 9.§ 1. alioon:
"Poliisilla on oikeus luopua toimenpiteestä, jos sen loppuun suorittaminen voisi johtaa kohtuuttomaan lopputulokseen tavoiteltavaan päämäärään nähden."
Siitähän tuollaisessa touhussa juuri on kyse.
9:
Joku kertoi valittamisen aiheesta vasta nyt.
10:
Mitenköhän intersektifempsat menettelevät sitten, kun tuo iskee heitä omille näpeille, vaikkapa vammaisen lesboneekeritransnaisen vaadittua heiltä mahdottomia ja nostettua sitten Taivaankorkean Rääkynän?
11:
PikkuJuttilainenhan esiintyi kuten islam vääräuskoiselta naiselta vaatii, eli pukeutui säkkiin ja julisti nöyryyttä islamin edessä;
kaikki fempsaöykkäröinnit kuuluvat vain länsimaisen miehen silmille syljettäviksi.
Eli rehellisyyspisteet PikkuJuttilaiselle!
13:
Sama kuin kohdassa 7, mutta USAn demarien paikalle Suomen vihervasemmisto.
14:
Sama kuin kohdassa 9.
16:
Onnekseen ei Etupurun Ojan ole mikään pakko tulla enää Suomeen.
Epäonneksemme hän tuskin malttaa pysyä poissa, vaan palaa tänne tekemään sitä mitä neekerit Suomessa ja Ruotsissa tekevät.

Tuo Canadan ja Danskan välinen saarisota oli ehdottomasti tervehenkisimmästä päästä käydä sotaa:
siinä ei veri vuotanut eikä henki lähtenyt muualta kuin seuraavana aamuna suusta, jolla joku oli yöllä syönyt kissinkakkaa tai jotain sentapaista hajusta ja mausta päätellen.
Taisteluista ei seurannut sinkkiarkkuja ja invalideja, vaan vain kipeä pää.

Viina ON viisasten juoma!

Jaska Brown kirjoitti...

Funkystock: Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki. Tuota Sint Maartenia (St. Martin ranskaksi) ei moni tosiaan tiedä. Saaren lentokenttä on muuten näkemisen arvoinen.
Luulisi että espoolaiset olisivat Kontulan ja Vuosaaren varoittavista esimerkeistä tajunneet mitä metro tuo tullessaan.

Pyssymies: Medvedev puhuu lämpimikseen, pitääkseen asemansa.

Anokas: No huh huh. Sitten vielä nauhoituskielto yksityisyydensuojan takaamiseksi, niin siinähän ollaan.

Trilisser: Hitleristä ja Stalinista ihan totta. Tarkoitin vertauksella sitä, että paikka on tuulinen aina diktaattorin lähellä.

Acc: Jaa, tuota en kanadan murteesta tiennytkään.


Qroquius Kad: 7. On se vain kumma ilmiö, että demareiden jäljiltä ei jää kuin savuavia raunioita sen paremmin jenkeissä kuin Suomessakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Turkey tarkoittaa myös keikaria. Leuhkaa vaatteilla komeilijaa. Monikäytöinen sana.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Ei ehkä ole kovin yleisesti tunnettua, mutta englannin kielen kalkkunaa tarkoittava sana turkey johtuu ilmeisesti Turkin nimestä.
Engl. Wikipedian mukaan (https://en.wikipedia.org/wiki/Turkey_(bird)#Names) asialle on esitetty kaksi selitystä.
Toisen selityksen mukaan Turkey cocq tai Turkey hen tarkoittivat aikoinaan helmikanaurosta ja -naarasta. Nimi johtui siitä, että olivat tulleet Englannissa tunnetuiksi alun perin turkkilaisten kauppiaiden tuomina. Kalkkuna taas on kotoisin Meksikosta. Kun sekin myöhemmin tuli Englannissa tunnetuksi, aluksi se sekoitettiin helmikanaan, joten samaa nimeä alettiin käyttää myös siitä. Ja myöhemmin nimitys lyheni muotoon turkey.
Toinen selitys taas oli, että jo 1500-luvulla turkkilaisetkin merenkulkijat kävivät Amerikassa ja toivat sieltä maahansa myös kalkkunoita. Täten englantilaiset olisivat nähneet niitä ensin turkkilaisilla kauppiaille ja antaneet niille sen mukaan nimen, aluksi muodossa Turkey cocq ja Turkey hen, jotka sitten myöhemmin lyhenivät muotoon turkey.

Sen sijaan se, että suomen kielessä maan nimi muistuttaa sanaa turkki, taitaa kyllä olla ihan sattuma.

Qroquius Kad kirjoitti...

Tuo kohdan 10 skenaario onkin jo tietyssä määrin toteutunut, kun Pride-karnevalistit joutuivat jättämään shamaanirummutuksen pois yhden ainoan saamelaista larppaavan hesalaispissiksen kiukuttelun johdosta.
Ehkei tämä kuitenkaan ollut riittävän intersektiä?

Jaska Brown kirjoitti...

Pyssymies: Sopii hyvin nykyisen suurvisiirin uhitteluun.

Ano: Maiden nimien ja niiden johdannaisten etymologia on joskus huvittavaa. Vihjeeksi mainittakoon, että englantia äidinkielenään puhuviin tekee järisyttävän vaikutuksen, kun heille kertoo että suomen kielessä ilmaisu "screw up totally" kääntyy sanatarkasti englanniksi "to make things in the Russian way".

Qroquius Kad: Kyllä nauratti kun tuosta kuulin. Saamelaiset tuntien vittuilevat ihan kieli poskessa tai sitten saadakseen hyötyjä.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

14. Monilahjakkuus.... :D

Mahtoiko olla ensimmäinen kerta kun sanaa käytettiin ihan oikeassa kontekstissa?

Anonyymi kirjoitti...

Jaska: Itse kyllä englannintaisin "ryssimisen" esimerkiksi "to russify" tai jopa "to russkify" (Russky/Russki kun on se halventava pohjasana, joka vastaa meidän "ryssää"). Ja substantiivina "russkification".

Trilisser kirjoitti...

Ano 0605 on Trilisser.

Qroquius Kad kirjoitti...

Verbillä "to russify" on jo vakiintunut merkitys "venäläistää", joten se ei ole käytettävissä tähän tarkoitukseen.
Ehkäpä jokin "to do like russky" toimisi?

Trilisser kirjoitti...

Kad: Ei toimisi. Se vesittää koko idean eli ilmaisu pitäisi olla yhdellä sanalla. On myös syytä muistaa, että erilaisen historian takia angloamerikkalaisten kielikulttuuri on hyvin erilainen. Esimerkiksi englantilaisilla perinteisesti ei ole halveksunnan/irvailun kohteena ryssät, vaan esimerkiksi italialaiset ("Eyeties").

Ja vaikka kirjaimellisesti "to russify" onkin venäläistää, niin englannissa asia on monipolvisempi. Siellähän "pää" ja sotalaivan vessa on "head".

Funkystock kirjoitti...

Kohta 10.

Riippumattoman Levada-instituutin mukaan Putinin kannatus on vain vahvistunut sodan myötä. Hesarin uutisen mukaan 70% kyselyyn toukokuussa vastanneista venäläisistä tahtoisi nähdä Vladimir Putinin presidenttinä myös vuoden 2024 jälkeen. Tuoreet mielipideluvut osoittavat, että Venäjän Ukrainassa aloittama sota ei ainakaan sisäpoliittisesti merkitse Putinin loppua, sanoo venäläinen politologi Jekaterina Schulmann Fox Newsille viime viikolla antamassaan haastattelussa.

Joskus Venäjälläkin asuneena en pahasti yllättynyt muusta kuin suhteellisen korkeasta prosenttiluvusta. Imperialismi on kansan veressä.

Funkystock kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Funkystock kirjoitti...

Tarkoitin tietenkin kohtaa kaksi.